Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Επιτέλους θα αποκτήσει τηλεοπτικό σήμα ολόκληρο το Πωγώνι!


Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Βασίλη Μαγκλάρα, ο κατάλογος των περιοχών-οικισμών της δράσης του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) για την κάλυψη των «λευκών περιοχών» με τηλεοπτικό σήμα.
Η εν λόγω δράση έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα καθώς αφορά περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες που αποκλείστηκαν από το τηλεοπτικό σήμα κατά την μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται πολλά ακριτικά χωριά του Πωγωνίου που αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα σοβαρά προβλήματα τηλεοπτικής κάλυψης.
Ο κατάλογος των περιοχών εκτός κάλυψης της ελληνικής Επικράτειας θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 και ώρα 12:00.
Στο Δήμο Πωγωνίου, οι περιοχές που θα καλυφθούν με τηλεοπτικό σήμα είναι οι ακόλουθες:
Δελβινάκι, Κτίσματα, Κεράσοβο, Στρατίνιστα, Περιστέρι, Αργυροχώρι, Χρυσόδουλη, Φαράγγι, Καλπάκι, Πωγωνιανή, Δολό, Δρυμάδες και Κάτω Λάβδανη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Το κάπνισμα παραμένει μια από τις βασικότερες αιτίες θανάτου, με 5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να φτάσει τα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2025, παρά τις πολλές στοχευμένες καμπάνιες για την μείωσή του. Έχει υπολογιστεί ότι οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περισσότεροι από όσους προκαλούν μαζί: το ΑΙDS, τα τροχαία ατυχήματα, οι ανθρωποκτονίες, οι αυτοκτονίες, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με τη χειρουργό - ωτορινολαρυγγολόγο Ανατολή Παταρίδου μεταξύ των σοβαρών ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα συγκαταλέγονται:
       Ο καρκίνος των πνευμόνων, που είναι η συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Η σχέση καπνίσματος και καρκίνου των πνευμόνων είναι απόλυτη. Οι πνεύμονες είναι το όργανο που είναι άμεσα εκτεθειμένο στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού.
       Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, το άσθμα. Οι καπνιστές καταστρέφουν σταδιακά την υγεία των πνευμόνων τους. Η πίσσα με όλα τα βλαπτικά συστατικά της κατακάθεται και καλύπτει τους βρόγχους και τις κυψελίδες των πνευμόνων, όπως ο καπνός της σόμπας κολλά στο εσωτερικό της καμινάδας.   
       Οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων του σώματος. Ο καπνός στενεύει τα τοιχώματα των αγγείων και δυσκολεύει την αιμάτωση των κυττάρων. Είναι η κύρια αιτία πρόκλησης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και γάγγραινας των άκρων. Ο συνδυασμός καπνίσματος και λήψης αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουν οι γυναίκες θρομβώσεις των φλεβών.
       Η οστεοπόρωση. Οι καπνίστριες υποφέρουν πιο έντονα από την εξέλιξη της οστεοπόρωσης και τις επιπτώσεις της.

ΑΣΕΠ: Τρεις νέες προκηρύξεις για 388 θέσεις μέσα στο καλοκαίρι


Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να εκδοθούν από το ΑΣΕΠ τρεις νέες προκηρύξεις για 388 θέσεις, ενώ ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για τις δύο προαναφέρόμενες εκδοθείσες προκηρύξεις για 625 θέσεις ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των ζητούμενων θέσεων από το δημόσιο στις 1.033.
Ειδικότερα,
α) Την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη 5Κ/2018 για την πρόσληψη, με σειρά προτεραιότητας, 37 μονίμων υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο ΕΚΑΒ που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας.
Οι υποψήφιοι, με βάση τους όρους της προκήρυξης, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση στο ΑΣΕΠ από 4/6/2018-19/6/2018 και να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ τον φάκελο με την εκτυπωμένη αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως στις 22/6/2018.
β) Η προκήρυξη 6Κ/2018 που εξέδωσε το ΑΣΕΠ για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και άρχισε ήδη να τρέχει αφορά την κάλυψη 588 θέσεων τακτικού προσωπικού (Δ.Ε-Τ.Ε-Π.Ε) στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

1η Ιούνη – ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ


Κείμενο στήριξης στην πορεία διαμαρτυρίας που θα λάβει χώρα στα Ιωάννινα την Παρασκευή στις 18:00 ενάντια στην εγκαθίδρυση πετρελαϊκής αποικίας στην Ήπειρο. 
Ελπίζω να υποκαταστήσει την –εκ των συνθηκών μη εφικτή- φυσική  μου παρουσία.

