Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Συμπληρωματικά μέτρα για μεταφορά επιβατών σε λεωφορεία, ταξί και ΙΧ



Με γνώμονα την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τον περιορισμό της διασποράς και της διάδοσής του κορονοϊού, εφαρμόζονται συμπληρωματικά μέτρα για τη μεταφορά επιβατών με τα κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.
Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.
Οι ανωτέρω περιορισμοί για τη μεταφορά επιβατών ισχύουν έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.
Ταυτόχρονα, με άλλη εγκύκλιο που υπέγραψε ο κ. Κεφαλογιάννης, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που διαθέτουν ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων, να  καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους.
Η ανωτέρω διαδικασία εφαρμόζεται με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Αλλάζουν από την Τετάρτη 1η Απριλίου οι ώρες κοινής ησυχίας


Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες
Θερινή περίοδος
Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από αυτοκίνητο σε αγροτική περιοχή της Άρτας


Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε μετά από μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής από αυτοκίνητο και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος προχθές (30-03-2020) το μεσημέρι σε αγροτική περιοχή της Άρτας, αφαίρεσε από αποθήκη αγροκτήματος κλειδιά Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου και στη συνέχεια με τη χρήση αυτών εισήλθε στο όχημα απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό καθώς και μία κάρτα ανάληψης μετρητών.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Σωτήρης Τσιόδρας: 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 81 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 81 νέα κρούσματα και 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 1.415 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 90 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαιτείται υπευθυνότητα στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο


Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε για συνδικαλιστικό και κομματικό ανταγωνισμό ή ακόμη περισσότερο για διακίνηση σεναρίων μέσω Facebook, twitter κλπ, που διασπείρουν αδικαιολόγητο φόβο και ανησυχία στους κατοίκους.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από ευρεία σύσκεψη με τους φορείς που έχουν άμεση εμπλοκή στην αντιμετώπιση της νόσου και τη σύμφωνη γνώμη τους, προκειμένου να καλυφθεί το κενό ενημέρωσης που υπήρχε σε τοπικό επίπεδο, ανέλαβε μέσω της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και σε απόλυτη συνεργασία με τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, την έκδοση ημερήσιου, συνοπτικού ενημερωτικού δελτίου, για τα κρούσματα ή τα ύποπτα κρούσματα που εντοπίζονται στην Ήπειρο.
Στα στοιχεία που δίνονται από τα Νοσοκομεία δεν παρεμβαίνει και άρα οι αναφορές που γίνονται από διάφορους περί δήθεν «συγκάλυψης» περιστατικών κλπ, είναι άστοχες, αστήρικτες, ψευδείς και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλούν ανησυχία στους πολίτες.
Η αναφορά των περιστατικών γίνεται με λιτό τρόπο, καθώς έχει ενημερωτικό και μόνο χαρακτήρα και δεν επιτρέπεται η Περιφέρεια να υποκαταστήσει την επιστημονική και γενική ενημέρωση που γίνεται σε καθημερινή βάση από το Υπουργείο Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν επιδιώκει και δεν πρόκειται να μετατρέψει την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας σε επικοινωνιακό σώου.
Επισημαίνεται δε, ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τα άτομα που νοσούν, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν καθώς εμπίπτουν στο νόμο περί Προσωπικών Δεδομένων.
Οι περιπτώσεις της Άρτας
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια έξαρση κρουσμάτων στην Άρτα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που προβληματίζει τις Υγειονομικές Αρχές και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Άρτας, η οποία βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, για τη λήψη μέτρων και την ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών.
Στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί, περιλαμβάνεται η αναστολή από το περασμένο Σάββατο συγκεκριμένης γραμμής παραγωγής επιχείρησης στην οποία εντοπίστηκε κρούσμα ασθενή και παράλληλα ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις στο σύνολο των εγκαταστάσεών της.
Από πρωί της Τρίτης (31 Μαρτίου), η Επιχείρηση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Άρτας προχώρησε σε πλήρη αναστολή τη λειτουργίας της για όσο χρόνο απαιτηθεί κατόπιν υποδείξεων του ΕΟΔΥ ή και άλλων συναρμοδίων υπηρεσιών.
Επίσης έχουν ληφθεί δείγματα από το προσωπικό που εργάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής.
Με δεδομένο ότι η εν λόγω επιχείρηση στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, είχε θέσει εκτός υπηρεσίας εργαζόμενους που παρουσίαζαν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, ξεκίνησε και συνεχίζεται η διαδικασία ιχνηλάτησης εντός και εκτός εργασιακού χώρου. Ήδη η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Άρτας έχει απευθυνθεί στον ΕΟΔΥ προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα αποστολής κλιμακίου στην περιοχή προκειμένου να δοθούν οδηγίες, να παρθούν επιπλέον μέτρα και δείγματα από τους εργαζόμενους και να δρομολογηθεί η επανένταξη της επιχείρησης στην παραγωγική διαδικασία.
Η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ειδικά την τωρινή περίοδο απαιτείται να στηριχθεί πρώτα από όλους από εκείνους που υπηρετούν σε αυτό.
Κανένας δεν μπορεί να μονοπωλεί την ευαισθησία για την προστασία των εργαζομένων και την πολιτών και όσοι το επιχειρούν, υπερμεγεθύνοντας τυχόν υπαρκτά προβλήματα ή προβάλλοντας ανέφικτες προτάσεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να διασπείρουν ανησυχία στους πολίτες και αμφιβολίες για τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί με επάρκεια στην καταπολέμηση της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Τετάρτη 1 Απριλίου)


Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εικόνα ως προς τα κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό μέχρι σήμερα (Τετάρτη 1 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία των νοσοκομείων της Ηπείρου, έχει ως εξής:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένα, σε σταθερά βελτιωμένη κατάσταση.
• Στη Μονάδα Λοιμωδών νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. Το ένα αφορά το άτομο του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας, το δεύτερο είναι το περιστατικό που διακομίσθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και το τρίτο είναι το θετικό κρούσμα που διαπιστώθηκε και διακομίσθηκε χθες από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα και είναι κάτοικος Πρέβεζας. Όλοι είναι σε σταθερή κατάσταση.
• Επίσης στη Μονάδα Λοιμωδών νοσηλεύονται τρία επιπλέον ύποπτα περιστατικά, για τα οποία αναμένονται αποτελέσματα.
• Δεν υπάρχουν αποτελέσματα για άλλα θετικά δείγματα.
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Το περιστατικό από την Πρέβεζα που διαγνώστηκε χθες ως θετικό διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αφού τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από το πρωτόκολλο και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
• Σήμερα στάλθηκε ένα νέο δείγμα για εξέταση.
• Οι απαντήσεις που αναμένονταν από τα υπόλοιπα δείγματα είναι αρνητικές.
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Από τα έξι (6) επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα τρία διαμένουν στην Άρτα και τα υπόλοιπα τρία στην γεωγραφική ακτίνα του νομού Πρέβεζας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από τη ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται, όπως εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιορισμό και να παρακολουθούνται και οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
• Σήμερα στάλθηκαν εννέα νέα δείγματα για εξέταση.
• Επί του συνόλου των 145 δειγμάτων, τα οποία έχουν ληφθεί έως σήμερα, επτά έχουν διαπιστωθεί ως θετικά.
4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Στο Νοσοκομείο νοσηλεύεται ένα πιθανό περιστατικό SARS-COV-2 και αναμένονται αποτελέσματα του σχετικού δείγματος.
• Αναμένονται τα αποτελέσματα από δύο πιθανά περιστατικά.
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έχουν διαπιστωθεί έως σήμερα πέντε θετικά περιστατικά. 
Τα δύο νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τα άλλα τρία, τα οποία διαγνώσθηκαν ως θετικά από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, έχουν τεθεί σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο. 
Και οι τρεις είναι καλά στην υγεία τους.
• Παράλληλα έχει γίνει ιχνηλάτηση όλων των επαφών των θετικών κρουσμάτων από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας. Όλες οι διαπιστωμένες έως τώρα επαφές έχουν λάβει οδηγίες, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται.
5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Από τα δύο δείγματα που ελήφθησαν χθες το ένα διαπιστώθηκε αρνητικό και για το άλλο αναμένονται αποτελέσματα.
• Κατά την σημερινή ημέρα δεν απαιτήθηκε η λήψη κάποιου νέου δείγματος.
• Δεν έχει διαπιστωθεί θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα.
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται δέκα πέντε (15) άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης , αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί σε περιοχή της Ηπείρου, κατηγορούμενοι για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνελήφθησαν, χθες (31-03-2020) αργά το βράδυ, σε περιοχή της Ηπείρου, δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, οι κατηγορούμενοι λειτουργούσαν, ως υπεύθυνοι, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ερώτηση των βουλευτών της Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό της Περιφέρειας Ηπείρου από την Προκήρυξη για 1.300 Εποχικούς Πυροσβέστες


Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν οι τέσσερις βουλευτές της Περιφέρειας Ηπείρου με πρωτοβουλία της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με τον απόλυτο αποκλεισμό της Περιφέρειας Ηπείρου από την Προκήρυξη για 1.300 Εποχικούς Πυροσβέστες  για την φετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και για την επόμενη πενταετία.
Στα τέλη Μαρτίου του 2020 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.300 ιδιωτών ως Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου και τη δυνατότητα επαναπρόσληψης έως 5 συνεχείς αντιπυρικές περιόδους.
Από την εν λόγω Προκήρυξη, ωστόσο, έχει παντελώς αποκλειστεί σύσσωμη η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προκύπτει από τον Πίνακα Κατανομής των 1.300 θέσεων αφού για την Περιφερειακή  Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου δεν προβλέπεται ΚΑΜΙΑ θέση προς πλήρωση.
Ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Ηπείρου είναι παντελώς αδικαιολόγητος, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις πάγιες ανάγκες και ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν στην Ήπειρο και οι οποίες καλύπτονταν διαχρονικά με εποχικούς πυροσβέστες.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη:
1) Για ποιο λόγο αποκλείστηκε εξ ολοκλήρου η ΠΕ.ΠΥ.Δ Ηπείρου από την τρέχουσα προκήρυξη πρόσληψης εποχικών πυροσβεστών;
2) Θα ληφθεί σχετική μέριμνα με την έκδοση συμπληρωματικής προκήρυξης, ώστε να περιληφθεί η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου;
3) Θα επεκταθούν τουλάχιστον οι συμβάσεις των ήδη υπηρετούντων εποχικών πυροσβεστών στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου για την επόμενη πενταετία, ώστε να περιοριστεί το καίριο πλήγμα που επέρχεται στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου με τον αποκλεισμό της από την τρέχουσα προκήρυξη;

Ογδόντα ένα οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Κυριακή 29 Μαρτίου

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 31 Μαρτίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (2.561) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(1051) στην Αττική,
(212) στη Θεσσαλονίκη,
(212) στη Δυτική Ελλάδα,
(166) στα Ιόνια Νησιά,
(138) στην Κεντρική Μακεδονία,
(131) στην Κρήτη,
(126) στην Πελοπόννησο,
(108) στη Θεσσαλία,
(104) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 (91) στη Στερεά Ελλάδα,
 (85) στο Νότιο Αιγαίο,
 (81) στην Ήπειρο,
 (40) στο Βόρειο Αιγαίο και
 (16) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (13.195) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (9) παραβάσεις και συνελήφθησαν (9) άτομα, ως ακολούθως:
(2) στην Ήπειρο,
(2) στη Θεσσαλία,
(2) στο Νότιο Αιγαίο,
(1) στην Αττική,
(1) στη Θεσσαλονίκη και
(1) στην Κρήτη.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (318) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (326) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η ψυχολογία του φόβου στα χρόνια του κορωνοϊού


Τι μπορούμε να κάνουμε

Κυρίαρχο συναίσθημα, ανάμεσα σε πολλά που ενδέχεται να βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον παρατεταμένο εγκλεισμό μας στο σπίτι εξαιτίας του φονικού κορωνοϊού, είναι ο φόβος. 
Ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στο κάθε άτομο.
Ο φόβος, αποτελεί ένα από τα πιο βαριά και δυσάρεστα συναισθήματα στον άνθρωπο. 
Επιτείνεται δε σε μεγάλο βαθμό από τις δυσάρεστες ειδήσεις για την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε χώρες της Ευρώπης, κυριολεκτικά δίπλα στο σπίτι μας. 
Η σκέψη για το ότι ο θανατηφόρος ιός μπορεί να χτυπήσει τη δική μας πόρτα, μολύνοντας εμάς ή τους αγαπημένους μας, σε κάποιους ανθρώπους μπορεί εκφράζεται με ακραίο τρόπο. 
Σε μερικούς, μάλιστα, προκαλεί και αντιδράσεις μη αναμενόμενες.
Ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Bsc (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (IARPP) – ΗΠΑ, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ (https://psychikifrontida.gr/), εξηγεί:
«Από τις αρχές Μαρτίου το ενδιαφέρον μας μονοπωλεί η ψυχολογία του Φόβου, δηλαδή η ψυχολογία του ανθρώπου που ανησυχεί, που έχει μείνει απομονωμένος, ή του ατόμου που προσπαθεί να μείνει απομονωμένος λόγω του κορωνοϊού. Η πανδημία πολλούς τους έχει τρομοκρατήσει. Κάποιοι θεραπευόμενοι μας ρωτούν: “Σε περίπτωση που έχουμε πράγματι πολλές πιθανότητες να αρρωστήσουμε κι όλο αυτό τελικά είναι αναπόφευκτο, για ποιο λόγο να μην βγούμε έξω, να συνεχίσουμε όλα όσα κάναμε; Γιατί να χάσουμε δύο μήνες από τη ζωή μας;” Αυτή είναι μία εξαιρετική ερώτηση. Και μας δίνει μία ευκαιρία να εξηγήσουμε το πώς λειτουργεί ο φόβος μέσα στον άνθρωπο», τονίζει ο ειδικός.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, κατηγορούμενοι για απόπειρα κλοπής τροχοφόρου


Συνελήφθησαν, χθες (31-03-2020) το βράδυ στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί, εκ των οποίων οι δύο ανήλικοι, κατηγορούμενοι για απόπειρα κλοπής τροχοφόρου.
Ειδικότερα, οι τρεις δράστες συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς της παραπάνω υπηρεσίας τη στιγμή που επιχειρούσαν να αφαιρέσουν δίκυκλη μοτοσικλέτα από την πόλη των Ιωαννίνων.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Προτεραιότητα η Κοινωνική Άμυνα της χώρας


