Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Μεγάλη πυρκαγιά στους Πάδες Κόνιτσας

 


Σε εξέλιξη η φωτιά που έχει ξεσπάσει στους Πάδες Κόνιτσας, η οποία κινείται προς τα Άρματα κατακαίοντας ένα από τα πανέμορφα πευκοδάση του Σμόλικα.



Επί τόπου βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και οχήματα του Δήμου Κόνιτσας.



Η φωτιά λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή πήρε γρήγορα μεγάλες

 διαστάσεις.

Εντοπίστηκε οργανωμένη φυτεία κάνναβης σε δύσβατη, δασώδη και παραποτάμια περιοχή της Κόνιτσας Ιωαννίνων

 


Συνελήφθη αλλοδαπός καλλιεργητής ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση

 

Εκριζώθηκαν συνολικά (544) δενδρύλλια, ενώ κατασχέθηκε και πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov.

Οργανωμένη φυτεία κάνναβης εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, η οποία εκτείνονταν σε δύσβατη, δασώδη και παραποτάμια περιοχή της Κόνιτσας Ιωαννίνων.

Ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί από την παραπάνω υπηρεσία με τη συνδρομή και ομάδας της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδας, συνελήφθη αλλοδαπός, που κατηγορείται για καλλιέργεια ναρκωτικών και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε στο χώρο διαπιστώθηκε η ύπαρξη πρόχειρου καταλύματος, πάνω σε αυτοσχέδιο κρεβάτι του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov με γεμιστήρα με (30) φυσίγγια και ξιφολόγχη καθώς και (3) ακόμη ταχυγεμιστήρες με συνολικά (28) φυσίγγια.

Ακόμη, βρέθηκαν σύστημα ποτισμού αποτελούμενο από λάστιχο (30) μέτρων και δεξαμενή νερού καθώς και αγροτικά εργαλεία (φτυάρι, τσάπες, πριόνια).

Τέλος, από το χώρο της φυτείας εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (544) δενδρύλλια κάνναβης, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από -5- εκατοστά έως -2,70- μέτρα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων στην υπόθεση είναι σε εξέλιξη.

ΕΟΔΥ: Δώδεκα θάνατοι σήμερα, 2.800 νέα κρούσματα

 


14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δώδεκα θάνατοι σήμερα, 2.800 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.800, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 506.672 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 154 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.829 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192 (64,6% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.829 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 193 (ημερήσια μεταβολή -5,39%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 175 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

Βήσσανη Πωγωνίου: Συναυλία του Γιώτη Σαμαρά και του Βασίλη Κώστα, την Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 9:15 μ.μ.

 

Συναυλία του Γιώτη Σαμαρά και του Βασίλη Κώστα, την Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 9:15 μ.μ. στη Βήσσανη Πωγωνίου.


ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

 


Σύμφωνα με την ΕΜΥ επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από την Παρασκευή 6 Αυγούστου, με κύρια χαρακτηριστικά:

τη λήξη του καύσωνα στις περισσότερες περιοχές, την επικράτηση ενισχυμένων ανέμων και τις τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Πιο αναλυτικά:

1. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου.

2. Ισχυροί δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν τόσο στα πελάγη και τα νησιά όσο και στις ηπειρωτικές περιοχές.

Από το απόγευμα στη βόρεια Ελλάδα, με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου που είναι το κύριο αίτιο αυτής της μεταβολής του καιρού, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί και πρόσκαιρα θα ενισχυθούν σε πολύ ισχυρούς.

3. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις βραδινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

4. Το Σαββατοκύριακο (07 και 08/08/2021) η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά έως τους 40 με 42 βαθμούς, ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει πτώση.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού, την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr ) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Το Ζωγράφειο Σχολείο στο επίκεντρο της Ελληνο-Αυστριακής Διασύνδεσης

 


Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει το Ζωγράφειο Σχολείο όχι μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και σε ό,τι αφορά την Ελληνο-Αυστριακή διασύνδεση, αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στα Ιωάννινα της κ. Martina Hermann Πληρεξούσιας Υπουργού και Αναπληρώτριας Επικεφαλής της Αποστολής της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η επίσκεψη της κ. M. Hermann στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού «Ελληνο-Αυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού» που διοργανώνει η Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, ενός θεσμού που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, και της συναυλίας κλασικής μουσικής που έδωσε το διάσημο Βιεννέζικο κουαρτέτο εγχόρδων “Auner Quartett” στο φετινό 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης. Η σημαντική πολιτιστική εκδήλωση του φετινού καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης και συνδιοργανωτές ήταν το Ζωγράφειο Σχολείο, το Κέντρο Ελληνο-Αυστριακής Διασύνδεσης και φυσικά ο δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό του Κέντρο.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Πληρεξούσιας Υπουργού στο Ζωγράφειο Σχολείο αλλά και στο πλαίσιο επαφών που είχε στο περιθώριο της συναυλίας στην Αρχαία Δωδώνη με κοινωνικούς φορείς της περιοχής, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης και η ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ φορέων της Ηπείρου και της Αυστρίας στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρείν.

Στην επίσκεψη της στο Ζωγράφειο Σχολείο η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αποστολής της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, ξεναγήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του πρώτου ευρωπαϊκού σχολείου στην Ήπειρο το οποίο ιδρύθηκε το 2020 και πέρα από το αμιγώς ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθεί ένα μοντέλο βασισμένο στην Αυστριακή αγωγή, ενώ συνεργάζεται με επίσημους φορείς του Αυστριακού κράτους. Ένα σχολείο που κρατά σήμερα ζωντανή τη μνήμη της προσφοράς του εμβληματικού Εθνικού Ηπειρώτη Ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου, του οποίου η οικογένεια μέσα από τις δωρεές και τις ευεργεσίες διασυνδέει μέχρι και σήμερα την Ήπειρο και τους Έλληνες με τη Βιέννη και το φίλο λαό της Αυστρίας. Η κ. M. Hermann ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Ζωγράφειου Σχολείου κ. Γεώργιο Σιούλα και τον πρόεδρο του Κέντρου Ελληνο-Αυστριακής Διασύνδεσης, καθηγητή κ. Χρήστο Σταυράκο για ζητήματα Ελληνο-Αυστριακής διασύνδεσης στην περιοχή και συνομίλησε και με τα μέλη της διοίκησης της Ι.Κ.Ε. Ζωγράφειο.

Στο περιθώριο της συναυλίας στην Αρχαία Δωδώνη η Πληρεξούσια Υπουργός είχε σύντομες διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Δωδώνης κ. Χρήστο Ντακαλέτση, τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Οδυσσέα Πότση, τον αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σταύρο Νικολόπουλο, τoν πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριο Δημητρίου και τον υποδιευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων «Νικόλαος Δούμπας» κ. Μιχάλη Ντέμσια.

Τη συναυλία στην Αρχαία Δωδώνη τίμησε με την παρουσία της και η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αυστρίας, βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. κ. Ασημίνα Σκόνδρα, η οποία προηγουμένως επισκέφτηκε το Ζωγράφειο Σχολείο και συνομίλησε με τον Γενικό Διευθυντή του Ζωγράφειου Σχολείου κ. Γεώργιο Σιούλα και τα μέλη της διοίκησης της Ι.Κ.Ε. Ζωγράφειο.

Το Ζωγράφειο Σχολείο επισκέφτηκε και η καλλιτεχνική σύμβουλος της συναυλίας κ. Κωσταντία Γουρζή μαέστρος, συνθέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου. Η κ. Κ. Γουρζή συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή του Ζωγράφειου Σχολείου κ. Γεώργιο Σιούλα και μέλη της διοίκησης της Ι.Κ.Ε. Ζωγράφειο, επισκέφτηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον πρύτανη κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας σε επίπεδο πραγματοποίησης εκδηλώσεων υψηλής πνευματικής και καλλιτεχνικής στάθμης.        

Στο περιθώριο της συναυλίας του Αυστριακού κουαρτέτου στην Αρχαία Δωδώνη, παρουσία χιλιάδων θεατών τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας οι κ.κ. Martina Hermann και Ασημίνα Σκόνδρα, από τους κ.κ. Γεώργιο Σιούλα και  κ. Χρήστο Σταυράκο αντίστοιχα, με το συλλεκτικό μετάλλιο του Αυστριακού φιλέλληνα Άντον Πρόκες Φον Όστεν το οποίο εξέδωσε το Ζωγράφειο Σχολείο τιμώντας τον Αυστριακό φιλελληνισμό με αφορμή τη φετινή επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναυλία του “Auner Quartett” πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Δήμου Δωδώνης, τη στήριξη των χορηγών του και με τη χορηγία και υποστήριξη των εταιρειών: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου (χορηγός), Volton (χορηγός), Ι.ΚΤΕΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (υποστηρικτής) και Τζιάκος Ν. Α.Ε. (υποστηρικτής).

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση και άλση, βαριά πρόστιμα

 


Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως για παράδειγμα οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Δήμος Πωγωνίου: Κάλεσμα για εθελοντικό καθαρισμό λίμνης Ζαραβίνας, το Σάββατο 7 Αυγούστου και ώρα 7:00 π.μ.

 


Ο Δήμος Πωγωνίου απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους δημότες και τους συλλόγους της περιοχής για εθελοντικό καθαρισμό της Λίμνης Ζαραβίνας,  από την πλευρά της Εθνικής Οδού Κακαβιάς – Ιωαννίνων, το Σάββατο 7 Αυγούστου και ώρα 7:00 π.μ.

Στον χώρο θα υπάρχουν γάντια μιας χρήσης και σακούλες για τη συγκέντρωση απορριμμάτων.

Δέκα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 4 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 102.299 έλεγχοι, από τους οποίους οι 60.191 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 127 παραβάσεις, ως ακολούθως:

80 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 78 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

19 στη Στερεά Ελλάδα,

16 στη Θεσσαλονίκη,

11 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

10 στην Ήπειρο,

8 στην Κεντρική Μακεδονία,

7 στο Βόρειο Αιγαίο,

3 στη Πελοπόννησο,

2 στη Δυτική Ελλάδα,

2 στα Ιόνια Νησιά,

1 στην Αττική και

1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 62.931 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 60.687 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.244 των 150 ευρώ.

9 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.044 ομοειδείς παραβάσεις.

37 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Νότιο Αιγαίο, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καντίνας, για μη χρήση μάσκας,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε μπαρ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες υπεραγοράς τροφίμων και καταστήματος τουριστικών ειδών.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση σήμανσης χρήσης μάσκας.

Στη Στερεά Ελλάδα, 10.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας.

Στην Αττική, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καφέ – μπαρ και σνακ μπαρ αντίστοιχα, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στην Κρήτη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη , 5.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή γαμήλιας τελετής, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας του χώρου εκδηλώσεων, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 8.392 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.288 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 353 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 5 Αυγούστου

 


Την Πέμπτη 5 Αυγούστου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 09:00-13:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00- 17:00

Πλαταριά, Θεσπρωτία, Δημαρχείο, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

 

Πώς αντιδρά το δέρμα στις υψηλές θερμοκρασίες;

 


Άγνωστες στους περισσότερους ανθρώπους είναι οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στο δέρμα, σε αντίθεση με εκείνες της έκθεσης στον ήλιο. Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι η έκθεση σε υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη προβλημάτων που σχετίζονται με το δέρμα, από αφυδάτωση έως υπερμελάγχρωση, ακόμη και πρόωρη γήρανση. Μάλιστα, οι θερμικές ανοχές ανδρών και γυναικών διαφέρουν, με τις οι γυναίκες να είναι λιγότερο ανθεκτικές.

«Το πρώτο και κυριότερο πρόβλημα που προκαλεί ο ζεστός καιρός είναι η επιτάχυνση της απώλειας νερού από το σώμα. Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος, το οποίο γίνεται ξηρό (οπότε και επιρρεπές στα ηλιακά εγκαύματα), κνησμώδες, θαμπό και ανώμαλο. Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες μπορεί να γίνουν πιο αισθητές, ενώ μαύροι κύκλοι κάνουν την εμφάνισή τους κάτω από τα μάτια. Επιπλέον, τα χείλη αρχίζουν να σκάνε, καθώς δεν έχουν αδένες έκκρισης σμήγματος, ξεφλουδίζουν και σπανιότερα αιμορραγούν και πονάνε», μας εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.