Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Απόκτηση του δεξιού μπακ του Κωνσταντίνου Πανάγου

 


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την απόκτηση του Κωνσταντίνου Πανάγου.

Ο 25χρονος δεξιός μπακ γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1998 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Παναιτωλικού και το καλοκαίρι του 2016 έγινε μέλος της Κ-20 του Ολυμπιακού. Μετά από δύο χρόνια παρουσίας, την σεζόν 2018-19 μετακόμισε με την μορφή δανεισμού στην U 23 της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Καλαμάτας με την οποία είχε τρεις συμμετοχές. Το 2021 ανηφόρησε στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Ηρακλή όπου αποτέλεσε βασικό στέλεχος έχοντας 46 συμμετοχές.

Ο Κωνσταντίνος Πανάγου είναι διεθνής με την Εθνική Νέων.

Ο Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ τον καλωσορίζει στην οικογένεια του και του εύχεται κάθε επιτυχία.

Στις πρώτες του δηλώσεις στο www.pasgiannina.gr  ανέφερε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχομαι σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την διοίκηση και τον προπονητή για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου και αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι πως θα δώσω το 100% ώστε μαζί με τους συμπαίκτες μου να πετύχουμε τους στόχους μας».

ΠΗΓΗ: http://pasgiannina.gr/

ΕΜΥ: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα την ερχόμενη εβδομάδα με κορύφωση την Πέμπτη 20 Ιουλίου

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες ναι μεν έχει υποχωρήσει από την Κυριακή 16 Ιουλίου, δίνοντας «ανάσες» δροσιάς στον κόσμο, επιστρέφει δε την ερχόμενη εβδομάδα με κορύφωση την Πέμπτη 20 Ιουλίου, όπου αναμένεται κατά τόπους να φτάσει μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις επόμενες ημέρες καθώς ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών θα είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ

Α. Από σήμερα Κυριακή (16-07-2023) έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια καθώς οι ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Β. Την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Από την Πέμπτη έως τουλάχιστον και την Κυριακή (23-7-2023) νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως και την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή στα ανατολικά και τα βόρεια, αλλά θα αυξηθεί στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου

γ. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά τους 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Πέμπτη (20-7-2023) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr ). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά, ανά εικοσιτετράωρο.

Ν.Ο.Ι. και Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ενημέρωση αθλητών και γονέων

 


Με εξαιρετική επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή αθλητών, γονέων αλλά και πολιτών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιουλίου το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης μετά από πρόσκληση του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων.

Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου και με θέμα «Ενημέρωση πολιτών για την post covid εποχή και την πρόληψη ιατρικών παθήσεων-εξαρτήσεων», οι καταρτισμένοι επιστήμονες παρουσίασαν με εύληπτο τρόπο σημαντικά ιατρικά δεδομένα παρέχοντας συγχρόνως χρήσιμες συμβουλές καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της ιατρικής επιστήμης.

Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης κήρυξε  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων συγχαίροντας τόσο τον Όμιλο όσο και το Οδοιπορικό Υγείας για το έργο που επιτελούν. «Είναι σημαντικό να προσέχουμε την υγεία μας, να ενημερωνόμαστε και να υπάρχει πρόληψη. Ευχαριστούμε πολύ όλα τα μέλη της ομάδας του Οδοιπορικού που μας μεταφέρουν με απλό και κατανοητό τρόπο τη γνώση τους» τόνισε.

Η Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. κ. Μάρθα Παλαιοπάνου σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για τον Όμιλο η στάση του Οδοιπορικού Υγείας κι Αλληλεγγύης στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Ι. ώστε όλοι οι αθλητές, οι γονείς αλλά και οι φίλοι του Ομίλου να ενημερωθούν για θέματα υγείας και πρόληψης από καταξιωμένους επιστήμονες.  «Νος γις ν σώματι γιε» έλεγαν οι αρχαίοι και αυτό σε συνδυασμό με το «ευ αγωνίζεσθαι» είναι οι δύο στάσεις ζωής που πρεσβεύει ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων.

