Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Σαρωτικές αλλαγές στο "νέο Λύκειο"

Για το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικά με τις αλλαγές στο Λύκειο ενημέρωσε η υπουργός παιδείας την ΟΛΜΕ.

Οι βασικές αλλαγές για το «νέο λύκειο» ήταν ήδη στην τελική ευθεία λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν, τις αμέσως επόμενες ημέρες στο υπουργείο Παιδείας το σχετικό σχέδιο νόμου θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Τη Δευτέρα, η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είχε συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ της ΟΛΜΕ, για να τους ενημερώσει για τις τελικές θέσεις.
Οι βασικές αρχές του "νέου λυκείου" είναι οι ακόλουθες:
Α΄Τάξη Λυκείου
-Μειώνεται κατά 8 ο αριθμός των μαθημάτων.
-Οι μαθητές επιλέγουν υποχρεωτικά την εκπόνηση ερευνητικής εργασίας (project) ανά 4 μήνες.
-Μειώνονται, κατά δύο, οι ώρες διδασκαλίας.
Β΄Τάξη Λυκείου
Καθορίζεται ως τάξη εξειδίκευσης σε μία από τις δύο κατευθύνσεις: Κατεύθυνση Α΄(για μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές σε θετικές, τεχνολογικές και επιστήμες υγείας). Κατεύθυνση Β΄(για μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν ανθρωπιστικές επιστήμες και κλασικές σπουδές).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ ζήτησε και συμφωνήθηκε η πρώτη κατεύθυνση να είναι αυτή των ανθρωπιστικών σπουδών και η δεύτερη των θετικών.
Επίσης, μειώνεται ο αριθμός των μαθημάτων από 17 σε 12 και μειώνονται κατά 2 και οι ώρες διδασκαλίας.
Γ΄Τάξη Λυκείου
Σ΄αυτήν ολοκληρώνεται η εξειδίκευση των μαθητών. Ισχύουν οι δύο κατευθύνσεις, ενώ προστίθεται μία ακόμη που αναφέρεται στις οικονομικές επιστήμες.
Μειώνεται ο αριθμός των μαθημάτων από 16 σε 10, ενώ αυξάνονται οι διδακτικές ώρες.
Δεδομένος φαίνεται ο υπολογισμός της βαθμολογίας του λυκείου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, στο νέο εξεταστικό σύστημα, το οποίο όμως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί τώρα. Έτσι οι μαθητές της Α λύκειου που πιθανότατα θα εξεταστούν με το νέο εξεταστικό σύστημα παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας χωρίς να ξέρουν τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Το μάθημα της ερευνητικής εργασίας, (project) που θεωρείται από τις καινοτομίες που εισάγονται στην πρώτη τάξη λυκείου, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ήδη στα σχολεία.
Οι φόβοι που διατυπώνονται πάντως από εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα έχουν σχέση με τον τρόπο εφαρμογής του νέου αυτού μαθήματος.
Μάλιστα έχουν εκφρασθεί και επιφυλάξεις γι αυτό, ενώ ορισμένοι έχουν πει ότι υπάρχει φόβος να αντιγράφουν οι μαθητές από το διαδίκτυο ανάλογες με το θέμα τους εργασίες, που θα βρουν δημοσιευμένες.
Το Τεχνολογικό λύκειο
Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην τεχνική εκπαιδευση, δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής των αποφοίτων στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΤΕΙ) υπό προϋποθέσεις και κριτήρια, χωρίς όμως εξετάσεις, εφ΄όσον έχουν ολοκληρώσει τέσσερα χρόνια σπουδών στο τεχνολογικό λύκειο του οποίου η διάρκεια θα είναι τρία χρόνια (συν ένα κατ΄επιλογήν). Σημειώνεται ότι αναμένεται να ιδρυθούν ακόμη και πειραματικά τεχνολογικά λύκεια, ενώ τα νέα προγράμματα σπουδών θα είναι προσαρμοσμένα σύμφωνα με το σύστημα των Πιστωτικών Μονάδων.
Έτσι, οι απόφοιτοι του τρίτου έτους θα έχουν πτυχία επιπέδου 2 (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), ενώ του τέταρτου (κατ΄επιλογήν) έτους θα έχουν πτυχία επιπέδου 3 (μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Στο τρίτο και στο τέταρτο έτος του τεχνολογικού λυκείου θεσμοθετείται η πρακτική άσκηση, ενώ παρέχεται η δυνατότητα άσκησης μαθητείας. Όσοι επιλέξουν το τεχνολογικό λύκειο αλλά αποφασίσουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο (όπως οι συμμαθητές τους των γενικών λυκείων) θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, αφού θα μπορούν να παρακολουθήσουν το τμήμα γενικής παιδείας στην Γ' τάξη. Εκεί θα διδάσκονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και θα παίρνουν απολυτήριο λυκείου ισότιμο με αυτό του γενικού λυκείου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου είναι η εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων.
Διαμαντοπούλου: "Χρειάζεται διακομματική συναίνεση"
Αμέσως μετά τη συνάντηση με την ΟΜΕ η υπουργός κα Διαμαντοπούλου δήλωσε:
''Είχαμε μια καλή και αποτελεσματική συνεργασία με την ΟΛΜΕ, τους ενημέρωσα για τις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της απαιτούν και διακομματική συναίνεση. Όπως και για την πρόταση του Νέου Λυκείου και του Τεχνολογικού Λυκείου που συνεδρίασε η διακομματική επιτροπή και έγινε η προετοιμασία για να κατατεθεί στη Βουλή. ''


ΠΗΓΗ: http://news247.gr

Κώστας Τασούλας προς Διοίκηση Α.Τ.Ε.: «Ανάγκη συνέχισης λειτουργίας υποκαταστήματος στον Παρακάλαμο»



Την ανάγκη και το αίτημα να συνεχίσει να λειτουργεί το υποκατάστημα της ΑΤΕ στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων μετάφερε σήμερα στον Διοικητή της Τράπεζας κ. Πανταλάκη και στον Διευθυντή Δικτύου κ. Αλμπάνη ο βουλευτής Ιωαννίνων και Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Κώστας Τασούλας, υποστηρίζοντας τη σκοπιμότητα συνέχισης της επί δεκαετίες επιτυχημένης λειτουργίας στον Παρακάλαμο.
Η διοίκηση της ΑΤΕ δεσμεύθηκε να επανεξετάσει το θέμα που έχει άλλωστε προκαλέσει σωρεία δικαίων αντιδράσεων.

Ο κ. Τασούλας κατά τη συνομιλία του με τη Διοίκηση της Α.Τ.Ε. τόνισε πως το σημερινό σχήμα των καταστημάτων της Τραπέζης στην ευρύτερη περιοχή (Κόνιτσα, Δελβινάκι, Παρακάλαμος), ικανοποιεί τις ανάγκες των αγροτών και δεν χρειάζεται αλλαγή που μόνο αναστάτωση και ταλαιπωρία θα προκαλέσει.
Ο κ. Τασούλας κατά τη συνομιλία του με τη Διοίκηση της Α.Τ.Ε. τόνισε πως το σημερινό σχήμα των καταστημάτων της Τραπέζης στην ευρύτερη περιοχή (Κόνιτσα, Δελβινάκι, Παρακάλαμος), ικανοποιεί τις ανάγκες των αγροτών και δεν χρειάζεται αλλαγή που μόνο αναστάτωση και ταλαιπωρία θα προκαλέσει.
Ο κ. Τασούλας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νομό είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί δημοτικά διαμερίσματα και να συναντηθεί με πολίτες και φορείς και να συζητήσει τα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν.
Έτσι βρέθηκε παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Βωβούσα, αφού προηγουμένως επισκέφθηκε το Γρεβενίτι και το Φλαμπουράρι.
Ανήμερα Πρωτοχρονιάς εκκλησιάσθηκε στην Αγία Παρασκευή Πραμάντων και στη συνέχεια συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής.
Επισκέφθηκε επίσης τους Χουλιαράδες, την Κόνιτσα, το Μέτσοβο, το Βοτονόσι, το Μικρό Περιστέρι, και τη Μικρή Γότιστα, ενώ συμμετείχε στον εορτασμό των Φώτων στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Τέλος είχε την ευκαιρία να μετάσχει σε συσκέψεις με τοπικά κομματικά στελέχη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, ενόψει προετοιμασίας του προγράμματος της ΝΔ για το νομό Ιωαννίνων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για αποποινικοποίηση των ναρκωτικών

Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Περιλαμβάνει, όμως, αυστηρότερες ποινές για οργανωμένες μορφές διακίνησης αλλά και υπό όρους απόλυση από τις φυλακές για όλους όσοι έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της πραγματικής ποινής τους.
Το νομοσχέδιο εστιάζει στην αυστηρή καταστολή των βαρύτερων και οργανωμένων μορφών διακίνησης, στη διάκριση και διαβάθμιση των σχετικών εγκλημάτων και διευκόλυνση της ουσιαστικής εφαρμογής μέτρων απεξάρτησης σωματικής και ψυχολογικής.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Σύλληψη ενός (1) ατόμου για μεταφορά δύο (2) μη νομίμων μεταναστών

Συνελήφθη χθες (08-01-2012) το μεσημέρι στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου, ένας (1) αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για μεταφορά δύο (2) μη νομίμων μεταναστών. Συγκεκριμένα, από έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι ο 31χρονος αλλοδαπός οδηγός, μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας δύο υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 21 και 41 ετών, στερούμενους νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Ύστερα από περαιτέρω έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο 21χρονος αλλοδαπός είναι καταχωρημένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων ενώ ο 41χρονος κατείχε και επέδειξε κατά τον έλεγχο πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.
To Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΠΡΟΣ ΒΑΣΙ ….ΑΜΟΥΡΕΛΗ

Φίλε…. Βρήκα ( ευτυχώς που απάντησες και από ιμειλικό λάθος σου ) την μπάλα.
Ούτε παντογνώστης είμαι και βέβαια ούτε βαθιά νυχτωμένος, απλά πέταξα την μπανανόφλουδα και την …πάτησες, σου το έχω ξαναπεί έτσι δεν πας πολιτικά πολύ μακριά.
Φίλε… η ταμπακέρα είναι στα Δημαρχεία και όποιος θέλει έρχεται και ενημερώνεται.
Αυτά και δεν έχω πρόθεση να επανέλθω, γιατί όποιος θέλει αντιπαράθεση και έχει τα κότσια βάζει και το ονοματάκι του στο τέλος αυτών που γράφει.


Μιχ. Μάγκος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου και
Πρόεδρος της Ένωσης Δελβινακιωτών Αθήνας

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για παράνομα τυχερά παίγνια

Συνελήφθησαν χθες (08-01-2012) το βράδυ, σε κατάστημα «καφετέρια» στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, μία 40χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Ρωσίας και μία 61χρονη ημεδαπή, για παράνομα τυχερά παίγνια. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ελέγχων για την διεξαγωγή τυχερών και απαγορευμένων παιγνίων, αστυνομικοί ενήργησαν έλεγχο στο ανωτέρω κατάστημα, ιδιοκτησίας 55χρονου ημεδαπού, ο οποίος απουσίαζε κατά τον έλεγχο και αναζητείται. Ως προσωρινά υπεύθυνη λειτουργίας του καταστήματος συνελήφθη η 40χρονη υπήκοος Ρωσίας, η οποία είχε εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία δύο (2) ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα, με λογισμικό πρόγραμμα, στα οποία διενεργούνταν το απαγορευμένο παίγνιο «τρίλιζα».
Παράλληλα οι αστυνομικοί κατά την είσοδο τους στο κατάστημα εντόπισαν επ΄ αυτοφώρω την 61χρονη ημεδαπή να συμμετέχει στη διεξαγωγή του τυχερού ηλεκτρονικού παιγνίου στο παιγνιομηχάνημα.
Κατά τον έλεγχο βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των (194) ευρώ εντός της ταμειακής μηχανής του καταστήματος και το χρηματικό ποσό των (20) ευρώ στα παιγνιομηχανήματα ενώ κατασχέθηκαν και τα δύο παιγνιομηχανήματα.
Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν σήμερα (09-01-2012) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

11,9% ακριβότερο το αγροτικό ρεύμα το 2012


Νέες επιβαρύνσεις για όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα φέρνουν οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, η μεσοσταθμική αύξηση στα αγροτικά τιμολόγια φτάνει το 8,9%, ενώ αν προστεθούν και οι αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ, το ποσοστό των ανατιμήσεων αγγίζει το 11,9%.
Συγκεκριμένα οι αυξήσεις στα εμπορικά τιμολόγια διαμορφώνονται σε 10% (Γ21), 11% (Γ22), και 9,9% (Γ23), ενώ στα βιομηχανικά τιμολόγια οι αυξήσεις ξεκινούν από 11% (Γ21Β) και φτάνουν στο 12% (Γ22Β) και στο 12,4% (Γ23Β). Στα ποσοστά αυτά συνυπολογίζεται η επιβάρυνση από το τέλος ΑΠΕ.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας με σχετική δηλώσή του είχε χαρακτηρίσει «απαγορευτική» οποιαδήποτε ανατίμηση στα αγροτικά τιμολόγια.
Σύμφωνα, πάντως, με ανακοίνωση της ΔΕΗ: «Με βάση τα τιμολόγια αυτά:
Η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων στη Χαμηλή Τάση ανήλθε στο 9,2%. Ø Παραμένει αμετάβλητο το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Παραμένουν αμετάβλητα τα τιμολόγια των πολυτέκνων.
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τους οικιακούς πελάτες κλιμακώνονται από 9,0% έως και 12,1%, με τις αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες για τους πελάτες με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Σε αυτή την κατηγορία πελατών οι λογαριασμοί εκείνων με καταναλώσεις άνω των 3.000 kWh διαμορφώνονται κατά 54% υψηλότερα έναντι των οικιακών με τις χαμηλότερες καταναλώσεις ρεύματος.
Τέλος, υιοθετήθηκε μια λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων".
Ακολουθεί Πίνακας με το Μέσο Τιμολόγιο ανά κατηγορία τιμολογίων ΔΕΗ Χαμηλής Τάσης και τη μεταβολή του σε σχέση με το 2011.


