Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή ο συγχωριανός Μπίκας Π. Αθανάσιος

«Έφυγε»  από την ζωή την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου σε ηλικία 92 ετών, ο συγχωριανός Μπίκας Π. Αθανάσιος.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 3:00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

«ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΖΩΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ»: Το μήνυμα της συνέργειας πολλών φορέων για το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης στην Αγία Μαρίνα Καλούτσιανης


«Σώζονται ζωές με την πρόληψη», φράση που δέσποσε στο Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της φιλοξενίας του, στην ενορία Αγίας Μαρίνας Καλούτσιανης, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου και μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Μωυσή Ελισάφ, με τη συνέργεια των Συλλόγων Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, στον πολυχώρο «ΕΔΕΜ», αναφέροντας μεταξύ άλλων: 
«Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για μία ακόμη φορά στον κ. Στέφανο Φούσα αλλά και στα μέλη της επιστημονικής του ομάδας για την ευλογημένη δράση που επιτελούν εδώ και πολλά χρόνια. 
Για πολλά χρόνια, συνεργαζόμαστε και ακολουθούμε ως Μητρόπολη αυτό το Οδοιπορικό γιατί κατανοούμε τη μεγάλη αξία που έχει η πρόληψη αλλά και τη μεγάλη προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων, του Καθηγητή και των συνεργατών του, οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν σπάσει το φράγμα όλων των παιδαγωγικών επιδόσεων. 
Δεν είναι εύκολο αυτό που κάνουν να συμπυκνώνουν όλη τη γνώση σε λίγα λεπτά και να την παρέχουν σε όλους μας με εύληπτο και κατανοητό τρόπο». Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο δημοτικός σύμβουλος και ιατρός κ. Ιωάννης Τσίμαρης, ο οποίος τόνισε: «Χαιρετίζουμε ως Δήμος την ημερίδα και ευχαριστούμε τον κ. Φούσα για την προσπάθεια που καταβάλλει, εδώ και πολλά χρόνια, στον τομέα της πρόληψης, αλλά και τον Σεβασμιότατο. 
Με μεγάλη ικανοποίηση αντίκρισα τη μεγάλη συμμετοχή σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι πάντα θα στηρίζουμε προσπάθειες όπως αυτή του π. Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας».  
Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αγνή Νάκου, χαιρέτησε την εκδήλωση, επισημαίνοντας: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, στον π. Υπουργό για τη σύλληψη της ιδέας του Οδοιπορικού, στον Καθηγητή για την υλοποίηση, στους συνεργάτες του, στο Μητροπολίτη μας. Αυτά που θα αναφέρουν τόσοι πολλοί επιστήμονες πρέπει να γίνουν βίωμά μας και να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης σχετικά με την πρόληψη.
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Η πρόληψη σώζει ζωές. Έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με τον κ. Φούσα, στο χώρο της υγείας και γνωρίζω τη σημασία που δίνει στην πρόληψη». 
Ο εμπνευστής του Οδοιπορικού και πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας αναφέρθηκε στη σημασία της αλληλεγγύης αλλά και στη στοχοθεσία του: 
«Έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από δέκα χρόνια από τότε που σκεφτήκαμε να οργανώσουμε μία άτυπη κίνηση, με αφετηρία και κύριο σκοπό της να συμπαρασταθούμε στον κόσμο, που είχαμε καταλάβει ότι θα υποφέρει λόγω της κρίσης. Προσπαθήσαμε με παρόμοιες εκδηλώσεις σε ορεινές περιοχές αλλά και στη Βόρειο Ήπειρο να γίνει πράξη η αλληλεγγύη. 
Στη Βόρειο Ήπειρο, μάλιστα, πήγαμε και δύο αυτοκίνητα, με τη βοήθεια και του φίλου και π. υπουργού κ. Σούρλα, προκειμένου να μετακινούνται οι μαθητές στα σχολεία. Κατά τρίτο λόγο, επιδιώξαμε να γίνει πιο συστηματική η προληπτική ιατρική. Δικαιούμαι να πω ότι πετύχαμε ιδιαίτερα γιατί την κίνηση αυτή την αγκάλιασαν πολλοί φορείς. Στα καλά μηνύματα του Οδοιπορικού, η μεγάλη συμμετοχή των ιατρών και άλλων επιστημόνων αλλά και η αθρόα συμμετοχή των πολιτών, με χαρακτηριστικό το σημερινό δικό σας παράδειγμα. 

