Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΟΤΑ: 10% μείωση στις αμοιβές των αιρετών


Χωρίς μισθό από το 2013 οι επιπλέον αντιδήμαρχοι

Στην τελική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο περιλαμβάνει περικοπές αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2012 κατά 10% τους μισθούς των περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, των προέδρων των περιφερειακών συμβουλίων και των επικεφαλής νομικών προσώπων των περιφερειών, καθώς και των δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων και τους επικεφαλής των νομικών προσώπων των δήμων.
Δεν αλλάζει ο αριθμός των αντιδημάρχων όπως είχε συμφωνηθεί στην πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «Δεν πρόκειται να καταργηθεί ο ΕΛΓΑ»

Θέλοντας να διαψεύσει τις φήμες που θέλουν τον ΕΛΓΑ να καταργείται, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει, ούτε πρόκειται να αντιμετωπίσει θέμα κατάργησης ή περιορισμού των δραστηριοτήτων του.
Ο ΕΛΓΑ, συμπλήρωσε, είναι ένας Οργανισμός απαραίτητος για την προστασία της αγροτικής δραστηριότητας και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της γεωργίας στη χώρα μας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Μικρής έκτασης επεισόδια στην 99η επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν πριν και κατά την διάρκεια της παρέλασης στα Γιάννινα για την 99η επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.
Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, όταν οι κτηνοτρόφοι μπήκαν στην κεντρική λεωφόρο και προσπάθησαν να μοιράσουν γάλα στους πολίτες, για να διαμαρτυρηθούν για τα έσοδά τους, που όπως λένε μειώνονται διαρκώς.
Τότε βρέθηκαν αντιμέτωποι με άνδρες των ΜΑΤ που τους απώθησαν και προς στιγμήν απειλήθηκε σύρραξη.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε μόνο ο Γ. Γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  κ. Ελευθέριος Οικονόμου.

ΝΕΟΧΩΡΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Συνελήφθη διακινητής, ο οποίος επιχείρησε να προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας τρεις (3) μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (19.02.2012) το βράδυ, στο Νεοχώρι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς, ένας υπήκοος Αφγανιστάν, ηλικίας 33 ετών, ο οποίος μετέφερε στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας τρεις (3) ομοεθνείς του, μη νόμιμους μετανάστες, ηλικίας 21 και 18 ετών. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 33χρονος είχε μεταφέρει με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο τους μη νόμιμους μετανάστες από την Αθήνα στο Νεοχώρι Θεσπρωτίας, αντί του χρηματικού ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Eναπόκειται σε μας να καλύψουμε το χαμένο έδαφος»

«Μετά την απόφαση του Εurogroup εναπόκειται σε μας να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία που μας δίνεται, να τρέξουμε και να καλύψουμε τις ολιγωρίες και την καθυστέρηση των παρελθόντων ετών, ώστε να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας για τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες.

