Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Απολογισμός της επιχείρησης στο όρος Τύμφη στο Πάπιγκο

Ο απολογισμός της επιχείρησης έρευνας και εντοπισμού του 32χρονου ορειβάτη.

«Τραγική ήταν, δυστυχώς, η κατάληξη της επιχείρησης που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και κράτησε τέσσερις μέρες, για τον εντοπισμό του 32χρονου ορειβάτη από τα Γιάννενα που έχασε τη ζωή του, πέφτοντας σε χαράδρα 600 μέτρων στο όρος Τύμφη» αναφέρει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στον απολογισμό της για την επιχείρηση εντοπισμού του ορειβάτη στο Πάπιγκο, τα ίχνη του οποίου είχαν εξαφανιστεί από την περασμένη την περασμένη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
«Καταλυτικό ρόλο στην πορεία των ερευνών, οι οποίες μετρούσαν ήδη τέσσερις μέρες επιχειρήσεων χωρίς αποτέλεσμα, είχε η συμμετοχή της Ελβετικής διασωστικής ομάδας, Air Zermatt, η οποία κλήθηκε από την οικογένεια του εκλιπόντος. Οι Ελβετοί έφτασαν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τετάρτης, με ιδιόκτητο αεροσκάφος αντί του εξειδικευμένου ελικοπτέρου, λόγω περιορισμένου χρόνου. Νωρίτερα την ίδια μέρα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είχε ήδη στείλει στην Air Zermatt αρχείο απεικόνισης του ανάγλυφου και της κατάστασης της περιοχής, το οποίο είχαν φωτογραφίσει μέλη της ΕΟΔ σε πτήση που είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα με ελικόπτερο της Intersalonica. Οι τρεις Ελβετοί διασώστες μαζί με συνεργάτη τους πιλότο μετέβησαν απευθείας στα γραφεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, όπου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση, στην οποία έγινε ανάλυση των συνθηκών του ατυχήματος, μελετήθηκε όλο το φωτογραφικό υλικό και συζητήθηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης της επιχείρησης. Μετά το πέρας της συνάντησης, τα μέλη της Air Zermatt ζήτησαν τη συνδρομή μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, με μεγάλη εμπειρία στην ορεινή διάσωση ως ομάδα υποστήριξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση ήταν παρόν και μέλος της οικογένειας του ορειβάτη.
Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, δέκα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αναχώρησαν οδικώς και με πλήρη χειμερινό εξοπλισμό για το Πάπιγκο, ενώ άλλα μέλη της Οργάνωσης μετέβησαν αεροπορικώς μαζί με τους Ελβετούς διασώστες στα Ιωάννινα, όπου και ξεκίνησε η επιχείρηση για τον εντοπισμό του ορειβάτη. Ταυτόχρονα, στην περιοχή της Κόνιτσας, ακριβώς απέναντι και πολύ κοντά στην ορθοπλαγιά του ατυχήματος εγκαταστάθηκε το κινητό κέντρο επιχειρήσεων της Ε.Ο.Δ., το οποίο παρείχε τηλεπικοινωνιακή και συντονιστική υποστήριξη.
Στην επιχείρηση αυτή ιδιαίτερα καθοριστική ήταν η αφιλοκερδής συμμετοχή - παραχώρηση του ελικοπτέρου του Γιαννιώτη επιχειρηματία, Βασίλη Χήτου, το οποίο, με χειριστή τον έμπειρο Έλβετο πιλότο, κατάφερε τελικά το μεσημέρι της Πέμπτης να εντοπίσει τον αγνοούμενο. Η σορός του ορειβάτη βρέθηκε σε βάθος περίπου 600 μέτρων – πολύ χαμηλότερα από εκεί όπου υπολογίζονταν αρχικά – και ανασύρθηκε από Ελβετό διασώστη, ο οποίος νωρίτερα είχε εντοπίσει το μπουφάν του 32χρονου.
Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρχές, η οικογένεια του εκλιπόντος και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Τα μέλη της ΕΟΔ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα για τη συνεργασία τον Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, κ. Στάμο, τον Διοικητή, κ. Λύρο και τους άντρες της 5ης ΕΜΑΚ, τον Διοικητή, κ. Αμπαρά και τους άνδρες της 2ης ΕΜΑΚ, την Περιφέρεια Ιωαννίνων, την 384 Μοίρα Έρευνας και Διάσωσης, τον Αερολιμέναρχη Ιωαννίνων και το προσωπικό του γραφείου Αερολιμενικού Ελέγχου του Αεροδρομίου Μακεδονία. Επίσης, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τον κ. Βασίλη Χήτο, τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Παπίγκου, Δημήτρη Μπίτο, Γιάννη Χριστοδούλου, Βαγγέλη Χριστοδούλου και Αχιλλέα Χριστοδούλου, τον υπεύθυνο του καταφυγίου της Αστράκας, Γιώργο Ροκά και τον Κώστα Τσουμάνη, ιδιοκτήτη του ξενώνα «Δίας» στο Μικρό Πάπιγκο, που φιλοξένησε αφιλοκερδώς τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Ζητάμε συγνώμη από ανθρώπους που μπορεί να βοήθησαν και δεν έχουν αναφερθεί».

ΠΗΓΗ: www.hrt.org.gr

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Στα 50.000 ευρώ το αφορολόγητο

Οι συντελεστές από 0,1% ως 2%

Με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φθάνουν μέχρι 2% θα εφαρμοστεί ο νέος ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα.
Η διακομματική επιτροπή για το νέο φορολογικό σύστημα που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη συμφώνησε ο νέος ενιαίος φόρος που θα επιβαρύνει όλα τα ακίνητα θα υπολογίζεται με κλίμακα στην οποία θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και συντελεστές χαμηλότερους του 2%.
Το ακριβές ύψος του αφορολογήτου ορίου δεν καθορίστηκε, όμως θεωρείται βέβαιο ότι το όριο αυτό θα είναι τουλάχιστον 50.000 ευρώ και θα εφαρμόζεται σε ατομικό επίπεδο.
Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του αφορολόγητου, τους φορολογικούς συντελεστές και τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη σε νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
 Ο νέος φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης διοργανώνει την θεατρική παράσταση «Η Λευτεριά δεν έρχεται μόνη της», για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Ηπείρου, το Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013, ώρα 19:30 στο θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης

22η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 2/3 Φεβρουαρίου, εκτός έδρας αγωνίζονται και οι τρεις ομάδες του Πωγωνίου, ( Αγία Μαρίνα - Καλπάκι 3/02-11:00), (Πανφρουριακός-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 3/02-15:00), (Περιστέρι-Πωγωνάτος 3/02-17:15)

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013
*ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
ΩΡΑ: 11:00 μ.μ.
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ - Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ
*ΓΗΠΕΔΟ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.
ΠΑΝΦΡΟΥΡΙΑΚΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ
*ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ (Ε.Π.Σ.ΗΠ.)
ΩΡΑ: 17:15 μ.μ.
ΑΕΤΟΣ Μ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ  - Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013
Πρωτόπαπα  -  Αμπελόκηποι (15:00)    
Ασβεστοχώρι  -  Σταυράκι (19:30)    
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 
Ζωοδόχος -  Αμφιθέα (11:00)    
Δαβάκης  -  Α.Ε. Καμποχωρίων (11:00)    
Αγία Μαρίνα -  Καλπάκι (11:00)    
Πανφρουριακός-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά (15:00)    
Θύελλα Ελεούσας  -  ΠΑΟ Κόνιτσας (15:00)    
Περίβλεπτος  -  Νησί (15:00)    
Περιστέρι -  Πωγωνάτος (17:15)   

Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων: Οδηγίες προς κτηνοτρόφους-δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων

Με ανακοίνωσή της η Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων ενημέρωση ότι δικαιούχοι της πρόσθετης  ενίσχυσης είναι όσοι παραγωγοί  έχουν από 50 και πάνω αιγοπρόβατα ή  6 και πάνω θηλάζουσες αγελάδες κρεοπαραγωγής ή 2 και πάνω μοσχίδες αναπαραγωγής και για αριθμό 2 έως 30 καθαρής φυλής 16-24 μηνών με την προϋπόθεση ότι τα διατήρησαν μέχρι 31/12/2012.  Οι παραπάνω δικαιούχοι αιγοπροβάτων θα πρέπει να προσκομίσουν φωτοαντίγραφα  των αντίστοιχων μητρώων αιγοπροβάτων (καινούργιο και παλιό) ενημερωμένα καθώς επίσης πρέπει να γίνει ενημέρωση στην ηλεκτρονική βάση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και στη συνεχεία αίτηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε ότι αφορά την πληρωμή των δικαιούχων της  εξισωτικής αποζημίωσης του 2012 θα πρέπει να προσκομιστούν εκ νέου τα μητρώα των αιγοπροβάτων (καινούργιο και παλιό) ενημερωμένα και να κατατεθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί με τη σχετική αίτηση.
Οι μετακινούμενοι  αιγοπροβατοτρόφοι και βοοτρόφοι πέραν των άλλων δικαιολογητικών θα πρέπει να προσκομίσουν  και  την άδεια μετακίνησης  των κοπαδιών θεωρημένη από την Κτηνιατρική υπηρεσία.
Όσοι από τους παραγωγούς   έχουν αιγοπρόβατα και δεν είναι δικαιούχοι των παραπάνω ενισχύσεων  θα πρέπει να παραλάβουν τα καινούργια μητρώα από την  Δ/νση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και εν συνεχεία να προσέλθουν στην ΕΑΣ για ενημέρωσή τους.

Επίσης οι αιγοπροβατοτρόφοι οι οποίοι έχουν προμηθευτεί ή παραγγείλει ηλεκτρονικά ενώτια  να προσκομίσουν το δικαιολογητικό αγοράς ή παραγγελίας αυτών καθώς και τα τιμολόγια πώλησης αμνοεριφίων. Απαραίτητο δικαιολογητικό είναι και η κίνηση εκμετάλλευσης από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Για την διεκπεραίωση των παραπάνω εργασιών οι παραγωγοί θα πρέπει να  προσέλθουν άμεσα στα γραφεία της ΕΑΣ Ιωαννίνων. 
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 2651070961 εσωτερικό (3),  υπεύθυνο κ. Τασιούλας Σταύρος.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λακωνίας ''Οι Ζωσιμάδες'' κόβει την Πίτα και διασκεδάζει, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 21:00 στο Κέντρο ''ΑΜΙ'', στην Μαγούλα Σπάρτης

                                                    Πρόσκληση

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λακωνίας ''Οι Ζωσιμάδες'', καλεί τους Ηπειρώτες της Λακωνίας καθώς και τους φίλους της Ηπείρου, στην κοπή της Πίτας και τον ετήσιο χορό του, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 21:00 στο Κέντρο ''ΑΜΙ'', στην Μαγούλα Σπάρτης.
Την γνήσια ηπειρωτική διασκέδαση επιμελείται η ηπειρώτικη κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα Ηλία Πλαστήρα.
Εγγυόμαστε απίθανο κέφι, άφθονο κρασί και πλούσιο φαγητό.
Σας περιμένουμε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Παράταση για την καταβολή της δεύτερης και τρίτης δόσης του ΦΑΠ 2010 έως 28 Φεβρουαρίου και 29 Μαρτίου αντίστοιχα

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνη, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010 έως και τις 28 Φεβρουαρίου και της τρίτης δόσης έως και τις 29 Μαρτίου, αντίστοιχα.
Για την καταβολή των ποσών αυτών αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

14η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 2/3 Φεβρουαρίου στην Γ΄ Ερασιτεχνική-Α' Όμιλος και η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου αντιμετωπίζει τον Πανζαγορισιακό

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013


Ανάργυροι - Βοτονόσι (15:00)
Καρυές - ΑΠΟΕΛ  (15:00)
Καρίτσα - Πετσάλι (15:00)
Κεφαλόβρυσο - Πανζαγορισιακός (17:15)
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013


Μπισδουνάκι - Ζίτσα (11:00)
Α.Ε. Γιάννενα - Μάρμαρα (15:00)

Η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης διοργανώνει στη Κόνιτσα εκδήλωση για την μητέρα, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 5:00 μ.μ.

ΕΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

Στην Κόνιτσα την Κυριακή το απόγευμα, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ   ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΜΗΤΕΡΑ, με Ομιλία, προβολές, ποιήματα, ύμνους και τραγούδια (συνοδεία μουσικών οργάνων) από τις χορωδίες (μικρή και μεγάλη) της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι Ομοσπονδίες Αποδήμων Άνω και Κάτω Δρόπολης, διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση στον Εθνομάρτυρα και ηγέτη της Βορειοηπειρωτικής Αντίστασης Βασίλη Σαχίνη, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 21:30 το βράδυ στο ''ΧΑΛΚΙΑΣ PALACE'' στην Πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο

Στα πλαίσια των ιστορικών εκδηλώσεων, η Ομοσπονδία Άνω Δρόπολης «Οι Σελλοί» με την Ομοσπονδία Κάτω Δρόπολης «Οι Ατιντάνες», διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση προς τιμήν του εθνομάρτυρα και ηγέτη της βορειοηπειρωτικής αντίστασης ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΧΙΝΗ και συναγωνιστών του.
Θα τιμηθούν διδάσκαλοι του γένους, που εκτελέστηκαν για τα ελληνικά ιδεώδη. Ειδική μνεία θα γίνει σε ονόματα πρώην πολιτικών κρατουμένων και φυλακισμένων, που μαρτύρησαν στις φυλακές ενός απάνθρωπου δικτατορικού καθεστώτος.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 16 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Σάββατο, στις 21:30μ.μ στην αίθουσα Δεξιώσεων «ΧΑΛΚΙΑΣ PALACE», Ψαρών 4 στην Πλατεία Καραϊσκάκη.
Την εκδήλωση θα συνοδεύσει η ορχήστρα του Σταύρου Ντέρου. Είσοδος 10 Ευρώ  με ποτό.

Μέρος των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν θα διατεθεί για την ανέγερση μνημείου του Βασίλη Σαχίνη στη γενέτειρά του τη Δούβιανη.
 Προσκαλούμε τους βορειοηπειρωτικούς συλλόγους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μνήμης αγωνιστών του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.

Η παρουσία όλων μας κρίνεται απαραίτητη.

Μετά τιμής

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας                    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Άνω Δρόπολης                                           Κάτω Δρόπολης
 «Οι Σελλοί»                                          «Οι  Ατιντάνες»

Ηλέκτρα Κίκη                     Παναγιώτης Λέκκας

O Πρεβεζάνος Κώστας Μήτσης, με το μουσικό σύνολο ''Επτάσημο'', σε μηνιαία περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, για να τραγουδήσει για τους απόδημους Ηπειρώτες της Βόρειας Αμερικής

O Πρεβεζάνος Κώστας Μήτσης, με το μουσικό σύνολο ''Επτάσημο'', σε μηνιαία περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, για να τραγουδήσει για τους απόδημους Ηπειρώτες της Βόρειας Αμερικής.