Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές από την Πέμπτη 12 Αυγούστου

«Την Τρίτη 9.8.2011 έγινε η πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης 2010, σε 58.170 δικαιούχους καταβλήθηκε το ποσό των 56.212.867,59 €.
Η πληρωμή αφορούσε πληρωμή των νέων δικαιωμάτων που κατανεμήθηκαν για το 2010 (Εθνικό Απόθεμα και Άρθρο 68) καθώς και εκκρεμοτήτων από σφάλματα κατά την υποβολή των αιτήσεων της ίδιας χρονιάς», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ.


«Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τα ποσά πληρωμής τους από σήμερα 10.8.2011 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων θα γίνει σήμερα και τα σχετικά ποσά θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη από αύριο το πρωί», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΝΗΓΙ: Από 20 Αυγούστου οι πρώτες τουφεκιές

Από τις 20 Αυγούστου 2011 μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012 καθορίζεται η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2011 – 2012 με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.



Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι και τις 10 Μαρτίου 2012.

ΚΑΚΑΒΙΑ: Ξεκίνησε από χθες η λειτουργία του υγειονομείου

Ξεκίνησε από χθες τη λειτουργία του το υγειονομείο Κακαβιάς με στόχο την πρόληψη και διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Σε χώρο του Τελωνείου Κακαβιάς με προσωπικό από το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου και το νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» και με τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου θα γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι με στόχο την αποφυγή πρόκλησης κινδύνων για τη δημόσια υγεία.


Με σχετική κυβερνητική απόφαση κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου που με εντολή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη ξεκίνησαν την αναζήτηση και καταγραφή των χώρων όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υγειονομεία.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Άδικη αλλά προσωρινά αναγκαία» η αύξηση του ΦΠΑ

Ούτε δίκαιο ούτε λογικό αλλά αναγκαίο προσωρινά», χαρακτήρισε το μέτρο για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πλήρης διασφάλιση για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τόνισε ότι προέχει η εφαρμογή των αποφάσεων για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης.

"Έχω πλήρη συνείδηση ότι αυτός ο συντελεστής είναι υψηλός για την εστίαση.
 Και δε θα έπρεπε λογικά να έχουμε τέτοιο ποσοστό, αλλά στην κατάσταση που είμαστε πρέπει να είμαστε συνεπείς.
Τώρα, έχει αρχίσει ο διάλογος για το εθνικό φορολογικό σύστημα, εκεί βλέπουμε και τους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά για να μιλήσουμε για συντελεστές, χωρίς να χάσουμε τα αποτελέσματα που πρέπει να έχουμε σε σχέση με τον προϋπολογισμό, χωρίς να χάσουμε το στόχο των εσόδων, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για το μηχανισμό είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ", είπε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στη σχετική υποχρέωση που απορρέει από το Μεσοπρόθεσμο.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Στα 15,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα από την υστέρηση των εσόδων στο επτάμηνο του 2011

Την υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου σε σχέση με το στόχο της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουάριου-Ιουλίου 2011, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 15.513 εκατ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 16.475 εκατ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και ελλείμματος 12.449 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού (τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ, ενώ μειωμένες κατά 1.049 εκατ. ευρώ εμφανίζονται οι συνολικές δαπάνες (τακτικός και ΠΔΕ).
Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 26.847 εκατ. ευρώ και η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 περιορίζεται σε 6,4% από 8,3% στο α΄ εξάμηνο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου αποδίδεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 8,1%.


Αυξημένες κατά 7,1% έναντι του 2010 παρουσιάζονται οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.305 εκατ. ευρώ, στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.691 εκατ. ευρώ, στην αύξηση καταβολής επιδομάτων ανεργίας κατά 301 εκατ. ευρώ, αλλά και στις δαπάνες νοσοκομείων.
Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,7% ή κατά 1.350 εκατ. ευρώ ενώ μείωση κατά 37,6 ή 1.581 εκατ. παρουσιάζουν οι δαπάνες του ΠΔΕ.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.

ΜΑΖΑΡΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Δημοτική βραδιά το Σάββατο 13 Αυγούστου

Οι φορείς του χωριού σας καλούν να περάσετε μια ξεχωριστή βραδιά με δημοτική μουσική το Σάββατο 13 Αυγούστου.

KAΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠ' ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Καμία απάντηση δεν δόθηκε απ' τον Δήμο Πωγωνίου, για το σχόλιό μας της προηγούμενης εβδομάδας, για τα 145.000 ευρώ που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, εορτασμούς, βραβεία κ.λπ..



Επίσης διαβάσαμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου την κατανομή των επιχορηγήσεων. Θριαμβεύει η αδικία και οι διακρίσεις σε βάρος φορέων με ιστορία και σημαντική δραστηριότητα.
Και μας κάνει ακόμη εντύπωση η αφωνία και της δημοτικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος.
Τι έπαθαν και καταπίνουν τέτοια πράγματα που συμβαίνουν;


Ακάκιος

ΔΗΜΟΣΙΟ: Eφάπαξ ύστερα από 22 μήνες!!!

