Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2018

Δείτε αν κερδίσατε στην τελευταία φορολοταρία για το 2018


Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 24 Δεκεμβρίου η φορολοταρία της ΑΑΔΕ, αναδεικνύοντας αναδείξει 1.000 τυχερούς που θα λάβουν από 1.000 ευρώ έκαστος.
Η φορολοταρία αφορούσε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που έκαναν οι φορολογούμενοι τον μήνα Νοέμβριο.
Οι λαχνοί που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι αναρτήθηκαν στο TAXISnet.
Στις κληρώσεις συμμετέχουν ενήλικοι άνω των 18 ετών που έχουν ΑΦΜ και υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.
Για να δείτε εάν είστε ένας από τους τυχερούς της φορολοταρίας: https://www.aade.gr/menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi

Τα Xριστουγεννιάτικα Ηπειρώτικα κάλαντα έψαλαν, η ΠΣΕ και η Αδελφότητα Κραψιτών Αθήνας, στην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά

Πλημμύρισαν από Ήπειρο τα κεντρικά του Κινήματος Αλλαγής, στη Χαριλάου Τρικούπη 50, τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018.
Ελάτε εδώ γειτόνισσες
Και εσείς γειτονοπούλες,
Τα σπάργανα να φτιάξουμε
και το Χριστό ν΄ αλλάξουμε.
Τα σπάργανα για το Χριστό,
Ελάτε όλες σας εδώ.(δις)

Να πάμε να γυρίσουμε
Και βάγια να σκορπίσουμε .
Να βρούμε και την Παναγιά
οπού μας φέρνει τη χαρά.
Τα σπάργανα για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ.(δις)

Κοιμάται στα τριαντάφυλλα,
γεννιέται μες στα λούλουδα.
Γεννιέται μες στα λούλουδα ,
κοιμάται στα τριαντάφυλλα.

Τα σπάργανα για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ.
Τα σπάργανα να φτιάξουμε
και το Χριστό ν΄ αλλάξουμε. 

