Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου-Δελβινακίου: Τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων των μελών

 

Παρακάλαμος: Ευχαριστήριο για την ευγενική προσφορά

 


Είναι αυτές, οι υπέροχες αυθόρμητες στιγμές αγάπης κάποιων ανθρώπων, που τόσο πολύ με χαροποιούν και με συγκινούν.

Πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια της θητείας μου ως Πρόεδρος του χωριού μας, οι στιγμές που κάποιοι συγχωριανοί - συνδημότες δήλωναν παρόν για τις εκδηλώσεις που ετοιμάζαμε ή  να προσφέρουν και κάποιο χρηματικό ποσό για ευγενικό σκοπό, με γέμιζαν χαρά, περηφάνια και μου υπενθύμιζαν το ποσό σωστά έπραξα για την ενασχόληση μου στα Κοινά από αυτό το μετερίζι.

Τις προάλλες, ένας αγαπητός συγχωριανός έδινε μάχη για την ζωή του και χρειάστηκε να παλέψουμε μαζί του με τον απινιδωτή και την παροχή πρώτων βοηθειών.

Δυστυχώς, παρόλο που έδωσε σκληρή μάχη στο Νοσοκομείο επί διημέρου, δεν τα κατάφερε.

Στο άκουσμα της είδησης και την περιγραφή του λυπηρού γεγονότος (χρήση του απινιδωτή κτλ) μερικοί συγχωριανοί, πρόθημα και από μόνοι τους έδωσαν από το υστέρημά  τους κάποια χρήματα για να αγοραστούν νέα ηλεκτρόδια για τον εξωτερικό απινιδωτή, ώστε εάν παραστεί ανάγκη στο μέλλον να είναι λειτουργικός.

Ξέρω.

Θα με μαλώσουν που θα γράψω τα ονόματά  τους, αλλά αισθάνομαι πως πρέπει.

Αυτοί ήταν οι παρακάτω:

Μάτσικας Κωνσταντίνος

Χάσκος Θωμάς

Ντρίκος Κωνσταντίνος

Eduart Shehu

Χατζής Βασίλειος

Πρόκος Θωμάς

Παντούλας  Κωνσταντίνος

Ντρουμπάλης Αναστάσιος

Μπίκα Όλγα και Κωνσταντίνος

Κουρή Ελένη.

 Μακάρι να είμαστε αγαπημένοι όλοι μας, για το καλό της ακριτικής μας περιοχής.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Ηπείρου

 


Με 97 υποψήφιους, αγωνιστές του εργατικού- λαϊκού κινήματος και επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα, έχει μπει στη μάχη το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ, στην περιφέρεια Ηπείρου.

Αγωνιστές και αγωνίστριες, εργαζόμενοι στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,  βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και νέοι που είναι ήδη γνωστοί για την αγωνιστική στάση στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές, στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Αυτή είναι η ταυτότητα του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης!

 Αποτελεί το μοναδικό αντίπαλο δέος τόσο στον κυβερνητικό περιφερειάρχη, όσο και στην αντιλαϊκή ομοφωνία των εκλεγμένων και υποψηφίων των άλλων αστικών κομμάτων που κριτήριο των επιλογών τους είναι τα σχέδια και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι οι μόνοι που μπορούν να εκφράσουν την αγανάκτηση και τις ανάγκες του ηπειρώτικου  λαού. Να ασκήσουν πραγματική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση προς όφελος των  αναγκών του, γιατί δεν είναι δεσμευμένοι από επιχειρηματικά συμφέροντα, γιατί αμφισβητούν και συγκρούονται με την πολιτική που αφήνει συνεχώς απροστάτευτο το λαό αλλά προστατεύει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας


 Η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο της  έμπρακτης συμπαράστασής της προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Θεσσαλίας από την πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία, έχει θέσει στη διάθεση της όμορης Περιφέρειας τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας  προκειμένου να παρέμβουν όπου κριθεί ότι χρειάζεται η συνδρομή τους.

Ήδη, μέσω των τοπικών βιομηχανιών,  προωθούνται  στις πληγείσες περιοχές – και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας- μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού.

Επίσης έχουν μισθωθεί  από την Περιφέρεια Ηπείρου υδροφόρες για τη διανομή νερού σε περιοχές των οποίων έχει καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης,  ενώ στάλθηκε και ένα μηχάνημα απορρόφησης λάσπης για εργασίες σε περιοχές των Τρικάλων.

Καθημερινοί αστυνομικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου

 


Καθημερινοί είναι οι αστυνομικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, οι οποίοι αποσκοπούν στην αποτροπή της διάδοσης των ναρκωτικών, καθώς και στην προστασία του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας από τις βλαβερές συνέπειες από τη χρήση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα σε 8 διαφορετικές περιπτώσεις συνολικά 10 άτομα και ειδικότερα:

• στα Ιωάννινα, 6 ημεδαποί εκ των οποίων ο ένας για διακίνηση και

• στην Πρέβεζα, 4 ημεδαποί, εκ των οποίων ο ένας ανήλικος.

