Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

VPRC: Πέμπτο (5) κόμμα το ΠΑΣΟΚ!!!

Το ΠΑΣΟΚ...δεν μένει... πιά εδώ!

Την πέμπτη (5) θέση στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC που δημοσιεύεται αναλυτικά στο αυριανό τεύχος του περιοδικού «Επίκαιρα».
 Αναλυτικά:
ΝΔ: 30,5%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 13%
ΚΚΕ: 12,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 12,5%
ΠΑΣΟΚ: 12%!!!
ΛΑΟΣ: 6%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 3%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: 2,5%
ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 2,5%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 2,5%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1%
ΚΟΜΜΑ ΚΥΝΗΓΩΝ: 0,7%
Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα, αν αποτυπωθούν και στις επόμενες δημοσκοπήσεις, μεγαλώνουν την αβεβαιότητα για τις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις: η ΝΔ που δεν χάνει αλλά και δεν κερδίζει σε εκλογική δύναμη, δεν μπορεί να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση ούτε με το ΛΑΟΣ ούτε όμως και με το ΠΑΣΟΚ, αν τα δύο τελευταία συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία.
Περισσότερα όμως στοιχεία και αναλύσεις , παράλληλα με την δημοσίευση των εντυπωσιακών νέων δεδομένων στα «Επίκαιρα».

«Φως» στον ορίζοντα για την Ε.Ο. Ιωάννινα – Κακαβιά

Εγκρίθηκαν 4 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση της μελέτης

Θετική εξέλιξη, αρκεί να υλοποιηθεί, δηλώνει ο Κ. Καψάλης


«Φως» στον ορίζοντα φάνηκε για την ολοκλήρωση της μελέτης κατασκευής του δρόμου από Γιάννινα προς Κακαβιά, καθώς το Υπουργείο Μεταφορών ενέκρινε πίστωση 3.971.600 ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υπολειπόμενες μελετητικές εργασίες, ώστε στη συνέχεια να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του άξονα.

Πρόκειται για έργο με το οποίο θα ολοκληρωθεί και θα επεκταθεί μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα η Ιόνια Οδός, τμήμα που δεν είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση παραχώρησης. Η κατασκευή του θεωρείται εκτός από αναγκαία και επείγουσα, καθώς ο σημερινός υπάρχων δρόμος (με εξαίρεση το τμήμα από γέφυρα Αγιών μέχρι Κακαβιά), δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη κίνηση των οχημάτων, καθώς είναι και ο βασικός άξονας που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία με την Αλβανία. Παράλληλα η χάραξη – κατασκευή του, «μετρά» αρκετές δεκαετίες, με αποτέλεσμα σήμερα να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνος, τα τροχαία ατυχήματα να είναι στην ημερήσια διάταξη και να έχουν σκοτωθεί αρκετοί οδηγοί ή και επιβαίνοντες κυρίως σε επιβατικά αυτοκίνητα.
Ικανοποίηση Κ. Καψάλη
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV1. «Παλεύουμε τόσο καιρό για αυτή την εξέλιξη. Ένα μεγάλο μέρος από τον Κόμβο της Φανερωμένης έως το Καλπάκι έχει γίνει. Επομένως αυτά τα χρήματα πάνε για να γίνει η ολική μελέτη. Αυτό είναι θετικό. Έχουμε τις επιφυλάξεις μας, γιατί πολλές φορές ως τώρα έχει αναδειχτεί το θέμα και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει στην πράξη τίποτε. Κρατάμε μικρό καλάθι. Όμως είναι θετικό και αυτά τα λεφτά είναι το πρώτο βήμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος που συμπλήρωσε ότι με την κατασκευή του οδικού άξονα ο Δήμος θα προσελκύσει επενδυτές και αποδήμους και ότι το Πωγώνι θα έρθει πιο κοντά στο Κέντρο.
Τι περιλαμβάνει η μελέτη
Η Μελέτη περιλαμβάνει τμήμα 65 χιλιομέτρων. Αντικείμενό της θα είναι η αναβάθμιση του σημερινού δρόμου σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Θα γίνουν γεωτεχνικές έρευνες για τα τεχνικά έργα (δύο γέφυρες, δύο κάτω διαβάσεις, ένα cut and cover, τοίχους αντιστήριξης, επιχώματα, ορύγματα).
Επίσης θα γίνει αρχιτεκτονική μελέτη του αρχαιολογικού χώρου Bορτοπού, συμπεριλαμβανομένου χώρου στάθμευσης, οδών πρόσβασης, τελική ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και αντιπλημμυρική μελέτη. Πριν από μερικούς μήνες είχε εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Στόχος του Υπουργείου είναι το έργο να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο επόμενο Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/9747

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραχώρηση έκτασης στη θέση «Ντερέδες» Παρακαλάμου, στον «ΙΠΠΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ», για τη δημιουργία σταβλικών και αθλητικών εγκαταστάσεων

Δημοσιεύτηκε η απόφαση (ΑΠΟΦΑΣΗ 357/11) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου, για την παραχώρηση έκτασης 10 στρεμμάτων στη θέση «Ντερέδες» του Παρακαλάμου, στο Αθλητικό Σωματείο «Ιππικός Όμιλος Παρακαλάμου Πωγωνίου», για τη δημιουργία σταβλικών και αθλητικών εγκαταστάσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «Δε θα φορολογήσουμε την αγροτική γη»

Διέψευσε τη σχετική φημολογία.


«Η κυβέρνηση δε μελετά και δεν πρόκειται να φορολογήσει την αγροτική γη», διαβεβαίωσε από το βήμα της Bουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, αποσοβώντας τις αντιδράσεις που φούντωσαν, λόγω της σχετικής φημολογίας.
Παράλληλα ο κ. Σκανδαλίδης μιλώντας στην ολομέλεια της Bουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τα αδέσποτα ζώα, διευκρίνισε ότι οι ιδιοκτήτες οικημάτων που τα χρησιμοποιούν για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δεν θα πληρώνουν τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εφόσον προσκομίζουν σχετικό αποδεικτικό, διαφορετικό από την άδεια λειτουργίας, που να το βεβαιώνει.

ΣΑΓΙΑΔΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ύποπτο ΙΧ γκρέμισε τα διόδια!

Όλα τα έγγραφα ενός Αλβανού που πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας με ένα αυτοκίνητο μάρκας Mercedes, ήταν νομότυπα και οι αστυνομικοί του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα. Όταν οι υπάλληλοι του Τελωνείου Μαυροματίου ζήτησαν να ελεγχθεί το Ι.Χ., ο οδηγός πάτησε γκάζι και… έσπασε την μπάρα επιστρέφοντας με μεγάλη ταχύτητα στην πατρίδα του!
Οι Έλληνες αστυνομικοί επικοινώνησαν αμέσως με τους Αλβανούς συναδέλφους τους που ξεκίνησαν έρευνες και εντόπισαν το ύποπτο αυτοκίνητο σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων μέσα στο αλβανικό έδαφος.
Ο οδηγός του το είχε εγκαταλείψει και μέσα δεν υπήρχε κάτι ενοχοποιητικό, ωστόσο όλα δείχνουν ότι προσπάθησε να εισάγει χασίς στην Ελλάδα και, όταν είδε πως κινδύνευε να συλληφθεί, επέστρεψε άρον- άρον στην Αλβανία όπου πιθανότατα ξεφορτώθηκε τα ναρκωτικά και έσπευσε να εξαφανιστεί.


ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Κυβέρνηση οπερέτα»

ΔΗΛΩΣΗ



Εντολοδόχος Πρωθυπουργός, ανίκανοι υπουργοί, κοινοβούλιο σε νευρική κρίση και μια κυβέρνηση παρωδία, οδηγούν την χώρα στην καταστροφή.
Επί δύο και πλέον χρόνια η αναξιοπιστία, η ανεπάρκεια και η ανευθυνότητα των πολιτικών οδήγησε τη χώρα στην εθνική απαξίωση και τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Επί δύο και πλέον χρόνια αναμόρφωναν ως “εθνικοί σωτήρες” την Ελλάδα υπακούοντας στις εντολές των δανειστών και επί δύο και πλέον χρόνια, μέσα από την αντιφατική επικοινωνιακή διαχείριση οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην παράκρουση, την κατάθλιψη και την οικονομία της χώρας στον γκρεμό.
Επί δύο και πλέον χρόνια, μικροί άνθρωποι σε μεγάλες και υπεύθυνες θέσεις κατάντησαν τη χώρα τσίρκο και επιφύλαξαν για τον εαυτό τους το ρόλο του θηριοδαμαστή του εργαζόμενου λαού.
Σήμερα όμως επιθυμούν να καταντήσουν τη χώρα ένα απέραντο πολιτικό φρενοκομείο.
Την ώρα που αποκαλύπτονται οι απαράδεκτες πιέσεις και «εντολές» του ΔΝΤ και της Τρόικα προς τους Κυβερνώντες, που ισοδυναμούν με πλήρη διάλυση κάθε έννοιας εργασιακής δικαιοσύνης…
Την ώρα που οι απειλές και οι εκβιασμοί για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για το PSI εντείνονται…
Την ώρα που κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας εργαζόμενος διαπιστώνει ότι το μόνο που μπορεί να περιμένει την επόμενη ημέρα είναι ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια, ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια…
Την ώρα που το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας βάφεται με τα χρώματα της απαισιοδοξίας και του γκρίζου…
Παρακολουθούμε έκπληκτοι τα όσα διαδραματίζονται :
Άλλος υπουργός δηλώνει ανερυθρίαστα και αφελέστατα ότι ενέκρινε το μνημόνιο αλλά δεν το είχε διαβάσει.
Κάποιοι άλλοι δεν είχαν τον χρόνο να το μελετήσουν επαρκώς.
Ενώ κάποιοι που νόμιζαν ότι διοικούσαν την Ελλάδα ως επαρχιακό δήμο μέχρι τον Ιούνιο του 2011, θεωρούν σήμερα ότι η μεταφορά της πολιτικής ευθύνης για το μνημόνιο σε άλλους, είναι αρκετή για να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση.
Πέρα από τον πολιτικό αυτοεξευτελισμό τους και την πολιτική προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο θέμα, αποδεικνύονται και επικίνδυνοι όταν σήμερα όχι μόνο επιμένουν να μας «σώζουν», αλλά και ανερυθρίαστα να διεκδικούν ηγετικές θέσεις, παραμένοντας στον ασφαλή υπουργικό τους θώκο!
Είναι λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους να μασκαρεύονται το παρελθόν τους προκειμένου να διασφαλίσουν την δια βίου παρουσία τους στα κοινά.
Είναι λυπηρό να έχουν αναγορεύσει την αλαζονεία σε πολιτική αρετή.
Είναι λυπηρό να παρουσιάζουν την έκπτωση αξιών ως προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα.
Ο ευτελισμός της πολιτικής σε όλο του το μεγαλείο!
Την ίδια στιγμή ακούγονται άναρθρες κραυγές για δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος που θα υποτάξει το προοδευτικό μέλλον και την προοπτική της χώρας στα συμφέροντα των δανειστών και των εκπροσώπων τους.
Είναι τουλάχιστον προκλητική η εμμονή τους σε σχήματα που δεν μπορούν να έχουν καμία πολιτική νομιμοποίηση.
Και σα να μην έφταναν αυτά κάποιοι θυμήθηκαν σήμερα να κάνουν κριτική στο μνημόνιο και τα αποτελέσματά του. Η παρέμβαση του κ. Σημίτη δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Και ως προς τον πολιτικό χρόνο που επελέγει να γίνει και ως προς το περιεχόμενο της. Πολύ περισσότερο όταν οι εκφραστές του αστικού εκσυγχρονισμού, όχι απλά το υποστήριζαν αλλά και το θεωρούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα σαν «την ενδεδειγμένη λύση». Εκ των υστέρων και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είναι εύκολη η κριτική και ο καταλογισμός ευθυνών. Η σιωπή τους και η συμμετοχή τους όμως την ώρα της λήψης των αποφάσεων τους καθιστά όχι απλά συνυπεύθυνους αλλά και συνένοχους για τα αποτελέσματα που σήμερα, εκ του ασφαλούς καταγγέλλουν.
Όψιμοι αντιμνημονιακοί εμφανίστηκαν πολλοί το τελευταίο διάστημα. Αλλά θα πρέπει να προσέχουν γιατί έχουν μπροστά τους και νέο, πιο σκληρό, πιο αντιλαϊκό, πιο απάνθρωπο μνημόνιο!
Η βουλή βρίσκεται σε διαρκή νευρικότητα και κλείνει το μάτι στις συντεχνίες αλλά ψηφίζει τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων.
Φτάνει πια.
Οι αντοχές του ελληνικού λαού εξαντλήθηκαν.
Είναι η ώρα των σοβαρών και υπεύθυνων πράξεων.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει ανάγκη από στελέχη που είναι διατεθειμένα να περάσουν από τη δοκιμασία του καθαρτηρίου γιατί ένα είναι βέβαιο ότι η νομενκλατούρα του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι διατεθειμένη να περάσει από την κόλαση για να εξαγνιστεί.
Διαφορετικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν έχει ανάγκη από μετανοούσες παρθένες αλλά από ικανούς υπεύθυνους και σοβαρούς πολιτικούς.
Ο λαός πρέπει να δώσει τη λύση και να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, που το στερεί καθημερινά αυτός ο ερασιτεχνικός «πολιτικός θίασος» της χώρας.