Η προσφορά και η αλληλεγγύη για ανθρώπους, που γεννήθηκαν σε ένα χωριό του Πωγωνίου, που η τύχη, ο Θεός, η προσπάθεια, τους βοήθησαν να κάνουν κάτι παραπάνω στη ζωή τους από το σύνηθες, καταλήγει στο ότι αισθάνθηκαν την υποχρέωση να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους και να προσφέρουν είτε με τον έναν είτε με το άλλο τρόπο στους ανθρώπους της ηρωικής αυτής περιοχής που όλοι μας αγαπάμε τόσο πολύ.
Αυτό κάνουμε, αυτό πιστεύουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, όσο βρίσκουμε ανταπόκριση». Χαιρετισμό απηύθυναν ο  Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων  κ. Δημήτριος Φλώρος και εκ μέρους του Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς η σύζυγός του κ. Ματίνα Γιάγκα. 
Αξιοσημείωτες υπήρξαν η διευθέτηση και της παραμικρής οργανωτικής λεπτομέρειας από τον π. Ηλία Σέπερη, στον πολυχώρο «ΕΔΕΜ», που φιλοξένησε την ημερίδα της πρόληψης αλλά και η συμβολή του Προέδρου κ. Κώστα Βλάχου και του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας στην επιτυχία της εκδήλωσης. Στη θεματική ενότητα της αλληλεγγύης αναφέρθηκε και ο ακούραστος Βελλαΐτης επιστήμονας κ. Ελευθέριος Γείτονας. Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης, Επιμελητής Β΄ Γυναικολογίας ΕΣΥ («Πρόληψη στη γυναικολογία»), ο Χρήστος Γιάγκας, Αγγειοχειρουργός («Αγγειακή νόσος: Πρόληψη και θεραπεία»), η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος (Θλίψη και κατάθλιψη»), η Σοφία Ζουρούδη, Νευρολόγος («Άνοια: Νόσος ή φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης;»), 
η Παρασκευή Κίτσου, Χειρουργός Οδοντίατρος («Προληπτική οδοντιατρική»), ο Ζήκος Λιάμης, Χειρουργός Ουρολόγος («Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία του προστάτη»)  ο Αθανάσιος Μαργαρίτης, Επιμελητής Αναισθησιολογίας ΕΚΑΒ («Η πρόληψη στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική»), η δρ. Έφη Μάρκου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος («Δερματικός Καρκίνος»), ο Ιωάννης Μπίγγος, Παθολόγος Κ.Υ. Ιωαννίνων («Πρόληψη του κορονοϊού»), η Βάια Θ. Ρούντου - Υφαντή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Θέματα οφθαλμολογίας»), η Ευθαλία Χρ. Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος - Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας («Αλλεργία στα δηλητήρια της μέλισσας και της σφήκας»), 
η Σίσυ Τασολάμπρου, Ειδική Γαστρεντερολόγος – Ενδοσκόπος («Πρόληψη καρκίνου πεπτικού σωλήνα»), η Λαμπρινή Τάτση, Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής («Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»), ο Κίμων Τσουκανέλης, Χειρουργός Ουρολόγος («Πέτρες στους νεφρούς»), ο Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Καρδιολόγος, («Κάπνισμα»), ο Χρήστος Χαρίτος, Ορθοπεδικός («Οστεοπόρωση και Βιταμίνη D»), ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική προστασία στην υγεία») και ο Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Τρόποι προφύλαξης των εφήβων από τους κινδύνους του Διαδικτύου»).

Παρακάλαμος: Η Τοπική Κοινότητα διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου και από ώρα 9:30 έως και 14:00, στο Ιατρείο

Η Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου του Δήμου Πωγωνίου την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2019 και από ώρα 09.30 έως και 14.00, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στο Ιατρείο, πλησίον του Δημαρχείου Άνω Καλαμά.
Αγαπητοί φίλοι, για άλλη μια φορά θα σας παρακαλέσω να δώσουμε 10 λεπτά από τον χρόνος μας.

