Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΧΡΙΜΑΚΗΣ: "Εθνικά επιζήμια η συζήτηση για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ"

Συνέντευξη στον Αντώνη Θ. Σκυλλάκο


Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης σε συνέντευξή του στο Newpost.gr, χαρακτηρίζει επιζήμια τη συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας και ταυτοχρόνως εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Γ. Παπανδρέου θα είναι αυτός που θα οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πορεύεται με ψυχή και συναίσθημα, τονίζοντας ότι δεν είναι κερδοσκοπική εταιρεία με στόχους και αντιστοίχως, μπόνους ή πέναλτι για τα στελέχη της και το δυναμικό της και υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτέλους ανάγκη, στην πολιτική να υπάρξει και η ηθική και η ψυχή! Σε ότι αφορά στη συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, την χαρακτηρίζει εθνική και ιστορική, ρωτώντας «τι ψυχή θα είχε το ΠΑΣΟΚ, σε μια άψυχη Ελλάδα;»
- Είστε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, μιλάτε με τη βάση. ¨Έχετε σχηματίσει την εντύπωση ότι η ηγεμονία του Γιώργου Παπανδρέου αμφισβητείται;
O Γιώργος Παπανδρέου ποτέ δεν αισθάνθηκε, δε λειτούργησε και δεν πολιτεύτηκε με όρους και χαρακτηριστικά ηγεμόνα. Σας θυμίζω ότι ήταν ο πρώτος πολιτικός που ζήτησε το χρίσμα του αρχηγού από την ίδια τη βάση του κόμματος δύο φορές και την έλαβε πανηγυρικά και τις δύο.
Επομένως, μιλάμε για εμπιστοσύνη και όχι για ηγεμονία. Ο Παπανδρέου με την λαϊκή εντολή του 2009 δεν κλήθηκε απλά να κυβερνήσει. Είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που κλήθηκε να διασώσει τη χώρα από τα πρόθυρα της καταστροφής, όπου μας οδήγησαν οι φαύλες και διεφθαρμένες πολιτικές της Δεξιάς διακυβέρνησης με την ανοχή του κ. Σαμαρά. Είναι ο πρωθυπουργός που διέσωσε τη χώρα το Μάιο του 2010, όταν τα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων άντεχαν για λίγες μέρες ακόμα και βρισκόμασταν έξω από οποιαδήποτε μορφή, χρηματοδοτικής συμφωνίας. Όταν το ενδεχόμενο, οι Έλληνες πολίτες να μείνουν απλήρωτοι ήταν ανοιχτό και σχεδόν βέβαιο. Έγινε ο ακούραστος διαχειριστής μιας διαρκούς εκτάκτου εθνικής ανάγκης. Και παράλληλα, δεν παρέλειψε να δίνει καθημερινώς τη μάχη της πραγματικής αλλαγής νοοτροπίας σ' αυτή τη χώρα με απτά μάλιστα αποτελέσματα. Αποτελέσματα που συνιστούν καινοφανείς αλλαγές για την ελληνική πραγματικότητα και την καθημερινότητα του πολίτη και που μπορώ να σας αναφέρω πολλές.
Θεωρείτε, λοιπόν, ότι αυτός ο πολιτικός που το όνομά του έχει ιστορικά, πλέον, ταυτιστεί με τη κοσμογονική τούτη συγκυρία και την κορυφαία εθνική μάχη που δίνουμε ως Ελλάδα, μπορεί να στερείται της εμπιστοσύνης της βάσης του ίδιου του κόμματός του; Εγώ προσωπικά όχι.
 -Υπάρχουν δηλώσεις βουλευτών και στελεχών που θέτουν ζήτημα ηγεσίας. Πως τις σχολιάζετε;

Οποιαδήποτε συζήτηση για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να αφορά τις ηγετικές φιλοδοξίες του καθενός από εμάς, σ' αυτή την κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα, δεν είναι απλώς αχρείαστη, αλλά και εθνικά επιζήμια.
Είναι αδιανόητο να έχουμε μπροστά μας τις μεγαλύτερες εθνικές προκλήσεις που είχαμε ποτέ στη νεώτερη Ιστορία μας κι εμείς να ασχολούμαστε με ρηχές προσωπικές ανησυχίες.
Η άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών μας για την εξασφάλιση της 6ης δόσης, η ψήφιση του προϋπολογισμού και η πιστή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου που θα ξαναβάλει την Ελλάδα στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας, δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες συζητήσεις αυτή την ώρα και αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι.
-Ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο κατάλληλος να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση;
Ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωτεργάτης της αγόγγυστης προσπάθειας που η χώρα μας κατέβαλλε επί δύο χρόνια για τη σωτηρία της και την επιβίωσή της απ' αυτή την πρωτόφαντη κρίση. Ο άνθρωπος για τον οποίο ακόμα και πολιτικοί του επικριτές, παραδέχθηκαν ότι εργάστηκε αδιαλείπτως. Έδωσε όλες του τις δυνάμεις του για μην κινδυνεύσουν οι συντάξεις και οι μισθοί των Ελλήνων. Έλαβε τις πιο κρίσιμες αλλά και δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει πρωθυπουργός σε καιρό ειρήνης. Να σας θυμίσω, ότι αυτή τη στιγμή, δεν θα υπήρχε λόγος να μιλάμε για την πιθανότητα να έρθουν καλύτερες μέρες. Δεν θα υπήρχε λόγος να προσπαθούμε να διατηρήσουμε ήρεμο και ενωτικό το κλίμα σ' αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου, εάν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε με κόπο και μόχθο πετύχει την ιστορική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Μια συμφωνία η οποία μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από το μακρύ τούνελ που διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Αυτός ο πολιτικός αξίζει και πρέπει να κριθεί από τον ελληνικό λαό και μόνο απ' αυτόν.
 -Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, δεν τα αξιολογείτε ως μήνυμα για αλλαγή στην ηγεσία;

