Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

Δήλωση Περιφερειάρχη για το Φυσικό Αέριο

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά για  το δίκτυο Φυσικού Αερίου ο Περιφερειάρχης δήλωσε και τα εξής:
«Ξέρετε πολύ καλά από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογιάννη, ότι έχουμε συνέχεια συνεργασία και έχουμε προτείνει τους τρόπους που αναφέρθηκαν και από τον κ. Πρωθυπουργό. Είναι η δουλειά που έχει γίνει από τις υπηρεσίες μας, είχαμε αρχικά συνεργασία με τον κ. Μανιάτη και τώρα  με τον κ. Σταθάκη (Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ο οποίος μας ενημερώνει για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει το Φυσικό Αέριο στην Ήπειρο. Ήδη έχει υπογράψει συμφωνία το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, αναζητούμε τις υπηρεσίες που θα χρειαστούν φυσικό αέριο και έχουμε πει πολλές φορές, ότι αφού δεν περνάει το δίκτυο στην περιοχή μας, να γίνει σύνδεση της ενδοχώρας της Ηπείρου με καράβι. Δεν άκουσα τίποτε καινούργιο τίποτε σε αυτά, εκτός από τις ίδιες, τις δικές μας τοποθετήσεις και τις αγωνίες».


ΠΗΓΗ: www.php.gov  

5η διανομή Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων "Χωρίς Μεσάζοντες"


 

Επιστρέφονται 1.400 ευρώ σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους

Το Δεκέμβριο θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι επιστροφή που φτάνει έως 1.400 ευρώ από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης που αχρεωστήτως είχε παρακρατηθεί.
Αυτό προκύπτει από έγγραφο (αρ.1375934/19-10-2017) της Γεν. Δ/νσης Απονομής Συντάξεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο και επισημαίνει ότι η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί άπαξ.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), «ο επαναπροσδιορισμός για την επιστροφή της εισφοράς αφορά στο χρονικό διάστημα από 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016».
Η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού των συνταξιούχων με ποσά που αντιστοιχούν στην επιστροφή διαφορών για το παραπάνω χρονικό διάστημα, κατά την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2017.
Διευκρινίζεται ότι ο υπολογισμός αυτός γίνεται επί του μεικτού ποσού της κύριας σύνταξης, στην οποία εφαρμοζόταν η κράτηση μετά την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις μειώσεις των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012 και των αντίστοιχων κρατήσεων του Δημοσίου. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, ώρα 12 το μεσημέρι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12 το μεσημέρι συγκαλείται το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου στον 2ο όροφο, με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πλημμύρες – χιονοπτώσεις) 2017-2018».  


ΠΗΓΗ: www.php.gov  

Συνελήφθησαν τρία άτομα, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, για μεταφορά παράνομων μεταναστών

Συνελήφθησαν στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας και στο Κομπότι Άρτας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τρία άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών και το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας, για μεταφορά παράνομων μεταναστών.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες (29-10-2017) το μεσημέρι στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών και του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας, ένας 47χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη ως οδηγός να μεταφέρει με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, έναν 22χρονο υπήκοο Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη χθες (29-10-2017) το μεσημέρι στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Άρτας, ένας 41χρονος ημεδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, έναν 31χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Στην τρίτη περίπτωση, συνελήφθη σήμερα (30-10-2017) μετά τα μεσάνυκτα στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 43χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι όπως διαπιστώθηκε μετέφερε με το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του, έναν 39χρονο ομοεθνή του, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Τα τρία οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις λαθρομεταφορές κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Δήμος Πωγωνίου: Με επιτυχία ολοκληρωθήκαν τα «Καλπάκια 2017»

Με κάθε σεβασμό και παρουσία πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν στο Δήμο Πωγωνίου οι εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2017» που είναι αφιερωμένες στο Έπος του 1940.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου που φέτος πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα.
Νωρίτερα, στο μνημείο του Μαχητή, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης αναφέρθηκε στην ανάγκη να τελείται ο επίσημος εορτασμός στο σημείο όπου σημειώθηκαν τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα και αναφέρθηκε στο ιερό χρέος που έχει αναλάβει ο Δήμος να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας μας. «Αυτή τη γενναιότητα των ηρώων αναβιώνουμε σήμερα μέσα από την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου. 
Η μνήμη πρέπει να μείνει άσβεστη και να αποτελεί δίδαγμα για το αύριο. Τιμούμε, λοιπόν, αυτή τη θυσία και με το χέρι στην καρδιά λέμε σήμερα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους χάθηκαν σε αυτά τα χώματα για να μπορούμε εμείς να είμαστε ελεύθεροι, για να μπορούμε να είμαστε Έλληνες. 
Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να φυλάμε τα ιερά ιδανικά των προγόνων μας. Ιδιαίτερα εμείς, στο παραμεθόριο Πωγώνι, έχουμε αναλάβει την ιερή αυτή παρακαταθήκη να κρατήσουμε «ζωντανό» το έπος του ’40 κι αυτό πράττουμε κάθε χρόνο» σημείωσε.
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο κ. Βασίλειος Μπρακατσούλας, Γενικός Γραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, δικηγόρος, συγγραφέας, πρ. Βουλευτής και πρ. Νομάρχης που μοιράστηκε τις μνήμες του από την ημέρα που ήχησαν οι καμπάνες του πολέμου.
Στην αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου παίρνουν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου, ενώ τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα που συνδυάζουν τα ιστορικά μνημεία της περιοχής με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και την φιλοξενία των κατοίκων.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου.
Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.
Παράλληλα, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, η ομάδα αναβίωσης του Έπους του 1940, παρουσίασε, στη Σπηλιά Κατσιμήτρου, το κλίμα των ηρωικών ημερών και κέντρισε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Φιλιππιάδα Πρέβεζας: Συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός για παράνομο έρανο

Συνελήφθη, χθες (29-10-2017) το απόγευμα στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού, ένας 40χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών.
Ειδικότερα, ο 40χρονος κατελήφθη, χθες το απόγευμα στο χώρο της εμποροπανήγυρης στη Φιλιππιάδα, να διεξάγει έρανο για λογαριασμό σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
ένα μπλοκ αποδείξεων
το χρηματικό ποσό των (27,30) ευρώ και
διαφημιστικά φυλλάδια

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού.

Εκπροσώπηση της Βουλής από τη Μερόπη Τζούφη στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η Μερόπη Τζούφη εκπροσώπησε τη Βουλή στους εορτασμούς της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Την Παρασκευή, 27-10-2017, η Βουλευτής παρέστη στο Καλπάκι, όπου προέβη σε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια, παρακολούθησε την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου. Το Σάββατο, 28-10-2017, η Βουλευτής παρευρέθηκε στην καθιερωμένη παρέλαση. Λίγο νωρίτερα, είχε καταθέσει, πάλι ως εκπρόσωπος της Βουλής, στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων, όπου τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση.
Στις εκδηλώσεις έδωσε το «παρών» και ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μπαλάφας, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.
Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας των εκδηλώσεων, η Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στην ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού (της γενιάς των παππούδων μας) στα σκληροτράχηλα ηπειρωτικά βουνά, ενάντια στις υπέρτερες και κυρίαρχες τότε δυνάμεις του άξονα, του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού.
Τόνισε, μάλιστα, ότι και σήμερα παρόμοιες δυνάμεις ξαναπαίρνουν κεφάλι στην Ευρώπη, δυστυχώς με κοινοβουλευτικό μανδύα, μέσα στη δεινή οικονομική κρίση που βιώνουν μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, γεγονός που μας αναγκάζει να ανατρέχουμε στοχαστικά στην εποχή εκείνη και να ξεμπροστιάζουμε το αποκρουστικό πρόσωπο της ναζιστικής ιδεολογίας, που το πλήρωσε η ανθρωπότητα με εκατόμβες νεκρών και στον τόπο μας, με τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Κλείνοντας, υπενθύμισε ότι δεν ξεχνούμε τα όσα συνέβησαν και ότι τιμούμε τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν αλλά και αυτούς που πέρασαν τα πάνδεινα και στάθηκαν ορθοί, τόσο στη διάρκεια της κατοχής, για να κατακτηθεί η λευτεριά, όσο και στους σκληρούς μετεμφυλιακούς χρόνους, όπου οι νικητές μετατράπηκαν σε ηττημένους και συνεχίζουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για να έρθουν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα μετά το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων το Μάιο του 2018.