Κι ενώ ο 21ος αιώνας είναι σε τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και γυρίζει την πλάτη στις εξορύξεις πετρελαίου και στο fracking, οι κυβερνητικές επιλογές στην χώρα μας παραμένουν οικτρά αναχρονιστικές, εχθρικές στις επιταγές της κλιματικής αλλαγής και δέσμιες των ρυπογόνων λόμπις.
Η αναγόρευση, δια στόματος Μανιάτη (εθνικός ευεργέτης υδρογονανθράκων) και Σταθάκη, ολόκληρου του δυτ. Ελλαδικού τόξου, παράκτιου και χερσαίου, ως ενεργειακού οικοπέδου και η εκχώρησή του, δίχως την στοιχειώδη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, δίχως ευρεία διαβούλευση και συγκατάθεση, για λογαριασμό τρίτων, μεγιστοποιεί τον βαθμό της πολιτειακής αγυρτείας και επικινδυνότητας, ή άλλως πως καταδεικνύει την υποτέλεια των θεσμών της χώρας στα ξένα πετρελαϊκά κελεύσματα.
Η εκποίηση δημόσιων κοινωφελών αγαθών και η καταλήστευση ζωτικών πόρων της οικονομίας, υπέργειων αλλά και υπόγειων, από τους κατ’ εξοχήν προστάτες των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, συνιστά έγκλημα, δίχως προηγούμενο, κατά της ελλαδικής φύσης και του ανθρωπογενούς της περιβάλλοντος.
Η ευτελής χειραγώγηση και ο πειθαναγκασμός της ντόπιας κοινωνίας γίνεται με όχημα τα ίδια τα κρατικά εργαλεία διαμόρφωσης της κοινής γνώμης (ΕΡΤ;), εξυπηρετώντας απροκάλυπτα την πολυεθνική κυριαρχία. Η «ανίερη συνθηκολόγηση» της Σύμβασης COOPER (του 1940), υπέρ του κεφαλαίου των ΗΠΑ, για την εκμετάλλευση των ελληνικών ορυκτών και πολύτιμων μετάλλων για λογαριασμό τους  βαφτίζεται ως «Εθνικό Συμφέρον» και η «καμένη γη» εξισώνεται με «εκτόξευση της οικονομίας»…
Το δρομολογημένο ξεπούλημα της πατρογονικής γης γιγαντώθηκε μέσω της τεχνητής μνημονιακής κρίσης των αριθμών (βλ. ΕΛΣΤΑΤ, Goldman Sachs, οίκοι αξιολόγησης) και ευοδώθηκε με την συγχορδία όλου του πολιτικού φάσματος του κατεστημένου, επιφέροντας και την καταβαράθρωση του Δικαιϊκού μας Οικοδομήματος (ΣτΕ).
Το «Δόγμα του ΣΟΚ» μέσω του διαύλου της μικρής οθόνης –μας «εξοικείωσε» με την μονόπλευρη λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία, άλλοτε με νεοφιλελεύθερο μανδύα «θατσερικού τύπου» από τις συντηρητικές ηγεσίες της Ν.Δ., άλλοτε ως σοσιαφιλελεύθερο του ΠΑΣΟΚ, από «αυριανιστές» ή εκπροσώπους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και άλλοτε με αλληλοσυμπληρούμενες πολιτικές «κοκτέιλ» Σαμαροβενιζελικών συνοδοιπόρων. Η τελευταία λαϊκή ετυμηγορία έφερε στο προσκήνιο το πολιτικό πείραμα των δυνάμεων της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενός αντιφατικού πολιτικού μορφώματος, λατινοαμερικάνικου «τύπου Τσάβες», διατηρώντας άριστες τις καπιταλιστικές σχέσεις της παραγωγής πετρελαίου με τους παγκόσμιους δυνάστες του…!
Ο κίνδυνος δεν είναι απλά πρό των πυλών, ο «Δούρειος Ίππος» των εγχώριων εντολοδόχων τον έχει «περάσει» εντός της αυλής μας, ως κυρίαρχος ιδιοκτήτης και επενδυτής.
Η Ήπειρος –φίλοι αγωνιστές- διατρέχει τον μέγιστο κίνδυνο από καταβολής της. Ως Δωδωναίος, και αγωνιστής για την Δωδώνη, επιτρέψτε μου να προσθέσω και τούτο: η ύβρις αφορά και στην Ομηρική Δωδώνη, εμβληματικό λατρευτικό κέντρο του παγκόσμιου πολιτισμού που στο διάβα της ιστορίας «Βαρβάρος» δεν εννόησε να βεβηλώσει! Προσκυνητές ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο Ιουλιανός ο «παραβάτης» -πλειάδα περιηγητών, ακαδημαϊκοί, αρχαιολόγοι και σημαντικοί φιλέλληνες αναζήτησαν και ανέδειξαν το διάσημο μαντείο, συμβολισμούς και αισθητικές αξίες της αρχαιότητος.
Οι σύγχρονοι «περιηγητές» της τοπικής αυτοδιοίκησης του ομώνυμου Δήμου, χέρι-χέρι με τους τοπικούς πολιτευτάδες, αγωνιούν… ως «ιχνηλάτες» ορυκτών να φέρουν στην επιφάνεια τις υπόγειες «αποθήκες» του μαύρου χρυσού, υποβάλλοντος την ιερή αυτή γη στα σεισμικά «αμόκ» των ερευνών. Μάλλον θεωρούν ότι τα οκτάνια των υδρογονανθράκων είναι πολυτιμότερα των εκατοντάδων χρηστήριων ελασμάτων (ιστορικές πηγές) των καταχωνιασμένων στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου, χωρίς να έχουν αγγιχθεί…
Και πως αλλιώς –το επέδειξαν άλλωστε στο παρελθόν με τις [ελαφρά τη καρδία] αδειοδοτήσεις για την άντληση νερού από τον  Τόμαρο. Με τα ίδια τότε επιχειρήματα βεβαίως-βεβαίως: πλούτος, ανταποδοτικά θέσεις εργασίας, ανάπτυξη. Η εν λόγω επένδυση κατέληξε στα χέρια της Nestle, κορυφαίου διαχειριστή υδάτινων πόρων στον πλανήτη και κανείς δεν ωφελήθηκε ως ήταν αναμενόμενο… και τώρα πάμε για άλλα!
Αιδώς Ηπειρώτες πολιτευτάδες και Δωδωναίοι άρχοντες
Αποτελεί χρέος μας και ευθύνη να παραμείνει αμόλυντη κάθε παραγωγική μας δραστηριότητα και να μην μετακυλήσουμε την περιβαλλοντική βλάβη στις επόμενες γενιές. Η τεράστια χωρική δραστηριότητα των εξορύξεων, που κάποιοι ορέγονται, θα καθορίσει σε νομοτελειακό βαθμό το οικονομικό, κοινωνικό και οικολογικό πρόσωπο της περιοχής στο διηνεκές.
Η επιλογή της σύγκρουσης είναι βαθιά ζήτημα αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειες και θα εκφραστεί με το μεγαλειώδες ηρωικό δίλημμα «Ελευθερία ή (ορυκτός) θάνατος», μαχόμενοι τη βαρβαρότητα και την ασυδοσία των αγορών.
ΜΙΛΤΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ
Πρόεδρος «Φίλων της Δωδώνης»
τ. Δημοτικός Σύμβουλος Δωδώνης
τ. Μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου Πράσινων