Πληρωμές από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ κατά την εβδομάδα 17-23 Ιουλίου

 


Περί τα 59.888.150 ευρώ θα καταβληθούν σε 61.693 δικαιούχους κατά την εβδομάδα 17-23 Ιουλίου στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

Από τις 17 έως τις 21 Ιουλίου θα καταβληθούν 13,5 εκατ. ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

688.150 ευρώ σε 28.043 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

14 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

19 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

Στη Λιβαδειά του Δήμου Φοινικαίων ο Σπύρος Ριζόπουλος και η Μάγδα Τάτση

 


Στο μεγάλο χορευτικό αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά του Δήμου Φοινικαίων στη Β. Ήπειρο το Σάββατο 15 Ιουλίου, παρευρέθηκε ο Σπύρος Ριζόπουλος επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου.

Τον κύριο Ριζόπουλο συνόδευε η αντιπρόεδρος της παράταξης Μάγδα Τάτση και ο υποψήφιος της Π.Ε. Πρέβεζας Γιώργος Ματζαμόρτος.

Η ομάδα των Οριζόντων Ηπείρου έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει χαιρετισμούς και να συνομιλήσει μαζί του.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου είχε την ευκαιρία να συναντήσει  την ελληνίδα πρέσβη  που είχε έρθει από τα Τίρανα κυρία Κωνσταντίνα Καμίτση, τον γενικό πρόξενο στο Αργυρόκαστρο κύριο Δημήτρη Σαχαρίδη  ενώ  συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Δήμαρχο Φοινικαίων κύριο Ρωμαίο Τσάκουλη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Λιβαδειάς  «Άγιος Κοσμάς»,  με συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συλλόγων από  όλη την Ελλάδα.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Την Πέμπτη 17 Αυγούστου θα ξεκινήσει προετοιμασία της ομάδας, για την νέα αγωνιστική σεζόν

 


Η Αθλητική Ένωση Κεφαλοβρύσου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη συνεργασίας με τις ακαδημίες ΑΟ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ΕΛΠΙΔΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, η ομάδα μας θα χρησιμοποιήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις για την προετοιμασία και τις προπονήσεις της, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

 Η προετοιμασία της ομάδας μας θα ξεκινήσει την Πέμπτη 17 Αυγούστου.

Τελευταία παράταση του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

 


Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη παρατείνεται, έως την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται, βάσει των δεσμεύσεων που υπάρχουν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ 2014-2020 και Ταμείο Ανάκαμψης) του προγράμματος.

ΑΑΔΕ: Εκτεταμένους ελέγχους σε όσους δηλώνουν έως και 10.000 ευρώ εισόδημα

 


Απόκτηση ΑΦΜ από 12 ετών

Η ΑΑΔΕ ξεκινάει εκτεταμένους ελέγχους με ψηφιακή διασταύρωση στοιχείων στα εισοδήματα όσων φορολογουμένων δήλωσαν το 2021 έως 10.000 ευρώ

ΑΦΜ αναμένεται να αποκτούν αυτόματα όσα παιδιά κλείνουν το 12ο έτος της ηλικίας τους.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αφορούν τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους, ώστε να ελεγχθεί αν κάποιοι φοροδιαφεύγουν και το χαμηλό εισόδημα που δηλώνουν είναι «μαϊμού».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι αριθμοί ουσιαστικά δείχνουν την εικόνα που υπάρχει στις φορολογικές δηλώσεις. Προέρχονται από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022, αποτυπώνοντας τα εισοδήματα του 2021.

ΠΑΣ Γιάννινα: Απόκτηση του Σλοβάκου μέσου Μάτους Μπεγκάλα

 


Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την απόκτηση του Σλοβάκου μέσου Μάτους Μπεγκάλα ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο διαρκείας μέχρι το 2025. Ο Μπεγκάλα γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 2001 στην Στάρα Λουμπόβνα της Σλοβακίας και σε ηλικία 12 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε. Σε ηλικία μόλις 16 ετών τον Δεκέμβριο του 2017 έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στην 1η κατηγορία του πρωταθλήματος Σλοβακίας κόντρα στην Σένιτσα. Αμέσως κέρδισε την εμπιστοσύνη των προπονητών του με αποτέλεσμα να αποτελεί βασική επιλογή μετρώντας 88 συμμετοχές και 3 γκολ καθώς και μία ασίστ μέχρι και το τέλος της σεζόν 2022-23 όταν και αποχώρησε.

