Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Παρακάλαμος: Τοποθέτηση προστατευτικού δικτυού στην παιδική χαρά στα "Αλώνια"

Με την τοποθέτηση προστατευτικού δικτυού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και καλλωπισμού στην παιδική χαρά στα "Αλώνια" του Παρακαλάμου.
Οι εργασίες που άλλαξαν την όψη της παιδικής χαράς  ολοκληρώθηκαν  χάρη την εθελοντική εργασία πολλών  νέων του χωρίου και του Προέδρου της Τ.Κ. Παρακαλάμου κ. Μπίκα Κωνσταντίνου.

Υπουργείο Υγείας: Τρεις θάνατοι σε ένα 24ωρο, συνολικά 155 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 16 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας 3 θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.
Συνολικά τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα φτάνουν τα 155.
Εντοπίστηκαν 16  νέα κρούσματα με το σύνολο των περιπτώσεων του Covid-19 στη χώρα μας να φτάνουν τις 2.760.
0ι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 28.

Περιφέρεια Ηπείρου: Παράταση προθεσμίας μέχρι 16 Μαΐου για νέα οινάμπελα


Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ανακοινώνονται ότι η   ψηφιακή υπηρεσία «Αίτηση αδειών φύτευσης αμπέλου- χορήγηση αδειών φύτευσης αμπέλου έτους 2020» για την υποβολή αιτημάτων νέων φυτεύσεων αμπελώνων  θα παραμείνει ανοιχτό έως και την 16η Μαΐου 2020.
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση − υπεύθυνη δήλωση, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ  Ψηφιακές υπηρεσίες - Αίτηση αδειών φύτευσης Αμπέλου  (http://e-services.minagric.gr ) & με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου - ΠΕ Ιωαννίνων στο Διοικητήριο (γραφείο 114) και στο τηλέφωνο: 2651 0 87114.
Επίσης η σχετική Υ.Α 866/86629/18-3-2020 και οι οδηγίες συμπλήρωσης των αιτήσεων με  τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου  http://www.php.gov.gr/

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Πειραματική μελέτη για τις δυνατότητες καλλιέργειας του φυτού primula (λουλούδι του Δαρβίνου)

 primula (λουλούδι του Δαρβίνου)

Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την προστασία της καστανιάς, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μελιού της Ηπείρου και την πειραματική μελέτη για τις δυνατότητες καλλιέργειας του φυτού primula (λουλούδι του Δαρβίνου).
Συγκεκριμένα:
 Για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς και με αφορμή σημερινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τη διάθεση πίστωσης στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με το οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια να στηριχθούν τα ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου.
Αναφερόμενος στην απόφαση της Ο.Ε. για την έγκριση πίστωσης προκειμένου να υλοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάδειξη της ευεργετικής δράσης του μελιού της Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής: «Είδαμε ότι κάποια από τα μέλια της περιοχής μας έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουμε πολλούς παραγωγούς και θέλουμε να τους δώσουμε ταυτότητα (για το μέλι) όχι μόνο γεωγραφικής ένδειξης, αλλά και ειδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων. Προγραμματίσαμε μια έρευνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την αντιοξειδωτικότητα του μελιού. Θα ξεκινήσουμε από την περιοχή του Πωγωνίου, της Κόνιτσας, το Ζαγορίου, του Μετσόβου, του Περιστερίου, και θα συνεχίσουμε μέχρι τα Άγραφα, τα Τζουμέρκα, και την περιοχή του Σουλίου. Θα εξετάσουμε μέλι από όλες αυτές τις περιοχές για να δούμε τις ιδιότητές του. Έχει γίνει μια πρώτη έρευνα, θα την τελειοποιήσουμε και θα δώσουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις για οδικά έργα προϋπολογισμού άνω των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ


Ενέκρινε την κατασκευή  εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Τεριαχίου Δήμου Πωγωνίου, προϋπολογισμού 39.773 ευρώ.

