Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ολοκληρώθηκε το OPEN JUNIOR-Πολύ καλή η παρουσία του Παρακαλαμιώτη Αντώνη Μπίκα


Με μεγάλη συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το τουρνουά τένις στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης στο Ηράκλειο.
Πολύ καλή ήταν η παρουσία του νεαρού ταλαντούχου αθλητή Αντώνη Μπίκα του Παναγιώτη που κατάγεται από τον Παρακάλαμο.

ΣΕΒ: Σκληρή κριτική για το φορολογικό νομοσχέδιο


Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 76% του συνολικού εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι το 4%, αναφέρει ο ΣΕΒ σε αποψινή ανακοίνωση με την οποία ασκεί κριτική στον τελευταίο φορολογικό νόμο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 55% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο και δεν πληρώνει καθόλου φόρο, το 15% των φορολογούμενων πληρώνει σχεδόν το 80% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ 1660 επιχειρήσεις σε σύνολο 221.000 καταβάλλουν σχεδόν το 70% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

ΤΡΟΪΚΑ: Βάλτε λουκέτα και στο Δημόσιο


Νέες περικοπές σε μισθούς και δαπάνες ζητάει η Τρόικα.
Πώληση ή λουκέτο για ΔΕΚΟ και Οργανισμούς το «σχέδιο» εξυγίανσης.
Την άλλη φορά «πρότειναν» εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και η Κυβέρνηση βγήκε... στο βουνό αντιδρώντας. Ύστερα η ίδια η Κυβέρνηση βάφτισε την εκποίηση... αξιοποίηση και το αντάρτικο ξεχάστηκε.
Τότε η τρόικα μας έλεγε ότι το ελληνικό πρόγραμμα πάει καλά.

Τώρα το κλίμα έχει αλλάξει.
Από παντού εκτός συνόρων κυρίως μας λένε ότι τίποτε δεν έχει πάει καλά.
Η τρόικα ζητάει κι άλλο «αίμα» και αυτή τη φορά δεν έρχεται να προτείνει, αλλά να απαιτήσει εδώ και τώρα σκληρά μέτρα τα οποία έχουν υπογραφεί στο μνημόνιο, αλλά δεν έχουν ακόμη παρθεί.

Η τρόικα ζητάει:

-Μείωση των δαπανών για ΔΕΚΟ, Δήμους, Νοσοκομεία 20%. Όλα αυτά την ώρα που τα έξοδα έχουν... φτάσει στο ναδίρ.

-Μείωση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή νέα μείωση μισθών, αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει (ξανά) για το αντίθετο και μιλάει μόνο για τα υψηλά κλιμάκια.

-Λουκέτα σε οργανισμούς του Δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν ελπίδες εξυγίανσης. Αυτά τα λουκέτα έχουν αποφασιστεί εδώ και μήνες, όμως ακόμη δεν έχουν μπει και αναρωτιέται κανείς γιατί ή αν μιλάμε για τους ήδη γνωστούς οργανισμούς ή αν η λίστα έχει μεγαλώσει.

Όλα αυτά βέβαια θα τα μάθουμε με λεπτομέρειες ... την Παρασκευή πριν του Λαζάρου, μετά θα μπει η Μεγάλη Εβδομάδα.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Προς αύξηση των δαπανών για το επίδομα ανεργίας


Αύξηση των δαπανών για το επίδομα ανεργίας προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

Μιλώντας στο ρ/σ Real ανέφερε πως στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δεν προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια για το συγκεκριμένο επίδομα:

«Στο συγκεκριμένο επίδομα υπάρχουν εισφορές οι οποίες καταβάλλονται, δεν είναι δηλαδή μια προνοιακή παροχή είναι ασφαλιστική παροχή.
Δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος ασφαλίζεται και για τον κίνδυνο της ανεργίας και είμαστε υποχρεωμένοι να τον καλύψουμε, ανεξάρτητα από τα εισοδηματικά κριτήρια.
Στο πενταετές πρόγραμμα έχουμε υπολογίσει αύξηση στις δαπάνες για το επίδομα ανεργίας.
Γιατί αυξάνεται η ανεργία βεβαίως. Σας λέω, βέβαια, ότι δεν έχουμε σενάριο περικοπών, εκτός από το ΕΚΑΣ».