Οι δημοσκοπήσεις, είναι μια φωτογραφική μηχανή η οποία απεικονίζει την πραγματικότητα της δεδομένης στιγμής με τις δεδομένες συνθήκες και χαρακτηριστικά. Οι πολίτες βιώνουν τις επιπτώσεις μιας πολιτικής που τους έχει συμπιέσει οικονομικά και στενοχωρήσει ανθρώπινα και πολιτικά. Είμαι, όμως, απολύτως βέβαιος, ότι στη συνείδηση της πλειοψηφίας, έχει εμπεδωθεί ότι η πολιτική αυτή ήταν ο δύσκολος μονόδρομος για να εξακολουθήσει η χώρα να μένει όρθια και να παλεύει σήμερα για κάτι καλύτερο. Είμαι απολύτως σίγουρος, ότι κανένας από τους πολίτες σήμερα δεν έχει ξεχάσει ότι Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, κληρονόμησαν μια διαλυμένη Ελλάδα όπως θα θυμάστε, το 2009.
Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ, το απόλυτο κριτήριο που θα ορίσει την πορεία του και θα υπαγορεύσει τις βαθιά πολιτικές του επιλογές. Αυτή είναι, δυστυχώς, λογική των αντιπάλων μας, οι οποίοι ζουν με τα μάτια και την καρδιά στραμμένα προς αυτές. Μια τέτοια λογική, θα αδικούσε το χώρο μας. Θα αδικούσε εμάς τους ίδιους. Θα μας καθιστούσε προσαρμοστικές μηχανές οι οποίες θα λειτουργούσαν βάσει ενδείξεων και θα μας μετέτρεπε σε μηχανάκια επενδεδυμένα με κρέας.
Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, θεωρώ ότι πρέπει να πορευόμαστε με βάση την ψυχή και το συναίσθημα. Δεν είμαστε μια κερδοσκοπική εταιρία με στόχους και αντιστοίχως, μπόνους ή πέναλτι για τα στελέχη της και το δυναμικό της.
Εγώ, αυτή την αντίληψη και τη νοοτροπία δε θα μπορούσα να τη φανταστώ σε κανέναν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Eίναι επιτέλους ανάγκη, στην πολιτική να υπάρξει και η ηθική και η ψυχή!
-Ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός. Γιατί η κυβέρνηση Παπαδήμου πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερη από την κυβέρνηση Παπανδρέου; Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε με τον πιο τρανταχτό τρόπο αυτό ακριβώς που κατά καιρούς έλεγε. Ότι δεν είναι αγκιστρωμένος στην πρωθυπουργική καρέκλα και εξαρτημένος απ' αυτήν. Ότι πάνω από την πρωθυπουργία, θέτει τη χώρα και τους πολίτες. Και το απέδειξε αυτό, όχι μόνο παραχωρώντας τον πρωθυπουργικό θώκο, αλλά και πρωταγωνιστώντας με τον ίδιο ζήλο που επί μία διετία κυβερνούσε, στην δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, στην οποία δε θα 'ταν πρωθυπουργός. Δεν ξέρω, λοιπόν, εάν θα είναι καλύτερη αυτή η κυβέρνηση από την προηγούμενη, ξέρω, όμως, ότι δεν θα έχει απέναντί της μία ανεύθυνη αντιπολίτευση, όπως είχε ο Γ. Παπανδρέου.
-Με δεδομένο ότι η θητεία του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ έληξε, πότε βλέπετε να δρομολογούνται οι διαδικασίες για Συνέδριο και εκλογή Προέδρου;
Το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο. Τον Γιώργο Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ έχει κατακτήσει ουσιαστικές, ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Θυμίζω όμως και σε εσάς και σε όλους μας ότι η πολιτική δεν ασκείται στο κενό αλλά σε συγκεκριμένες συνθήκες που είναι πρωτόγνωρες ειδικές και όχι φυσιολογικές. Είμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία που η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο σταθεροποίησης και σωτηρίας της χώρας. Όσοι θέτουν τέτοια ζητήματα, αυτή την ώρα, διακινδυνεύουν και την πορεία της χώρας και της παράταξης. Ο Γ. Παπανδρέου είχε εκλεγεί Πρωθυπουργός μέχρι το 2013. Ας μην το ξεχνάμε όλοι μας.
-Τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν, αλλά και η συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ δεν αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ;
Στον πόλεμο είναι ανάγκη να πας με ενότητα και σύμπνοια και όχι διαμελισμένος. Στον πόλεμο, επίσης, παίρνεις γρήγορες αποφάσεις που εστιάζουν στον εθνικό στόχο. Και εξηγούμαι:
Τα δύο ζητήματα που βάζετε στην ερώτηση έχουν μια κοινή συνισταμένη. Την σωτηρία της χώρας από τον πραγματικό κίνδυνο της πτώχευσης και της πολιτικής της απομόνωσης. Όταν αποκλειστικά μόνο ένας δρόμος υπάρχει αποδεδειγμένα προκειμένου η χώρα να σωθεί από τα ανεπανόρθωτα, τότε τον ακολουθείς και ας είναι και κακοτράχαλος. Και το κατά πόσο αυτός ο δρόμος ήταν και είναι μονόδρομος, δε νομίζω ύστερα και από την έσχατη στάση όσων των αμφισβήτησαν του να έχει κανείς αμφιβολία, πλέον. Και αναφέρομαι, φυσικά, ειδικά στον κ. Σαμαρά ο οποίος τελικά τον αποδέχθηκε, αφού προηγουμένως τον αμφισβήτησε και τον υπονόμευσε.
Τώρα, σχετικά με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ, θα σας απαντήσω ότι όταν πρόκειται για το καλό της πατρίδας και την ανάγκη επιβίωσης των πολιτών μας, κρατάμε βεβαίως τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφοροποιήσεις μας, αλλά σε ένα πόλεμο σωτηρίας, συστρατεύεσαι.
Μας χωρίζει λοιπόν σίγουρα, ιδεολογική άβυσσος από το ΛΑΟΣ, αλλά θα σας υπενθυμίσω ότι η ανάγκη που υπήρχε και υπάρχει για συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, ήταν και είναι εθνική και ιστορική. Κι εάν αυτό το παραβλέπαμε, το ερώτημα που αμείλικτα θα μας ετίθετο από την ίδια τη συνείδησή μας, θα ήταν: Τι ψυχή θα είχε το ΠΑΣΟΚ, σε μια άψυχη Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Η συγκεκριμένη πολιτική πρέπει να τροποποιηθεί»

