Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ημέρα μνήμης και τιμής από τους Ηπειρώτες Περιστερίου

Πανηγυρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ηπείρου και των Ιωαννίνων
Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού
Ένας αιώνας πέρασε από τότε που σύσσωμος και ομονοών ο ελληνικός λαός τραγουδούσε με εθνική έπαρση και υπερηφάνεια:
Τα πήραμε τα Γιάννινα/ μάτια πολλά το λένε/ όπου γελούν και κλαίνε.
Ένας αιώνας που λες και ήταν χθες. Κι αυτό γιατί όλα αυτά τα χρόνια, από τις 21 Φεβρουαρίου 1913 που ήχησαν οι σάλπιγγες της νίκης και της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό στα Γιάννινα και στο μεγαλύτερο τμήμα της Ηπείρου ο ελληνισμός δεν έπαψε να τιμά τους ήρωες και τους πρωταγωνιστές του αγώνα που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη και ξακουστή.
Το έκανε και την περασμένη Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, η πολυπληθέστερη και δραστήρια κοινότητα απόδημων Ηπειρωτών που υπάρχει στο Λεκανοπέδιο Αττικής και την Ελλάδα, η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου.
Με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Βασίλη Τζούμα, οι απόδημοι τέλεσαν δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη κκ Χρυσοστόμου, διακεκριμένου τέκνου της Ηπείρου.
Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πλατείας Δημαρχείου, στο άγαλμα του βασιλιά Πύρρου, στη μνήμη των Ηπειρωτών, Ελλήνων και φιλελλήνων που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την πολυπόθητη απελευθέρωση της πατρώας γης, υπερασπιζόμενοι πανάρχαιες αρετές του λαού μας.
Στις αρετές αυτές αναφέρθηκε στον πανηγυρικό της ημέρας η φιλόλογος κ. Λαμπρινή Παπακίτσου-Τριανταφύλλου σ΄έναν μεστό, πατριωτικό και γεμάτο συγκίνηση λόγο, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Ο θρίαμβος των Ελλήνων στην Ήπειρο υπήρξε καρπός ομοψυχίας, ομόνοιας και αγωνιστικότητας της τότε πολιτειακής, πολιτικής, πνευματικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου μας. Αυτή η συγκροτημένη, συντονισμένη και ομονοούσα ηγεσία, με το παράδειγμά της ενέπνευσε τους Έλληνες και αναπτέρωσε το αγωνιστικό τους φρόνημα και άλλες αρετές του λαού μας, που λόγω των προηγούμενων ταπεινώσεων ληθαργούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα…
»Μακάρι, σε όλες τις δύσκολες στιγμές του εθνικού μας βίου, σε όλες τις εθνικές μας προσπάθειες οι ηγεσίες μας να αίρονται στο ύψος εκείνων των στιγμών. Θα αποφεύγαμε σίγουρα πολλές από τις παλαιές, αλλά και από τις τελευταίες ταπεινώσεις».
Τα γεμάτα πίστη λόγια της ομιλήτριας για τα ιδανικά της φυλής μας και τις αρετές που φωλιάζουν ανέκαθεν στην ψυχή μας, τα μηνύματα και τα διδάγματα που πηγάζουν από το Έπος του Μπιζανίου, τόσο επίκαιρα σήμερα αν και κάτω υπό διαφορετικές συνθήκες, έννοιες και προοπτικές, καλύφτηκαν από τα θερμά χειροκροτήματα των παρισταμένων.
Χειροκροτήματα που αποδεικνύουν πως οι Έλληνες στα δύσκολα φαίνονται, δεν λιποψυχούν και δεν παραιτούνται, αλλά είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να επιτελέσουν το πατριωτικό τους χρέος.
Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου και απόδημοι συμπατριώτες. Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, όπου λειτουργούσε και έκθεση με ενθυμήματα και φωτογραφίες από τους Βαλκανικούς Πολέμους, είδη χειροτεχνίας, λαϊκής τέχνης και αγιογραφίας.
Προσφέρθηκαν αναψυκτικά, παραδοσιακές πίτες και βεβαίως το… εθνικό ποτό των Ηπειρωτών, μυρωδάτο ζαμπελίσιο τσίπουρο.