Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εκτός περαίωσης όσοι δεν πληρώνουν τις δόσεις

Χάνουν το δικαίωμα της περαίωσης και ενδέχεται να ελεγχθούν από την εφορία, όσοι επιτηδευματίες άρχισαν μεν να πληρώνουν τις δόσεις τους για την περαίωση, αλλά δεν εξόφλησαν δύο συνεχόμενες ληξιπρόθεσμες δόσεις. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Δημήτρη Κουσελά, που έχει κοινοποιηθεί στις Εφορίες.


Στην ίδια απόφαση, επισημαίνεται ότι το συνολικό ποσό φόρων κατά οικονομικό έτος και φορολογικό αντικείμενο που προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης, συμψηφίζεται με το αντίστοιχο συνολικό ποσό φόρων και άλλων επιβαρύνσεων, το οποίο θα προκύψει από τον τακτικό και οριστικό φορολογικό έλεγχο που θα διενεργηθεί.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 70.400 ευρώ το ύψος των έργων στη Δημοτική Ενότητα Πωγωνιανής για το 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 60.400 ευρώ το ύψος των έργων στη Δημοτική Ενότητα Λάβδανης για το 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 245.300 ευρώ το ύψος των έργων στη Δημοτική Ενότητα Καλπακίου για το 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 326.300 ευρώ το ύψος των έργων στη Δημοτική Ενότητα Δελβινακίου για το 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 330.600 ευρώ το ύψος των έργων στη Δημοτική Ενότητα Άνω Πωγωνίου για το 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ψηφίστηκε το Τεχνικό πρόγραμμα έργων του έτους 2011- 251.600 ευρώ το ύψος των έργων στη Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Απόφαση απαγόρευσης ψεκασμών

Με απόφαση του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για την προστασία των μελισσών από ψεκασμούς κατά τη διάρκεια ανθοφορίας, απαγορεύεται η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που αφορά την καταπολέμηση ζωικών εχθρών από 19 Απριλίου μέχρι και 19 Μαϊου 2011.


Εφόσον σ’ αυτό το διάστημα διαπιστωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση η ύπαρξη ειδικού προβλήματος που απαιτεί τη χρήση γεωργικών φαρμάκων σε ευρείες περιοχές ή και σε ολόκληρη την Π.Ε., θα αρθεί κατά περίπτωση με νεότερη απόφαση μας η παρούσα.


Σε περίπτωση εξειδικευμένου προβλήματος μεμονωμένου καλλιεργητή, και μόνον αφού αυτό διαπιστωθεί από την Υπηρεσία, θα χορηγείται ειδική άδεια για διενέργεια ψεκασμού και μάλιστα με τους σχετικούς αναγκαίους περιορισμούς.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Θεσπρωτίας τηλ. 2650-99951.


Οδηγίες για την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.


Από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση για την ορθή χρήση των φυτοπροστατευικών προϊόντων, με απώτερο σκοπό την προστασία των μελισσών.


Η αυστηρή τήρηση των οδηγιών χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που αναφέρονται στις ετικέτες συσκευασίας τους , σε συνδυασμό με την εφαρμογή των κανόνων της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής , διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά τους και μειώνουν τις δυσμενείς παρενέργειές τους στα φυτά , στα φυτικά προϊόντα , στα ωφέλιμα παράσιτα, στο χρήστη , στον καταναλωτή και στο περιβάλλον. Η υποχρέωση αυτή απορρέει και από το Ν. 721/1977 άρθρο 29 όπου αναφέρεται ρητώς ότι :
« Οι χρησιμοποιούντες γεωργικά φάρμακα υποχρεούνται να τηρούν τα επί της συσκευασίας ή της επ’αυτής ετικέττας αναγραφόμενα όσον αφορά εις τον τρόπον χρησιμοποιήσεώς των, το χρονικόν διάστημα μεταξύ τελευταίας εφαρμογής και συγκομιδής, την προστασίαν του οικοσυστήματος, ιδιαιτέρως δε την προστασίαν των μελισσών, ως και την φύλαξιν των γεωργικών φαρμάκων».
Οι παραβάτες, σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 10 του ιδίου Νόμου όπως αυτός συμπληρώθηκε απ’το Ν.2538/ 1997 τιμωρούνται με πρόστιμο. Επιπρόσθετα σύμφωνα με το άρθρο 31 προβλέπεται γι’αυτούς και φυλάκιση.