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 34χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,   στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα το οποία στερούνταν σφραγίδας εισόδου σε έδαφος Schengen (VISA), με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
 ****
Επίσης, στη σύλληψη ενός 25χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,   στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκαν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών: 14ο Ηπειρώτικο Πανηγύρι το Σαββάτο 30 Ιουνίου και ώρα 8:30 μ.μ. στο λόφο του Προφήτη Ηλία Αχαρνών


Η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών μας προσκαλεί στο 14ο Ηπειρώτικο Πανηγύρι το Σαββάτο 30 Ιουνίου και ώρα 8:30 μ.μ. στο λόφο του Προφήτη Ηλία Αχαρνών.
Θα διασκεδάσουμε με την ηπειρώτικη ζυγιά του Τάσου Μαγκλάρα.
Στο τραγούδι ο Αντώνης και ο Θωμάς Κυρίτσης.
Είσοδος ελεύθερη.

Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου: 2ο Αντάμωμα χορευτικών τμημάτων Ηπειρώτικων Συλλόγων και γλέντι, το Σάββατο 9 Ιουλίου, ώρα 20:30, στο πάρκο ''Κώστας Λιάρος'', στο Ζεφύρι

ΕΕΚΕ: Καταστροφικό το clawback στους υπερήχους για τους καρδιολόγους


Με δήμευση του ιατρείου ισοδυναμεί το clawback στους υπερήχους που αναρτήθηκε στους καρδιολόγους, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ). Παρά τις όποιες πληροφορίες είχαν διαρρεύσει για ελάττωση του clawback στους υπερήχους, που φτάνει το 48,38%, αυτό δεν έγινε. 
Κατά τους καρδιολόγους, αυτό το καταστροφικό clawback  είναι το τελικό χτύπημα τους.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΚΕ Φώτιος Ν. Πατσουράκος δήλωσε ότι «Όπως φαίνεται είναι προσφιλές σύστημα των υπευθύνων του Υπουργείου που προΐσταται του ΕΟΠΥΥ και παίρνει τις τελικές αποφάσεις να διαρρέει υποσχέσεις που δεν εκπληρώνονται.
Η Ένωσή μας δε προτίθεται πλέον να συμμετέχει σε παραπλανητικές συζητήσεις που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν ηχηρή απάντηση στους υπεύθυνους της καταστροφής τους. ΟΧΙ σε προσχηματικούς διαλόγους, κατάργηση του καταστροφικού Clawback, συμβάσεις συλλογικές κατά πράξη και περίπτωση, με αξιοπρεπείς αμοιβές».