Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Μια πρόταση για ανανέωση των «επαγγελματιών» αρχόντων της Τ.Α.

Πολιτικό άρθρο του Θανάση Μποζιάρη,
Πρώην Δημάρχου πρ. Δήμου Δελβινακίου, Φιλόλογου.

    Μεταίχμιο είναι η κρίσιμη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε δύο αντίθετες καταστάσεις, δηλ., το οριακό τους σημείο, το σύνορο,  και Διάσελο είναι το μονοπάτι που αποτελεί δίοδο ανάμεσα σε δύο βουνά. Θα χρησιμοποιήσω συμβολικά αυτές τις δύο λέξεις για το σκεπτικό μου.
    Όλοι σήμερα καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε σε μεταίχμιο και κινούμαστε δειλά σε διάσελο προς μια άλλη  πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα (δύσκολη, επιβληθείσα, ανεξέλεγκτη…;). 
Από τη μια μεριά είναι ό,τι πρέπει να φύγει, το παλαιό, το αναχρονιστικό με ό,τι αυτό συνδεόταν, δηλ. με τις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές, με τα πρόσωπα-καρεκλοκένταυρους, με τις απερίγραπτες μορφές διαπλοκής και διαφθοράς που κανένας δεν τις άγγιζε (ούτε ακόμη τις αγγίζει αποφασιστκά)  γιατί πολλοί φρόντισαν έγκαιρα να γίνουν εξαρτήματa της εξουσίας ώστε  να παίρνουν μερτικά από αυτήν. Και δυστυχώς φτάσαμε σ’ ένα σύστημα που χρόνια τώρα καρκινοβατεί και μας οδήγησε εδώ που  φτάσαμε. 
Από την άλλη μεριά είναι η κλεισούρα που διαβαίνουμε, το διάσελο, στην άκρη του οποίου μπορεί να φέξει μια άλλη πραγματικότητα,  ένα άλλο τοπίο.
    Από αυτά θα σταθώ μόνον στα Πρόσωπα.  (εξαρχής να σημειώσω ότι οι όποιες αναφορές δεν αφορούν σε  όλους τους  αιρετούς άρχοντές μας)
   Καμία αλλαγή ή μετάβαση προς κάτι νέο δεν επέρχεται δίχως τολμηρές τομές και προπάντων   δίχως επιλογή των προσώπων εκείνων που δεν θα φέρουν τα βαρίδια του παρελθόντος αλλά θα φέρουν στο προσκήνιο τη νέα συνείδηση, τη νέα πρακτική, τα κοινωνικώς αποδεκτά ήθη και συμπεριφορές, τις επικρατέστερες νέες αξίες, το νέο ευκταίο ζητούμενο. Αναγκαία, λοιπόν, όσο ποτέ η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού.
   Ο θεσμός που όντως είναι πλησιέστερος στον πολίτη είναι αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτόν δεν μπορεί να τον κατέχουν κατ’ αποκλειστικότητα και διά βίου  οι αιώνιοι καρεκλοκένταυροι με τις αναχρονιστικές και τις εν πολλοίς ένοχες και καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών πρακτικές και νοοτροπίες. 
Δυστυχώς περισσεύουν σήμερα οι κρατικοδίαιτοι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ και …αιώνιοι άρχοντες στην Τ.Α. και των 2 βαθμών που ποτέ τους δεν άσκησαν άλλο επάγγελμα (ακόμη και κάποιοι που προέρχονται από το δημόσιο δεν… επιθυμούν  να επιστρέψουν εκεί). Και αν ρίξει κανείς μια ματιά γύρω του θα δει πολλούς από αυτούς να μην θέλουν να ξεκαβαλικέψουν  από την εξουσία  διότι απλούστατα και όχι μόνον  έχουν ταυτιστεί με αυτήν και την θεωρούν ορφανή… χωρίς εαυτούς ως επιβήτορές της . Είναι βέβαια και ο φόβος ότι καθώς  κινούνται (κάποιοι) ένοχα και ωφελιμιστικά κινδυνεύουν να βρεθούν και ένοχοι.  Ένα απλό παράδειγμα: Ζήτησε η Πολιτεία από τους φορείς της Τ. Α.  (Α΄και Β΄βαθμού) -καλώς ή κακώς ας το πάρει καθένας όπως θέλει- να μεταφέρουν τα διαθέσιμα χρήματά τους στην ΚΤΕ. Και οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν τότε (Μάη 2015) στο προκλητικά «χλιδάτο» εν μέσω κρίσης Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική (όπως το χαρακτήρισαν εφημερίδες των Αθηνών), απέρριψαν το αίτημα. Μήπως σκέφτηκε κανείς και γιατί; Ακούστε μιαν εξήγηση (βεβαίως δεν είναι η μόνη): Πολλοί Δήμαρχοι είχαν τοποθετημένα τα χρήματα των Δήμων τους σε Τράπεζες, κάποιοι μάλιστα σε μη συστημικές  ή το χειρότερο σε υπό κατάρρευση, και  μπορούσαν από αυτές να παίρνουν bonus που αφειδώς προσέφεραν, δηλ. προσωπικά ή οικογενειακά τους δάνεια.
  Μπορεί ωστόσο να αντιλέξει κανείς «μα τους βγάζει ο λαός…». Αυτό ακριβώς πρέπει να δούμε. Αλήθεια, πώς τους βγάζει ο λαός; Με τι κριτήρια, με ποιες μέθοδες, με τι εκβιασμούς, με τι οικονομικά και άλλα μέσα έστησαν το καθεστώς μονοκρατορίας των ιδίων που για να επανεκλέγονται χρησιμοποιούν αδίσταχτα και τεχνηέντως μέσα που δεν ανήκουν σ’ αυτούς αλλά στο κοινωνικό σύνολο; Πώς μπορεί ένας άλλος να βρει τα οικονομικά μέσα (και μάλιστα σε μέρες κρίσης), τους έτοιμους μηχανισμούς, την εξασφαλισμένη τηλεοπτική διαφήμιση (Δήμαρχος μάλιστα του Ν.  Ιωαννίνων σε μια αποθέωση κάθε κανόνα… « ηθικής» και… διαπλοκής δεν δίστασε απροκάλυπτα, σκανδαλωδώς  και δυστυχώς ανεξέλεγκτα, να έχει εξασφαλίσει –αλλά με χρήματα του ελληνικού λαού- τη διαφήμισή του με το  να προσλάβει για έμμισθη ειδική συνεργάτιδά του «δημοσιογράφο» εργαζόμενη ταυτόχρονα και σε  τοπικό  κανάλι που πήρε αμπάριζα το «λιβάνισμά» του…)  και τον αναγκαίο εξοπλισμό που αυτοί κατέχουν μέσω του αυτοδιοικητικού τους οργανισμού και μπορούν να παρουσιάζουν το χείρον ως βέλτιστον και το έλαττον  ως μείζον; Αλλά με τον τρόπο που προτείνουμε ο λαός θα επιλέξει άλλους και αυτοί ας επιλέξουν άλλα πεδία δράσης λαμπρά. Προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησα την Τ.Α. του Α΄ βαθμού ως Δήμαρχος επί 12 χρόνια (=3 4/ετίες). Την 31-12-2010 συνειδητά επέλεξα να αποσυρθώ, παρότι οι πιέσεις να ξαναασχοληθώ ήταν πολλές και εν πολλοίς προέρχονταν από κάποιους που πάντα θέλουν τον δικό τους άνθρωπο για να ωφελούνται. Είδα ότι μετά 12 χρόνια συνεχούς άσκησης εξουσίας εξαντλείσαι αφού, ό,τι ήταν να προσφέρεις  το έδωσες,  και πλέον γίνεσαι καθεστώς, λειτουργείς μόνο για να συντηρείσαι στην εξουσία, για να εξυπηρετείς με μικρο-(ή μεγαλο-)ρουσφετάκια τους ημετέρους , η δραστηριότητά σου εξαντλείται σε  ψηφοθηρικά αν μη τι άλλο  κέρδη και σε στενόμυαλες, αναχρονιστικές και  εγωιστικές πρακτικές. Αναμασάς τα ίδια και τα ίδια διαχειριζόμενος το δικό σου καθεστώς. 
Συνηθίζεις το δηλητήριο σαν τον Μυθριδάτη και δεν μπορείς πλέον να δεις το ΥΓΙΕΣ. Δεν έχεις τίποτε άλλο να δώσεις, άσε που η σκέψη σου είναι εγκλωβισμένη στον μικρόκοσμό σου οπότε και ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τα θέματα είναι αρρωστημένα ή έστω λαθεμένα παρωχημένος, αντιπαραγωγικός και επιζήμιος –αν μη τι άλλο- για τους πολίτες τους οποίους εν τέλει δεν υπηρετείς αν και το οφείλεις.
   Ποιος δεν βλέπει πλέον ότι, ό, τι ισχύει στην Τ.Α. δεν είναι προοδευτικό αλλά βαθιά συντηρητικό, δεν είναι σύγχρονο αλλά αναχρονιστικό, δεν είναι καν δημοκρατικό αλλά ακραία καθεστωτικό και όπως κι αν έχει είναι γενεσιουργός αιτία πολύμορφων παθογενειών που πρέπει να ιαθούν.
  Πιστεύω, λοιπόν, ότι ένας νέος Δήμαρχος, ένας νέος Περιφερειάρχης, θα είναι καλύτερος ή έστω δεν θα είναι χειρότερος και από τον θεωρούμενο ως …καλύτερο προηγούμενό του. 
Χρειάζεται, λοιπόν, ανανέωση προσώπων. Να αποσυρθούν οι μαθουσάλες Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες οικειοθελώς. Αλλά επειδή τούτο φαντάζει κομμάτι δύσκολο, επειδή τούτο θέλει αρετή και τόλμη (που δεν υπάρχει), απαιτείται άλλος τρόπος για να γίνει. Οπότε τρεις είναι οι τρόποι:
    1: Ή η Πολιτεία να κάνει το αυτονόητο, δηλ., να ψαλιδίσει αλλάζοντας  εκείνους τους μηχανισμούς (σε δομές και πρόσωπα) που στήθηκαν με περισσή ομολογουμένως φροντίδα για να κωλυσιεργούν ή για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αρχόντων μας. Τούτο σημαίνει ότι το κράτος χρειάζεται  να απαλλαγεί από τον κομματικό εναγκαλισμό με τη δημόσια διοίκηση και ότι η ανέλιξη των υπαλλήλων του θα γίνεται με μόνο κριτήριο την αξιοσύνη. Όταν γίνει τούτο τότε πολλοί από τους  άρχοντές μας θα αποδειχθούν γυμνοί για να μην πω και έμφορτοι αμαρτημάτων, ή
   2ος: η Πολιτεία να το επιβάλει με Νόμο. Τρεις (3) δημοτικές ή περιφερειακές  περίοδοι άρχοντας στην Τ.Α. αθροιστικά σε οποιοδήποτε βαθμό της (Πρόεδρος, Δήμαρχος, Νομάρχης, Περιφερειάρχης) ή δύο (2), αν είναι συνεχόμενες στον ίδιο βαθμό της, είναι αρκετές. και
   3ος: Μαζί και τα δύο προηγούμενα τα οποία και προτείνω.
  Είναι μάλιστα χρυσή ευκαιρία να θεσπιστούν ΤΩΡΑ με τη συζήτηση που διεξάγεται  για θεσμικές αλλαγές. Μόνον έτσι θα διαβούμε το διάσελο και θα περάσουμε το μεταίχμιο ως την απέναντι κορυφή για να δούμε μιαν άλλη πραγματικότητα που όλοι ευχόμαστε να μην έχει τίποτε από εκείνα που μας οδήγησαν ως εδώ.
    Το παιχνίδι της πολιτικής είναι σκληρό γι’ αυτό και χρειάζεται σκληρούς νέους κανόνες και γενναίες μεταρρυθμίσεις (τούτη σημειωτέον είναι και ανέξοδη) για να διεξάγεται τουλάχιστον με τρόπο που να υπηρετεί όχι τις ακραίες και συχνά ελέγξιμες προσωπικές φιλοδοξίες αλλά αποκλειστικά και μόνον το κοινωνικό σύνολο. Ας τολμηθεί τώρα όσες κι αν είναι οι αντιδράσεις των βολεμένων επιβητόρων της εξουσίας. Αλλιώς εθελοτυφλούμε και συνεχίζουμε στον ίδιο βηματισμό  απαξιώνοντας όμως συνειδητά  την κοινωνία.
                                                                        

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινήσεις σχετικά με τις 7 κατηγορίες που δεν έλαβαν το 70% της Βασικής Ενίσχυσης και πως θα πληρωθούν

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τους παραγωγούς (σ.σ. αφορά περίπου 76.000 δικαιούχους) που δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης,
Στην ανακοίνωση παρέχονται αναλυτικά στοιχεία αλλά και τις επόμενες κινήσεις του Οργανισμού ώστε να πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με βάση τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει για την περίοδο 2015-2020, όπως αυτή εξειδικεύεται στην κοινοτική και την εθνική νομοθεσία, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους έλληνες αγρότες για το 2016 ανέρχονται σε 1.899.160.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1.182.879.000 ευρώ προορίζονται για τη βασική  ενίσχυση, 569.748.000 ευρώ για το πρασίνισμα, 37.983.000 Ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 148.432.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Η πληρωμή της προκαταβολής βασικής ενίσχυσης  που έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την 27/10/2016, ανήλθε σε 770.000.000 ευρώ για 567.000 δικαιούχους, και αφορά, σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχε προηγηθεί, στο 70% περίπου της βασικής ενίσχυσης. Το εν λόγω ποσό αποτελεί το 98% της δικαιούμενης ενίσχυσης. Σημειώνεται ότι Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016 υπέβαλλαν περίπου 690.000 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 638.000.
Κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο, που λαμβάνει χώρα κατά την επεξεργασία χορήγησης προκαταβολής της βασικής  ενίσχυσης  έτους 2016, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των  δικαιούχων.
Τα ειδικά αυτά ευρήματα ενδεικτικά αφορούν σε:
Παραγωγούς (1.569) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9, του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2015, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2015. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
Παραγωγούς (981) που εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.
Παραγωγούς (727) που τα προσωπικά τους στοιχεία όπως δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016, δεν ταυτοποιήθηκαν με τα στοιχεία από την ΓΓΔΕ του Υπουργείου Οικονομικών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων περιόδου 2016/2017 στα πλαίσια του Καν. (ΕΕ) 1308/2013

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι:
Έως και τις 30 Νοεμβρίου 2016 θα κατατίθενται αιτήσεις για ένταξη στο συμπληρωματικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων περιόδου 2016/2017 και στο Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων που είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο ή για τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν δικαιώματα φύτευσης), με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, την προστασία των ντόπιων ποικιλιών (Ντεμπίνα, Βλάχικο, Μπεκάρι), την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και την εισαγωγή σύγχρονων αμπελουργικών καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη παλιών (καλλιέργεια σε αναβαθμίδες).
Τα μέτρα που ενισχύονται είναι:
I.             Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους – αναφύτευση  1.456 €/στρέμμα
II.           Φύτευση νέων αμπελώνων 615 €/στρέμμα
III.         Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης  390 €/στρέμμα
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου  www.php.gov.gr


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία τοποθέτησης εξ. αυτόματων απινιδωτών

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου για τη δημιουργία δικτύου φορητών αυτόματων απινιδωτών στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει τοποθέτηση εξωτερικών απινιδωτών στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Πρέβεζας, στη Νέα Σαμψούντα και στη Νέα Κερασούντα, με χορηγίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου, του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Σαμψούντ0ς "ΑΜΙΣΣΟΣ" και του κ. Χρήστο Χασίδη.
Η τοποθέτηση των απινιδωτών θα γίνει εντός της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η εκπαίδευση πολιτών, που έχουν επιλεγεί με βασικό κριτήριο την εργασία και διαμονή κοντά στα σημεία τοποθέτησης των  συσκευών, ώστε να μπορούν να παράσχουν άμεσα πρώτες βοήθειες.
Τις ευχαριστίες τους προς τους χορηγούς εκφράζουν η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, τονίζοντας πως:  "Πρόκειται για μια τεράστια προσφορά εκ μέρους τους που συμπαραστάθηκαν σε αυτή την προσπάθεια. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε, μόνο με δράσεις αλληλεγγύης μπορούμε να κρατήσουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο".
Δύο ακόμη προσθήκες στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Περιφέρεια Ηπείρου: Έως 31 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για την εγκατάσταση νέων αγροτών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνει ότι αναρτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων, για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» για το έτος 2016. 
Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ή οι εκπρόσωποι των οποίων θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 41 ετών και να είναι μόνιμοι κάτοικοι της Περιφέρειας Ηπείρου.
Λοιπά κριτήρια επιλεξιμότητας παρουσιάζονται στο Άρθρο 2 της πρόσκλησης. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις κατά την περίοδο από 31-10-2016 έως 30-11-2016 ενώ η κατάθεση του φυσικού φακέλου γίνεται από 1-12-2016 έως 7-12-2016 στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του τόπου μόνιμης κατοικίας των υποψηφίων.
Το ποσό της οικονομικής στήριξης κυμαίνεται από 17.000€ έως 22.000€ ανάλογα με την μελλοντική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης (φυτική, κτηνοτροφική ή μικτή) και του χαρακτηρισμού της περιοχής κατοικίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης ως ορεινή, μειονεκτική ή λοιπή. 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και να ακολουθήσουν τον σύνδεσμο:

Ανακοίνωση της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, για το πρόσφατο χαμό νεαρού κυνηγού

Το ΔΣ της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, εκφράζοντας και διερμηνεύοντας τα συναισθήματα του συνόλου των μελών της κυνηγετικής οικογένειας μετά τον ξαφνικό και αναπάντεχο χαμό ενός νέου ανθρώπου, κατά τη διάρκεια της άσκησης θήρας, επιθυμεί να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του θύματος, με την ευχή να είναι αυτός, το τελευταίο θύμα στην άσκηση της αγαπημένης μας δραστηριότητας. Παράλληλα, επιθυμεί να εκφράσει και να επαναλάβει προς κάθε κατεύθυνση, ότι αποτελεί ουσιαστική και όχι τυπική ή συμβολική υποχρέωση κάθε κυνηγού, να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, όπως αυτά ορίζονται τόσο από την κείμενη νομοθεσία, όσο και από τους άγραφους κανόνες του κυνηγίου.
Δεν είναι δυνατό να χάνονται ανθρώπινες ζωές στο κυνήγι, ως αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους και προς αυτή την κατεύθυνση δε μπορεί να δοθεί συγχωροχάρτι ποτέ και σε κανέναν. Ιδιαίτερα μάλιστα στο κυνήγι του αγριόχοιρου, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες κυνηγοί ανά την επικράτεια, δε νοείται να μη λαμβάνεται η δέουσα μέριμνα και να επιδεικνύεται η πρέπουσα προσοχή από όλα τα μέλη της κάθε παρέας.
Σε αυτό το σημείο ωστόσο, κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της φύσεως του συγκεκριμένου κυνηγίου, να επιστήσουμε την προσοχή και τις ευθύνες στους «αρχηγούς» των ομάδων αυτών, που οφείλουν να υπενθυμίζουν στα υπόλοιπα μέλη και τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να ελέγχουν εάν το κυνήγι ασκείται με τους κανόνες ασφαλείας που επιβάλλονται.
Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις και ευθύνες που έχει κάθε ένας κυνηγός, θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό και για να αντιμετωπίσει το θεσμικό κενό που υπάρχει στην ενημέρωση – εκπαίδευση των κυνηγών, σε ενημερωτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια, αρχικά στους επικεφαλής των κυνηγετικών «ομάδων».
Τα σεμινάρια αυτά θα επεκταθούν στη συνέχεια στο σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας σε όλες τις περιοχές ευθύνης και αρμοδιότητας της Ε’ ΚΟΗ.
Καταλήγοντας, το ΔΣ της Ομοσπονδίας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, ότι η ασφαλής άσκηση της θήρας αποτελεί πρωτίστως ατομική υποχρέωση των κυνηγών.

Ας μη θρηνήσουμε κανένα άλλο θύμα στην αγαπημένη μας δραστηριότητα.

Άρτα: Συνελήφθη 26χρονος υπήκοος Ιράν για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (31-10-2016) το απόγευμα στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 26χρονος υπήκοος Ιράν, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα, χθες σε διαφορετικά σημεία της πόλης της Άρτας, ο 26χρονος πλησίασε τέσσερις ανήλικους (ηλικίας 15 και 16 ετών) και προέβη σε ασελγείς χειρονομίες και προτάσεις σε βάρος τους, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τη γενετήσια αξιοπρέπειά τους.
Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα ναρκωτικά χάπια.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Σε κλίμα θλίψης και οδύνης, το τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο Νίκο

Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε πριν από λίγο στον Παρακάλαμο, ο 31χρονος συγχωριανός μας Ντρουμπάλης Νικόλαος, που βρήκε τραγικό θάνατο λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής από πυροβολισμό φίλου του κατά την διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνων στην περιοχή της Στρατίνιστας Πωγωνίου.
Η είδηση του θανάτου βύθισε στο πένθος το χωριό του και σκόρπισε θλίψη σε όλο το Πωγώνι, αλλά στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων.

Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν, εκτός από τους συγγενείς του, πλήθος συγχωριανών, φίλων του από γειτονικά χωριά και την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου.

Ηπειρώτικο γλέντι, από την Αδελφότητα Απανταχού Κραψιτών Αθήνας, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ώρα 20:00, στο Κλειστό του Αγίου Βασιλείου (Κρόνος), στον Άγιο Δημήτριο (Μπραχάμι) Αττικής


Ανακοίνωση-Πρόσκληση
Στα πλαίσια των φετινών επετειακών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου διοργανώνουμε ένα μεγάλο Ηπειρώτικο αντάμωμα.
Θα έχουμε την τιμή και χαρά να φιλοξενούμε τους φημισμένους δεξιοτέχνες της Ηπειρώτικης Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης
Πετρο-Λούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση.
https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEhQWbQXRKBVugpwwOZ8wIJO7nyf515HFuUd0Bb-NmuVTx2WAB7tCklOBO_24yeVdYS385ojyu7eUPwtmrVL2jP7CZGezbivDi_EwO5Xlokr-1SBiagUrddZP9xyV_sSG2sYpML5uoH6VJNX0nDoULDIgWl9hq1YCOj_eVhP=s0-d-e1-ft

Σας περιμένουμε να ανταμώσουμε, να "πιαστούμε στο χορό" και να ξεχαστούμε με τη μουσική αναδρομή στις πατρογονικές μας ρίζες.
"Εμπάτε αγόρια στο χορό, κορίτσια στα τραγούδια
Να δείτε και μωρέ και να μάθετε
Να δείτε και να μάθετε, πως πιάνεται η αγάπη
Από τα μάτια πιάνεται, στα χείλη κατεβαίνει
Κι από τα χείλη στη καρδιά, ριζώνει και δεν βγαίνει"
Θα σερβίρεται κοκκινιστή προβατίνα με κριθαράκι που θα μαγειρεύεται επί τόπου. Επίσης θα υπάρχει προβατίνα στη λαδόκολλα.
Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας απανταχού Κραψιτών Αθηνών

Βράβευση του προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανου Φούσα από ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες

Με τον καθηγητή καρδιοχειρουργικής κ. Πλέστη
Σημαντικές επαφές, ομιλία και τιμητικές βραβεύσεις περιελάμβανε το πολυήμερο ταξίδι του προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανου Φούσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην πόλη της Φιλαδέλφειας οι oμογενείς της Αμερικής βράβευσαν την ΕΚΕ για το κοινωνικό έργο που πραγματοποιεί στην Ελλάδα και την προσπάθεια που καταβάλλει για τη διαρκή εκπαίδευση των Καρδιολόγων, στην ενημέρωση των πολιτών για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα καθώς και για τις δράσεις της που αφορούν αδύναμες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού.
Στο διεθνές επεμβατικό συνέδριο καρδιολογίας στην Ουάσινγκτον

Μαζί με τον κ. Φούσα βραβεύτηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης και ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής κ. Πλέστης που εργάζεται στη Φιλαδέλφεια. Σημαντικό να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή από τον καθηγητή κ. Πλέστη η πρόταση του κ. Φούσα να δέχεται στο
Lankenau Heart Institute φοιτητές και ειδικευόμενους που προέρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτι για το οποίο ενημερώθηκε ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου και ο δήμαρχος Ιωαννίνων.
Φωτό: https://hellenicnews.com

Επίσης με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ο κ. Φούσας είχε την ευκαιρία μετά από πρόσκληση ομογενών Ηπειρωτών να πραγματοποιήσει ομιλία στους Ηπειρώτες της Αστόρια στη Νέα Υόρκη.
Τέλος το ταξίδι του προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είχε και επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον και συμμετείχε στο TCT 2016, τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική εκπαιδευτική συνάντηση διεθνώς για την επεμβατική καρδιαγγειακή ιατρική. 
Φωτό: https://hellenicnews.com

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι αλλαγές για τα νέα τέλη κυκλοφορίας

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. 
Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 θα αρχίσουν να έρχονται από τις 15 Νοεμβρίου και αρκετοί είναι αυτοί που θα δουν μεγάλες εκπλήξεις.
Το σενάριο στο οποίο καταλήγει το υπουργείο οικονομικών είναι ο υπολογισμός με βάση τις εκπομπές CO2 φαίνεται πως καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τα αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από την 1/1/2007 και μετά.
Οι μειώσεις θα αφορούν κυρίως τα αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν από το 2000 ή το 2001, ειδικά τα μεγάλου κυβισμού, ενώ μειωμένα θα είναι τα τέλη (ωστόσο λιγότερο) και στα αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από το 2001 ή το 2002 έως το 2006.

Η Αδελφότητα Παρακαλαμιωτών Ηπείρου «Η Ένωση» διοργανώνει την εκδήλωση «Μπόλια» την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.


Σεισμική δόνηση 3,7R 28 χμ Νότια-Νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων

Σεισμική δόνηση 3,7R σημειώθηκε στις 4:13 π.μ. σε περιοχή βορειοδυτικά των Παπαδάτων Πρέβεζας
Το επίκεντρο της δόνησης ορίζεται στα 28 χμ Νότια-Νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή ζημιές.

Εκδήλωση για την επέτειο του ΟΧΙ, διοργανώνουν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ο Δήμος Πωγωνίου και η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Αποδήμων Επαρχίας Πωγωνίου, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, ώρα 11:00 π.μ., στο Divani Caravel Hotel, Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα

Οι εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2016» θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Caravel, ώρα 11 π.μ.).
Συνδιοργάνωση: Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος
Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
11:00 π.μ.  Χαιρετισμός Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη
Χαιρετισμός Προέδρου Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεωργίου Δόση
Χαιρετισμός Προέδρου Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου κ. Γρηγορίου  Άρμπυρου
11:15 π.μ.  Ομιλία με θέμα: «Το εθνικό νόημα της μάχης του Καλπακίου του 1940» από τον κ. Στέφανο Γρ.  Φούσα, Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Σ. Διευθυντή – Ε. Καθηγητή Καρδιολογίας
11:35 π.μ.  Προβολή ντοκιμαντέρ για το Έπος του ΄40

11:50 π.μ.  Ηπειρώτικη μουσική (Σάββας Σιάτρας)