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Εγκρίθηκε η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος που αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ


Οι διαδικασίες χρηματοδότησης και εκταμίευσης όλων των πόρων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για το 2011 συμφωνήθηκαν σήμερα στη διάρκεια συνάντησης της υπουργού Εργασίας, κα Λούκα Κατσέλη, με τους συναρμόδιους υφυπουργούς κ. Ντόλιο και κ. Ρήγα.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να στείλει άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών, στα περιφερειακά ταμεία, επιστολή που θα τους ζητά να προβούν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και να υποβάλουν όλα τα παραστατικά, προκειμένου να αρχίσει η ροή πληρωμής του προγράμματος.

Οι εθνικοί πόροι για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έρχονται να συμπληρώσουν την κοινοτική συγχρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού.
Οι πληρωμές από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους προς τους δικαιούχους του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Ήδη σχετική προκήρυξη έχει δημοσιευτεί από τις αρχές του έτους, ενώ σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης υποβάλλονται προτάσεις από τις δομές.

Συνολικά υπολογίζεται πως οι εξυπηρετούμενοι κατά το έτος 2011 θα ξεπεράσουν τις 60.000, ενώ το συνολικό κόστος θα αγγίξει τα 100 εκ. ευρώ (εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος).

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Νέο ρεκόρ, ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 90 λεπτά


Νέο ρεκόρ έκανε σήμερα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 90 λεπτά και διαμορφώνεται στα 90,1 λεπτά το λίτρο.
Οι αυξήσεις αποδίδονται στις ανοδικές τάσεις που επικρατούν στη διεθνή αγορά καυσίμων εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Το πετρέλαιο θέρμανσης κλιμακώνεται αντίστοιχα έως 99,9 λεπτά (Κυκλάδες) και ξεκινά από 84 λεπτά (Πέλλα και Εύβοια).
Σημειώνεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο σταματά στις 30 Απριλίου.
Πηγές της αγοράς ανέφεραν εξάλλου ότι δεν έχουν εμφανιστεί, ακόμη, προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα λόγω της δεκαήμερης απεργίας των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή καθώς συνεχίζονται οι φορτώσεις από το διυλιστήριο της Μότορ Όιλ και οι εισαγωγές καυσίμων.
Δεν απέκλειαν πάντως να υπάρξουν προβλήματα τις επόμενες ημέρες.

ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ:Ακριβότερα τα δάνεια για δημόσιους υπαλλήλους-Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής των όρων για τα δάνεια που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα


Με προσθήκη στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι ευνοϊκοί όροι χορήγησης δανείων ισχύουν για αιτήσεις που υποβάλλονται ή εγκρίνονται μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Είναι οι τελευταίες αιτήσεις που θα εγκριθούν με βάση τις παλιές διατάξεις.
Διευκρινίζεται δε ότι δεν τίθεται ζήτημα για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «δεν θίγεται η ισχύς των όρων δανείων που συνομολογήθηκαν από το Ταμείο πριν από τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου».
Με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενδεχομένως και από αυτόν το μήνα, τα δάνεια θα δίνονται πλέον με τους όρους της τραπεζικής αγοράς.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο κλάδος εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου κατά την απόσχισή του μεταφέρεται σε ανώνυμη εταιρεία και ολοκληρώνεται εντός 24μήνου, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2013.
Σε κάθε περίπτωση τα δάνεια που χορηγεί το Ταμείο προς τους δημοσίους υπαλλήλους και άλλες ειδικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με ειδικές ανάγκες, ολυμπιονίκες, πολύτεκνοι, κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και παραπληγικοί) είναι με πολύ καλύτερους όρους έναντι αυτών των ιδιωτικών τραπεζών.
Ο λήπτης του δανείου από το Παρακαταθηκών απολαμβάνει επιτόκιο 5,2-5,4% (μεταξύ 3,5% - 4% για ειδικές ομάδες) σταθερό για 35 χρόνια, όταν στην αγορά τα δάνεια σταθερού επιτοκίου δίνονται μέχρι 10 χρόνια και με επιτόκιο γύρω στο 6%.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ: Απατεώνες από τη Ν. Αφρική αναζητούν αφελείς


