Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Τσαβίδης Γιώργος: Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα κου Καψάλη



     Για πάρα πολλά -σχεδόν για τα πάντα- θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς τον δήμαρχο Πωγωνίου κο Καψάλη. Πρέπει όμως να του αναγνωρίσουμε, πως έχει υψηλή την αίσθηση του χιούμορ και πολλή ανεπτυγμένη διάθεση αυτοσαρκασμού.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Και ειδικότερα όταν αναφέρει: «Μαζί θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη της καθημερινότητας και τον αγώνα ώστε να ολοκληρωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της παρθένας και όμορφης περιοχής μας».
Βέβαια, χιούμορ και αυτοσαρκασμός χρειάζεται για να δώσουμε τη "μάχη" της καθημερινότητας.
 Όταν τα χωριά μας βυθίζονται στο σκοτάδι - ωσάν να έχουμε συσκότιση - και οι λαμπτήρες του δημοτικού φωτισμού κάνουν μήνες να αλλαχθούν αφού καούν. Όταν τα βάτα, τα κλαριά και η "λασπουριά" στους εσωτερικούς δρόμους, τους κάνουν αδιάβατους.
Όταν στην προηγούμενη χιονόπτωση, η Καστάνιανη έμεινε ΕΝΤΕΚΑ, ναι ΕΝΤΕΚΑ ημέρες χωρίς νερό. Για να αναφερθούμε μόνο σ' αυτά.
     Και τέλος, τι ακριβώς έχει στο μυαλό του, όταν στο μήνυμά του αναφέρει " να ολοκληρωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της παρθένας και όμορφης περιοχής μας "; Μήπως την άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις δημοτικές εκτάσεις, που με εισήγησή του δόθηκε; Ή μήπως την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στον Κασιδιάρη και την κατάφορη παραβίαση της Μελέτης και Σύμβασης από την εταιρεία;  
      Πράγματι. Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός δεν λείπουν από τον κο Καψάλη...!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΤΣΑΒΙΔΗΣ του Αντωνίου
ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ   

Οδηγίες προστασίας από τις χιονοπτώσεις και το παγετό από την Πολιτική Προστασία


Οδηγίες προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, συστήνει στους πολίτες:
Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις: Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα. Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
Αν βρίσκεστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης: Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε. Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα. Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης:
Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα, ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης.
Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος. Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται Χιονοπτώσεις.
Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους.
Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.
Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Συμβουλές από την Εγνατία Οδός ΑΕ για όσους κινούνται με τα αυτοκίνητα τους στα χιόνια


Συμβουλές και συστάσεις στους οδηγούς που θα μετακινηθούν στη διάρκεια της κακοκαιρίας, που πλήττει από τις πρώτες πρωινές ώρες τη βόρεια Ελλάδα, με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις, δίνει η Εγνατία Οδός ΑΕ.
Συγκεκριμένα, η Εγνατία Οδός ΑΕ, συμβουλεύει τους οδηγούς, πριν το ταξίδι τους να ενημερώνονται για την πρόγνωση του καιρού και για τυχόν κυκλοφοριακούς περιορισμούς στη διαδρομή τους, να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.), να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες, αλλά και αντιολισθητικές αλυσίδες, για τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουν τη χρήση τους.
Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους, οι οδηγοί θα πρέπει, σύμφωνα με την Εγνατία Οδό ΑΕ:
Σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και να προσαρμόζουν την ταχύτητα του οχήματός τους στις επικρατούσες συνθήκες.
Να έχουν αναμμένα τα "μεσαία" φώτα του οχήματός τους.
Να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας, ή εντός σηράγγων, για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Δήλωση Σπύρου Ριζόπουλου μετά τη συνάντηση με το δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα


Με τον δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος εγκαινιάζοντας τον κύκλο θεσμικών ενημερωτικών επαφών του με τους αιρετούς σε όλους τους δήμους της Ηπείρου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα, ο μεν Θωμάς Μπέγκας είχε τη ευκαιρία να αναπτύξει το σκεπτικό του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ο δε Σπύρος Ριζόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στην έννοια της Περιφερειακότητας και στο νέο πλαίσιο συνεργασίας που απαιτείται στην τοπική αυτοδιοίκηση με βάση τη συλλογικότητα και τον συντονισμό ενιαίων δράσεων.
Μετά τη συνάντηση ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Στην εξαιρετική συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, εκτός από την γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, συμφωνήσαμε πως από όποια θέση κι αν βρεθούμε μετά τις εκλογές θα κινηθούμε με βάση τη νέα αντίληψη, με ευθύνη και συλλογικότητα. Είναι σαφές ότι δεν περισσεύει κανείς.
Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να ξεκολλήσουμε την Ήπειρο από την τελευταία θέση της Ευρώπης στην ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε την ανεργία.
Στα πλαίσια της Περιφερειακότητας είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για πλειάδα προτάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο σχεδιασμό και την έννοια της Περιφερειακότητας. Είχα όμως την ευκαιρία να εστιάσω στην προτεραιότητα που θα δώσω στη Λίμνη των Ιωαννίνων καθώς, σε ότι μας αφορά, το ζήτημα της Λίμνης είναι κομβικό.
Πρώτον, η αντιμετώπιση του προβλήματός της ξεκινά περιβαλλοντολογικά από τον Αώο μέχρι τη Σαγιάδα.

Δήμος Πωγωνίου: Κλειστό σήμερα 3 Γενάρη το γραφείο κτηματολογίου λόγω καιρού

Δε λειτούργησε  σήμερα 3 Ιανουαρίου το γραφείο κτηματολογίου λόγω κακοκαιρίας.

Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 6947821137,  κ. Μαριαλένα Κωνσταντή.

Ύφεση των χιονοπτώσεων στις ημιορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων


Στα λευκά «ντύθηκε» ολόκληρο το Πωγώνι.
Πυκνές είναι οι χιονοπτώσεις στο Μέτσοβο, την Κόνιτσα, καθώς και σε όλα τα  χωριά στο κεντρικό και ανατολικό Ζαγόρι.


Από τα ξημερώματα, μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου βρίσκονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο για να καθαρίσουν το οδόστρωμα.
Παράλληλα συνεχίζεται η ρίψη αλατιού σε πολλά σημεία του δικτύου για να αντιμετωπιστούν προβλήματα παγετού.

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 5 Ιανουαρίου για οικονομική ενίσχυση της ομαδας

ANABAΛΛETAI TO Party Football 
TOY AΓPOTIKOY AΣTEPA, 
TO ΣABBATO 5 IANOYAPIOY 
ΛOΓΩ KAKOKAIPIAΣ KAI ΠAΓETOY.
Ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά διοργανώνει πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 5 Ιανουαρίου για οικονομική ενίσχυση της ομαδας.
Σας περιμένουμε για μια αξέχαστη βραδιά...
Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία.

Ο Παρακάλαμος ντύθηκε στα λευκά


Από τις δύο περίπου τα ξημερώματα της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου ξεκίνησε να χιονίζει σε πολλές περιοχές της Ηπείρου.
Στα λευκά ντύθηκε και ο Παρακάλαμος.
Οι οδηγοί που κινούνται επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μυοσκελετικοί πόνοι: Η φυσικοθεραπεία μειώνει την ανάγκη για ισχυρά παυσίπονα


Η σωστή φυσικοθεραπεία στον ώμο, το γόνατο, τον αυχένα και τη μέση μπορεί να καταπολεμά αποτελεσματικά τον πόνο, μειώνοντας σημαντικά την ανάγκη για ισχυρά παυσίπονα φάρμακα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο Ντιουκ εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 89.000 ασθενείς, ηλικίας 18-64 ετών. Όπως διαπίστωσαν, όσοι άρχισαν φυσικοθεραπεία μέσα σε 3 μήνες από τη διάγνωση του μυοσκελετικού πόνου, είχαν έως και 16% λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν συνταγογράφηση για ισχυρά παυσίπονα, συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών.
Ακόμα, όμως, κι αν χρειάζονταν ισχυρά παυσίπονα, με την έγκαιρη φυσικοθεραπεία μειωνόταν κατά 5-10% η δόση των φαρμάκων που χρειάζονταν.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έγκαιρη φυσικοθεραπεία αποτελεί έναν αποτελεσματικό, μη φαρμακευτικό τρόπο για να τεθεί υπό έλεγχο ο μυοσκελετικός πόνος και να μειωθεί η ανάγκη για ισχυρά παυσίπονα, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν στον εθισμό.
«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν πόσο σημαντική μπορεί να είναι η φυσικοθεραπεία όχι μόνο για την αποκατάσταση της κινητικότητας και την επίσπευση της ανάρρωσης των μυοσκελετικών παθήσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση του πιο δυσβάσταχτου συμπτώματός τους: του πόνου», σχολιάζει ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab www.fysiotek.gr