Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Βήσσανη Πωγωνίου: Γιορτή του δάσους, την Παρασκευή 5 Αυγούστου

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα

Μετά την Θεία Λειτουργία, οργανώθηκε με  επιτυχία το πανηγύρι στην αίθουσα που βρίσκεται δίπλα από τον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Παρακάλαμο, την Τετάρτη 27 Ιουλίου.
Κάτοικοι του χωριού, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή τίμησαν με την παρουσία τους τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις.
Το παρόν στις φετινές εκδηλώσεις έδωσε, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος Άνω Καλαμά κ. Γκόγκος Χρήστος, ο πρώην υπουργός κ. Φούσας Αντώνης, ο Πειφερειακός Σύμβουλος κ. Καττής Νικόλαος, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Πωγωνίου Ντότης Δημήτρης, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιούνης Αναστάσιος, Φωτίου Θανάσης, Ντρίκος Θωμάς, Τόπουλος Βασίλειος και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Μπίκας Κωνσταντίνος.
Γυναίκες του χωριού, βοήθησαν στην κουζίνα και η νεολαία στο σερβίρισμα των επισκεπτών.
Οι μάγειροι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη παρασκευή του φαγητού.
Για μια ακόμη φορά το ζεστό χειροκρότημα  έκλεψαν οι μικροί και οι μεγαλύτεροι χορευτές υπό τις οδηγίες του κ. Ντότη Δημήτρη.

Συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για κλοπή δικύκλου μοτοποδηλάτου από την πόλη των Ιωαννίνων

Συνελήφθη, χθες (26-07-2016) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ένας 32χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή τροχοφόρου.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 32χρονο να κατέχει δίκυκλο μοτοποδήλατο, το οποίο όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε κλαπεί την προηγούμενη ημέρα από την πόλη των Ιωαννίνων.
Το δίκυκλο μοτοποδήλατο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Υποτροφίες σπουδών από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Ξυνή