Ο Μπεγκάλα είναι διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές της Σλοβακίας.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα τον καλωσορίζει στην οικογένειά του και του εύχεται καλή επιτυχία.

Στις πρώτες του δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, το www.pasgiannina.gr , ανέφερε:

«Ευχαριστώ την ομάδα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, θα προσπαθήσω από την πλευρά μου να δείξω τι μπορώ να προσφέρω. Έρχομαι με όρεξη και κίνητρο να βοηθήσω κι εγώ μέσα στο γήπεδο τους νέους συμπαίκτες μου να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει κι ελπίζω στο τέλος της σεζόν να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που θα έχουμε πετύχει».

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Πέμπτη 20 Ιουλίου, ώρα 13.00, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμενα προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις 20 Ιουλίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13.00 το μεσημέρι,  στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την υπ. αριθμ.374/2022(αρ.πρωτ. 39135/30-05-22)εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το άρθρο 78 του Ν.4954/2022(ΦΕΚ 136/09-07-2022) καθώς και τηνΚΥΑΔ1α/ΓΠ.οικ. 51236/09.09.2022 (ΦΕΚ 4756/09.09.2022 τεύχος Β') όπως ισχύει σήμερα, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1.Έγκριση απολογισμού Δήμου Πωγωνίου οικ.έτους 2022.

2.Αποδοχή επιχορήγησης του Δήμου Πωγωνίου συνολικού ποσού 9.200,00€ για την ειδική εκλογική αποζημίωση στους υπαλλήλους που συμμετείχαν στην προπαρασκευή και διεξαγωγή των εκλογών την 21ηΜαΐου 2023.

3.Εισήγηση της Ο.Ε. προς το Δ. Σ. για την 8η  αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έργων χρήσης 2023 Δήμου Πωγωνίου».

4.Έγκριση του αρ. πρωτ. οικ. 5181/13-07-2023 τεύχους προεκτιμώμενης αμοιβής των Τοπογραφικών Μελετών του έργου «Τοπογραφικές μελέτες Δημοτικών ακινήτων Δήμου Πωγωνίου» και καθορισμός τρόπου ανάθεσης της.

5.Έγκριση 1ουπρακτικού επιτροπής διεξαγωγής διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου του έργου «Εργασίες ανακαίνισης ΚΕΠ Δήμου Πωγωνίου –Επιχορήγηση Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ταμείου Ανάκαμψης » προϋπολογισμού 175.870,00€ με Φ.Π.Α.

6.Έγκριση της αρ. 16/2023 μελέτης που συνέταξε το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου για την κατασκευή του έργου «Συντήρηση και επισκευήκοινόχρηστων χώρων Δήμου Πωγωνίου Β ́Φάση» προϋπολογισμού 74.000,00 με Φ.Π.Α. & καθορισμός τρόπου ανάθεσής του.

7.Ορισμός δικηγόρου κατά την δικάσιμο την 14-09-23 ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων όπου θα συζητηθεί η ανακοπή (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) της εταιρείας «ΦΑΡΜΑ ΝΑΚΗΣ Α.Ε.» κατά του Δήμου Πωγωνίου.

8.Συζήτηση  σχετικά με άσκηση εκ μέρους του Δήμου Πωγωνίου, αιτήσεως αναστολής εκτέλεσης ενώπιον  του  Συμβουλίου  της  Επικρατείας  κατά  της  υπ.  αρ.14814/06-02-20  Α.Ε.Π.Ο.  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Εντοπίστηκε οργανωμένη φυτεία κάνναβης σε περιοχή της Άρτας

 


Για την υπόθεση συνελήφθη αλλοδαπός, ο οποίος καλλιεργούσε 63 δενδρύλλια σε εγκαταλελειμμένο αγροτεμάχιο

Για την επιτήρηση του χώρου είχε εγκαταστήσει σε καίριο σημείο κάμερα παρακολούθησης

Εντοπίστηκε, ύστερα από συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, οργανωμένη φυτεία κάνναβης σε περιοχή της Άρτας.

