Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Έτοιμο το σχέδιο για την αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο

ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η «ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ»

Το σχέδιο της απομάκρυνσης 150.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο, που προβλέπεται ήδη από το δεύτερο Μνημόνιο με στόχο την περιστολή των δημοσίων δαπανών, έχει ήδη επεξεργαστεί η απερχόμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με την Task Force.
Έτσι, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, επανέρχονται στην... ημερήσια διάταξη οι διαδικασίες για την απομάκρυση περίπου 50.000 υπαλλήλων το χρόνο, όπως απαιτεί μετ' επιτάσεως η τρόικα.
Μετά την εκπόνηση των κριτηρίων για την αξιολόγηση του προσωπικού, που αναμένεται να επεκταθεί τον Ιούνιο σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως αναφέρει «Το Βήμα» η κυβέρνηση επαναφέρει και την απόφαση για την εισαγωγή Συστήματος Περιγραμμάτων Θέσεων.
Το σύστημα αυτό σημαίνει ότι όλες οι θέσεις του Δημοσίου θα «επανεξεταστούν» στο πλαίσιο της κατάρτισης των νέων οργανισμών από μηδενική ουσιαστικά βάση με την καθιέρωση νέων προσόντων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για την απομάκρυνση των υπαλλήλων που θα αδυνατούν να καλύψουν τις εν λόγω θέσεις με βάση τις νέες αυξημένες απαιτήσεις.
Σε πρώτη φάση αναμένεται να εκπονηθούν 50 περιγράμματα θέσεων που θα καλύψουν κατά προτεραιότητα, «οριζοντίως», όπως αναφέρεται, θέσεις υπουργείων, γενικών γραμματειών και ΝΠΔΔ διαφόρων κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων, καθώς και θέσεις ευθύνης.
Αυτό σημαίνει ότι τα 50 αυτά περιγράμματα θέσεων θα αντικαταστήσουν σε ολόκληρο το εύρος του Δημοσίου τα υφιστάμενα διάσπαρτα καθηκοντολόγια και προσοντολόγια που επιτρέπουν την πρόσληψη και, κυρίως, την παραμονή των υπαλλήλων στις υπηρεσίες. Με βάση αυτά τα περιγράμματα θα κληθούν οι υπάλληλοι να επανατοποθετηθούν στις θέσεις εργασίας τους, μετά και την ισχύ της κινητικότητας σε όλόκληρο το εύρος του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, τα περιγράμματα θέσεων θα περιλαμβάνουν ιδίως:
Τον τίτλο και τον ορισμό της περιγραφόμενης θέσης εργασίας.
Τον σκοπό και το αντικείμενό της θέσης εργασίας.
Το απαιτούμενο επίπεδο τυπικών και άτυπων γνώσεων και τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες για την κάλυψη της θέσης εργασίας.
Το πλαίσιο δεοντολογίας και επαγγελματικής ηθικής εντός του οποίου καλείται να λειτουργήσει ο κάτοχος της θέσης εργασίας.
Την ανάλυση της θέσης εργασίας σε κύριες και επιμέρους λειτουργίες που επιτελεί, την περιγραφή των καθηκόντων και τις απαιτούμενες συνθήκες άσκησής τους...


ΠΗΓΗ: www.newpost.gr

Ανασφάλιστα Ι.Χ.: Πώς να γλυτώσετε πρόστιμα και ποινές που... έρχονται...

Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων κυκλοφορούν με ανασφάλιστα Ι.Χ, μοτοσυκλέτες, φορτηγά ή οποιοδήποτε άλλο όχημα, έχουν ένα και μοναδικό τρόπο για να γλυτώσουν τις επερχόμενες ποινές και πρόστιμα που ετοιμάζεται να επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Και αυτός ο τρόπος...
δεν είναι άλλος από το να σπεύσουν άμεσα και να τα ασφαλίσουν πριν τους εντοπίσει το ηλεκτρονικό «μάτι» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και τους στείλει το «μπουγιουρντί».
Σήμερα κυκλοφορούν στη χώρα μας πάνω από 1 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών και η ΕΑΕΕ σύστησαν μικτή επιτροπή προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου. Οι προτάσεις παραδόθηκαν και αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με αυτές, για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων θα πρέπει να «παντρευτούν» η ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών που είναι καταγεγραμμένα όλα τα ασφαλισμένα οχήματα και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που είναι καταγεγραμμένα όλα τα κυκλοφορούντα οχήματα. Από την διασταύρωση θα εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα και οι ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία κάθε άλλης υπηρεσίας ή φορέα που εκδίδει άδειες οχημάτων.
Μετά την διασταύρωση, το ΚΕΠΥΟ θα ξεκινήσει την αποστολή επιστολών με τις οποίες θα δίνονται οι προθεσμίες στους ιδιοκτήτες των οχημάτων να τα ασφαλίσουν. Σε όσους εντοπιστούν με ανασφάλιστο όχημα από την ΓΓΠΣ, θα δίνεται η δυνατότητα σε διάστημα 8 έως 10 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης να προχωρήσουν στην σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου με εταιρεία της επιλογής τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πρόταση της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για το θέμα, προβλέπει την επιβολή προστίμου 250 ευρώ ακόμη και σε αυτούς που θα προχωρήσουν στην ασφάλιση των οχημάτων τους μέσα στην προθεσμία. Άρα για να γλυτώσει κάποιος το πρόστιμο και τις ποινές, αν θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει εγκαίρως να ασφαλίσει το όχημα του
Όσοι δεν τα ασφαλίσουν, εκτός από το πρόστιμο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ποινές του ΚΟΚ που είναι αφαίρεση της άδειας οδήγησης, της άδειας κυκλοφορίας του ΙΧ και των πινακίδων του οχήματος για δέκα (10) ημέρες, ενώ παράλληλα προβλέπονται και άλλες ποινές από το προεδρικό διάταγμα 237/86 που είναι οι εξής:
Οδήγηση ανασφάλιστου αυτοκινήτου: Αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 12 μήνες.
Οδήγηση ανασφάλιστου αυτοκινήτου και πρόκληση ατυχήματος: Αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 24 μήνες.
Υπότροπη συμπεριφορά: Αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 36 μήνες.
Ανάλογα με την περίπτωση ισχύουν και ποινικές κυρώσεις, με φυλάκιση από 2 έως 12 μήνες και πληρωμή ποινής, 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα δίκυκλα, 500 ευρώ για τα ανασφάλιστα επιβατικά αυτοκίνητα και 1.000 ευρώ για τα ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά....


ΠΗΓΗ: www.e-volos.gr

"Άνθρακας" ο θησαυρός με τα αυθαίρετα!


Με το ζόρι 471 εκατ.
Περίμεναν 1,5 δισ ευρώ!

Μειωμένο αποδεικνύεται, τελικώς, το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών αυθαιρέτων για την «τακτοποίηση» των ακινήτων τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Όπως προκύπτει από τη στατιστική του ΥΠΕΚΑ, ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων μειώθηκε ραγδαία, καθώς από τις 3.500 - 4.000 έπεσε στις 500-700, ήταν δηλαδή έως και υποπενταπλάσιος σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.
Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα εκπνέει στις 30 Ιουνίου, σε περίπτωση, βέβαια, που δεν δοθεί παράταση.
Ως τις 6 Μαΐου είχαν υποβληθεί 327.684 δηλώσεις «τακτοποίησης» αυθαίρετων κατασκευών ή και χρήσεων, εκ των οποίων το 15% έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες εξοφλώντας ολόκληρο το πρόστιμο, ενώ το 38,5% τελεί ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Παράλληλα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι 133.746 αυθαίρετα έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη.
Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 471,6 εκατ. ευρώ από παράβολα (156 εκατ. ευρώ) και πρόστιμα (315,5 εκατ. ευρώ).
Η ολοκλήρωση της «ρύθμισης» και των 327.684 δηλώσεων θα φέρει εισπράξεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ποσόν το οποίο, σύμφωνα με τον Ν.4014/2012, θα διοχετευθεί στο Πράσινο Ταμείο.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθη αλλοδαπός που επιχείρησε να ταξιδέψει παράνομα στο εξωτερικό


Συνελήφθη, χθες (11.05.2012) στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 35χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αιγύπτου, για χρήση κλεμμένου ταξιδιωτικού εγγράφου και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Ειδικότερα, χθες αργά το βράδυ, ο 35χρονος κάνοντας χρήση αιγυπτιακού διαβατηρίου, με επικολλημένη κλεμμένη ελληνική άδεια διαμονής, επιχείρησε να αναχωρήσει από το Νέο Λιμένα Ηγουμενίτσας για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κλεμμένο ταξιδιωτικό έγγραφο κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΑΡΤΑ: Σύλληψη αλλοδαπού για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης


Ο 44χρονος καλλιεργούσε στον προαύλιο χώρο της οικίας του (5) δενδρύλλια.

Συνελήφθη χθες (11-05-2012) το μεσημέρι στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 44χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.
Ειδικότερα, στην Άρτα, σε αστυνομικό έλεγχο της οικίας του 44χρονου, βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο και κατασχέθηκαν (5) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 11 έως 38 εκατοστών, τα οποία καλλιεργούσε σε μία πλαστική γλάστρα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ανατίθεται η μελέτη για την κατασκευή μονάδας Α.Σ.Α. στην Ήπειρο

Ένα ακόμη βήμα για την προώθηση του έργου κατασκευής μονάδας Α.Σ.Α. στην Ήπειρο έγινε σήμερα. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης, προϋπολογισμού 445.840,03 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το μελετητικό σχήμα που αναλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης είναι η σύμπραξη μελετητών (ΕΠΤΑ Α.Ε. ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.- ENVIROPLAN A.E.- ΕNVIC ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΈΡΓΩΝ- ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ-ΛΩΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ- ΔΕΡΕΚΑΣ ΝΙΚ. ΤΟΥ ΣΠΥΡ.). Βελτιώσεις στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο

Βελτιώσεις των ασφαλτοταπήτων σε διάφορα σημεία του Εθνικού Οδικού Δικτύου θα γίνουν στο αμέσως χρονικό διάστημα. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε την ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.», ως ανάδοχο του έργου, που έχει προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.
Κατασκευή δρόμου πρόσβασης προς το ΧΥΤΑ Ελληνικού
Τον ανάδοχο του έργου για την βελτίωση του δρόμου πρόσβασης προς το ΧΥΤΑ Ελληνικού ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ και ανάδοχος αναδείχτηκε η «ΤΡΙΠΥΛΟΣ ΑΤΕΒΕ».
Έργα ύδρευσης στην Π.Ε. Ιωαννίνων
Τον ανάδοχο του έργου «βελτίωση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Τζουμέρκων», ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Το έργο, προϋπολογισμού 682.000 ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και ανάδοχος αναδείχτηκε η «ΚΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.».
Επίσης η Περιφέρεια Ηπείρου, με απόφαση της Ο.Ε., θα διαθέσει το ποσό των 17.390, 73 ευρώ για την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων Πλατανιάς, Μοιυζακαίων και Δροσοχωρίου του Δήμου Ιωαννιτών.
Βελτίωση του δρόμου Αθαμάνιο - Θεοδώριανα Π.Ε. Άρτας
Τη δημοπράτηση του έργου για τη βελτίωση - ασφαλτόστρωση του δρόμου Αθαμάνιο - Θεοδώριανα (β΄ φάση), με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.
Εγκρίσεις για έργα στην Π.Ε. Πρέβεζας
Έξι έργα προωθούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, μετά από αποφάσεις που έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή. Για δύο από αυτά αναδείχτηκαν ανάδοχοι και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες. Πρόκειται για την αποκατάσταση ζημιών στην 7η επαρχιακή οδό, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ, για το οποίο αναδείχτηκε ανάδοχος η Β. ΑΗΔΟΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. και για την προσθήκη αίθουσας για τις ανάγκες του ΟΚΑΝΑ Πρέβεζας, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, για το οποίο αναδείχτηκε ανάδοχος ο ο Ε.Δ.Ε. Ευάγγελος Γιαννουλάτος. Τα άλλα τέσσερα έργα, για τα οποία εγκρίθηκε η δημοπράτησή τους, είναι τα εξής: * Συντήρηση - διαγράμμιση τμήματος διασταύρωσης προς Ζερβό - όρια Δ.Δ. Παππαδατών της οδού Θεσπρωτικού - Παππαδατών - Μελιανών, προυπολογισμού 30.000 ευρώ. * Σήμανση - στηθαία ασφαλείας επαρχιακού και βασικού οδικού δικτύου Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. * Αντιπλημμυρικά έργα επί της 10ης επαρχιακής Οδού Δ.Δ. Τύριας- Λιθορριπές προστασίας Λούρου ποταμού στο Δ.Δ. Κλεισούρας Δήμου Ζηρού, προϋπολογισμού 57.000 ευρώ. * Εργασίες καθαρισμού ρέματος Καρυδά - κατασκευή τεχνικών, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.
Ένταξη έργων στην Π.Ε. Θεσπρωτίας στο πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας
Δεκτό έκανε αίτημα που είχε υποβάλει στις 11 Απριλίου 2012 η Περιφέρεια Ηπείρου ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνος Μωραϊτης, και ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ -030), δύο έργα που αφορούν την Π.Ε. Θεσπρωτίας. Το πρώτο αφορά τη βελτίωση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κορύτιανης με πίστωση 150.000 ευρώ και την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού Ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Μαργαριτίου με πίστωση 500.000 ευρώ.

Την Κυριακή η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

Την Κυριακή θα γίνουν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι ο κ. Κάρολος Παπούλιας θα συνομιλήσει με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που έλαβαν τη διερευνητική εντολή, δηλαδή τους προέδρους της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Θα ακολουθήσουν κατ' ιδίαν συναντήσεις του κ. Παπούλια με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, τη γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής κ. Νίκο Μιχαλολιάκο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ.  Φώτη Κουβέλη.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι ο πρόεδρος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σύμφωνα με το αρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Metron Analysis: Ναι σε κυβέρνηση κεντροαριστεράς

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει η εφημερίδα «Επενδυτής», το 50% των ερωτωμένων απάντησε ότι επιθυμεί κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς και μόνο το 34% προσδοκά κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου φτάνει το 20,2% και είναι το μοναδικό κόμμα με καθαρή αύξηση, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα που σημειώνουν κάμψη: Η Ν.Δ. υποχωρεί στο17,3%, το ΠΑΣΟΚ, ακόμα χαμηλότερα, στο 11,6%, το ΚΚΕ στο ιστορικό χαμηλό 4,2%, η Δημοκρατική Αριστερά στο 4,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 8,4% και η Χρυσή Αυγή στο οριακό 3,7%.
Με την αναγωγή, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται στο 25,5%, έναντι 21,7% της Ν.Δ. -που και αυτή αυξάνει τη δύναμή της-, 14,6% του ΠΑΣΟΚ και 5,3% του ΚΚΕ.
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τον τρόπο που ψήφισαν οι πολίτες στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα χωρίστηκε στα δύο. Δηλαδή τα μεγάλα αστικά κέντρα ψήφισαν αριστερή διακυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ η ελληνική περιφέρεια έδωσε "δικομματική αυτοδυναμία" στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ.

5ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

“HOW TO DO BUSINESS IN THE USA”
Αθήνα, 10 Μαΐου 2012, Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 5ο Σεμινάριο Εξωστρέφειας “How to do Business in the USA”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8/5/2012 στο Επιμελητηριακό Μέγαρο Ιωαννίνων μεταξύ του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Εξωτερικών.
Στο Σεμινάριο συμμετείχαν μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και επιχειρήσεις των Ιωαννίνων και τις ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι των οποίων παρουσίασαν την εμπειρία τους με την είσοδο και την εδραίωσή τους στην αγορά των ΗΠΑ. Σημαντική ήταν η παρουσία του κ. Donald Prater Director του FDA στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πάρμα της Ιταλίας, καθώς έκανε αναφορά για τις διαδικασίες πιστοποίησης των προϊόντων για την εξαγωγή τους στην αγορά των ΗΠΑ ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες του τμήματος προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, αναφέρθηκε στις δράσεις του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων προς το εξωτερικό και συγκεκριμένα προς την αγορά των ΗΠΑ.
Με την σειρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Δημήτρης Δημητρίου, ενημέρωσε ότι το Επιμελητήριο Ιωαννίνων παρακολουθεί τις δράσεις, τις θέσεις και τις προτάσεις για μείωση φόρου, ΦΠΑ και αύξηση της ρευστότητας από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Επίσης, έκανε γνωστή την οικονομική κατάσταση του Ν. Σερρών, την προσπάθεια για οργάνωση, υποστήριξη, διεκδίκηση και εξωστρέφεια, ώστε να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και του Ν. Σερρών.
Στην συνέχεια, παρουσιάστηκε ο υποστηρικτικός ρόλος της οικονομικής διπλωματίας και των στρατηγικών marketing & branding για την δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Επίσης, αναλύθηκε η φορολογική δομή στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα το ομοσπονδιακό και πολιτειακό φορολογικό σύστημα. Καταλυτικής σημασίας υπήρξε η παρουσίαση και ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Διευθυντή Τροφίμων, κ. Donald A. Peter- DVM Deputy Director (Foods), US FDA Europe Office, για τις διαδικασίες που ένας εξαγωγέας θα πρέπει να ακολουθήσει για να λάβει έγκριση από το FDA για την διανομή των προϊόντων του στην αγορά των ΗΠΑ.
Οι εργασίες του σεμιναρίου έληξαν με το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να αποκτήσουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα που απαιτείται, ως μία διέξοδος από την δύσκολη οικονομική περίοδο που όλοι βιώνουν. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα είναι στην διάθεση των επιχειρηματιών.

Σχετικά με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ένας μη κερδοσκοπικός αυτοδύναμος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1932, στοχεύει στην προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ελλάδας.
Σήμερα το Επιμελητήριο, με τα 1000 περίπου μέλη του, εξακολουθεί να ενισχύει και να διευκολύνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις επαγγελματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών. Είναι διαπιστευμένο μέλος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ουάσιγκτον και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται συνέδρια, με υψηλού κύρους ομιλητές από όλο τον κόσμο όπως: Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας, Healthworld, Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Φορολογικό Συνέδριο, μεταξύ άλλων, επιχειρηματικές αποστολές προς και από τις Η.Π.Α. και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και διοργάνωση Αμερικανικών περιπτέρων σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα Ποσειδώνια και η Defensys.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.amcham.gr


Υπεύθυνος Τύπου Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Μαρίνα Λεβέντη
211 2700716 - 6942681039