Πάνω από 40.000 υπάλληλοι στη λίστα αναμονής.


Πάνω από 22 μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να λάβουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας. Αυτήν τη στιγμή στοιβάζονται πάνω από 40.000 αιτήσεις για εφάπαξ, ωστόσο ο ασφαλιστικός φορέας έχει ξεμείνει από ρευστό.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως αυτή τη στιγμή καταβάλλεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Οκτωβρίου του 2009. Για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά τον Νοέμβριο του 2010 δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα καταβληθεί το βοήθημα, σύμφωνα με «Το Έθνος».
Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η «μαύρη τρύπα» φτάνει τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εκτός, όμως από τις σημαντικές καθυστερήσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και την περικοπή του καταβαλλόμενου εφάπαξ.
Η μείωση φτάνει το 10% με τη μέση απώλεια να κυμαίνεται από 4.000 έως 5.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο.
Αυτή η μείωση αγγίζει όσους δημοσίους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.
Δηλαδή χαμένοι θα είναι 32.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι στην αναμονή για το εφάπαξ, ενώ αντίθετα δεν πρόκειται να επηρεαστούν 8.000 άτομα που υπέβαλαν αίτηση μέχρι το τέλος του 2009.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: Τρίτη παράταση για την τακτοποίηση

Με ρυθμούς... χελώνας προχωρεί η κατάθεση των αιτήσεων.



Έως το τέλος Δεκεμβρίου θα παραταθεί η προθεσμία για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων με ρύθμιση που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.
Πρόκειται για την τρίτη παράταση που δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη, με προοπτική να εισφέρει σημαντικά ποσά στα ταμεία του κράτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχουν υποβληθεί πάνω από 630 χιλιάδες αιτήσεις για την τακτοποίηση 900 χιλιάδων κλειστών χώρων.
Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι με την υπαγωγή στη ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους ημιυπαίθριους ή άλλους χώρους, όπως σοφίτες, πατάρια, υπόγεια, εσωτερικά αίθρια κλπ.
Επιπλέον, για όλες τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρατείνεται έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

ΖΑΛΟΓΓΟ:Γιορτές Μνήμης και Θυσίας των Σουλιωτισσών, την Κυριακή 14 Αυγούστου


Ε.Μ.Υ.: Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Αλλάζει απότομα το σκηνικό του καιρού.


Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
 Όπως σημειώνεται, καταιγίδες που θα έχουν έντονη μορφή και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι, καθώς και ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 και 8 μποφόρ αναμένεται να πλήξουν σήμερα, Τετάρτη, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Επιπλέον, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Έως πέντε έτη η άδεια άνευ αποδοχών για υπαλλήλους

Διεύρυνση της δυνατότητας για χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών μέχρι και πέντε χρόνια ή μειωμένο ωράριο για ανάλογο χρονικό διάστημα, προβλέπει εγκύκλιος για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., που υπεγράφη από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του υπουργείου, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν άδεια χωρίς αποδοχές για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους συνολικής διάρκειας μέχρι πέντε έτη, αντί των δύο ετών που ίσχυε μέχρι σήμερα.


Η χορήγηση της άδειας γίνεται με αίτηση του υπαλλήλου και ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Για το λόγο αυτό, στην αίτηση του υπαλλήλου πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να εκτιμηθούν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και αυτό στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει.
Παράλληα, βάσει των ρυθμίσεων παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στο τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε έτη.
Κάνοντας χρήση αυτής της ρύθμισης, οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα, με την αίτησή τους, να επιλέγουν σύμφωνα με την επιθυμία τους τη μείωση είτε της ημερήσιας απασχόλησης είτε των εργάσιμων ημερών.

Μια εξαιρετική παράσταση...

Συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα ο Δήμος Πωγωνίου με τις καλοκαιρινές του πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που είτε διοργανώνει, είτε στηρίζει.
Σε συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων εκδηλώσεων, εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες του Δήμου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εξαίρετη θεατρική παράσταση στα Δολιανά το βράδυ της 9ης Αυγούστου.
Πρόκειται για την κωμωδία του Ντάριο Φό "Δεν πληρώνω- δεν πληρώνω" η οποία παρουσιάστηκε απ' το καλλιτεχνικό σωματείο "Οι Αθεράπευτοι".
Οι ηθοποιοί, αν και ερασιτέχνες, απέδωσαν επαγγελματικά το ρόλο τους σε ένα έργο που παρότι γράφτηκε πριν τριάντα χρόνια σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο ποτέ.
Και δίκαια οι θεατές τους επιβράβευσαν στο τέλος της -άψογα στημένης- παράστασης με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.



Παναγιώτης Μανούρης