Αποφάσεις για οδικά έργα προϋπολογισμού άνω των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Περιφέρεια Ηπείρου σε όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν για την πανδημία του κορωνοϊού συνέχισε τις δραστηριότητές της, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχιστούν τα έργα που ήταν σε εξέλιξη.
«Αρκετά από αυτά - τόνισε – συνεχίστηκαν για άλλα όμως οι ανάδοχοι δήλωσαν αδυναμία, ζήτησαν και τους δόθηκαν παρατάσεις. Μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων. Τώρα μάλιστα έχουμε έναν επιπλέον λόγο: Η Περιφέρεια στο μέτρο που της αναλογεί επιδιώκει να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης».
Ακολούθως ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή για σημαντικά οδικά έργα, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5,68 εκ. αφορούν νέα έργα.
«Πρόκειται- υπογράμμισε- για παρεμβάσεις που αφορούν και συντηρήσεις, αλλά και νέες υποδομές όπως είναι η κατασκευή δύο ακόμη κόμβων σε Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα.
Υλοποιούμε με συνέπεια τον προγραμματισμό μας με στόχο την βελτίωση του οδικού δικτύου και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες με την απαιτούμενη ιεράρχηση ως προς τις ανάγκες και την ωριμότητα των μελετών».
Αναλυτικά τα έργα που υλοποιούνται μετά τις σημερινές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής είναι τα εξής:
-Βελτίωση 1ης επ. οδού και κατασκευή κυκλικού κόμβου στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας, με προϋπολογισμό 1.050.000 ευρώ.
-Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Γέφυρα Καλογήρου-Πρέβεζα στη θέση Αμποχωβίτη Ζέφυρος (προς παραλιακή ζώνη), με προϋπολογισμό 545.000 ευρώ.
- Αποκατάσταση επ. οδού Κόνιτσα-Ελεύθερο-Δίστρατο όρια νομού με προϋπολογισμό 885.000 ευρώ.
- Βελτίωση οδού Άγναντα-Καταρράκτης-Μικροσπηλιά-Ράμια-Κυψέλη-Βουργαρέλι, με προϋπολογισμό 820.000 ευρώ
- Βελτίωση οδού Θεριακήσι- Δερβίζιανα – όρια νομού Ιωαννίνων με Πρέβεζα, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
- Αποκατάσταση οδού Ρετσιανά- Καστανιά, διακλάδωση προς Ελάτη, με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ.
- Συντήρηση – βελτίωση Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, με συνολικό προϋπολογισμό 350.000 ευρώ
- Συντήρηση- βελτίωση του υπολοίπου εθνικού οδικού δικτύου (πέντε εργολαβίες) με συνολικό προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.
-Κατασκευή πεζοδρομίων και βελτίωση της 4ης επ. οδού εντός ορίων Δήμου Αρταίων με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ.
- Συντήρηση προστασία του κόμβου προς Αμπέλια της Ε.Ο. Άρτα- Χανόπουλο- Καμπή, με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ.
- Συντήρηση- βελτίωση οδού Ν. Σινώπη- Κανάλι-Ε.Ο. Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα (β΄ φάση) με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ.
Η Οικονομική Επιτροπή επίσης:
-Ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο «Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας- Τρικάλων έως όρια Ηπείρου», με προϋπολογισμό 758.000 ευρώ και ανάδοχο την Γ.Ν. ΘΩΜΑΣ Ο.Ε.
-Κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο «Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στο Δ.Δ. Χόχλας Δήμου Πάργας», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ανάδοχος ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ.
- Ανέδειξε αναδόχους για το καθαρισμό του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου (δύο διαγωνισμοί προϋπολογισμού 74.000 ο καθένας)
Εκτός αυτών ενέκρινε και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού (Ανάδοχος Δημ. Φάφας) για την κατασκευή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Τεριαχίου Δήμου Πωγωνίου, προϋπολογισμού 39.773 ευρώ.

Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες


Η Επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να ανοίξουν από το Σαββατοκύριακο οργανωμένα πλέον οι χώροι, όπου θα μπορέσουν να βρεθούν οι πολίτες που θα επιλέξουν που θα επιλέξουν να κάνουν το μπάνιο τους.
Η νέα καμπάνια "Μένουμε Ασφαλείς", μας δίνει συμβουλές για την επίσκεψή μας στην παραλία.
Συγκεκριμένα μάς προτρέπει να προτιμάμε, εάν γίνεται να πάμε καθημερινή, αφού ο κόσμος είναι λιγότερος.
Επιπλέον θα πρέπει να κρατάμε την απαιτούμε κοινωνική απόσταση των δύο μέτρων, ενώ χρειάζεται να αποφεύγουμε τον συνωστισμό.
Επομένως πρέπει να προσέχουμε πού θα στήσουμε την πετσέτα μας.
Η ενημέρωση της καμπάνιας καταλήγει με το μήνυμα
"Δεν βάζουμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας σε κίνδυνο".