ΕΑΣ ΑΡΤΑΣ: Ενισχύσεις για το αιγοπρόβειο κρέας

Η ΕΑΣ Άρτας - Φιλιππιάδας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους, που μένουν μόνιμα σε ορεινή περιοχή ή μετακινούν το κοπάδι τους σε ορεινή περιοχή και διαθέτουν πάνω από 50 θηλυκά αιγοπρόβατα, ότι μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία της ΕΑΣ ΑΡΤΑΣ προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά (αντίγραφο μητρώου αιγοπροβάτων με ενημέρωση την 31-12-2011 και αντίγραφα μετακινήσεων ζωικού κεφαλαίου) για την πρόσθετη ενίσχυση του άρθρου 68 στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος. Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 30-1-2012.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: Αναρτήθηκαν οι τελικοί πίνακες κατάταξης πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης

Αναρτήθηκαν την Τρίτη οι τελικοί πίνακες κατάταξης για την πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης στο Πυροσβεστικό Σώμα.




Δείτε τους τελικούς πίνακες:
http://www.fireservice.gr/pyr_cms_files/dynamic/c200821/attach/proslipsi_4000_pentaetous_yp_el_GR.pdf

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «Υπάρχει κενό ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ»

Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει τις εσωτερικές μας διαδικασίες.



Για «κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ», κάνει λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, σε δήλωσή του με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή και τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οφείλει να συγκαλέσει άμεσα την κοινοβουλευτική ομάδα.
«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του οφείλει να συγκαλέσει άμεσα την κοινοβουλευτική ομάδα για να συζητήσει τη διάταξη μάχης και τους στόχους και να εκλέξει τον πρόεδρό της.
Είναι αδιανόητο οι βουλευτές μας να μην αντιμετωπίζουν συντεταγμένα τα πολύ βαρύτερα και κρισιμότερα καθήκοντα που προμηνύονται της αμέσως επόμενες μέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης και σημειώνει ότι «εξυπακούεται ότι η εκλογή του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι ανεξάρτητη από τις δρομολογημένες διαδικασίες εκλογής του προέδρου του Κινήματος».
«Η κυβέρνηση και η χώρα δεν μπορούν να περιμένουν τις εσωτερικές μας διαδικασίες. Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου είναι για τον καθένα μας σεβαστές, αλλά εξαρτώνται καταλυτικά από τις εξελίξεις που είναι αβέβαιες και καταιγιστικές», υπογραμμίζει ο κ. Σκανδαλίδης.

ΒΟΥΤΣΑΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Σύλληψη 47χρονου που έκλεψε 800 κιλά σίδερα περίφραξης

Του άφησε ξέφραγο το χωράφι...!!!


Έναν 47χρονο, ο οποίος έκλεψε τη Δευτέρα 800 κιλά σίδερα περίφραξης από αγροτεμάχιο 81χρονου στο Βουτσαρά, συνέλαβαν αστυνομικοί την Τρίτη στη Ζίτσα.
Ο 47χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ τα σίδερα κατασχέθηκαν προκειμένου αποδοθούν στο δικαιούχο τους.
Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας Ιωαννίνων.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Καθορισμός του Δήμου Πωγωνίου ως παραμεθόριο περιοχή

Ομόφωνη απόφαση-αίτημα του δημοτικού συμβουλίου!



