Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Γιορτινές ευχές της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Μποντίνης Γρηγόριος: Ευχές για τις γιορτές

Φίλιππος Σταύρου: Ευχές για τις γιορτές

Ευχές για τις γιορτές

Βασίλης Τσίρκας: Ευχές για τις γιορτές

Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης κ. Ανδρέα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  187η
ΘΕΜΑ:  «Ο λίθος ο πατάξας την εικόνα εγενήθη όρος μέγα και επλήρωσε πάσαν την γην» 
               (Δανιήλ β  35).

           Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
          Όταν μελετάμε το ιερό και θεόπνευστο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, και μάλιστα τα κείμενα των Προφητών, βλέπουμε ότι το κέντρο όλων σχεδόν των προφητειών είναι το πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού, ο Οποίος υπήρξε "ο Μέγας Αναμενόμενος". Στο βιβλίο του προφήτη Δανιήλ, συγκεκριμένα, αναφέρεται το όνειρο του βασιληά Ναβουχοδονόσορος. Ήταν η εποχή (6ος αι.πΧ.), που κρατούσε στην Βαβυλώνα, την πρωτεύουσα του βασιλείου του πολλούς Ιουδαίους αιχμαλώτους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο εκλεκτός - νέος στην ηλικία - προφήτης Δανιήλ.
-Β-
          Το όνειρο του βασιληά ήταν πολύ συγκλονιστικό. Όταν, όμως, ξύπνησε δεν μπορούσε πια να το θυμηθή. Γι' αυτό, προσκάλεσε τους σοφούς της Βαβυλώνας και τους ζήτησε να βρουν ποιό ήταν το μυστηριώδες όνειρο και να το εξηγήσουν. Τους εδήλωσε δε, ότι αν δεν το κατορθώσουν, θα τους εθανάτωνε όλους. Όμως, παρά τις πιέσεις και τις απειλές του Ναβουχοδονόσορος, κανένας δεν μπόρεσε να βοηθήση τον βασιληά να το θυμηθή, αλλά ούτε και κανένας μπόρεσε να το μαντεύση και, φυσικά, να το εξηγήση.
-Γ-
          Όμως, ο Θεός αποκάλυψε στον Δανιήλ ποιό ήταν το όνειρο. Έτσι, χωρίς να χάση καιρό, εμφανίστηκε μπροστά στον βασιληά και άρχισε να του το διηγήται και να το εξηγή. - Εσύ, βασιληά, είπε στον Ναβουχοδονόσορα, είδες ότι είχες σταθή μπροστά σε μία μεγάλη εικόνα, που η όψη της προκαλούσε φόβο. Το κεφάλι της εικόνας ήταν από καθαρό χρυσάφι. Τα χέρια, το στήθος και τα μπράτσα ήταν ασημένια. Η κοιλιά και οι μηροί χάλκινοι, ενώ οι κνήμες σιδερένιες. Τα πόδια της εικόνας ήταν από μείγμα σίδερου και χώματος.
          Αλλά, ενώ έβλεπες την εικόνα, ξαφνικά, και χωρίς να ενεργήσουν ανθρώπινα χέρια, μια μικρή πέτρα ξεκόπηκε από κάποιο βουνό και, πέφτοντας χτύπησε τα πόδια της εικόνας. Οπότε όλα τα υλικά της έγιναν σκόνη, που την σκόρπισε ο άνεμος και δεν βρέθηκε πουθενά. "Και ο λίθος ο πατάξας την εικόνα εγενήθη όρος μέγα και επλήρωσε πάσαν την γην". Δηλαδή, ο λίθος, η μικρή εκείνη πέτρα έγινε ένα τεράστιο βουνό, που κάλυψε όλη την γη.
-Δ-
           Άρα γε, όμως, τι ήθελε να φανερώση ο Θεός με την εικόνα εκείνη ; Ο Δανιήλ, με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, εξήγησε στον Ναβουχοδονόσορα το βαθύτερο νόημα του ονείρου του. Του είπε, λοιπόν, ότι το χρυσό κεφάλι της εικόνας ήταν η βασιλεία του Ναβουχοδονόσορα. Τα υπόλοιπα μέρη σήμαιναν τα διάφορα βασίλεια, που θα διαδέχονταν το ένα το άλλο, το τελευταίο ήταν η αυτοκρατορία της Ρώμης. Ακόμη, η επιβλητικότητα εκείνης της εικόνας ήταν φαινομενική, ενώ ο μικρός λίθος, που δεν αποκόπηκε από χέρια ανθρώπων, εξεικόνιζε τον Σωτήρα Χριστό, που γεννήθηκε από την Παρθένο Μαριάμ εκ Πνεύματος Αγίου. Και το άπλωμα του λίθου σ' όλη την γη, εξεικόνιζε  την παγκόσμια και αιώνια βασιλεία του Χριστού, δηλαδή την Εκκλησία.
-Ε-
          Ναι, αγαπητοί αδελφοί !  Το παιδίον Ιησούς, που γεννήθηκε μέσα στον σκοτεινό και βρώμικο σταύλο της Βηθλεέμ, ενίκησε τις ψεύτικες ειδωλολατρικές θρησκείες, και τις συνέτριψε. Μικρή και αδύναμη φάνηκε στην αρχή η Εκκλησία, που πολεμήθηκε από εβραίους και ειδωλολάτρες όσο άλλος κανείς, αλλά ισχυροποιείτο μέρα με την ημέρα και κατακτούσε αναρίθμητες ανθρώπινες καρδιές. Και της Εκκλησίας, που είναι η πνευματική βασιλεία του Χριστού, "ουκ έσται τέλος". Ας μη φοβώμαστε, λοιπόν, όσους πολεμάνε τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Ας ζήσουμε τα φετεινά Χριστούγεννα με χαρά, με προσευχή και με αγάπη για τους ανθρώπους, μάλιστα δε για εκείνους που έρχονται σαν πρόσφυγες στην Πατρίδα μας και θαλασσοδέρνονται και κάποιοι πνίγονται στα κύματα του Αιγαίου.
          Θάρρος, αδελφοί μου. Ο Χριστός "εξήλθε νικών και ίνα νικήση" (Αποκ. στ  2). Ας ζήσουμε όλοι την μεγάλη γιορτή μας με πίστη και φλόγα και χαρά χριστιανική. Χρόνια πολλά σε όλους, άγια, ευλογημένα.  ΑΜΗΝ.   
Διάπυρος ευχέτης εν Χριστώ Γεννηθέντι

Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†  Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Χρήστος Ν. Γκόγκος: Ευχές για τις γιορτές


Αγαπητοί συνδημότες
Εύχομαι από καρδιάς οι άγιες ημέρες των Χριστουγέννων να ξαναφέρουν το χαμόγελο στα χείλη όλων μας.
Στις δύσκολες μέρες που περνάμε ας δείξουμε με τις πράξεις μας ότι η αλληλεγγύη είναι πηγή που δίνει ελπίδα χαρά και δύναμη για να νικήσουμε την κρίση που βιώνουμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.
Το 2016 να είναι μια χρονιά ειρηνική, δημιουργική και παραγωγική.
Εύχομαι σε όλους σας προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου

Χρήστος Ν. Γκόγκος

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, ενέκρινε:
Το πρακτικό διαγωνισμού για την αποκατάσταση ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Φιλιατών (Τσαμαντά- Λια- Λεπτοκαρυά- Βροσύνα), προϋπολογισμού 160.000 ευρώ. Ανάδοχος ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
-Την ανάθεση έργου για την "Αντικατάσταση ψυκτικού συστήματος εγκατάστασης του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κορωνησίας-Καλογερικού, προεκτιμώμενης αμοιβής 10.000 ευρώ.
Τη δημοπράτηση του έργου για τη συντήρηση του αύλειου χώρου 2ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας, προϋπολογισμού 24.100 ευρώ.
Επίσης στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ο.Ε. αναδείχτηκε ανάδοχος (Κ/Ξ Κρικώνη Άννα-Βώττης Παναγιώτης) για το έργο ολοκλήρωσης των εργασιών στην αίθουσα βαρέων αθλημάτων Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 310.000 ευρώ και για τη συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού οδικού Δικτύου Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 10.000 ευρώ (Ανάδοχος: Λάμπρος Ελ. Γεωργούλας ΕΔΕ).


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Τοποθέτηση απινιδωτή στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Ιωαννίνων

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου για την ενίσχυση των δομών πρόληψης τυχόν αιφνιδίων καρδιακών επεισοδίων σε χώρους μαζικής συνάθροισης, συνεχίστηκε σήμερα με την τοποθέτηση εξωτερικού απινιδωτή στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ιωαννίνων, που λειτουργεί σε παραπλήσιο χώρο με τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων.
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και συντονιστής της όλης πρωτοβουλίας κ. Οδυσσέας Πότσης, ευχαρίστησε, μέσω του εκπροσώπου της κ. Σωτήρη Μουζάρα, την επιχείρηση Ι. ΚΤΕΟ – AUTOTESTΜΟΥΖΑΡΑΣ & ΣΓΟΥΡΟΣ Α.Ε. για την προσφορά της, σημειώνοντας ότι η επιτυχία και η ανταπόκριση που υπάρχει από ιδιώτες και επιχειρήσεις στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο είναι συγκινητική, απόρροια της οποίας είναι ο εξοπλισμός, μέχρι σήμερα, εννέα πολυσύχναστων χώρων σε Γιάννενα και Άρτα και έπεται συνέχεια σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Τέλος πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις για προσφορά απινιδωτών, η τοποθέτηση των οποίων και λαμβάνοντας υπόψη και την επιθυμία των δωρητών θα γίνει με το νέο έτος.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Γλέντησαν μέχρι το πρωί, γνήσια και παραδοσιακά, στο Ηπειρώτικο αντάμωμα, της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου

Το  Ηπειρώτικο πανηγύρι είναι μία, κατ' εξοχήν, πολιτιστική εκδήλωση, αλλά και γνήσια παραδοσιακή και προέρχεται κατ' ευθείαν από την ψυχή της Ηπείρου.
Της Ηπείρου του μόχθου, του αγώνα, της αγωνίας, της καθημερινής προσπάθειας να καλλιεργήσει την κακοτράχαλη γη, της ξενιτειάς, του πόνου και της πίκρας, της αποδημίας, της μεγάλης αυτής πληγής, αλλά συγχρόνως κι' ευλογίας, γιατί από την αποδημία ξεκίνησε η πασίγνωστη Ηπειρωτική Ευποιία και Ευεργεσία και οι Μεγάλοι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες.
Αλλά και της Ηπείρου της χαράς, της προσμονής, της ελπίδας. Της ελπίδας για το γυρισμό των ξενιτεμένων και για ένα καλλίτερο αύριο.
Η Ήπειρος, που κάθε γεγονός στη ζωή της, το αποτύπωνε σε τραγούδι, με τον αυλό, στα πανάρχαια χρόνια και το κλαρίνο στα κατοπινά, στην ίδια όμως μουσική κλίμακα, την πεντατονική, την μοναδική στην ιστορία της μουσικής, η Ήπειρος, λοιπόν, της  πεντατονίας δημιούργησε τραγούδια για τη χαρά, τη λύπη, την ξενιτειά, το γυρισμό, προερχόμενα όλα από την ίδια τη ζωή και που στο κάθε τραγούδι εμπεριέχονται, μαζί, η χαρά και η λύπη, τραγούδια της χαρμολύπης. Κι' αυτά τα τραγούδια, μαζί, φυσικά, με το κλαρίνο και τα άλλα παραδοσιακά όργανα, είναι η βάση και η πεμπτουσία των Ηπειρωτικών Πανηγυριών, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στα χωριά μας.

Σύναψη προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας με Φορείς της Ηπείρου ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, με τις οποίες αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, καθώς και την καθημερινότητα των πολιτών, ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η   Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την υλοποίηση μελέτης από την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. για το «Πρόγραμμα προώθησης του Τουρισμού με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα (campervan), σε συνδυασμό με ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές». Όπως ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής η Πρόεδρος της, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, στο πλαίσιο της μελέτης θα καταγραφούν οι διαδρομές και οι υποδομές εξυπηρέτησης των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής, με στόχο την ένταξη και υλοποίησή τους μέσα από χρηματοδοτικά μέσα. Ανάλογη καταγραφή προβλέπεται και για τις ποδηλατικές διαδρομές. Η μελέτη αφορά την Π.Ε. Ιωαννίνων, όμως αντίστοιχες δράσεις δρομολογούνται ήδη και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Τα αποτελέσματα της δράσης θα ενταχθούν στον ευρύτερο τουριστικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, συμπλήρωσε η κ. Καλογιάννη.
 Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο εστίασε την τοποθέτησή της η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Καλογιάννη και με αφορμή τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με το Δήμο Πρέβεζας, ήταν αυτό των αδέσποτων ζώων: "Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα" τόνισε. "Η Περιφέρεια συνεργάζεται για την αντιμετώπισή του με το Δήμο Ιωαννιτών και η συνεργασία αυτή επεκτείνεται και με το Δήμο Πρέβεζας. Πρόκειται όμως για ένα κοινωνικό θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο", κατέληξε.

Συνελήφθη στην Καλλιθέα Αττικής, μετά από οργανωμένη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, έμπορος κοκαΐνης

Κατασχέθηκαν (305) γραμμάρια κοκαΐνης καθώς και το χρηματικό ποσό των (350) ευρώ, ως προερχόμενο από την εμπορία ναρκωτικών

Συνελήφθη, χθες (22-12-2015) το απόγευμα στην Καλλιθέα Αττικής, έπειτα από την αξιοποίηση στοιχείων και οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, έμπορος κοκαΐνης.
Σε βάρος του 35χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.
Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση πληροφορίας, για αλλοδαπό ο οποίος διακινεί μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, εντοπίστηκε αυτός χθες το απόγευμα στην Καλλιθέα Αττικής και μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθη.
Σημειώνεται, ότι ο δράστης αντιλαμβανόμενος επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, πέταξε στο έδαφος μία νάιλον συσκευασία που περιείχε κοκαΐνη, βάρους (305) γραμμαρίων.
Τα ναρκωτικά καθώς και το χρηματικό ποσό των (350) ευρώ, ως προερχόμενο από την εμπορία ναρκωτικών, κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς, ο οποίος στερείται παντελώς νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύμφωνη γνώμη για εξοπλισμό του Βρεφονηπιακού Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας Δήμου Πρέβεζας

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη προς το Δήμο Πρέβεζας διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου για τη σύμβαση και τη διαδικασία ανάθεσης δύο υποέργων της πράξης "Νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας Δήμου Πρέβεζας".
Πρόκειται για τα υποέργα:
"Προμήθεια εξοπλισμού Β': Λευκά είδη-μοκέτες, Γ': Εξοπλισμός κουζίνας" προϋπολογισμού 49.298 ευρώ
"Προμήθεια εξοπλισμού Δ': Έπιπλα, Ε': Παιχνίδια", προϋπολογισμού 31.650 ευρώ.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εξιχνιάστηκαν επιπλέον τρεις διαρρήξεις σε οχήματα που έγιναν στην περιοχή της Άρτας

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 27 και 37 ετών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την 23-10-2015 για πλήθος διαρρήξεων σε οχήματα στην παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας
Μετά τη διακρίβωση της εγκληματικής δράσης διδύμου ημεδαπών διαρρηκτών, για πλήθος διαρρήξεων σε οχήματα στην παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας (σχετικό το από 25-10-2015 Δελτίο Τύπου μας) και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας, εξιχνιάστηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, επιπλέον τρεις διαρρήξεις οχημάτων, που έγιναν στην περιοχή της Άρτας.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προσδιορίστηκε η εμπλοκή των δύο ημεδαπών Ρομά δραστών, ηλικίας 27 και 37 ετών, σε βάρος των οποίων είχε σχηματισθεί δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές και στις ακόλουθες διαρρήξεις:
Βραδινές ώρες της 17/18-07-2015, διέρρηξαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας 39χρονης ημεδαπής και αφαίρεσαν έναν τσαντάκι που περιείχε προσωπικά έγγραφα της παθούσας.
Βραδινές ώρες της 22/23-09-2015 διέρρηξαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας 48χρονου ημεδαπού και αφαίρεσαν προσωπικά έγγραφα, κάρτες τραπεζών και χρηματικό ποσό.
Την 13-10-2015, μετά τα μεσάνυκτα, διέρρηξαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας 25χρονου ημεδαπού και αφαίρεσαν προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα καθώς και χρηματικό ποσό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.