Η κακή χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη μελισσοκομία του Νομού μας, στην οικονομία του οποίου ο κλάδος αυτός συμβάλλει σημαντικά. Αν λάβουμε δε υπ’ όψιν και το ρόλο της μέλισσας στην αύξηση της καρπόδεσης, στην ποιότητα, το βάρος, και το μέγεθος των καρπών θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Μέσα στα πλαίσια αυτά σας εφιστούμε την προσοχή, να μην κάνετε χρήση μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε ανθισμένες καλλιέργειες.Σε μη ανθισμένες καλλιέργειες, όταν χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα , να καταστρέφετε πρώτα τα ανθισμένα ζιζάνια της καλλιέργειας. Σε κάθε περίπτωση η χρήση να πραγματοποιείται σε ώρες που δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες, και να χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα , μόνο εγκεκριμένα και μάλιστα για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 115/1997(ΦΕΚ104/τ.Α’/30-5-1997).


Στους παραβάτες των ανωτέρω, κατά το άρθρο 2 του Ν.721/77 και κατά συνέπεια και του άρθρου 3 του Π.Δ. 115/1997 (μεταξύ των οποίων είναι και όσοι εμπορεύονται φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τα οποία δεν έχει χορηγηθεί έγκριση κυκλοφορίας) επιβάλλεται πρόστιμο και τα προϊόντα κατάσχονται .
Επί πλέον προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις.


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΑΜΦΙΘΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Σύλληψη τεσσάρων κακοποιών

Τέλος στην τύχη τους έβαλαν οι αστυνομικοί σε τέσσερις κακοποιούς. Η σύλληψή τους έγινε στην Αμφιθέα Ιωαννίνων, στην Εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων στις δυο τα ξημερώματα καθώς είχαν εισβάλει σε εταιρεία μπετόν και αφαίρεσαν ηλεκτροκινητήρες, διάφορες ηλεκτρικές συσκευές και μικροεξαρτήματα, συνολικής αξίας 30.000 ευρώ.


ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Στα Γιάννενα και την Κέρκυρα για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα βρίσκεται στα Γιάννενα τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου και θα παρακολουθήσει την ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου στο Νησάκι των Ιωαννίνων.


Την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γιορτάσει το Πάσχα στο Ναυτικό Σταθμό Κέρκυρας.

ΔΟΛΟ: Η οικογένεια του Κώστα Καραμανλή θα κάνει Πάσχα στον Δήμο Πωγωνίου, στο πανέμορφο ακριτικό χωριό

Στο Δόλο ένα μικρό ορεινό χωριό της Ηπείρου θα κάνει Πάσχα ο Κωστας Καραμανλής με την οικογένεια του και δυο-τρεις στενούς φίλους.
Η οικογένεια Καραμανλή έχει κλείσει ολόκληρο τον μικρό ξενώνα του χωριού.
(ΔΟΛΟ 2007)


Εκεί ήταν ο Κ. Καραμανλής και το Πάσχα του 2007 και οι κάτοικοι λένε τα καλύτερα γι αυτόν καθώς η οικογένεια Καραμανλή έκανε Ανάσταση στην εκκλησία του χωριού, έφαγε στις ταβέρνες της περιοχής και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Απάντησε στη Βουλή για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ηγουμενίτσα


Ανήγγειλε αύξηση των περιπολιών και ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου


Ειδικά σχέδια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης εισόδου μεταναστών στην πόλη της Ηγουμενίτσας αλλά και αύξηση της δραστηριότητας των αστυνομικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των αιματηρών συμπλοκών μεταξύ ομάδων μεταναστών, έχει προωθήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός, κ. Χρήστος Παπουτσής.
Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, κ. Κυριάκου Βελόπουλου, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη Θεσπρωτία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη , κ. Χρήστος Παπουτσής, απέστειλε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει τον βουλευτή ότι συνολικά λειτουργούν στη χώρα 58 Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης εκ των οποίων 31 υπηρεσίες δραστηριοποιούνται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας.
Ειδικά για τον λιμένα Ηγουμενίτσας, που αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας προς την Ευρώπη, ο υπουργός αναφέρει ότι οι αλλοδαποί συγκεντρώνονται κατά ομάδες πλησίον του λιμένα, στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων του Λαδοχωρίου-Γραικοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας και διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα (παραπήγματα) ή εγκαταλελειμμένες οικίες με απώτερο στόχο να διαμείνουν προσωρινά μέχρι να ταξιδέψουν στην Ιταλία με την εξεύρεση της κατάλληλης ευκαιρίας.
Οι κάτοικοι των εν λόγω διαμερισμάτων αλλά και φορείς του νομού Θεσπρωτίας, διαμαρτύρονται και εκφράζουν φόβους ότι υποβαθμίζεται η περιοχή τους και ζητούν την παρέμβαση της αστυνομίας για την επίλυση του προβλήματος. Από την οικεία αστυνομική διεύθυνση, όπως πάντως τονίζει ο υπουργός, διατίθεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών για συστηματικούς ελέγχους και συνεπώς δεν υφίσταται ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης. Πέραν τούτων, και όπως επισημαίνει ο κ. Παπουτσής, είναι αδύνατη η σύλληψη για κάποιους από τους μετανάστες που κινούνται πέριξ του Λιμένα της Ηγουμενίτσας διότι «ικανός» αριθμός κατέχει δελτία κατάθεσης αιτήματος ασύλου.
Ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Πάντως, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στο νομό Θεσπρωτίας, δόθηκαν, όπως προκύπτει από το έγγραφο, εκ νέου εντολές για αύξηση της δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας τους, για την πρόληψη και αποτροπή και σε συντρέχουσα περίπτωση, την καταστολή κάθε μορφής εγκληματικής δράσης και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την οργανωμένη-παράνομη διακίνηση μεταναστών. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή ειδικότερων σχεδίων μεταναστατευτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης στην πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον έχουν ενταθεί οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έχει ενισχυθεί η συνεργασία τους με συναρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του εσωτερικού και του εξωτερικού με στόχο τη θωράκιση όλων των λιμένων και πιθανών σημείων εισόδου μη νόμιμων μεταναστών ανά την επικράτεια, όπως οι λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Ρόδου, Ηρακλείου κλπ.


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Επικοινωνία Περιφερειάρχη - Αρχηγού ΕΛΑΣ για τους μετανάστες

Επικοινωνία με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελευθέριο Οικονόμου είχε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά και το έγγραφο που είχε στείλει στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στον Υφυπουργό Εσωτερικών για το θέμα των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για μια ακόμη φορά τον Αρχηγό για τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα επιδεινωθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα σε Κέντρα Φιλοξενίας οι μετανάστες που σήμερα διαβιούν σε άθλιες συνθήκες περιμετρικά του λιμένος Ηγουμενίτσας.


* Χάλκινοι αγωγοί ρεύματος, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου αφαίρεσαν άγνωστοι από το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της πρώην εθνικής οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων, στο ύψος της Τ.Κ. Μάζιας Περάματος.


Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για το περιστατικό την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, ζητώντας αφενός μεν τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών και αφετέρου τη λήψη μέτρων για την αποτροπή παρόμοιων κλοπών σε άλλα σημεία του επαρχιακού και οδικού δικτύου της περιοχής.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ: Έδωσε τέλος στη ζωή του 32χρονος υπαρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ.

Με το υπηρεσιακό του πιστόλι έδωσε τέλος στη ζωή του και ένας 32χρονος υπαρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα Λευκίμης στην Κέρκυρα.


Ο άτυχος αστυνομικός που καταγόταν από τα Γιάννενα βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στην περιοχή Χρυσηίδα, αλλά τα αίτια που τον έσπρωξαν στην μοιραία απόφαση δεν έχουν αποσαφηνιστεί και η Ασφάλεια Κέρκυρας διενεργεί προανάκριση.


ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Παρουσίαση του Requiem Mediterraneo του Ηπειρώτη Μουσικοσυνθέτη Νίκου Παπακώστα στον ''ΙΑΝΟ''. Μάθημα Πολιτισμού και αξιοπρέπειας.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΙΑΝΟΣ 18/4/11


REQUIEM MEDITERRANEO  του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

Μιά μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Requiem Mediterraneo του Νίκου Παπακώστα στην αίθουσα του Ιανού την Μεγάλη Δευτέρα το μεσημέρι. Οι ομιλητές Ανδρέας Πυλαρινός, Αυγερινός Ανδρέου και Νατάσα Χονδράκη απλά, λιτά και κατανοητά ανέλυσαν τον ποιητικό λογο και την μουσική σύνθεση του REQUIEM MEDITERRANEO αποδεικνύοντας , οτι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά και ποιητικά που έργα της Σύγχρονης Ελληνικής μουσικής, που έχει τις ρίζες της στην Ελληνική παράδοση και τα μεσογειακά ιδιώματα . Μιάς παράδοσης που ο συνθέτης σέβεται και εξελίσσει με μοναδικό τρόπο. Μιάς παράδοσης που βγαίνει από τις ρίζες προαιώνιων καταβολών και δεν παραμένει στο χώμα η τις αραχνιασμένες μουσιακές προθήκες, αλλά παίρνει νέα ζωή. Βγάζει κλαριά, ανθούς και καρπούς, που γυρνούν στη γη για να αναστηθούν και να καρπίσουν ξανά. Γιατί αυτό σημαίνει παράδοση, γιατί αυτό σημαίνει πολιτισμός.


Ο τ. Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αυγερινός Ανδρέου τόνισε:.......... Ο Νίκος Παπακώστας στο έργο του ασχολήθηκε με την μεταφυσική για τον θάνατο. Απέδωσε ο ίδιος λογοτεχνικά άρτια και έντεχνα τα κείμενα του Ιωάννη Δαμασκηνού και μέρος της επί του όρους ομιλίας του Ιησού, την οποία λόγω των βαθέων νοημάτων και της υψηλής πνευματικής συλλήψεως σέβονται και αποδέχονται όλοι, ακόμη και οι άθεοι. Επέτυχε απολύτως ......Να εκφράσουμε την ευχή να ασχοληθεί στο μέλλον και με την λαική μεταφυσική για τον θάνατο. Το περιμένουμε....
Ο μαέστρος Ανδρέας Πυλαρινός , που πρώτος ανεκάλυψε και διηύθυνε το έργο με την Ορχήστρα Διαχρονικής Μουσικής της ΕΡΤ, χαρακτήρισε Requiem Mediterraneo σαν ένα από τα μεγαλα έργα στην ιστορία της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής, που βασίζονται σε κείμενα με θρησκευτικό χαρακτήρα, κατατάσσοντας το ως ισάξιο με τα περίφημα έργα του Μανώλη Καλομοίρη “Aκάθιστος ύμνος, από την Συμφωνία της Λεβεντιάς”, του Mίκη Θεοδωράκη “Ακολουθία εις κεκοιμημένους” και του Ανδρέα Νεζερίτη “Ψαλμοί του Δαυβίδ”. Τέλος ο μεγάλος αρχιμουσικός εξέφρασε την έκπληξη του για το ότι στη σημερινή εποχή υπάρχουν άνθρωποι που απαρνούνται την εφήμερη επιτυχία γράφοντας αριστουργήματα , ενώ γνωρίζουν οτι ποτέ δεν θα εξαργυρώσουν τα επιτεύματά τους.....
Η τοποθέτηση και ανάλυση του συνθέτη Νίκου Παπακώστα, συναισθηματικά φορτισμένη και συγκλονιστική. Γεμάτη στοιχεία ιστορικά, μουσικολογικά, θεολογικά. Με συγκρίσεις και αναφορές στη Ελληνική διανόηση από τον Πίνδαρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη , τον Ωριγένη, μέχρι τον Καριωτάκη και τον Ελύτη. Mε ξεκάθαρες και ουσιαστικές απόψεις για την ουσιαστική έλλειψη μεταφράσεων των σπουδαίων από φιλοσοφική και φιλολογική άποψη κειμένων της εκκλησίας. Με βαθειά γνώση του τι ήθελε να κάνει και το πως εφτασε στο συγκλονιστικό αυτό αποτέλεσμα. Με αποκρυσταλωμένη άποψη για τον ίδιο και την πορεία του:


“ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι δεν είχα ούτε την πρόθεση , ούτε και το στόχο να γράψω ένα έργο κλασσικής μουσικής, μιμούμενος η συναγωνιζόμενος τη μεγαλοφυΐα του Μότσαρτ η του Βέρντι , αποποιούμενος την ιδιότητα του λαϊκού συνθέτη. Προσπάθησα στη σύνθεση να χρησιμοποιήσω ρυθμούς, ύφος, χρώμα, κλίμακες και τεχνοτροπία που τη συναντάμε στη λαική και δημοτική μας μουσική, στις επτανησιακές καντάδες, τα παραπονεμένα τραγούδια αποχωρισμού της Ηπείρου και των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας και άλλα μουσικά μεσογειακά ιδιώματα, που ο καθένας, χωρίς ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις, μπορεί να αντιληφθεί και τον καθένα θα μπορούσαν να παραπέμψουν σε οικεία, τρυφερά και αγαπημένα ακούσματα. Απλά και με λίγα λόγια ήθελα να δημιουργήσω ένα σύγχρονο, καθαρά μεσογειακό λαϊκό έργο, που θα μπορούσε να εκτελεσθεί τόσο με παραδοσιακά όργανα , όσο και με συμφωνική ορχήστρα , χωρίς αυτό να διαφοροποιεί τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του”.


Μιά ανάλυση μάθημα πολιτισμού και αξιοπρέπειας, χωρίς κραυγές και αφορισμούς, που θα μπορούσε να συμπυκνωθει στα λόγια της παλιάς και αγαπημένης φίλης του ποιήτριας κ.Αναστασίας Χονδράκη:
“............. Πραγματικά πρόκειται για το πιο τρυφερό και παρηγορητικό reqviem! Όπως ακούσαμε από τον μαέστρο Ανδρέα Πυλαρινό ένα από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής δημιουργίας που ανοίγει δρόμους και δίνει ελπίδα στη χαοτική κατάσταση της πολιτιστικής μας πραγματικότητας. Υπέροχη μουσική και εξαίσιες φωνές. Εκπληκτική παράσταση με το λόγο του Ιωάννη του Δαμασκηνού, μέσα από την μοναδική απόδοση του Νίκου Παπακώστα, αρχέγονο και λιτό να εξελίσσεται στην ποιητική του σύγχρονη εκφραστική διάσταση αφήνοντας την μουσική να κάνει τον καυμό τραγούδι και το τραγούδι καυμό. Ο πόνος ανυψώνεται μαζί με το συναίσθημα της απώλειας τόσο που η δραματικότητα του μοιραίου αποχαιρετισμού να κορυφώνεται σε γόνιμη ελπίδα. Η ελπίδα που ανασταίνει τον χωμάτινο άνθρωπο του σήμερα του χτές και του αύριο ώστε να μετρήσει η ζωή γιατί τελικά θάνατος δεν υπάρχει. Θέλουμε να το ακούσουμε ξανά γιατί αυτή είναι η μουσική που ταιριάζει στον κοσμικό άνθρωπο που νοιώθει και όταν σκέφτεται και όταν δεν σκέφτεται πάλι το νοιώθει.

Ο Νίκος Παπακώστας ζει στο σήμερα κουβαλώντας μνήμες και βιώματα απο μια Ελλάδα του χθές. Μια Ελλάδα που μπαίνοντας στον 21ο αιώνα έχει συνηθίσει να ευτελίζεται και να ευτελίζει όποιον αντιστέκεται στην κατρακύλα της. Σαν γνήσιος καλλιτέχνης που είναι ψυχανεμίζεται τον θάνατο. Έναν θάνατο ωραίο χωρίς ανθοστόλιστες κηδείες και χρυσές κορδέλες που στοιχειώνουν τον ουρανό του μυαλού του. Πουθενά δεν ακούγονται μοιρολόγια. Τα χείλη είναι σφιχτά στις ανέκφραστες φάτσες. Συμπορεύονται προς την τελευταία κατοικία.


Ποιός επιτέλους κηδεύει ποιόν;
O Ιωάννης Δαμασκηνός γίνεται αυτόπτης μάρτυρας του βασανιστικού οδοιπορικού του ανθρώπου προς το αναπόφευκτο. Πάσχει και υποφέρει. Με οδύνη παραδίνεται στην αδυναμία της ζωής να παρέμβει. Ξέρει όμως οτι ο θάνατος δεν θα νικήσει.


Ο ταπεινωμένος και καταφρονεμένος άνθρωπος θα μείνει στον Άδη για τρείς μέρες και μετά όμορφος και λαμπερός θα επιστρέψει στο δικό μας αύριο.


Ο Παπακώστας αυτήν την οπτασία ζωντανεύει με την μελοποιημένη του ποίηση. Με ανακούφιση αποτάσσει κάθε επιρροή από επίσημες κηδείες. Ξεφεύγει απο την προδιαγεγραμμένη διαδρομή. Τρυφερά με τη μουσική του αναπλάθει τους γήινους παραδείσους. Με παράπονο, πόνο και καυμό μαλακώνει τα ποιητικά του λόγια. Τα μουσκεύει με λυτρωτικά δάκρυα. Ξέρει οτι μόνο ο μάταιος θάνατος είναι χειρότερος από το θάνατο. Ένα θάνατο μάταιο ποια ζωή θα τον σβήσει;


Η ζωή είναι τόσο γλυκειά όσο μια απατηλή απόλαυση. Και όταν αυτή τελειώσει τότε μόνο η μουσική μένει για να προαναγγείλει την άνοιξη. Βγαίνει από τον θρήνο όπου για τρείς μέρες έχει ταλαιπωρήσει τον θάνατο. Και πάλι ο χαμένος είναι ο θάνατος . Ακόμα και η πιο σύντομη χαρά της ζωής είναι ικανή να τον ποδοπατήσει.


Ο καρτερικός άνθρωπος του Παπακώστα ανταμώνει τον εξαϋλωμένο λαμπερό μάρτυρα του Δαμασκηνού στην μία και μοναδική πατρίδα όλων των αναστημένων ανθρώπων, την άναρχη.


Σε ευχαριστούμε Νίκο Παπακώστα που μας κοινώνησες το απόσταγμα σου! “
H εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της Παγκόσμιας Πρεμιέρας του REQUIEM MEDITERRANEO από την Λυρική Σκηνή Αθηνών και συντελεστές τους:
• ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ της ΕΡΤ Υπό την Διεύθυνση του ΑΝΔΡΕΑ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ
• ΧΟΡΩΔΙΑ του Μ.Σ. ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Υπό την Διεύθυνση του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΙΤΣΗ
• ΧΟΡΩΔΙΑ του Π.Ο. ΔΗΜΟΥ ΠΕΥΚΗΣ Υπό την Διεύθυνση του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
• ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ (Σολιστ)
• ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ (Σολιστ)
• ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΑΝΝΗ (Σολιστ)
• ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΙΚΑ (Σολίστ)

Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα την Ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού 2011 του Δήμου Πωγωνίου



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΛΠΑΚΙ 19/4/2011
Στις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου της 18ης Απριλίου 2011 που διεξήχθησαν στον Παρακάλαμο, συζητήθηκαν το Σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος και το Σχέδιο Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2011.
Η Παράταξή μας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους θεσμούς και στους Δημότες μας, έθεσε και ανέδειξε από την αρχή της συζήτησης τα ζητήματα προχειρότητας και της ασάφειας στην σύνταξη των Σχεδίων, της αδιαφάνειας στην παρουσίασή τους, της ατολμίας και της έλλειψης στόχων και προσανατολισμού για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε τα σημαντικότερα ζητήματα που θέσαμε:
-Στο Τεχνικό Πρόγραμμα προϋπολογίστηκαν έργα από ΣΑΤΑ Δήμου ύψους 2.142.445,55 €.
Τα Έσοδα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό από ΣΑΤΑ είναι ύψους 885.334,52 €.
Είναι προφανές ότι η υλοποίηση του Προγράμματος είναι αδύνατη, καθιστώντας την Δημοτική Αρχή ανεύθυνη και αναξιόπιστη, στοχεύοντας στη δημιουργία εντυπώσεων.
-Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει ούτε ένα (1) νέο έργο προς δημοπράτηση, όλα είναι «Έργα Μερεμέτια», των απευθείας αναθέσεων. ([2] Δύο έργα ύψους 145.000 € στο Κεφαλόβρυσο, είναι έργα από τον πρώην Δήμο Άνω Πωγωνίου ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας).
-Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία ιεράρχηση, και υπάρχουν ασάφειες ως προς τον προσδιορισμό των έργων. Στο 80% π.χ. των Τοπικών Κοινοτήτων υπάρχουν έργα με τίτλο «Διαμορφώσεις Κοινοτικών Δρόμων-Χώρων» και «Αναπλάσεις Κοινόχρηστων Χώρων» ή έργα με τίτλο «Ύδρευση».
Η πλήρης συντήρηση της αδιαφάνειας, προϊόν σκοπιμότητας, καθώς δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη πολλών Προέδρων και Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων.
Πιστεύουμε πως: στο Τεχνικό Πρόγραμμα κυριάρχησε η λογική ότι, ανάπτυξη και προοπτική είναι μόνο ό,τι έχει σχέση με τσιμέντο και έργα, χωρίς προστιθέμενη αξία.
Όσον αφορά το Σχέδιο Προϋπολογισμού:
Στο Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκαν τρία (3) διαφορετικά Σχέδια Προϋπολογισμού, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Στο ερώτημά μας ότι αυτή η πρακτική είναι προϊόν αδυναμίας, ανεπάρκειας και σκοπιμότητας που προσβάλλει τους θεσμούς του Δήμου και μετά από τις αιτιάσεις μας, αποφασίστηκε από το Προεδρείο να τηρηθεί η Νομιμότητα και να συζητηθεί τελικά το Σχέδιο που είχε ψηφιστεί στην Οικονομική Επιτροπή.
Ο Προϋπολογισμός που παραδόθηκε στην Παράταξή μας δεν συνοδευόταν από Εισηγητική Έκθεση, ώστε να φαίνονται η φιλοσοφία, ο σχεδιασμός και ο τρόπος υλοποίησής του, οι δεσμεύσεις και οι διεκδικήσεις σχετικά με τα προβλήματα του Πωγωνίου.
Επειδή ο Δήμαρχος κος Καψάλης, σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και συζητήσεις αναφερόταν σε στοιχεία χρεών των πρώην Ο.Τ.Α., χωρίς την προσκόμιση εγγράφων, εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία με Πίνακα, για τις οφειλές των πρώην Ο.Τ.Α. Δήμου Πωγωνίου από τον Κ.Α. 8 έως τον Κ.Α. 8123.206, και από τα Συνεχιζόμενα έργα από την ΣΑΤΑ των πρώην Ο.Τ.Α., όπως αναφέρονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:


ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ-ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΩΗΝ ΟΤΑ
1. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: 627.196,64 €
2. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 333.206,09 €
3. ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ: 278.579,18 €
4. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: 333.381,99 €
5. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΒΔΑΝΗΣ: 364.863,55 €
6. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ: 173.512,26 €


ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ
(που τηρούσαν σε Τραπεζικούς Λογαριασμούς οι πρώην ΟΤΑ, όπως εμφανίζονται σε προηγούμενη Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου)
1. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: 50.992,14 €
2. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 326.628,48 €
3. ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ: 252.001,63 €
4. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: 157.961,92 €
5. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΒΔΑΝΗΣ: 211.083,70 €
6. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ: 31.097,32 €


Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ότι την παρουσιάζει τεχνηέντως η Δημοτική Αρχή.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο εμείς προτείναμε επιπλέον:
-Τον Άμεσο Διαχειριστικό Έλεγχο από Ορκωτούς Ελεγκτές, για την ακριβή αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.
-Την ψήφιση Πάγιας προκαταβολής για όλες τις Τοπικές Κοινότητες όπως προβλέπεται από το Νόμο.
-Με σχετική επιστολή ζητήσαμε την προσκόμιση αναλυτικών στοιχείων για «Έσοδα παρελθόντων ετών (ΠΟΕ), που βεβαιώνονται για πρώτη φορά», από τον κωδικό Κ.Α. 2 έως Κ.Α. 2119.004, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη απεικόνιση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν τις αντιλήψεις και πρακτικές της Δημοτικής Αρχής, που δεν συνάδουν με την σημερινή συγκυρία, τη φιλοσοφία, το πνεύμα και το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», γι’ αυτό και καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό.


Εμείς, ως Αντιπολίτευση, θα συνεχίσουμε υπεύθυνα, με τόλμη και αποφασιστικότητα το έργο μας για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής μας, τους τρόπους επίλυσής τους, ασκώντας κριτική όταν χρειάζεται, και καταθέτοντας προτάσεις για την επίτευξη των προσδοκιών των κατοίκων της περιοχής μας.


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
ΝΤΟΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΛΙΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΕΝΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΣΩΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και η Επιτροπή Αγώνα κλείνει και πάλι το λιμάνι


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας οι φορείς της πόλης και του Νομού μαζί με την Επιτροπή Αγώνα σε συνεδρίαση που έγινε το Σάββατο στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας, αποφάσισαν να κλείσουν και πάλι το λιμένα Ηγουμενίτσας εξωτερικού.


Η διαφοροποίηση της κινητοποίησης αυτής είναι ότι γίνεται σε ημέρα και ώρα που το Λιμάνι παρουσιάζει την μεγαλύτερη κίνηση σε Φορτηγά και σε επιβατηγά οχήματα.


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και η Επιτροπή Αγώνα καλούν όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην νέα αυτή κινητοποίηση, για να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα που έχει υποβαθμίσει όχι μόνο την πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά τον Θεσπρωτίας γενικότερα.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΑΡΤΑ: Νεκρός εντοπίστηκε ένας 60χρονος αγνοούμενος


(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
 Τον αναζητούσε η οικογένειά του εδώ και δέκα ημέρες.


Νεκρός βρέθηκε ο 60χρονος Κώστας Μάης, τον οποίο η οικογένειά του αναζητούσε τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Ο άτυχος άνδρας είχε εξαφανιστεί από το χωριό του στην περιοχή Ρόκκα της Άρτας.
Το πτώμα του εντοπίστηκε σε χαντάκι κοντά στο σπίτι του από μία γειτόνισσα.


Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Ιωαννίνων προκειμένου να γίνει νεκροτομή και να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Δημοπράτηση έργων για την επισκευή αρδευτικών δικτύων

Με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκαν σήμερα:


1. Ο διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων του έργου: «Επισκευή Αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς» προϋπολογισμού 100.000 ευρώ με Φ.Π.Α..


2. Η διενέργεια πρόχειρων διαγωνισμών για τα έργα:


Α. Επισκευή καταθλιπτικού αγωγού Α4 Ροδοτοπίου, με προϋπολογισμό 32.000 ευρώ.


Β. Αποκατάσταση αρδευτικού Λίθινου, με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ.


Γ. Αποκατάσταση βλαβών Αντλιοστασίου Αο Παντάνασσας, με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ.


Για τη διενέργεια των ανωτέρω διαγωνισμών, ενημέρωσε σήμερα τις εργοληπτικές οργανώσεις της Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όπως είχε δεσμευτεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.



ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr