Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα η συνάντηση Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας

 


Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ανάλογο της σχέσης που συνδέει τους Δήμους Πωγωνίου και Αγίας Νάπας πραγματοποιήθηκε το πρωί συνάντηση των δύο πλευρών στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γεώργιος Σεφέρης» στο κέντρο της Αγίας Νάπας.

Το καλωσόρισμα έκανε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέτου που αναφέρθηκε στον Οπλαρχηγό Χατζημιχάλη Νταλιάνη, το συνδετικό κρίκο της Αδελφοποίησης των δύο Δήμων, κάνοντας συγχρόνως μια αναφορά στην ιστορία και πορεία της Αγίας Νάπας ενώ επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση της Αδελφοποίηση θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερη την ήδη στενή σχέση με το Δήμο Πωγωνίου. «Σας καλωσορίζουμε στην Αγία Νάπα, στην οποία πολέμησε ο Δελβινακιώτης Χατζημιχάλης Νταλιάνης.  Οι δεσμοί φιλίας μας θα συνεχίσουν και θα έχουμε στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο Δήμων» τόνισε.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης ευχαρίστησε το Δήμο Αγίας Νάπας για την θερμή φιλοξενία υπογραμμίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την συνεργασία.

Παράταση έως τις 2 Απρίλιου για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών

 


Το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ, με την υπ. αρ. 91/Συν.10/14.03.2024 απόφασή του, παρατείνει, λόγω των ειδικών αργιών διατραπεζικών συναλλαγών έτους 2024 στις 29/03/2024 (Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών) και 01/04/2024 (Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών), μέχρι και την Τρίτη 02/04/2024, την προθεσμία καταβολής:

1) τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του δημοσίου τομέα μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2024,

2) τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2024,

3) τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου 2024 και αντίστοιχων δόσεων εκκαθάρισης εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, καθώς και δόσεων εκκαθάρισης εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο π. ΟΓΑ,

4) ασφαλιστικών εισφορών προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης κλπ, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 29η Μαρτίου 2024 και

5) δόσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών/ρυθμίσεων μηνός Μαρτίου 2024.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω παράταση δεν αφορά την προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) του e-ΕΦΚΑ δημοσίου τομέα μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2024 (01/2024), εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2024 (02/2024), η οποία λήγει, όπως έχει καθοριστεί, τη Δευτέρα 01/04/2024.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Α.Ε. Χουλιαράδων 4-2

*Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου επικράτησε  στο γήπεδο Κεφαλοβρύσου του Α.Ε. Χουλιαράδων με 4-2 για την 25η αγωνιστική της ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής.  

Τα αποτελέσματα της 25ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 1-1

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ε.ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 4-2

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 0-7

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  2-3  

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ 2-1

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (16:30)

Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (16:30)

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:30)

Γιάννενα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικες ημεδαπές, για κλοπή κατά συναυτουργία

 


Συνελήφθησαν χθες το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων δύο ανήλικες ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενες αφαίρεσαν από περίπτερο στην πόλη των Ιωαννίνων, προϊόντα αξίας -21- ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν στην κατοχή τους και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τα αφαιρεθέντα αντικείμενα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Μέχρι τις 15 Απριλίου η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα "Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις"

 


Μέχρι τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 18:00, μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτό προβλέπεται στην τροποποίηση του Οδηγού του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», το οποίο αρχικά ήταν ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Ακόμα, στο πλαίσιο της τροποποίησης, προβλέπεται πως τα απαιτούμενα -κατά περίπτωση- αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/Ενεργειακός Έλεγχος) υποβάλλονται, για όλες τις αιτήσεις, επίσης έως τις 15 Απριλίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr  και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out)

Άρτα: Δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για απάτη με υπολογιστή και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών

 


Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για απάτη με υπολογιστή και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών, που έγινε την 29-10-2023.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος αφού απέκτησε παράνομη πρόσβαση σε εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων που ανήκε σε ημεδαπή, κατάφερε και απέσπασε τα στοιχεία τραπεζικού της λογαριασμού, καταφέρνοντας να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους -290- ευρώ.

Στεφάνι στη μνήμη των Ηρώων που είναι θαμμένοι στα Φυλακισμένα Μνήματα και τη Μακεοδονίτισσα κατέθεσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου

 


Με δέος και σεβασμό υποκλίθηκαν μπροστά στους ήρωες που βρίσκονται θαμμένοι στο τύμβο της Μακεοδονίτισσας και στα Φυλακισμένα  Μνήματα ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και η αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου που βρίσκονται στην Αγία Νάπα για την τελετή Αδελφοποίησης των δύο Δήμων.

Η αποστολή επισκέφθηκε την Παρασκευή τη Μακεοδονίτισσας  όπου βρίσκεται το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων του 1964 και 1974. Στον χώρο μάλιστα όπου έγινε το κοιμητήριο στις 22 Ιουλίου  1974 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το αεροπλάνο τύπου "Noratlas" που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στη Κύπρο για την υπεράσπιση της νήσου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα, στο κοιμητήριο που βρίσκεται στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαψαν τους 9 απαγχονισμένους και 4 άλλα σημαντικά στελέχη της ΕΟΚΑ που έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα του 1955-1959  για την απελευθέρωση της Κύπρου  από τους Άγγλους και την Ένωση της με την Ελλάδα. Τα Φυλακισμένα Μνήματα αποτελούν το ιερότερο μνημείο του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κατέθεσε στεφάνι στα δύο μνημεία υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα της θυσίας με την φράση που βρίσκεται στον τοίχο που περιβάλλει τα 13 Φυλακισμένα Μνήματα: «Του αντρειωμένου ο Θάνατος, Θάνατος δε λογιέται».

Νωρίτερα, η αποστολή επισκέφθηκε το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας THALASSA, το οποίο παρουσιάζει στο κοινό και τους επισκέπτες της Κύπρου τον ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην Ιστορία της Μεγαλονήσου από την παλαιοντολογία μέχρι σήμερα.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες και ιστορικότερες Ιερές Μονές της Κύπρου.  Στην Μονή υπάρχει η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας (του Κύκκου) που παρουσιάζει την Παναγία βρεφοκρατούσα από τη δεξιά πλευρά και η οποία προέρχεται από Κωνσταντινούπολη   και κατά την παράδοση φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά κι ευλογημένη από την Παναγία. Αμέσως μετά η αποστολή επισκέφθηκε το Πάρκο Γλυπτικής, έναν υπαίθριο χώρο τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή ‘’Στροτζιυλοβούναρο’’, σε μια θαμνώδη περιοχή έκτασης 20,000τ.μ με άγριο πέτρωμα, απίστευτη φυσική ομορφιά και πανοραμική θέα. Στο Πάρκο εκτίθενται γλυπτά καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό τα οποία δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των Συμποσίων Γλυπτικής και στη συνέχεια κοσμούν τον χώρο προς τέρψιν των επισκεπτών.

Η τελετή της Αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου παρουσία του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου κ. Μάκη Κεραυνού.

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Ατμοσφαιρική ρύπανση στα Ιωάννινα

 


Ανησυχητικά είναι για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα που φέρνει στο φως έκθεση για την ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως, με την κλιματική κρίση να συμβάλει καθοριστικά στην κακή ποιότητα του αέρα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση της IQAir  2023 (ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα), η οποία παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως, τα Ιωάννινα είναι  η  πόλη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα.

Η περιφερειακή μας παράταξη με την  από 11 Ιανουαρίου 2024 εισήγησή της  ζήτησε να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της αιθαλομίχλης, η αντιμετώπιση του προβλήματος και συνολικότερα η πολιτική που πρέπει να ασκηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα έντονα προβλήματα που προκαλούνται στο κοινωνικό σύνολο από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και της παρατεταμένης ενεργειακής φτώχειας.

ΕΦΚΑ: Περίθαλψη και για χρέη έως …100 ευρώ

 


Με άρθρο που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» προβλέπεται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους έχουν καθυστερούμενες, ή ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες οφειλές μέχρι του ποσού των 100 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα και κατ’ επέκταση κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δωρεάν συνταγογράφησης και σε δομές του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ, είτε να έχουν εξοφλήσει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε να έχουν ρυθμίσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και να καταβάλλουν ανελλιπώς τις δόσεις που προβλέπει η εκάστοτε ρύθμιση.

Σεισμική δόνηση 3,7 R, 18 χλμ Ανατολικά - Νοτιοανατολικά της Αγίας Κυριακής Ιωαννίνων

 


Σεισμική δόνηση έντασης 3,7 R, σημειώθηκε στις 21:45 το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου 2024, 18 χλμ Ανατολικά - Νοτιοανατολικά της Αγίας Κυριακής Ιωαννίνων.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 15  χλμ.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (25-31/3/2024)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (25 έως 31 Μαρτίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΤΡΙΤΗ        26/03/2024         

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  27/03/2024         

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.        18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    28/03/2024

Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά -Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       29/03/2024         

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.        08:00 – 15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  30/03/2024         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΤΡΙΤΗ        26/03/2024         

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιαν      

08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  27/03/2024

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.  18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    28/03/2024         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο.      

08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       29/03/2024         

Συρράκο  – Καλαρρύτες – Ματσούκι. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  30/03/2024         

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.      08:00 – 13:00

Σωληνωτοί μαστοί: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

 


Οι σωληνωτοί μαστοί είναι μια συγγενής ανωμαλία, μια διαταραχή δηλαδή που δημιουργείται κατά τη διάπλαση των μαστών στην εμβρυϊκή ζωή με συνέπειες που εμφανίζονται πολύ αργότερα, κατά την εφηβεία, οπότε και αναπτύσσεται το στήθος.

«Πρόκειται για μια πάθηση αρκετά συχνή, που χαρακτηρίζεται από διαταραχή της ανάπτυξης της βάσης του μαστού, είναι δηλαδή πιο στενοί, με υποπλασία (οι μαστοί είναι μικροί ή ατροφικοί) και με έλλειψη δέρματος στο κάτω μέρος των μαστών, με αποτέλεσμα η πτυχή του μαστού να στέκεται πιο ψηλά στον θώρακα ενώ το σύμπλεγμα της θηλής και της άλω είναι συνήθως υπερτροφικό.
Για να το πούμε πιο περιγραφικά, ο μαστός είναι μακρόστενος και μοιάζει με τη μύτη του Σνούπι.
Ο βαθμός της διαταραχής της ανάπτυξης των μαστών μπορεί να διαφέρει σημαντικά ακόμη και στο ίδιο άτομο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται συχνά έντονη ασυμμετρία μεταξύ των δύο μαστών», εξηγεί ο κ. Γεώργιος Ζαμπάκος Πλαστικός Χειρουργός, στο Μετροπόλιταν General, Εξειδικευμένος στην Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική του Μαστού.

Από τι προκαλείται αυτή η διαταραχή;

«Η ακριβής αιτιολογία των σωληνωτών μαστών παραμένει ακόμα ασαφής. Πρόκειται για συγγενή διαταραχή, που δημιουργείται κατά την ενδομήτριο ζωή, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί αν σε αυτή συμβάλλουν κληρονομικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες και σε ποιο βαθμό.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από 20 χρόνια στο μεγαλύτερο περιοδικό πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως, το Plastic and Reconstructive Surgery, η δημιουργία των σωληνωτών μαστών οφείλεται σε μια παροδική ορμονική διαταραχή κατά την εγκυμοσύνη η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη ενός «δακτυλίου» από ινώδη συνδετικό ιστό στη βάση του μαστού, o οποίος εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του μαστού. Η βάση δηλαδή το μαστού είναι πιο στενή με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να γίνεται περισσότερο σε μήκος, δηλαδή μακρόστενος σαν σωλήνας», αναφέρει ο ειδικός.