Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Ένωσης Ελλήνων Ηπειρωτών Ελβετίας

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Η Ένωσης Ελλήνων Ηπειρωτών Ελβετίας διοργανώνει και φέτος μεγάλη πρωτοχρονιάτικη γιορτή.
Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον ερχομό της καινούργιας χρονιάς.
Όποιος θέλει μπορεί να κρατήσει τραπέζι στα παρακάτω τηλέφωνα:
Ελένη Χουχουρέλου: 044/810 81 56 ή 076/566 77 10 (μιλήστε στο COMBOX)
Ή γραπτώς στην διεύθυνση: eleni.chouchourelos@hotmail.com  
Προθεσμία Κράτησης: 30.12.15 στης 12:00 η ώρα.
Η κράτηση (Reservée) σας ισχύει έως τις 31.12.15 και ώρα 21:00
Είσοδος: CHF 25. (για παιδία μέχρι 16 ετών-δωρεάν)
Σας αποστέλλουμε το συνημμένο υλικό προς ενημέρωση δική σας αλλά και των μελών του Συλλόγου ή της Κοινότητάς σας.

Εκ της ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

Από Δευτέρα οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου

Αναρτήθηκαν από το μεσημέρι τα προσωρινά δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, κάτι που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους την ερχόμενη Δευτέρα, ενημέρωσε την Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου.
Έτσι, θα αποδοθεί το 90% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ (το μισό της άμεσης ενίσχυσης). 
Στο ποσό αυτό, θα προστεθούν, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 200 εκ., τα οποία ήταν οι εκκρεμότητες από το 2009 έως το 2014.
«Η ύπαιθρος θα ενισχυθεί με 1,3 δισ., που θα συμβάλλει στην οικονομική δραστηριότητά της», είπε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως:

Ευρωπαϊκά Βραβεία Δημοσίου Τομέα 2015

Στο πλαίσιο ενός διημέρου εκδηλώσεων, στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτήριο του Δημαρχείου του Μάαστριχτ η πανηγυρική απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Δημοσίου Τομέα 2015 (European Public Sector Award 2015 | EPSA 2015), κατά την οποία η αποστολή της Περιφέρειας Ηπείρου, με επικεφαλής την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κα Τατιάνα Καλογιάννη, παρέλαβε το βραβείο «Καλής Πρακτικής» για το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου με τίτλο «Ο Οδηγός του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου».


Ο φετινός διαγωνισμός με τίτλο: «Ο δημόσιος τομέας ως εταίρος για μια καλύτερη κοινωνία» διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (European Institute of Public Administration | EIPA), το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει έδρα το Μaastricht της Ολλανδίας. (http://www.epsa2015.eu )


Η βράβευση αυτή αποτελεί κορυφαία διάκριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς ο εν λόγω διαγωνισμός είναι ο πιο σημαντικός διαγωνισμός για έργα του δημοσίου τομέα και έχει ως στόχο να αναδείξει τις πιο καινοτόμες, αποτελεσματικές και αποδοτικές δράσεις ή έργα, τα οποία αποτελούν καλό παράδειγμα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ευρύτερα για όλες τις χώρες του κόσμου.

Στον φετινό διαγωνισμό έγιναν αποδεκτά για αξιολόγηση συνολικά 266 έργα και δράσεις από 36 ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Διακρίθηκαν συνολικά, ως «καλές πρακτικές» 64 έργα. Ειδικότερα στην κατηγορία έργων ευρωπαϊκής, εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας, στην οποία συμμετείχε και το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου, διακρίθηκαν ως «καλές πρακτικές» συνολικά 37 έργα.