Σύλληψη αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στα Γιάννινα για το 3o προσυνέδριο της ΝΔ

Παρουσία του Προέδρου της, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιεί το 3ο Προσυνέδριό της, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, στα Ιωάννινα.
Το Προσυνέδριο θα έχει στο επίκεντρό του τους Έλληνες πολίτες που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση και αποτελούν κεντρική προτεραιότητα του κοινωνικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Στο Προσυνέδριο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξηγήσει μεταξύ άλλων, την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ θα εξαγγείλει και αρκετές από τις προτάσεις της επόμενης Κυβέρνησης για το πως θα καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και το πως θα αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά τα τεράστια προβλήματα στον χώρο της Υγείας.
Το Προσυνέδριο θα εξελιχθεί σε τρεις ενότητες:
- Στηρίζοντας στην πράξη αυτούς που το έχουν ανάγκη.
- Οι σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας για όλους.
- H επόμενη μέρα για την κοινωνική ασφάλιση.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις τρεις το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν στις επτά και μισή το βράδυ με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

18-19 Νοεμβρίου 1940: Η τιτανομαχία της Βήσσανης...

Βησσανιώτες μαχητές. Φωτογραφικό στιγμιότυπο από το μέτωπο. Διακρίνονται: Πατσούρας Ανδρέας, Χατζής Χρήστος, Κωστάκης Θωμάς, Στάθης Γεώργ., Μαρούκης Ελευθ., Βοσινάκης Στέφ., Ανθ/γός, Μπούτζος Παναγ., Σάσσης Λέανδρος, Βαϊμάκης Νικόλ., Ράπτης Ευάγγ., Τζάκος Απόστολος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Η νικηφόρα μάχη της Βήσσανης εντάσσεται στις επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού για επανάκτηση των εδαφών της παραμεθορίου που είχαν καταληφθεί από τα ιταλικά στρατεύματα τις πρώτες ημέρες του πολέμου οπότε τα τμήματα προκαλύψεως της 8ης Μεραρχίας εκτελούσαν υποχωρητικό ελιγμό παρασύροντας τον αντίπαλο μέχρι τη γραμμή Καλπάκι-Καλαμάς.Το σημερινό μας δημοσίευμα αφορά το χρονικό διάστημα (μέσα Νοεμβρίου 1940) κατά το οποίο η διλοχία του Τάγματος Δελβινακίου απελευθέρωσε τη Βήσσανη μετά απο σφοδρές μάχες και περιλαμβάνει πολύτιμες ιστορικές μαρτυρίες από ανθρώπους που έλαβαν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που αναφέραμε.
Για το ίδιο θέμα μπορείτε να διαβάσετε  παλαιότερα δημοσιεύματά μας:
Η θρυλική μάχη της Βήσσανης
Πως η "ανυπακοή" ενός στρατηγού οδήγησε στο Έπος του 40! Η διαταγή Κατσιμήτρου
Εκθεση επί της δράσεως του 6ου λόχου του 15ου Συντάγματος πεζικού κατά τη μάχη της Βήσσανης
...//...
►15 Νοεμβρίου 1940

Η αποτρόπαια εικόνα προ της αμυντικής γραμμής

αφήγηση Αθανάσιου Μάνου, μαχητή του '40, από τις Ποντικάτες Πωγωνίου το 2007
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ όσα είδα μόλις άρχισε η αντεπίθεση του στρατού μας στο Καλπάκι, Ήμουν στις τηλεφωνικές γραμμές. Με διέταξε ο λοχίας επικεφαλής να πάω ένα φάκελο κλειστό στα Δολιανά σε κάποιον αξιωματικό, αν θυμάμαι καλά το Φριζή. Ανέβηκα σε μια μοτοσυκλέτα και ο μοτοσυκλετιστής πέρασε το Χάνι Καραγκιόζη και πήγαινε προς Δολιανά.
Ο δρόμος ήταν γεμάτος από μοτοσυ-κλέτες, ποδήλατα, κατεστραμένα αυτοκίνητα, υλικά και πολλούς νεκρούς Ιταλούς. Όσα είδα εκεί δεν θα τα ξεχάσω. Ο μοτοσυκλετιστής δεν εύρισκε δρόμο να περάσει και πολλές φορές περνούσε πάνω από τα πτώματα των σκοτωμένων Ιταλών. Η μυρουδιά από τα πτώματα ήταν ανυπόφορη. Από το Καλπάκι μέχρι τη γέφυρα του Καλαμά ίδια εικόνα φρίκης, νεκροί Ιταλοί και κομμάτια από σάρκες. Έφθασα στα Δολιανά πήγαμε στο Σχολείο που ήταν οι αξιωματικοί έδωσα τον κλειστό φάκελο και γυρίσαμε στην έδρα από τον ίδιο δρόμο και είδαμε την ίδια φοβερή εικόνα του πολέμου»
*

Και συνεχίζουμε με το Ημερολόγιο του λοχία Ελευθερίου Θάνου από την Μερόπη Πωγωνίου που ανήκε στο Ανεξάρτητο Τάγμα Δελβινακίου.

►16 Νοεμβρίου 1940
«Κάναμε βόλτα εντός του χωριού (Μεσοβούνι) και μέσα στα σπίτια, τα οποία είναι εγκατελειμμένα από τους ιδιοκτήτες και λεηλατημένα από τον εχθρό.Υπάρχουν μόνο 5-6 γρηές, οι οποίες μόλις στέκουν στα πόδια τους από τις ταλαιπωρίες του άτιμου εχθρού και το μαρτύριο της πείνας, δίψας, ζωντανής ξεχωρισιάς.Μας ήλθε εν ολίγοις, ίλιγγος και το μίσος μας προς τον εχθρόν έχει φθάσει στο κατακόρυφον. Δώσαμε ψωμί στις άτυχες γρηές. Τις περιθάλψαμε ιατρικώς».
►17 Νοεμβρίου 1940
«Γίνεται στα πέριξ μέρη σφοδρός βομβαρδισμός αεροπορίας. Το βραδάκι πηγαίνουμε προς κατάληψιν του Μαυροβουνίου. Με προφύλαξιν κατ' αρχήν. Μόλις όμως βεβαιωθήκαμε πως δεν υπάρχει εχθρός ανεβήκαμε αμέσως το ύψωμα και καταυλίσαμε στα αριστερά του χωριού. Είναι κι εδώ τα ίδια με το Μεσοβούνι και κάτι παραπάνω».
►18 Νοεμβρίου 1940
«Πρωί πορευόμεθα προς Βήσσανη μέσω Άνω Ραβενίων. Το ίδιο με τα προηγούμενα χάλια.Διανυκτερεύσαμε άνωθεν ΞηρολάκκοΚυκλοφορεί φήμη πως στα χωριά που δεν φύγαν οι κάτοικοι δεν έμεινε κανείς. Φωνάζουμε να προχωρήσωμε οπωσδήποτε, με την ελπίδα να προλάβουμε τους δικούς μας, που τους έχουν όμηρους».
Η αγωνία για την τύχη των δικών τους που τους άφησαν με τη σύμπυξη είναι καταφανής. Και εκεί ο μαχητής ζητάει να προχωρήσουν γρήγορα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των συγκρούσεων που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν:

«Φωνάζουμε να προχωρήσωμε οπωσδήποτε, με την ελπίδα να προλάβουμε τους δικούς μας που τους έχουν όμηρους»!

Μεγαλείο ψυχικού σθένους και υψηλού φρονήματος. Η έννοια του αγώνα «υπέρ βωμών και εστιών» δεν είναι ένα ρητορικό σχήμα, ούτε ένας εορταστικός λόγος. Είναι η αγωνία του πολεμιστή για τους δικούς του που αψηφά και τη χειρότερη έκβαση.

Τα όσα λίγα και απλά γράφει ο λοχίας Θάνος για τα άδεια από κατοίκους χωριά Μεσοβούνι, Μαυροβούνι και Άνω Ραβένια, με τα σπίτια ανοιχτά και λεηλατημένα είναι μία ακόμη επιβεβαίωση για τα δεινά που υπέστησαν τα χωριά που βρέθηκαν για λίγες έστω μέρες στην κατοχή των Ιταλών, και ασφαλώς βλέποντάς τα ο λοχίας πολεμιστής εκεί, θα σκέπτεται πάλι ότι και το δικό του σπίτι θα έχει την ίδια τύχη.

**
Για τις ημέρες αυτές από 13 έως 18 Νοεμβρίου ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Σπύρος Παγούνης σε δημοσιεύματα και σημειώσεις έχει και τη δική του προσωπική μαρτυρία:
«Ο Ταγματάρχης Τζανής Αλεβιζάτος, όλο το 7ήμερο 13-19/11/1940 της εξόδου μας από την αμυντική γραμμή του Καλπακίου βρίσκονταν επί κεφαλής των μαχομένων τμημάτων της Διλοχίας Δελβινακίου (ο 1ος Λόχος Καστάνιανης είχε υπαχθεί στο 40 Σύνταγμα λόγω θέσεώς του κατά την υποχώρηση), που ήταν το πρώτο Ελληνικό τμήμα που πέρασε την αμυντική γραμμή Καλπακίου κι επιχείρησε την πρώτη επιθετική Ελληνική ενέργεια κατά των Ιταλών στον Προφήτη Ηλία των Δολιανών.α) Στις 13/11/1940 επί κεφαλής των τμημάτων έφθασε με τον λοχαγό Παπακώστα και τους ανθυπολοχαγούς Παγούνη και Εφραιμίδη ανάμεσα στο πανδαιμόνιο των εχθρικών πυρών πυροβολικού κατ' αρχήν κι έπειτα πεζικού και όλμων με τους 15-20 πρώτους στρατιώτες στον Προφήτη Ηλία Δολιανών. Κι είχαμε εκεί με την κατοχή του υψώματος και τους πρώτους 10 Ιταλούς αιχμαλώτους και λάφυρα όπλα, ολμίσκους και ένα φορητό ασύρματο (που εμείς δεν ξέραμε τι εστί τούτο). Εκεί στο εκκλησάκι του Αηλιά είδα τον Ταγματάρχη να γονατίζει και να φιλάει με σεβασμό τον πρώτο τραυματία δεκανέα Καραδημήτρη»,
Μια αναπόφευκτη διακοπή και ένα αναπόφευκτο σχόλιο για τον στοργικό και πατρικό ασπασμό του τραυματία δεκανέα από τον Διοικητή του Τάγματος Τζανή Αλεβιζάτο, μέσα στον πολεμικό πυρετό και στον ορυμαγδό της μάχης, αποτελεί μια ανθρώπινη στιγμή, της ψυχικής επαφής που είχε σφυρηλατηθεί μεταξύ του αξιωματικού και των στρατιωτών του Τάγματος. Ας αναζητήσει κι εδώ ο μελετής της ιστορίας του πολέμου εκείνου, το ύψος του φρονήματος των μαχητών του έπους του '40, όπως δεν τα γράφουν οι εκθέσεις των επιχειρήσεων και οι αναφορές των επιτελείων.

Και συνεχίζει ο Παγούνης:

«Εκεί, γιατί εκεί έπρεπε να διανυκτερεύσουμε, εκεί εζήσαμε όλοι μας τη φρικαλέα, αγωνιώδη και εφιαλτική νύκτα της 13/14 Νοεμβρίου, εκεί επάνω στον Προφήτη Ηλία με τα καταιγιστικά συνεχή και αδιάκοπα όλη τη νύχτα πυρά του Ιταλικού πυροβολικού που όλοι μας παρακαλούσαμε: «Θεέ μας ξημέρωσε για μας μια σου καλή καινούργια μέρα».β) Κι από τις 14-17 Νοεμβρίου 1940 οδήγησε τα τμήματά μας σε σκληρές και αιματηρές μάχες στην άλωση των θέσεων που κατείχαν οι Ιταλοί που πρόβαλαν σ' όλες τις περιπτώσεις «σθεναράν αντίστασιν», στις περιοχές Μεσοβουνίου, Μαυροβουνίου, Άνω Ραβενίων με πλούσια λάφυρα: α) ολόκληρη Ιταλική πυροβολαρχία των 65 μετά των ημιόνων της, β) 25 Ιταλούς αιχμαλώτους και γ) οπλισμό πεζικού και ολμίσκους. (Τα ανωτέρω εκτίθενται στις σελίδες 21-2 7 του β' τόμου της Ιστορίας Στρατού ΓΕΣ: Η Ελληνική αντεπίθεση 14/11/1940 έως 6/11941) γ) και τέλος φθάνουμε στο διήμερο 18 και 19 Νοεμβρίου 1940 στην τιτανομαχία της Βήσσανης.Μαζί με τους πρώτους στρατιώτες με τον Ταγματάρχη σκαρφαλώνουμε τη νύχτα 17/18 Νοεμβρίου στη χαράδρα του Γορμού και φθάσαμε στα βράχια του Αγίου Αθανασίου «ημίσειαν ώραν προ της έω» με γέρας της νίκης 35 Ιταλούς αιχμαλώτους.Και μείναμε εκεί γαντζωμένοι στα βράχια «με νύχια και με δόντια» όλη τη φρικαλέα εκείνη μέρα, που τα καταιγιστικά πυρά πυροβολικού, όλμων και πεζικού και οι συνεχείς αντεπιθέσεις των Ιταλών δεν μας άφησαν ούτε λίγων λεπτών ανάσα να πάρουμε.
Το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Βήσσανης

