Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ένεση ρευστότητας στους αγρότες έως το τέλος Μαΐου

Ένεση ρευστότητας πλέον των 380 εκατ. ευρώ στον αγροτικό κόσμο, καθώς έως το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχει τακτοποιηθεί το σύνολο των πληρωμών που αφορά σε ειδικές ενισχύσεις, υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, στο διάστημα 9-11 Μαρτίου θα καταβληθεί η ενιαία και ειδική ενίσχυση βάμβακος ύψους 192 εκατ. ευρώ, μεταξύ 15 και 31 Μαρτίου θα πληρωθούν τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης των ετών 2010-2011, αρχές Απριλίου θα καταβληθούν τα ποιοτικά παρακρατήματα για προϊόντα, όπως το λάδι και το σκληρό σιτάρι, και τον Μάιο θα πληρωθούν οι εκκρεμότητες της ενιαίας ενίσχυσης του 2012.
Συνολικά, δηλαδή, στο επόμενο τρίμηνο θα καταβληθεί το ποσό των 273 εκατ. ευρώ.

Επ' αόριστον ασφαλιστική κάλυψη για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ

Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Ιδρύματος τονίζει ότι δεν χρειάζεται η προσέλευσή τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ ούτε απαιτείται μέρους τους κάποια άλλη ενέργεια.
Οι συνταξιούχοι έχουν επ' αόριστον ασφαλιστική ικανότητα και δεν χρειάζεται η προσέλευσή τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ ούτε απαιτείται μέρους τους κάποια άλλη ενέργεια τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Ιδρύματος, μετά από άλλη μία μέρα τεράστιων ουρών σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ.
 Τονίζει ακόμη ότι τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι και τέκνα) που αναγράφονται στο οικογενειακό βιβλιάριο δεν χρειάζεται να απογραφούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να εξυπηρετηθούν από νοσοκομεία, κλινικές, γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα. Για την εξυπηρέτησή τους αρκεί η επίδειξη του ατομικού και του οικογενειακού βιβλιαρίου.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Επίσκεψη των Γιατρών της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», την Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Μαρτίου


Περιφέρεια Ηπείρου: Σύσκεψη για τη διαδικασία αποζημιώσεων από τις πλημμύρες στην Π.Ε. Άρτας

Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά και ενημέρωση σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας καθώς επίσης και τη διαδικασία αποζημιώσεων, πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 4 Μαρτίου  στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Άρτας.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκε ο Δ/ντής του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων κ. Χήρας καθώς επίσης ο Δήμαρχος Νικ. Σκουφά κ. Γιαννούλης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αρταίων κ. Σερβετάς, ο Πρόεδρος του ΕΑΣΑΦ κ. Γκίζας, πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων που πλήγηκαν από τις πλημμύρες και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο κ. Χήρας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με την πορεία καταγραφής και εκτίμησης από τον ΕΛΓΑ, των ζημιών που προκλήθηκαν τόσο από τις πλημμύρες όσο κι από τον παγετό. Δήλωσε ότι η καταγραφή των ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο έχει ολοκληρωθεί ενώ η καταγραφή των απωλειών στην αγροτική παραγωγή που προκλήθηκε από τον παγετό, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες. Σε ότι αφορά την καταγραφή των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο λόγω των πλημμυρών, τόνισε ότι αυτή θα γίνει στο χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2015 καθώς τότε θα είναι δυνατή αξιόπιστη αξιολόγηση της κατάστασης. Επεσήμανε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αποζημίωση δικαιούνται όσοι αγρότες-παραγωγοί είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και έχουν κάνει εμπρόθεσμη δήλωση καλλιέργειας. Για τα αποθηκευμένα προϊόντα προβλέπεται αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ, ενώ για τα τρακτέρ & τα αγροτικά αυτοκίνητα τόνισε ότι θα πρέπει οι κάτοχοί τους να τα έχουν ασφαλισμένα και δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΑ.