Ο «Οδηγός του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου» είναι το μοναδικό ελληνικό έργο, που διακρίθηκε στην κατηγορία έργων ευρωπαϊκής, εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας και ακόμη είναι το μοναδικό ελληνικό έργο περιφερειακής εμβέλειας που έχει βραβευθεί σε όλη την ιστορία του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων Δημοσίου Τομέα.
Στην εν λόγω κατηγορία έργων, εκτός της Περιφέρειας Ηπείρου, διακρίθηκαν ακόμη μόνο 2 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, ενώ τα υπόλοιπα διακριθέντα έργα υλοποιήθηκαν από ευρωπαϊκά υπουργεία και οργανισμούς που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και μεγάλους προϋπολογισμούς.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Οδηγός του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου» δημιουργήθηκε αποκλειστικά με τη δουλειά δημοσίων υπαλλήλων και με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα, το μηδενικό κόστος υλοποίησης, φιλοξενίας και συντήρησής του.
Ο «Οδηγός του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου» είναι μια δομημένη αποτύπωση των διοικητικών διαδικασιών, οι οποίες έχουν ως χαρακτηριστικό την εξυπηρέτηση των πολιτών (σχετικός δικτυακός τόπος: http://www.politis.gov.gr). Οι πληροφορίες που παρέχονται για κάθε διαδικασία είναι αναλυτικές και περιλαμβάνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το κόστος, τα βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το χρόνο διεκπεραίωσης, κ.α.

Στόχος είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, με το οποίο ταυτόχρονα εξοικονομούν χρόνο και χρήμα καθότι η εξυπηρέτησή τους δεν απαιτεί μετακινήσεις. Εντάσσεται δε, στην ευρύτερη προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ηπείρου.
 Εμπνευστής της ιδέας για την υλοποίηση του «Οδηγού του Πολίτη» ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων κα Τατιάνα Καλογιάννη, της οποίας η στήριξη ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία όλου του εγχειρήματος.
Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την ευθύνη της υλοποίησης καθώς και τον συντονισμό της ομάδας που ορίσθηκε για την υλοποίηση του Οδηγού του Πολίτη, ανέλαβε ο κος Αλέξανδρος Γέροντας, προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής της Π.Ε. Πρέβεζας της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Τη σχεδίαση και τεχνική υποστήριξη του δικτυακού τόπου ανέλαβε ο κος Νικόλαος Ντέμος, προϊστάμενος του Τμήματος «Σχεδίαση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τον πολίτη» της Διεύθυνσης Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (συνεδρίαση Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου)

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή της συνεδρίαση ανάδειξε ανάδοχο για την εκπόνηση μελέτης της Π.Ε. Άρτας για την κατασκευή "Βραχιόνων προστασίας και εκβάθυνση εκβολών τάφρων Φιδόκαστρου, Σαλαώρας και Νεοχωρίου (υποέργο: Εκβάθυνση, προστασία και έργα παραβολής σκαφών καναλίου Νεοχωρίου", με προεκτιμώμενη αμοιβή 230.861,58 ευρώ. Η μελέτη ανατέθηκε στα συμπράττοντα γραφεία μελετών: Γεώργιος Διακογεωργίου, Κωνσταντίνος Κανδυλιώτης, Κορίνα Μάνου, Ιωάννης Ρογκάν, Φωτεινή Τσάφου, Λήδα Φωτοπούλου.
Με άλλες αποφάσεις της, η Οικονομική Επιτροπή:
Ανέδειξε αναδόχους για τα έργα:
«Αποκατάσταση αναβαθμού στο π. Βουρκόλακα στο Τ.Δ. Αγίας Παρασκευής Δήμου Κόνιτσας, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ. Ανάδοχος Βασίλειος Κούγκουλης και ΣΙΑ Ο.Ε.
«Αποκατάσταση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κακαβιάς στο τμήμα Γέφυρα Αγίων – Κτίσματα – Κακαβιά», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε..
«Κατασκευή γέφυρας επί της τάφρου Τ2 στην περιοχή Πολυδρόσου», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ανάδοχος Λ. Βερλέκης & ΣΙΑ Ο.Ε.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Η τοποθέτηση του Γιάννη Στέφου στην συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2016

Η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ. Γιάννη Στέφου  κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016».




Πρέβεζα: Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών

Συνελήφθη, χθες (03.12.2015) το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 51χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών με σκοπό τη διακίνηση.
Ειδικότερα, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 51χρονου, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο εσωτερικό του σπιτιού και στον προαύλιο χώρο τα παρακάτω:
  • δύο βάζα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (44) γραμμαρίων,
  • τρεις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (156,2) γραμμαρίων,
  • μία συσκευασία με κοκαΐνη, βάρους (0,6) γραμμαρίων,
  • δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και
  • ένα μπουκάλι που περιείχε υγρό άγνωστης χημικής σύστασης, όγκου (120) ml .