Όλη η επιστολή Σαμαρά που δεσμεύεται να στηρίξει το νέο πρωθυπουργό.


Επιστολή προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην οποία εκφράζει τις θέσεις του σχετικά με τις έγγραφες εγγυήσεις, όπως αυτές είχαν εκφραστεί και προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, απέστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς.
Στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει πως η δέσμευση του ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, επαναλαμβάνει ότι στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: «συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές»
Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό. Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει ''εργαλεία'' που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.
Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!
Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.
Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.
Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.
Με εκτίμηση,
Αντώνης Κ. Σαμαράς
Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας»

«Δάσκαλε πεινάω!»


ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Καθηγητές ζητούν μερίδες φαγητού από το Δημοτικό Βρεφοκομείο για να ταΐσουν μαθητές τους. Στα δε συσσίτια του δήμου, προσέρχονται πλέον οι λεγόμενοι νεοάστεγοι, οικογένειες με μικρά παιδιά.
Η πείνα που μαστίζει πλέον όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες της Αθήνας, τα παιδιά τους που πάνε σχολείο νηστικά ως μαζικό πλέον φαινόμενο στις γειτονιές της πρωτεύουσας, αναδεικνύονται περίτρανα στις δηλώσεις των αρμοδίων του δήμου, όσο κι αν προσπαθούν να αμβλύνουν το πρόβλημα.
Ταυτόχρονα, πίσω από τις δικαιολογίες τους, διαφαίνεται η αδυναμία τους να δώσουν έστω μια προσωρινή ανακούφιση λόγω της πολιτικής του ευρωμονόδρομου, πολιτικής που αποδέχονται και υπηρετούν και που καταρρακώνει κάθε λογής κοινωνικές υποδομές και προστασία.
Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε, στο ραδιοσταθμό «9,84», η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (έχει την ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου) Μαρία Ηλιοπούλου: «(...) έρχονται αιτήματα από σχολεία για λίγες μερίδες φαγητό την ημέρα. Άρχισαν να έρχονται σε μας (...) προσπαθούμε να οργανωθούμε ως προς αυτό, να δούμε αν μπορούμε εμείς που διαθέτουμε μαγειρεία (σ.σ. για τους σταθμούς) και άρα δυνατότητα σίτισης ενός μέρους των παιδιών να βοηθήσουμε σε αυτό. Πήραμε κάποια μηνύματα, μας ήρθαν για 20 μερίδες στο ένα σχολείο, 30 σε ένα άλλο. Από εκεί και πέρα, κοιτάμε να τα μαζέψουμε όλα μαζί, για να δούμε αν πραγματικά μπορούμε να τα καλύψουμε. Ήδη, καλύπτουμε το βραδινό συσσίτιο των αστέγων και δίνουμε και σε κάποιες άλλες οργανώσεις. Νομίζω ότι μπορούμε να καλύψουμε ακόμη έναν αριθμό, όχι όμως τεράστιο».
Και ακόμα: «(...) με μία διακριτική διερεύνηση που έγινε από εμάς, να δούμε περίπου πόσα παιδιά στους σταθμούς μας - μέσα στα 5.500 παιδιά που φιλοξενούμε - αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και σε επίπεδο σίτισης στο σπίτι τους. Είναι γύρω στα 200 παιδιά και εκεί, προς το παρόν το λύνουμε εκ των ενόντων κι εκεί πρέπει να κάνουμε κάτι».
Τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς, όπως επεσήμαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, υπάρχει και το φιλότιμο που εμποδίζει πολλές λαϊκές οικογένειες να εκφράσουν δημόσια το πρόβλημά τους.


