Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Έχασε τη ζωή του σήμερα στη Λάρισα ο Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέλιος Κούτσιας

 


Ένα τραγικό περιστατικό καταγράφηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Γενική Κλινική «Ευτύχιος Πατσίδης», στη Λάρισα…

Ο 56χρονος αγγειοχειρουργός Στέλιος Κούτσιας εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε χώρο της κλινικής, όπου βρίσκεται ένα αναβατόριο.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όμως ήταν ήδη αργά για τον γιατρό καθώς ήταν νεκρός.

Η Αστυνομία εξετάζει τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το συμβάν.

Με το που έγινε γνωστή η απώλεια του διακεκριμένου γιατρού – Αναπληρωτή Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – θλίψη σκορπίστηκε στην τοπική κοινωνία, ενώ συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η Γενική Κλινική «Ευτύχιος Πατσίδης Α.Ε.»

ΠΗΓΗ: www.larissanet.gr/

Νίκος Χαρδαλιάς: Παραμένουν σε «βαθύ κόκκινο» οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας

 


Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19, παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας.

Σε «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι εξής περιοχές:

η Περιφέρεια Αττικής,

η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας,

οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (πλην των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού) και Ευρυτανίας

οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας

οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας

η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφερειακή Ενότητα Κω

οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου

ο δήμος Ρόδου

ο δήμος Χίου

ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων

οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας

ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών

ο δήμος Καρδίτσας

Ηλεκτρονικό ραντεβού στην Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων

 


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Από την Παρασκευή 09 Απριλίου 2021, οι πολίτες που επιθυμούν να προσέλθουν στην  Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, θα μπορούν εύκολα και απευθείας μέσω του link:

https://booking.open1.eu/php-ioannina-metaforon-epikinonion

ή εναλλακτικά

από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου https://www.php.gov.gr

να επιλέγουν την ημερομηνία και ώρα προσέλευσής τους, να ενημερώνονται για τα έγγραφα ή τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχουν μαζί τους καθώς και να πληροφορηθούν μέσω χάρτη για την τοποθεσία της υπηρεσίας.

Για όσους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά, θα υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα να κλείνουν τα ραντεβού τους στα αντίστοιχα τηλέφωνα:

ΠΕ Ιωαννίνων

26510-85765

Τμήμα Αδειών Οδήγησης

26510-85771

26510-85782

Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας Επιβατηγών

26510-85772

26510-85779

26510-85791

26510-85780

Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας Φορτηγών – Λεωφορείων

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, για τη μη περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού, γίνεται σαφές ότι οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο με ραντεβού μέσω της χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή με τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία στα αρμόδια τμήματα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Γνωμοδοτήσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης

 


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των φακέλων ΜΠΕ:

Ø  «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 22.000 πατρογονικών ορνίθων, στη θέση «Αργαστήρια» στην Τ.Κ. Πολυλόφου, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων».

Ø  «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 32.000 πτηνών πάχυνσης, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στην Τ.Κ. Σερβιανών, Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου, Δήμου Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων».

Ø  Κατασκευή ασφαλών και συγχρόνων ισόπεδων οδικών κόμβων στη συμβολή : α) της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας με την περιφερειακή οδό και τη σήραγγα αεροδρομίου και β) της περιφερειακής οδού με την οδό Φιλικής Εταιρείας», στην Δ.Ε. Ιωαννιτών, Δήμου Ιωαννιτών και στη Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων.

Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για το έργο: «Φωτοβολταϊκό Πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 10,019 MW «Καρίτσα 1»  στη θέση «Κόντρες-Μελίσσια» και των συνοδών του έργων, στις Δ.Ε. Ζίτσας, Ευρυμενών & Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας Π.Ε. Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήμος Ζίτσας: 5 εκατ. ευρώ για έργα αποχέτευσης ακαθάρτων στην Κοινότητα Ροδοτοπίου

 


Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο «Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων στην Κοινότητα Ροδοτοπίου» προϋπολογισμού  4,9 εκατ. ευρώ, μετά και την υπογραφή της σύμβασης υλοποίησής του από το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Το εν λόγω έργο είναι ένα από τα τρία έργα αποχέτευσης ακαθάρτων συνολικού προϋπολογισμού 9,4 εκατ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» και βρίσκονται στη φάση υλοποίησης.

