Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ειλημμένη η απόφαση για Κέντρο Μεταναστών στην Κακαβιά

Μέχρι και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαραίτητων εργασιών και ενεργειών που πρέπει να γίνουν, για τη λειτουργία του, ανακοίνωσε για το Κέντρο Κράτησης λαθρομεταναστών στην Κακαβιά, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την πρώτη συζήτηση που έγινε στα Ιωάννινα, κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του.
Από την Ηγουμενίτσα, όπου παρευρέθη στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, ο κ. Δένδιας τόνισε, ότι το Κέντρο Κράτησης θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.
Μάλιστα, προχώρησε ακόμη πιο μακριά, λέγοντας, ότι θα πρόκειται για Κέντρο που θα πληροί τον χαρακτήρα του «προαναχωρησιακού», δηλαδή θα είναι Κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών για μικρό χρονικό διάστημα πριν αυτοί, επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους. Η δυναμικότητα του Κέντρου θα είναι περίπου για 250 λαθρομετανάστες, ενώ το επόμενο διάστημα και η Ήπειρος θα έχει την τύχη να γνωρίσει από κοντά τι σημαίνει επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», με τον κ. Δένδια, να προαναγγέλλει επιχειρήσεις – σκούπα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Αν όλα τα παραπάνω όμως, μπορούν να θεωρηθούν και αμιγώς πολιτικά, η δήλωση του κ. Δένδια, ότι το Κέντρο προχωρά, πέραν των άλλων και επειδή δεν υπάρχουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου, δημιουργεί πλείστα ερωτηματικά για το εάν γνωρίζει τι πραγματικά γίνεται στην περιοχή.

Το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή του δήμου Πωγωνίου ένα μήνα μετά την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα, έδωσε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Κ. Καψάλης, που όπως και την πρώτη φορά, έτσι και τώρα, πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του κ. Δένδια από τα μέσα ενημέρωσης.
Έτσι, εξέφρασε την απογοήτευση που υπάρχει στο δήμο Πωγωνίου και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας που αποφεύγει συστηματικά να ενημερώσει τους καθ’ ύλιν αρμόδιους, εξάγοντας μάλιστα και συμπεράσματα που δεν ανήκουν στην πραγματικότητα, όπως το ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις.
«Φανήκαμε διαλλακτικοί από την πρώτη στιγμή και το μόνο που είπαμε ήταν ότι θέλουμε να ενημερωθούμε για το τι θέλουν να κάνουν. Πλέον όμως και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν φοβόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Ο κόσμος είναι ανάστατος, όπως και το δημοτικό συμβούλιο, όμως δεν πρόκειται να κάνουμε βιαστικές κινήσεις ή να λάβουμε εν θερμώ αποφάσεις. Βρισκόμαστε σε διαδικασία ενημέρωσης, και θα επισκεφθούμε και περιοχές, όπου λειτουργούν ήδη Κέντρα Κράτησης, για να δούμε πως λειτουργούν. Δεν είπαμε ούτε ναι, ούτε όχι. Όμως ο τρόπος τους, μας αναγκάζει να πούμε όχι γιατί δε γνωρίζουμε το παραμικρό», σημείωσε αρχικά ο κ. Καψάλης.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Πωγωνίου έθεσε αι ένα δεύτερο θέμα που έχει να κάνει με την εικόνα του μεθοριακού σταθμού της Κακαβιάς και πόσο αυτή θα επιδεινωθεί εάν προχωρήσει η υλοποίηση ενός Κέντρου χωρίς στοιχειώδες υποδομές.
«Σήμερα, η κατάσταση στην Κακαβιά είναι τραγική και δεν τιμά κανέναν. Αν σε αυτή την εικόνα προστεθεί και ένας αριθμός λαθρομεταναστών, λυόμενα και δεν ξέρουμε τι άλλο θέλουν να κάνουν, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη. Υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα, όπως είναι η διάθεση των λυμάτων, η υδροδότηση του Κέντρου και της περιοχής και κανείς δεν ενημερώνει το δήμο Πωγωνίου», τόνισε ο κ. Καψάλης.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου αναμένεται να επισκεφθεί το Κέντρο Κράτησης στον Έβρο εντός των ημερών, ενώ πιθανότατα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας, να τεθεί ξανά εκτάκτως το θέμα.

Λουκέτο σε 2.000 βενζινάδικα στην Ελλάδα

Η κρίση «θερίζει» την αγορά καυσίμων

Λουκέτο έβαλαν περίπου 2.000 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα, καθώς εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η πτώση των πωλήσεων στα καύσιμα κίνησης φθάνει στο 40% και στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 75%, όπως τονίστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας.
Στην ημερίδα τέθηκε επί τάπητος η εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ζήτημα με το οποίο συμφωνούν απόλυτα οι βενζινοπώλες, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΒΕ, Μιχάλης Κιούσης, προσθέτοντας μάλιστα, «επιτέλους θα μπει ένα νοικοκύρεμα στην αγορά».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθη 50χρονος ημεδαπός για μη απόδοση φόρων (Φ.Μ.Υ. και Φ.Π.Α.) προς το Δημόσιο

Οι συνολικές οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 85.354,79 ευρώ

Συνελήφθη χθες (04-03-2013) το πρωί, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 50χρονος ημεδαπός, για μη απόδοση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.) και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)
Οι συνολικές οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 85.354,79 ευρώ.
Ο συλληφθείς δηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα σε διαφορετικές περιπτώσεις, δύο νεαροί ημεδαποί για ναρκωτικά

Κατασχέθηκαν συνολικά 1.770,7 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα, σε διαφορετικές περιπτώσεις δύο ημεδαποί, ηλικίας 32 και 21 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και παράνομης οπλοκατοχής.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες (04-03-2013) αργά το βράδυ στην Ελεούσα Ιωαννίνων, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών ότι ο 32χρονος χρησιμοποιεί την οικία του ως σημείο απόκρυψης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, πραγματοποιήθηκε έρευνα σ’ αυτή, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
επτά (7) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν κάνναβη, συνολικού βάρους (1.510,7) γραμμαρίων
το χρηματικό ποσό των (700) ευρώ, ως προερχόμενο από πώληση ναρκωτικών ουσιών
Στην δεύτερη περίπτωση, χθες το βράδυ στο πλαίσιο έλεγχων που πραγματοποιούσαν περιπολούντες αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, εντόπισαν έναν 21χρονο ημεδαπό, ο οποίος είχε στην κατοχή του μία μεταλλική πτυσσόμενη ράβδο.
Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι ο 21χρονος κατείχε στο σπίτι του στην πόλη των Ιωαννίνων, ποσότητα κάνναβης βάρους (260,7) γραμμαρίων.
Η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διασυνδέσεις και το εύρος των παράνομων συναλλαγών των δύο συλληφθέντων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της γιαννιώτικης Δανιμαρκίας…

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Προς τον Δήμαρχο και Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 
          Στις 19 Δεκεμβρίου 1980 δημοσιευόταν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τον τότε Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αθ. Ταλιαδούρο κ. Πρόεδρο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, η ίδρυση Κέντρου Υδροβιολογικών Ερευνών (ΚΥΒΕ), υπό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με εμπνευστή τον αείμνηστο Γ. Καλλίστρατο, Καθηγητή Ιατρικής (έδρα Φυσιολογίας). Στο ερευνητικό κέντρο παραχωρήθηκε επίσης έκταση δημοσίου κτήματος 25 στρεμμ. στο Κατσικά για την φερέλπιδα οικολογική προσπάθεια. Η μετά Καλλίστρατον εποχή, έφερε την κατάργηση αυτού του ανεκτίμητου περιβαλλοντικού κέντρου, για το λιμνιαίο οικοσύστημα και για την συστηματική μελέτη και εκμετάλλευση του υδροβιολογικού πλούτου, προδιαγράφοντας την τύχη της Παμβώτιδας και των υδάτινων πόρων της Ηπείρου γενικότερα. Πριν από 33 χρόνια προβλέπονταν καταστατικά, από το τότε επιστημονικό δυναμικό του ιδρύματος, η μελέτη και αξιοποίηση των απορριμμάτων και άλλων μη εκμεταλλεύσιμων γεωργικών και θαλασσίων προϊόντων, εστιάζοντας κύρια στην μόλυνση του περιβάλλοντος και στην εξεύρεση μεθόδων αντιμετώπισής της! Αλήθεια τι απέμεινε από το μεγαλόπνοο εκείνο επιστημονικό εγχείρημα;

Καταργείται το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων από το 2014

Η τρόικα το θεωρεί αναποτελεσματικό
Την κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτική συλλογής αποδείξεων θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση το Μάιο.
Η τρόικα θεωρεί αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και έχει ζητήσει την κατάργηση του και την αντικατάσταση του με ένα νέο σύστημα προσδιορισμού πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό.
Σημειώνεται πως βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας , η οποία αναμένεται να αλλάξει με το νομοσχέδιο του Μαΐου:- Για τις δηλώσεις του 2013 απαιτούνται αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος, με μέγιστο όριο αποδείξεων τα 15.000 ευρώ. Για τις δηλώσεις του 2014 απαιτούνται και πάλι αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος αλλά με μέγιστο όριο αποδείξεων τα 10.500 ευρώ.

Αγνή Σμπόνια: Εκλογή στην Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ με πρωτιά σε Ήπειρο και Πρέβεζα!

Η 25χρονη Αγνή Σμπόνια, μετά την επανεκλογή της, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, στη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα με την επιτυχία να εκλεγεί πρώτη γυναίκα της Ηπείρου και της Πρέβεζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους συνέδρους του κινήματος που με στήριξαν και με τίμησαν έμπρακτα με την ψήφο τους, αλλά και αυτούς που με αξιολόγησαν θετικά, πιστεύοντας στη νέα γενιά μας.
Συμμετείχα, σ' αυτή την εκλογική διαδικασία του κινήματος εκφράζοντας την φωνή των νέων και δεσμεύομαι ότι θα είμαι παρούσα σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το κίνημα μας, αγωνιζόμενη με άποψη και συνέπεια, παλεύοντας για την κοινωνία, το Νομό Πρέβεζας, την Περιφέρεια της Ηπείρου αλλά και ολόκληρη τη χώρα μας.
Η επόμενη μέρα όχι μόνο για το ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά κυρίως για την Ελλάδα, έχει ανάγκη τους νέους ανθρώπους και τη νέα γενιά από όποια γωνιά της χώρας και αν προέρχεται και από όποια "υγιής" κοινωνική ομάδα κι αν συμμετέχει.
Ας το καταλάβουν επιτέλους κάποιοι, ότι δεν μπορεί η νέα γενιά συνεχώς να απολογείται για το παρελθόν, για τα λάθη και τις παραλήψεις άλλων. Εμείς οι νέοι συμμετέχουμε ενεργά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ προσπαθώντας να αλλάξουμε το κίνημα μας και να το  φέρουμε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της κεντρικής πολιτικής σκηνής ως τον βασικό πρωταγωνιστή όπως του αρμόζει, κοντά και δίπλα στην ελληνική κοινωνία που το έχει άμεση και απόλυτη ανάγκη!"
Αγνή Σμπόνια
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Μεσογείων, διοργανώνει χορό, το Σάββατο το βράδυ 9 Μαρτίου 2013, στο κέντρο ''Παράδεισος'', στα Καλύβια Θορικού

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή η Ημερίδα για τον «Οινικό Τουρισμό» που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα η ημερίδα με θέμα «Ηπειρωτικός Αμπελώνας και Οινικός Τουρισμός». Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος WineΝet.
Κορυφαίοι επιστήμονες από την Ήπειρο και την Απουλία ανέπτυξαν ενδιαφέροντα θέματα τόσο για την αμπελουργία και τις δυνατότητες ανάπτυξής της όσο και για τον τρόπο συμβολής της στην ανάπτυξη μιας μορφής εναλλακτικού τουρισμού, του οινικού τουρισμού.