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση, για τη διερεύνηση της δράσης του 51χρονου, ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας. 

Κατσικά Ιωαννίνων: Συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός δυνάμει εντάλματος σύλληψης, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων

Συνελήφθη, χθες (03.12.2015) το μεσημέρι στον Κατσικά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, ένας 35χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα. 

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου, θα χτυπήσει η καρδιά του τζούντο το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, ώρα 10 π.μ..


Πρόσκληση σε όλους τους Ηπειρώτες να παρακολουθήσουν τους 1ους  Πανελλήνιους Διασυλλογικούς Αγώνες Τζούντο, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου, και να στηρίξουν τις προσπάθειες των αθλητών από όλη την Ελλάδα, απηύθυνε η πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Αθλητικού Συλλόγου Παναγιώτα Κυρίτση, σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη στο ξενοδοχείο Olympic.
Οι αγώνες διεξάγονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Πωγωνίου, την Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο και τον Πανηπειρωτικό Α.Σ..
«Μετά από 16 χρόνια, αγώνες Τζούντο στην Ήπειρο. Η επιλογή του Κλειστού Γυμναστηρίου Καλπακίου, για την διεξαγωγή των αγώνων, έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Πανηπειρωτικού Α.Σ. διότι από εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες προπονήσεις του συλλόγου και από εκεί ήρθαν τα πρώτα μετάλλια των αθλητών μας. Άλλωστε το κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου είναι ένα πραγματικό στολίδι και ενδείκνυται για τέτοιες διοργανώσεις. Ευχαριστούμε πολύ το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη και τη Δημοτική Αρχή για την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η στήριξη των φορέων μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε" σημείωσε η κ. Κυρίτση.
Οι αγώνες, που είναι μια πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου, γίνονται με στόχο την ανάπτυξη και την προβολή του αθλήματος του Τζούντο και αναμένεται να προσελκύσουν πάνω από 350 αθλητές από διάφορες πόλεις της χώρας όπως, Τρίκαλα, Βόλος, Λάρισα, Κατερίνη, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Αθήνα.
Οι αγώνες θα ξεκινήσουν το πρωί στις 10, η επίσημη τελετή έναρξης προγραμματίζεται στις 12 το μεσημέρι.

12η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 5/6 Δεκεμβρίου με αγώνες Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Πασσαρώνας Ροδοτοπίου 6-12-15/15:00), εντός η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Αετός Πρωτόπαππας 6-12-15/15:00), εντός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ο. Ζωοδόχος 6-12-15/15:00)

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 
ΩΡΑ: 15:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ

Το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου  2015
Α.Π.Ο. ΔΑΒΑΚΗΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:00)  
Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (15:00)
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (15:00)  
Κυριακή 6 Δεκεμβρίου  2015
ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (15:00)  
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ  (15:00)
Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (15:00)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ (15:00)
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:00)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (15:00)

Κώστας Καψάλης: Ζητά διατήρηση του Α.Τ. Δελβινακίου και ίδρυση νέου στο Καλπάκι

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης δήλωσε τις  εν μέρει διαφωνίες του με το σχέδιο αναδιάταξης των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή του Πωγωνίου, με τις ενστάσεις να αφορούν στην πρόβλεψη για κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου και τη μεταφορά του στο Καλπάκι.
Όπως επισήμανε, τα περισσότερα κρούσματα εγκληματικότητας στην περιοχή καταγράφονται στην περιοχή του Πωγωνίου, άρα εκεί πρέπει να παραμείνει η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη.
«Βρίσκεται σε μια περιοχή απόμακρη, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, με κρούσματα παραβατικότητας και εγκληματικότητα. Το Α.Τ. Δελβινακίου θα πρέπει να μείνει», τόνισε και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που κρίνεται πως το Καλπάκι εξυπηρετεί επιχειρησιακά τις ανάγκες της Αστυνομίας, τότε να γίνει και μια δεύτερη μονάδα εκεί, για να αστυνομεύει την περιοχή των παρακαλάμιων περιοχών.

