Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Νίκος Δένδιας: Προαναχωρησιακό Κέντρο Μεταναστών θα δημιουργηθεί στο μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

«Το ΕΣΠΑ είναι η μεγάλη ελπίδα για να συνεχιστεί η επίλυση των προβλημάτων»
τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας.

«Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να φροντίσουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας, γιατί «οι Έλληνες περνάνε πάρα πολύ δύσκολα» τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «το πιο σημαντικό πράγμα που έκανε ο πρωθυπουργός για τη χώρα μας είναι ότι άλλαξε την άθλια εικόνα της στο εξωτερικό».

Super League: ΠΑΣ Γιάννινα-Αστέρας Τρίπολης 1-2

Μεγάλη νίκη για τον Αστέρα Τρίπολης με 2-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, που τον διατηρεί στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα μπήκε πιο καλά στο παιχνίδι, πιέζοντας τους φιλοξενούμενους, χωρίς όμως να απειλήσει ιδιαίτερα την εστία του Φούλοπ.
Το γκολ ήρθε στο 19' για την ομάδα του Σάκη Τσιώλη, με τον Ράγιος να σουτάρει πάλι από το ύψος της περιοχής, την μπάλα να κοντράρει σε δύο παίκτες και να καταλήγει στον αμαρκάριστο Λέντσε, ο οποίος από κοντά δεν δυσκολεύτηκε να τη σπρώξει στα δίχτυα του Μπαμπανιώτη.
Η απάντηση του ΠΑΣ ήταν άμεση, με τους παίκτες του Αστέρα να μην απομακρύνουν καλά την μπάλα σε μία επίθεση των αντιπάλων τους, ο Κοροβέσης έγινε αποδέκτης της και με ένα διαγώνιο σουτ ισοφάρισε στο 24ο λεπτό.
Ο ίδιος παίκτης θα μπορούσε με ένα κοντινό βολέ δύο λεπτά αργότερα να ανατρέψει το σκορ και να κάνει το 2-1, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από την εστία του Φούλοπ.
Το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου επιφύλασσε ένα ακόμη γκολ για τον Λέντσε, ο οποίος έφτασε τα τρία σε ισάριθμους αγώνες με τη φανέλα του Αστέρα. Συγκεκριμένα, στο 48', ο Ντε Μπλάσις έδωσε με κεφαλιά την 7η φετινή του ασίστ στον Ούγγρο επιθετικό, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να πλασάρει από το ύψος του πέναλτι για το 1-2.
Στο τελευταίο δεκάλεπτο πίεσε ασφυκτικά και θα μπορούσε να κάνει το 2-2 με τον Κολοβέτσιο και τον Ντε Βινσέντι, αλλά δεν βρήκαν στόχο.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Χριστόπουλος): Μπαμπανιώτης, Πάντος, Τζημόπουλος, Κολοβέτσιος, Οικονόμου, Τσουκαλάς, Κεϊτά (69' Ντάσιος), Κοροβέσης (58' Βίλα), Ντε Βινσέντι, Γεωργίου (87' Γιάκος), Ίλιτς
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Τσιώλης): Φούλοπ, Τσαμπούρης, Σανκαρέ, Άλβαρες, Πιπίνης (76' Γιαλούσης), Φορμίκα (9' Κάφα), Σέτι, Ντε Μπλάσις, Ναβάρο, Ράγιος (50' Ουσέρο), Λέντσε

Καλή απόδοση, "φτωχό" το τελικό αποτέλεσμα για τον Αγροτικό Αστέρα-Νικηφόρα πέρασε ο Α.Σ. Καλπακίου από την Ζωοδόχο-Επικράτησε με 2-0 η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος των Αμπελοκήπων

*Με σύμμαχο τον καλό καιρό και έχοντας πολύ καλή απόδοση ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά επικράτησε με το «φτωχό» 1-0 της αξιόλογης ομάδας του Σταυρακίου και ανέβηκε ακόμη περισσότερο στο βαθμολογικό πίνακα.
Το γκολ των νικητών σημείωσε ο Χαρίση Αλ., στο 30΄.
Οι γηπεδούχοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, πίεσαν και έχασαν μεγάλες ευκαιρίες για να σημειώσουν και άλλα τέρματα.

Τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής
ΠΑΟ Κόνιτσας    -  Αμφιθέα 6 - 1
Πανφρουριακός -  Αγία Μαρίνα 1 - 0
Δαβάκης  -  Ασβεστοχώρι 0 - 1     
Θύελλα Ελεούσας  -  Πρωτόπαπα 4 - 0
Περιστέρι -  Περίβλεπτος 3 - 1
Ζωοδόχος -  Καλπάκι    0 - 2 
Πωγωνάτος -  Αμπελόκηποι 2 - 0
Α.Ε. Καμποχωρίων - Νησί 1 - 4
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά -  Σταυράκι 1 - 0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (26η  αγωνιστική, Α΄ Όμιλος, Β΄ Ερασιτεχνικής)
1. Θύελλα Ελεούσας: 70
2. Καλπάκι: 66
3. Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: 52 
4. Περίβλεπτος: 49
5. Ζωοδόχος: 43
6. Ασβεστοχώρι: 43
7. Αγία Μαρίνα: 38
8. Αμφιθέα: 37 
9. Δαβάκης: 36  
10. Πωγωνάτος: 36 
11. Σταυράκι: 34 
12. Αμπελόκηποι: 30
13. ΠΑΟ Κόνιτσας: 30
14. Πρωτόπαπα: 29 
15. Πανφρουριακός: 28
16. Περιστέρι: 23
17. Νησί: 19
18. Α.Ε. Καμποχωρίων: 1

Κατασχέσεις-εξπρές μισθών, συντάξεων και καταθέσεων μέσω e-mail

Κατασχέσεις-εξπρές μισθών, συντάξεων και καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου με την αποστολή κατασχετηρίων μέσω e-mail σε λογιστήρια, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, διαχωρισμό των οφειλών προς το Δημόσιο σε εισπράξιμα και ανεπίδεκτα είσπραξης, δημιουργία δύο κέντρων Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλων Πλούτου και Μεγάλων Επιχειρήσεων, εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης κινδύνου για τον έλεγχο επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης του ελεγκτικού μηχανισμού, μειώνονται στο 1/5 τα πρόστιμα για όσους συμμορφώνονται οικειοθελώς, παρατείνεται για δύο έτη η περίοδος παραγραφής των δικαιωμάτων του Δημοσίου για όσες περιπτώσεις έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα από τις 15 Απριλίου για τους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων.
Ακόμη διορθώνεται η διάταξη για τα ειδικά επιδόματα των τριτέκνων και των πολυτέκνων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση των παροχών αυτών και για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί των δικαιούχων.

Στα ύψη οι φετινές βάσεις

Άνοδο των βάσεων προκαλεί η «Αθηνά» , καθώς  σύμφωνα με τη «μετάφραση»  του φετινού «χάρτη»  των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι βάσεις θα απογειωθούν, κυρίως στις σχολές που έχουν  καλή σχέση με την  αγορά εργασίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που για πρώτη φορά  ο υπουργός Παιδείας κ. Κων. Αρβανιτόπουλος  εκτίμησε  ότι αναμένεται  ανοδική πορεία των βάσεων ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ΤΕΙ θα έχουν μείωση  των θέσεων κατά 30% σε αντίθεση με τα ΑΕΙ που «κερδίζουν» θέσεις. 
Στη φετινή «μελέτη» που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι με τις οικογένειές τους πρέπει να προστεθούν και κάποια δεδομένα που αλλάζουν , όπως οι σχολές δασκάλων και νηπιαγωγών που σημείωσαν πτώση των βάσεών τους εξαιτίας των ανέργων εκπαιδευτικών, λόγω της μεγάλης μείωσης των προσλήψεων.
Επίσης, δεύτερη σκέψη γίνεται από πολλούς για σχολές που σχετίζονται με την οικοδομή, όπως οι αρχιτεκτονικές σχολές ενώ πολλές καθηγητικές σχολές αναμένεται να ακολουθήσουν πτωτική τάση, κυρίως όσες βρίσκονται στη περιφέρεια. Οι περιζήτητες Νομικές και Ιατρικές σχολές αναμένεται να κρατήσουν για ακόμα μία χρονιά «τα σκήπτρα» καθώς οι βάσεις τους όχι μόνο θα παραμείνουν στη θέση τους αλλά μπορεί να ακολουθήσουν και ανοδική πορεία. Στα «συν» των φετινών υποψηφίων είναι και η ρύθμισης της βάσης του «10» που δεν θα ισχύσει τουλάχιστον για φέτος.

