Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Οι πίνακες με τα αγροτικά εισοδήματα και τα ενοίκια αγροτικής γης για τις δηλώσεις της εφορίας

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι πίνακες του γεωργικού εισοδήματος και των ενοικίων γεωργικής γης για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012). Σύμφωνα με τους πίνακες τα ποσά για ενοικίαση γεωργικής γης το 2013 παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2012.
Μείωση όμως παρουσιάζουν οι βοσκότοποι στα 3,50 ευρώ/ στρέμμα για όλη την επικράτεια, από 3,70 ευρώ/ στρέμμα που ήταν πέρσι.
Τα ποσά που αναγράφονται στους πίνακες οφείλουν να δηλώσουν φέτος στην εφορία πάνω από 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και περισσότεροι από 2.000.000 λοιποί φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και εισοδηματίες), οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αποκτούν και εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Φέτος λιγότερος φόρος για μισθωτούς και συνταξιούχους

Οι επιβαρύνσεις του 2012 για εισόδημα και εισφορά αλληλεγγύης έχουν ήδη παρακρατηθεί

Λιγότερο φόρο σε σύγκριση με το 2012 θα κληθούν να πληρώσουν, με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, πάρα πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Στα περυσινά εκκαθαριστικά οι τελικοί φόροι ήταν υπέρογκοι καθώς υπολογίστηκαν εκ των υστέρων με δυσμενέστερη φορολογική κλίμακα από αυτήν με την οποία υπολογίστηκε η παρακράτηση του φόρου.
Φέτος, όμως, η κλίμακα υπολογισμού του τελικού φόρου είναι ίδια με την κλίμακα υπολογισμού του φόρου που παρακρατήθηκε. Συνεπώς, τα ποσά των επιβαρύνσεων που αναλογούν στους μισθούς και τις συντάξεις του 2012 έχουν ήδη προκαταβληθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, με τη μορφή των μηνιαίων κρατήσεων που αποδόθηκαν πέρυσι.

Ποιοι δικαιούνται να ρυθμίσουν τα δάνεια

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των στεγαστικών και άλλων ενυπόθηκων δανείων και τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από το υπουργείο Ανάπτυξης
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 20 Ιουνίου και προβλέπει 48μηνη περίοδο με μηνιαία δόση μέχρι το 30% του εισοδήματος.
Στη ρύθμιση υπάγονται άνεργοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι με ατομικό καθαρό εισόδημα 15.000 ευρώ, οικογενειακό 25.000 ευρώ και 30.000 ευρώ για νοικοκυριά με 3 παιδιά και πάνω καθώς και με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.
Τα 20 άρθρα του νομοσχεδίου ρυθμίζουν τις συμβάσεις ενυπόθηκων δανείων μεταξύ φυσικών προσώπων και τραπεζών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010 ενώ στις ρυθμίσεις υπάγονται και δάνεια που βρίσκονται ήδη σε διακανονισμό.
Οι ρυθμίσεις σύμφωνα με το «Έθνος», καλύπτουν και τους δανειολήπτες οι οποίοι καθυστερούν μέχρι και δύο μήνες τις μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης είναι:
-Η εμπράγματη εξασφάλιση της τράπεζας να είναι επί της κύριας κατοικίας
Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ και για τρίτεκνες και άνω οικογένειες να μην είναι πάνω από 200.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της συνολική ακίνητης περιουσίας να μην είναι πάνω από 250.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα
-Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και τις 15.000 ευρώ για τρίτεκνες και άνω οικογένειες
-Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ
-Το εισόδημα κατά την υποβολή αίτησης να είναι μειωμένο τουλάχιστον κατα 20% σε σχέση με το 2009
-Εισοδηματικά κριτήρια: Το εισόδημα είναι καθαρό δηλαδή αφαιρούνται οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, ο παρακρατούμενος φόρος και η εισφορά αλληλεγγύης. Τα ανώτατα όρια καθορίζονται κλιμακωτά.
Η τράπεζα, εφόσον ο δανειολήπτης πληροί τους όρους θα πρέπει σε διάστημα 55 ημερών να τον καλέσει για να υπογράψουν νέα σύμβαση που θα περιλαμβάνει την καταβολή δόσεων για την περίοδο 48 μηνών

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Στα τέλη Ιούνιου η πρώτη δόση για το χαράτσι του 2013

Από την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου η ΔΕΗ θα ξεκινήσει την αποστολή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που θα περιλαμβάνουν το Ειδικό Έκτακτο Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ, πρώην ΕΕΤΗΔΕ) για το 2013.
Αυτό κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της η επιχείρηση ηλεκτρισμού, η οποία επικαλείται τη νομοθεσία αλλά και τις τελευταίες διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση του ΕΕΤΑ 2013 θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις και το τέλος θα είναι μειωμένο 15% σε σχέση με το 2012.

Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, για παράνομη κατοχή όπλων

Συνελήφθη, χθες (31.05.2013) το μεσημέρι στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή όπλων.
Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 32χρονου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
ένα ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας Zastava , διαμετρήματος 6.35 mm , με μία γεμιστήρα που περιείχε τρία φυσίγγια του ιδίου διαμετρήματος
ένα αεροβόλο πιστόλι, μάρκας Ekol Es , διαμετρήματος 4.5 mm , με μία γεμιστήρα που περιείχε αμπούλα αερίου και πέντε μεταλλικά σφαιρίδια
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Άμεσα ξεκινά η καταβολή προνοιακών επιδομάτων από τους Δήμους της χώρας

118 εκατ. ευρώ για 180.000 δικαιούχους

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Μαρτίου - Απριλίου, συνολικού ποσού 118.450.591,86 ευρώ.
Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 180.000 περίπου και η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει άμεσα από τους Δήμους της χώρας.

Σε λαβύρινθο γραφειοκρατίας οδηγούνται τώρα οι κτηνοτρόφοι!..Τους ζητούν τοπογραφικό σχέδιο και άδεια από το Δασαρχείο για να χρησιμοποιήσουν βοσκοτόπια!

Σα να μην έφθαναν τα προβλήματα βιωσιμότητας που είχαν …
Χάνονται μεταξύ υπουργείων οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση λιβαδιών
Ερώτηση Χρ. Μαντά κ.α. για συντάξεις ΟΓΑ

Σαν να μην έφθαναν τα άλλα «καυτά» προβλήματα που ταλανίζουν την κτηνοτροφία μας, οι Ηπειρώτες παραγωγοί έχουν αντιμετωπίσουν και το «τέρας» της γραφειοκρατίας, το οποίο τώρα τους καλεί να συντάξουν τοπογραφικό διάγραμμα για τα βοσκοτόπια!
Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία, η οποία βεβαίως συμβαίνει στην Ελλάδα της κρίσης και η οποία βάζει ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνει ο κλάδος της κτηνοτροφίας να …σταθεί στα πόδια του και να επιβιώσει μέσα στην κρίση.
Όπως έχει γίνει γνωστό, λοιπόν, υπάρχει σημαντική επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων αφού με την εφαρμογή του Νόμου 4061/2012 καλούνται ως υποψήφιοι ενοικιαστές, να συντάξουν τοπογραφικό διάγραμμα μιας περιοχής εκατοντάδων στρεμμάτων του βοσκότοπου που τους ενδιαφέρει και στην συνέχεια να αποδείξουν, αν η έκταση αυτή του δημοσίου που προτίθενται να ενοικιάσουν είναι δασική ή μη, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας!

Τι συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη "Δωδώνη"

Εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, με έμφαση σε ζητήματα που έχουν σχέση με τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από πρόταση που είχε καταθέσει ο περιφερειακός σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης» κ. Ν. Ζήκος.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, τόνισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την οικονομία και ανάπτυξη της Ηπείρου, και σημείωσε πως έχουν γίνει ενέργειες και παρεμβάσεις από την Περιφερειακή Αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση. «Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι η σημαία της Ηπείρου. Πρέπει να μπει νέος κόσμος στο επάγγελμα. Να υπάρχει καθοδήγηση». Επίσης, υπογράμμισε την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να ζητήσει την στήριξη των πιστωτικών φορέων προς την κτηνοτροφία και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. «Οι πιστωτικοί φορείς πρέπει να στηρίξουν, τουλάχιστον τη μόνη παραγωγική διαδικασία που υπάρχει στη χώρα σήμερα», τόνισε, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να έχει συνάντηση με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, διάδοχο της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που υπάρχουν, και για τον, μέχρι πρόσφατα, τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος έναντι των αγροτικών επιχειρήσεων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προμήθεια εξοπλισμού για το ΧΥΤΑ Ελληνικού Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο της πράξης «Κατασκευή ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου», η Ο.Ε. ενέκρινε τη διενέργεια ανοιχτών δημόσιων διαγωνισμών για πρόσθετο εξοπλισμό και συγκεκριμένα για:
-  Προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων προϋπολογισμού 350.000 ευρώ,
-  Προμήθεια θρυμματιστή, προϋπολογισμού 123.000 ευρώ.