Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Νίκος Χαρδαλιάς: Τι ισχύει για γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης


Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι κ.λπ. (αφορά τον χώρο τέλεσης και τις δεξιώσεις), παρατείνεται το όριο της παρουσίας των 100 ατόμων.
Παράλληλα, για τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης τονίστηκε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου σε τοπική κλίμακα.
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:
Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσια, κηδείες, ως τις 31/08.
Αφορά τον χώρο τέλεσης του Μυστηρίου όσο και τον χώρο δεξιώσεων.
Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, με σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.


Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 121 νέα κρούσματα


Τα 5 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 121 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Θάνατος λουόμενου στην Πρέβεζα


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από την ελεύθερη  παραλία ''ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑ'' Πρέβεζας, 77χρονος ημεδαπός.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό  Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.

ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού με ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), από το πρωί της Τετάρτης 5 Αυγούστου κατά τόπους θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι.
Το πρωί της Τετάρτης 5 Αυγούστου η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τα νησιά του Ιονίου, ενώ βαθμιαία θα επηρεαστούν και η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική Μακεδονία και από το μεσημέρι η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία.
Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία και στις υπόλοιπες περιοχές πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.
Την Πέμπτη 6 Αυγούστου τα έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές κυρίως ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά. Όπως αναφέρεται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής 9 Αυγούστου κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τις Σποράδες.

Παρακάλαμος: Ευχαριστήριο


Βρέθηκαν μετά από εννέα ημέρες στο νεκροταφείο της Κρύας Ιωαννίνων τα δυο σκυλιά ράτσας dogo argentino που είχαν  κλαπεί από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου.
Ο ιδιοκτήτης των σκύλων ευχαριστεί θερμά όλους εκείνους που συνέβαλλαν την ανεύρεση των σκύλων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προληπτικά μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό καλούνται να λάβουν οι κτηνοτρόφοι


Η επιβεβαίωση  ύπαρξης εστιών καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προβάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης, θέτει σε επιφυλακή τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς με σημερινή απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τμήματα των Π.Ε  Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας οριοθετούνται ως «ζώνες προστασίας και επιτήρησης».

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση των κρουσμάτων και προκειμένου να προστατευθεί το ζωϊκό κεφάλαιο της Ηπείρου εφιστά την προσοχή των κτηνοτρόφων και τους καλεί να εφαρμόσουν πιστά τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του νοσήματος.

Συγκεκριμένα  τα μέτρα αφορούν:

1.       Ψεκασμό για προληπτικούς λόγους  των ζώων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σκευάσματα. Τα εν λόγω σκευάσματα θα προμηθεύονται οι κτηνοτρόφοι με κτηνιατρική συνταγή και θα αναγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της εκμετάλλευσης. Σε περίπτωση εκτροφών που παραδίδουν γάλα, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο χρόνο αναμονής του φαρμάκου στο γάλα.

2.       Ψεκασμό σε τακτά χρονικά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά των στάβλων και του περιβάλλοντος χώρου τους.

3.       Απομάκρυνση των  εστιών  ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.

4.      Τακτικό Καθαρισμό και Απολύμανση των εκμεταλλεύσεων, προσοχή στην κόπρο .

5.      Καθημερινό έλεγχο των ζώων για εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.

6.      Απομόνωση ασθενών ζώων σε ξεχωριστό χώρο.

7.       Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής.

8.      Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες – Ενημέρωση Κτηνιατρικών Αρχών – Επίσημα Έγγραφα (Υγειονομικά Πιστοποιητικά) - Ταυτοποίηση ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους.

Επισημαίνεται ότι η ασθένεια του Καταρροϊκού Πυρετού προσβάλλει μόνο τα ευαίσθητα είδη ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Για κάθε περαιτέρω ενημέρωση οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επικοινωνούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου : Αικατερίνη Ντόντορου  2651087152

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Άρτας :Άγγελος Μανώλης 2681364451

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσπρωτίας: Κωνσταντίνος Μανώλης   2665360192

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων: Ευθαλία Οικονόμου  2651087159

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας:  Θεοφάνης Φάης  2682031215

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Παράταση των περιοριστικών μέτρων στα ελληνοαλβανικά σύνορα της Κακαβιάς


Παρατείνεται η ισχύς των υγειονομικών μέτρων στα χερσαία σύνορα που έληγαν σήμερα.
Όπως είναι γνωστόν τα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι κλειστά και δυνατότητα διέλευσης έχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων όπως οι ομογενείς και οι εργάτες γης που υποχρεούνται να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης.
Ωστόσο οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου έως και τις 18 Αυγούστου.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: Ψήφισμα για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ομογενών Βορειοηπειρωτών


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, κορυφαία οργάνωση των απόδημων Ηπειρωτών, που εκπροσωπεί πανελλαδικά πάνω από 400 Ηπειρώτικα Σωματεία, συμπαρίσταται στη δικαιολογημένη αναστάτωση και αγανάκτηση και στον αγώνα των ομογενών Βορειοηπειρωτών εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει τη
θεμελίωση των συνταξιουχικών δικαιωμάτων τους.
Με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.4387/2016 (Ν. Κατρούγκαλου) που διατηρήθηκαν με τον Ν.4670/2020 (Ν. Βρούτση) οι ομογενείς και οι μετανάστες εργαζόμενοι, για να πάρουν πλήρη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ ή μειωμένη με λιγότερα χρόνια ασφάλισης (15ετία), πρέπει να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα μας.
Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται μεταξύ του 15 ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.
Η εισαγωγή των μειώσεων βάσει των ετών διαμονής και μάλιστα ακόμα και στις περιπτώσεις που τα χρόνια αυτά αντιστοιχούν σε χρόνια ασφάλισης στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, οδηγεί τους ομογενείς σε χαμηλές συντάξεις (επιδόματα) που δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης αλλά παράλληλα και σε άνιση μεταχείριση και σε πολύ μεγάλες ανισότητες συγκριτικά με τους Έλληνες εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται με βάση τα χρόνια εργασίας και τις συντάξιμες αποδοχές τους.
Οι Βορειοηπειρώτες που έχουν συνείδηση της εθνικότητας και ελληνικότητας και επαναπατρίστηκαν στη χώρα μας από το 1991, σύμφωνα με την από 21/1/2020 σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη που κρίνει δίκαια τα αιτήματά τους, πέραν των άλλων, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα απόδειξης της νομιμότητας της διαμονής και εργασίας, λόγω των κενών της νομοθεσίας και των αντιφάσεων των διοικητικών
πρακτικών καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, καθόσον ο χρόνος ασφάλισης σε Φορείς που στη συνέχεια εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ δεν αποτελεί αμάχητο τεκμήριο μόνιμης διαμονής στη χώρα μας. 
Για το προηγούμενο διάστημα πριν από το 1998, που με ΚΥΑ καθιερώθηκε το Ειδικό Δελτίο ταυτότητας και εργασίας ομογενών καλούνται να προσκομίσουν σωρεία αποδεικτικών στοιχείων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στη συνεδρίασή του στις 20/7/2020 με ομόφωνη απόφασή του καλεί την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία για την άμεση νομοθετική ρύθμιση και την τροποποίηση του άρθρου 7 του Ν.4387/2016 και την απάλειψη της άδικης και δυσμενούς προϋπόθεσης της 40ετούς νόμιμης μόνιμης διαμονής στη χώρα μας των ομογενών Βορειοηπειρωτών, για τον υπολογισμό του
τελικού ποσού της Εθνικής σύνταξης και την εξίσωσή τους με το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων και συνταξιούχων Ελλήνων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                Ο Γενικός Γραμματέας
Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος-Κολιούσης    Κιάμος Σωτήρης

Είκοσι δυο παραβάσεις στην Ήπειρο τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, για μη χρήση μάσκας

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 3 Αυγούστου, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια οι ακόλουθες παραβάσεις:
(346) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(91) στην Αττική,
(45) στην Κεντρική Μακεδονία,
(38) στη Θεσσαλονίκη,
(28) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(27) στη Θεσσαλία,
(23) στην Κρήτη,
(22) στην Ήπειρο,
(18) στη Στερεά Ελλάδα,
(16) στη Δυτική Ελλάδα,
(11) στο Νότιο Αιγαίο,
 (9) στην Πελοπόννησο,
 (9) στα Ιόνια Νησιά,
 (7) στο Βόρειο Αιγαίο και
 (2) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από 1 Αυγούστου 2020, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (961) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.
(3) για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τετραγωνικών μέτρων επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι από 1 Αυγούστου 2020, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (30) σχετικές παραβάσεις.
(6) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Σημειώνεται ότι από 1 Αυγούστου 2020, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (14) σχετικές παραβάσεις.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνελήφθη για παράνομη άσκηση θήρας σε αγροτική περιοχή της Τ.Κ. Κουμαριάς του Δήμου Δωδώνης


Νυχτερινές ώρες είχε επιλέξει ένα άτομο να ασκεί θήρα για τριχωτά θηράματα, έπεσε όμως «στο δόκανο» της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.
Τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής προς το Σάββατο, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες για παράνομη άσκηση θήρας εντόπισε σε αγροτική περιοχή της Τ.Κ. Κουμαριάς του Δήμου Δωδώνης, ένα όχημα να κινείται σε αγροτικές εκτάσεις.
Σε έλεγχο που έγινε αμέσως μετά εντοπίστηκε ένα κυνηγετικό όπλο έτοιμο προς χρήση με έξι (6) φυσίγγια στη θαλάμη για τριχωτά θηράματα, άλλα τρία (3) φυσίγγια εντός του οχήματος και ένας φακός. Το όπλο, τα φυσίγγια και ο φακός κατασχέθηκαν και σε βάρος του ατόμου ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό και ενόψει της έναρξης της νέας κυνηγετικής περιόδου, το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ εφιστά την προσοχή στο σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας και τους καλεί να μην αφήσουν κανένα περιθώριο σε επίδοξους λαθροθήρες να στιγματίζουν την κυνηγετική δραστηριότητα, αλλά να ενημερώνουν αρμοδίως,
όταν γίνονται κοινωνοί κάποιας σχετικής πληροφορίας.
Η περίοδος θήρας μετά την υπογραφή της Ρυθμιστικής απόφασης έχει συγκεκριμένες περιόδους έναρξης και λήξης για κάθε θήραμα και συμπεριφορές τέτοιου είδους δε μπορούν και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από κανέναν.

Στις 18 Νοεμβρίου ξεκινά το «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» στην Ήπειρο


Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης προβλέπει επιδότηση μέχρι 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι.
Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ στο οποίο μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, με απλοποιημένο σύστημα.
Οι αιτήσεις ανά περιφέρεια θα υποβάλλονται σταδιακά από 2 Νοεμβρίου ενώ θα ακολουθήσουν -όπως ανέφερε ο υπουργός- για επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου.
Για πρώτη φορά εκτός από τις παρεμβάσεις για μόνωση, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης κλπ, το πρόγραμμα θα ενισχύει και επενδύσεις για ενεργειακή αυτονόμηση του κτιρίου (συστήματα ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας), υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα έξυπνου φωτισμού και απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, αναβάθμιση του ανελκυστήρα.

Πρωκτικές παθήσεις: Επιδεινώνει τα συμπτώματα το χαρτί υγείας;


Την ανωτερότητα του καθαρισμού της περιπρωκτικής περιοχής με νερό μετά την αφόδευση συγκριτικά με τη χρήση χαρτιού υγείας έχουν καταδείξει μελέτες απ’ όλον τον κόσμο. 
Αν και περιορισμένες σε αριθμό, τα αποτελέσματά τους συγκλίνουν, αναδεικνύοντας την πλύση ως ιδανική, αφού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση πολλών ιατρικών προβλημάτων, όπως είναι οι πρωκτικές ραγάδες και οι αιμορροΐδες.
«Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά.
 Ο κνησμός, η επώδυνη αφόδευση, η αιμορραγία είναι συχνά και προκαλούν στον ασθενή δυσφορία, αγωνία και φόβο. Η αιτία εμφάνισής τους ποικίλει. Άλλοτε οφείλονται σε προβλήματα του δέρματος της περιπρωκτικής περιοχής, άλλοτε σε φλεγμαίνουσες αιμορροΐδες και άλλοτε σε λειτουργικές διαταραχές του εντέρου. 
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, μπορεί και πρέπει να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί ο ερεθισμός. Το κλειδί γι’ αυτό είναι να παραμένει η περιοχή καθαρή και στεγνή», επισημαίνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr). Κατά πόσον, όμως, το χαρτί υγείας μπορεί να την καθαρίσει χωρίς να προκαλέσει βλάβες;