Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:00

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε την 11-09-2024 ημέρα Τετάρτη και ώρα 8:00 στην 27η ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Έγκριση τροποποίησης δρομολογίων μεταφοράς μαθητών χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Άρτας, για το σχολικό έτος 2024-2025.

Έγκριση πίνακα δρομολογίου με χρήση ιδιωτών για την μεταφορά μαθητών Α/θμιας εκπαίδευσης, χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Έγκριση δρομολογίου μεταφοράς μαθητή Α/θμιας εκπαίδευσης, χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας, που μετακινείται με ιδιώτη μεταφορέα.

Έγκριση τροποποίησης δρομολογίων μεταφοράς μαθητών χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας για το σχολικό έτος 2024-2025.

Μεταφορά μαθητών χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας σχολικού έτους 2024-2025 με ειδικά μαθητικά δελτία (Ε.Μ.Δ.) και μαθητικά επιδόματα.

Σημειώνεται ότι η παρούσα συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, συγκαλείται εκτάκτως, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα λήψης απόφασης επί των ως άνω θεμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μεταφοράς των μαθητών που υπάγονται στις σχολικές μονάδες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Π.Ε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

Περιφερειάρχης Ηπείρου

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Ο Νίκος Μεντής στην Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου

 

Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την μεταγραφή του Νίκου Μεντή.

Ο Νίκος κατάγεται από το χωριό μας, το Κεφαλόβρυσο είναι 16 ετών και έρχεται στην ομάδα μας από την ακαδημία ΑΟ ΓΙΑΝΝΙΝΑ/ΕΛΠΙΔΕΣ.

Νίκο καλώς ήρθες στην οικογένεια της Αναγέννησης Κεφαλοβρύσου.

Σου ευχόμαστε υγεία και πολλές επιτυχίες!

ΠΗΓΗ:  https://www.kefalovrisofc.gr/

Τα Γιάννενα υποδέχτηκαν με περηφάνια την χάλκινη παραολυμπιονίκη του Ταε Κβον Ντο, Έλενα Παπασταματοπούλου

 


Την χάλκινη παραολυμπιονίκη στο Παρίσι, Έλενα Παπασταματοπούλου, υποδέχτηκαν σήμερα τα Γιάννενα με τις τιμές που αρμόζουν στην μεγάλη αυτή επιτυχία που έκανε υπερήφανους όλους τους γιαννιώτες και όλους τους Έλληνες.

Η Έλενα έφτασε στα Γιάννενα το μεσημέρι, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη και το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, να την υποδέχονται στο αεροδρόμιο «Β. Πύρρος».

Ακολούθησε η μεταφορά της στο δημαρχείο, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής την οποία είχε διοργανώσει ο δήμος Ιωαννιτών.

Σε αυτή έδωσαν το «παρών» οι αρχές του τόπου αλλά και πλήθος κόσμου που ήθελε να τιμήσει από κοντά την παραολυμπιονίκη και να τη συγχαρεί για την μεγάλη της αυτή επιτυχία.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για όλους μας. Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια υποδεχόμαστε την Έλενα Παπασταματοπούλου, την εξαιρετική αθλήτριά μας, που μας έκανε υπερήφανους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο τάε κβον ντο», είπε αρχικά ο δήμαρχος, ανοίγοντας την τελετή.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο εφέτος ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού, καθώς αυξήθηκε 3% από 2,7% τον Ιούλιο και έναντι αύξησης επίσης 2,7% τον Αύγουστο 2023.

Αιτίες είναι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια (φυσικό αέριο +28%, ηλεκτρισμός +9,7%), σε πολλά τρόφιμα (με «πρωταγωνιστή» εκ νέου το ελαιόλαδο με αύξηση τιμής 49,1%), αλλά και σε πλειάδα προϊόντων και υπηρεσιών.

    Ειδικότερα, σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί (1%), Δημητριακά για πρωινό (11,2%), Κρέατα- γενικά (1,4%), Ψάρια νωπά (11,3%), Ελαιόλαδο (49,1%), Αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (5%), Λαχανικά νωπά (3,1%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (1,4%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (4,8%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (6,9%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (1,4%).

