Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Παράκληση στην Αγία Παρασκευή Παρακαλάμου


Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου τελέστηκε παράκληση στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής Παρακαλάμου.

Υπουργείο Παιδείας: Την Τρίτη 27 Αυγούστου μετά τις 11:00, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2019


Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιείται ότι αύριο Τρίτη 27-8-2019, μετά τις 11:00, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2019 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας:
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και
 β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια το μεσημέρι της Τρίτης. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.
Επίσης την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας «ανεβαίνουν» τα μειωμένα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ


Μέχρι  το ερχόμενο Σάββατο αναμένονται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με μειώσεις στον φόρο κατά 10% και  30% για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στα τέλη Ιουλίου.
Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 (ταυτόχρονα με τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος) και την τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Η μείωση κυμαίνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας των φυσικών προσώπων ως εξής:
Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, μείωση κατά 30%
Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, μείωση κατά 27%
Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, μείωση κατά 25%
Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 20% και
Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 10%.
Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10%- 30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.
Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ενώ η μείωση εφαρμόζεται επί του ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μετά τον προσδιορισμό των μειώσεων του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 (Α ́ 287).

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Μεταγραφική ενίσχυση με τον τερματοφύλακα Δημήτρη Γεράκο


Η Διοίκηση του Αναγέννησης Κεφαλοβρύσου ανακοίνωσε την απόκτηση του τερματοφύλακα Δημήτρη Γεράκο από την ΑΕΔ Πωγωνάτος.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ώρα 09.00 π.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 30η Αυγούστου 2019, ημέρα Παρασκευή & ώρα 09.00 π.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Περί ανάθεσης σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη απολογισμού, ισολογισμού έτους 2018 του κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ».
2. Περί ανάθεσης σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη απολογισμού, ισολογισμού έτους 2018 του κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ».
3. Περί ανάθεσης σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη απολογισμού, ισολογισμού έτους 2018 του κληροδοτήματος «ΑΓ. ΚΟΣΜΑ».
4. Περί ανάθεσης σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη απολογισμού, ισολογισμού έτους 2018 του κληροδοτήματος «ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ».
5. Περί ανάθεσης σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη απολογισμού, ισολογισμού έτους 2018 του κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ».
6. Περί ανάθεσης σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη απολογισμού, ισολογισμού έτους 2018 του κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ».
7. Έγκριση πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού για την εργασία «ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟΚΟΜΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ».
8. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών – καθορισμός όρων διακήρυξης για την διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού «Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για συντήρηση δικτύων- ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων (Β΄Φάση)».
9. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 7η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2019 Δήμου Πωγωνίου.
10 Παραίτηση από δικόγραφο ανακοπής και μη άσκηση ένδικων βοηθημάτων σε υπόθεση Γογγύλη-Τσιάνου.
 * Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, στην Λωρίδα Σαγιάδας και στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών


Οι δράστες απέκρυπταν σε οικία ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους ενός κιλού και διακοσίων γραμμαρίων

Συνελήφθησαν, σήμερα (26-08-2019) τα ξημερώματα στη Λωρίδα Σαγιάδας και στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, δύο ημεδαποί, ηλικίας 24 και 23 ετών, κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών και στοιχείων και στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας με τις Αλβανικές Αρχές, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο δράστες, διότι όπως διαπιστώθηκε, απέκρυπταν από κοινού σε λεβητοστάσιο οικίας του 24χρονου, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους -1- κιλού και -200- γραμμαρίων.
Ναρκωτικά κατασχέθηκαν καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.
Συλληφθέντες με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ήπειρος, τα πανηγύρια μας, οι πανηγυρισμοί για το αεροδρόμιο και η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών


Ο Σπύρος Ριζόπουλος, εκλεγμένος επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ένα πράγμα για το οποίο είμαστε γνωστοί πανελλαδικά ως Ήπειρος είναι τα καλοκαιρινά μας πανηγύρια. Σε αυτά τα πανηγύρια προστέθηκαν και οι αστείοι πανηγυρισμοί για το αεροδρόμιο.
Γνωστοί παράγοντες και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ τους επιχαίρουν γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυξήθηκαν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων κατά 28,8%.
Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε ότι βασικό ζητούμενο ενός αεροδρομίου είναι να αποτελέσει βασικό κίνητρο για να σε επισκεφθούν άνθρωποι από όλο τον κόσμο που δεν θα πάταγαν ποτέ στην περιοχή σου. Δυστυχώς το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων δεν αποτελεί ένα τέτοιο κίνητρο.
Βεβαίως, πράγματι ο αριθμός από μόνος του φαντάζει εντυπωσιακός, αλλά εξαρτάται πάντα από το σημείο εκκίνησης. Αν για παράδειγμα πέρυσι είχαμε μία άφιξη και φέτος δύο η αύξηση είναι 100%. Αν είχαμε 100 και φέτος 150 η αύξηση είναι 50% κ.ο.κ.
Ας δούμε λοιπόν την πραγματική αλήθεια των αριθμών και όχι των ποσοστών. Οι αφίξεις έφτασαν τις 59.655 έναντι των 46.309 στο αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι.
Δηλαδή σε ολόκληρη την Ήπειρο μετακινήθηκαν αεροπορικώς 59.265 επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι όταν το ίδιο χρονικό διάστημα οι αφίξεις ήταν: 278.539 στη Ζάκυνθο, 111.476 στην Κεφαλλονιά, 95.261 στο Άκτιο, 42.307 στη Σάμο, 57.299 στη Σκιάθο και 29.126 στην ακριτική Κάρπαθο.
Συγκρίνω μια ολόκληρη Περιφέρεια με συγκεκριμένους επιμέρους τοπικούς προορισμούς που δεν αποτελούν κεντρικά αεροδρόμια της χώρας απλώς για να γίνει κατανοητό με μέγεθος της διαφοράς.
Οι αριθμοί είναι δυστυχώς αμείλικτοι, και επίσης το αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν συμπεριλαμβάνεται στους σχετικούς συγκριτικούς πίνακες με τα κυριότερα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Επιπλέον, αν από αυτά τα στοιχεία αφαιρεθούν οι Ηπειρώτες, κυρίως Γιαννιώτες, που ταξιδεύουν για λόγους προσωπικούς, επιχειρηματικούς, ιατρικούς και άλλους κυρίως με προορισμό την Αθήνα, τότε οι αριθμοί αυτοί γίνονται ακόμη περισσότερο πικροί. Όπως πικρές είναι και οι αλήθειες για την κατάσταση που επικρατεί:
Αλήθεια πρώτη: Η Ήπειρος δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό παρά το γεγονός ότι συνδυάζει τη δυνατότητα και θάλασσας και βουνού και μπορεί να έχει επισκεψιμότητα 12 μήνες το χρόνο.
Αλήθεια δεύτερη: Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, παρά τα ψευτομερεμέτια που γίνονται είναι ένα μικρό, ξεπερασμένο και ακατάλληλο αεροδρόμιο. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να προστεθούν νέοι αεροδιάδρομοι ή να μεγαλώσουν οι υπάρχοντες.
Η Ελλάδα εκ των πραγμάτων έχει βασικό πρόβλημα, ότι η πρόσβαση σε αυτήν, από το εξωτερικό δεν είναι εύκολη οδικώς. Άρα, η λύση και το μέλλον είναι τα αεροδρόμια. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι αυτού του είδους τα αεροδρόμια, όπως των Ιωαννίνων, δεν μπορούν να προσελκύσουν μεγαλύτερες επισκεψιμότητες.
Όσο εθελοτυφλούμε ως Γιαννιώτες με μια ψευδή αντίληψη για το αεροδρόμιό μας τόσο η ανάπτυξη θα μένει στον πάτο. Στην Ήπειρο που εμείς φανταζόμαστε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων δεν επαρκεί.
Όταν οι Ορίζοντες Ηπείρου στο πρόγραμμά τους μίλησαν για την ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου Περιφερειακού αεροδρομίου στο κέντρο της Ηπείρου προκειμένου να εξυπηρετήσει όλους τους νομούς και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη και τον τουρισμό, πολλοί ήταν αυτοί που βιάστηκαν να μας λοιδορήσουν.

Ηγουμενίτσα: Επτά συλλήψεις στο λιμάνι


Στη σύλληψη επτά (07) αλλοδαπών, ηλικίας 17, 18, 21, 27,42, 25 και 34 ετών αντίστοιχα προέβησαν, βραδινές ώρες χθες και πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 17χρονος, η 18χρονη και η 21χρονη κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ο 27χρονος και ο 42χρονος κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, ο 25χρονος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο στερούνταν σφραγίδας εισόδου σε έδαφος SCHENGEN και ο 34χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του απερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ώρα 15.00


Την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 και ώρα 15.00 συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:
1. Επικύρωση πρακτικών –αποφάσεων 9 ης /17-7-2019 συνεδρίασης Π.Σ.
2. Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του
προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Β΄ τρίμηνο έτους 2019 (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)
3. Έγκριση 5 ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2019 (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)
4. Έγκριση τροποποίησης Περιφερειακών Προγραμμάτων (εισήγηση: η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού)

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Κάτω Μερόπη Πωγωνίου: Ημερήσιο γλέντι και τραπέζι και το βράδυ παραδοσιακό πωγωνίσιο γλέντι την Παρασκευή 30 Αυγούστου


Ημερήσιο γλέντι και τραπέζι και το βράδυ παραδοσιακό πωγωνίσιο γλέντι την Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου.

Ήλιος: Πώς επιδρά στον οργανισμό μας;


Σύγχυση επικρατεί σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σχετικά με το βαθμό έκθεσής τους στην ηλιακή ακτινοβολία, δεδομένου ότι ο ήλιος αποτελεί την απόλυτη ζωοποιό δύναμη που ευεργετεί, αναζωογονεί, θεραπεύει κάθε ζωντανό πλάσμα. Όλοι οι επίσημοι φορείς δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι η έκθεση στον ήλιο πρέπει να είναι περιορισμένη, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεών του. Παράλληλα, όμως, εξαίρουν τα πολλαπλά οφέλη στη λειτουργία του οργανισμού, πέραν της γνωστής επίδρασής του στη σύνθεση της βιταμίνης D.
Όπως μας εξηγεί η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, το ποσοστό της ακτινοβολίας που διαπερνά την ατμόσφαιρα είναι λιγότερο από το 2,5%. Το φως που φθάνει στην γήινη επιφάνεια αποτελείται κατά 90% από UVA  και κατά 10% από UVB, ενώ ο τρίτος τύπος, η UVC, δεν μας επηρεάζει καθώς απορροφάται από τη στοιβάδα του όζοντος. Η ακτινοβολία που θα φτάσει σε μας ποικίλλει αναλόγως των μεταβολών στην ατμοσφαιρική απορρόφηση, την ώρα της ημέρας, το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο, την κάλυψη του ουρανού με σύννεφα και την εποχή.