«Νεοάστεγοι»
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Γιώργος Αποστολόπουλος δίνει άλλη μία τέτοια εικόνα, μιλώντας στον «9,84»: «Έχουμε καταρχήν μία ιδιαίτερη, αλλά αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι έρχονται στο ίδρυμα για να ωφεληθούν από τις δομές του. Υπάρχει μία αύξηση γύρω στο 15% των ανθρώπων που προσέρχονται στα συσσίτια, δηλαδή όχι κατ' ανάγκην άστεγων ανθρώπων, αλλά πεινασμένων ανθρώπων, με ένα ποιοτικό προφίλ αρκετά διαφορετικό από αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα για τους ανθρώπους αυτούς. Δηλαδή δεν είναι αλλοδαποί, ούτε κάποιοι Έλληνες οι οποίοι εδώ και χρόνια προσέρχονται στις δομές του ιδρύματος. Είναι αυτό που λέμε "νεοάστεγοι" ή άνθρωποι που τώρα έχουν βρεθεί σε αυτή την προβληματική κατάσταση. Υπάρχουν οικογένειες οι οποίες έρχονται, οικογένειες και με μικρά παιδάκια. Συνήθως έρχεται ένας "εκπρόσωπος" να το πω έτσι, ή η μητέρα ή ο πατέρας από τις οικογένειες αυτές, που παίρνει φαγητό ή τρόφιμα και για τους υπόλοιπους (...) παρέχουμε γύρω στις 450 μερίδες το μεσημέρι, άλλες περίπου 750 το απόγευμα, αλλά ενδιάμεσα υπάρχει και ένα συσσίτιο της Εκκλησίας (...) όπου κι εκεί προσέρχονται περίπου άλλα 1.000 άτομα».
Βέβαια, και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του Κέντρου αναγνωρίζουν ότι αποτελούν μόνο «ένα είδος "ασπιρίνης"» και ότι «δίνουμε απλά μία ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους, απλά τους συντηρούμε». Και πώς αλλιώς να είναι, αφού σαν δήθεν λύση στο πρόβλημα επικρατεί μέχρι στιγμής η αναζήτηση χορηγιών σε είδη διατροφής από ιδιώτες...


ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 23/11/2011
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6558181

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2012-2014 -ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Αγαπητοί Συνδημότες,
Στα πλαίσια ολοκλήρωσης της Α’ Φάσης:
«Στρατηγικός Σχεδιασμός» (2012-2014) του Επιχειρησιακού Προγράμματος του νέου Δήμου Πωγωνίου και δεδομένου ότι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής των δημοτών και φορέων του Δήμου μας στο σχεδιασμό τόσο του οράματος όσο και της αναπτυξιακής στρατηγικής, καλείστε μέσω του παρόντος ερωτηματολογίου να αποτυπώσετε τις απόψεις σας για τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος και θεωρείτε ότι πρέπει να περιληφθούν στο αναπτυξιακό του όραμα.
Για τη συμπλήρωσή του δε θα χρειαστείτε πάνω από 5-7 λεπτά, ενώ διατηρείται πλήρως η ανωνυμία σας.
Παρακαλείσθε να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις προκειμένου να διαμορφωθεί η καλύτερη δυνατή εικόνα σχετικά με τις απόψεις και επιλογές σας.
Για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο πατήστε εδώ
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFZVQ2V1N2NqNTBYT1hMLTJIRHlWRlE6MQ
Εναλακτικά μπορείτε να κατεβάσετε το συννημένο ερωτηματολόγιο να το συμπληρώσετε και να το στείλετε με email στο   

ΕΑΣ ΑΡΤΑΣ : Αυξημένη η παραγωγή φέτος των εσπεριδοειδών

Αυξημένη η ποσότητα των εσπεριδοειδών φέτος για την Άρτα, γεγονός το οποίο δημιουργεί αισιοδοξία για τη φετινή εμπορική περίοδο εφόσον βέβαια το γεγονός αυτό συνδυαστεί και με τις κατάλληλες τιμές δηλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας Βαγγέλης Βαγγέλης.
ΠΗΓΗ:http://www.axeloostv.gr/nea/index.php?option=com_content&view=article&id=1570:2011-11-04-07-35-13&catid=53:2011-10-05-22-09-44&Itemid=69