Δίνοντας αίμα αφενός μεν είναι καλό για τον ίδιο τον αιμοδότη και αφετέρου δε, βοηθάμε έναν συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος Τ.Κ. Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κων/νος

Εξιχνιάστηκε περίπτωση κλοπής χρημάτων από παγκάρια εκκλησίας στην πόλη της Ηγουμενίτσας


Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εξιχνιάστηκε μετά από μεθοδική έρευνα, περίπτωση κλοπής χρημάτων από παγκάρια εκκλησίας στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος, βραδινές ώρες της 7/8-02-2020, αφού παραβίασε αρχικά είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα στην πόλη της Ηγουμενίτσας εισήλθε στο εσωτερικού του και στη συνέχεια διέρρηξε τρία παγκάρια, αφαιρώντας χρηματικά ποσά.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για τις συγγενείς καρδιοπάθειες


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών (14 Φεβρουαρίου 2020)

Ως συγγενείς καρδιοπάθειες ορίζονται οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς ή των μεγάλων αγγείων κατά τη γέννηση και είναι οι συχνότερες συγγενείς ανωμαλίες.
Η αιτιολογία των συγγενών καρδιοπαθειών μπορεί να είναι γενετική, περιβαλλοντική ή συνδυασμός και των δύο.
Τα σημεία και τα συμπτώματα των συγγενών καρδιοπαθειών σχετίζονται με τον τύπο και τη σοβαρότητα της συγγενούς καρδιοπάθειας. Τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες μπορεί να εμφανίζουν δύσπνοια, κυάνωση, λιποθυμία, καρδιακή ανεπάρκεια,  αναπνευστικές λοιμώξεις και διαταραχές στην ανάπτυξη.
Πριν από λίγες δεκαετίες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες θεωρούνταν ότι αφορούσαν την παιδική ηλικία, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ασθενών σπάνια επιβίωνε μέχρι την ενηλικίωση. Η μεγάλη πρόοδος στη διαγνωστική προσέγγιση, στην χειρουργική και επεμβατική αντιμετώπιση, και στη φαρμακευτική θεραπεία, οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των ενήλικων ασθενών οι οποίοι υπερβαίνουν σε αριθμό τους παιδιατρικούς ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες.
Οι ενήλικες με συγγενείς καρδιακές παθήσεις εντάσσονται γενικά σε δύο κατηγορίες:
1) σε ασθενείς, όπου η διάγνωση, η αντιμετώπιση και παρακολούθηση της νόσου έγινε κατά τη διάρκεια των παιδικών τους χρόνων και στη συνέχεια απαιτούν παρακολούθηση κατά την ενήλικη ζωή τους.
2) σε ασθενείς, όπου στην παιδική τους ηλικία δεν διεγνώσθη η νόσος, διότι ήταν ασυμπτωματικοί και διαγνώστηκαν στην ενήλικη ζωή. Τα συμπτώματα είναι πιθανό σε κάποιες παθήσεις να μην εμφανιστούν για πολλές δεκαετίες.
Η κλινική προσέγγιση των ενηλίκων με συγγενείς καρδιακές παθήσεις είναι ιδιαίτερη. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός ιδιαίτερα στις σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες, όσον αφορά την ανατομία, την αντιμετώπιση χειρουργική ή μη, τις συνυπάρχουσες ανωμαλίες και τις επιπλοκές.
Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και οι αρρυθμίες.
Οι ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ένας μοναδικός πληθυσμός ασθενών και χρειάζονται την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, οι ασθενείς νοσούν από τη γέννησή τους και τη φροντίδα τους ελέγχουν συνήθως οι γονείς για πάρα πολλά χρόνια. Κατά την μεταβατική περίοδο της ενηλικίωσης και της ανεξαρτητοποίησής τους παρατηρείται συνήθως καθυστέρηση ανάληψης και σωστής διαχείρισης των ιατρικών προβλημάτων. Επιπρόσθετα, η καλή μετεγχειρητική πορεία, σε συνδυασμό με την μέχρι τώρα άγνοια της ανάγκης μακροχρόνιας παρακολούθησης, αποτελούν συνήθεις ανασταλτικούς παράγοντες για την σωστή παρακολούθηση.
Με την βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης, η ψυχική υγεία και η ποιότητα ζωής γίνονται σημαντικά ζητήματα για τους ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες. Έχει δειχθεί ότι οι ψυχικές διαταραχές, και ιδιαίτερα οι διαταραχές της διάθεσης και το άγχος, παρουσιάζονται συχνότερα στους ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, οι διαταραχές αυτές σπάνια διαγιγνώσκονται με αποτέλεσμα να έχουν επίπτωση στην ποιότητα της ζωής τους.
Άλλα θέματα που ανακύπτουν είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός,  η δυνατότητα για άσκηση και εργασία, η δυνατότητα ασφάλισης ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης και τέλος η δυνατότητα ασφαλούς εγκυμοσύνης σε γυναίκες με συγγενή καρδιοπάθεια.
Γίνεται παγκοσμίως, και στην Ελλάδα, προσπάθεια για την οργάνωση ειδικών κέντρων παρακολούθησης για την ολοκληρωμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση των συγγενών καρδιοπαθειών και για την ενημέρωση των ενηλίκων ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες για την αναγκαιότητα της τακτικής παρακολούθησής τους από τα κέντρα αυτά, με σκοπό την καλύτερη ποιότητα της ζωής τους και την αύξηση της επιβίωσής τους η οποία τα τελευταία χρόνια πλησιάζει, με τη σωστή αντιμετώπιση,  αυτήν του γενικού πληθυσμού.

Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου στα Ιωάννινα


Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ημεδαπών

Εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, που τελέστηκε σε βάρος ημεδαπού στα Ιωάννινα.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων ημεδαπών, δύο ανδρών και δύο γυναικών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.
Αναλυτικότερα, ο παθών εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, την οποία είχαν αναρτήσει οι δράστες, σχετικά με πώληση μεταχειρισμένης συσκευής κινητού τηλεφώνου και επικοινώνησε τηλεφωνικά με έναν εκ των δραστών. 
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο δράστης κατάφερε να εξαπατήσει τον παθόντα, πείθοντάς τον να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό χρηματικό ποσό, ως προκαταβολή για την αγορά του παραπάνω κινητού τηλεφώνου, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοροπωλησία.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
 ****
Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για την αποφυγή της εξαπάτησής τους μέσω διαδικτύου: 
Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού,
Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς»,
Ειδικά σε περιπτώσεις πώλησης οχημάτων, σε κάθε περίπτωση να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης οχήματος-μοτοσικλέτας, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας,
Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας,
Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

Ηρακλής Χρηστίδης: Το “ΡΑΔΙΟ – ΧΑΡΑ” της Σπάρτης

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Στη λεβεντογέννα Ήπειρο, στο νομό Ιωαννίνων, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και σε απόσταση 18 χλμ από την Κόνιτσα, στις δασωμένες πλαγιές του όρους Δούσκον, σε υψόμετρο 600 μ. και σε μία πανέμορφη θέση με αγνάντεμα προς τον ποταμό Αώο και την ευρύτερη περιοχή, είναι κτισμένο το Αηδονοχώρι, η παλιά Οστανίτσα, που κάποτε είχε ωραία και αρχοντικά σπίτια τα οποία, όμως, έκαψαν στην Κατοχή τα ναζιστικά στρατεύματα, δολοφονώντας με τουφεκισμό δώδεκα κατοίκους και καίγοντας ζωντανούς άλλους δέκα.
Στο μαρτυρικό αυτό χωριό γεννήθηκε στα 1933 ο Ηρακλής Χρηστίδης. Ήτανε το πρώτο παιδί μιας πολύτεκνης φτωχής οικογένειας (τρία αγόρια και δυο κορίτσια) που πάσχιζε να ζήσει με το μικρό μπακαλικάκι που είχανε στο χωριό και με ό,τι μπόραγαν να καλλιεργήσουν για το σπίτι στις πλεύρες του χωριού τους. Ο Ηρακλής, από μικρός, αναγκάστηκε να μπει κι αυτός στη μάχη της ζωής. Έβλεπε ότι ο δρόμος μπροστά του ήτανε μακρύς, τραχύς και μοναχικός. Για τούτο αναγκάστηκε (παρά τη δίψα του να μάθει γράμματα) ν’ αφήσει το σχολείο και να βγει στη βιοπάλη. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό όπως ήτανε, με όνειρα που έκαναν φτερά στους εφτά ουρανούς, έφτιαξε με σανίδες ένα κασελάκι, του ’βαλε και μια φαρδιά πέτσινη λουρίδα για να το κρεμάει στο λαιμό, το γέμισε με διάφορα ψιλικά (κλωστές, βελόνες, μπογιές, τσατσάρες, ξυπνητήρια…) και πήρε τους δρόμους και τα κακοτράχαλα μονοπάτια του βουνού, πηγαίνοντας στα γύρω χωριά και στα πανηγύρια για να πουλήσει την πραμάτεια του κι ας ήτανε μόνο δεκατεσσάρων χρόνων. Σίγουρα ο μικρός Ηρακλής, εκεί στα χωριά που πήγαινε, συνάνταγε κι άλλους πραματευτάδες. Όλοι ήτανε μεγαλύτεροί του και οι πιο πολλοί είχανε κάποιο ζώο για να μετακινούνται και να κουβαλάνε την πραμάτεια τους. Η σύγκριση όμως μαζί τους δεν πτοούσε τον μικρό Ηρακλή με τον πεισματάρικο και περήφανο χαρακτήρα. Στάθηκε απέναντί τους με θάρρος και απόφαση και πολύ γρήγορα κατάφερε να τον αποδεχτούνε ισότιμα και με σεβασμό ανάμεσά τους ενώ ΚΑΙ οι χωριανοί προτίμαγαν να ψωνίζουνε τα αναγκαία από τούτο το θαρραλέο παιδί που στα μάτια του άστραφτε η απόφαση να τα βγάλει πέρα και να κερδίσει μια θέση στη ζωή. Έτσι, η δουλειά του πραματευτή άρχισε να πηγαίνει καλά για τον Ηρακλή και η βοήθεια στις πολλές και μεγάλες ανάγκες της οικογένειας ήτανε σημαντική. Βλέπεις, οι άνθρωποι που ζούσαν, τότε, στα χωριά, δεν μπόραγαν εύκολα να μετακινηθούνε από τόπο σε τόπο. Έτσι, η εξυπηρέτησή τους σε διάφορα πράγματα που χρειαζούντανε γινότανε από τους γυρολόγους, τους πραματευτές, που γυρίζανε όλα τα χωριά, είτε με κρύο είτε με ζέστη, σε δρόμους κακοτράχαλους, σκονισμένους το καλοκαίρι, λασπωμένους και αδιάβατους το χειμώνα.

Πυρκαγιά σε μονοκατοικία, στη Δ.Ε. Κρανέας, του δήμου Ζηρού Πρέβεζας


Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μονοκατοικία, στη Δ.Ε. Κρανέας, του δήμου Ζηρού Πρέβεζας, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας κατά τις πρωινές ώρες σήμερα.
Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος επτά πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τέσσερα οχήματα, ενώ από την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκτενείς υλικές ζημιές στην οικία.
Για τα ανωτέρω περιστατικά, προανάκριση διενεργείται από τα αρμόδια ανακριτικά τμήματα.

19η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Φεβρουαρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας-Α.Ο. Κοσμηράς 16-02-20/15:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ:15:30

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ  

Το πρόγραμμα της 19ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (15:30)
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (15:30)
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020   
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (15:30)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (15:30)
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:30)
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ   (15:30)
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (15:30)

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για άνοιγμα φαρμακείου και από ιδιώτες


H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» για τη σύσταση-ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.
Το ΣΤΕ έκρινε ότι είναι συνταγματική η λειτουργία φαρμακείων υπό την εταιρική μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) κι υπό την προϋπόθεση ότι ο επιστημονικά υπεύθυνος του φαρμακείου είναι φαρμακοποιός και παράλληλα συμμετέχει υποχρεωτικά στην ΕΠΕ με ποσοστό τουλάχιστον 33%.
Υπενθυμίζεται ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 64/2018 επετράπη η ίδρυση φαρμακείων και από φυσικά πρόσωπα μη φαρμακοποιούς υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το ασυμβίβαστο της ιδιότητας εταίρου εταιρείας φαρμακείου, με την ιδιότητα του εταίρου επιχείρησης δραστηριοποιούμενης στο χονδρικό εμπόριο φαρμάκων, του ιατρού κ.λπ.

19η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Φεβρουαρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Πασσαρώνα Ροδοτοπίου-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 15-02-20/15:30), εντός έδρας η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Α.Ο. Νεοχωρόπουλου 16-02-20/15:30)


ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020
ΓΗΠΕΔΟ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:30

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ         

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020
ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΩΡΑ: 15:30

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ       

Το πρόγραμμα της 19ης αγωνιστικής  στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020
Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Α.Ο.ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:00)      
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:30)
Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 - Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (15:30)
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α. Ο. ΖΙΤΣΑΣ (15:30)
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:30)     
Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ-Α.Ε.ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (17:15) 
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020             
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (15:30)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ (15:30)

ΕΜΥ: Μεταβολή του καιρού με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι ισχυρά


Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το πρωί της Παρασκευής 14 έως το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.
Η επερχόμενη κακοκαιρία οφείλεται σε ένα βαρομετρικό χαμηλό, το κέντρο του οποίου θα κινηθεί γρήγορα, διασχίζοντας τη χώρα μας από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά.
Ανάλογη θα είναι και η πορεία των φαινομένων (βροχές/καταιγίδες), τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν το πρωί της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου τα δυτικά και βορειοδυτικά και στην συνέχεια το σύνολο σχεδόν της χώρας, ενώ από την νύχτα της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου προς Σάββατο 15 Φεβρουαρίου θα περιοριστούν στο Αιγαίο και στα Ανατολικά ηπειρωτικά.
Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 μποφόρ την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και τα 8 με 9 μποφόρ το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ασθενέστεροι κατά 1 έως 2 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση.
Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται η κίνηση του χαμηλού, ο υετός και η ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου κατά το διήμερο Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου-Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.

Η χειρουργική της «κλειδαρότρυπας» στην υπηρεσία του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης


Κάποτε η διαδικασία επέμβασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο συνίστατο σε τρυπανισμό και στη συνέχεια ταξίδι στο άγνωστο, σε αχαρτογράφητα νερά, με πλοίο και πλήρωμα αγνώστων δυνατοτήτων και μόνο οδηγό την ελπίδα. 
Η περιγραφή αυτή αποτελεί φυσικά σχήμα λόγου. Ωστόσο, δεν απέχει καθόλου από την αλήθεια όποιο σχήμα και αν διαλέξει κανείς για να την περιγράψει και περιγράφει μια μεγάλη χρονική περίοδο, όχι φυσικά με την ίδια ισχύ σε όλο το μήκος της. Αν το κάποτε αναφέρεται στο μακρινό παρελθόν, δεν συμβαίνει το ίδιο για το «χθες». Μόλις 15 χρόνια πριν, παρόλη την εν τω μεταξύ πρόοδο, οι νευροχειρουργοί μιλούσαν για μη διαχειρίσιμες και ανεγχείρητες καταστάσεις. «Σήμερα, τώρα, πρακτικά δεν υπάρχει μη εγχειρήσιμη και μη διαχειρίσιμη κατάσταση αναφορικά με τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Η πρόοδος που έχει γίνει στη χειρουργική θεραπεία προβλημάτων όπως οι όγκοι εγκεφάλου, τα νευρολογικά ζητήματα της τρίτης ηλικίας, η χειρουργική της υπόφυσης, οι εν τω βάθει εξεργασίες, οι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου και του πλέον δύσκολου εντοπισμού, είναι αδιανόητη. Και μάλιστα η πρόοδος αυτή περνάει από την “κλειδαρότρυπα”», εξηγεί η κα Κωνσταντία Στοφόρου, MD PHD, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital.
Εγκέφαλος: από την εποχή των μεγάλων κρανιοτομιών/κρανιεκτομιών στην εποχή της κλειδαρότρυπας
«Ο εγκέφαλος είναι ένα θαυμαστό όργανο, υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργικότητα όλων των επί μέρους συστημάτων του ανθρώπου. Έχει μεγάλη ευενδοτότητα (=μεταβολή του όγκου σε μια δεδομένη μεταβολή της πίεσης) και κρύβεται μέσα σε μια κλειστή ανένδοτη κολότητα. Κάθε είδους επέμβαση σε αυτόν απαιτεί ευγένεια και σεβασμό, ακριβή σχεδιασμό, άρτια χειρουργική τεχνική ενώ δεν επιτρέπονται λάθος εκτιμήσεις, κακοί χειρισμοί και πιθανολογικές κινήσεις που οδηγούν μαθηματικά σε κακή χειρουργική την οποία θα πληρώσει ο ασθενής με βαριά αναπηρία ή και την ίδια του τη ζωή.
Κάθε ιατρική πράξη στον εγκέφαλο (και στη σπονδυλική στήλη φυσικά) πρέπει να έχει πίσω της ακριβή διάγνωση, ακριβή ανατομικό και λειτουργικό προσδιορισμό της παθολογίας της βλάβης, χειρουργικό σχεδιασμό, αναισθησιολογικό σχεδιασμό, στην εφαρμογή της προσέγγιση της παθολογίας χωρίς καταστροφή υγιών ιστών και, στη συνέχειά της, προσήκουσα και προσεκτική περιεγχειρητική φροντίδα» εξηγεί η κα Στοφόρου.