Η Ομοσπονδία Αποδήμων Μουργκάνας, διοργανώνει την έκθεση "Μνημεία Αστρόφωτα" του Γιώργου Μαλαμίδη και του Κων/νου Τσέκα, στα γραφεία της, Γερανίου 44, Ομόνοια, από την Τετάρτη 9/12/2015 έως και την Κυριακή 13/12/15, με εγκαίνια την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας σας προσκαλεί σην έκθεση "Μνημεία Αστρόφωτα" του Γιώργου Μαλαμίδη και του Κων/νου Τσέκα, που έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε από την Τετάρτη 9/12/2015 έως και την Κυριακή 13/12/15.
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Θεσπρωτίας με φόντο αστερισμούς, πλανήτες και άλλα εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα, που συνέλαβαν με τον φακό τους οι δύο φωτογράφοι κατά το οδοιπορικό τους στους αρχαιολογικούς χώρους το φθινόπωρο ~ χειμώνα του 2014.
Το υλικό της έκθεσης περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες: "Οχυρωμένοι οικισμοί και κάστρα" και "Εκκλησίες και Μονές".
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015, στις 7:30 μ.μ. και θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση και συζήτηση με τον κ. Γιώργο Μαλαμίδη.

Σας περιμένουμε!
Ώρες Λειτουργίας
 Τετάρτη (εγκαίνια): 7.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ.
Πέμτη - Παρασκευή: 4.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ.

Σάββατο & Κυριακή: 11.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

Έρχονται αυξήσεις για το 55% των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης προανήγγειλε αυξήσεις από 15 έως 60 ευρώ για το 55% των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2016.
Για το νέο σύστημα αξιολόγησης, ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά έως το τέλος του 2016 και δεν θα έχει σχέση με καμία τιμωρία, απόλυση, διαθεσιμότητα «αλλά είναι μία διαδικασία που κάνει το Δημόσιο, άρα και τον υπάλληλο καλύτερο»
 Σε συνέντευξή του στο Mega, ο κ. Βερναρδάκης διαβεβαίωσε ότι για το υπόλοιπο προσωπικό δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις αποδοχές τους και εξήγησε ότι το νέο έτος θα «ξεπαγώσει» το βαθμολόγιο και θα επανακαταταχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στους νέους βαθμούς που είναι στάσιμοι από το 2010.

Ομιλία της Μερόπης Τζούφη, επί του Προϋπολογισμού 2016

Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής τοποθετήθηκε επί του Προϋπολογισμού που καταθέτει η Κυβέρνηση για το 2016. Στην ομιλία της τόνισε πως ο κατατεθείς Προϋπολογισμός αποτελεί ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο πρόγραμμα, παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα μας, ενώ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής πρότασης της Κυβέρνησης. Στοχεύει στη συγκράτηση των δαπανών, ενώ παράλληλα ενσωματώνει κοινωνικές πολιτικές κατεξοχήν για την υποστήριξη των οικονομικά αδυνάτων συνανθρώπων μας, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις προηγούμενες πολύχρονες μνημονιακές πολιτικές που υλοποιήθηκαν.
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά με τους δανειστές και πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0.5% για το 2016 που ισοδυναμεί με 850 εκατομμύρια, τη στιγμή που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν δεσμευτεί για πλεόνασμα 4.5%, δηλαδή 7 δις.   
Πρόσθεσε επίσης, πως η ύφεση για το 2015 προβλέπονταν 2.3% ενώ τώρα προβλέπεται να είναι μηδενική.
Η βουλευτής συμπλήρωσε πως προβλέπονται αυξήσεις σε κονδύλια – κατά 823 εκ. ευρώ – που αφορούν την ανεργία, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την οικονομική ενίσχυση δημόσιων δομών υγείας, την πρόσβαση ανασφάλιστων και υπερηλίκων στη δημόσια φροντίδα υγείας.
Κλείνοντας, ανέφερε πως για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια προβλέπονται προσλήψεις στο χώρο της υγείας, ενώ αυξάνεται η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία κατά 300 εκ ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται η αναθεώρηση και ο εξορθολογισμός του συστήματος προμηθειών υγείας σε νοσοκομεία και ΕΟΠΠΥ.