Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Σύλληψη 46χρονου αλλοδαπού στο Κανάλι Πρέβεζας, για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπής στο εσωτερικό της Χώρας


Συνελήφθη, σήμερα (08-05-2018) μετά τα μεσάνυκτα στο 16ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας (περιοχή Κανάλι Πρέβεζας), από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 46χρονος υπήκοος Αλβανίας, για διευκόλυνση εισόδου στο εσωτερικό της χώρας μίας αλλοδαπής, μη νόμιμης μετανάστριας.
Ειδικότερα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με οδηγό τον 46χρονο συλληφθέντα, διαπιστώθηκε η μεταφορά μίας 30χρονης υπηκόου Αλβανίας, η οποία στερούνταν δικαιολογητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για την λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας.

Άνω Παρακαλαμος: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, την Τρίτη  8 Μαΐου στον Άνω Παρακάλαμο Πωγωνίου.

Μετά το τέλος της πανηγυρικής Θείας λειτουργίας, οι παραβρισκόμενοι παρακάθισαν σε τραπέζι με παραδοσιακά φαγητά.


Ο Σύλλογος Αποδήμων Μετσόβου Αττικής, τιμά την μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Νικολάου Μπασδάνη, του εκ Μετσόβου, την Κυριακή 20 Μαΐου, ώρα 11.00 π.μ., στη Τοσίτσεια Φοιτητική Εστία Κηφισιάς, Αχαρνών και Ι. Τοσίτσα 3, Κάτω Κηφισιά


Ο Σύλλογος Αποδήμων Μετσόβου Αττικής, τιμά την μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Νικολάου Μπασδάνη, του εκ Μετσόβου, την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, ώρα 11.00' πρωινή, στη Τοσίτσεια Φοιτητική Εστία Κηφισιάς, Αχαρνών και Ι. Τοσίτσα 3, Κάτω Κηφισιά, στο Ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα. Κατόπιν ο Σύλλογος θα δεξιωθεί τους προσκεκλημένους του, στο προαύλιο χώρο της Εστίας.
 Ο Μετσοβίτης Νεομάρτυς Νικόλαος