Μετά το «ψάρεμα» στο διαδίκτυο οι απατεώνες «χτυπούν» και με τον παραδοσιακό τρόπο, στέλνοντας επιστολές!
Εκατοντάδες Έλληνες ανά την χώρα έλαβαν τις τελευταίες ημέρες επιστολές από χώρες δήθεν της Αφρικής (Τανζανία, Νιγηρία κ.α.) μέσω των οποίων μαθαίνουν ότι μπορούν να κερδίσουν εκατομμύρια δολάρια!!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μαρίας Μ. που έλαβε πρόσφατα επιστολή από την Τανζανία από την οποία μαθαίνει ότι κάποιος που σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα είχε 17,7 εκατομμύρια δολάρια και ένας συνεπώνυμος συγγενής μπορούσε να πάρει αυτά τα χρήματα!

“Μπορεί να είστε εσείς!”, αναφέρει η επιστολή και ζητά επικοινωνία με όλα τα στοιχεία (επώνυμο, στοιχεία, διαμονή, λογαριασμοί κλπ.), με προφανείς στόχους και σκοπούς...

Η Αστυνομία έχει ήδη ενημερωθεί, αλλά και σε αυτή την περίπτωση όπως στο διαδίκτυο, ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάνει - μόνο συστάσεις στους αποδέκτες των επιστολών.

«Όσοι πήραν τέτοιες επιστολές και προσπαθούν κάποιοι να τους πείσουν ότι κερδίζουν μεγάλα ποσά, πρέπει να είναι επιφυλακτικοί.
Κανένας δεν χαρίζει λεφτά και πρέπει όλοι να το θυμούνται.
Και να μην δίνουν στοιχεία σε κανένα», τονίζουν αξιωματικοί της Αστυνομίας.

ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Στην ουρά για το εφάπαξ 38.000 δημόσιοι υπάλληλοι-Στο 1,4 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» στο ταμείο


Σε οικονομικό «αδιέξοδο» βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου έφτασαν τις 38.000 οι αιτήσεις για το εφάπαξ. Αυτήν τη στιγμή ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα δύο χρόνια, ενώ η «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού φορέα έχει φτάσει τα 1,7 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, λόγω της μαζικής φυγής των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τον Μάρτιο καταγράφεται μία αύξηση της τάξης του 25% των αιτήσεων για εφάπαξ (έφτασαν τις 1.300) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν τώρα αίτηση, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια. Αρκεί να αναφερθεί πως κάθε μήνα τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση μόνο 600 με 650 βοηθημάτων.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο τριών σημείων για το Ταμείο Πρόνοιας, με στόχο να ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση το 2009. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

- Η ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας των 60.000 εργαζομένων με συμβάσεις στο Δημόσιο. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τώρα θα μπορούν να καταβάλλουν τις απαιτούμενες εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας και όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης θα πάρουν και το εφάπαξ που τους αναλογεί.

- Ο εσωτερικός δανεισμός του Ταμείου Πρόνοιας από το επικουρικό του Δημοσίου (δηλαδή το ΤΕΑΔΥ). Το δάνειο αυτό θα είναι περίπου 350 με 400 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για να καταβληθούν περίπου 8.000 εφάπαξ στους δικαιούχους.
- Η έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που τα προβλήματα του Ταμείου δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, θα εξεταστεί σε επόμενη φάση το ενδεχόμενο επιβολής ειδικής εισφοράς από 2% έως 3% σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας και οι όποιες αποφάσεις θα συνδεθούν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

Το οικονομικό «αδιέξοδο»
- Τις 38.000 έφτασαν οι αιτήσεις για εφάπαξ, που στοιβάζονται στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
- Ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα δύο χρόνια.
- Τον Μάρτιο καταγράφεται αύξηση των αιτήσεων κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.
- Κάθε μήνα τα έσοδα από εισφορές αρκούν για την έκδοση μόνο 600 με 650 βοηθημάτων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Στον εισαγγελέα τα «έργα και ημέραι» Γκόντα


Δύο φάκελους απέστειλε στον Εισαγγελέα ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλας, με αποφάσεις τού τέως δημάρχου της πόλης Νίκου Γκόντα: ο ένας φάκελος αφορά στους συμβασιούχους και ο άλλος στις μεταδημοτεύσεις.

