Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Ευχαριστήρια επιστολή του Δήμου Πωγωνίου

Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου: Γιορτή τσίπουρου, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ώρα 13:00, στο Αθλητικό Κέντρο Ραδιοφωνίας, Πριάμου 166, Ίλιον

Η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου διοργανώνει  «Γιορτή τσίπουρου», την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ώρα 13:00, στο Αθλητικό Κέντρο Ραδιοφωνίας, Πριάμου 166, Ίλιον.

Σκλίβανη Ιωαννίνων: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε με το αυτοκίνητό του, τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη, σήμερα (03-11-2017) μετά τα μεσάνυκτα στο 19ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας (στο ύψος της Σκλίβανης), από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δωδώνης, ένας 32χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, ο οποίος μετέφερε τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 32χρονος, διαπίστωσαν ότι μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα, τέσσερις 18χρονους ομοεθνής του, οι οποίοι στερούνταν νομίμων εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 32χρονου, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, καθώς και το χρηματικό ποσό των (400) ευρώ, που βρέθηκε στην κατοχή του.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δωδώνης.

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε συστηματικά παράτυπους μετανάστες από την Αλβανία στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, σε διάφορες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, έντεκα (11) μέλη της οργάνωσης (-4- ημεδαποί και -7- αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ηγετικό στέλεχος ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη έντεκα μελών της
Η οργάνωση αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με διακριτούς ρόλους τον εντοπισμό των υπό διακίνηση μεταναστών και την οργάνωση της μεταφοράς τους από τα σύνορα στον τελικό προορισμό τους
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο από τον Μάιο του 2017 και έχει διακινήσει πάνω από (180) παράνομους μετανάστες, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη, που ανέρχονται περίπου στα 90.000 ευρώ
Στο πλαίσιο ερευνών κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, έξι οχήματα, ένα πιστόλι, τέσσερα κυνηγετικά όπλα και το χρηματικό ποσό των (3.885) ευρώ
Εξαρθρώθηκε, μετά από εμβριθή έρευνα αστυνομικών της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση εισόδου από την Αλβανία στην Ελλάδα παράτυπων μεταναστών μέσω των χερσαίων συνόρων και στην περαιτέρω προώθησή τους στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας.
Προχθές (01-11-2017) οργανώθηκε επιχείρηση, για την αποδόμηση του προαναφερόμενου κυκλώματος, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, συνολικά έντεκα μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα το «αρχηγικό» μέλος (40χρονος υπήκοος Αλβανίας) καθώς και άλλα δέκα έμπιστα μέλη (έξι υπήκοοι Αλβανίας (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 31 έως 53 ετών) καθώς και τέσσερις ημεδαποί (τρεις άνδρες, ηλικίας 65, 43 και 66 ετών και μία 30χρονη).
Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 53χρονης ημεδαπής με αρχηγικό ρόλο καθώς και δέκα ακόμη (10 ) ατόμων (οκτώ υπηκόων Αλβανίας και δύο ημεδαπών, δύο εκ των οποίων έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας) , τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί στο πλαίσιο της προανάκρισης, για εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και περί όπλων.
Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, προέκυψε η σύσταση δομημένου εγκληματικού κυκλώματος, τουλάχιστον από τον μήνα Μάιο του 2017, που έχοντας ως σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, δραστηριοποιούνταν σε παράνομες διακινήσεις υπηκόων τρίτων χωρών προς το εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας.
Στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκε τόσο η δράση της οργάνωσης όσο και ο ακριβής ρόλος των μελών της ενώ εξακριβώθηκε και η τέλεση δεκάδων περιπτώσεων διακινήσεων μεταναστών, που τελέστηκαν υπό τον έλεγχό της.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του κυκλώματος αφού εντόπιζαν τους υποψήφιους για προώθηση μετανάστες, έρχονταν σε συμφωνία μαζί τους για το αντίτιμο της διακίνησης και στη συνέχεια τους καθοδηγούσαν πεζούς από μη θεσμοθετημένα σημεία και μονοπάτια διέλευσης της Ελληνοαλβανικής μεθορίου και τους μετέφεραν με κάθε είδους οχήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο υποομάδες, όπου αρχηγικό ρόλο είχαν ο 40χρονος συλληφθείς υπήκοος Αλβανίας και η 53χρονη ημεδαπή, ενώ συνδετικός κρίκος των δύο ομάδων ήταν 46χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος συντόνιζε επιπρόσθετα τις κινήσεις των μεταφορέων.
Ως προς τη δράση της πρώτης ομάδας με αρχηγό τον 40χρονο , διαπιστώθηκε ότι διευθετούσε με κάθε λεπτομέρεια την οργάνωση της μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών με οχήματα από τα σύνορα στον τελικό προορισμό τους ενώ η δεύτερη ομάδα με αρχηγό την 53χρονη, ήταν επιφορτισμένη με τον εντοπισμό των υπό διακίνηση μεταναστών.
Για την αποφυγή των ελέγχων από τις διωκτικές Αρχές το κύκλωμα χρησιμοποιούσε σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διακίνηση όχημα «προπομπό», το οποίο ήταν επιφορτισμένο να ειδοποιεί για σημεία αστυνομικών ελέγχων. Άλλοι μέθοδοι ήταν επίσης, το δοκιμαστικό δρομολόγιο, πριν την πραγματοποίηση της παράνομης προώθησης και η εναλλαγή δρομολογίων.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την ανάλυση των προανακριτικών στοιχείων, καταδεικνύεται η εμπλοκή του κυκλώματος σε τουλάχιστον 77 διακινήσεις περίπου 180 αλλοδαπών, κυρίως Αλβανικής υπηκοότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση αποκόμισε παράνομα κέρδη, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στα 90.000 ευρώ, με τη «χρέωση» για το συγκεκριμένο τρόπο διακίνησης να ανέρχεται κατ΄ άτομο περίπου στα (500) ευρώ.
Στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
έξι οχήματα, εκ των οποίων πέντε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα και ένα Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί),
ένα πιστόλι των 8 mm,
τέσσερα κυνηγετικά όπλα καθώς και μία κάννη κυνηγετικού όπλου,
ενενήντα εννέα (99) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
γεμιστήρας με ένα φυσίγγιο,
ένας φορητός ασύρματος,
το χρηματικό ποσό των (3.885) ευρώ και (217) δολαρίων Η.Π.Α
μία αστυνομική ράβδος,
τρεις σουγιάδες και
(15) κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό της έκτασης της εγκληματικής τους δράσης συνεχίζονται.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

9η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός έδρας ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Α.Ε. Μικρασιατών 5-11-17/15:00)

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ  (15:00)
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ  (15:00) 
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  (15:00)
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (15:00)
Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017
Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (15:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ (15:00)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (15:00)
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:00)

Άρτα: Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Ρουμανίας κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παραβάσεων της νομοθεσίας περί όπλων

Συνελήφθησαν, χθες (02-10-2017) το απόγευμα στην Άρτα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο υπήκοοι Ρουμανίας, ηλικίας 32 και 53 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παραβάσεων της νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι προχθές το πρωί διέρρηξαν μονοκατοικία στη Ράχη Άρτας, απ’ όπου αφαίρεσαν τρόφιμα, είδη ρουχισμού και διάφορα μικροαντικείμενα.
Σημειώνεται, ότι οι δύο δράστες έγιναν αντιληπτοί τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες πήγαιναν στο σπίτι, ενώ ο 32χρονος αλλοδαπός στην προσπάθειά του να διαφύγει στράφηκε εναντίον τους με τη χρήση μαχαιριού, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλλει και διαμαρτύρεται για την εκδίωξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλλει τη μεθοδευμένη εκδίωξη των Ελλήνων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας από τις πατρογονικές τους εστίες με κατεδαφίσεις σπιτιών και υφαρπαγές των περιουσιών τους.
Η ύψιστη ευρωπαϊκή αξία, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που αποτελεί βασικό θεμέλιο στον πολιτισμένο κόσμο γκρεμίζεται και καταρρακώνεται στην Αλβανία, στη Χειμάρα και σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος διαμαρτύρεται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και καταδικάζει τακτικές στη γειτονική Αλβανία με δυνάμεις καταστολής και σιδηρόφρακτους εργολάβους, που με προκλητικό, παράνομο τρόπο και με καθεστωτική απολυταρχική συμπεριφορά προχωρούν σε σχέδιο εκδίωξης των Ελλήνων της Αλβανίας.
Τα Δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και η εφαρμογή τους στην Αλβανία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων και για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στέκεται δίπλα και αλληλέγγυα στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

9η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Α.Ε. Κληματιάς 5-11-17/15:00), εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ο. Κόντσικας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 4-11-17/15:00)

ΣΑΒΒΑΤΟ  4  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 
ΩΡΑ: 15:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ

Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:00)
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΚΑΡΥΩΝ (15:00)
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 -Α.Π.Ο.Ε.Λ. (15:00)
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (15:00)
Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017
Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (12:00)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (15:00)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (15:00)
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:00)

Εγκυμοσύνη: Οι ξεχασμένοι «θησαυροί» της διατροφής

Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη στην εγκυμοσύνη για την διαφύλαξη της υγείας της μητέρας και του μωρού.
Παρότι, όμως, όλες οι έγκυοι ξέρουν πόσο σημαντική είναι η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, σιδήρου και συχνά ασβεστίου με βιταμίνη D, λίγα είναι γνωστά στο ευρύ κοινό για τα οφέλη από την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C, ψευδαργύρου και μαγνησίου.
Όπως εξηγεί ο Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος κ. Μιλτιάδης Αδάμ, η βιταμίνη C παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιταχύνει την επιδιόρθωση των ιστών και την επούλωση των πληγών, και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και την καλή ανάπτυξη των οστών.
Ειδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου, ιδίως για τις εγκύους με σιδηροπενική αναιμία και όσες ακολουθούν χορτοφαγική ή σχεδόν χορτοφαγική διατροφή.
Στα έμβρυα η επαρκής βιταμίνη C μπορεί να είναι απαραίτητη για ομαλή νοητική ανάπτυξη, καθώς και για τον σχηματισμό των οστών, των χόνδρων, των τενόντων και του δέρματος.

Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου: ‎3η Γιορτή Τσίπουρου την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, από 1:00 μ.μ.-9:00 μ.μ. στο Αθλητικό Κέντρο Ραδιοφωνίας, Ίλιον

Το Δ.Σ της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου, σε συνεργασία με το Δήμο Ιλίου, διοργανώνει την 3η Γιορτή Τσίπουρου!
Με τα καζάνια να σας περιμένουν να απολαύσετε φρέσκο τσίπουρο….
Με παραδοσιακά εδέσματα από την Ήπειρο
Με ένα δρώμενο που θα σας ταξιδέψει
Με πολύ μουσική, χορό, και τραγούδι.
Θα μας διασκεδάσει η ζυγιά του Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τους Μιχάλη Ζάμπα και Χρήστο Πότση στο τραγούδι.
Συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα της Ένωσής μας.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια-διδασκαλία: Έφη Ρούτη-Βασίλης Τσούνης

Οστεοαρθρίτιδα: Αλγόριθμος προβλέπει την εξέλιξη της νόσου

Ένας νέος αλγόριθμος εκφύλισης του χόνδρου μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στους ασθενείς, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας. Η χρήση του θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά τη λήψη αποφάσεων για τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, καθώς η επιβράδυνση της εξέλιξής της ή ακόμα και η διακοπή της έχει θετικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενή.
«Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια συχνή, εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, κυρίως εκείνων που υπόκεινται σε ισχυρές καταπονήσεις και ιδιαίτερα του γόνατος, η οποία επηρεάζει τόσο τον χόνδρο όσο και τα οστά. Η φθορά του χόνδρου, που οδηγεί στην εμφάνισής της, μπορεί να οφείλεται σε αδύναμους τετρακέφαλους, σε κάποιον τραυματισμό ή σε ανατομικό πρόβλημα» αναφέρει ο  φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr ). «Συχνότερα εμφανίζεται στις γυναίκες, είτε έφηβες είτε σε όσες έχουν περάσει τα 40. Στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας παρατηρούνται ρωγμές, μαλάκυνση του χόνδρου, κατακερματισμός και ινιδισμός του, ενώ σε μεταγενέστερα στάδιά της οι αλλοιώσεις αυτές επιδεινώνονται και ξεκινά η απώλεια του χόνδρου».
Η παχυσαρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση και ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, εξαιτίας κυρίως των υπερβολικών χρόνιων καταπονήσεων του. Με βάση στατιστικά δεδομένα ο δείκτης μάζας σώματος σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη της νόσου. Ωστόσο, ακόμη και στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα δεν ήταν δυνατή, μέχρι πρότινος,  η εκτίμηση της ταχύτητας εξέλιξής της.
Εκτός από τους ανθρώπους με πλεονάζον βάρος, οι ηλικιωμένοι είναι η δεύτερη πιο ευπαθής ομάδα, καθώς η φθορά του αρθρικού χόνδρου αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης.
Οι απεικονιστικές μέθοδοι που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι γιατροί για τη διάγνωση της νόσου, όπως η μαγνητική τομογραφία ή η ακτινογραφία, παρέχουν μόνο πληροφορίες για το πάχος ή τη σύνθεση του χόνδρου, αλλά δεν παρέχουν δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας ή εργαλεία για την πρόβλεψη της εξέλιξής της.