Πρόκειται για τις πράξεις:

Β΄ φάση του «δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Δ.Κ. Ελεούσας», με προϋπολογισμό 2,3 εκατ. ευρώ (2.294.923,63).

Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων στην Κοινότητα Ροδοτοπίου με προϋπολογισμό 4,9 εκατ. ευρώ (4.963.637,68).

Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων στην Κοινότητα Αγίου Ιωάννη με προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ (2.149.260,13).

  «Η Δημοτική Αρχή αντιλαμβανόμενη τη δυναμική και αναπτυξιακή πορεία του οικισμού του Ροδοτοπίου έρχεται να κατασκευάσει ένα έργο υποδομής που ενισχύει την αναπτυξιακή του προοπτική», αναφέρει ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για το αποχετευτικό της Κοινότητας Ροδοτοπίου και προσθέτει « ένα αίτημα, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, βρίσκεται στην τελική του φάση με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους του οικισμού, καθώς από τη μια προστατεύει το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον και από την άλλη μειώνει το κόστος διαχείρισης». 

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Η απόφαση για το AstraZeneca στην Ελλάδα

 


Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα (ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, επιστημονικές δημοσιεύσεις) σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν εμφανιστεί σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑZ).

Τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης των αγγείων με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19. Πρόκειται συνήθως για θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου ή άλλων σπάνιων εντοπίσεων σε συνδυασμό με θρομβοπενία και, ορισμένες φορές, αιμορραγία. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν αναφερθεί ως προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό (Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia, VIPIT) και ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός πρόκλησής τους θεωρείται ανάλογος της θρομβοπενίας μετά από χορήγηση ηπαρίνης (Heparin Induced Thrombocytopenia, ΗΙΤ). Δεν υπάρχει, μέχρι τώρα, τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας. Επίσης, προς το παρόν δεν υπάρχει τεκμηρίωση συσχέτισης με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες και η σπάνια αυτή κατάσταση φαίνεται να είναι μια ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο AΖ.

Η πλειονότητα των ατόμων που έχουν αναφερθεί διεθνώς μέχρι τώρα με τις εκδηλώσεις αυτές αφορά γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών και τα συμπτώματα εμφανίζονται σε χρονικό διάστημα έως δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά σε άνδρες και άτομα ευρύτερου φάσματος ηλικιών, ενώ εκκρεμεί ακόμη να διευκρινιστεί η κατανομή ηλικίας και φύλου στο σύνολο των εμβολιασθέντων, ώστε να ερμηνευθούν καλύτερα τα υπάρχοντα δεδομένα. Ως εκ τούτου, υπάρχει προς το παρόν σημαντική αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις της συχνότητας αυτού του πολύ σπάνιου ανεπιθύμητου συμβάντος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης COVID-19 αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, με τους νεότερους ενήλικες να έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 2.747 νέα κρούσματα

 


9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα οκτώ θάνατοι, 2.747 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.747, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 290.964 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.978 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.758 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 790 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.839 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 559 (ημερήσια μεταβολή -6.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη)».

Δήμος Πωγωνίου: Σε νέα τροχιά το Μνημείο Πεσόντων - Χρηματοδότηση 600.000€ από τη Βουλή των Ελλήνων

 


Σε νέα τροχιά μπαίνει επιτέλους ένα σημαντικό ιστορικό έργο τιμής και μνήμης στο Δήμο Πωγωνίου. Πρόκειται για το έργο «Ανάδειξη – ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείου Πεσόντων»  για το οποίο είχε εξασφαλιστεί το 2008 ποσό 500.000€ από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα χωρίς ωστόσο αυτό να διατεθεί στο Δήμο με αποτέλεσμα το έργο να μείνει στις καλένδες.

Μετά από σχετική επιστολή του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, με την ευαισθησία που τον διακρίνει,  ανέλαβε προσωπικά το ζήτημα δίνοντας το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση του Δήμου με το αναπροσαρμοσμένο ποσό των 600.000.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα  τον Πρόεδρο της Βουλής για τη συμβολή και σημειώνει: «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για χρηματοδότηση του σπουδαίου έργου τιμής και μνήμης «Ανάδειξη – ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείου Πεσόντων» με το αναπροσαρμοσμένο ποσό των 600.000€.

Η συμβολή του κ. Τασούλα ήταν πολύτιμη στην κατεύθυνση υλοποίησης μίας δέσμευσης που αείμνηστου Δ. Σιούφα και τον ευχαριστούμε πολύ. Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε την ιστορία και να τιμούμε όσους έχουν χάσει τη ζωή τους για την Ελευθερία κι αυτό το σπουδαίο έργο θα επιτελέσει αυτόν ακριβώς το σκοπό. Παράλληλα ευχαριστούμε πολύ τον τέως Αντιπρόεδρο της Βουλής και Υπουργό κ. Γεώργιο Σούρλα καθώς και τη Ένωση Παιδιών Πεσόντων κατά το Έπος του 1940-41 για την πολύτιμη βοήθειά τους».

Το Έργο «Ανάδειξη - ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι - Μνημείο Πεσόντων στη θέση 'Βουρλιάσος'» περιλαμβάνει μια σειρά επιμέρους έργων,   µε   βασικότερο   αυτό   της   κατασκευής   Μνημείου   Πεσόντων   στη   θέση «Βουρλιάσος» του Δήμου Πωγωνίου, στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου Μαχητή.

Βασικός σκοπός του Έργου είναι να τιμηθούν οι αγωνιστές και οι πεσόντες του Έπους 1940 και να διατηρηθεί η ιστορική κληρονομιά της περιοχής.

Το Μνηµείο Πεσόντων σε συνδυασμό με το Μνημείο του Μαχητή,  το   Πολεµικό Μουσείο Καλπακίου  και  τις  αναπλάσεις Ιστορικών Θέσεων Μαχών, θα συνθέσουν μία ολοκληρωμένη ενότητα παρεμβάσεων ανάδειξης, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξή της.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Έκκληση προς τους συνδημότες να μην πετούν σκουπίδια στην περιοχή των Ντερέδων


 

Αγαπητοί συγχωριανοί - συνδημότες

    Σήμερα για άλλη μια φορά, ο χώρος στην περιοχή Ντερέδες της κοινότητας μας καθαρίστηκε από μηχανήματα του Δήμου μας (μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γκέγκα Κωνσταντίνο) και παρόντος του Αντιδημάρχου κ. Φωτίου Αθανασίου.

Είναι η πολλοστή φορά που πραγματοποιείται καθάρισμα του χώρου (είτε με μηχανήματα του Δήμου μας, είτε με μηχανήματα της περιφέρειας Ηπείρου) από τα κάθε λογής πράγματα που εναποθέτουν όλοι.

Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους, πως θα πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον και επίσης θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Σας πληροφορώ  επίσης, πως καλό θα είναι να τηλεφωνείτε στο Δημαρχείο εάν έχετε πράγματα τα οποία επιθυμείτε να «διώξετε» από τα σπίτια σας όπως ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, στρώματα κτλ. και ο Πρόεδρος της Κοινότητας και ο Αντιδήμαρχο κ. Φωτιου, θα επικοινωνήσουν με το συνεργείο, για την μεταφορά τους.

Ο χώρος των Ντερέδων είναι μόνο για αδρανή υλικά όπως χώματα, πέτρες.

Ευχαριστώ πολύ την Δημοτική αρχή για την συνεργασία και σε αυτό το ζήτημα.

                            

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος



Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση (δια περιφοράς) της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 13 Απριλίου, ώρα έναρξης 10:00 π.μ. & ώρα λήξης 11:00 π.μ.

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 40 Ν.4735/20.

 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.

 Την εγκύκλιο 426/77233/13-11-20 (ΑΔΑ : 6ΩΚΛ46ΜΤΛ6-ΥΔ4) του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Ενημέρωση για την οργάνωση και λειτουργία των δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας» κ.λ.π.

 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής .

 Την αρ.8/77/07-01-21 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.1035/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.

 Σας προσκαλούμε σε δια περιφοράς τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής την 13η Απριλίου 2021, ημέρα Τρίτη- ώρα έναρξης 10.00 π.μ. & ώρα λήξης 11.00 π.μ. , για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Περί έγκρισης απολογισμού-ισολογισμού έτους 2019 του Κληροδοτήματος «ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ» Κοινότητας Βασιλικού.

2. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2021 του Κληροδοτήματος «ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ» Κοινότητας Βασιλικού.

3. Σύνταξη έκθεσης ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2019 Δήμου Πωγωνίου.

4. Έγκριση της υπ. αρ. 04/21 Α.Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Αναμόρφωση 2η του προϋπολογισμού έτους 2021 του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου».

5. Αποδοχή έκτακτης επιχορήγησης προς κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορωνοιού (AΔΑ: Ψ5Ο646ΜΤΛ6-ΕΣΚ).

6. Καθορισμός όρων δημοπράτησης δημοτικών αγρών στις Θέσεις «Βάλτος» και «Μπουλιανίνες» Κοινότητας Κουκλιών.

7. Σχετικά με διαγραφή προσαυξήσεων τελών ύδρευσης του Σ. Στ. Κ. Κοινότητας Κτισμάτων – Δ.Ε. Δελβινακίου – Δήμου Πωγωνίου.

8. Σχετικά με διαγραφή οφειλών ύδρευσης στο όνομα Μ.Μ. στην Κοινότητα Βασιλικού – Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου – Δήμου Πωγωνίου.

9. Σχετικά με 2η Παράταση τμηματικής παράδοσης οχημάτων της υπ. αρ. 7054/19-10-2020 σύμβασης με τίτλο ««Προμήθεια με Μακροχρόνια Μίσθωση (leasing) Επιβατικών Οχημάτων  για τις Ανάγκες του Δήμου Πωγωνίου Χρονικής Διάρκειας (48) Μηνών», χωρίς εξαγορά.

10. Έγκριση πρακτικού εξακρίβωσης κόστους υλικών για την πράξη «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ – ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ» στα πλαίσια της πρόσκλησης ΑΤ01 του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

11. Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. και του 1ου ΠΚΤΜΝΕ του έργου με τίτλο «Τοίχος αντιστήριξης Δ.Ε. Νεγράδων» του Δήμου Πωγωνίου.

12. Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. του έργου με τίτλο «Συμπληρωματικά Έργα Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τα Τ.Δ. Παρακαλάμου Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής» του Δήμου Πωγωνίου.

13. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών» αναδόχου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.

14. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Αγροτική οδοποιία ΔΕ Καλπακίου & Άνω Καλαμά Δήμου Πωγωνίου» αναδόχου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.

15. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Κατασκευή στέγης στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δ.Δ.Νεγράδων» αναδόχου Α.ΤΣΩΡΟΣ – Λ.ΣΑΚΚΑΣ Ο.Ε.

16. Απευθείας ανάθεση του έργου «Ανακατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στην Κοινότητα

Κρυονερίου» με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

17. Απευθείας ανάθεση του έργου «Αποκατάσταση δρόμου εντός οικισμού Πωγωνιανής» με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

18. Έγκριση ή μη 2ου πρακτικού ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την «Προμήθεια μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού του Δήμου Πωγωνίου»

προϋπολογισμού 297.000,00€ με Φ.Π.Α. για ανάδειξη προσωρινού αναδόχου.

19. Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με την υπ΄ αρ. 2231/08-04-21 αίτησης του Αντιδημάρχου κ. Φωτίου Αθανασίου.

20. Σχετικά με παραίτηση τριών αιτήσεων του Δήμου Πωγωνίου ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν την διάθεση αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

H διαδικασία της «δια περιφοράς» λήψης απόφασης θα γίνει ως εξής:

Tα συμμετέχοντα στο όργανο μέλη να αποστείλουν με e-mail την ψήφο τους επί κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στην ημερήσια

διάταξη έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση.