«Η κοινωνική άμυνα προηγείται όλων των άλλων επιλογών της κυβέρνησης, οπότε η στελέχωση του ΕΣΥ και η ενίσχυσή του εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας του κόσμου», δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης  Κουρουμπλής, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Παρεμβάσεις», του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξουν κλειστές πτέρυγες και νοσοκομεία και να γίνουν τα νοσοκομεία αυτά ειδικού σκοπού. 
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υποστηριχτεί με αναλώσιμα,  ώστε να προστατευτεί η υγεία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είτε συμφωνεί κάποιος με την ιδεολογικά με την ύπαρξη και λειτουργία του ΕΣΥ είτε όχι, το ΕΣΥ είναι αυτό που σήμερα σηκώνει το βάρος αντιμετώπισης του φαινομένου. Γι αυτό η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να προκηρύξει μόνιμες θέσεις για τη στελέχωσή του, ενώ μέχρι τώρα έχει μείνει  στα λόγια και στις υποσχέσεις. Η προκήρυξη των μόνιμων θέσεων πρέπει να γίνει τώρα. Φέτος όλες προσλήψεις που θα κάνει η κυβέρνηση πρέπει να γίνουν στον τομέα της υγείας και δεν πρόκειται να διαφωνήσει κανείς με μια τέτοια επιλογή, όπως είναι η κατάσταση σήμερα», δήλωσε οκ. Κουρουμπλής και συνέχισε:
«Οι 900 θέσεις ιατρών που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση είχαν φτάσει στο στάδιο της επιλογής , αλλά η προκήρυξη πάγωσε. Τώρα πρέπει να ξεπαγώσει και να επισπευστεί. Θα μου πείτε με τί χρήματα να γίνουν όλα αυτά; Θα απαντήσω ότι οι εφοπλιστές πρέπει τώρα στηρίξουν, όπως οι ελληνικές κυβερνήσεις, πάντα τους στήριζαν. Ακόμα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τους είχε στηρίξει, στην υπόθεση με την Επίτροπο Ανταγωνισμού. Για παράδειγμα τα νοσοκομεία ειδικού σκοπού που σας λέω μπορούν να τα αναλάβουν οι εφοπλιστές, οι οποίοι ως τώρα έχουν δώσει ψίχουλα, σε σχέση με αυτά που έχουν κερδίσει από τη βοήθεια των ελληνικών κυβερνήσεων και με αυτά που μπορούν. 

ΕΡΓΑΝΗ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ


Άνοιξε η πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους για το επίδομα των 800 ευρώ.
Όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να μπουν στην φόρμα και να υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένου στον ΕΡΓΑΝΗ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.supportemployees.yeka.gr    
Εκεί θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού σας τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρείας.
Προσοχή:
Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται από την 1-04-2020 για όσους ο ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1.
Δηλαδή την 1η Απριλίου θα υποβάλλουν τα στοιχεία του όσο ασφαλισμένοι έχουν τελευταίο νούμερο στον ΑΦΜ το «1», στις 2 Απριλίου όσοι έχουν το «2» στο τέλος και ούτω κάθε εξής.
Ο κ. Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε τα επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους, θα δοθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Συμβουλές για να διατηρήσετε υγιή τα μάτια σας στην εποχή του κορωνοϊού


«Μακριά τα χέρια από τα μάτια» είναι μία από τις πάγιες συστάσεις των ειδικών για να προστατευθούμε από τον κορωνοϊό COVID-19, που μπήκε απότομα στη ζωή μας και έχει φέρει τα πάνω-κάτω. 
Τί σχέση, όμως, μπορεί να έχει ένας ιός του αναπνευστικού με ένα από τα βασικότερα αισθητήρια όργανα του σώματός μας;
«Όπως η μύτη και το στόμα, έτσι και τα μάτια επιστρώνονται από μία βλεννογόνο μεμβράνη, μέσω της οποίας ο κορωνοϊός μπορεί να βρει πρόσβαση στο εσωτερικό του σώματος», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYUMedicalSchool. 
«Η μεμβράνη αυτή είναι ο επιπεφυκότας ο οποίος καλύπτει εξωτερικά τον οφθαλμικό βολβό (είναι το διάφανο πάνω από το λευκό τμήμα του ματιού μας που ονομάζεται σκληρός χιτώνας) και επίσης επιστρώνει εσωτερικά τα βλέφαρα. Η βλέννα και τα δάκρυα που εκκρίνονται συνεχώς στον επιπεφυκότα, λιπαίνουν και προστατεύουν την επιφάνεια του οφθαλμού».
Δυστυχώς αυτή η φυσιολογία κάνει τον επιπεφυκότα ευάλωτο στην «εισβολή» ιών, κάτι που εικάζεται ότι ισχύει και για το νέο κορωνοϊό.