Επίσκεψη Αντιπεριφερειαρχών στις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ


Τους αθλητικούς χώρους και τις αθλητικές εγκαταστάσεις αρμοδιότητας του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (Π.Ε.Α.Κ.Ι.) επισκέφθηκαν ο   Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Βασίλειος Γοργόλης και ο  Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κώστας Σιαράβας. Εκ μέρους της Επιτροπής Διοίκησης του Π.Ε.Α.Κ.Ι. τους υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος  Παντελής Κολόκας και τα μέλη Ελπινίκη Μπάρκα, Αλεξάνδρα Κασσιούμη και Κωνσταντίνος Μελάς.
Από την επίσκεψη και την ενημέρωση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι η Επιτροπή Διοίκησης έχει ξεκινήσει την υλοποίηση αρκετών εργασιών σε όλους τους αθλητικούς χώρους που ανήκουν στο Π.Ε.Α.Κ.Ι., έργο στο οποίο όπου χρειάστηκε συνέδραμε και η Περιφέρεια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Γοργόλης ανέφερε ότι: ‘’Η Διοίκηση του Π.Ε.Α.Κ.Ι. συνεχίζει το άκρως αποτελεσματικό, μέχρι σήμερα, έργο της και απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις και οι χώροι άθλησης αλλάζουν όψη προς το καλύτερο, οι αθλητές της πόλης μας, με την επανεκκίνηση των αθλητικών δρώμενων, πραγματικά θα βρεθούν μπροστά σε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Τέτοιας εμβέλειας, ποιότητας και ποσότητας παρεμβάσεις είχαν χρόνια να γίνουν στους χώρους αυτούς’’.

Η μόνη λύση για τις λάμπες led είναι η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου


Έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο

Δοθείσης της ευκαιρίας είναι η κατάλληλη στιγμή να αποσαφηνίσουμε ότι δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε αποφάσεις των επιμέρους δημοτικών αρχών ούτε τώρα ούτε ποτέ ούτε στη διαδικασία της διακυβέρνησης.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση των led, όμως, υπάρχει άμεση συσχέτιση των αποφάσεων της Περιφέρειας με τις αποφάσεις των Δήμων.
Με αφορμή λοιπόν τη διαδικασία και την απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών για την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων με λάμπες led διαπιστώνουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μπερδεμένο κουβάρι όπου δήμοι και Περιφέρεια δεν μπορούν επί τρία χρόνια τώρα να βρουν λύση.
Πλέον συμπληρώνουμε ήδη το τρίτο έτος από την ημέρα που η Περιφέρεια κατέθεσε το αίτημα για χαρακτηρισμό του συνολικού έργου της αντικατάστασης των λαμπτήρων ως ΣΔΙΤ.
Τελικώς, λάμπες led στους δρόμους της Ηπείρου δεν θα δούμε ούτε ως το τέλος της τετραετίας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ακυρωθεί όλη η διαδικασία και επαναφέρουμε στο τραπέζι την πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου που έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο, η οποία είναι και πιο άμεση και πιο απλή. Γιατί στο τέλος της διαδρομής τους πολίτες τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, δηλαδή οι led.

Κανένας παραβάτης για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού στην Ήπειρο, την Τρίτη 12 Μαΐου


Έλεγχοι διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 12 Μαΐου:
 για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν (23) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:
(10) στην Αττική,
  (7) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (4) στη Δυτική Ελλάδα,
  (1) στην Ήπειρο και
  (1) στην Κρήτη.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (286) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.
για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν (72) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(30) στην Κεντρική Μακεδονία,
(12) στην Αττική,
(11) στη Θεσσαλονίκη,
  (8) στη Δυτική Ελλάδα,
  (4) στη Θεσσαλία,
  (3) στη Στερεά Ελλάδα,
  (2) στην Πελοπόννησο,
  (1) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
  (1) στη Βόρειο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, έχουν βεβαιωθεί (889) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
 για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (1) παραβάσεις και συνελήφθησαν (1) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (614) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (600) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας καστανιάς από την Περιφέρεια Ηπείρου


Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου  υλοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη  βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus) με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis.
Ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών βρέθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου τις δύο τελευταίες εβδομάδες και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερείας μας (Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, Διευθύνσεις Δασών, Δασαρχεία κλπ.) πραγματοποίησαν την εξαπόλυση 11.000 ενηλικών παρασιτοειδών εντόμων. 
Η παρουσία της σφήκας της καστανιάς διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο το 2018 σε περιοχές της Μεσούντας, του Αθαμανίου και  του Τετρακώμου Π.Ε. Άρτας  και πλέον  εντοπίζεται σε όλες σχεδόν τις περιοχές παρουσίας της καστανιάς στην Ήπειρο.   Η προσβολή των δένδρων σε ορισμένες περιοχές της Ηπείρου είναι  αρκετά υψηλή προκαλώντας ζημιές στα δέντρα. Το έντομο δημιουργεί κηκίδες στους νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα της καστανιάς μειώνοντας την παραγωγή, την ευρωστία και την ανάπτυξη των δένδρων. 
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μέθοδο της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis. Η μέθοδος στηρίζεται στην εξαπόλυση του  παρασιτοειδούς σε έναν αριθμό θέσεων  με προσβεβλημένες καστανιές αντιπροσωπευτικό για κάθε περιοχή, ώστε να επιτευχθεί η εγκατάστασή του και σε βάθος χρόνου να αυξηθούν οι πληθυσμοί του  και να περιορίσουν το επιβλαβές έντομο  (σφήκα της καστανιάς) σε επίπεδα που δεν θα προκαλούν  ζημιά στα δένδρα. 

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για κλοπή χρημάτων από αυτοκίνητο


Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη μεθοδική έρευνα των αστυνομικών, χθες μετά τα μεσάνυχτα, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των -220- ευρώ από ανασφάλιστο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στα Ιωάννινα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Συνελήφθη χθες (12-05-2020) το απόγευμα στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

Με τη συμμετοχή πιστών οι λειτουργίες και οι τελετές από την Κυριακή 17 Μαΐου


Από την Κυριακή 17 Μαΐου, θα επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Η απόφαση θα ισχύσει από 17 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ.
Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30.
Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Επιβάρυνση πολλών παθήσεων μέσα στην καραντίνα λόγω κορονοϊού


Σημαντικές επιπτώσεις σε πολλές παθήσεις  σε χιλιάδες ασθενείς είχαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω κορονοϊού και στην  Ελλάδα.
Σύμφωνα με αναφορές γιατρών, σε καθημερινή βάση  δέχονταν δεκάδες τηλεφωνήματα από ασθενείς για συμβουλές και βοήθεια, καθώς ακόμη και σε έκτακτες περιπτώσεις κανένας δεν πλησίασε τα δημόσια νοσοκομεία λόγω κορονοϊού.
Το στρες, λόγω εγκλεισμού, ο φόβος για την εξέλιξη της κατάστασης, η κακή διατροφή  και η καθιστική ζωή ήταν μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που επιβάρυναν  τις παθήσεις πολλών ασθενών.
Οι παθήσεις που επιβαρύνθηκαν, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι οι ψυχοσωματικές ( κατάθλιψη κ,λ,π), οι μυοσκελετικές, οι καρδιακές και οι πρωκτικές (αιμορροΐδας, ραγάδες, συρίγγια).
«Είναι γεγονός ότι οι  τηλεφωνικές κλήσεις τόσο σε μένα όσο και σε δεκάδες συναδέλφους για συμβουλές, πληροφορίες και βοήθειαήταν καθημερινά πολλές» αναφέρει ο Γενικός χειρουργός πρωκτολόγος  κ. Δημήτρης Μουσιώλης και συνεχίζει:
«Αυτό ήταν φυσιολογικό καθώς ο ασθενής στην ανάγκη του στο γιατρό του πρέπει να απευθυνθεί.
Η πλειονότητα των κλήσεων που δέχτηκα αφορούσαν συμβουλές για επιδείνωση των αιμορροΐδων, αλλά και άλλων παθήσεων του πρωκτού».
Πράγματι   στρες,  κακή διατροφή,   κρεατοφαγία,  κατανάλωση αεριούχων αναψυκτικών, αλκοόλ,   καθιστική ζωή, καθημερινό άγχος,    είναι  αυτά που πυροδοτούν τις αιμορροΐδες αν κάποιος έχει πρόβλημα.
Οι αιμορροΐδες σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μίααπό τις παθήσεις που  υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.  
Αποτελούν δε  καθημερινό βάσανο για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.