Ημέρα μνήμης και τιμής από τους Ηπειρώτες Περιστερίου

Πανηγυρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου και των Ιωαννίνων
Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού
Ένας αιώνας πέρασε από τότε που σύσσωμος και ομονοών ο ελληνικός λαός τραγουδούσε με εθνική έπαρση και υπερηφάνεια:
Τα πήραμε τα Γιάννινα/ μάτια πολλά το λένε/ όπου γελούν και κλαίνε.
Ένας αιώνας που λες και ήταν χθες. Κι αυτό γιατί όλα αυτά τα χρόνια, από τις 21 Φεβρουαρίου 1913 που ήχησαν οι σάλπιγγες της νίκης και της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό στα Γιάννινα και στο μεγαλύτερο τμήμα της Ηπείρου ο ελληνισμός δεν έπαψε να τιμά τους ήρωες και τους πρωταγωνιστές του αγώνα που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη και ξακουστή.
Το έκανε και την περασμένη Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, η πολυπληθέστερη και δραστήρια κοινότητα απόδημων Ηπειρωτών που υπάρχει στο Λεκανοπέδιο Αττικής και την Ελλάδα, η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου.
Με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Βασίλη Τζούμα, οι απόδημοι τέλεσαν δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη κκ Χρυσοστόμου, διακεκριμένου τέκνου της Ηπείρου.
Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πλατείας Δημαρχείου, στο άγαλμα του βασιλιά Πύρρου, στη μνήμη των Ηπειρωτών, Ελλήνων και φιλελλήνων που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την πολυπόθητη απελευθέρωση της πατρώας γης, υπερασπιζόμενοι πανάρχαιες αρετές του λαού μας.
Στις αρετές αυτές αναφέρθηκε στον πανηγυρικό της ημέρας η φιλόλογος κ. Λαμπρινή Παπακίτσου-Τριανταφύλλου σ΄έναν μεστό, πατριωτικό και γεμάτο συγκίνηση λόγο, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Ο θρίαμβος των Ελλήνων στην Ήπειρο υπήρξε καρπός ομοψυχίας, ομόνοιας και αγωνιστικότητας της τότε πολιτειακής, πολιτικής, πνευματικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου μας. Αυτή η συγκροτημένη, συντονισμένη και ομονοούσα ηγεσία, με το παράδειγμά της ενέπνευσε τους Έλληνες και αναπτέρωσε το αγωνιστικό τους φρόνημα και άλλες αρετές του λαού μας, που λόγω των προηγούμενων ταπεινώσεων ληθαργούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα…
»Μακάρι, σε όλες τις δύσκολες στιγμές του εθνικού μας βίου, σε όλες τις εθνικές μας προσπάθειες οι ηγεσίες μας να αίρονται στο ύψος εκείνων των στιγμών. Θα αποφεύγαμε σίγουρα πολλές από τις παλαιές, αλλά και από τις τελευταίες ταπεινώσεις».
Τα γεμάτα πίστη λόγια της ομιλήτριας για τα ιδανικά της φυλής μας και τις αρετές που φωλιάζουν ανέκαθεν στην ψυχή μας, τα μηνύματα και τα διδάγματα που πηγάζουν από το Έπος του Μπιζανίου, τόσο επίκαιρα σήμερα αν και κάτω υπό διαφορετικές συνθήκες, έννοιες και προοπτικές, καλύφτηκαν από τα θερμά χειροκροτήματα των παρισταμένων.
Χειροκροτήματα που αποδεικνύουν πως οι Έλληνες στα δύσκολα φαίνονται, δεν λιποψυχούν και δεν παραιτούνται, αλλά είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να επιτελέσουν το πατριωτικό τους χρέος.
Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου και απόδημοι συμπατριώτες. Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, όπου λειτουργούσε και έκθεση με ενθυμήματα και φωτογραφίες από τους Βαλκανικούς Πολέμους, είδη χειροτεχνίας, λαϊκής τέχνης και αγιογραφίας.
Προσφέρθηκαν αναψυκτικά, παραδοσιακές πίτες και βεβαίως το… εθνικό ποτό των Ηπειρωτών, μυρωδάτο ζαμπελίσιο τσίπουρο.

Οι Ηπειρώτες του Λαυρίου γιόρτασαν την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ « Ο ΠΥΡΡΟΣ»
ΤΗΛ. 6944991580
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Δήμου Λαυρεωτικής όπως κάθε χρόνο πραγματοποίησε εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων,με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο Ηρώων.Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ.Κωνσταντίνος Λεβαντής και ο Πρόεδρος του συλλόγου κ.Μανώλης Λαμπίρης. Ακολούθησε ομιλία στην αίθουσα του Μηχανουργείου με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα.Επίσης η εκδήλωση περιελάμβανε και το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας.
Την επιμνημόσυνη δέηση τελεσε ο Πανοσιολογιώτατος Πάτερ Κωνσταντίνος .

Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους :
•Η Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου κ. Μακρή Αρετούσα.
•Η Αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Κουμπλή Μαρία.
•Οι Αντιδήμαρχοι κ. Κατσουνάκης Κυριάκος και κ. Στάμου Νικόλαος.
•Ο πρώην Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λουκάς Δημήτριος και κ. Παπασταυρόπουλος Σταύρος .
•Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Πολύζος Γέωργιος και Ιατρού Σωτήριος.
•Οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ. Μπαφίλιας Παναγιώτης , κ. Δαλακλή Δήμητρα, η κ. Χολέβα Κυριακή, ο κ. Δράκος Δημήτριος και πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Τσαπρούνης Μέγας και κ. Τρίκας Κων/νος.
•Η εκδότης της εφημερίδας «ΕΙΣ ΛΑΥΡΙΟ» κ. Λίλα Ρέτσου.
•O Εκπρόσωπος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Λαυρίου .
•Ο τέως Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κώστας Αλεξίου.
•Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσπρωτών Αττικής κ. Κάτσιος Βασίλειος .
•Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λάκκας Σούλι κ. Παππάς Ευάγγελος .
•Αντιπροσωπία του Συλλόγου Ηπειρωτών Παιανίας.


•Η Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσσαλών Μεσογαίας «Ο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» κ. Ματίνα Πανταζή.
•Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνεργαζόμενων Συλλόγων Κερατέας και εκπρόσωπος του Συλλόγου Συντερίνας κ. Σερέτης Πολύκαρπος .
•Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιας Πολιτιστικών Συλλόγων και εκπρόσωπος του Συλλόγου Άνω Δασκαλειού κ. Γώγος Ευάγγελος.
•Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κερατέας κ. Λουκάς Κώστας.
•Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαυρίου κ. Πελέκης Ζαχαρίας .
•Ο Εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελιτηρίου κ. Λιαγκη Κική.
•Οι Εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Λαυρίου.

•Οι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Προεδρίων των Συλλόγων Κρητών, Ποντίων, Πελλοπονησίων , Θεσσαλών , Μακεδόνων , Μικρασιατών , Σαντοριναίων , Αγίας Μαρίνας Θωρικού, Γ΄Λιμανάκι Δασκαλειού ,Περιγιάλη και Λαχώρη «Ντάρδεζα», Ελαιοχωρίου , Κυνηγών , Συνταξιούχων ΙΚΑ , Εκδρομικού Συλλόγου, Ιδιοκτιτών Αγριλέζας και Εργατικών Κατοικιών.
•Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης «ΑΛΕΞΙΝΑΤΣ».
•Ο Εκπροσώπος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου κ. Αργεντίνη Άσπα.
•Η Πρoέδρος του Βιοτεχνικου-Βιομηχανικου και Εκπαιδευτικού Μουσείου κ. Ρωκ Μελλά Σοφία.



Η πίτα ήταν ευγενική χορηγία του συμπατριώτη μας επιχειρηματία Σπυρονίκου Λευτέρη φούρνος «ΗΠΕΙΡΟΣ».
Τα αναψυκτικά ήταν ευγενική χορηγία του συμπατριώτη μας επιχειρηματία Γκάγκωση Γιάννη φούρνος «το ΛΑΥΡΙΟ».
Με σεβασμό στις τοπικές συνταγές της Ηπείρου ,φτιάχτηκαν με μεράκι οι χειροποιήτες πίτες που προσφέρθηκαν στην εκδήλωση μας από τις κυρίες του Συλλόγου μας : κ. Καραμπίκα Γεωργία , κ. Κλάγκου Γεωργία, κ. Κούτα Αγγελική ,κ. Καραπάνου Χολέβα Μαρία και κ. Λαμπίρη Ανθούλα.
Σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε για άλλη μια χρονιά με τη παρουσία σας!


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ    ΚΑΡΑΜΠΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

 Συνελήφθη χθες (20.02.2012) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ένας 35χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, βρέθηκε στην κατοχή του 35χρονου ποσότητα κάνναβης, βάρους (3,8) γραμμαρίων. Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του βρέθηκε ποσότητα κάνναβης, βάρους (5) γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

ΑΡΤΑ: Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη χθες (20.02.2012) στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 30χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, σε γενόμενο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κατείχε ποσότητα ηρωίνης, βάρους (0,68) γραμμαρίων.
Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συλλήψεις τριών (3) ημεδαπών για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν χθες (20.02.2012) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τρεις ημεδαποί (δύο άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 25, 27 και 22 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, σε γενόμενο έλεγχο, βρέθηκε στην κατοχή του 25χρονου ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης, βάρους (0,9) γραμμαρίων. Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (17) γραμμάρια κάνναβης.
Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω είχε προμηθευθεί τις ναρκωτικές ουσίες από τον 27χρονο, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη. Κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, βρέθηκε στην κατοχή του ποσότητα κάνναβης, βάρους (1,5) γραμμαρίων.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 27χρονου όπου διαμένει με την 22χρονη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• δύο (2) φυτά κάνναβης σε γλάστρα, ύψους δέκα (10) εκατοστών το καθένα.
• μία (1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
• μία (1) συσκευή κοπής – επεξεργασίας κάνναβης.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

«Μαχαίρι» έως και 75% στο εκλογικό επίδομα

Στα 50 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των εκλογών για φέτος



Μαχαίρι έως και 75% στο ύψος του εκλογικού επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων που ασχολούνται με τη διενέργεια των εκλογών αλλά και μείωση του αριθμού των δικαιούχων μπαίνει με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Οριστικά εκτός δικαιώματος εκλογικής αποζημίωσης μένει το αστυνομικό, πυροσβεστικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης καθώς και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, ενώ κατάργηση του επιδόματος προβλέπεται και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα υπάλληλοι του ΕΣΡ.
Πρώτη περικοπή στους δικαιούχους είχε γίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 2010 όπου το επίδομα δόθηκε σε περίπου 80.000 υπαλλήλους, κατά 17.000 λιγότερους σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά των εθνικών εκλογών το 2009.
Παράλληλα, όπως δημοσιεύουν "Τα Νέα", τίθεται και πλαφόν έως 500 ευρώ στο εκλογικό επίδομα που θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των περιφερειών.
Μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών που είχαν πάρει 2.600 ευρώ στις εθνικές εκλογές του 2009 ενώ η αποζημίωσή τους είχε μειωθεί στις 2.000 ευρώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.
Λιγότερο από το ένα τρίτο του εκλογικού επιδόματος που έλαβαν το 2009 - κυμαινόταν στα 1.600 ευρώ - θα χορηγηθεί στους δικαστικούς υπαλλήλους.

Με τα εκκαθαριστικά της εφορίας θα σταλεί η έκτακτη εισφορά του 2011

Μαζί με το εκκαθαριστικό της εφορίας θα αποσταλεί στους φορολογούμενους και η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά το πολύ σε τρείς ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, εφόσον η εκκαθάριση της δήλωσής τους ολοκληρωθεί έως και τον Ιούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλουν την εισφορά σε δύο δόσεις ή και σε μία, αν η εκκαθάριση ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο και μετά.
Παράλληλα θα προβλέπεται ότι για τους φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ την έκτακτη εισφορά η μείωση του φόρου δεν θα είναι 5% όπως συνέβη με την εισφορά για τα εισοδήματα του 2010, αλλά θα περιοριστεί στο 1,5%.

Εγκρίθηκε το δάνειο των 130 δισ. ευρώ από το Eurogroup

Σε συμφωνία για δάνειο 130 δισ ευρώ προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από μαραθώνια διαπραγμάτευση που διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες.
«Ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία είναι η σημερινή ημέρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

GPO: Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τον Απρίλιο το 62,2%

Με διαφορά 6,3% προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Σαμαράς


Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στη ζώνη του ευρώ εκφράζει η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών σε ποσοστό 77,2%, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της GPO, για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του Γ. Πρετεντέρη.
Την ίδια ώρα, το 21,1% εκτιμά πως δεν πρέπει να παραμείνει η χώρα πάση θυσία στο ευρώ, με το 1,7% να απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Το ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της απάντησης είναι πως «ναι» στο ευρώ απαντά το 81% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 85% της ΝΔ, το 64% του ΣΥΡΙΖΑ, το 72% του ΛΑΟΣ και το 45% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.
Την ίδια ώρα, το 78,2% των πολιτών πιστεύουν πως με τη ψήφιση του νέου μνημονίου δεν ξεπεράστηκε ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, κάτι που πιστεύει το 15,9%.
Στην ερώτηση εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε (αποτελεσματικά) με την τρόικα τα μέτρα, που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 32,7% απαντά ναι/ και μάλλον ναι, το 65,8% όχι/ μάλλον όχι και το 1,5% δξ/δα. Παράλληλα, το 95,7% κρίνει τα νέα μέτρα πολύ σκληρά και το 2,5% όχι/και μάλλον όχι.
Όσον αφορά στην άποψή τους για τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, αυτή είναι αρνητική για το 52,4% και θετική για το 43,2% (4,4% δξ/δα), ενώ στην ερώτηση «πώς κρίνετε το έργο της κυβέρνησης υπό τον Λ. Παπαδήμο», το 66,9% απαντούν αρνητικά και το 30,1% θετικά.
Στην πρόταση ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 20%, δεύτερος ο Ε. Βενιζέλος 16,5% και ακολουθούν οι Λ. Παπαδήμος 6,3%, Φ. Κουβέλης 5,6%, Αλ. Τσίπρας 4,8%, Α. Λοβέρδος 3,0%. Άλλος 9,7%, 32,3% δξ/δα, Κανένας 1,8%.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 19,4% ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,1%, η Δημοκρατική Αριστερά 12,0%, το ΚΚΕ 9,5%, ΛΑΟΣ 5,1%, ΣΥΡΙΖΑ:8,5%, ΟΙΚ. ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,95, Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνει το 27,2%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Απάντηση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων

«Τα Πανεπιστήμια είναι πλήρως αυτοδιοικούμενοι Οργανισμοί.

Οι Πρυτάνεις είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων και την τήρηση των νόμων» τονίζει το υπουργείο Παιδείας απαντώντας στην αποψινή ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων «Ο νόμος 4009/2011 ορίζει ότι οι εκλογές για τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων οργανώνονται από οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τέως Πρυτάνεις, τέως Αντιπρυτάνεις και Καθηγητές κατά σειρά αρχαιότητας» υπογραμμίζει το υπουργείο και σημειώνει: «Καμία εμπλοκή του Υπουργείου, σύμφωνα και με το Σύνταγμα, δεν είναι δυνατή στη σύνθεση της επιτροπής».

Έκτακτη σύνοδο οι Πρυτάνεις

Ενοχλημένοι από τη στάση της υπουργού κα Άννας Διαμαντοπούλου απέναντί τους εμφανίστηκαν στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο οι Πρυτάνεις οι οποίοι με ανακοινωθέν που εξέδωσαν (σ.σ.ομόφωνα) απόψε την κατηγορούν ότι:

Α.Μολονότι, οι αρμοδιότητες για την εκλογή των συμβουλίων Ιδρυμάτων έχουν με τον Νόμο ανατεθεί από το Υπουργείο σε διορισμένες Οργανωτικές Επιτροπές, η αποτυχία τους αποδίδεται παραπειστικά στις Πρυτανικές Αρχές.

Β.Μαζί με μερίδα ΜΜΕ στοχοποιεί και ποινικοποιεί την πανεπιστημιακή ζωή, με πρωτοφανείς, αδιανόητες και αήθεις κατηγορίες, κατά των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, Ε.Κ.Π.Α. και Α.Π.Θ..
Γ.Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν η αυθαίρετη και παράνομη παύση των Πρυτανικών Αρχών της Α.Σ.Κ.Τ., καθώς και η κατασυκοφάντηση άλλων Πανεπιστημίων
Δ.Οι υπεύθυνοι της κρίσης επιχειρούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες για το θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τα Πανεπιστήμια, με επιτηδευμένη επίδειξη ισχύος σε αιρετά θεσμικά όργανα, όπως οι Πρυτανικές Αρχές.
Οι Πρυτάνεις προειδοποιούν την υπουργό Παιδείας ότι τα Πανεπιστήμια με την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και ότι η στήριξη του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί υπόθεση όλων.
ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΣΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Στη δραματική για τη χώρα μας περίοδο οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, τα μέλη Δ.Ε.Π., οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων, παρά την εφεδρεία, τις απολύσεις, τις περικοπές των εξευτελιστικών μισθών, την εκβιαστική πολιτική διακοπής της χρηματοδότησης, καταφέρνουν με τον αγώνα τους και την αυτοθυσία τους και κρατούν όρθια τα Πανεπιστήμια. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Πανεπιστημίων, δεν στρέφεται κατά των εκλεγμένων διοικήσεων των Πανεπιστημίων τους, αλλά στρέφεται κατά της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα κατά του πιο ευαίσθητου και ελπιδοφόρου μέρους της, που είναι η σπουδάζουσα νεολαία.
Μολονότι, οι αρμοδιότητες για την εκλογή των συμβουλίων Ιδρυμάτων έχουν με τον Νόμο ανατεθεί από το Υπουργείο σε διορισμένες Οργανωτικές Επιτροπές, η αποτυχία τους αποδίδεται παραπειστικά στις Πρυτανικές Αρχές.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα εκστρατεία του Υπουργείου Παιδείας και μέρους των Μ.Μ.Ε. στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής, με πρωτοφανείς, αδιανόητες και αήθεις κατηγορίες, κατά των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, Ε.Κ.Π.Α. και Α.Π.Θ.. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν η αυθαίρετη και παράνομη παύση των Πρυτανικών Αρχών της Α.Σ.Κ.Τ., καθώς και η κατασυκοφάντηση άλλων Πανεπιστημίων. Ας γίνει σαφές ότι η φροντίδα για το σύνολο των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και το Πανεπιστημιακό Άσυλο αποτελούν στοιχεία της ακαδημαϊκής παράδοσης.
Οι υπεύθυνοι της κρίσης επιχειρούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες για το θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τα Πανεπιστήμια, με επιτηδευμένη επίδειξη ισχύος σε αιρετά θεσμικά όργανα, όπως οι Πρυτανικές Αρχές. Μια πρακτική που αποτελεί συνεπή συνέχεια της εμπαθούς και συκοφαντικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.
Τα Πανεπιστήμια με την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Η στήριξη του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί υπόθεση όλων.
 
ΠΗΓΗ: www.esos.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Χρηματοδοτεί τους δήμους για να μην «παγώσουν» οι μαθητές

Συνολικά 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε όλους τους δήμους της χώρας μας από το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης των μαθητών στα σχολεία.
Με την απόφαση αυτή, που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάσος Γιαννίτσης, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι γενικοί γραμματείς τους καλούνται να αποδώσουν το ταχύτερο δυνατόν τις πιστώσεις αυτές στους ΟΤΑ, ώστε να τις καταβάλλουν στις σχολικές επιτροπές και στις σχολικές κοινότητες.
Οι πιστώσεις αυτές προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 2012.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΩΣΕΙΣ: Πτώση τζίρου έως και 45%!!!


Σε απόγνωση βρίσκονται οι έμποροι που είδαν το τζίρο τους να κάνει βουτιά παρά τις χειμερινές εκπτώσεις, με τον κλάδο ένδυσης και υπόδησης να αναδεικνύεται στον μεγάλο χαμένο του λιανεμπορίου.
Η έλλειψη ρευστότητας και η κακή ψυχολογία έχουν νεκρώσει την αγορά.
Τα γενναία ποσοστά των εκπτώσεων, από την πρώτη κιόλας ημέρα, άφησαν όπως αποδεικνύεται, ασυγκίνητους τους καταναλωτές.
Την πτωτική πορεία που καταγράφει ο τζίρος, λίγο πριν την επίσημη λήξη των φετινών χειμερινών εκπτώσεων, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κ. Βασίλης Κορκίδης.
"Συνολικά, ο τζίρος εκτιμάται ότι θα κινηθεί πτωτικά κατά 30%-35% περίπου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εκπτωτική περίοδο, ενώ ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης αναδεικνύεται ο μεγάλος χαμένος του λιανεμπορίου", δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο κ. Κορκίδης.
"Παρά τις παροτρύνσεις στο καταναλωτικό κοινό να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την περίοδο των εκπτώσεων και να αποκτήσει αυτά που θέλει σε χαμηλή τιμή, η ανταπόκριση των καταναλωτών ήταν περιορισμένη", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης, προσθέτοντας ότι η πτώση της εμπορικής κίνησης στις εκπτώσεις, σε συνδυασμό με την "ασθενική" χριστουγεννιάτικη αγορά, που προηγήθηκε, προμηνύει δυσκολίες για την επιβίωση αρκετών επιχειρήσεων λιανικής.
Οι πρώτες εκτιμήσεις του δείχνουν στην ένδυση και υπόδηση μείωση του τζίρου, που ίσως να ξεπεράσει το 40%-45%, στα οικιακά είδη 20%-25%, στα είδη δώρων 25%-30%, στα ηλεκτρονικά-ηλεκτρικά είδη 20% και στα βιβλία-χαρτικά 10%-15%.
Επίσης, όπως εκτιμά, τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων εμφανίζουν κάμψη 3%-4%, ενώ στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων η μείωση ενδέχεται να υπερβεί το 15%.