Για την υπόθεση συνελήφθη χθες (14-07-2023) το μεσημέρι αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για καλλιέργεια ναρκωτικών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ο αλλοδαπός καλλιεργούσε 63 δενδρύλλια (ύψους από 0,5 έως 2,60 μέτρα) σε εγκαταλελειμμένο αγροτεμάχιο.

Μάλιστα, για την επιτήρηση της φυτείας είχε εγκαταστήσει στην κορυφή δένδρου κάμερα παρακολούθησης, η οποία διέθετε ενσωματωμένο ηλιακό πάνελ για τη συνεχή τροφοδότησή της με ηλεκτρική ενέργεια.

Από τον χώρο της φυτείας κατασχέθηκαν επιπλέον διάφορα σύνεργα για την καλλιέργεια και το πότισμά της (πλαστική δεξαμενή νερού, λάστιχο, σκαπτικό εργαλείο, ποτιστήρι κτλ).

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ιερομνήμη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Παρασκευή 21 Ιουλίου, ώρα 21:00

 

Παραδοσιακό πανηγύρι, με την ορχήστρα του Χρήστου Χαλιγιάννη και Χρήστου Ζέκιου, την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, στην Ιερομνήμη Πωγωνίου.

Συνελήφθησαν αμέσως δύο ημεδαποί για απόπειρα κλοπής αυτοκινήτου στην Πρέβεζα

 


Συνελήφθησαν προχθές (14-07-2023) το μεσημέρι στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας δύο ημεδαποί, που κατηγορούνται για απόπειρα κλοπής.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι λίγο πριν είχαν προσπαθήσει να αφαιρέσουν αυτοκίνητο από δημοτικό χώρο στάθμευσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Τεριάχι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Πέμπτη 21 Ιουλίου

 

Παραδοσιακό πανηγύρι, με την ορχήστρα Χρήστου Ξιούρα, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2023, στο Τεριάχι Πωγωνίου.

Που οφείλεται η αύξηση περιστατικών Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 κατά την πανδημία COVID-19;

 


Η επίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη δυστυχώς αυξάνει παγκοσμίως με ταχύτατους ρυθμούς. Από 529 εκατομμύρια το 2021 οι πάσχοντες από διαβήτη θα ξεπεράσουν τα 1,3 δισεκατομμύρια το 2050 (The Lancet Diabetes & Endocrinology). Είναι επιβεβαιωμένο σε πολλές μελέτες αύξηση διαγνώσεων έως και 40% των νέων περιστατικών Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔΤ2), σε άτομα που νόσησαν με COVID-19,  ενώ σε πολλούς δεν υπήρχε κανένας προδιαθεσικός παράγοντας για ΣΔ2.

Σχέση «αίτιου - αιτιατού» ή τυχαίο εύρημα; Πιθανές εξηγήσεις

Πιθανολογούμενη συσχέτιση με απευθείας βλάβη του ιού στα κύτταρα, ή μηχανισμούς λανθασμένης διέγερσης, εξ αιτίας του ιού, του ανοσιακού μας συστήματος, είναι κάποιες υποθέσεις για να εξηγηθεί αυτή η αύξηση από την επιστημονική κοινότητα. Τι γίνεται όμως με τον ινσουλινοεξαρτώμενο ή Νεανικό Διαβήτη τύπου 1;

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, από τον  Mikael Knip, MD,  New Children's Hospital, Helsinki, Finland και τους συνεργάτες του, τόσο η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1 όσο και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά την εμφάνιση, αυξήθηκαν μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στη Φινλανδία στους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας COVID-19, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό οφειλόταν στον ίδιο τον ιό SARS-CoV-2, καθώς λίγοι είχαν επιβεβαιωθεί με  λοίμωξη πριν από τη διάγνωση. Δυστυχώς, σχεδόν έως και το ένα τέταρτο του πληθυσμού της μελέτης δεν είχε υποβληθεί σε τεστ SARS-CoV-2.