Με ομόφωνη απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου, ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να χαρακτηριστεί ως παραμεθόρια περιοχή ολόκληρος ο δήμος Πωγωνίου εγκρίνοντας ομόφωνα σε συνεδρίαση του Δεκεμβρίου την εισήγηση του προέδρου του Σώματος, κ. Σταύρου Βιρβίλη.
Θυμίζουμε ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στον νέο δήμο Πωγωνίου, εντάχθηκαν οι πρώην «Καποδιστριακοί» δήμοι Δελβινακίου και Άνω Πωγωνίου και οι πρώην Διευρυμένες Κοινότητες Πωγωνιανής και Λάβδανης, δηλαδή ΟΤΑ που χαρακτηρίζονταν ως παραμεθόριες, ενώ οι άλλοι δυο πρώην δήμοι, Καλπακίου και Άνω Καλαμά που δεν ήταν παραμεθόριοι, και παραμένουν ως μη παραμεθόριες δημοτικές ενότητες στο νέο δήμο.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος μας προσκαλεί στην κορυφαία της εκδήλωση: "Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ", Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 10 π.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Επίδομα τοκετού και σε άγαμες κόρες ασφαλισμένων

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.



Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έθεσε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο θα λαμβάνουν πλέον βοήθημα τοκετού και οι άγαμες κόρες ασφαλισμένων ή συνταξιούχων στο ασφαλιστικό ταμείο, στις περιπτώσεις που προβλέπεται η χορήγησή του.
Ασφαλισμένος διαμαρτυρήθηκε στην ανεξάρτητη αρχή, επειδή η άγαμη ανήλικη κόρη του, ασφαλισμένη, ως μέλος οικογενείας, δεν έλαβε βοήθημα τοκετού, καθώς το αίτημα του πατέρα απορρίφθηκε, όπως και η ένσταση, με την αιτιολογία ότι η χορήγηση του βοηθήματος τοκετού προβλέπεται μόνο για συζύγους και όχι για τα παιδιά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που ασφαλίζονται στο ίδρυμα ως μέλη οικογένειας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι το βοήθημα τοκετού παρέχεται αντί μαιευτικής περίθαλψης, που αποτελεί είδος ιατρικής περίθαλψης, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι όσοι ασφαλίζονται ως μέλη οικογένειας χωρίς εξαίρεση.
Τόνισε δε πως η χορήγηση του βοηθήματος τοκετού μόνο στη σύζυγο ασφαλισμένου ή συνταξιούχου και η μη χορήγηση σε ανήλικη άγαμη κόρη, που ασφαλίζεται ως μέλος της οικογένειας, δεν συνάδει με τον κοινωνικό χαρακτήρα του βοηθήματος.
Επιπλέον, δεν διαφαίνεται κάποιος προφανής λόγος που να δικαιολογεί τη διαφορετική μεταχείριση συζύγου και της κόρης, καθώς βαρύνουν εξίσου τον άμεσα ασφαλισμένο και η κόρη δεν έχει άλλη δυνατότητα κάλυψης των εξόδων τοκετού.
Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε να τροποποιηθεί η διάταξη, ώστε το βοήθημα τοκετού να χορηγείται και σε άγαμες ανήλικες κόρες ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Η τροποποίηση ήταν απαραίτητη, σύμφωνα με την Αρχή, μεταξύ άλλων, γιατί, όπως υποστήριξε, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα όλοι οι έμμεσα ασφαλισμένοι, που παρουσιάζουν ουσιώδη ομοιότητα σε ανάγκες και βαθμό εξάρτησης από τον ασφαλισμένο.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δέχτηκε τα επιχειρήματα του Συνηγόρου του Πολίτη και υπέβαλε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας πρόταση τροποποίησης της επίμαχης διάταξης.
Στο μεταξύ, στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, ως δικαιούχοι μαιευτικής περίθαλψης, ορίζονται εν γένει οι ασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατέρων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που ασφαλίζονται ως μέλη οικογένειας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ «Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων»: Ετήσιος χορός το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 στο HOTEL FILIA στην Κομοτηνή