ΕΛΣΤΑΤ: Στους 1.233.404 οι άνεργοι το Δεκέμβριο

Στο 26,8%  η ανεργία στην Ήπειρο-Δυτική Μακεδονία

«Ανθίσταται» η ανεργία στη χώρα, καθώς το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 26% τον περασμένο Δεκέμβριο και μειώθηκε μεν σε σύγκριση με το 27,3% του Δεκεμβρίου 2013, αλλά αυξήθηκε- έστω και οριακά- σε σχέση με το 25,9% του Νοεμβρίου 2014.
Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.233.404 άτομα, ενώ ειδικά στους νέους έως 24 ετών το ποσοστό της ανεργίας παραμένει άνω του 50% (ανήλθε σε 51,2%) και στην πλέον παραγωγική ηλικία των 25- 34 ετών είναι 35%. Παράλληλα, υπήρξε και αύξηση της ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 45- 54 ετών, αλλά και στην περιφέρεια της Κρήτης.
Από τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν επίσης τα εξής:
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 76.053 άτομα σε σχέση µε τον Δεκέμβριο 2013 (μείωση 5,8%) και κατά 296 άτομα σε σχέση µε τον Νοέμβριο 2014 (μηδενική ποσοστιαία μεταβολή).

Κτίσματα Πωγωνίου: Σύλληψη ημεδαπών για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη

Χθες (04-03-2015) το απόγευμα στο 5ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κακαβιάς – Ιωαννίνων (διασταύρωση Κτισμάτων), αστυνομικοί του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, συνέλαβαν δύο ημεδαπούς, ηλικίας 63 και 51 ετών, για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη.
Συγκεκριμένα, από έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι ο 63χρονος οδηγός του οχήματος από κοινού με τον 51χρονο ημεδαπό συνοδηγό, μετέφεραν έναν 39χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, μη νόμιμο μετανάστη, με σκοπό να διευκολύνουν τη μεταφορά του στο εσωτερικό της χώρας.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι σε βάρος του 39χρονου λαθρομετανάστη εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.


Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Συνελήφθησαν, σήμερα (05.03.2015) τα ξημερώματα, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, δύο αλλοδαποί, ένας 21χρονος υπήκοος Συρίας και ένας 22χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. 
Ειδικότερα, σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο, οι δύο αλλοδαποί επέδειξαν πλαστά έγγραφα και συγκεκριμένα πλαστό ελληνικό διαβατήριο, πλαστή ταυτότητα Βουλγαρίας και πλαστή άδεια οδήγησης. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο αλλοδαποί είχαν προμηθευθεί τα πλαστά έγγραφα έναντι του χρηματικού ποσού των (1700) ευρώ ενώ είχαν σκοπό να ταξιδέψουν λάθρα στο εξωτερικό μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους, σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας. 

Κόβεται το κίνητρο του 50% της οφειλής

Στο «ψυγείο» το... κούρεμα των οφειλών

Στα μέτρα των εταίρων ράφτηκε τελικά το... κοστούμι της νέας ρύθμισης, αφού το βασικό κίνητρο του κουρέματος του 50% της οφειλής, δηλαδή ακόμα και του αρχικού κεφαλαίου, μπήκε οριστικά στο «ψυγείο».
Στο eurogroup της Δευτέρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει ένα σχέδιο άμεσης εφαρμογής 6 μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων είναι η νέα ρύθμιση οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Από αυτή τη ρύθμιση θα απουσιάζει, όμως, η διάταξη που προέβλεπε ότι αν κάποιος καταβάλει το 50% οφειλής από φόρο εισοδήματος και "χαράτσι" της ΔΕΗ, που έχει δημιουργηθεί ως 31/12/2013, θα γλιτώσει το υπόλοιπο 50%.
Η επίμαχη διάταξη είχε προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στους δανειστές, καθώς σύμφωνα με την άποψη τους ενισχύει την κουλτούρα του κακοπληρωτή και δημιουργεί ζήτημα ηθικής τάξης έναντι των συνεπών φορολογούμενων.