«Ψαλιδισμένες» οι συντάξεις του Δεκεμβρίου




Στις συντάξεις Δεκεμβρίου, των οποίων η καταβολή έχει αρχίσει από χθες σταδιακά, έχουν περιληφθεί οι μειώσεις του Δεκεμβρίου αλλά και του Νοεμβρίου.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι μειώσεις ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου, επειδή κατά την ημέρα της δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α΄ 226/27.10.2011), οι συντάξεις Νοεμβρίου είχαν ήδη καταβληθεί η παρακράτηση μεταφέρθηκε για τον επόμενο μήνα.
Σε ότι αφορά τους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΙΚΑ, έγινε περικοπή κατά 40% στους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας και στο ποσό που μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων υπερέβαινε τα 1000 ευρώ.
Στους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας, έγινε περικοπή κατά 20%, στο ποσό που μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων υπερέβαινε τα 1200 ευρώ.
Περικοπή κατά 30% στο ποσό της επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει τα 150 έχει γίνει και στις επικουρικές συντάξεις.
Από τις μειώσεις εξαιρούνται οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας, τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών οι αιμορροφιλικοί, οι μεταμοσχευμένοι όσοι πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεσογειακή αναιμία από μυασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέλφια και οι σύζυγοι αναπήρων, καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες.
Ακόμη, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς των βαρέων επαγγελμάτων, για τους οποίους έχει καταβληθεί το ειδικό πρόσθετο αυξημένο επασφάλιστρο, και συνταξιούχοι του ΤΑΠ - ΔΕΗ με τις ειδικές προϋποθέσεις, λόγω απασχόλησης σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα στα "Νέα", όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη τουλάχιστον πραγματικής ασφάλισης, άρα και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις περί 37ετίας, όπου δεν απαιτείτο η συμπλήρωση ορίου ηλικίας και οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: 9 στους 10 οφειλέτες πληρώνουν

Στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη μη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής απάντησε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του προϋπολογισμού ανακοίνωσε ότι μόνο τις 2 τελευταίες εβδομάδες έχουν εισπραχθεί 2,5 εκ. ευρώ από συμμόρφωση ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Εννέα στους δέκα οφειλέτες πληρώνουν» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «κάθε εβδομάδα οδηγούνται ή απειλούνται με αυτόφωρο πέντε οφειλέτες με αποτέλεσμα να ρυθμίζουν τις οφειλές τους» ενώ συμπλήρωσε ότι «μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους 1,5 εκ. ευρώ από έλεγχο περιουσιακών στοιχείων οφ σορ εταιρειών.»
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι σημειώθηκε αύξηση των εσόδων του κράτους κατά 5,5% το τρίτο τρίμηνο του 2011 παρά την ύφεση που άγγιξε το 5,5%.

Aπό την Δημοτική ΘΕΑΤΡΙΚΗ Σκηνή ''Βορείως'' του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Γέλασε κάθε πικραμένος Ηπειρώτης

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΒΟΡΕΙΩΣ»

Γέλασε κάθε πικραμένος
Του Κώστα Μπατσή
Ως γνωστόν το γέλιο μακραίνει τη ζωή. Κάτι που το έχουμε μεγάλη ανάγκη σήμερα κάτω από τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε ως κράτος και λαός. Το γέλιο αυτό, το τόσο απαραίτητο, το «έβγαλαν» από τα βάθη της ψυχής τους πολλοί δοκιμαζόμενοι απόδημοι Ηπειρώτες και θεατρόφιλοι παρακολουθώντας την παράσταση «Τα σκουπίδια» του διακεκριμένου δημοσιογράφου και πολυγραφότατου συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη.
«Υπεύθυνοι» για την… έκρηξη του γέλιου στα χείλη των θεατών μεσ΄στο καταχείμωνο και κάτω από τις δύσκολες οικονομικές και καιρικές συνθήκες που διάγουμε, τα μέλη της Δημοτικής Θεατρικής Ομάδας «Βορείως», που ήρθαν από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και ανέβασαν τη χειμαρρώδη χιουμοριστική παράσταση στα Βόρεια Προάστια Αττικής, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης. Αν και όλα παρέπεμπαν στους βοριάδες, η επιτυχημένη παράσταση τους μετέτρεψε σε θερμότατους νοτιάδες, κάτι που αποδείχτηκε από το ασίγαστο γέλιο, τη ζεστή ατμόσφαιρα, τα διάχυτα χαρούμενα πρόσωπα και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Στην αυθόρμητη πρόκληση του γέλιου συνέβαλε η περίτεχνη γραφίδα του Γ. Ξανθούλη, ο οποίος μας έδωσε ένα κλασικό, πλέον, έργο με υπέροχα σατιρικά και διαχρονικά κείμενα. Με γεγονότα, πρωταγωνιστές και ήρωες που απαντώνται στην καθημερινή μας ζωή, τα οποία έρχονται από το παρελθόν για να κρίνουν τα σημερινά διαδραματιζόμενα. Πράξεις και καταστάσεις που μπορεί να σκορπίζουν γέλιο και να μεταδίδουν συγκίνηση και γνώση, αλλά και που προβληματίζουν και χτυπούν καμπανάκι για την ανθρώπινη συμπεριφορά, που μέρα με την ημέρα κατρακυλάει και γίνεται πιο απάνθρωπη.
Τα συμπεράσματα από τις εξομολογήσεις των σκουπιδιών που διηγούνται την ιστορία τους πολλά και χρήσιμα. Πρώτα απ΄ όλα διδάσκουν πως τα όνειρα των περισσοτέρων ανθρώπων είναι φθηνά και μάταια. Κι αυτό συμπεραίνεται από το γεγονός πως θέλουν να μιμηθούν αυτά άλλων ανθρώπων, καθώς και τις ζωές τους. Επιδίωξη μάταιη να φθονείς τα ξένα όνειρα, αφού θα έρθει κάποια η στιγμή να τα πετάξεις κι αυτά στα σκουπίδια.
Και τέτοια όνειρα τρέφουν οι πάντες. Από τα… σκουπίδια που θέλουν σώνει και καλά να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους. Σκουπίδια που ο άνθρωπος τα παράγει κι έρχεται ένας άλλος, ο οποιοσδήποτε «θυρωρός», ζώντας τον καθημερινό εφιάλτη του, ν΄απαλλάξει εαυτόν και αλλήλους από τη δυσοσμία που αποπνέουν. Κι ενώ κάποτε τα σκουπίδια φεύγουν, τα άλλα όμως σκουπίδια που μας διαφεντεύουν παραμένουν στο απυρόβλητο. Κι εμείς παραμένουμε «σκουριασμένοι», όπως ένα ζευγάρι σκουριασμένες χειροπέδες ή σαν τη σκουριασμένη ζωή του Οδυσσέα.
Για την υπέροχη παράσταση που απολαύσαμε αξίζουν θερμών συγχαρητηρίων όλοι οι συντελεστές και τα μέλη της Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής «Βορείως», η διοίκηση του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων που στηρίζει την προσπάθεια και βεβαίως ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές στον οποίο οφείλεται τόσο η όλη προσπάθεια, όσο και η σκηνοθεσία, οι χορογραφίες και η άριστη απόδοση του ρόλου του Οδυσσέα που επωμίστηκε.
Στην απόδοση του έργου συμμετείχαν με τους αντίστοιχους ρόλους οι Ράνια Σόντη (πόντικας), Γ. Δημοθεόδωρος (α΄όνειρο), Γ. Καλύβας (β΄όνειρο), Ειρήνη Κοταρέλα (Σάντα Ζουμπουλιά, Ν. Ζάψας (Στ. Μανίτσας), Ρ. Τραγουδάρας (θυρωρός), Γεωργία Παπαδημητρίου (μάνα θυρωρού), Ειρήνη Κοταρέλα (Βασιλική Μετατρούλου) και Γ. Συντελές (Οδυσσέας).
Στα χορευτικά συμμετείχαν τα μέλη του Χορευτικού Ομίλου Χουλιαράδων Αλ. Θεοχάρης, Κάτια Μάγκου, Ελένη Ράπτη, Αλ. Σιόντης, Βάνα Τάτση και Ρ. Τραγουδάρας.
Η μουσική ήταν του Κ. Χαριτάτου, η μουσική διδασκαλία της Κωνσταντίνας Μηλιάς, η σκηνική σύνθεση έγινε από τα μέλη της ομάδας και οι χορογραφίες των Διονυσίας Φειδοπούλου και Γ. Σεντελέ.

Εντυπωσιακή η εκδήλωση ''Σπονδή στην Παράδοση'', γιά την παρουσίαση του Β' τόμου και του ψηφιακού δίσκου, του βιβλίου του Σωκράτη Βασιλείου "Περιήγηση στο δημοτικό τραγούδι"

 Υψηλής πνευματικής και πολιτιστικής στάθμης η εκδήλωση, ‘‘Σπονδή στην Παράδοση’’, που είχαν την αγαθή τύχη να παρακολουθήσουν οι πολλοί και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, που προσήλθαν στη φιλόξενη στέγη της ‘‘Πανηπειρωτικής’’, για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Β΄ τόμου και του ψηφιακού δίσκου του βιβλίου:
‘‘Περιήγηση στο δημοτικό τραγούδι’’, του Σωκράτη Βασιλείου.
Την εκδήλωση συντόνισε με πληρότητα και μαεστρία ο εκλεκτός μας φίλος Βασίλης Πετρόπουλος, Εκπαιδευτικός & Δ/ντής της Α/θμιας Εκπ/σης Αθηνών.
Το εκλεκτό ακροατήριο χαιρέτησε με θερμά λόγια, για την εκδήλωση και το συγγραφέα, ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Γιώργος Οικονόμου.
Τη σημασία της αγωνιστικής συμμετοχής και την αναγκαιότητα της υγιούς αντίδρασης απέναντι στην παγκόσμια πολιτιστική επιβουλή και στην παγκόσμια και εγχώρια οικονομική κρίση, τόνισε στο χαιρετισμό του, ο συγγραφέας του βιβλίου Σωκράτης Βασιλείου.
Ο Κώστας Μήτσης, δ/ντής παραγωγής του ψηφιακού δίσκου, που συνοδεύει το βιβλίο, παρουσίασε τα τραγούδια, τους μουσικούς και τους ερμηνευτές του δίσκου.
Σαγηνευτική αλλά και εξόχως διεισδυτική, η αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου από την Αγγελική Καραγεώργου, που καθήλωσε το ακροατήριο.
Συναρπαστική και η απαγγελία στίχων από τα δημοτικά τραγούδια του βιβλίου, από δύο νέους και εκλεκτούς φίλους, τη Χριστίνα Σπανού και το Γιάννη Δημητρίου.

