Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άρτα

 


Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες της Άρτας, πολίτες από κάθε γωνιά της όμορφης Ηπείρου μας, την οποία τόσο πολύ αγαπώ και επισκέπτομαι σε κάθε ευκαιρία, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ από καρδιάς, γι’ αυτή τη ζεστή, αυτή τη συγκλονιστική υποδοχή. Σας ευχαριστώ για την εντυπωσιακή σας παρουσία. Μου δίνετε κουράγιο και δύναμη στο μεγάλο αγώνα που δίνουμε.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες -για την ακρίβεια 13 μέρες- μας χωρίζουν από την 21η Μαΐου. Από την Κυριακή που θα κλείσουμε το δρόμο σε μια δεύτερη φορά στη συμφορά. Mε την ψήφο μας θα δώσουμε μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, για μία πατρίδα που θα βαδίζει υπερήφανη, σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά.

Καταλαβαίνω πότε πλησιάζουν οι εκλογές από το πότε αρχίζει να κλείνει η φωνή μου, αλλά αυτό δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να γυρνάμε την Ελλάδα, να παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας, να διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών για μια μεγάλη νίκη την 21η Μαΐου.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Κλιμάκιο Υποψηφίων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αποτελούμενο από τους Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, Χρήστο Γρίβα, Θανάση Οικονόμου, Λίλα Σουλελέ και Γιάννη Στέφο, μαζί με τον Συντονιστή της ΟΜ Υγείας Λάμπρο Παπανδρέου και το μέλος της Ν.Ε. - Υπ. Θεματικής Υγείας Δημήτρη Τζιάλλα καθώς επίσης με εργαζόμενους και μέλη της ΟΜ Υγείας, επισκέφτηκαν το ΓΝΙ Χ' Κώστα και συζήτησαν με τους εργαζόμενους μεταφέροντας το μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στις εκλογές που έρχονται.

Το μήνυμα ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ είναι επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς οι εργαζόμενοι προέβαλαν ζητήματα υποστελέχωσης, καθήλωσης μισθών, ζητήματα διαφάνειας και δημοκρατίας και δύσκολες συνθήκες εργασίας.

Στον αντίποδα, ο  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. προβάλει το αίτημα για «Δικαιοσύνη στην Υγεία, με ισχυρό ΕΣΥ και εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων».

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Παρακάλαμο

 


Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Οργάνωση Μελών Πωγωνίου πραγματοποίησαν την Κυριακή 7 Μαΐου ανοιχτή εκδήλωση στον Παρακάλαμο, στην πλατεία, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  και οι υποψήφιοι βουλευτές του Νομού.

Έγινε ουσιαστική συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής για τα γενικά και τα τοπικά ζητήματα. Βασικά προβλήματα η μεγάλη ακρίβεια και η εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Κοινό συμπέρασμα είναι η ανάγκη για αλλαγή προτεραιοτήτων υπέρ της κοινωνίας και να δοθούν άμεσα λύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συνάντηση της Μαρίας Κεφάλα με τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων

 


Με τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων συναντήθηκε η υποψήφια Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα. Συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την «πράσινη μετάβαση» των ξενοδοχειακών μονάδων, τη στήριξη της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των κρίσεων στις επιχειρήσεις του κλάδου καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης των Ιωαννίνων.

Η κα Κεφάλα ενημέρωσε τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων, για τις παρεμβάσεις και τις επαφές της όλα τα προηγούμενα χρόνια, για τις οποίες άλλωστε είχε την ευκαιρία να συζητήσει αρκετές φορές στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, με τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες προώθησης των αιτημάτων τους προς την Κυβέρνηση.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη «Δαπάνες Αποκομιδής απορριμμάτων» Δήμου Πωγωνίου

 


Ο Δήμος Πωγωνίου προκηρύσσει Ηλεκτρονική Ανοιχτή Διαδικασία (Ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά) για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης της εργασίας: «Δαπάνες Αποκομιδής απορριμμάτων» Δήμου Πωγωνίου.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr

Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών: 11/5/2023.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 16/6/2023 , Ημέρα: Παρασκευή και ώρα: 06:00.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η ανάθεση της αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πωγωνίου σε χώρο νόμιμης διάθεσης ή επεξεργασίας στερεών αστικών απορριμμάτων καθώς και πλύσιμο των κάδων συγκέντρωσής τους, με ευθύνη και δαπάνες του αναδόχου,

σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Στη δημοπρασία γίνονται δεκτοί Ελληνικοί και Αλλοδαποί οικονομικοί φορείς (επιχειρήσεις) παροχής των ζητούμενων υπηρεσιών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), οι οποίοι είτε αυτοτελώς είτε εν συμπράξει θα πρέπει να διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία, την τεχνογνωσία και την ικανότητα προκειμένου να παρέχουν τις

ζητούμενες υπηρεσίες με αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία, ώστε να είναι δυνατή η αποκομιδή από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία, όπως αυτά θα υποδειχθούν από τους υπεύθυνους του Δήμου.

Ως διάρκεια της σύμβασης ορίζεται το χρονικό διάστημα (2) δύο ετών από την υπογραφή της. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 397.197,49 € (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και της προαίρεσης που ανέρχεται σε 5.713,10€) και θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου Πωγωνίου.

Άνω Παρακάλαμος: Πανηγυρική θεία λειτουργία προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και παραδοσιακό τραπέζι

Τη Δευτέρα  8 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τελέστη πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολούθησε παραδοσιακό τραπέζι στον Άνω Παρακάλαμο Πωγωνίου.

Δήμος Πωγωνίου: Εγκρίθηκε η μελέτη για το Μνημείο Πεσόντων

 


Στη μνήμη των 13.976 πεσόντων του Έπους του 1940 θα είναι αφιερωμένο το Μνημείο που θα κατασκευαστεί στη θέση «Βουρλιάσος» και το οποίο αποτελεί μέρος ενός μεγάλου οράματος και σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή «Πάρκου Ιστορίας» ως δείγμα τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα.

Η μελέτη με τίτλο «Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών θέσεων Μαχών έπους 1940 στο Καλπάκι - Μνημείο Πεσόντων στη θέση «Βουρλιάσος» εγκρίθηκε από τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Πωγωνίου και έχει προϋπολογισμό 1.250.000,00€ με Φ.Π.Α. 24%.

Στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστεί μνημείο για τους 13976 πεσόντες του έπους του 1940 σε δημόσια δασική έκταση στη θέση «Βουρλιάσος» του Δήμου Πωγωνίου, στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου του Μαχητή.

Ο κύριος χώρος του μνημείου αποτελείται από το Πάρκο Μνήμης, το χώρο δηλαδή ανάδειξης των ονομάτων των ηρώων πεσόντων μαχητών, το χώρο εκδηλώσεων ο οποίος θα αποτελείται από το μνημείο κατάθεσης στεφάνων και τη μικρή εκκλησία και  βοηθητικούς χώρους.

Το Μνημείο Πεσόντων αποτελεί σύνθεση 117 κύβων επί των οποίων εδράζονται 468 μαρμάρινες πλάκες, μία σε κάθε πλευρά των κύβων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα 13.976 ονόματα των ηρώων πεσόντων.

«Το Μνημείο Πεσόντων σε συνδυασμό με το Μνημείο του Μαχητή, την Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών θέσεων Μαχών έπους 1940  και το υπό μελέτη νέο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου στοχεύουν στην προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής καθώς και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Στα χώματα του Δήμου μας γράφτηκαν κάποιες από τις πιο σημαντικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας και με το συγκεκριμένο έργο αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές και πεσόντες του Έπους του ’40, διατηρώντας παράλληλα την ανάμνηση της ιστορικής  μάχης του Καλπακίου με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας και ανάπτυξης του ευρύτερου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος» τονίζει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται κατά ένα μέρος από την Βουλή των Ελλήνων (793.600,00€) και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου. 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Σε Παρακάλαμο, Bασιλικό και Κεφαλόβρυσο ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

 


Σε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στον Παρακάλαμο και σε Βασιλικό και Κεφαλόβρυσο, βρέθηκε την Κυριακή ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, υποψήφιος βουλευτής.

Στις συναντήσεις του, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνομίλησε με κατοίκους και μεταξύ άλλων δήλωσε,

«Σε όλους όσους ισχυρίζονται ότι η ΝΔ συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ηπείρου την απάντηση τη δίνει η πραγματικότητα. Οι Ηπειρώτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι δράσεις της Ν.Δ. μέχρι σήμερα, οδήγησαν την Ήπειρο και τον Νομό Ιωαννίνων στην πληθυσμιακή συρρίκνωση, στην εγκατάλειψη και την παραγωγική αποδιοργάνωση της Υπαίθρου.

Συνελήφθη αλλοδαπός σε ορεινή περιοχή των Ιωαννίνων για παράνομη συλλογή προστατευόμενου αρωματικού φυτού

 


Κατασχέθηκε ποσότητα 47,5 κιλών του είδους «Primula veris»


Συνελήφθη χθες το απόγευμα σε ορεινή περιοχή των Ιωαννίνων από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για παραβάσεις της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, εντοπίστηκε ο αλλοδαπός, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι είχε προβεί στην παράνομη περισυλλογή 47,5 κιλών αρωματικού φυτού του είδους “primoula veris».

Η παραπάνω ποσότητα, η οποία ήταν τοποθετημένη σε 5 τσουβάλια, κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στο Δασαρχείο Κόνιτσας.

Επιπλέον, από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι ο αλλοδαπός είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα προ 3ημέρου με σκοπό την περισυλλογή ποσότητας του παραπάνω φυτού.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Γιάννενα:Τι ισχύει για τους συνοδούς στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Λαμβάνοντας υπόψη, την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση το Νοσοκομείο Χατζηκώστα ενημερώνει πως τα κάτωθι ισχύουν έως και 31.05.2023:
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού ως ακολούθως,

Οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι συνοδοί:

• Από Δευτέρα έως Παρασκευή κρίνεται υποχρεωτική η καθημερινή διενέργεια rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο (rapid test ημερήσιας ισχύος εισόδου στο Νοσοκομείο)
• Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) που θα έχει διενεργηθεί την Παρασκευή, για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι, στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-13:30 παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test, από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς.

Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία

 

Το 64% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 30 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2023, διενεργήθηκαν 112.789 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 24.712 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

• 4.251 στη Θεσσαλονίκη,

• 4.078 στην Αττική,

• 2.658 στη Θεσσαλία,

• 2.218 στην Κρήτη,

• 1.978 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

• 1.785 στην Κεντρική Μακεδονία,

• 1.620 στη Δυτική Ελλάδα,

• 1.302 στην Ήπειρο,

• 1.255 στη Στερεά Ελλάδα,

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 8 Μαΐου

 


Τη Δευτέρα 8 Μαΐου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Πότε το Ενδοαυλικό Laser πρέπει να προηγείται της σκληροθεραπείας των ευρυαγγειών;

 


Οι ευρυαγγείες δεν αποτελούν μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά αρκετές φορές εξελίσσονται, υπό προϋποθέσεις, σε σοβαρό θέμα υγείας, γι’ αυτό και πρέπει κανείς να έχει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση για τον τρόπο θεραπείας και εξάλειψής τους. Η έγκαιρη και σωστή επομένως διάγνωση δύναται τις περισσότερες φορές να απαλλάξει τους πάσχοντες οριστικά από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

«Για τις περισσότερες γυναίκες οι ευρυαγγείες (spider veins) είναι ένα πρόβλημα που τις απασχολεί έντονα από την άνοιξη έως και αρχές φθινοπώρου λόγω της έντονα αντιαισθητικής εμφάνισης που προσδίδει στα πόδια η παρουσία τους. Αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ότι στις μέρες μας πολύς κόσμος γνωρίζει ότι δεν αποτελούν απλά και μόνο ζήτημα αισθητικής, αλλά είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται επίσης και με κάποιο σοβαρό ζήτημα υγείας της φλεβικής κυκλοφορίας γι’ αυτό και είναι υψίστης σημασίας ο διαγνωστικός έλεγχος της παθολογίας των φλεβικών παθήσεων, αλλά και ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής τους.

Καλό είναι επομένως να δούμε πώς τίθεται η διάγνωση καθώς και το πότε και για ποιο λόγο πρέπει να ανησυχούν οι κυρίες που έχουν ευρυαγγείες στα πόδια» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης MD, PHD, MSC Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General.

Είναι πράγματι σημαντικός ο διαγνωστικός έλεγχος;