Γενετική: Επαναστατικό βήμα για την εξέλιξη της εξατομικευμένης θεραπείας

Γενετιστές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την εξέλιξη της προληπτικής ιατρικής, καθώς τα εκπληκτικά ευρήματα των μελετών τους οδηγούν σε επαναστατική θεώρηση της εξατομικευμένης θεραπείας βάση των γονιδίων μας.
 Μελετώντας τις σχέσεις μεταξύ παθήσεων και ιστοειδικής γονιδιακής δραστηριότητας, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα μοντέλο που αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση συγκεκριμένων αλληλουχιών του μη-κωδικοποιού γονιδιώματος που σηματοδοτούν την παθογένειά τους στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης πάθησης.
Σε μια δεύτερη μελέτη, προχώρησαν ακόμη περισσότερο στη συσχέτιση συγκεκριμένων κινδύνων ανάπτυξης νόσου – όπως η σχιζοφρένεια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης – με τον πολυμορφισμό  της γονιδιακής δραστηριότητας σε διάφορους τύπους κυττάρων, με εκπληκτικά αποτελέσματα. 
Τα συμπεράσματά τους, διαθέσιμα σε δυο άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Genetics, αποτελούν επανάσταση για τον τρόπο με τον οποίο το κάθε άτομο μπορεί να διαχειριστεί την υγεία του με βάση το γονιδίωμά του.
Οι δυο μελέτες βασίζονται σε δεδομένα που συνελέγησαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς προγράμματος GTEx (Genotype-Tissue Expression), το οποίο ξεκίνησε το 2010 υπό τη συν-καθοδήγηση του Καθηγητή Εμμανουήλ Δερμιτζάκη, γενετιστή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης (UNIGE) και Διευθυντή του νεοϊδρυθέντος Κέντρου Γονιδιωματικής Health 2030 Genome Centre. 
Το πρόγραμμα GTEx σχεδιάστηκε με σκοπό να εξετάσει όσο το δυνατό περισσότερα δείγματα ιστού από μεγάλο αριθμό ατόμων ώστε να γίνουν κατανοητά τα παθογόντα αποτελέσματα των γονιδίων και των πολυμορφισμών. 
Τα διαθέσιμα δεδομένα από την έως τώρα 7ετή πορεία του GTEx βοήθησαν επιστήμονες ανά τον κόσμο να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στην ανάλυση του ιστοειδικού γονιδιωματικού πολυμορφισμού και της προδιάθεσης σε παθήσεις.
Η μελέτη πολλών διαφορετικών τύπων ανθρώπινου ιστού σε δείγματα που έχουν συλλεχθεί από εκατοντάδες ανθρώπους παρέχει νέα δεδομένα ως προς τον τρόπο με τον οποίο γονιδιωματικός  πολυμορφισμός – κληρονομηθείσες μεταλλαγές ανάγνωσης στον κώδικα DNA – μπορούν να επηρεάσουν το χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο αρκετά γονίδια ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται σε διαφορετικούς ιστούς, και αυξάνουν τον κίνδυνο του ατόμου να αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.