    Επίσης, σε: Ένδυση και υπόδηση (6,2%), Ενοίκια κατοικιών (4,6%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (4,4%), Ηλεκτρισμό (9,7%), Φυσικό αέριο (28%), Πετρέλαιο θέρμανσης (6,3%), Έπιπλα και διακοσμητικά είδη (3,4%), Οικιακές υπηρεσίες (2,6%), Φαρμακευτικά προϊόντα (5,1%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (1,7%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (3,5%), Αυτοκίνητα καινούργια (2%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (3,3%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (3,6%), ‘Αλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά (0,8%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (27,3%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,4%), Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (1,7%), Ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες (2%), Εφημερίδες- βιβλία και χαρτικά είδη (2,5%), Πακέτο διακοπών (7,2%), Προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση (4%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,6%), Τριτοβάθμια εκπαίδευση (2,8%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (6,7%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (7,6%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4,8%), Άλλα προσωπικά είδη (5,4%), Ασφάλιστρα υγείας (14%) και Ασφάλιστρα οχημάτων (5,6%).

«Πωγώνι, τόπος να ζεις»: Ευχές για καλή σχολική χρονιά

 


Παρακάλαμος: Αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 9:30 π.μ.

 


Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024,  στις 9:30 π.μ.,  θα τελεστεί στον αύλειο χώρο  του δημοτικού σχολείου Παρακαλάμου, ο Αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου.

Δήμος Ιωαννιτών: Κανένα πρόστιμο με εντολή της δημοτικής αρχής στο Εργατικό Κέντρο


 Ξεκάθαρα υπέρ των βασικών αξιών της δημοκρατίας η οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθεροτυπία, το δικαίωμα στη μαχητική διαφωνία κλπ, αλλά ταυτόχρονα και στην τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής σε σχέση με την ποιότητα και τη ρύπανση του δημόσιου χώρου δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, μετά την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με αίτημα τη διαγραφή του προστίμου που του επιβλήθηκε από τη δημοτική αστυνομία για παράνομη αφισοκόλληση.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο στο Εργατικό Κέντρο δεν επιβλήθηκε από τη Δημοτική αρχή καθώς η δημοτική αστυνομία αναφέρεται στην Εισαγγελική αρχή και ποτέ δεν εδόθη εντολή να επιβάλλει πρόστιμο σε συνδικαλιστικό φορέα.

«Σαφώς το ζήτημα είναι πολιτικό, αλλά οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να κατηγορηθούμε δεν νομίζω ότι αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Γιατί είναι εντελώς διαφορετικό το να μην θέλεις να γίνουν κάποια πράγματα, από το να μην μπορείς να τα κάνεις γιατί δεν διαθέτεις ανθρώπινο δυναμικό και πόρους», τόνισε ο κ. Μπέγκας στις αναφορές που έγιναν για την καθαριότητα στο δήμο.

Σοφία Ζαχαράκη: Έκτακτο βοήθημα 200 ευρώ σε χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία τον Δεκέμβριο

 


Για τις μόνιμες αυξήσεις στα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλά και στη σημαντική ενίσχυση που θα λάβουν χιλιάδες πολίτες πριν από τα Χριστούγεννα, αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός, αναλυτικά «τον Δεκέμβριο του 2024, θα δοθεί σε 670.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και συντάξεις έως 1.600 ευρώ, ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ, σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ, μια επιπλέον δόση σε 770.000 δικαιούχους τού επιδόματος παιδιού και σε 767.000 του επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ.

Σε 185.000 δικαιούχους επιδόματος ΑμεΑ ΟΠΕΚΑ θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ και θα καταβληθεί προσαυξημένη μηνιαία δόση κατά 50% στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».

Η κυρία Ζαχαράκη υπενθύμισε ότι είχε προηγηθεί μια αύξηση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο του 2023 και μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «Το Σώσινο»: Ξεκινούν τα μαθήματα χορού, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00

 

Ανακοίνωση

 Αγαπητοί φίλοι συγχωριανοί - συνδημότες,

Σας γνωστοποιούμε την έναρξη της νέας χορευτικής χρονιάς  το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 20:00 στην αίθουσα του ΚΔΑΠ.

Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του και σιγά σιγά όλοι μας θα ξεκινήσουμε την καθημερινότητα της ζωής στο χωριό μας.