"Βασίλειο της διαφθοράς" η τοπική αυτοδιοίκηση

Η καταδική Παπαγεωργόπουλου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Δεκάδες υποθέσεις διασπάθισης χρήματος από δημοτικούς άρχοντες έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς. Μπορεί η βαρύτατη ποινή που επιβλήθηκε στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης, αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο. Άλλοτε το πείσμα δημοτών που καταγγέλλουν αποφάσεις δημοτικών αρχών και η επαγγελματική επάρκεια υπαλλήλων θεσμικών οργάνων που ερευνούν με συνέπεια και σε βάθος υποθέσεις διαφθοράς και άλλοτε οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ή ακόμη και οι επαγγελματικές αντιπαλότητες οδηγούν σε αποκαλύψεις για στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» οι υποθέσεις φτάνουν ενίοτε στη Δικαιοσύνη, με βαρύ κατηγορητήριο για παραβάσεις καθήκοντος, για παρανομίες στην ανάθεση δημοτικών έργων με τη μέθοδο της κατάτμησης για να μη γίνονται διαγωνισμοί, για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, για κακοδιαχείριση ή ενέργειες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου από αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Η λίστα εξόδου από το δημόσιο

Τη λίστα με τους 12.700 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα παραδώσει η κυβέρνηση στην τρόικα προκειμένου να πιστοποιήσει ότι υλοποιείται το πρόγραμμα της κινητικότητας και με προφανή στόχο να αποφύγει το ενδεχόμενο απολύσεων.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η λίστα αφορά τη διαθεσιμότητα 5.503 υπαλλήλων από το στενό δημόσιο τομέα εκ των οποίων 2.000 θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα των κεντρικών υπηρεσιών  των υπουργείων και 3.503 από την κατάργηση οργανικών θέσεων.
Συγκεκριμένα, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα σε δήμους και περιφέρειες, ενώ σημαντικό μέρος των διαθεσιμοτήτων θα προέλθει και από τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζουν ότι η πλειονότητα των διαθέσιμων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013 που μπορεί να ξεπερνάει και τους 15.000 εργαζομένους θα προέρχεται από ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου.
Στη λίστα των πρώτων 12.700 υπαλλήλων που θα τεθούνε διαθεσιμότητα υπολογίζονται και 1.200 εκπαιδευτικοί οι οποίοι ελέγχονται για τους ιατρικούς ή άλλους λόγους που έχουν επικαλεστεί για να μη διδάσκουν και αναμένεται να κριθούν ως «αδικαιολογήτως απόντες» από την οργανική τους θέση.
Στο σχέδιο, πάντως, που έχει καταρτίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των οργανισμών προβλέπεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 2.500 υπάλληλοι από 630 συγχωνευόμενους φορείς και 800 υπάλληλοι λόγω κατάργησης των 67 οργανισμών στους οποίους απασχολούνται.
Στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας που θα προκύψει μέχρι τον Ιούνιο έχουν υπολογιστεί και 3.896 υποθέσεις επίορκων και κατόχων πλαστών εγγράφων οι οποίες εκτιμάται ότι θα εκδικαστούν άμεσα στα πειθαρχικά συμβούλια.

Κλείδωσαν οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες
Στην τελικέ ευθεία έχει μπει το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν ανεγερθεί πριν από το τέλος Ιουλίου του 2011. Σύμφωνα με το «Έθνος» στο υπουργείο Περιβάλλοντος διαμορφώνεται το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προκειμένου στο αμέσως επόμενο διάστημα να είναι έτοιμο να δημοσιοποιηθεί και να τεθεί σε διαβούλευση.
Σύμφωνα με τα όσα εξετάζονται στο ΥΠΕΚΑ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι:
Η οριστική λύση για σειρά μικρών αυθαιρεσιών
Η νομιμοποίηση για κλεισμένους χώρους, πατάρια, αποθήκες, πιλοτές μέσα στο περίγραμμα νόμιμου κτιρίου ή μέσα στον επιτρεπόμενο όγκο
Κατηγοριοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων με περιγραφή του ποσοστού υπέρβασης για κάθε κατηγορία.
Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα.
Δεν νομιμοποιούνται αυθαίρετα σε παραλίες, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, μνημεία.
Δεν νομιμοποιούνται αυθαιρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2011.
Η προθεσμία για την τακτοποίηση λήγει στις 31 Μαΐου 2013 και από το ΥΠΕΚΑ τονίζουν πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Μάλιστα μέχρι τότε παρατάθηκε η προθεσμία της καταβολής της πρώτης δόσης για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έκλεισαν παράνομα.
Πάντως δύσκολα θα γλιτώσουν τη μπουλντόζα όσοι έχουν κατασκευές σε αιγιαλό ή δασικές εκτάσεις, ενώ τα αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια ή όσα παρουσιάζουν μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσία, θα ισχύσει η περίοδος των 30 χρόνων για την τακτοποίησή τους.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ημερίδα για την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου (6 έως 8 μ.μ.) στο ξενοδοχείο Grand Serai Xenia

Με σωστή ενημέρωση θα γίνει η πρόληψη των εμφραγμάτων
Τι είπε στον «Π.Λ.» ο διακεκριμένος καρδιολόγος Στ. Φούσας
Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η ενημερωτική ημερίδα για την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Grand Serai Xenia στα Γιάννινα.

Σε μια περίοδο που τα καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνονται ραγδαία στη χώρα μας, αλλά και στην Ήπειρο, στόχος της εκδήλωσης είναι η σωστή και ολόπλευρη ενημέρωση του κοινού για την πρόληψή τους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον «Π.Λ.» ο Γιαννιώτης διακεκριμένος Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας (Δ/ντής Καρδιολογικής στο Τζάνειο), που είναι ένας εκ των ομιλητών της εκδήλωσης. Εκτός του κ. Φούσα στην αυριανή ημερίδα θα μιλήσουν ακόμη οι Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλ. Αθηνών, Σταυρούλα Τσιάρα, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας και Γιάννης Γουδέβενος, Δ/ντής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.  
Τι θα εξεταστεί…
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα εξεταστούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως η υπέρταση, η χοληστερίνη, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
«Τα εμφράγματα, δυστυχώς, διαρκώς αυξάνονται και στόχος μας είναι η ενημέρωση για την πρόληψή τους» είπε με νόημα στον «Π.Λ.» ο κ. Φούσας και έκανε ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό των Ιωαννίνων να δώσει το «παρών» στην αυριανή εκδήλωση.
Να μη χαθεί χρόνος…
Το κυριότερο μήνυμα που θέλει να περάσει ο κ. Φουσας στο κοινό των Ιωαννίνων είναι η ευαισθητοποίηση στη γρήγορη αναγνώριση του εμφράγματος από τον ίδιο τον ασθενή. «Ο ενδεικνυόμενος χρόνος από τη στιγμή που θα πονέσει κάποιος στο στήθος, ώσπου να καλέσει το ΕΚΑΒ, είναι 3-5 λεπτά. Είναι ο πιο κρίσιμος και για τη ζωή και για τη γρήγορη μεταφορά του αρρώστου στο νοσοκομείο, δεδομένου ότι 1 στους 4 εμφραγματίες πεθαίνει την πρώτη ώρα του εμφράγματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
• Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών, τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθηνών και Ιωαννίνων, καθώς και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.