Κατασχέθηκαν:

• 14,9 γραμμάρια ακατέργαστη κάνναβη,

• 0,2 γραμμάρια κοκαΐνη,

• 0,5 γραμμάρια κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα),

• 86 ναρκωτικά δισκία και

• 1 ζυγαριά ακριβείας

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά περίπτωση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, το Ασφάλειας Πρέβεζας και το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου αναστέλλουν την προεκλογική δραστηριότητα λόγω των τραγικών συμβάντων με τις πλημμύρες

 


Λόγω των τραγικών συμβάντων των τελευταίων ημερών από τις καταστροφικές πλημμύρες και με την κατάσταση να παραμένει άκρως κρίσιμη στη Θεσσαλία, οι Ορίζοντες Ηπείρου αναστέλλουν την προεκλογική τους δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Σπύρου Ριζόπουλου αναστέλλεται η περιοδεία “Με πρόγραμμα στους πολίτες” στην Π.Ε. Πρέβεζας που ήταν

προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου στις

περιοχές Ριζοβούνι, Γαλατάς, Παπαδάτες, Άσσος, Νικολίτσι, Ελιά, Πλατανιά, Θεσπρωτικό, Τύρια, Κρανέα, Στεφάνη και Λούρος.

Επιπροσθέτως,  οι Ορίζοντες Ηπείρου, αναστέλλουν την περιοδεία που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο  το πρωί, 8 Σεπτεμβρίου στην Αγία

Κυριακή, Πάργα, Ανθούσα, Αγιά, Αμμουδιά, Λούτσα – Βράχος και Λυγιά.

Τέλος, αναβάλλεται και η ομιλία πού ήταν προγραμματισμένη για το

Καναλλάκι Πάργας, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις 18:30.

Πρέβεζα: 62χρονος αλλοδαπός, έχασε τις αισθήσεις του και έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης

 


Ενημερώθηκε  η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, ότι 62χρονος αλλοδαπός, ο οποίος βρισκόταν εντός Ε/Π – Τ/Ρ πλοίου, το οποίο ήταν προσδεμένο σε προβλήτα χερσαίας ζώνης του λιμένα Πρέβεζας, έχασε τις αισθήσεις του και έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισαν τον ανωτέρω να δέχεται τις πρώτες βοήθειες από πλήρωμα του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, ο 62χρονος διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ακριβότερα κατά 20% φέτος τα σχολικά είδη

 


Αύξηση κατά 20%  παρατηρείται και στα σχολικά είδη, με συνεχείς ελέγχους για το καλάθι του νοικοκυριού και του μαθητή.

Οι τιμές στα σχολικά επιβαρύνουν κι άλλα τα νοικοκυριά, ενώ ήδη γίνεται έρευνα αγοράς για τους γονείς ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Σε λίγες μέρες ηχεί το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και γονείς και μαθητές έχουν ξεχυθεί για την αγορά των απαραίτητων σχολικών ειδών τα οποία φέτος είναι 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ το κόστος για τον σχολικό εξοπλισμό ενός παιδιού ξεκινά από περίπου 100 ευρώ.

Οι καταστηματάρχες τονίζουν ότι οι αυξημένες τιμές στα σχολικά είδη οφείλονται κατά κύριο λόγο στην τιμή του χαρτιού. Ήδη από πέρσι οι ανατιμήσεις στο χαρτί έφταναν το 70% με 80%, γι αυτό και οι γονείς δεν αγοράζουν πλέον τις ποσότητες που αγοράζανε και είναι πολύ συγκρατημένοι, αφού ο λογαριασμός δεν βγαίνει!

Προ πυλών πλειστηριασμοί και κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

 


Η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντείνει την πίεση της στους φορολογούμενους που αγνόησαν την πρόσφατη ευκαιρία που τους δόθηκε (η τελευταία προθεσμία έληξε στις 31 Ιουλίου) για να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Από αυτόν τον μήνα αρχίζει σταδιακά η λειτουργία των δύο νέων Εισπρακτικών Κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αρμοδιότητα την παρακολούθηση, την βεβαίωση και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 105 δισ. ευρώ.

Για τη μεγιστοποίηση του εισπρακτικού αποτελέσματος θα μετέλθουν κάθε νόμιμο μέσο που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με αιχμή τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Απώτερος στόχος η ανάσχεση του κύματος των «κόκκινων χρεών» προς την Εφορία.

Τα 90 δισ. ευρώ από τα 105 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των οφειλών, προέρχονται από 8.825 φορολογούμενους που ο καθένας χρωστά πάνω από 1 εκατ. ευρώ και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2% του συνόλου των οφειλετών.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, το Εισπρακτικό Κέντρο της Αθήνας θα «πιάσει» δουλειά στις 25 Σεπτεμβρίου και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2024.

«Τουρισμός για Όλους» για φθηνές διακοπές και το χειμώνα

 


Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές του Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», όπου οι ωφελούμενοι μπορούν να κάνουν διακοπές και τον χειμώνα.

Αναλυτικότερα, έως τώρα το πρόγραμμα για φθηνές διακοπές με το voucher των 150 ευρώ, ακολουθούσε αυτό του «Κοινωνικού Τουρισμού» και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις άνοιγε μέσα στο καλοκαίρι.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με το περσινό ΦΕΚ, οι δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

Σε ό,τι αφορά στο Ατομικό (+ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ) ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ ως ανώτατο εισόδημα ορίζονται τα 16.000 ευρώ.

Με 1 τέκνο, εισόδημα 17.500 ευρώ

Με 2 τέκνα, εισόδημα 19.000 ευρώ

Με 3 τέκνα, εισόδημα 21.000 ευρώ

Για τους πολύτεκνους ορίζεται ανώτατο εισόδημα τα 26.000 ευρώ

Οι δικαιούχοι του εποχιακού επιδόματος από τη ΔΥΠΑ

 


Αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να αρχίσουν οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό επίδομα της ΔΥΠΑ για το έτος 2023 με την τελική προθεσμία υποβολής να είναι η 30η Νοεμβρίου 2023.

Φέτος οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι. Αυτό συμβαίνει γιατί εντάσσονται πολίτες που παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ και ασκούν κάποιο από τα παρακάτω επαγγέλματα:

Οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, κεραμοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού – μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, εργαζομένου τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, σμυριδεργάτη, το επάγγελμα του ταξιθέτου θεάτρου – κινηματογράφου, του χορευτή – μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και του τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Σύλλογος Ηπειρωτών Θριάσιου Πεδίου: 2ο Ηπειρώτικο Αντάμωμα, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00 στην παλιά Ελαιουργική

 


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου διοργανώνει το 2ο Ηπειρώτικο Αντάμωμα, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 21:00 στην παλιά Ελαιουργική.

Θανασιά Μαρία: Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Πωγωνίου, με τον νυν και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο κ. Κώστα Καψάλη

 


Θανασιά  Μαρία

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

(Δημοτική Ενότητα Καλπακίου)

«Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου»

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου

 


Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Πώς «σβήνουν» από το δέρμα τα σημάδια του καλοκαιριού;

 


Σεπτέμβριος, ο μήνας που σημαίνει για τους περισσότερους λήξη των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ πλησιάζει και το άνοιγμα των σχολείων. Οι μέρες που χαρήκαμε τη δροσιά της θάλασσας αλλά παράλληλα εκτεθήκαμε στον ήλιο εκτός από ευχάριστες αναμνήσεις αφήνουν και δυσάρεστα σημάδια στο δέρμα μας, τις καφετιές κηλίδες που ονομάζουμε πανάδες.
Οι αντιαισθητικές αυτές κηλίδες, παρουσιάζονται κυρίως στο πρόσωπο, στα χέρια (age spots) και στο ντεκολτέ, όμως μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Συνήθως εμφανίζονται στις γυναίκες, ηλικίας 20-40 ετών λόγω της κατά τόπους υπερμελάχρωσης του δέρματος, που οφείλεται σε αυξημένη παραγωγή μελανίνης, αποτέλεσμα μιας διαταραχής των μελανοκυττάρων. Δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί γιατί συμβαίνει αυτό, όμως, είναι γνωστό ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η γονιδιακή προδιάθεση, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, τα αντισυλληπτικά, η εγκυμοσύνη αλλά και η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, παίζουν ρόλο.

«Στη χώρα μας όπου υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι, το πρόβλημα των δυσχρωμιών εντείνεται. Μπορεί είτε να δημιουργηθούν πανάδες εκεί που δεν υπάρχουν, είτε να γίνουν πιο έντονες οι ήδη υπάρχουσες.
Σημαντικό είναι οι σκούρες αυτές κηλίδες να ελέγχονται από ειδικό, έτσι ώστε να διερευνηθεί εάν όντως πρόκειται για πανάδες ή για κάποια σοβαρότερη δερματική βλάβη με παρόμοια χαρακτηριστικά», αναφέρει η
δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Ειδικότερα, ανάλογα με το βάθος της εντόπισης της μελανίνης, οι πανάδες μπορεί να ανήκουν στον επιδερμικό τύπο, όπου οι βλάβες είναι επιφανειακές, στο δερματικό που αφορά σε μεγαλύτερου βάθους βλάβες και το μικτό τύπο, με τις βλάβες να εμφανίζονται σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Πάντως η πλειονότητα των περιστατικών (70%) ανήκει στην πρώτη κατηγορία, η οποία προφανώς είναι και η πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη.