Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ληστεία σε οικία στο Ράγιο Θεσπρωτίας

Χθες (12-08-2012) το βράδυ στο Ράγιο Θεσπρωτίας, άγνωστος δράστης, εισήλθε σε οικία 82χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησε, αφαίρεσε μικρό χρηματικό ποσό.
Ο δράστης αναζητείται. Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σαγιάδας Θεσπρωτίας.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή κάνναβης


Συνελήφθη, προχθές (11-08-2012) το βράδυ, στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 25χρονος ημεδαπός, για κατοχή κάνναβης .
Σε έρευνα που έγινε στον 25χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία συσκευασία με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους (3,3) γραμμαρίων.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

ΚΑΚΑΒΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου αλλοδαπού

Συνελήφθη, χθες (11-8-2012) το πρωί στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς , 35χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, την ώρα που επιχειρούσε να εισέλθει στη χώρα από το μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς.
Όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του 35χρονου εκκρεμούσε Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης από τις ιταλικές αρχές, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη).
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Μήνυμα στην Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, ότι η προσπάθεια τους για την εκποίηση του κρατικού ταχυδρομείου θα αποτύχει και ο αγώνας των Ταχυρομικών θα δικαιωθεί, στέλνει με σημερινή απόφαση της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΤ  έπειτα από την απόφαση της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΤΑ, ομόφωνα στέλνουμε μήνυμα στην Κυβέρνηση, στους Υπουργούς και τα κόμματα που τη στηρίζουν, ότι η προσπάθεια τους για την εκποίηση του Ταχυδρομείου θα αποτύχει και οι στόχοι τους, οι δεσμεύσεις και τα σχέδια τους θα αποκαλυφθούν.
Συγχρόνως:
1.      Ζητάμε διάλογο με την Κυβέρνηση για την ανάπτυξη και όχι για το ξεπούλημα του Ταχυδρομείου.
2.      Ξεκινάμε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας και αποκάλυψης των επιδιώξεων της Κυβέρνησης.
3.      Ανοίγουμε διάλογο με Πολιτικά Κόμματα, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Φορείς Τοπικής, Νομαρχιακής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες για τις συνέπειες της απόφασης εκποίησης – αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
4.      Σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και τους διεθνείς συνδικαλιστικούς φορείς που μετέχουμε, συντονίζουμε τον αγώνα μας για την προστασία του δημόσιου ταχυδρομείου.
5.      Προγραμματίζουμε πανελλαδικές αγωνιστικές διαδικασίες, και στοχευμένες κινητοποιήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
6.      Συγκροτούμε μόνιμη διαπαραταξιακή επιτροπή συντονισμού του αγώνα μας.
7.      Συγκαλούμε εκτάκτως την Τετάρτη 22 Αυγούστου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ για επικύρωση των αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής την εξειδίκευση και διαμόρφωση του συνολικού σχεδίου δράσης.
Κύριοι της κυβέρνησης,
Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί το ξεπούλημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Γνωρίζετε καλά ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν έχουν επιβαρύνει και δεν επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ το κράτος και τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν αποδείξει ότι και σε περιόδους κρίσης είναι βιώσιμα και αποτελούν μοχλό ανάπτυξης του τόπου και κοινωνικής προσφοράς στους πολίτες.
Αυτή η επιλογή αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε όλο τον πλανήτη η ταχυδρομική εξυπηρέτηση προσφέρεται από δημόσιους φορείς, ακόμα και στις μητροπόλεις του καπιταλισμού όπως: ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Ρωσία, Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή και παντού, σ’όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Κάνετε πως αγνοείτε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΤΑ θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το κλείσιμο Ταχυδρομικών Καταστημάτων στην περιφέρεια, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές, τη διάλυση του πανελλαδικού δικτύου και οι πολίτες θα πληρώνουν ακριβές τιμές ως απόρροια της ανεξέλεγκτης αγοράς των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Οι εργαζόμενοι, οι απλοί πολίτες, οι κοινωνικοί φορείς, η Περιφερειακή, η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε θα επιτρέψουν να διαπραχθεί τέτοιο έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας, του λαού και της χώρας.
Η αντίδραση τους θα βάλει φρένο στο ξεπούλημα του Ταχυδρομείου.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΣΤ

Η εγκατάλειψη των ορεινών οικισμών και ο θάνατος της Μεταπολίτευσης

Ο πολιτισμός της κατανάλωσης στον οποίο επένδυσε η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης για την ευημερία της, έφθασε στα όρια του. Η εκδοχή του στην περίπτωση μας είναι το φαινόμενο του μαζικού τουρισμού στο οποίο στηρίχθηκε η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Τα πολιτισμικά πρότυπα που κυριάρχησαν κατά την περίοδο αυτήν της "ευημερίας" οδήγησαν στην απαξίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, στην περιθωριοποίηση της τοπικής δόμησης που είχε αναφορά στην ανθρώπινη κλίμακα και τον τοπικό πολιτισμό, στην τουριστικοποίηση και τυποποίηση για εύκολη κατανάλωση της τοπικής παράδοσης και του πολιτισμού.
Οδήγησαν επίσης στην εκτεταμένη αστικοποίηση των παράλιων ζωνών και την υπερδόμηση και παραμόρφωση γαλήνιων παράκτιων οικισμών με ταυτόχρονη εγκατάλειψη και περιθωριοποίηση των ορεινών παραδοσιακών οικισμών. Τέλος οδήγησαν στη δραματική υποχώρηση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, καθώς κάθε κομμάτι καλλιεργήσιμης γης παραδίδεται σαν οικόπεδο βορά στο μαζικό τουρισμό.
Με αυτό το σκεπτικό στην Λευκάδα αποφάσισαν να δουν τι βλάπτει και τι καταστρέφει τη βιωσιμότητα των ορεινών πληθυσμών τους, σε μια ενδιαφέρουσα σειρά εκδηλώσεων στις 21 και 22 Ιουλίου 2012 με θέμα: "Ορεινή Λευκάδα και βιωσιμότητα. Δυνατότητες και προοπτικές". Παρατηρώντας τους προβληματισμούς και τις διαπιστώσεις τους είναι σαν να βλέπεις το πρόβλημα όλων των ορεινών περιοχών της Ελλάδας και φυσικά το δικό μας στην Ήπειρο. Η μακροχρόνια κρίση πρέπει να αντιστραφεί και αυτό δεν είναι - στην παρούσα φάση- θέμα παραγόντων κρατικών ή τοπικών.
Είναι η δική μας παρέμβαση, μικρή ή μεγάλη, που μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Το "μάνα εξ ουρανού", είναι ξεπερασμένο ως λύση για την εποχή μας. Οι λύσεις δεν έρχονται από ψηλά αλλά από δίπλα μας. Είναι αναγκαίο να δούμε τα χέρια μας και το μυαλό μας τι μπορεί να προσφέρουν σε αυτή την ιστορική συγκυρία. Όπως και το πνεύμα της ομαδικότητας, της συλλογικότητας για το γενικότερο καλό.
Η αλλαγή είναι απαραίτητη αλλά δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς, με την ενεργή μας παρουσία. Ας μην ονειρευόμαστε λύσεις από ένα κράτος αδύναμο, το οποίο ενδιαφέρεται για τα επόμενα χρόνια να εισπράξει πολλά για να διώξει ένα μέρος τους χρέους του σε ΔΝΤ και Τρόικα. Ας μη ονειρευόμαστε λύσεις από τους ΟΤΑ, όπου καθημερινά στεγνώνουν από πόρους ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν υπηρεσίες του κράτους, χωρίς την ανάλογη οικονομική υποστήριξη. Η λύση είμαστε εμείς. Ας το καταλάβουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ίσως κερδίσουμε κάτι, για εμάς και τα παιδιά μας!

Γιάννης Βέλλης

Ανεβαίνουν οι βάσεις σε τουλάχιστον 40 τμήματα

Ανεβαίνει ο πήχης για τουλάχιστον 40 πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία οδηγούν στο Δημόσιο, έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας, ενώ "ψηλώνουν" οι βάσεις και σε πρωτοκλασάτα τμήματα κεντρικών ΑΕΙ.
Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε αστυνομικά τμήματα, οι βάσεις αναμένεται να εκτοξευθούν, αφού οι θέσεις σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί στο μισό (580 από 1.244).
Περισσότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι απαιτούνται και για Φιλολογία, Ψυχολογία.

ΠΗΓΗ: www.enikos.gr

ΟΓΑ: Αρχίζει σήμερα η καταβολή οικογενειακών επιδομάτων


Θα καταβληθούν σε 418.325 οικογένειες.

Αρχίζει σήμερα η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων στους δικαιούχους του ΟΓΑ., το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται στα 114.5 εκατ. ευρώ.
Τα οικογενειακά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του Δ' διμήνου 2012, θα καταβληθούν σε 418.325 οικογένειες.
Η καταβολή από τον ΟΓΑ πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού Τράπεζας ή ΕΛΤΑ.

ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 15 Αυγούστου


Παραδοσιακό πανηγύρι «Κοίμησης της Θεοτόκου» θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 15 Αυγούστου, στο χωριό Παλαιόπυργος  Πωγωνίου.

ΜΑΖΑΡΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Βραδιά χορευτικών την Δευτέρα 13 Αυγούστου


Βραδιά χορευτικών θα πραγματοποιηθεί  την Δευτέρα 13 Αυγούστου, στο χωριό Μαζαράκι  Πωγωνίου.

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 15 Αυγούστου


Παραδοσιακό πανηγύρι «Κοίμησης της Θεοτόκου» θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 15 Αυγούστου, στο χωριό Μαυρόπουλο  Πωγωνίου.

ΠΟΝΤΙΚΑΤΕΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 15 Αυγούστου


Παραδοσιακό πανηγύρι «Κοίμησης της Θεοτόκου» θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 15 Αυγούστου, στο χωριό Ποντικάτες Πωγωνίου.

«Kλείδωσαν» τα 11,5 δις

Σε έξοδο από το Δημόσιο με την μέθοδο της εφεδρείας οδηγούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον σκληρό πυρήνα των κρατικών φορέων, στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την διαμόρφωση της τελικής εισήγησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα μέτρα ύψους 11,5 δις έως το 2015. Κατά τους υπολογισμούς του υπ. Οικονομικών το σύνολο θέσεων εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 115.000 έως τα τέλη του 2015. Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί κατά την εισήγηση του κ. Στουρνάρα τόσο με την εφεδρεία που θα αφορά 40.000 με 45.000 εργαζομένους όσο και από την φυσιολογική συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι ισχύει το δόγμα «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις από το Δημόσιο».
Η επιλογή των εργαζομένων που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία για διάστημα τριών ετών και με αποδοχές που θα φθάσουν το 60 με 70% των αποδοχών τους, θα πραγματοποιηθεί με αξιολόγηση.