«Καρείς μοναχός εις την Ιεράν Μονήν Βαρλαάμ των Μετεώρων το έτος 1961, ιδιαιτέρως ευλαβούμαι τον νεομάρτυρα Νικόλαον, γενόμενος μάρτυς της χάριτός του εκφραζομένης δια της αρρήτου ευωδίας, η οποία εκχύνεται από της Τιμίας Κάρας Του, την οποίαν ηυτύχησα, μετά των άλλων συμμοναστών μου, να
Συμπληρώνονται φέτος τετρακόσια ένα χρόνια από το επί της πυράς μαρτύριο του αγίου νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου, που έγινε την 17η Μαΐου 1617 στην κεντρική Αγορά των Τρικάλων.
Ο νεομάρτυς Νικόλαος Μπασδάνης ή Βλαχονικόλας ή Εξηντατρίχης, όπως αλλιώς ονομάζεται, γεννήθηκε στο Μέτσοβο της Ηπείρου από φτωχούς, αλλά πολύ πιστούς γονείς. Έζησε σε μία περίοδο δύσκολη και ταραγμένη, αφού μετά την αποτυχία των επαναστατικών κινημάτων του Μητροπολίτου Τρίκκης Διονυσίου του Φιλοσόφου, οι διώξεις και οι πιέσεις των μουσουλμάνων κατά των χριστιανών είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.
Σε νεαρή ηλικία πήγε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, όπου εργαζόταν σε τούρκικο αρτοποιείο. Ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές μεθόδους, τον ανάγκασαν να εξισλαμιστεί. Όταν όμως συνειδητοποίησε το μεγάλο αυτό χριστιανικό και εθνικό του ολίσθημα, επέστρεψε στο Μέτσοβο, όπου ζούσε χριστιανικά.
Η φτώχεια όμως και οι δύσκολες συνθήκες διαβιώσεως τον ανάγκασαν να ξαναπάει στα Τρίκαλα για να πουλήσει δαδί. Εκεί έγινε αντιληπτός από κάποιον Τούρκο κουρέα, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι πρόδωσε το Ισλάμ. Ο Νικόλαος, επειδή φοβήθηκε τις συνέπειες, έδωσε στον τούρκο κουρέα το φόρτωμα του δαδιού και δεσμεύθηκε να του φέρνει κάθε χρόνο από ένα φόρτωμα δαδί. Ύστερα από αυτή τη συμφωνία, ο τούρκος άφησε ελεύθερο το Νικόλαο.
Επιστρέφοντας στο Μέτσοβο, ο Νικόλαος έκανε αυστηρή αυτοκριτική και συνειδητοποίησε ότι οι συνεχείς αυτές πνευματικές πτώσεις και οι ένοχοι συμβιβασμοί δεν είναι γνωρίσματα των γνησίων μαθητών του Ιησού. Τότε πήρε τη μεγάλη απόφαση να μην ξανασυμβιβασθεί σε θέματα πίστεως και αν χρειαστεί, να θυσιάσει και αυτήν ακόμη τη ζωή του για την αγάπη του Χριστού.
«Αυτές οι μεταπτώσεις, όσο απλές και αν φαίνονται, είναι ωστόσο αρκετά δραματικές και παρουσιάζουν τον ψυχογραφικό πίνακα ενός ανθρώπου, που πορεύεται από την ομιχλώδη ατμόσφαιρα προς το φως. Στην περίπτωση του Νικολάου παρακολουθούμε τη διαλεκτική πορεία μιας ψυχής, που ανακαλύπτει κλιμακωτά τον εαυτό της. Γι’ αυτό και συγκινεί ιδιαίτερα τις αδύνατες, ασθενικές ψυχές μας. Είναι μια μορφή, που ζητάει τον Ευρυπίδη της Ορθοδοξίας».
Με την ευχή του πνευματικού του πήγε για άλλη μια φορά στα Τρίκαλα για να δώσει όμως τώρα «την καλήν μαρτυρίαν Ιησού Χριστού». Εκεί τον αντιλαμβάνεται ο Τούρκος κουρέας, ο οποίος εκνευρισμένος τον ρωτάει για το δαδί που του είχε υποσχεθεί. Στην αρνητική απάντηση του Νικολάου, ο κουρέας τον καταγγέλλει στις τουρκικές αρχές για αλλαξοπιστία. Στις ερωτήσεις και απειλές των Τούρκων δικαστών ο Νικόλαος απαντάει: «Χριστιανός εγεννήθην, Χριστιανός είμαι και Χριστιανός θέλω να αποθάνω». Ακολουθούν άγριοι ξυλοδαρμοί, σκόπιμη στέρηση της τροφής και του νερού, σαδιστικές και απάνθρωπες ενέργειες. Τέλος με εντολή τους ανάβεται μεγάλη πυρκαϊά στην κεντρική αγορά των Τρικάλων, πάνω στην οποία με μανία και πάθος ρίχνουν τον Νικόλαο. Ο άγιος με θαυμαστή γαλήνη και ηρεμία αντιμετώπισε το μαρτύριο, δοξολογώντας τον Χριστό, γιατί αξιώθηκε να θανατωθεί για την αγάπη Του. Έτσι την 17η Μαΐου 1617 ο νεομάρτυς Νικόλαος παρέδωσε την αγιασμένη του ψυχή στον Αρχηγό της ζωής και του θανάτου.

Δήμος Πωγωνίου: Βασική ιατρική εξέταση και πρακτική εξάσκηση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από κλιμάκιο της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας


Σας ενημερώνουμε ότι ιατρικό κλιμάκιο της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις Τ.Κ. Πωγωνιανής, Κεφαλοβρύσου και Δελβινακίου, κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθεί επίδειξη και στη συνέχεια πρακτική εξάσκηση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση προπλασμάτων, ενώ παράλληλα σε κινητή ιατρική μονάδα (ασθενοφόρο) θα υφίσταται δυνατότητα βασικής ιατρικής εξέτασης και παροχής συμβουλών.
Οι  δράσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
1.  Τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Πωγωνιανής.
2.   Την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Κεφαλοβρύσου.
3.   Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Δελβινακίου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας από το 2019


Ο υφυπουργός Μεταφορών, κ. Νίκος Μαυραγάνης μιλώντας στο ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη, υποστήριξε ότι εξετάζονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας από το 2019.
Όπως ανέφερε στο τραπέζι του υπουργείου είναι ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας  εκτός από τα περιβαλλοντικά κριτήρια, θα λαμβάνονται υπόψη η αξία και η παλαιότητα του οχήματος.

Πάργα Πρέβεζας: Συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν αντικείμενα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων


Συνελήφθη, χθες (07-05-2018) το μεσημέρι στην Πάργα Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 32χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διασφάλιση της τοπικής αρχαιολογικής κληρονομιάς και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος του 32χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
τριάντα έξι λαιμοί αμφορέων, διαφόρων μεγεθών και τύπων,
λαιμός αμφορέα με ηθμό και λαιμός με άνω μέρος σώματος αμφορέα,
πέντε λαιμοί σύμφυτοι με άνω μέρος σωμάτων αμφορέων,
άνω τμήμα κυλινδρικού πιθοειδούς αγγείου,
ακέραιος αμφορέας, άνω τμήμα αμφορίσκου, αμφορίσκος ελλιπής στις λαβές και στην βάση και αμφορίσκος ελλιπής στον λαιμό και τις λαβές,
τέσσερις βάσεις οξυπύθμενων αμφορέων και πέντε επίπεδες βάσεις αμφορέων,
ακέραιο χυτροειδές αγγείο,
σχεδόν ακέραια, πρόχους, λαβή από πρόχου και σώμα από πρόχου ελλιπές σε στόμιο και προχοή,
ακέραιο υψίποδο κύπελλο,
ακέραιο ανοιχτό σκεύος με προχοή και δύο κάτω μέρη σωμάτων σκευών,
λάγυνος ελλιπής στο στόμιο,
κάτω μέρος αγγείου με κωνικό σώμα, ελλιπές στον λαιμό,
τρία τμήματα σωμάτων αμφορέων, μισό τμήμα αμφορέα και κάτω τμήμα αμφορέα,
κάτω τμήμα σώματος αγγείου και τμήμα σώματος αγγείου με άφθονα ιζήματα,
μικρή κωνική φιάλη ή πώμα,
εφυαλωμένο στόμιο πρόχου,
ταινιωτή λαβή και ταινιωτή λαβή με επίθετα δισκάρια,
εφυαλωμένο αγγείο μικρού μεγέθους,
όστρακο αγγείου με μικρή λαβή, κάτω μέρος μικρού αγγείου και βάση αγγείου,
πώμα σκεύους και κωνικό σκεύος (πιάτο),
στόμιο αμφορέα με πολλά ιζήματα,
ακέραιη πίπα και τμήμα οθωμανικής πίπας,
τρία αγγεία με απιόσχημο σώμα, στενό πόδι και ευρύ χείλος και αγγείο όμοιο με τα προηγούμενα, ελλιπές στο χείλος,
σώμα με βάση οξυπύθμενου αμφορέα και τμήμα σώματος οξυπύθμενου αμφορέα,
όστρακο αγγείου, πιθανόν αμφορέα,
εφυαλωμένο πιάτο με παράσταση πτηνού,
βάση εφυαλωμένου αγγείου,
σώμα οινοχόης με εφυαλωμένη διακόσμηση,
όστρακο πιθανόν εφυαλωμένο.
Τα ανωτέρω αντικείμενα, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και πιθανώς χρονολογούνται κυρίως στους μεταβυζαντινούς καθώς και στους ελληνιστικούς χρόνους, θα παραδοθούν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης των κατασχεθέντων αντικειμένων.
Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου παρουσιάζει το βιβλίο της Βασιλικής Πιτούλη την Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 7:00 μ.μ. στα Public Συντάγματος


Ο Σύνδεσμος  Γυναικών Ηπείρου παρουσιάζει το βιβλίο της Βασιλικής Πιτούλη την Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 7:00 μ.μ. στα Public Συντάγματος.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Απρίλιο 2018 στην Ήπειρο


Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Απρίλιο του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα 
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 12 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 7 και το 2017). 
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
2 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (όπως και το 2017)
1 τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 2 το 2017)
9 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 3 το 2017)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 17 παθόντες (έναντι 12 το 2017). 
Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
2 νεκροί (όπως και το 2017)
1 σοβαρά τραυματίας (έναντι 2 το 2017)
14 ελαφρά τραυματίες (έναντι 8 το 2017)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων-δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
παραβίαση προτεραιότητας
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς και πεζούς
καιρικές συνθήκες

Ξενάγηση αλλοδαπών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Δήμο Πωγωνίου

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της συνεργασίας του με τις τοπικές κοινωνίες, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 επίσκεψη των σαράντα (40) αλλοδαπών υποτρόφων που συμμετέχουν στο 24ο Πρόγραμμα Ι.Κ.Υ. 2017-2018 του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Δήμο Πωγωνίου.
Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την πρώτη από μια σειρά επισκέψεων που θα γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος σε Δήμους της περιοχής των Ιωαννίνων, με σκοπό την πληρέστερη επαφή των σπουδαστών με την τοπική κοινωνία και την περαιτέρω γνωριμία τους με μνημεία και χώρους ιστορικού - πολιτισμικού ενδιαφέροντος αλλά και αξεπέραστης φυσικής ομορφιάς.
Οι σπουδαστές συνοδεύονταν από τον Πρόεδρο του Κέντρου και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη, καθώς και από την κ. Αλεξάνδρα Γαλάνη, μέλος Ε.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Στρατιωτικό Μουσείο Πολέμου στο Καλπάκι όπου τους σπουδαστές υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου, κ. Κώστας Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος, κ. Μιχάλης Σιούτης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Αναστάσιος Γιούνης.

Παραλία ώρα μηδέν: Οι αισθητικές επεμβάσεις λίγο πριν από το καλοκαίρι


Το καλοκαίρι είναι πρακτικά εδώ και για πολλούς από εμάς αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε στο σώμα μας ό,τι μας προβληματίζει ή μας ενοχλεί.
Είτε επιθυμούμε μια μικρή βελτίωση - όπως να απαλλαγούμε από τις ατέλειες και το τοπικό πάχος, για να νιώθουμε άνετα φορώντας το μπικίνι μας - είτε επιθυμούμε μεγαλύτερη αλλαγή - όπως αυτή την αύξηση στήθους, που πάντα είχαμε στο μυαλό μας να κάνουμε, αλλά μέχρι τώρα την αναβάλαμε…
Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr ) αναλύει τις τρεις πιο hot τάσεις της πλαστικής χειρουργικής φέτος το καλοκαίρι.
Στόχος Νο 1: Το στήθος των ονείρων σας
Οι χειρουργικές επεμβάσεις στήθους, όπως η αύξηση του μαστού, η ανόρθωση ή η μείωσή του, είναι δημοφιλείς επιλογές πλαστικής χειρουργικής για τις γυναίκες.
«Ρίξτε μια ματιά στο στήθος σας. Θα θέλατε να ήταν πιο πλούσιο; Οι γυναίκες επιλέγουν αυτή τη χειρουργική επέμβαση για να αυξήσουν το φυσικό τους μέγεθος, για να αποκαταστήσουν την απώλεια όγκου μετά από μία εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, για να μειώσουν το μέγεθος και, κυρίως, το βάρος που νιώθουν και, γενικότερα, για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους», επισημαίνει ο κύριος Γαΐτάνης. Όποια και αν είναι η αιτία για την επιλογή πλαστικής στήθους, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και πολύ φυσικά. «Χρησιμοποιούμε εμφυτεύματα σιλικόνης νέας γενιάς, για να ικανοποιήσουμε τις συγκεκριμένες επιθυμίες κάθε ασθενή και να δώσουμε το σωστό μέγεθος και σχήμα, σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα» συμπληρώνει. Συνήθως δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο. Συνιστάται άδεια από την εργασία για 2-3 μέρες.
Στόχος Νο 2: «Εξαφάνιση» τοπικού πάχους με λιποαναρρόφηση
Για τους περισσότερους από εμάς, το «λιώσιμο» στο γυμναστήριο και η σωστή διατροφή δεν αρκούν για ένα τέλειο σώμα στην  παραλία.