Από τη Διεύθυνση  Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνονται τα εξής:
Η Περιφέρεια Ηπείρου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, μέσω του θεσμού του Ομίλου «Υποτροφίες στις Περιφέρειες»,  για την προσφορά 9 υποτροφιών ανά Περιφέρεια.
Οι υποτροφίες έχουν ως εξής:
I. ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
1. MEDITERRANEAN COLLEGE
·  ΤΡΕΙΣ υποτροφίες για Bachelor (στα δίδακτρα)
Αξίας 5.620 € έκαστη για το α’ έτος σπουδών.
· Για τη συνέχιση των σπουδών με υποτροφία, οι υπότροφοι θα πρέπει να έχουν συνεχή φοίτηση και να έχουν βαθμολογία έτους  >60%.
·  Στις υποτροφίες δεν περιλαμβάνονται τα ετήσια fees του Βρετανικού Πανεπιστημίου(1.320€ έως 1.500€) και τα τέλη έκδοσης πτυχίου/ αποφοίτησης (150€).
2. ΙΕΚ ΞΥΝΗ
·   Δύο πλήρεις διετείς υποτροφίες
Αξίας 6.000 € έκαστη για τα δύο χρόνια.
 3. ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ (Κέντρου Δια Βίου Μάθησης 1)
·   Δύο πλήρεις ετήσιες υποτροφίες
Αξίας 3.000 € έκαστη.
4. MEDITERRANEAN PROFESSIONAL STUDIES (Κέντρου Δια
Βίου Μάθησης 2)
· Δύο πλήρεις ετήσιες υποτροφίες (στα δίδακτρα)
Αξίας μέχρι 4.900 € έκαστη (ανάλογα το πρόγραμμα).
·  Ειδικά για τα προγράμματα HND διετούς φοίτησης και για τη συνέχιση των σπουδών με υποτροφία, οι υπότροφοι θα πρέπει να έχουν συνεχή φοίτηση και να έχουν βαθμολογία έτους > 60%.
·  Στις υποτροφίες δεν περιλαμβάνονται τα fees του φορέα πιστοποίησης (150 € έως 1.070 €) και τα τέλη έκδοσης πτυχίου/αποφοίτησης (100 €).
II. OΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
1. Οι υποτροφίες αφορούν αποκλειστικά στο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
2. Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε ειδικότητα/πρόγραμμα σπουδών τους ενδιαφέρει, μεταξύ των ειδικοτήτων και των προγραμμάτων σπουδών που παρέχονται από τους φορείς του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ: Mediterranean College, ΙΕΚ ΞΥΝΗ, ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ και Mediterranean Professional Studies.3.  Από τη διαδικασία αξιολόγησης και απόδοσης υποτροφιών εξαιρούνται ήδη εγγεγραμμένοι ή/ και ενεργοί σπουδαστές του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ.
4. Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν να σπουδάσουν σε οποιοδήποτε παράρτημα του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ τους εξυπηρετεί – σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα ή Θεσσαλονίκη.
5. Οι υποτροφίες στο ΙΕΚ ΞΥΝΗ, στο ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ και στο Mediterranean Professional Studies είναι πλήρους φοίτησης.
6. Οι υποτροφίες στο Mediterranean College και στα διετή προγράμματα HND του Mediterranean Professional Studies αφορούν στο 1ο έτος σπουδών και για τη συνέχιση με υποτροφία ο/η υπότροφος θα πρέπει να έχει συνεχή φοίτηση και ετήσια βαθμολογία πάνω από 60%.
7. Για το Mediterranean College και το Mediterranean Professional Studies τo ετήσιο κόστος των fees του συνεργαζόμενου βρετανικού πανεπιστημίου/ φορέα πιστοποίησης καθώς και τα τέλη έκδοσης πτυχίου/ αποφοίτησης δεν καλύπτονται από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΞΥΝΗ, αλλά από τον/την υπότροφο.
8. Το Mediterranean College και το Mediterranean Professional Studies καλύπτουν το τέλος αίτησης (application fee) ύψους 50 € στο πρόγραμμα.
9. Για την κατοχύρωση των υποτροφιών οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής τους στο πρόγραμμα σπουδών της επιλογής τους.
10.  Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ διατηρεί το δικαίωμα να μην προσφέρει κάποιο πρόγραμμα σπουδών, σε περίπτωση χαμηλής συμμετοχής. Σε αυτή την περίπτωση, ο/η υπότροφος μπορεί να επιλέξει κάποιο άλλο πρόγραμμα της ίδιας κατηγορίας.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν την αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά από την Τετάρτη 27 -07- 2016 έως την Τετάρτη 31-08-2015 από τις 8.00π.μ. έως τις 14.00μ.μ. ως εξής:
Για την Π.Ε. Ιωαννίνων: στην Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας , Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρου 1, Ιωάννινα (γρ.128-129, τηλ. 2651087128-2651087129)
Για την Π.Ε Άρτας: στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας , Κοσμά Αιτωλού 10 ( τηλ. 2681363500-2681363514)
Για την Π.Ε. Θεσπρωτίας: στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Διοικητήριο Π.Ε. Θεσπρωτίας, Π.Τσαλδάρη 18,Ηγουμενίτσα ( τηλ. 2665360185, 2665360186)
Για την Π.Ε. Πρέβεζας: στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Περδικάρη 1, Πρέβεζα ( τηλ. 2682362111, 2682362113).
Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομισθούν είναι :
Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης οικονομικού έτους 2015 καθώς και φωτοαντίγραφο  του τελευταίου Ε9.
Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας γονέα ή κηδεμόνα.
Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ενδιαφερόμενου τέκνου.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Φωτοαντίγραφο απολυτηρίου εκπαίδευσης (λυκείου).
Για τα λοιπά κοινωνικά κριτήρια:
Κάρτα ανεργίας γονέων (αν υπάρχει).
Διαζευκτήριο ή αγωγή διαζυγίου και απόφαση επιμέλειας τέκνων (για μονογονεϊκές οικογένειες ).
Φωτοαντίγραφο γνωμάτευσης ΚΕΠΑ με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% (αν υπάρχει).
Η επιλογή θα  γίνει από Επιτροπή της Δ/σης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, αφού ληφθούν υπόψη όλα τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια καθώς και ο βαθμός του απολυτηρίου Λυκείου
Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω υποτροφίες αφορούν αποκλειστικά στο διδακτικό έτος 2016-2017,  την φοίτηση στους κύκλους σπουδών και όχι την κάλυψη εξόδων διαμονής και διατροφής.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Από πότε θα γίνονται οι αναλήψεις των 840 ευρώ

Από τo Σάββατο 30 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη ανανέωση του 15ημέρου

Από το περασμένο Σάββατο τέθηκε σε εφαρμογή το νέο όριο αναλήψεων των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες σύμφωνα με το ΦΕΚ για τις αλλαγές στα capital controls.
Με απλά λόγια οι πολίτες μπορούν να λάβουν συνολικά 840 ευρώ στις δύο εβδομάδες, αν δηλ. δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα 420 ευρώ τη μία εβδομάδα.
Από τις 30 Ιουλίου (Σάββατο) θα γίνει η πρώτη ανανέωση του 15ημέρου. Οι καταθέτες θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και τις 12 Αυγούστου να σηκώνουν ως και 840 ευρώ.

Εάν δεν προβούν στην ανάληψη αυτού του ποσού έως τότε, το όριο αυτό θα χαθεί από το Σάββατο 13/8, οπότε και θα ανανεωθεί εκ νέου το 15νθήμερο σωρευτικής ανάληψης.

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Αλβανίας, για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης

Συνελήφθησαν, χθες (26.07.2016) από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου, δύο υπήκοοι Αλβανίας, 26 και 25 ετών, για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες τα ξημερώματα, οι δύο ανωτέρω συλληφθέντες, αφού αρχικά διαπληκτίστηκαν σε αγροτική περιοχή στο Καλπάκι Ιωαννίνων, συνεπλάκησαν χρησιμοποιώντας αιχμηρό αντικείμενο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και των δύο.
Παθόντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα», όπου και νοσηλεύονται.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.

