Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΕΛΓΑ: Μπήκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι αποζημιώσεις


Τις αποζημιώσεις τους για τις περιουσίες που έχασαν από πυρκαγιές του 2007 εισπράττουν από χτες Παρασκευή παραγωγοί διαφόρων περιοχών της χώρας.
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΛΓΑ, κατατέθηκαν οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007 και έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες ανασύστασης στο φυτικό τους κεφάλαιο (ανασύσταση και συμπληρωματική ενίσχυση έως και 3η δόση).
Το ύψος των ενισχύσεων ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα και αφορά 15.117 παραγωγούς των παρακάτω νομών :
Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, ΑΡΤΑΣ, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, Θεσσαλονίκης, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Καβάλας Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, ΠΡΕΒΕΖΑΣ, Ρεθύμνου, Σάμου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του οργανισμού στη διεύθυνση www.elga.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για τα λουκέτα στα σχολεία


Τις επόμενες μέρες, πιθανότατα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή στις αρχές της μεθεπόμενης, θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
Το επόμενο διάστημα, αναμένεται η υφυπουργός Παιδείας, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, να υπογράψει τις δύο σχετικές αποφάσεις.

Το παραπάνω προέκυψε από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή στελεχών της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων, υπό την κα Χριστοφιλοπούλου.

Υπήρξε η πρόταση πριν την υπογραφή των δύο αποφάσεων να γίνουν διαδοχικές συναντήσεις με τα Διοικητικά Συμβούλια των ομοσπονδιών των καθηγητών και των δασκάλων, αλλά είναι άγνωστο εάν τελικά θα υλοποιηθεί από την πλευρά της κα Χριστοφιλοπούλου.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι προτάσεις που διατυπώθηκαν τόσο από την πλευρά των Δημάρχων όσο και από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο δε δέχεται να κοινοποιήσει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί πριν υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις.

Η διαδικασία που έχει ως σήμερα ακολουθηθεί βρίσκει αντίθετους τόσο τους δημάρχους της χώρας όσο και τους συνδικαλιστές της εκπαίδευσης.

Οι πρώτοι τονίζουν πως, τη στιγμή που λόγω «Καλλικράτη» έχουν πέσει στις πλάτες τους οι περισσότερες αρμοδιότητες που αφορούν στις σχολικές μονάδες, η χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων δεν αρκεί.
Επισημαίνουν ότι το κλείσιμο ορισμένων σχολείων θα προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και θέτουν ως κύριο πρόβλημα τις μεταφορές των μαθητών αλλά και τις ελλιπείς υποδομές.

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους ενώ σε αιτήματα να μάθουν τις προτάσεις των διευθύνσεων εκπαίδευσης, λαμβάνουν αρνητικές απαντήσεις

Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: "Δεν καταργούνται τα επιδόματα του Ο.Α.Ε.Δ."


Για ακόμη μία φορά, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου επανέλαβε από τα Χανιά ότι τα επιδόματα ανεργίας δεν πρόκειται να καταργηθούν, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν μέσα στο 2011 για ενίσχυση της επιδοτούμενης εργασίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας, διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα ακούγονται για κατάργηση των επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ.
«Αυτό που εμείς διαβεβαιώνουμε είναι ότι κανείς άνεργος στο τόπο μας, δεν θα βρεθεί χωρίς επίδομα».

Ωστόσο ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση διαφοροποιεί την επιδοματική πολιτική με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

«Μέρος των χρημάτων που σήμερα διατίθενται σε ανέργους θα οδηγηθούν με την επιταγή επανένταξης ως επιδότηση εργασίας.

Μέσα στο 2011 ξεκινάει το πρόγραμμα για 10.000 ανέργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας με την επιταγή επανένταξης και την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να εργασθούν σε επιχειρήσεις».

Όπως είπε αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός που συμπληρώνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ μπορεί να μειωθεί και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ, που αξιοποιούνται για την ένταξη σε προγράμματα εργασίας.

Ο υφυπουργός διέψευσε και το ενδεχόμενο να κοπεί το επίδομα ανεργίας για ζευγάρια που το ένα μέλος εργάζεται τόνισε ωστόσο ότι αν υπάρχουν υψηλά εισοδήματα σε μια οικογένεια δεν μπορεί να δίδονται επιδόματα ανεργίας
.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ: Όταν ήταν υπουργός έπαιρνε… ΕΚΑΣ!!!


Επίδομα Κοινωνικής αλληλεγγύης ελάμβανε ο Μιχάλης Λιάπης το 2008, ενώ ήταν υπουργός Πολιτισμού, τουλάχιστον όπως φαίνεται στη φορολογική του δήλωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιάπης, στη φορολογική του δήλωση για το οικονομικό έτος 2009 αναφέρει ότι εισέπραξε «καθαρό ποσό επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)» 6.434,49 ευρώ.
Επίσης αναφέρεται το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης για το έτος 2008: «Άθροισμα καθαρών εισοδημάτων, που φορολογούνται με το ζ’ ψήφισμα (βουλευτές – δικαστές)»: 35.308,20 ευρώ (εκείνη την περίοδο οι βουλευτές φορολογούνταν μόνο για το μισό του βουλευτικού μισθού τους!).
Και δεν είναι τα μόνα εισοδήματα καθώς όπως φαίνεται δήλωσε από «μισθούς, ημερομίσθια κτλ» 13.740,96 ευρώ, ενώ από «επικουρικές συντάξεις, μερίσματα κτλ» 17.584,59 ευρώ και από εκμίσθωση κατοικιών 27.400 ευρώ!
Αναφέρεται επίσης ένα ποσό 70.000 ευρώ που προέρχεται από «διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή συναλλάγματος, δάνεια, δωρεές κλπ».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός μιλάει για τυπογραφικό λάθος και αβλεψία του λογιστή του.

ΠΗΓΗ: portothema.gr

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Η λίστα των θυμάτων του ιού Α(Η1Ν1) έφτασε τους 137


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με την λίστα των θυμάτων του ιού Α(Η1Ν1) να φτάνει μοιραία τους 137.

Στο μεταξύ, 96 ασθενείς, οι οποίοι μετά από μόλυνση τους από τον περσινό πανδημικό ιό εμφάνισαν επιπλοκές, νοσηλεύονται σε μονάδες της χώρας.
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, εντοπίστηκαν από τους ειδικούς του Κέντρου μόνον τρεις νέες εισαγωγές, γεγονός που υπογραμμίζει την σταδιακή μείωση των σοβαρών περιστατικών.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Μείωση 21% της φαρμακευτικής δαπάνης τον Ιανουάριο


Κατά 21% μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2011 τα έσοδα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, θυγατρικών πολυεθνικών και άλλων, αμιγώς ελληνικών, είτε βιομηχανικών είτε εμπορικών, από τη διάθεση προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που συνέλεξε η εξειδικευμένη εταιρεία μετρήσεων του τομέα, IMS, καλύπτοντας τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών της χώρας προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες.

Συγκεκριμένα, η μείωση των εσόδων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ανήλθε σε 20,9%. Ωστόσο, η μείωση υπολείπεται αυτής που είχε καταγραφεί ορισμένους από τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς η επίπτωση από τις μειώσεις των τιμών απορροφάται, ως έναν βαθμό, από την κυκλοφορία νέων, ακριβότερων φαρμάκων.

Το τελευταίο τετράμηνο του 2010 οι πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών της χώρας προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες μειώθηκαν, κατά μέσον όρο, κατά 23,4%. Συγκεκριμένα, η μείωση ήταν 25,3% τον Σεπτέμβριο, 26,1% τον Οκτώβριο, 20,1% τον Νοέμβριο και 22% τον Δεκέμβριο.

Οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες παρουσιάζουν μείωση εσόδων, η οποία είναι μικρότερη του μέσου όρου της αγοράς.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:Διαψεύδει εκλογές, ανασχηματισμό


«Δεν υπάρχει σχεδιασμός για ανασχηματισμό ή εκλογές», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε εκπομπή του Mega.

«Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή υπάρχει. Οι διαφωνίες δεν έχουν σημασία. Το παραγόμενο έργο μετράει και το παραγόμενο έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό στις συνθήκες που υπάρχουν», τόνισε ο Γ. Πεταλωτής.

Στις επίμονες ερωτήσεις των παρουσιαστών για το αν είναι θυμωμένος ο πρωθυπουργός από τις συγκρούσεις μεταξύ κορυφαίων υπουργών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνησε ότι «ο Παπανδρέου ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας και όλα τα άλλα είναι παρωνυχίδες».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Δυσλειτουργία και παράλυση


Το Μαξίμου για την αντιμετώπιση φαινομένων παράλυσης της κυβέρνησης που ήρθαν στην επιφάνεια με την οξύτατη σύγκρουση Βενιζέλου-Ραγκούση, βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
Οι δυσλειτουργίες της κυβερνητικής μηχανής, οι διαμάχες υπουργών, οι καθυστερήσεις σε κρίσιμους τομείς παραγωγής έργου συνθέτουν μια εικόνα κάθε άλλο παρά ικανοποιητική για την κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σχεδιάζει διόρθωση πορείας, με αλλαγές στη λειτουργία του και τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Στόχος είναι να επιταχύνει τους ρυθμούς του παραγόμενου έργου, ώστε να αποφύγει μια δυσμενή αξιολόγηση από την Τρόικα το Μάιο.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός, είναι αντιμέτωπος με την ανάγκη να πάρει αποφάσεις σε τρεις τομείς: την ανάπτυξη, το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ήδη η τρόικα έχει συντάξει μυστική έκθεση για το βαθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος κρίνεται «απογοητευτικός». Τα επαγγέλματα δεν άνοιξαν, οι μετατάξεις δεν προχώρησαν και το κόστος των ΔΕΚΟ δεν έχει μειωθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι «με αυτή την κυβέρνηση και αυτές τις επιδόσεις, η αξιολόγηση του Μαΐου θα είναι θρίλερ».

ΗΠΕΙΡΟΣ: Η ανεργία τραβά την ανηφόρα


Αύξηση παρουσιάζει η ανεργία στην Ήπειρο και το 2011.
Στα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι τον τελευταίο μήνα αυξήθηκαν κατά 1.410, γεγονός που σημαίνει, ότι από τον Δεκέμβρη έως τον Ιανουάριο 47 άνθρωποι έχαναν τη δουλειά τους κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, τον Ιανουάριο του 2011 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην περιοχή μας έφθασαν τους 22.764. Από αυτούς, οι 9.137 είναι γραμμένοι για διάστημα ίσο ή μικρότερο των 12 μηνών, ενώ οι άλλοι 13.627 μεγαλύτερο του ενός έτους.
Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι 2.419 που δεν αναζητούν εργασία.

Η σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2010 αποδεικνύει, ότι η ανεργία συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα για την Ήπειρο.
Ο συνολικός αριθμός των ανέργων τότε ήταν 21.354.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Φτώχεια στα χωριά!


Στη φτώχεια «βουλιάζει» η ύπαιθρος του Νομού Ιωαννίνων και γενικότερα όλης της Ηπείρου με τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να μην μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Το μόνο που τους παρηγορεί είναι ότι δεν θα πεινάσουν αφού έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν ή να εκτρέφουν κάποια οικόσιτα ζώα για να διασφαλίζουν έστω και την τροφή τους.

Οι τιμές και φέτος σχεδόν σε όλα τα προϊόντα ήταν εξαιρετικά χαμηλές, πολλά προϊόντα μένουν στα αζήτητα, ενώ το κόστος παραγωγής τραβά την ανηφόρα.

Τα χρήματα από τις επιδοτήσεις έχουν ήδη «φαγωθεί» αφού δόθηκαν Δεκέμβριο – Ιανουάριο και «εξαφανίστηκαν» καθώς οι παραγωγοί κάλυψαν άμεσες ανάγκες και δόσεις δανείων.

Μεροκάματο στην ύπαιθρο δεν υπάρχει αυτό το διάστημα, ούτε κτίζονται σπίτια.
Εγκλωβισμένοι σε προγράμματα εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων τους νιώθουν και οι πρωτοπόροι αγρότες που βρέθηκαν να χρωστούν στις τράπεζες, χωρίς να εισπράττουν χρήματα από την πώληση των προϊόντων τους.
Και οι πληρωμές των προϊόντων γίνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές που είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν.

Στην κτηνοτροφία η κατάσταση έχει φθάσει σε αδιέξοδο καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ζωοτροφές για να θρέψουν τα κοπάδια τους και το μέλλον της Δωδώνης είναι αβέβαιο.
Πολλοί αγρότες στην ύπαιθρο δεν είχαν επαναπαυθεί από τις επιδοτήσεις. Διάβασαν, ενημερώθηκαν, ρώτησαν γεωπόνους και υπηρεσίες, πήραν δάνεια, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης και αναβάθμισαν τις καλλιέργειες ή τις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις, θέλοντας να παραμείνουν στον τόπο που αγαπούν.
Ανάμεσα τους αρκετοί νέοι άνθρωποι της υπαίθρου που πίστεψαν τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» όπως τώρα λένε, για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, εντάχθηκαν σε αυτό και εκσυγχρόνισαν τις περιουσίες των γονιών τους.

Κι όμως τώρα απογοητευμένοι διαπιστώνουν ότι απέτυχαν, ενώ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πρόγραμμα και δεν μπορούν για κάποια χρόνια να ασκήσουν άλλο επάγγελμα, έστω και εργάτες ή οδηγοί σε μια εταιρεία.

Σε πολλά χωριά αρκετοί κτηνοτρόφοι πήραν δάνεια, εντάχθηκαν στα σχέδια βελτίωσης και δημιούργησαν σύγχρονες μονάδες στεγασμένης αιγοπροβατοτροφίας με αυτόματες ταΐστρες και αρμεκτικά συγκροτήματα, ψυκτικούς θαλάμους ...

Οι περισσότεροι μονολογούν: «Τι το ήθελα…. Χρεώθηκα άδικα!

Τα βερεσέδια στα μπακάλικα των χωριών είναι πια ρουτίνα.
Σε λίγο καιρό, λένε οι μπακάληδες, δεν θα έχουν χρήματα να γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων τους. Τα καφενεία των χωριών αδειάζουν από νωρίς και μόλις νυχτώσει δεν υπάρχει ψύχη.

Πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι χρωστούν παντού: Τράπεζες, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, ΔΕΗ, ΟΤΕ, φροντιστήρια, μπακάλικα, βενζινάδικα, συγγενείς από τις μεγάλες πόλεις.

Το σταθερό τηλέφωνο για αρκετούς είναι πολυτέλεια, λαμβάνουν κλήσεις αλλά δεν μπορούν να πάρουν, καθώς είναι κομμένο.
Έχουν καρτοκινητά, αγοράζουν κάρτες 5 ευρώ.
Και το χειρότερο δεν υπάρχει φως στο τούνελ.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: «Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές


Οι 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο πρέπει να εξεταστούν από μηδενική βάση.
Η αδυναμία του κράτους να εισπράξει τους φόρους και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών με στόχο την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών που θα οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», το κόστος των φοροαπαλλαγών για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε ετησίως στο ποσό των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή αλλιώς 2,9% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι φοροαπαλλαγές θα εξεταστούν από μηδενική βάση, σημειώνοντας ότι σήμερα το σύστημα των εκπτώσεων λειτουργεί με ελάχιστα έως καθόλου κοινωνικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να ευνοούνται κυρίως οι οικονομικά ισχυρές ομάδες.

Έτσι, δαπάνες μισθωμάτων για κύρια κατοικία, καθώς και των τέκνων που σπουδάζουν, τόκοι στεγαστικών δανείων (με ανώτατο όριο ποσού που θα εκπίπτει), δίδακτρα, ασφάλιστρα, ακόμη και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, κλπ, θα βρεθούν στη μέγγενη του οικονομικού επιτελείου, δεδομένου ότι μέχρι το 2015 θα πρέπει να βρεθούν 22 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, εκ των οποίων τα 8 θα πρέπει να προέρχονται από τη φορολογία.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια


Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερες δόσεις. Το σήμα για άνοδο των επιτοκίων -πιθανόν και μέσα στον Απρίλιο- έδωσε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Προς το παρόν η ΕΚΤ διατηρεί στο 1% το βασικό επιτόκιο του ευρώ και σταθερά τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας.
Ο κ. Τρισέ ανέφερε πως «μία αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι πιθανή αλλά όχι βέβαιη».

Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «μία ενδεχόμενη αύξηση δεν συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει ένα σερί αυξήσεων επιτοκίων.
Η αύξηση των επιτοκίων θα κριθεί από τα στοιχεία που θα βγουν το επόμενο διάστημα».
Και τα στοιχεία αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με την άνοδο του πληθωρισμού, λόγω των αυξημένων τιμών σε καύσιμα και ενέργεια εξαιτίας της κατάστασης στη Β. Αφρική.
Μία αύξηση των επιτοκίων θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων δανειοληπτών.
Ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν και τα «κόκκινα» δάνεια.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες έχουν γίνει μια σειρά από σιωπηρές αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες φτάνουν και τη 1 μονάδα, επιβαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Και φυσικά αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε άνοδο και του διατραπεζικού επιτοκίου eribor (στο 1,098% χθες το τρίμηνο).

ΑΔΕΔΥ: Ζητά την κάλυψη των 800 εκατ. ευρώ, ποσό που απαιτείται για την καταβολή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων


Την κάλυψη των 800 εκατ. ευρώ, ποσό που απαιτείται για την καταβολή του εφάπαξ όσων δημοσίων υπαλλήλων περιμένουν στην ουρά πάνω από δύο χρόνια, ζήτησε την Παρασκευή η ΑΔΕΔΥ από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας κ. Γ.
Κουτρουμάνη και του υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ.
Σαχινίδη.
Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο Οικονομικών και στο επίκεντρο ήταν το θέμα της χρηματοδότησης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, το ποσό που πρέπει να εξασφαλίσει το Ταμείο Πρόνοιας, προκειμένου να εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών του σε εφάπαξ όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί, ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ και τα 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να καλύψουν μόνο το εφάπαξ όσων περιμένουν πάνω από δύο έτη.


Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση των χρημάτων αυτών και της αποπληρωμής όσων αναμένουν το εφάπαξ.

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: Διορισμός κληρικών; Βλέπουμε...


Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος σε ερώτηση του βουλευτή κ. Μανώλη Στρατάκη για τους διορισμούς κληρικών απάντησε:
«Τα αιτήματα για διορισμό θρησκευτικών λειτουργών θα εξετασθούν με γνώμονα την αποστολή της Εκκλησίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στρατάκης είχε καταθέσει ερώτηση-αναφορά στη Βουλή την επιστολή της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης που αφορούσε την πρόσληψη κληρικών.

Στην απάντηση του Υφυπουργού αναφέρεται, επίσης, ότι:
«Όλα τα αιτήματα των φορέων για διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού θα εξεταστούν στο πλαίσιο έκδοσης της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, για τον καθορισμό των κριτηρίων και προτεραιοτήτων για τις προσλήψεις του έτους 2011 καθώς και της σχετικής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, με την οποία θα κατανέμονται οι εγκριθείσες θέσεις ανά υπηρεσία και φορέα, αφού πρώτα συγκεντρωθούν όλα τα αιτήματα προς έγκριση, οι εκκρεμότητες διορισμών καθώς και το σύνολο των αποχωρήσεων του προηγούμενου έτους».

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: "Η καταστροφολογία έφερε τα χειρότερα"


"Ο καθημερινός βομβαρδισμός των νοικοκυριών με σενάρια πολύχρονης πτώσης του ΑΕΠ της χώρας και των εισοδημάτων τους, αύξησης της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 22% του εργατικού δυναμικού, από 12,6% το 2010, χρεοκοπίας της χώρας και εξόδου της από την ευρωζώνη επέδρασαν καταλυτικά στην καταναλωτική συμπεριφορά που εκδηλώθηκε με τον υπέρμετρο περιορισμό της καταναλωτικής δαπάνης σχεδόν του συνόλου των νοικοκυριών", εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές.

Οι αστήρικτες αυτές σε μεγάλο βαθμό, προβλέψεις καταστροφής εκτόξευσαν στα ύψη την αβεβαιότητα των νοικοκυριών σε σχέση με τα μελλοντικά τους εισοδήματα, αφού πολλοί καταναλωτές άρχισαν να θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να μην έχουν εργασία και εισοδήματα στους επόμενους μήνες. Έτσι, σε διακοπή της καταναλωτικής τους δαπάνης προέβησαν και εκείνα τα νοικοκυριά των οποίων η τρέχουσα οικονομική δυνατότητα δεν εθίγη ιδιαίτερα από τα δημοσιονομικά μέτρα και από την ύφεση, αναφέρουν.

Άλλωστε, η τεράστια πτώση της αγοράς αυτοκινήτων ή διαρκών καταναλωτικών αγαθών στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 δεν οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας ή στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος.
Οφείλεται στην αποχή από την κατανάλωση κυρίως των νοικοκυριών σχετικά ικανοποιητικού ή υψηλού εισοδήματος. Έτσι, οι ανωτέρω υπέρμετρα αρνητικές προβλέψεις για την μελλοντική πορεία της οικονομίας της χώρας τείνουν να αυτό-επιβεβαιωθούν, αφού οδηγούν στην υπερβολική πτώση της κατανάλωσης και, επίσης, στην πτώση των επενδύσεων, στο συνεπαγόμενο κλείσιμο των καταστημάτων και στην μεγάλη αύξηση της ανεργίας, όχι βέβαια στο 22%, αλλά και το 15% είναι εξαιρετικά οδυνηρό για την οικονομία της χώρας, τονίζουν οι αναλυτές.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πρόγραμμα "Νέα Γνώση"


Η Περιφέρεια Ηπείρου υπέγραψε ως φορέας – χρήστης, Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την υποβολή προτάσεων από δέκα Ερευνητικές Ομάδες του Ιδρύματος στο πρόγραμμα «Νέα Γνώση» του Π.Ε.Π. Ηπείρου.

Οι υποβληθείσες προτάσεις καλύπτουν σχεδόν όλους τους επιλέξιμους τομείς της προκήρυξης («Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών», «Υγεία», «Περιβάλλον, Ενέργεια, Υδατικοί πόροι» κλπ.), ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου παρασχέθηκε κάθε δυνατή συνδρομή ώστε να εξασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η πρακτική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος των πολιτών της περιοχής μας.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/