Γέμισαν από Ήπειρο, το πρωί  της Δευτέρας 24 Δεκεμβρίου 2018, τα Κεντρικά Γραφεία του Κινήματος Αλλαγής, στη Χαριλάου Τρικούπη 50, όπου η χορωδία της Αδελφότητας Κραψιτών Αθήνας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στάθη Πολύζου και το χορευτικό της τμήμα, με τη συνοδεία της ηπειρώτικης κομπανίας του εξαίρετου κλαρινίστα Πετράκη Χαλκιά, έψαλε τα ηπειρώτικα Χριστουγεννιάτικα  κάλαντα και άλλους ηπειρώτικους σκοπούς και τραγούδια, χορεύοντας παράλληλα στη Πρόεδρο του Κινήματος Αλάγής Φώφη Γεννηματά και τα στελέχη του κόμματος που παρευρέθηκαν.
Μια στιγμή γνήσια ηπειρώτικη και παραδοσιακή, που συγκίνησε και ενθουσίασε τη Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
Το πολυμελές χορωδιακακό τμήμα της Αδελφότητας των Κραψιτών στην Αθήνα, συνοδευόμενο από τον  Αντιπρόεδρο  της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Κωνή και την Πρόεδρο  της Αδελφότητας Ελένη Καντζέλη, αλλά και άλλα μέλη του Δ.Σ. και τον χοροδιδάσκαλο Κώστα Τομαρά, εισέπραξε τα θερμά χειροκροτήματα τόσο της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ και των συνεργατών της, όσον και των παρευρισκόμενων βουλευτών και στελεχών.
Κατά τους χαιρετισμούς, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, αφού ευχήθηκε για Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά, τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται από το ηπειρώτικο αποδημικό κίνημα για την διατήρηση των ηθών και εθίμων και της ηπειρώτικης παράδοσης, την δύσκολη αυτή εποχή της οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει και τους αποδημικούς Συλλόγους, που κάνουν τεράστια προσπάθεια για την επιβίωση, έχοντας δυστυχώς απέναντι και την Ελληνική Πολιτεία, που αντί να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, αντιμετωπίζει εχθρικά τους Συλλόγους, που όχι μόνο δεν επιχορηγεί το έργο τους, αλλά τους αντιμετωπίζει σαν κερδοσκοπικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιβάλλοντας υψηλή φορολογία. Και κατέληξε λέγοντας: 
''Οι γιορτές των Χριστουγέννων και το ξεκίνημα κάθε χρονιάς, εμπεριέχουν την ελπίδα λαο την αισιοδοξία. Την ελπίδα για το μέλλον. Και το μέλλον έχει ένα όνομα για τους Έλληνες. Το, καλύτερη Ελλάδα. 
Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να σηκωθούν όρθιοι, πρέπει να σηκωθεί η χώρα ψηλά. Και σε αυτό έχει πρωτεύουσα θέση το Κίνημα Αλλαγής. Για να οδηγηθεί η Ελλάδα στη νέα μέρα. Το ΚΙΝΑΛ με τις θέσεις του και τις δυνάμεις του, με το ''Σχέδιο Ελλάδα'' πορεύεται προς την κατεύθυνση που οδηγεί σε διεξόδους, πορεύεται με ελπίδα  και διεκδίκηση για τη χώρα και την κοινωνία. Καλές γιορτές. Καλή χρονιά. Προσωπικά και οικογενειακά σας εύχομαι να επιτύχετε στα σχέδια σας. Καλή χρονιά για το  ΚΙΝΑΛ, τους βουλευτές του και τα στελέχη του και τους συνεργάτες σας, μαζί με τις οικογένειες τους. Και θα είναι καλή η χρονιά και θα το επιβεβαιώσει και αποδείξει ο ελληνικός λαός, που στις επερχόμενες εκλογές θα πολλαπλασιάσει την εκλογική του δύναμη. Γιατί το ΚΙΝΑΛ ταυτίζεται και δουλεύει για το συμφέρον της χώρας''.
Απαντώντας  η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά είπε «Το 2019, είναι μια χρονιά που χρειάζεται να έχουμε δύναμη για μια νέα αρχή. Για να φέρουμε ξανά την ελπίδα, δεν αρκούν τα μεγάλα λόγια, τα ψέματα και τα τεχνάσματα. Κανείς δεν ξεγελιέται πια», τόνισε και επισήμανε: Χρειάζεται δουλειά, αποφασιστικότητα και ενότητα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν δουλέψουμε όλοι μαζί. Αξίζει να δουλέψουμε για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα».Θέλω να ευχηθώ να είναι μια πολύ καλή χρονιά το 2019 για όλους, με υγεία πριν από όλα και πολλές προσωπικές ευτυχισμένες στιγμές» κατέληξε.
Στην συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βιβλίο λεύκωμα με Μουσεία που καταγράφει διάφορα επαγγέλματα και την εξέλιξη της τεχνολογίας σ΄αυτά.  Η Πρόεδρος της Αδελφότητας Κραψιτών επέδωσε στη Φώφη Γεννηματά ένα καλάθι με προϊόντα και ποτά, της ηπειρώτικης γης.
Ακολούθησε παρουσίαση 3 ηπειρώτικων χορών, από το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Κραψιτών Αθήνας. Και επειδή δεν είναι δυνατόν μιά γιορτή, να μην έχει το ηπειρώτικο γλέντι ως επακόλουθο, ακολούθησε γλέντι και χορός, με ηπειρώτικους σκοπούς, που έπαιξε η κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα Πετράκη Χαλκιά, εγγονού του ΠέτροΛούκα Χαλκιά.
Βέβαια στο χορό που διήρκησε αρκετά, συμμετείχαν και οι βουλευτές και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ, και η Πρόεδρος των Κραψιτών και όλα τα μέλη του χορευτικού τμήματος και της χορωδίας.
Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά γλυκά των ημερών, εδέσματα και αναψυκτικά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, συνοδευόνταν από τον σύζυγο της και τα 2 μικρά παιδιά της και βίωσε έντονα τις στιγμές,  τις απόλαυσε και  τις ευχαριστήθηκε, δείχνοντας το, με ευαρέσκεια.
Στη συνέχεια ηπειρώτικα κάλαντα έψαλαν στη Φώφη Γεννηματά: Η Ομοσπονδία Αποδήμων Μουργκάνας και η Αδελφότητα του Βουθρωτού Βορείου Ηπείρου που συνοδευόταν από τον  Αντιπρόεδρο της ''Ομόνοιας'' Γιώργο Τζομάκα.
Και του χρόνου

Ηγουμενίτσα: Θανατηφόρο τροχαίο με παράσυρση πεζού


Χθες, το απόγευμα, στην Ηγουμενίτσα, Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο οδηγούμενο από 51χρονη, παρέσυρε 81χρονο πεζό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 81χρονου.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

Νέες αλλαγές σε χρεώσεις και πάγια σε κινητά και σταθερά από την 1η Ιανουαρίου


Από την 1η Ιανουαρίου έρχονται νέες αλλαγές σε τηλεφωνία και διαδίκτυο καθώς τίθεται σε εφαρμογή το τρίτο και τελευταίο στάδιο ρυθμίσεων που προβλέπεται στον Κανονισμό Γενικών Αδειών της ΕΕΤΤ.
Με αυτό ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών σε τηλεφωνία και Διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, με το τρίτο στάδιο, επιβάλλονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
Αυτόματη διακοπή παροχής υπηρεσιών για αποφυγή υπερχρεώσεων
Κατά τη σύναψη της σύμβασης και προς αποφυγή υπερχρεώσεων, οι συνδρομητές θα μπορούν να επιλέγουν τη δυνατότητα αυτόματης διακοπής της υπηρεσίας, κάθε φορά που ο λογαριασμός θα υπερβαίνει συγκεκριμένο ανώτατο όριο, με βάση τρεις τουλάχιστον επιλογές.
Μία τουλάχιστον από τις επιλογές αυτές δεν θα πρέπει να υπερβαίνει (ως προς το τελικό ύψος του λογαριασμού) τα 150 ευρώ, εάν ακολουθείται μηνιαίος κύκλος τιμολόγησης, και τα 300 ευρώ, στις περιπτώσεις που ακολουθείται διμηνιαίος κύκλος τιμολόγησης.
Απρόσκοπτη πρόσβαση στους συμβατικούς όρους και στους τιμοκαταλόγους
Οι πάροχοι θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους συνδρομητές και να παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο τους, σχετικά με τους ισχύοντες όρους της σύμβασης και τον τιμοκατάλογο υπηρεσιών. Επίσης, οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα πρέπει να επισημαίνονται. Οι παραπάνω πληροφορίες θα πρέπει να παραμένουν αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο του παρόχου έως και δύο έτη μετά την κατάργησή τους, με αναφορά στο χρονικό διάστημα για το οποίο ήταν σε ισχύ.
Ανώτατο ύψος τέλους πρόωρης διακοπής σύμβασης
Καθορίζεται επακριβώς ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται το ανώτατο ύψος του τέλους για τη διακοπή σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της.
Σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της, το τέλος διακοπής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο ακόλουθα ποσά (Α και Β):

Συμβουλές της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, οι πολίτες πρέπει να κάνουν τις εξής ενέργειες, σύμφωνα με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λ.π.
Παράλληλα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λ.π.
Αν μετακινούνται πεζή:
Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση ή συνθήκες παγετού).

Ευχές και κάλαντα στον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη


Τις ευχές του ενόψει της εορταστικής περιόδου, έδωσε  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υποδεχόμενος με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους Φορείς και Συλλόγους που έψαλλαν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδησαν ηπειρωτικά τραγούδια.
«Τις ημέρες των Χριστουγέννων πρέπει όλοι μας να έχουμε μια ψυχική ανάταση και να σκεφτόμαστε το βασικό μήνυμα των γιορτών: 
Το «αγαπάτε αλλήλους». Πρέπει και σε αυτή τη χώρα όλοι μας να συνεργούμε για να αλλάξουμε τον τόπο. Με σεβασμό σε αυτούς που παράγουν. Γιατί δυστυχώς για πάρα πολλά χρόνια φτάσαμε σε ατραπούς, οι οποίες δεν είναι χρήσιμες για την κοινωνία, δίνοντας αξία σε ανθρώπους που δεν προσφέρουν τίποτε στον τόπο μας και αφήσαμε σε δεύτερη φάση τους ανθρώπους του μόχθου».
Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους επισκέπτες που προτίμησαν και τίμησαν την Ήπειρο για τις γιορτές, καθώς και τους Απόδημους που δεν ξέχασαν τις πατρογονικές τους εστίες.
Κατά σειρά τα Κάλαντα έψαλλαν στον Περιφερειάρχη: Κιβωτός του Κόσμου, Λύκειο Ελληνίδων, Χορευτικό Τμήμα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Αδελφότητα Ποντίων, 8η Ταξιαρχία, Σχολείο Δερβιτσάνης.

Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής & Κονίτσης κ. ΑνδρέουΠεριφέρεια Ηπείρου: Πρόγνωση Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση καιρικών φαινομένων από τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου


Από την Ε.Μ.Υ. εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο αφορά και την Ήπειρο. Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (24-12-2018) προβλέπεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενώ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα).
Για το λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων-Δήμων-πολιτών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τον κύριο Σταύρο Δόνο!


Σ αυτή τη Μητρόπολη των εορτών που λέγεται Χριστούγεννα, εύχομαι από καρδιάς, η κοσμοχαρμόσυνη  Γέννηση Του Δεσπότη των πάντων και Άρχοντα της ειρήνης..  να φέρει
Στους συνδημότες μου και στους απανταχού Πωγωνήσιους.
Υγεία, ως ύψιστο δώρο Θεού!
Ομόνοια κι Αδελφοσύνη, γιατί  «όπου ομόνοια.. εκεί η νίκη»
Δύναμη στον αγώνα τους, γιατί τα προβλήματα δεν έχουν ημερομηνία λήξης
Κι Αγάπη στον πλησίον. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι μόνοι, ξεχασμένοι, φτωχοί και ασθενείς.
Και στους συναγωνιστές της Παράταξής μας «Νέα Εποχή για το Πωγώνι» εύχομαι:
Σύνεση και σωφροσύνη, διότι κυριαρχεί αυτός που πρώτα κυριαρχεί τον εαυτό του!
Θέληση και πείσμα, διότι όταν θέλουμε μπορούμε κι όταν μπορούμε.. οφείλουμε!
Όχι αίολες υποσχέσεις, διότι δεν χτίζονται γέφυρες εκεί που δεν υπάρχουν ποτάμια
Εντιμότητα, διότι τίποτα δεν μπορεί να είναι πολιτικά ορθό, αν ηθικά είναι λάθος!
Πολιτική ευπρέπεια, διότι μίση και διαφορές του παρελθόντος αν αναβιώσουν εκ νέου δεν συντελούν στην αναγέννηση του Δήμου μας κι αποτρέπουν την «ισχύ εν τη ενώσει»
Για να μετατρέψουμε το Δήμο μας σε μία νέα «Πνύκα του Περικλή»
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ειρηνικά κι ευλογημένα!

Πέτρα στα νεφρά: Διατροφή για γιορτές χωρίς προβλήματα


Η νεφρολιθίαση (πέτρα στα νεφρά)  είναι μία επώδυνη πάθηση, που ταλαιπωρεί τους πάσχοντες και προκαλεί ανησυχία σε όσους έχουν εμφανίσει το πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι ο κολικός του νεφρού, ο οποίος αποτελεί ένα ιδιαίτερα επώδυνο σύμπτωμα και έναν από τους πιο συχνούς λόγους που οι άνθρωποι επισκέπτονται τα Επείγοντα. Και σίγουρα κανείς δεν θέλει να βρεθεί εκεί. Πόσο μάλλον κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη διαχείριση αλλά και την πρόληψη της νεφρολιθίασης. Μπορεί όμως να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η περίοδος των γιορτών, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης των «ένοχων» τροφών, όπως κρέας, αναψυκτικά αλλά και αλκοόλ, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για όλους όσοι έχουν ιστορικό της πάθησης.
 «Η λιθίαση του ουροποιητικού είναι η δημιουργία λίθου στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη. Παρουσιάζεται στο 4-10% του γενικού πληθυσμού , αφορά ηλικίες 20-60 ετών και η αναλογία ανδρών και γυναικών είναι 3 προς 1.
Τα ούρα περιέχουν άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και άλατα που αποβάλλονται από τον οργανισμό, σε διαλυμένη μορφή. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις όμως, τα άλατα συγκεντρώνονται και σχηματίζουν κρυστάλλους, που ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν τους λίθους», εξηγεί ο Δρ Στυλιανός Κοντός (http://urologyclinic.gr/ ), MD, PHD, FEBU, FLapS, FES, χειρουργός ουρολόγος με τριετή εξειδίκευση στη λιθίαση του ουροποιητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών Ενδο-Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.