Ο φάκελος με τους συμβασιούχους

Μετάρσιοι είναι πλέον οι συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς από τη μία πλευρά -με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης- διαλύεται και από την άλλη, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιας στο δ.σ., έχει αποσταλεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία των συμβασιούχων στον εισαγγελέα, καθώς -πέραν των άλλων- έχει παραβιαστεί το διάταγμα Παυλόπουλου.

Στην απόφαση για προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατέληξε ο δήμαρχος μετά τη ρητή δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών πως δεν θα νομιμοποιήσει παρανομίες που διέπραξαν κατά το παρελθόν οι δήμαρχοι, τη δήλωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -όπου εστάλησαν οι φάκελοι των πρώην συμβασιούχων- ότι δεν μπορεί να τους ελέγξει, και τη δήλωση του ΑΣΕΠ περί αναρμοδιότητας.

Η ΑΔΕΙ

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτέλεσε την καταστροφή του δήμου και συνάμα «πηγή» ανομιών. Οδήγησε, δε, σε οικονομικό άνοιγμα άνω των 20 εκατ. και παγίδευσε εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό πως «μόνον οι οφειλές προς το ΙΚΑ φτάνουν στο ποσό των 2,2 εκατ. Η συγκεκριμένη επιχείρηση υπήρξε η καταστροφή του δήμου».

Ο φάκελος με τις μεταδημοτεύσεις

Η άλλη υπόθεση που στάλθηκε στον εισαγγελέα αφορά στις μεταδημοτεύσεις που είχαν γίνει πριν από τις εκλογές του 2006, καθώς -πάντα σύμφωνα με τον κ. Φίλιο- από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι 1.258 είναι παράνομες.

Οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου

Κατά τ' άλλα, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννιτών, μεταξύ άλλων, αποφάσισε τη συγχώνευση των κοινωφελών επιχειρήσεων του δήμου: από τη συγχώνευση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών-Πνευματικό Κέντρο, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και Νεολαίας Ιωαννίνων, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Μπιζανίου, καθώς και των αντίστοιχων της Ανατολής, της Παμβώτιδας και του Περάματος, δημιουργείται μία νέα επιχείρηση με την επωνυμία «Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών».

Επίσης, με βάση τις αρχές που ορίζει ο «Καλλικράτης» συγχωνεύονται τα ΚΑΠΗ των Ιωαννίνων, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Ιωαννιτών, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του πρώην δήμου Παμβώτιδας, το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του πρώην δήμου Παμβώτιδας, ο Παιδικός Σταθμός Περάματος, το 2ο ΚΑΠΗ Περάματος, το 3ο ΚΑΠΗ Περάματος, το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του πρώην δήμου Μπιζανίου, ο Παιδικός Σταθμός του πρώην δήμου Ανατολής και το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Ανατολής σε ένα ΝΠΔΔ, τον «Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης και Προσχολικής Παιδείας Δήμου Ιωαννιτών».

ΠΗΓΗ:www.aftodioikisi.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Θα ελεγχθούν άμεσα όσοι δεν μπήκαν στην περαίωση!


Έτοιμη είναι η υπουργική απόφαση που θα δίνει εντολή σε όλες τις εφορίες της χώρας να στείλουν σημειώματα σε περίπου 500.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στην περαίωση προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος «φαστ τρακ».
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία θα επιβαρυνθούν με πρόσθετες επιβαρύνσεις καθώς το κόστος του ελέγχου είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί πολύ υψηλότερο από την ελάχιστη επιβάρυνση ανά χρήση που όριζε ο νόμος της περαίωσης.
Τη σχετική απόφαση αναμένεται να υπογράψει άμεσα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς με στόχο την είσπραξη των πολυπόθητων εσόδων.
Μάλιστα όπως επισημαίνουν αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ σημαντικό οι εφορίες να διενεργήσουν τους ελέγχους με διαδικασίες εξπρές για να γνωρίζουν με ακρίβεια πόσα έσοδα θα εισπράξει το Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ


Στις 12 Μαΐου αρχίζουν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα.
Τα μαθήματα στα λύκεια θα λήξουν δύο μέρες νωρίτερα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια το 2011 θα αρχίσουν με Νεοελληνική Γλώσσα, γενικής Παιδείας.
Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται κάθε δύο ημέρες και μέχρι τις 25 Μαΐου, όπου θα εξεταστεί το μάθημα επιλογής, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Στα ΕΠΑΛ, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 19 Μαΐου πάλι με Νεοελληνική Γλώσσα και ολοκληρώνονται την 1η Ιουνίου.
Τα ειδικά μαθήματα ξεκινούν στις 11 Ιουνίου με Αγγλικά και τελειώνουν στις 20 του ίδιου μήνα με Έλεγχο μουσικών ακουστικών ικανοτήτων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα στην σελίδα του υπουργείου Παιδείας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Το Παρατηρητήριο διαπιστώνει πτώση στις τιμές σε λαχανικά και κρέας


Φθηνότερα εμφανίζονται τα κρέατα κατά 2,66% και τα λαχανικά κατά 4,79%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών στα Σούπερ Μάρκετ στις 20 Μαρτίου του 2011 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ενδεικτικά το νωπό αρνί εμφανίζει μείωση σε σχέση με πέρυσι που φθάνει και το 13,48%, το νωπό κατσίκι μείωση 11,19%, το νωπό κοτόπουλο μείωση 12,61%, το νωπό μοσχάρι σπάλα μείωση 9,62%, το νωπό χοιρινό –μπριζόλα λαιμού μείωση 7,46%.

Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν μείωση που φθάνει και το 43%. Ενδεικτικά το αγγουράκι τεμάχιο μειώθηκε κατά 28,10%, τα κολοκυθάκια κατά 17,75%, η μελιτζάνα (φλάσκα) 30,54%, το μπρόκολο κατά 43,23% και το σπανάκι 25,21% πάντοτε σε σχέση πέρυσι.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Προβλέπει ύφεση 3,5% και ανεργία στο 15,5% για το 2011


Στην έκθεση της η Εθνική προβλέπει ότι το δημόσιο έλλειμμα το 2011 θα κυμανθεί στο 8,7% του ΑΕΠ, καθώς το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα ενισχυθεί από την σημαντική αύξηση του τουρισμού κατά 10%.

Ο πληθωρισμός το 2011 θα κυμανθεί στο 2,7%, χαμηλότερα από το 4,7% το 2010, κυρίως λόγο της μείωσης της εγχώριας ζήτησης. Η Εθνική επισημαίνει ότι αυξήσεις στα καύσιμα πάνω από 20% σε ετήσια βάση, μπορεί να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα.

Η Εθνική Τράπεζα προβλέπει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί το 2011 κατά 4,6% αντανακλώντας την μείωση των μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και την αύξηση της ανεργίας.

Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,5% επιπλέον, αγγίζοντας το 15,5%, αντανακλώντας την σημαντική μείωση στην εσωτερική ζήτηση, την μείωση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα και το πάγωμα των προσλήψεων και την μη ανανέωση των συμβάσεων στον δημόσιο τομέα. Επίσης στην έκθεση της η Τράπεζα σημειώνει ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των μισθών το 2011, της τάξης του 6%.

Ο πληθωρισμός το 2011 θα κυμανθεί στο 2,7%, χαμηλότερα από το 4,7% το 2010, κυρίως λόγο της μείωσης της εγχώριας ζήτησης. Η Εθνική επισημαίνει ότι αυξήσεις στα καύσιμα πάνω από 20% σε ετήσια βάση, μπορεί να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συλλήψεις για παράνομη μετανάστευση


Συνελήφθη, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ένας 44χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, καθώς ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε εντός του φορτίου του και συγκεκριμένα σε σκάφος αναψυχής, είκοσι αλλοδαπούς χωρίς νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. Το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής προχώρησε επίσης στη σύλληψη τους.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ενώ το φορτηγό όχημα κατασχέθηκε.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr