Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Δευτέρα με Τρίτη η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος και τώρα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους. 
Το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ θα καταβληθεί την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη στους λογαριασμούς των δικαιούχων. 
Πάντως μέχρι και χθες, λίγες ώρες πριν κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, είχαν εγκριθεί περισσότερες από 266.000 αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας www.koinonikomerisma.gr
Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η πλατφόρμα πρόκειται να παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Ιανουαρίου προκειμένου το διάστημα αυτό να υποβληθούν ενστάσεις από πολίτες, οι οποίοι εφόσον το δικαιούνται θα το λάβουν στις αρχές του χρόνου.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί φέτος σε περισσότερα από 307.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 1 εκατ. πολίτες.

Έως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό Τιμολόγιο


Η επιχείρηση ηλεκτρισμού καλεί εκ νέου τους αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους προς την εταιρεία, ειδικά εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο έχουν διακόψει την αγροτική δραστηριότητά τους και συνεχίζουν παράτυπα να απολαμβάνουν τα προνόμια του αγροτικού τιμολογίου.
Ο λόγος είναι πως παρότι η διαδικασία εκκαθάρισης του Μητρώου των δικαιούχων του Αγροτικού Τιμολογίου ξεκίνησε από το 2014, ένα μεγάλο μέρος αγροτών δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του, καθώς, λόγω του αυξημένου όγκου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες (δήμοι, περιφέρειες κ.λπ.), παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.

Το Δήμο Πωγωνίου επισκέφθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θοδωρικάκος


Το Δήμο Πωγωνίου επισκέφθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θοδωρικάκος με αφορμή το ταξίδι του στα Γιάννενα για τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων.
Ο κ. Θοδωρικάκος επισκέφθηκε το Καλπάκι, το Δελβινάκι  καθώς και την Πωγωνιανή και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τους φορείς της περιοχής όσο και με τους κατοίκους του ακριτικού Δήμου Πωγωνίου.
Στην έδρα του Δήμου, ο Υπουργός ξεναγήθηκε στο Μουσείο Πολέμου και το Μνημείο του Μαχητή και έστειλε μήνυμα  ότι ο στρατός δίνει σιγουριά στο λαό και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα τους ακρίτες.
 Στην Πωγωνιανή ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε την Κιβωτό του Κόσμου όπου ενημερώθηκε για τις ανάγκες της δομής και έπαιξε με τα παιδιά στα οποία μοίρασε και δώρα. Στη συνέχεια ο Υπουργός επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου πλέκοντας το εγκώμιο των συνοριακών για το έργο τους και αναφέρθηκε στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης ενημέρωσε διεξοδικά τον υπουργό για τα αιτήματα της περιοχής επισημαίνοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο το ακριτικό Πωγώνι και τους κάτοικους του.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνελήφθησαν, στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, δύο αλλοδαποί, μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που διέπρατταν ζωοκλοπές σε παραμεθόριες περιοχές του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας


Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, αντίστασης, απλής σωματικής βλάβης, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί αλλοδαπών

Επίσης, για την ίδια υπόθεση αναζητούνται και άλλοι τρεις αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι, με τη χρήση όπλου, έβαλαν στον αέρα προκειμένου διαφύγουν της σύλληψης

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αφαιρούσαν βοοειδή από στάβλους ή υπαίθριους χώρους, τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν, είτε ζωντανά είτε θανατωμένα, με μουλάρια στην Αλβανία προς πώληση
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δράστες κατά το τελευταίο τετράμηνο διέπραξαν τέσσερις ζωοκλοπές στον Άγιο Νικόλαο, στην Κώτσικα και στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας, απ’ όπου αφαίρεσαν συνολικά δεκαπέντε (15) βοοειδή, χρηματικής αξίας -10.700- ευρώ
Συνελήφθησαν, σήμερα (27-12-2019) μετά τα μεσάνυκτα στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, δύο αλλοδαποί, μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που διέπρατταν ζωοκλοπές σε παραμεθόριες περιοχές του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.
Πρόκειται για 46χρονο και 16χρονο, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, αντίστασης, απλής σωματικής βλάβης καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί αλλοδαπών.

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται ακόμα τρεις αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, το τελευταίο τετράμηνο διαπιστώθηκε έξαρση κλοπών βοοειδών από παραμεθόριες περιοχές του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας. 
Για το λόγο αυτό, συγκροτήθηκαν ειδικές επιχειρησιακές ομάδες αστυνομικών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. 
Ειδικότερα, σήμερα μετά τα μεσάνυκτα στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο πλαίσιο επιχείρησης της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), των Τμημάτων Ασφαλείας και Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας καθώς και των Α΄ και Β΄ Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, εντοπίστηκε ομάδα πέντε ατόμων που κινούνταν πεζοί συνοδεύοντας δύο μουλάρια και επιχειρήθηκε ο έλεγχός τους.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, οι δύο (ο 46χρονος και ο 16χρονος) ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν ενώ οι υπόλοιποι δράστες, με τη χρήση όπλου, έβαλαν στον αέρα και τράπηκαν σε φυγή σε δασώδη περιοχή προς το αλβανικό έδαφος ενώ οι αστυνομικοί έρριψαν προειδοποιητικές – εκφοβιστικές βολές.
Σημειώνεται ότι ο 46χρονος κατά τη διάρκεια της σύλληψης, αντιστάθηκε σθεναρά, τραυματίζοντας ελαφρά αστυνομικό.
Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο στο σημείο, τα δύο μουλάρια ήταν έμφορτα με τέσσερα σφαγμένα βοοειδή, τα οποία οι δράστες είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από στάβλο στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών Θεσπρωτίας.
Από την επακόλουθη έρευνα, προέκυψε ότι ανωτέρω δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον κατά το τελευταίο τετράμηνο, με σκοπό της ζωοκλοπές από παραμεθόριες περιοχές του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης, εισέρχονταν παράνομα στη χώρα μας μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου και αφαιρούσαν βοοειδή από στάβλους ή υπαίθριους χώρους, τα οποία στη συνέχεια τα μετέφεραν, ζωντανά ή θανατωμένα, με μουλάρια στην Αλβανία προς πώληση.
Επίσης, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε τρεις ακόμα υποθέσεις ζωοκλοπής το 2019 και συγκεκριμένα το διάστημα:
από 10 έως 29 Αυγούστου, αφαίρεσαν από τον ανωτέρω στάβλο τρία βοοειδή,
από 28 έως 29 Αυγούστου, αφαίρεσαν από χορτολιβαδική έκταση στην Κώτσικα Φιλιατών, τρία βοοειδή,
από 11 έως 12 Δεκεμβρίου, αφαίρεσαν από υπαίθριο χώρο στο Κερασοχώρι Φιλιατών, πέντε βοοειδή.
Κατασχέθηκαν:
κυνηγετική καραμπίνα με δύο φυσίγγια, την οποία έφερε ο 46χρονος,
(2) μουλάρια,
ποσότητα κρέατος,
τσεκούρι και
μαχαίρι.
Παθών αστυνομικός μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας για εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου στην Άρτα


Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 28χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, που τελέστηκε σε βάρος 57χρονου ημεδαπού.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 28χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη. 
Αναλυτικότερα, ο 57χρονος εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, την οποία είχε αναρτήσει ο δράστης, σχετικά με πώληση αγροτικού ελκυστήρα και επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του. 
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο 28χρονος κατάφερε να εξαπατήσει τον 57χρονο, πείθοντάς τον να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των -1.950- ευρώ, ως προκαταβολή για την αγορά του παραπάνω οχήματος, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοροπωλησία.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για την αποφυγή της εξαπάτησής τους μέσω διαδικτύου: 
Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού,
Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς»,
Ειδικά σε περιπτώσεις πώλησης οχημάτων, σε κάθε περίπτωση να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης οχήματος-μοτοσικλέτας, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας,
Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας,
Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

Παρακάλαμος: Παιδικό πάρτι στο «Plegma Cafe Bar», την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, ώρα 16:30

Παιδικό πάρτι την Κυριακή 29  Δεκεμβρίου, ώρα 16:30, στο «Plegma Cafe Bar» στον  Παρακάλαμο Πωγωνίου.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 47 και 33 ετών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 47χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο και ο 33χρονος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Πως θα καταλάβετε αν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα


Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες εκδηλώνουν κάθε χρόνο γρίπη, ενώ πολλαπλάσιος αριθμός αρρωσταίνει από κάποιον ιό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα (αυτό που αποκαλούμε «ίωση»). 
Πώς μπορεί όμως να ξέρει κανείς τί από τα δύο έχει;
Μία πρώτη, καλή ένδειξη είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνει, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Παρότι η γρίπη και το κρυολόγημα είναι νοσήματα που αρχίζουν στο ανώτερο αναπνευστικό, έχουν διαφορετικές εκδηλώσεις αλλά και επιπλοκές.
Σε γενικές γραμμές, το κρυολόγημα προκαλεί πιο ελαφριά συμπτώματα, κυρίως στη μύτη, τον λαιμό και τα μάτια. Η γρίπη συνήθως προκαλεί πιο γενικευμένα και σοβαρά συμπτώματα (π.χ. πυρετός, πόνοι σε όλο το σώμα).
Ειδικότερα, ο πυρετός είναι ασυνήθιστος και χαμηλός (κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου) στο κρυολόγημα, αλλά συχνός και πολλές φορές υψηλός (πάνω από 38 βαθμούς) στη γρίπη. 
Εξαίρεση αποτελούν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, που μπορεί να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό και με το κρυολόγημα.
Στο κρυολόγημα είναι επίσης σπάνιο να πονάει κανείς στους μυς και σε όλο του το σώμα ή να νιώθει πολύ κουρασμένος, ενώ αντιθέτως αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά στη γρίπη. Όταν εξάλλου έχει κάποιος κρυολόγημα, δεν θα νιώθει εξαντλημένος, ενώ με τη γρίπη η εξάντληση είναι συνηθισμένο σύμπτωμα.
Ο βήχας και ο πονοκέφαλος είναι συχνά συμπτώματα σε γρίπη και κρυολόγημα, αλλά είναι πιο έντονα στη γρίπη. Αντίθετα, το συνάχι, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος εκδηλώνονται σχεδόν πάντοτε και είναι πολύ ενοχλητικά κυρίως στο κρυολόγημα. Όταν κάποιος έχει γρίπη, το όποιο συνάχι, φτάρνισμα ή/και πονόλαιμος είναι ήπια. Ήπια είναι τέλος και η δακρύρροια (δάκρυσμα των ματιών) στη γρίπη, αλλά στο κρυολόγημα είναι συχνή και ενοχλητική.