Την εκδήλωση προσήλθαν και παρακολούθησαν πολλοί και εκλεκτοί φίλοι :
Οι βουλευτές Δημήτρης Τσουμάνης και Μιχάλης Παντούλας, ο Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού Περικλής Βασιλάκης, ο Σύμβουλος Πολιτισμού του Δ. Ζαγορίου Δημήτρης Χαντζαρόπουλος, ο δημοτικός Σύμβουλος Δ. Ζηρού Γιώργος Γιάννος, ο Πρόεδρος και Αντ/δρος της Π.Σ.Ε. Γιώργος Οικονόμου και Κώστας Κωνής, ο π. Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Γιάννης Ζώης, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών : Πωγωνησίων Γρηγόρης Άρμπυρος, Λάκκας Σουλίου Ρωξάνη Μαύρου, Μουργκάνας Ζήκος Κόντης, Τζουμερκιωτών Όλγα Τριάντου, οι Πρόεδροι των Ηπειρωτών: Ασπροπύργου Κώστας Ζηκόπουλος, Ιλίου Νίκος Τζιότζιος, Σαρακατσαναίων Ηπείρου Βασίλης Σαλμάς, ο πρόεδρος των Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου Χρήστος Χούτας, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σκούπας Κων/νος Ζανίκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων Αλέκος Σύρμας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συντ/χων Εθνικής Τράπεζας Αλέκος Τζούλης, ο Αντ/δρος της Αδελφοτήτων : Παπαδατών Φώτης Μπατσούλης,
οι εκπρόσωποι των Ηπειρωτών Ηλιούπολης Γιάννης Κωστούλας, των Ηπειρωτών Γλυφάδας Γιώργος Μπόκιας, του Συλλόγου Ασσιωτών Παύλος Χρήστου, διακεκριμένοι φίλοι, ο παπα Κώστας Δαρδαμάνης, ο Μητς Μήτσης και πολλοί άλλοι εκλεκτοί και διακεκριμένοι Ηπειρώτες.
Χαιρετισμό και ευχές απέστειλε ο βουλευτής Παύλος Στασινός, ο π. βουλευτής Λευτέρης Ζαγορίτης
Οι διοργανωτές Σωκράτης Βασιλείου, συγγραφέας και Κώστας Μήτσης, δ/ντής παραγωγής ευχαριστούν θερμά.

Επιστροφή παρακρατήσεων από τις αγροτικές επιδοτήσεις

Την επιστροφή των ποσών που παρακρατήσανε οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων (δηλώσεις ΟΣΔΕ 2011) ζητά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του.
Παράλληλα από τον ΕΛΓΑ έγινε γνωστό ότι εάν έχουν παρακρατηθεί παράνομα χρήματα για ασφαλιστικές εισφορές αυτά θα επιστραφούν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του αναφορικά με την καταβολή της προκαταβολής στην ενιαία ενίσχυση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης είπε τα εξής :
«Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 50% σε 700.000 δικαιούχους αποτέλεσε στόχο στον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η μεγάλη πλειοψηφία από τις Οργανώσεις Παραγωγών συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά.
Η διαδικασία του ΟΣΔΕ μετά από χρόνια για πρώτη φορά μπήκε σε νέα βάση:
• Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2011 έγινε δωρεάν για όλους τους δικαιούχους
• Οι δικαιούχοι μπορούσαν να επιλέξουν διαφορετικούς τρόπους υποβολής (On line ή μέσω τηλεφώνου ή μέσω ταχυδρομείου στον ΟΠΕΚΕΠΕ)
• Αναδείχθηκε για πρώτη φορά ανάδοχος για τρία χρόνια μέσω διεθνούς διαγωνισμού για την υποβοήθηση των δικαιούχων για τις αιτήσεις που είχαν μεταβολές ή χρειάζονταν εκ νέου ψηφιοποίηση.
Μετά από τα παραπάνω θεωρείται αυτονόητο ότι στις περιπτώσεις που ορισμένες Οργανώσεις Παραγωγών (ΕΑΣ) παρακράτησαν μαζί με άλλες οφειλές για υποχρεώσεις των δικαιούχων προς αυτές ποσά που σχετίζονται με οποιαδήποτε τρόπο με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων έτους 2011, πρέπει να τα επιστρέψουν άμεσα διότι για αυτή την υπηρεσία λαμβάνουν αμοιβή από το ελληνικό δημόσιο με βάση την σύμβαση που έχουν υπογράψει. Άλλως οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την επιστροφή τους».

Έρχονται 2.335 φόρο-κομάντο!

Οι οικονομικοί ντετέκτιβ θα "ξεσκονίσουν" τις επιχειρήσεις.


2.335 ελεγκτές (δημόσιοι υπάλληλοι ) με αυξημένες αρμοδιότητες και ρόλο οικονομικού ντετέκτιβ θα τοποθετηθούν στις μεγαλύτερες Εφορίες της χώρας, στο ΣΔΟΕ, στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Θα υπογράψουν υπογράφουν 8μηνο συμβόλαιο αποδοτικότητας σύμφωνα με το οποίο οι ελεγκτές δεσμεύονται για την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων σε 24 δράσεις, ενώ θα ελέγχονται κάθε μήνα για την απόδοσή τους.
Οι ελεγκτές θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και θα επιδιώκουν να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τους κινδύνους σημαντικών "λαθών" στις οικονομικές καταστάσεις επιχειρήσεων.
Θα επικεντρωθούν στον έλεγχο και κυρίως στο ΦΠΑ και οι κυριες δράσεις τους θα είναι:
1) Παρακολούθηση στοχευόμενου δείγματος επιχειρήσεων.
2) Εφαρμογή τεχνικών έμμεσου προσδιορισμού των υποχρεώσεων με βάση τη μέθοδο ανάλυσης της ρευστότητας, τη μέθοδο τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά, καθαρής θέσης, κοστολόγησης και προσδιορισμού εισοδήματος βάσει αναλογιών.
3) Χρησιμοποίηση της αυτοματοποιημένης διαδικασίας υπολογισμού του ΦΠΑ για φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ, με την εφαρμογή της μεθόδου του στατιστικού υπολογισμού του φόρου.
4) Πολλαπλασιασμός προληπτικών ελέγχων για έκδοση φορολογικών στοιχείων και συγκέντρωση στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, ώστε να γίνει εφικτός ο έμμεσος τρόπος υπολογισμού των φορολογικών υποχρεώσεων και ειδικότερα του ΦΠΑ
5) Καθιέρωση ελέγχου από το γραφείο για ένα ή για όλα τα φορολογικά αντικείμενα. Ο έλεγχος αυτός διενεργείται με βάση τα στοιχεία του φακέλου, τα δελτία πληροφοριών, τις εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ, τα στοιχεία που προσκομίζει ο ελεγχόμενος,

ΠΗΓΗ: www.tax-profit.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συλλήψεις παράνομων μεταναστών και διακινητών τους

*Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, κατά την διενέργεια ελέγχου, ένας αλλοδαπός, στερούμενος νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από την χώρα. Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.


*Επίσης, συνελήφθη, πρώτες πρωινές σήμερα, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, 47χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος (με επικαθήμενο), διότι διαπιστώθηκε να μεταφέρει, εντός του φορτίου, πέντε (05) αλλοδαπούς, χωρίς νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα κατασχέθηκε.


*Τέλος, συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, 52χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος (με επικαθήμενο), διότι διαπιστώθηκε να μεταφέρει, εντός του φορτίου, πέντε (05) αλλοδαπούς, χωρίς νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα κατασχέθηκε.

Κλείνουν βασικά τμήματα νοσοκομείων στην Ήπειρο

Καταργούνται βασικά εργαστηριακά τμήματα όπως αιμοδοσίες, αξονικοί, μαγνητικοί τομογράφοι κ.α.



Με έγγραφο που εστάλη από τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δ. Κατσικόπουλο καταργούνται βασικά εργαστηριακά τμήματα όπως αιμοδοσίες, αξονικοί, μαγνητικοί τομογράφοι κ.α., σε όσα Νοσοκομεία έχουν λιγότερες από 300 κλίνες.
Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Βόρεια Ελλάδα καθώς σε ολόκληρη την Ήπειρο και τη Βορειοδυτική Ελλάδα μόνο ένα Νοσοκομείο πληροί τις προϋποθέσεις.... το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Άγνωστο είναι προς στιγμήν τι θα γίνει με τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της περιοχής, τα οποία χωρίς τα παραπάνω εργαστήρια είναι, ουσιαστικά αδύνατο να λειτουργήσουν σωστά.
«Οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες, αφού χωρίς αυτά τα Τμήματα, κανένα Νοσοκομείο δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει γενική εφημερία» τόνισε ο κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.
Πάντως, ακόμη παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με το άλλο μεγάλο Νοσοκομείο της Ηπείρου, το "Χατζηκώστα", αφού αυτό βρίσκεται στο όριο του κριτηρίου, την ώρα που στο έγγραφο δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά για τα Νοσοκομεία που έχουν από 300 έως 400 κλίνες. Σε συνάντηση που είχε η ΕΙΝΗ με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Φώτη Βάββα, ο τελευταίος δεσμεύτηκε, ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα για το Νοσοκομείο, ωστόσο άμεσα θα πρέπει ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Παράταση για ρύθμιση έως τις 30 Δεκεμβρίου

Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα πολλών πολιτών.

ΕΛΓΑ: Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου οι αποζημιώσεις στους αγρότες

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν στην φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κλπ) την χρονική περίοδο Οκτώβριος 2010 – Δεκέμβριος 2010, στις ακόλουθους Νομούς :
Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λαρίσης, Μεσσηνίας, Πιερίας, Πρεβέζης, Σερρών, Τρικάλων και Χαλκιδικής.
Ειδικότερα η καταβολή αφορά κυρίως :
• Αποζημιώσεις για ζημιές από παγετό, χαλάζι, χιόνι κλπ στις ελιές και τα κηπευτικά στη Βοιωτία, το Ηράκλειο, τη Λακωνία και την Μεσσηνία.
• Αποζημιώσεις για ζημιές από βροχόπτωση στο βαμβάκι το φθινόπωρο του 2010 στους Νομούς: Θεσ/νίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λαρίσης, Πιερίας, Σερρών και Τρικάλων.
Η καταβολή για τους υπόλοιπους δικαιούχους θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.