Στο Αηδονοχώρι Κονίτσης το Ετήσιο Σεμινάριο της ΣΦΕΒΑ και τα πορίσματά του

ΣΦΕΒΑ 
Κόνιτσα 24 Ιουλίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
     Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 22 - 24 Ιουλίου 2016, στην Ιερά Μονή  Ταξιαρχών Γκούρας, στο Αηδονοχώρι Κονίτσης, το ετήσιο   Σεμινάριο Στελεχών της ΣΦΕΒΑ, υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου.
   Συζητήθηκαν  εκτενώς οι σχέσεις Ελλάδος- Αλβανίας ως προς το ζήτημα των Τσάμηδων. 
Διαπιστώθηκε συμπερασματικά ότι:
1. Η Αλβανία χρησιμοποιεί τους Τσάμηδες ως την αιχμή του δόρατος του αλβανικού εθνικισμού,  με αλυτρωτικές βλέψεις κατά ελληνικών εδαφών.                                   
2. Οι Τσάμηδες κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής προέβησαν σε κακουργηματικές πράξεις (όπως δολοφονίες, βιασμούς, κλοπές,) κατά του  ελληνικού πληθυσμού της Θεσπρωτίας.                                                                                           
3. Ήταν συνεργάτες των Ναζί με τη βοήθεια των οποίων διέφυγαν από την Ελλάδα  κατά την αναχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων,  προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες των εγκληματικών τους πράξεων.
 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας  εισηγήθηκε το θέμα : «1946-2016: 70 χρόνια από το συνέδριο της ειρήνης.»  Τονίσθηκε ιδιαίτερα, η παραπομπή του ζητήματος  της Βορείου Ηπείρου προς επίλυση από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, ΗΠΑ), μετά τη διευθέτηση του αυστριακού και γερμανικού προβλήματος.  
 Επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι, το Βορειοηπειρωτικό συνιστά ενεργό εθνικό ζήτημα, το οποίο παραμένει ανοιχτό βάσει του διεθνούς δικαίου και  συναρτάται άμεσα τόσο με την πλήρη κατοχύρωση των δικαίων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  των Βορειοηπειρωτών, όσο και με τα γενικότερα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Επιβεβαιώθηκε, τέλος, το υψηλό φρόνημα των στελεχών μας  και η  απόφασή μας να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον Αγώνα μας.   

Το Κεντρικό Δ.Σ.

Δήλωση του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση

42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με τον κύκλο της μεταπολίτευσης να έχει ήδη κλείσει, ήρθε η ώρα να θέσουμε τα νέα θεμέλια για την Ελλάδα του μέλλοντος, για την Ελλάδα της Νέας Μεταπολίτευσης. 
Οι πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες στην πορεία προς τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική ειρήνη ανακόπηκαν συχνά από την παράλληλη δημιουργία ενός κράτους και ενός πολιτικού συστήματος με παθογένειες, στρεβλώσεις και ιδιοτέλειες. Η οικονομική κρίση συνοδεύτηκε από βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση των θεσμών.
Η χώρα έχει ανάγκη από μια επανεκκίνηση με εξωστρέφεια και με το βλέμμα στραμμένο σε ένα δημοκρατικό μέλλον για όλους. Οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε πέντε άξονες, έχουν ως βάση τον εκδημοκρατισμό των θεσμών, τη διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής, την ανανέωση του πολιτικού συστήματος και την κατοχύρωση της αξιοπιστίας του, τη λογοδοσία και τον κοινωνικό έλεγχο.
Ο πρώτος άξονας αφορά την αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, εκκινώντας  από τις σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, την εκλογή και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη θητεία των βουλευτών.
Ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών για την ουσιαστικότερη λειτουργία της δημοκρατίας. Ενισχύονται οι δυνατότητες των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας και τίθενται οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.
Με τον τρίτο άξονα της πρότασης στόχος είναι η ενδυνάμωση του κράτους δικαίου με ιδιαίτερη μνεία στην κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, την τροποποίηση της διάταξης περί ευθύνης υπουργών και τον τρόπο συγκρότησης αλλά και ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών.
Ο τέταρτος άξονας αναφέρεται στις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, με απόλυτο σεβασμό στην κρατούσα θρησκεία στη χώρα μας, την Ορθοδοξία, και στην καθιέρωση υποχρεωτικού πολιτικού όρκου για αιρετούς και δημόσιους λειτουργούς.
Ο πέμπτος άξονας αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα με την συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στον διάλογο που θα διεξαχθεί από την οργανωτική επιτροπή που θα συσταθεί, καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι ίδιοι οι πολίτες με την ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτή την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία.

Η Νέα Μεταπολίτευση δεν αποτελεί για εμάς σχήμα λόγου. Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε βάζουμε τις βάσεις για τη Νέα Ελλάδα με ένα Νέο Σύνταγμα, με απώτερο στόχο την άρση της επιτροπείας της χώρας και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια. Η ανασυγκρότηση της χώρας προϋποθέτει πρώτα και κύρια την πολιτική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Προϋποθέτει περισσότερη δημοκρατία. Την ίδια τη Δημοκρατία στην εξουσία.