Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Δείτε αν κερδίσατε στην φορολοταρία του Μαρτίου

 


Πραγματοποιήθηκε  σήμερα 30 Μαρτίου η φορολολοταρία της ΑΑΔΕ.

Μέσω του www.aade.gr  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι μπορούν να μάθουν τα αποτελέσματα της κλήρωσης.

Ένας τυχερός κέρδισε 50.000 ευρώ, 5 τυχεροί 20.000 ευρώ και 500 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μετά την κλήρωση της φορολοταρίας για τις συναλλαγές που εκκαθαρίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά την είσοδο σε αυτήν θα πρέπει να πατήσουν κλικ στην ένδειξη Δημόσιες Κληρώσεις, και μετά, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXIS, να μπουν στην ειδική εφαρμογή που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της κλήρωσης.

Σημειώνεται, ότι οι νικητές ενημερώνονται και μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο taxisnet, ενώ τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η δήλωση λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ στον δικτυακό τόπο.

Δείτε αν κερδίσατε: https://www.aade.gr/menoy/miniaies-synallages-kai-lahnoi

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου: Προσοχή στις απάτες σε βάρος τουριστικών καταλυμάτων με το πρόσχημα της κράτησης δωματίων

 


Παριστάνουν τους υπαλλήλους του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και εξαπατούν τους πολίτες

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με μορφές εξαπάτησης και τρόπους προστασίας από αυτές, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου εφιστά την προσοχή των υπευθύνων τουριστικών καταλυμάτων, ιδιαιτέρως δε ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, επιτήδειοι επικοινωνούν με τουριστικά καταλύματα προσποιούμενοι ότι επιθυμούν να προβούν σε κράτηση δωματίων. Στη συνέχεια και στο πλαίσιο δήθεν της πραγματοποίησης της πληρωμής του συμφωνηθέντος ποσού, όπου πολλές φορές προφασίζονται αδυναμία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποσπούν τεχνηέντως τους αριθμούς και κωδικούς PIN τραπεζικών καρτών ή τους προσωπικούς κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Ακολούθως, με τη χρήση των υποκλεμμένων στοιχείων πραγματοποιούν μεταφορές χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων σε δικούς τους ή συνεργών τους.

Για την αποφυγή παρόμοιων μορφών απάτης, συμβουλεύουμε τους πολίτες:

• Να μην γνωστοποιούν προσωπικά οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ). Τα παραπάνω στοιχεία είναι αυστηρώς προσωπικά.

• Να μη συμπληρώνουν φόρμες με τα προσωπικά τους στοιχεία, όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή γραπτά μηνύματα (SMS)

• Για να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της τράπεζάς τους, να πληκτρολογούν οι ίδιοι τη διεύθυνση στον browserκαι να μην εισέρχονται σε αυτές μέσω υπερσυνδέσμων (links).

• Σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι έχουν πέσει θύμα απάτης, να ενημερώνουν άμεσα την τράπεζά τους και τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr ), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές».

Επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση SIAL 2022

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2022, που θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 17 Οκτωβρίου 2022 στο Παρίσι.

Πρόκειται για παγκόσμια έκθεση, που διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια και φέρνει σε επαφή παραγωγούς και αγοραστές από όλον τον κόσμο εκ των οποίων το 70% επισκέπτεται την έκθεση προς ανεύρεση νέων προϊόντων και προμηθευτών.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι να εδρεύουν ή να δραστηριοποιούνται εντός της Περιφέρειας Ηπείρου, να έχουν πιστοποιημένα προϊόντα και δυναμική εξαγωγών.

Το ενοίκιο των περιπτέρων επιβαρύνει την Περιφέρεια Ηπείρου ενώ το Registration Fee, το κόστος ανά εκθέτη είναι 530 ευρώ πλέον ΦΠΑ, επιβαρύνει τον συμμετέχοντα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν το αργότερο ως τις 8-4-2022 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-87151 (κ. Σοφία Φούκη).

Λόγω συγκεκριμένου αριθμού θέσεων, παρακαλώ δηλώστε άμεσα την συμμετοχή σας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

ΕΟΔΥ: Εξήντα θάνατοι σήμερα, 22.451 νέα κρούσματα

 


29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα θάνατοι σήμερα, 22.451 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.451, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.009.333 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 49.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 189 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.330 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.92 - 1.11).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.454 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 92.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 203 (58.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 145 (41.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.451 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 473 (ημερήσια μεταβολή +4.42%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 425 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Εξιχνιάστηκε άμεσα υπόθεση κλοπής σε περιοχή των Φιλιατών Θεσπρωτίας

 


Εξιχνιάστηκε άμεσα, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών, υπόθεση κλοπής, που έγινε χθες (29-03-2022) μετά τα μεσάνυχτα σε περιοχή των Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος εισήλθε σε κατάστημα, από όπου αφαίρεσε προϊόντα και μικροποσό, συνολικής αξίας -90- ευρώ.

Μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας του κατηγορούμενου, αστυνομικοί της παραπάνω υπηρεσίας και του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

«Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρώπινων δικαιωμάτων: Μια νέα μεθοδολογική προσέγγιση»

 




Οι ανάγκες των γυναικών Ρομά προτεραιότητα του νέου έργου του Ινστιτούτου Prolepsis – Σημαντικό βήμα για την άρση των ανισοτήτων

Οι Ρομά αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας. Σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, το προσδόκιμο ζωής τους είναι μικρότερο κατά μία δεκαετία, παρατηρείται αυξημένη επίπτωση μεταδιδόμενων και χρόνιων νοσημάτων, καθώς και υψηλός επιπολασμός παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων (π.χ. κάπνισμα). Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις γυναίκες Ρομά, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε θέματα υγείας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας και περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση. 

Το νέο έργο «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρώπινων δικαιωμάτων: μια νέα μεθοδολογική προσέγγιση» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πεδίο της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της πολύπλευρης υποστήριξης των νεαρών γυναικών Ρομά. Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Prolepsis και εταίρο το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής (Ε.Δ.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Μεταξύ άλλων, στοχεύει και στην ενδυνάμωση οργανισμών και φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε πληθυσμούς Ρομά.

Οι λεπτομέρειες και οι στόχοι του έργου παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022.

Στην ενημερωτική εκδήλωση που προλόγισε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis κα Αθηνά Λινού, απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης, η Διαχειρίστρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα κα Θεανώ Αγαλόγλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους κ. Κωνσταντίνος Παϊτέρης και η Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard (Harvard T.H. CHAN School of Public Health) Dr. Margareta Matache. Επίσης, συμμετείχαν ο αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Αγωγής ΠαιΤΔΕ κ. Χρήστος Παρθένης, η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis, ειδική σε θέματα Επικοινωνίας της Υγείας κα Αφροδίτη Βελουδάκη και η Διευθύντρια Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Στρατηγικής & Προαγωγής Υγείας του Ινστιτούτου Prolepsis  κα Ντίνα Ζώτα.

Ο Δήμος Πωγωνίου γιορτάζει με τη Σοφία Σωπίκη-Γραμμόζη την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


Με δράσεις σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της περιοχής και προσκεκλημένη την αγαπημένη συγγραφέα παιδικών βιβλίων και εκπαιδευτικό κ. Σοφία Γραμμόζη – Σωπίκη τιμά ο Δήμος Πωγωνίου την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου.

Η κ. Σωπίκη επισκέφθηκε το πρωί τα Δημοτικά Σχολεία Καλπακίου και Παρακαλάμου, μίλησε στα παιδιά για την αξία του βιβλίου και μεταφέροντας το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου «Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς κάθε μέρα» τους έδειξε τον απέραντο και ξεχωριστό κόσμο που μπορεί να σου ανοίξουν οι σελίδες ενός βιβλίου.

Παράλληλα συζήτησε με τους μαθητές για το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Μαμά, χάρισέ μου λίγο ουρανό», ένα έργο ύμνο για την αξία της φιλίας, της αγάπης, της προσφοράς, της ειρήνης αλλά και της υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πωγωνίου έχει μοιράσει στους μαθητές το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά και προηγούμενα έργα της κ. Σωπίκη στηρίζοντας έμπρακτα την παιδική λογοτεχνία.

Την κ. Σωπίκη καλωσόρισαν στο Καλπάκι ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Μίλτος Μάστορας και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αναστάσιος Γιούνης ο οποίος τη συνεχάρη για το λογοτεχνικό της έργο και επεσήμανε ότι τα μηνύματα που περνάει μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της είναι το κύριο χαρακτηριστικό της γνώρισμα.  «Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Μαμά, χάρισέ μου λίγο ουρανό» με την εντυπωσιακή εικονογράφηση, η Σοφία Σωπίκη καταπιάνεται με την προσφυγιά αλλά και τη δωρεά οργάνων καταφέρνοντας να μας κάνει να σκεφτούμε  τη δική μας προσφορά και συνεισφορά.

Με πολύ απλά λόγια μας παρουσιάζει δύο τόσο σύνθετα θέματα κάνοντάς μας να προβληματιστούμε και να ανοίξουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας και δράσης. 

Μία πράξη αγάπης που ενώνει πατρίδες και χαρίζει ζωή, μία πράξη αγάπης που μας κάνει να αισθανθούμε τόσο «μικροί» μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής των ηρώων» τόνισε ο κ. Γιούνης.

Τις επόμενες ημέρες η κ. Σωπίκη θα επισκεφθεί και τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου Πωγωνίου. 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Υπουργείο Παιδείας: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα voucher των 200 ευρώ σε εκπαιδευτικούς


Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, ανοίγει
τις αμέσως επόμενες μέρες η πλατφόρμα για τα voucher των 200 ευρώ.

«Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία από όσο ξέρω, στην εκπαίδευση. Οριζοντίως σε όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως εισοδημάτων ενίσχυση για τεχνολογικό εξοπλισμό».

Αυτές τις ημέρες οι  συναρμόδιοι  υπουργοί Παιδείας   Οικονομικών, Εργασίας   και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογράφουν  την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ορίζει τις  προϋποθέσεις, τα κριτήρια, τους  δικαιούχους, τη διαδικασία, τους όρους, και την χρονική περίοδο χορήγησης του voucher των  200 ευρώ.

Στη συνέχεια  θα ακολουθήσει η  έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

Το υπουργείο Παιδείας, παρά το γεγονός ότι το σχετικό πρόγραμμα αναφέρεται ότι δικαιούχοι  είναι οι εκπαιδευτικοί , μόνιμοι και αναπληρωτές, που διδάσκουν σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, εξετάζει:

Να δοθεί η δυνατότητα σε όσα  στελέχη εκπαίδευσης που σήμερα δεν έχουν εκπαιδευτικό έργο καθώς και στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που από το Σεπτέμβριο θα επιστρέψουν στις τάξεις  να κάνουν σχετική αίτηση.

Όσον αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, το υπουργείο Οικονομικών το οποίο χειρίζεται το πρόγραμμα, απέκλεισε την χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής.

ΟΑΕΔ: Ξεκινά τη Δευτέρα 4 Απριλίου η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

 


Θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής άδειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός τριών εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ διευκρινίζει ότι η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας, κατά το χρονικό διάστημα από τις 4 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί, μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά (gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων).

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού

 


Άνοιξε την Τετάρτη  30 Μαρτίου 2022, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση όσοι δικαιούχοι δεν την υπέβαλαν έως τις 11 Μαρτίου 2022, οπότε και έκλεισε η πλατφόρμα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), οι δικαιούχοι του επιδόματος θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr ) ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr , με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Ο ΟΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι για το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και για την χορήγηση της επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης σε δικαιούχους, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί, βάσει των εξαρτώμενων τέκνων, που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.

Μέχρι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.

Τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 29 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 73.732 έλεγχοι, από τους οποίους οι 38.167 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 109 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν 8 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

37 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 34 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 10 στη Θεσσαλονίκη,

   7 στη Δυτική Ελλάδα,

   4 στη Δυτική Μακεδονία,

   3 στην Ήπειρο,

   3 στο Βόρειο Αιγαίο,

   3 στη Θεσσαλία,

   3 στην Πελοπόννησο,

   2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   1 στην Κρήτη και

   1 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 105.519 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 101.872 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.647 των 150 ευρώ.

6 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων οι 5 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στη Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.872 ομοειδείς παραβάσεις.

66 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο, ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και πελάτη καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων και 3 παραβάσεις στα καταστήματα.

Στην Κρήτη,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων και 1 παράβαση για μη τήρηση των κανόνων υγιεινής στο κατάστημα,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστήματος.

Στα Ιόνια Νησιά, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 34.315 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.035 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 30 Μαρτίου

 


Την Τετάρτη 30 Μαρτίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Άρτα, ISOBOX-Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Καναλακίου, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Παραλία Πάργας, 12:30-14:00.

Ανακάλυψη “υπόσχεται” πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας γυναικών

 


Τα ευρήματα μιας νέας γενετικής μελέτης μπορούν να εξηγήσουν γιατί παθαίνουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. Δίνουν μάλιστα ελπίδες για την ανάπτυξη ενός αιματολογικού τεστ, που θα βοηθούσε στην πρόληψη και ακόμη και στην έγκαιρη θεραπεία της πάθησης.

Η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο Frontiers in Bioengineering and Biotechnology από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλβέρτα του Καναδά σχετικά με τις διαφορές φύλου στον ιστό του μηνίσκου, πραγματοποιήθηκε εν μέρει με την προσομοίωση συνθηκών χαμηλής βαρύτητας, οι οποίες μιμούνται τη βλάβη που μπορεί να συμβεί στον μηνίσκο λόγω έλλειψης άσκησης.

«Ο μηνίσκος είναι ένα είδος χόνδρου στο γόνατο που λειτουργεί ως μαξιλαράκι που απορροφά τους κραδασμούς, κατά τη βάδιση, διανέμει το φορτίο σε όλη την επιφάνεια της άρθρωσης και τη λιπαίνει. Αυτό για πολλά χρόνια δεν ήταν γνωστό. Οι επιστήμονες δεν ήξεραν τη χρησιμότητά του και πίστευαν ότι δεν έχει επιπτώσεις η ολική αφαίρεσή του όταν κάποιος τραυματισμός ή άλλη βλάβη επέβαλε την υποβολή του ασθενή σε ολική μηνισκεκτομή. Αργότερα διαπίστωσαν ότι έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην άρθρωση με την πάροδο του χρόνου.

Ακόμα κι ένα μικρό σχίσιμο του, που είναι πιθανότερο στους αθλητές, αλλά και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας λόγω εκφύλισης ή απώλειας της ελαστικότητας του μηνίσκου, αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας χρόνια μετά», μας εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Κλινική Περιστερίου.

Η έλλειψη άσκησης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εκφύλιση του μηνίσκου και να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, όπως συμβαίνει στους αστροναύτες.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή εκφυλιστικής νόσου και προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις που φέρουν φορτίο, με την άρθρωση του γόνατος να είναι η πιο επιρρεπής. Προκαλεί εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου, με τους περιβάλλοντες ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των μηνίσκων, να παθαίνουν επίσης βλάβες. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία απώλεια της λειτουργικότητας και της κινητικότητας της συγκεκριμένης άρθρωσης. Ο επιπολασμός και η σοβαρότητα της οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται με την ηλικία και είναι δυσανάλογα υψηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Έχει αναφερθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι το 9,6% των ανδρών και το 18% των γυναικών άνω των 60 ετών έχουν συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα.