Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Άρχισε σήμερα από ΑΤΕ-Πειραιώς η καταβολή δανείων σε αγρότες

Στις 15 Οκτωβρίου το 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί μετά την 15η Δεκεμβρίου

Άνοιξαν, από σήμερα το πρωί, τα δάνεια τις ΑΤΕ-Πειραιώς για τις χρηματοδοτήσεις γεωργών, κτηνοτρόφων και μεταποιητικών αγροτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να υποστηριχθεί ο αγροτικός τομέας.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την οποία ο κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε σχετικά με τις προτεραιότητες του υπουργείου του.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα γης από τους αγρότες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και ανέφερε πως εντός των ημερών θα ανακοινωθεί η τελική ρύθμιση.
Ειδικότερα, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι θα δοθεί στην ώρα του το 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων, στις 15 Οκτωβρίου, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί μετά την 15η Δεκεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά ορισμένους κτηνοτρόφους που δεν είναι στο πρόγραμμα των κοινοτικών ενισχύσεων η ΑΤΕ-Πειραιώς «θα ανοίξει τα δάνεια της για να χρηματοδοτηθούν για τις κτηνοτροφές τους».
«Με αυτά τα εργαλεία αντιμετωπίζουμε άμεσα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι τρεις αυτοί αγροτικοί κλάδοι», επεσήμανε ο κ. Ταυτάρης.
Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίστηκε εξάλλου και με το «οξυμένο πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, που αφορά γαίες, οικόπεδα και κτίσματα που είχαν μπει ως εγγύηση στα δάνεια των αγροτών και από αυτά το 20% είναι μη εξυπηρετούμενα.
Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τσαυτάρης, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις τόσο με την παλιά όσο και την νέα ΑΤΕ, αλλά και με τις ιδιωτικές τράπεζες, δέχθηκαν να πάνε οι εγγυήσεις στο 120% και να αποδεσμευτούν οι υπόλοιπες γαίες.
«Από σήμερα η ΑΤΕ-Πειραιώς κάνει αυτό ακριβώς.Την ώρα που θα πάνε να ζητήσουν οι αγρότες νέα δάνεια θα τους κάνει αυτόματα την απομείωση και ταυτόχρονα την απελευθέρωση των δεσμευμένων εκτάσεων», τόνισε και πρόσθεσε:
«Είμαστε σε συνεργασία και με τους υπεύθυνους των άλλων τραπεζών για να βρούμε ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 'Αλλωστε, όπως και ο κ. Στουρνάρας είχε δηλώσει εδώ στη Βουλή, πρέπει να κάνουμε ρύθμιση σε ό,τι αφορά τα δεσμευμένα χωράφια και εκτάσεις. Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα γης από τους αγρότες. Θέλουμε να βρούμε τον τρόπο εξυπηρέτησης των δανείων. Βρισκόμαστε στις τελευταίες συζητήσεις. Σύντομα εντός των ημερών θα ανακοινώσουμε την τελική λύση».
Τέλος, ο κ. Τσαυτάρης έδωσε έμφαση και στις «μεγάλες προσπάθειες που γίνονται από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ, ώστε με βραχυπρόθεσμα δάνεια να αντιμετωπιστούν τα ελληνικά αγροτικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τις ζωοτροφές».

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 13ου Συμποσίου Ιστορίας Λαογραφίας- Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών με θέμα ««ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ του ΣΤΡΥΜΟΝΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 13ου Συμποσίου Ιστορίας Λαογραφίας- Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών της ΠΟΠΣΒ με θέμα ««ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ του ΣΤΡΥΜΟΝΑ». Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 8-9 Σεπτεμβρίου 2012 στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Ηράκλειας Σερρών. Κατά την έναρξη των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον πρόσφατα αδικοχαμένο τραγουδιστή Χρήστο Στεργίου από την Προσοτσάνη Δράμας.
Μετά την χορευτικές επιδείξεις των χοροδιδασκάλων της ΠΟΠΣΒ στην κεντρική πλατεία της Ηράκλειας ακολούθησε βλάχικο γλέντι με συμμετοχή άνω των 1000 ατόμων. Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή κόσμου τόσο στις συνεδρίες αλλά και στις συναφείς με το Συμπόσιο εκδηλώσεις. Το εφετινό Συμπόσιο έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσουν κυρίως οι ίδιοι οι Βλάχοι της υπό διαπραγμάτευση περιοχής για τον τόπο τους, το παρελθόν και το παρόν τους σ’ αυτόν. Με λίγα λόγια να καταθέσουν την πρόσληψη κι αντίληψη της ταυτότητάς τους. Επίσης δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν σύγχρονοι προβληματισμοί για τα πολιτιστικά βλαχικά πράγματα.
Ανοίγοντας τις εργασίες του Συμποσίου ο κ. Μιχ. Μαγειρίας, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, εξήρε την ιστορική σχέση ανάμεσα στους Βλάχους του Στρυμόνα και την Πίνδο, κατά τεκμήριο κοιτίδα των βλαχικών ομάδων της Ελλάδος. Ο κ. Μαγειρίας αναφέρθηκε επίσης εμφατικά σε ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός ότι δηλαδή «στην κοιλάδα του Στρυμόνα αντίκρυσαν το φως του κόσμου και πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια, ο μετέπειτα Μεγάλος Εθνικός Ευεργέτης Γεώργιος Σίνας, ο πρώτος βαρώνος του μοσχοπολίτικης καταγωγής οίκου καθώς και τα περισσότερα μέλη της μεγάλης και φιλογενούς οικογένειας των Δουμπαίων, λινοτοπίτικης απώτερης καταγωγής, όπως ο Θεόδωρος, ο Ευεργέτης των Σερρών κι ο αδερφός του Κωνσταντίνος, Ευεργέτης του Μελενίκου αλλά και της ευρύτερης περιοχής».
Από τις ανακοινώσεις του Συμποσίου κατέστη σαφές, ότι πλάϊ στους επώνυμους Βλάχους στέκεται επάξια η πληθώρα των ανώνυμων Βλάχων, όπως τσελιγκάδες και κυρατζήδες, έμποροι και πιστικοί, επαγγελματίες κι επιτηδευματίες, καλλιεργητές, νοικοκυραίοι της εύφορης γης του Στρυμόνα και οικιστές των ορεινών της. Οι Βλάχοι της κοιλάδας του Στρυμόνα, εξωστρεφείς και δυναμικοί, συνεισέφεραν στη διάδοση των Ιδεών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και στην Επανάσταση του 1821, μετείχαν της ζωής των ελληνορθοδόξων κοινοτήτων της περιοχής και ενίσχυσαν την ελληνική εθνική αυτοσυνειδησία του πληθυσμού της. Με πρωτοστάτες τους αστούς Βλάχους της πόλης των Σερρών, της Δοϊράνης και του Μελενίκου προσέδωσαν ορίζοντα οράματος στην περιοχή του Στρυμόνα, ώστε να αγωνιστεί για την απελευθέρωσή της. Καθόλου αμελητέο φυσικά το γεγονός ότι οι Βλάχοι καθόρισαν την απαραίτητη δημογραφική υπεροχή του ελληνικού στοιχείου έναντι των «εξαρχικών» διεκδικητών της περιοχής. Η συμβολή αυτή των Βλάχων του Στρυμόνα κατά τους νεότερους χρόνους στην ελληνική εθνική υπόθεση στην Ανατολική Μακεδονία υπήρξε μοναδικής σημασίας και προδιέγραψε το μέλλον της περιοχής και την έκβασή του αγώνα υπέρ των ελληνικών δικαίων.
Κλείνοντας τις εργασίες του Συμποσίου ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρίας τόνισε συμπερασματικά: «Σήμερα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας, θυμόμαστε και τιμούμε τη συμβολή αυτή των Βλάχων του Στρυμόνα. Για μας τους Έλληνες Βλάχους η κληρονομιά αυτή και η μνήμης της συνιστούν παρακαταθήκη για το σήμερα και το μέλλον της πατρίδας μας».
Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο βουλευτής Σερρών κ. Βλάχμπεης Μενέλαος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Μωϋσιάδης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Ηράκλειας Κοτσακιαχίδης Κλεάνθης, οι Αντιδήμαρχοι: Σερρών Γαλάνης Στέργιος, Μετσόβου Ταλάρης Στέργιος, Αλμυρού Τσούτσας Δημήτριος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κόνιτσας Νιτσιάκος Χρήστος, ο πρόεδρος του ΚΕΔ Ηράκλειας Κουτσάκης Γεώργιος, πρώην πρόεδροι της ΠΟΠΣΒ, πρόεδροι και μέλη ΔΣ Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ. Από το εξωτερικό έλαβαν μέρος: ο Βασιλής Αμπατζή (ΠΓΔΜ), πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Νικόλαος» Κρουσόβου και ταμίας του ΔΣ της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, ο Άρμπεν Λένα (Αλβανία), πρόεδρος του Συλλόγου «Μάντρα» Κορυτσάς, μέλος Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας καθώς κι ο Στέφανος Νικόλοφ (ΠΓΔΜ), πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Γευγελής «Μεγλενίτες - Χούμα».

Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ: Σε δύο δόσεις το επίδομα θέρμανσης

Η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης καθώς και ο τρόπος και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης εξετάσθηκαν στη σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό σύστημα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών το επίδομα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους σε δυο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί στην αρχή της χειμερινής σεζόν, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Η πληρωμή του, θα γίνει σε μετρητά και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που προέβλεπε παλαιότερο σχέδιο. Το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης φθάνει τα 120 - 150 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο όμως δεν έχει προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό.
Το επίδομα θα καταβληθεί με τέσσερα κριτήρια - κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και ανάλογα με την επιφάνεια της κατοικίας. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και λοιποί πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριο - Απρίλιο είναι πολύ χαμηλή.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διάλογος για το πρώτο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Φασισμός: Σαρξ εκ της σαρκός τους

Είναι

η υπονόμευση του συλλογικού και η θρησκεία του άφατου ατομισμού που στην οικονομία λατρεύει τον «ιδιώτη» και στην πολιτική διακηρύττει το θατσερικό δόγμα «η κοινωνία δεν είναι τίποτα, το άτομο είναι το παν».
*
Είναι
το εγκατεστημένο ανταγωνιστικό μοντέλο συμβίωσης που αναπαράγει το πρότυπο «ο άνθρωπος λύκος για τον άνθρωπο» και σε συνθήκες κρίσης διαποτίζει τον κοινωνικό ιστό με το δηλητήριο «ο θάνατός σου η ζωή μου».
*
Είναι
η παραχάραξη της έννοιας «αλληλεγγύη» σε φαρισαϊκή «φιλανθρωπία», η προσπάθεια γελοιοποίησης ή και αντιποίησης του «ο ένας για όλους και όλοι για έναν», που στρώνει το έδαφος στη λογική «ο καθένας για την πάρτη του» και «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
*
Είναι
η κρατική επιχορήγηση του «κοινωνικού αυτοματισμού» που αναγορεύει το «φραγγέλιο» σε «λύση» και δημιουργεί το περιβάλλον που εισάγει το μικροαστισμό στο ιδεολογικό κατακάθι, που ανάγει το λιντσάρισμα σε απενοχοποιημένη «πολιτική δράση».
*
Είναι
η ελεεινολόγηση του «άλλου» και του «διαφορετικού» που εκείνοι που τον φέρανε εδώ, αυτοί που τον εκμεταλλευτήκανε, αυτοί που τον θέλουνε για δούλο τους, τώρα θα τον κλείσουνε με «φράκτες» και σε στρατόπεδα για να «επανακαταλάβουνε τις πόλεις μας».
*
Είναι
η στοχοποίηση του αδύναμου ως εύκολου στόχου και ως ιδανικού αποδιοπομπαίου αντιπάλου.
*
Είναι
η κοινωνική και πολιτική αγριότητα που γυρεύει εξαγνισμό και νομιμοποίηση υποκρινόμενη ότι ασκείται στο όνομα του «υπέρτερου συμφέροντος», του «λαού», της «κοινωνίας».
*
Είναι
ο κατακερματισμός και η προώθηση της αντιπαλότητας μεταξύ των θυμάτων της κοινωνίας, ο διαχωρισμός τους σε αντιτιθέμενες μερίδες «κανιβάλων» που διαποτίζονται από την αρχή «χάνεις - κερδίζω», «αφανίζεσαι - υπάρχω», «πεθαίνεις - ζω».
*
Είναι
η διαστρέβλωση, το ψέμα, η ιστορική αφασία και ο γκεμπελισμός ως μόνιμων μεθόδων άσκησης και επιβολής πολιτικής.
*
Είναι
η ενοχοποίηση του μαζικού κοινωνικού, ταξικού, πολιτικού αγώνα και η ιταμή διασύνδεσή του - με στόχο την άνωθεν υποκατάστασή του - με τα «τάγματα εφόδου» των λούμπεν της ακροδεξιάς τρομοκρατίας.
Με δυο λόγια:
Η φασιστική - νεοναζιστική συμμορία των τραμπούκων του υποκόσμου που υποδύεται το πολιτικό κόμμα,
Είναι το δημιούργημα της σαπίλας, είναι η σαρξ εκ της σαρκός, ενός πολιτικού και οικονομικού καθεστώτος που για την αυτοπροστασία των δομών του και για την αναπαραγωγή του, μετατρέπει την ίδια τη βρωμιά του σε κοπριά με την οποία καλλιεργεί στα κεφαλαιοκρατικά θερμοκήπια τους Φρανκενστάιν, τους εντεταλμένους να υπηρετούν τη σαπίλα που τους δημιούργησε.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ε.Μ.Υ.: Χαλάει ο καιρός στην Ήπειρο - Καταιγίδες από το βράδυ της Παρασκευής

Σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καταιγίδες, μας περιμένουν τις επόμενες ημέρες στην Ήπειρο!
Ο καιρός, παρά το γεγονός ότι ακόμη είναι Σεπτέμβρης, θα έχει χειμωνιάτικο πρόσωπο.
Στο νομό Ιωαννίνων από σήμερα έως και την Παρασκευή θα επικρατεί συννεφιά, με ασθενείς βροχές κατά διαστήματα και τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς.
Όμως, από το βράδυ της Παρασκευής και όλο το Σαββατοκύριακο θα σημειωθούν καταιγίδες, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 19 βαθμούς!
Το σκηνικό του καιρού θα είναι παρόμοιο και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ηπείρου.
Στην Ηγουμενίτσα σήμερα και αύριο θα υπάρχει συννεφιά, η οποία θα δώσει τη θέση της στις έντονες βροχοπτώσεις και στις καταιγίδες το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς.
Στην Πρέβεζα αναμένεται να επικρατήσει συννεφιά έως και την Παρασκευή το μεσημέρι. Έκτοτε, έως και τη Δευτέρα θα εκδηλωθούν καταιγίδες, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 22 έως 26 βαθμούς.
Στην Άρτα, σήμερα και αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος, χωρίς να αναμένονται βροχές, όμως ο ουρανός θα ανοίξει από την Παρασκευή, όταν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη 23χρονου για κατοχή ναρκωτικών και οπλοκατοχή

Συνελήφθη χθες (11-09-2012) το βράδυ, στην πόλη των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός άνδρας, ηλικίας 23 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, ενήργησαν έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στο σπίτι του 23χρονου στα Ιωάννινα, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν :
ποσότητα κάνναβης βάρους (40,1) γραμμαρίων.
επτά ναρκωτικά χάπια.
δύο τηλεκάρτες με υπολείμματα ηρωίνης.
δύο μεταλλικούς τρίφτες με υπολείμματα κάνναβης.
δύο σιδηρογροθιές.
μία πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο.
ένα στιλέτο.
ένα σπρέι, πέντε κροτίδες και ένα καπνογόνο.
το χρηματικό ποσό των (240) ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Η οικοδομή στην Ήπειρο καταρρέει, παρασύροντας και δεκάδες άλλα επαγγέλματα

Πρώτη Πανελλαδικά η περιοχή μας στη μείωση του όγκου (- 61,9%)
Αλληλένδετη η κρίση στον κλάδο με την πρωτιά και στην ανεργία
Πέρα από κάθε έλεγχο είναι πλέον η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα της Ηπείρου, με τα στατιστικά στοιχεία που συχνά έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, να επιβεβαιώνουν την κατάρρευση του κλάδου.
Στον όγκο κατασκευών, που η πτώση έφθασε το -61,9%, εν πολλοίς οφείλεται και στην παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, αλλά και στην πολιτική αστάθεια των προηγούμενων μηνών.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες συμπολίτες, που τώρα μένουν άνεργοι, αφού ζούσαν από την οικοδομή και τα 150 και πλέον επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, πλακάδες, χτίστες κ.α.) που εξαρτώνται από αυτή.
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς και την πλήρη… άπνοια που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, αλλά και στις αγοραπωλησίες γης, που έχουν «παγώσει», τότε εύκολα αντιλαμβάνεται, ότι εν γένει η αγορά ακινήτων βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών! Και το πιο ανησυχητικό είναι, ότι δεν φαίνεται κάποιο «φως» στο τούνελ, εάν άμεσα δεν γίνει κάτι από την Πολιτεία.
Κατέρρευσε…
Τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), για την οικοδομική δραστηριότητα φέτος τον Ιούνιο, ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε καν… δραστηριότητα!
Ο όγκος, σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούνιο, μειώθηκε κατά 61,9% (!), ένα ποσοστό που φέρνει την Ήπειρο πρώτη πανελλαδικά (ο μέσος όρος ήταν -40,6%), ενώ η επιφάνεια μειώθηκε επίσης κατά 54,8% (!), ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο (42,9%). Μικρή (5%) ήταν η πτώση και στις άδειες.
«Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την κατάρρευση της οικοδομής. Δεν ακούγεται πια ούτε… μπετονιέρα στα Γιάννινα» τονίζουν εργατοτεχνίτες.
Μαζί με ανεργία…
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ραγδαία πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, έρχεται σε μια περίοδο, που η Ήπειρος, μαζί με την Δυτική Μακεδονία, είναι στην πρώτη θέση της ανεργίας πανελλαδικά.
Μάλιστα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν τον Ιούνιο, συμπίπτουν με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανεργία, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα και αφορούν επίσης τον Ιούνιο.
Αυτή η… σύμπτωση, μόνο τυχαία δεν είναι φυσικά, αφού πολύ μεγάλο μέρος των ανέργων στην Ήπειρο, απασχολούνταν στην οικοδομή και είναι βέβαιο, ότι όσο χειροτερεύει η κατάσταση σε αυτή, τόσο θα μεγαλώνει και η ανεργία.
Παράλληλα, όπως εξηγούν αναλυτές, «αρνητικά επηρεάζει την οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο και το γεγονός, ότι τελευταία φεύγουν, λόγω κρίσης και ανεργίας, πολλοί νόμιμοι μετανάστες και κυρίως Αλβανοί, που έμεναν στην περιοχή και δούλευαν σε οικοδομές». Είναι χαρακτηριστικό, ότι φέτος πάνω από 300 παιδιά Αλβανικής καταγωγής δεν θα φοιτήσουν στα σχολεία των Ιωαννίνων, αφού έφυγαν μαζί με τους γονείς τους για την Αλβανία.
Μένουν απούλητα…
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι και η κατάσταση στην αγορά των ήδη κατασκευασμένων ακινήτων, εκ των οποίων πολλά μένουν απούλητα.
Εννοείται βεβαίως, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν κυρίως τα νέα ακίνητα, που έχουν κατασκευαστεί από το 2008 και μετά.
«Ό, τι φτιάξαμε, πλέον ρημάζει» λένε κατασκευαστές, που αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα, αφού τα απούλητα διαμερίσματα φέρνουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις εταιρίες τους. «Τα χρέη αυξάνονται μήνα με το μήνα και η ρευστότητα έχει εξαφανιστεί, αφού δεν πωλείται σχεδόν κανένα διαμέρισμα» σημειώνουν.
Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στα ενοικιαζόμενα, με την ζήτηση από τους φοιτητές, ειδικά στα Γιάννινα, να είναι ικανοποιητική, την ώρα που αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν μειώσει τις τιμές των ενοικίων τους.
«Δεν κουνιέται φύλλο…»!
Πάντως, αν υπάρχει ένας ακόμη κλάδος (εκτός της οικοδομής), που «δεν κουνιέται φύλλο» είναι οι αγοραπωλησίες γης. Το κόστος για τους περισσότερους είναι απαγορευτικό, ενώ άπαντες περιμένουν να δουν πρώτα «φως» στο τούνελ της κρίσης και στην συνέχεια να προγραμματίσουν κάποια αγορά.
Όπως σημειώνουν μεσίτες, «υπάρχουν ιδιοκτήτες που προσπαθούν να πουλήσουν ένα χωράφι, ακόμη και πολύ μικρό σε έκταση, για πολύ καιρό. Κάποιοι πάνω από ένα ή δυο χρόνια. Ακόμη και στις περιοχές «φιλέτα», επικρατεί άπνοια».
Υπάρχουν λύσεις…
Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να αφήσει άλλο την κατάσταση εκτός ελέγχου. Ήδη υπάρχει έντονος προβληματισμός από την θέσπιση ενιαίου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τα χωράφια.
Οι κατασκευαστές από την πλευρά τους ζητούν πρωτίστως συμψηφισμό χρεών, αφού αυτή η λύση θα τους ανακουφίσει ταμάλα, ενώ έχουν ανάγκη και την λήψη μέτρων που θα τους δώσουν τα κίνητρα για να συνεχίσουν τη δουλειά τους.
«Στην περίπτωσή μας, ευνοϊκή θα ήταν και κάποια ρύθμιση για όσους επιθυμούν να πάρουν κάποιο δάνειο, για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα» τονίζουν και σημειώνουν ότι η οικοδομική ανάπτυξη της Ηπείρου και κυρίως των Ιωαννίνων, μπορεί να διεκόπη απότομα λόγω κρίσης, αλλά δεν θα σταματήσει εντελώς, εάν βεβαίως η Πολιτεία λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου…

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

ΠΡΕΒΕΖΑ: Εξιχνίαση διάρρηξης αυτοκινήτου

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 25χρονος ημεδαπός


Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας σε βάρος 25χρονου ημεδαπού, για διάρρηξη αυτοκινήτου, το οποίο ήταν σταθμευμένο στην παραλία στο Μονολίθι Πρέβεζας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα σε συνδυασμό με την εργαστηριακή εξέταση στοιχείων, ο 25χρονος, προ τριμήνου, διέρρηξε αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε παραλία στο Μονολίθι Πρέβεζας και αφαίρεσε από το εσωτερικό ένα ανδρικό ρολόι χειρός και ένα κινητό τηλέφωνο.
Η σχετική δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Θανατηφόρο τροχαίο στο 4ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Καλπακίου – Κακαβιάς

Χθες (11.09.2012) αργά το απόγευμα, στο 4ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Καλπακίου – Κακαβιάς, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο οδηγούμενο από 50χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Εξιχνιάστηκε κλοπή από οικία

Δικογραφία σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων σε βάρος δυο ημεδαπών γυναικών Ρομά, ηλικίας 32 και 41 ετών, για κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης, από οικία ηλικιωμένου ημεδαπού στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δράστιδες την 28-10-2009 αφαίρεσαν από οικία 90χρονου ημεδαπού στα Ιωάννινα, το χρηματικό ποσό των 18.000 ευρώ.
Οι κατηγορούμενες, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ανεπιφύλακτα από τον παθόντα, δε συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης των χρονικών ορίων του αυτοφώρου ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: Τα Φαραωνικά Υδροηλεκτρικά των Πηγών Αώου «ταράσσουν» τα νερά της κοινωνικής ειρήνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Επιτέλους ελπιδοφόρα ΟΧΙ σε περιόδους παρακμής.
Οι Τοπικές Κοινωνίες, Δήμος Ζαγορίου και εσχάτως ο Δήμος Κόνιτσας με τα ψηφίσματα αντίδρασης «κατασκευάζουν» το δικό τους φράγμα ευαισθησίας κόντρα στα φράγματα της κερδοσκοπίας και της τσιμεντοποίησης της ζωής μας.
Οι Fast Track διαδικασίες κατά του τεράστιου υδατικού πόρου της οροσειράς της Πίνδου με την κατασκευή «φαραωνικών συλλεκτήρων» ισοδυναμούν με βάρβαρες αντιπεριβαλλοντικές λογικές το οποίο το μόνο που εξασφαλίζουν για τις περιοχές τους είναι η ανεπίστρεπτη διατάραξη των οικολογικών ισορροπιών και δεδομένων.
Η οπισθοδρόμηση κατά του συλλογικού συμφέροντος και των φυσικών πόρων οργανώθηκε μεθοδευμένα με την κατάργηση ή την συγχώνευση των φορέων διαχείρισης της περιοχής ακολουθώντας την προσφιλή «πεπατημένη» περιβαλλοντικής συσκότισης. Καταδεικνύουν για άλλη μια φορά την νοοτροπία περί φυσικών αγαθών, περί Ευρωπαϊκού Δικαίου περί κοινωνικής νομιμότητας και Διαφάνειας.
Όπως επισημάναμε ως πολιτικός φορέας από την έκθεση της WWF οι παρενέργειες του Μνημονίου Ι και ΙΙ στο Ελληνικό φυσικό περιβάλλον θα είναι «αποψιλωτικές».
Το φράγμα ύψους 60 μέτρων εκτροπής του Αώου που θα κατασκευαστεί μεταξύ Βοβούσας και Σμιξωμάτων στο Αρκουδόρεμα, για να διοχετεύσει τα νερά του στην λίμνη των Ιωαννίνων, είναι η επαναφορά του ίδιου εφιαλτικού σεναρίου του 1995, της αλόγιστης ανάπτυξης, που βρήκε σθεναρή αντίσταση από τους φυσικούς εκμεταλλευτές του την Βωβούσα και εξέπνευσε.
Το παιχνίδι αυτό ενεργειακής μπίζνας, μέσω των υδροηλεκτρικών σταθμών έχει ντόπιους «αντιπροσώπους» που προωθούν επί χρόνια το ενεργειακό «Φρανσάϊζ» της ΤΕΡΝΑ ενεργειακής Α.Ε. και Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες.
Η υλοποίηση ενός έργου εκτροπής τέτοιας κλίμακας στο πέρασμά του, ισοδυναμεί με ένα νέο κατακλυσμό του Νώε, που θα εξαφανίσει ορεινά τοπία, ποτάμια, χαράδρες, μονοπάτια και μνήμες. Η οριστική αλλοίωση και επικείμενη καταστροφή της περιοχής, θα επιφέρει ολοκληρωτικό πλήγμα στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής (βλ. Κόνιτσα), καθόσον συνδέεται η φυσική υδρολογία της νομοτελειακά και πολιτισμικά με την ροή του ποταμού Αώου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα στηρίξουμε το κοινωνικό μέτωπο που αναπτύσσεται κόντρα στις φεουδαρχικές αντιλήψεις και στα διαχρονικά προπύργια κερδοσκοπίας και ιδιοτέλειας που ελλοχεύουν.
Το οικοσύστημα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου δεν είναι «υδροηλεκτρικό οικόπεδο» και μηχανή κοπής χρημάτων.
Είναι αυτοτελές και διακριτό δυναμικό προϊόν σπάνιας οικολογικής και τουριστικής αξίας. Θα αγωνιστούμε ενάντια στις αποφάσεις και της προχωρημένης διαβούλευσής τους… όλες είναι άκυρες όταν δε συνηγορούν οι ντόπιοι πληθυσμοί και ανάγκες.
Δε θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν τα απειλητικά μοντέλα εξαθλίωσης της ζωής μας.
Δεν μπορεί να εγκρίνει το ΥΠΕΚΑ την κατασκευή Υδροηλεκτρικών Φραγμάτων πριν ολοκληρωθούν τα σχέδια Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, όπως προβλέπει η οδηγία 2000/60 ΕΚ.
Είναι γνωστοί οι αγώνες και οι κατακτήσεις για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ήπειρο.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Αφορολόγητο τέλος – Φόρος για όλους από το πρώτο ευρώ! Οι προτάσεις της Τρόικας

Είναι ένα ακόμη από τα χαρτιά που έριξαν στο τραπέζι οι τροϊκανοί για την εξοικονόμηση και άλλων χρημάτων από το κράτος.
Για την ακρίβεια η τρόικα υπολογίζει ότι το Δημόσιο χάνει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο το χρόνο από την ύπαρξη του αφορολόγητου ορίου που αυτή τη στιγμή είναι στα 5.000 ευρώ για την πλειοψηφία των φορολογουμένων.
Η πρόταση των τροϊκανών είναι για πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου και να φορολογείται κάθε πολίτης από το πρώτο ευρώ των εσόδων του.
Μέτρο που θα σημάνει νέα αιμορραγία για όλους τους Έλληνες και ειδικά για τα κατώτερα στρώματα καθώς με την ύπαρξη του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ άνθρωποι με εισοδήματα 10.000, 12.000 και 14.000 ευρώ το χρόνο θα βρεθούν επί της ουσίας να πληρώνουν διπλάσιο φόρο σε σχέση με σήμερα.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: Ευχαριστήριο και Οικονομικός Απολογισμός της εκδήλωσης της 20ης Αυγούστου 2012



ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 20-08-2012


Το Δ.Σ. του Αγροτικού Αστέρα ευχαριστεί πολύ όλους τους φίλους της ομάδας, οι οποίοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση της 20ης Αυγούστου 2012 καθώς και τους μουσικούς και όλους όσους συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης .

Ευχαριστούμε τους χορηγούς της ομάδας :
PLEGMA BAR
ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΣΚΟΣ
ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ

ΧΑΡΙΣΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΚΑΛΠΑΚΙ
ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΣΑΝΙΔΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΑΦΟΙ ΚΑΚΑΡΑΝΤΖΑ
ΚΟΥΚΛΙΟΙ
ΨΗΣΤΑΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΟ

«ΧΑΣΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ»
ΚΑΛΠΑΚΙ
ΧΑΣΑΠΟΤΑΒΕΡΝΑ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ
ΠΛ. ΟΜΗΡΟΥ 2 – ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

ΝΤΟΤΗ
ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΥΣΣΟΣ – ΜΑΡΙΑ ΥΦΑΝΤΗ
ΚΑΛΠΑΚΙ
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΣΙΟΥΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ
ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

ΑΦΟΙ Δ. ΓΚΟΓΚΟΥ Ο.Ε.
ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ
ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Stone
ΓΑΡΙΒΑΛΔΗ 27 – ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΜΠΑΡ

ΣΑΝΙΔΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ - ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΜΑΚΗΣ ΠΡΟΚΟΣ
ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ
ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΜΕΛΗ
ΚΑΝΙΓΓΟΣ (ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΑΣ) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

Επίσης ενημερώνουμε ότι από την εκδήλωση προέκυψαν τα εξής :
ΕΣΟΔΑ : 4.521,00 Ευρώ
ΕΞΟΔΑ : 3.020,00 Ευρώ
ΥΠΟΛΟΙΠΟ : 1.501,00 Ευρώ

Ευχόμαστε να είστε όλοι πάντα κοντά μας γιατί η προσφορά σας είναι απαραίτητη για την επιβίωση της ομάδας.

Εκ του Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ

Ποιές μέρες είναι ελεύθερη η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

«Η είσοδος για όλους τους επισκέπτες σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη τις ακόλουθες ημέρες:

α. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου.
β. Τις εθνικές εορτές 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου, τις επετειακές ή βάσει διεθνών συμβάσεων ημερομηνίες,
18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων),
18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων),
5η Ιουνίου (Παγκόσμιος Ημέρα Περιβάλλοντος),
το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους),
καθώς και η 6η Μαρτίου (Μνήμη Μελίνας Μερκούρη)».

Προς στάση πληρωμών οδεύουν 16 Δήμοι στην Ήπειρο

Ποιοι είναι οι πρώτοι δήμοι που το πολύ μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα στοιχειώδη; Μισθούς, άμεσα λειτουργικά έξοδα κ.λπ.;


Να παρέχουν, με ολοκληρωμένο τρόπο, τα βασικά ανταποδοτικά, όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός;
Η aftodioikisi.gr μίλησε με δημάρχους σε όλη τη χώρα και κατέγραψε 95 δήμους, (ανάμεσα τους μάλιστα και τους τέσσερις από τους πέντε μεγάλους:
Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Λάρισας) οι οποίοι είναι έτοιμοι να κηρύξουν «default», παρότι αρκετοί από αυτούς στη λογική του «να μη δημιουργήσουμε πανικό στους εργαζόμενους, στους δημότες αλλά και στους προμηθευτές» μας εξέφρασαν την άποψη ότι «τα βγάζουμε οριακά πέρα έως τα τέλη Οκτωβρίου, και μετά... βλέπουμε», «έχει ο θεός».
Στην ΠΕΔ Ηπείρου, προς στάση πληρωμών οδεύουν 16 ΟΤΑ:
οι δήμοι Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας (μετά τον Οκτώβριο το πρόβλημα, καθώς μέχρι τότε το δήμο «σώζουν» τα χρήματα από τις απαλλοτριώσεις που πρόσφατα πήρε), Ζίτσας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Σουλίου, Φιλιατών, Βόρειων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Πάργας, Ζηρού. «Πέραν των δήμων Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας και Ζίτσας, είμαστε οριακά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου...
Και μετά, ο ένας μετά τον άλλον θα μπουν "στο κόκκινο"», δήλωσε o πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης.

ΠΗΓΗ: www.aftodioikisi.gr