Έτσι λοιπόν προσκαλούμε όλα τα παιδιά, άλλα και τους μεγαλύτερους στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών υπό την καθοδήγηση του φίλου και συγχωριανού κ. Ντότη Δημήτρη.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ

Του Πολιτιστικού Συλλόγου  Παρακαλάμου «Το Σώσινο»

Επιστολή του δημάρχου Ιωαννίνων στην εκπαιδευτική κοινότητα για καλή σχολική χρονιά

 


Ευχές για μια δημιουργική, παραγωγική και γεμάτη επιτυχίες σχολική περίοδο απηύθυνε με επιστολή στους διευθυντές, τις διευθύντριες και όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων του δήμου Ιωαννιτών ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

Σε αυτή τονίζει μεταξύ άλλων, ότι η εκπαίδευση των παιδιών μας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για το μέλλον της κοινωνίας μας και δηλώνει βέβαιος ότι με την εμπειρία, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό της η εκπαιδευτική κοινότητα των Ιωαννίνων θα συνεχίσει να συμβάλλει αποφασιστικά στην καλλιέργεια και τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.

Παράλληλα, μεταφέρει τη δέσμευση του δήμου Ιωαννιτών ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε ανάγκη και προσπάθεια, προσφέροντας τη στήριξή του για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τις υλικοτεχνικές υποδομές και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητοί Διευθυντές και Διευθύντριες,

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Άνοιξε η πλατφόρμα για την χορήγηση επιδόματος σε οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών

 


Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Άνοιξε και είναι στη διάθεση των δικαιούχων, η ψηφιακή πλατφόρμα που αφορά στη χορήγηση επιδόματος σε οικογένειες, που διαμένουν μόνιμα σε Ορεινές και Μειονεκτικές Περιοχές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών.

Επίδομα 600 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ, ποιους αφορά, πώς κάνετε την αίτηση

Το ποσό της ενίσχυσης είναι 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, ή 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3.000 έως 4.700 ευρώ.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2024.

Οι πολίτες των οποίων η αίτηση του 2023 απορρίφθηκε, πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση για το έτος 2024, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός τους και ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς κωδικούς TAXIS.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ στο τέλος της διαδικασίας θα αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο η σχετική ειδοποίηση, με email ή με sms.

Όποιοι ωφελούμενοι θέλουν, μπορούν να απευθύνονται και στο ΚΕΠ της περιοχής τους, όπου διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν αντ’ αυτών, το σύνολο της διαδικασίας, μέχρι την οριστική κατάθεση και τη σχετική απάντηση.

Εμβόλια m-RNA: Η μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου

 


Η επαναστατική αλλαγή στη θεραπευτική του καρκίνου ξεκίνησε το 2010 με την εφαρμογή της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των συμπαγών όγκων, με εξαιρετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα, αυξάνοντας το ποσοστό των ασθενών που είναι ελεύθερα υποτροπής ή/και ίασης.

Η πλατφόρμα m-RNA

«Εκμεταλλευόμενοι την πλατφόρμα m-RNA που χρησιμοποιείτο στο εμβόλιο κατά της COVID-19 στην πανδημία, αναπτύχθηκε και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το m-RNA εμβόλιο κατά του καρκίνου, που αφορούσε στο μελάνωμα δέρματος», αναφέρει ο κ.  Δημήτριος Μπαφαλούκος Ογκολόγος-Παθολόγος, Διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου.

Το πρώτο εμβόλιο στην Ελλάδα σε ασθενή με μελάνωμα έγινε στις 17/1/2024 στην Α’ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital, στο Νέο Φάληρο, με κύριο ερευνητή τον κ. Μπαφαλούκο. Από τότε έχει χορηγηθεί σε πολλούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα σε τέσσερα κέντρα στα πλαίσια κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙΙ.

Ο καρκίνος του πνεύμονα

Τώρα δοκιμάζεται το m-RNA εμβόλιο στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Το 2020 υπήρξαν 1,8 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας, το 18% όλων των θανάτων από καρκίνο. Στην Ευρώπη, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία απώλεια ζωής από καρκίνο, με 384.000 θανάτους ετησίως.