Η ψήφος του κάθε μέλους (ναι, όχι, λευκό, παρών) θα αποστέλλεται στο email της γραμματείας της

Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου ήτοι: στο e-mail της Μπόνια Αθανασίας (mpoatha@pogoni.gr ) με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο γενικό e-mail του Δήμου Πωγωνίου

dimospogoniou@pogoni.gr  

Μέλη που δεν διαθέτουν email μπορούν να ενημερώσουν για την ψήφο τους τον Πρόεδρο του οργάνου με γραπτό μήνυμα sms τηλ. 6944442717, ή με τηλεομοιοτυπία (fax) στο 2653360103, ή να καταθέσουν στην γραμματεία της Ο.Ε. το επισ/νο ειδικό έντυπο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο

ολογράφως έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης.

Συμμετέχοντα (παρόντα) στη συνεδρίαση θεωρούνται τα μέλη που έχουν αποστείλει την ψήφο τους μέχρι την ώρα που καθορίζεται ανωτέρω, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόκληση κάθε συνεδρίασης.

Τα μέλη που δεν αποστείλουν ψήφο μέχρι την ώρα αυτή θεωρούνται μη συμμετέχοντα (απόντες).

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν με την δια περιφοράς διαδικασία θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του συλλογικού οργάνου στην πρώτη συνεδρίαση μετά την λήξη των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοιού COVID-19.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

 

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Εβδομήντα επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 8 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (72.265) έλεγχοι, από τους οποίους οι (8.511) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.234) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (6) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(976) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(211) στην Αττική,

(114) στη Δυτική Ελλάδα,

(105) στη Θεσσαλονίκη,

  (77) στην Ήπειρο,

  (74) στην Κρήτη,

  (74) στη Στερεά Ελλάδα,

  (67) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (64) στα Ιόνια Νησιά,

  (49) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (43) στην Πελοπόννησο,

  (32) στη Θεσσαλία,

  (29) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (20) στη Δυτική Μακεδονία και

  (17) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (169.563) ομοειδείς παραβάσεις.

(222) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (215) πρόστιμα των 300 ευρώ και (7) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(38) στην Αττική,

(29) στη Θεσσαλονίκη,

(24) στο Βόρειο Αιγαίο,

(20) στην Κρήτη,

(19) στα Ιόνια Νησιά,

(15) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(14) στη Στερεά Ελλάδα,

(14) στην Κεντρική Μακεδονία,

(13) στη Δυτική Ελλάδα,

(11) στη Θεσσαλία,

  (9) στην Ήπειρο,

  (9) στην Πελοπόννησο,

  (5) στο Νότιο Αιγαίο και

  (2) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (48.657) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (46.681) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.976) των (150) ευρώ.

(36) παραβάσεις και (6) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ – μπαρ για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες,

σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) πελάτες,

3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη μίνι - μάρκετ διότι επέτρεψε παραμονή πελάτη εντός του καταντήματος και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

3.000 ευρώ πρόστιμο σε εστιατόριο διότι επέτρεψε παραμονή πελατών εντός του καταντήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) πελάτες,

από 1.000 ευρώ σε (8) καταστήματα για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,

από 1.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) καταστήματα για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού,

από 300 ευρώ πρόστιμο σε (7) καταστήματα για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού πελατών.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου για εξυπηρέτηση καθήμενου πελάτη και 600 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη (2) ατόμων για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Δυτική Μακεδονία, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (5.013) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.755) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, το Σάββατο 10 Απριλίου

 


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

1) Το Σάββατο 10-04-2021:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Ωραιόκαστρο.

Β) Από ώρα 14:00 μ.μ. έως 15:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Αετόπετρα, Μελισσόπετρα, Αηδονοχώρι, Βασιλικό, Μεθοριακός Συνοριακός Σταθμός Μέρτζιανης, Καλόβρυση, Μολυβδοσκέπαστη, Ιερά Μονή Μολυβδοσκέπαστου.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

ΑΑΔΕ: Αιτήσεις για ρύθμιση δανείων με την εγγύηση Δημοσίου

 


Μέσω ειδικής εφαρμογής, η οποία λειτουργεί στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για να ρυθμίσουν σε έως και 120 δόσεις βεβαιωμένες οφειλές από δάνεια, έχουν πολίτες και επιχειρήσεις για δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν έως και το 2012, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ») ή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ), και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα στις τράπεζες έως τις 7.10.2019.

Σύμφωνα με την Ε.2073/2021, που υπέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής:

Η αίτηση για την υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών υποβάλλεται στην Υπηρεσία της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ ή Ελεγκτικό Κέντρο), που είναι αρμόδια για την είσπραξη (πληροφορίες στον ειδικό πίνακα της Ε.2073/2021 και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISnet).

Οι προθεσμίες είναι οι εξής:

• Μέχρι την Τρίτη 4/5/2021*, για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από 7.10.2019 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

• Εντός 6 μηνών από τη βεβαίωσή τους, για οφειλές που θα βεβαιωθούν μετά την 29/4/2021*.

* Η προθεσμία της 30/4/2021 που τίθεται στο άρθρο 293 του ν. 4738/2020 είναι Μεγάλη Παρασκευή (αργία) και μετατίθεται για την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Πάρκινσον: 5 λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι


Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Πάρκινσον στις 11 Απριλίου και στο προσκήνιο έρχεται η νευρολογική ασθένεια που προσβάλλει ολοένα περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τους κινητικά, νοητικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Η ημέρα αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία εν μέσω της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η ανασφάλεια που την συνοδεύει έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα στρεσογόνο περιβάλλον για τους ασθενείς, που συχνά βλέπουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται εξαιτίας του στρες.

Ωστόσο ο εμβολιασμός εναντίον του νέου κορωνοϊού μπορεί να τους προστατεύσει, καθώς δεν επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου ούτε αλληλοεπιδρά με τα φάρμακα γι' αυτήν, λέει ο Νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και του Κέντρου Πάρκινσον & Διαταραχών Μνήμης Αθηνών.

Επιπλέον, οι πάσχοντες έχουν πολλούς λόγους να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον. Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου είναι ραγδαίες, οι έρευνες γι' αυτήν εντατικές και αναπτύσσονται νέοι τρόποι αξιολόγησης των συμπτωμάτων χωρίς καν να απαιτείται επίσκεψη στον ιατρό. Ο κ. Ζήκος εξηγεί ποιες είναι μερικές από τις κυριότερες εξελίξεις.

Πράττω: Κυβερνητικές νεοφιλελεύθερες αυταρχικές εμμονές στα εργασιακά

 


Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που διέρρευσε η κυβέρνηση στον Τύπο, είναι προσαρμοσμένο στις κυβερνητικές νεοφιλελεύθερες αυταρχικές  εμμονές, οδηγεί στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, προβλέπει νέους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και θέτει υπό διωγμό τη συνδικαλιστική δράση.

Συνεχίζεται η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης και της μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα πιο φθηνής (ήδη είναι) εργασίας που ξεκίνησε το 2010.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ υπηρετώντας την ανάκαμψη που επιθυμεί το κεφάλαιο και ΕΕ, εντείνουν τα αδιέξοδα και είναι υπεύθυνοι για τις αναπόφευκτες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ανάπτυξη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, είναι ανάπτυξη υπέρ των μεγάλων συμφερόντων.

Το ΠΡΑΤΤΩ θα σταθεί απέναντι σε αυτήν την πολιτική, θα συμπαραταχθεί με τους εργαζόμενους, επιμένοντας στην πρότασή του των έξι Προγραμματικών Αξόνων για την αναγέννηση της πατρίδας και προς τα που οφείλουμε να κινήσουμε για να αναπτύξουμε τη χώρα και την κοινωνία.

Οι έξι άξονές μας μπορούν να αποτελέσουν πλαίσιο διαλόγου και πρακτικής της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης.