Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Ηλίας Γκέκας: Υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Ντότη Δημήτρη «Νέα Εποχή για το Πωγώνι»


Λίγες ώρες πριν την Ανάσταση του Κυρίου ανακοινώνω δημόσια πως πήρα την απόφαση να θέσω τον εαυτό μου στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο της περιοχής μας όπου ζω εδώ και  15 χρόνια, με τον συνδυασμό του κ. Ντότη Δημήτρη «Νέα Εποχή για το Πωγώνι».
Εύχομαι λοιπόν σε όλους στην ξαστεριά σκέψης και ενέργειας βασισμένη στο Γολγοθά του Θεανθρώπου Χριστού μας, δίνοντας και εγώ ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος την ειλικρινή μου μάχη στο να βασιλεύσει η Χριστιανική Αγάπη για έναν καλύτερο άνθρωπο και για ένα ζωντανό, θρησκευτικό, ιστορικό, πολιτιστικό και δημιουργικό  Πωγώνι.
Σας εύχομαι λοιπόν Καλή Ανάσταση και σας υπόσχομαι να μην σας απογοητεύσω ποτέ.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ηλίας Γκέκας
Ηθοποιός
Σιταριά 27 Απριλίου 2019

Εορταστικό μήνυμα από τον κ. Δημήτρη Ντότη, επικεφαλής της παράταξης "Νέα Εποχή για το Πωγωνι"


Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού θα φωτίσει και πάλι τις ψυχές όλων μας με το άγιο φως που θα ανατείλει από τον Πανάγιο Τάφο. Το μήνυμα της Αναστάσεως πλημμυρίζει τα πάντα και επαναβεβαιώνει στις ψυχές των ανθρώπων την ελπίδα για την ζωή και την αιωνιότητα.
Σε αυτές τις άγιες μέρες της κατάνυξης και της εσωτερικότητας, μπροστά στις προκλήσεις της κρίσιμης πραγματικότητας με αίσθημα αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς καλούμαστε να κρατήσουμε ζωντανή την πίστη μας πως μετά την Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση. Ανάσταση σε κάθε έκφανση της ζωής μας.
Εύχομαι ολόψυχα, το ανέσπερο φως της Ανάστασης και το λυτρωτικό μήνυμα της θυσίας του Θεανθρώπου να αγγίξουν τις καρδιές όλων μας και να αποτελέσουν αφορμή για εσωτερική αναζήτηση και ανεξάντλητη πηγή δύναμης για τους προσωπικούς και συλλογικούς μας στόχους.
Καλή Ανάσταση σε όλους με αισιοδοξία για το αύριο, χαρά, αγάπη και υγεία για εσάς και τους οικείους σας.

Δημήτρης Σ. Ντότης
"Νέα Εποχή για το Πωγώνι"

Κουκουλάρης Στυλιανός: Πασχαλινές ευχές


Καλωσορίζοντας έναν-έναν τους Πωγωνίσιους και τους φίλους που γιορτάζουν στα χωριά μας τις άγιες μέρες του Πάσχα, μοιράζομαι τα χαμόγελα και την ελπίδα ότι το Πωγώνι μένει ζωντανό κι ονειρεύεται.
Σας καλώ όλους, απόψε τη νύχτα μαζί με τον αναστάσιμο Κύριο, να κυλίσουμε το λίθο κάθε πικρίας ή απογοήτευσης και να συνεχίσουμε μαζί να αγωνιζόμαστε για τον τόπο που αγαπάμε. 
Καλή Ανάσταση σε όλους!!!

Στυλιανός Κουκουλάρης
Αντιδήμαρχος 
Δήμου Πωγωνίου

Στα Ιεροσόλυμα για το Άγιο Φως ο Γιάννης Καραγιάννης


Στην επίσημη ελληνική αποστολή που μεταβαίνει σήμερα με το κυβερνητικό αεροσκάφος στα Ιεροσόλυμα για την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως και τη μεταφορά του στην Ελλάδα, συμμετέχει ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης.
Επικεφαλής της αποστολής είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ενώ συμμετέχουν ακόμη ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στη Ελλάδα αρχιμανδρίτης Δαμιανός και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το πολιτικό και εκκλησιαστικό κλιμάκιο θα επιστρέψει με το κυβερνητικό αεροσκάφος μεταφέροντας το Άγιο Φως στις 18.30 το απόγευμα στην Αθήνα.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΔΡΥΝΟΥΠΟΛΕΩΝ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Αναστάσιμος Εγκύκλιος του Μητροπολίτου κ.κ. Ανδρέου


Συλλήψεις 8 ατόμων κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ήπειρο


Στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων από πεζές και εποχούμενες περιπολίες, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις οκτώ ατόμων, από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Αναλυτικότερα:
συνελήφθη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 47χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ιταλικών αρχών, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
συνελήφθη στο Κομπότι Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 46χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε με αυτοκίνητο με προορισμό την Πάτρα, έναντι χρηματικής αμοιβής, δύο αλλοδαπούς (46 και 33 ετών), οι οποίοι είχαν εισέλθει και παρέμεναν παράτυπα στη χώρα.
συνελήφθη στο Κομπότι Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 52χρονη αλλοδαπή, διότι διαπιστώθηκε ότι μετέφερε με αυτοκίνητο με προορισμό την Αθήνα, έναντι χρηματικής αμοιβής, έναν 36χρονο ομοεθνή της, ο οποίος είχε εισέλθει και παρέμενε παράτυπα στη χώρα.
συνελήφθη στην Καμπή Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) Άρτας, ένας 29χρονος αλλοδαπός, ο οποίος επέβαινε σε αυτοκίνητο και στην κατοχή του βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.
συνελήφθη στο 4ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 37χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατείχε μικροποσότητα κάνναβης.
συνελήφθη στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, μία 27χρονη ημεδαπή, η οποία κατείχε συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης.
συνελήφθη στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 52χρονη αλλοδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, για παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
συνελήφθη στα διόδια Δροσοχωρίου της Εγνατίας Οδού, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 20χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατείχε μικροποσότητα κάνναβης.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Δημοτική βραδιά την Πρωτομαγιά


Πρωτομαγιά βράδυ στο Δελβινάκι Πωγωνίου με τον Τάκη Λουκά και τον Γιώργο Χαλιγιάννη!

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την Τρίτη του Πάσχα (30-04-2019)

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την Τρίτη του Πάσχα (30-04-2019) στον Ιερό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου.

Μαζαράκι Πωγωνίου: Δημοτική βραδιά την Κυριακή του Πάσχα στο πνευματικό κέντρο


Δημοτική βραδιά  την Κυριακή του Πάσχα στο πνευματικό κέντρο στο Μαζαράκι Πωγωνίου.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 29-04-2019 έως 05-05-2019)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 29 Απριλίου έως 05 Μαΐου του έτους 2019) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Τρίτη (30-04-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Πέμπτη (02-05-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα – Δίστρατο.
Παρασκευή (03-05-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Κυριακή (05-05-2019) και ώρες από 18:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Τρίτη (30-04-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Πέμπτη (02-05-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (03-05-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος - Πετροβούνι - Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
Σαββάτο (04-05-2019) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Τρίτη (30-04-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Πέμπτη (02-05-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ασπροχώρι – Μεγαλοχώρι – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.
Παρασκευή (03-05-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Σάββατο (04-05-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατός – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Τρίτη (30-04-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Πέμπτη (02-05-2019) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (03-05-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά-Γωνιά-Δρυμώνας-Κερασώνας-Άγιος Γεώργιος-Παντάνασσα-Πέτρα.
Κυριακή (05-05-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καστροσυκιά – Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα – Μύτικας- Παντοκράτωρας – Άγιος Θωμάς – Νεοχώρι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Πέμπτη (02-05-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (03-05-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (04-05-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά.

Τέλος στη χρήση δανεικών ωαρίων με τη μεταφορά μητρικής ατράκτου;


Η υπογονιμότητα είναι πλέον αποδεκτό ότι θεωρείται νόσημα αφού στην πραγματικότητα αποτελεί διαταραχή της υγείας του ζευγαριού.
Σε πολλές περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας τα ωάρια χαρακτηρίζονται ως πτωχής ποιότητας και τις περισσότερες φορές αυτό αποτελεί ευθύνη του κυτταροπλάσματος με αποτέλεσμα πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Για την αντιμετώπιση αυτού του νοσήματος η επιστημονική ομάδα του Institute of Life – ΙΑΣΩ σε συνεργασία με τους Ισπανούς ειδικούς επιστήμονες της Embryotools ξεκίνησαν μια πιλοτική μελέτη για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας που συνδέονται με  επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω κυτταροπλασματικής δυσλειτουργίας των ωαρίων ή σπάνιες μιτοχονδριακές  γενετικές παθήσεις.
Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Δ/νων Σύμβουλος του Institute of Life – ΙΑΣΩ (www.drvasilopoulos.com) η τεχνική της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου συνίσταται στην μεταμόσχευση του DNA της γυναίκας που θέλει να αποκτήσει ένα παιδί σε υγιές εκπυρηνισμένο ωάριο δότριας (κυτταρόπλασμα).
Το ωάριο αποτελείται από δύο κύρια μέρη:
- Τον πυρήνα που περιέχει το DNA το οποίο είναι υπεύθυνο για την κληροδότηση των γενετικών χαρακτηριστικών της μητέρας στο παιδί
- Και το κυτταρόπλασμα το οποίο περιέχει όλο τον κυτταρικό μηχανισμό προκειμένου το ωάριο μετά τη γονιμοποίηση να εξελιχθεί σε ένα έμβρυο ικανοποιητικής ποιότητας και στην συνέχεια να εμφυτευθεί επιτυχώς στη μήτρα
Σε πολλές περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας τα ωάρια χαρακτηρίζονται ως πτωχής ποιότητας και τις περισσότερες φορές αυτό αποτελεί ευθύνη του κυτταροπλάσματος.
Τα έμβρυα που προκύπτουν από ωάρια με δυσλειτουργικό κυτταρόπλασμα αδυνατούν να εξελιχθούν στο ανώτερο στάδιο ανάπτυξης στο εργαστήριο εμβρυολογίας, το στάδιο της βλαστοκύστης, το οποίο ως γνωστόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη κύησης.
Κατά την εφαρμογή της μεθόδου της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, σε περιπτώσεις βαριάς υπογονιμότητας, η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί είναι σε θέση να το καταφέρει χρησιμοποιώντας το δικό της γενετικό υλικό, αποφεύγοντας τη χρήση δανεικών ωαρίων.

Παρακάλαμος: Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου και η κορύφωση του Θείου Δράματος


Με την περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ολοκληρώθηκε η  κορύφωση του Θείου Δράματος.
Πλήθος πιστών συνέρρευσε και φέτος στην περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Ναό  Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.
Και φέτος η πομπή έκανε το καθιερωμένο δρομολόγιο στην κεντρική αγορά του χωρίου με τους πιστούς να ακολουθούν κρατώντας στα χέρια αναμμένες λαμπάδες.
Η πομπή κατά διαστήματα σταματά σε κεντρικά σημεία  για να  ψάλλουν δεήσεις.
Φωτό: Dimitris Ntotis