ΠΗΓΗ: http://www.dei.gr/Documents2/DELTIA%20TYPOU/%CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A4%CE%99%CE%9F%20%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5%20%20%20%2005%2001%202012.pdf

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στον Παρακάλαμο του Δήμου Πωγωνίου

Φόρος από το πρώτο ευρώ για επαγγελματίες και αγρότες

Μπορεί μέτρα να ψηφίζονται και να μην εφαρμόζονται ή να μην αποδίδουν, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να αίρει την εμπιστοσύνη του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης -όπως αποκαλύπτει το εμπιστευτικό έγγραφο που διέρρευσε στο der Spiegel επτά μόλις μέρες πριν την έλευση των ελεγκτών- και να απαιτεί πρόσθετα διορθωτικά μέτρα 2 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι αστοχίες του 2011, όμως οσο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς για να επινοήσουν νέους τρόπους αύξησης των κρατικών εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα ειδικών που επεξεργάζεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου την ερχόμενη Πέμπτη, προτείνει μέτρα-σοκ όπως την φορολόγηση των αγροτών με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και των επαγγελματιών κατά τον τρόπο που φορολογούνται οι εταιρίες (!), δηλαδή με φόρο 20% από το πρώτο ευρώ.
Οι ρυθμίσεις που θα πλήξουν εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες και αγρότες θα αφορούν στα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν το 2013.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση για τους αγρότες περιλαμβάνει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογήσεώς τους. Οι αγρότες θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες και θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία και στοιχεία, να εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν και θα φορολογούνται λογιστικά με βάση τα δεδομένα των βιβλίων τους.
Ανατροπές προβλέπονται και στο φορολογικό καθεστώς που διέπει όμως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Εκτός από τα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού του εισοδήματός τους, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου τους, με αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων.
Επιπλέον προχωρά και το σχέδιο για την εισαγωγή ενός νέου εντύπου στην φορολογία εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, μέσω του οποίου θα ελέγχονται δαπάνες, καταθέσεις και εισοδήματα.
Με την καθιέρωση ενός νέου εντύπου "Ε10" επιχειρείται ο ηλεκτρονικός έλεγχος "πόθεν έσχες" για το σύνολο των εισοδημάτων και των δαπανών που θα αποτυπώνονται σε ειδικές στήλες: σε μία στήλη θα καταχωρούνται το σύνολο των εισοδημάτων και των καταθέσεων των φορολογουμένων και στην άλλη θα περιγράφονται οι δαπάνες (με αποδείξεις) και οι αποταμιεύσεις.
Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εισήγηση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5. 000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 20%, παρόμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις εταιρείες.


ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συλλήψεις δύο αλλοδαπών

Συνελήφθησαν, σήμερα το πρωί, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής, πριν την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία, δύο αλλοδαποί, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.
Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Κοπή πρωτοχρονιάτικης Πίτας από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Ηλιούπολης «Δ. Κιντής» το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 20:00

O Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης εύχεται σε όλους ευτυχισμένο το 2012 και σας προσκαλεί στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Ηλιούπολης ''Δ. Κιντής'' το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 20:00 το βράδυ, για την κοπή της Πίτας του Συλλόγου, με άφθονο τσίπουρο και κρασί από την Βόρειο Ήπειρο και ντόπια εδέσματα και φαγητά. Την διασκέδαση ανέλαβε η παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυγιά του κλαρινίστα Τάσσου Μαγκλάρα, με τραγουδιστές τον Νίκο Δάσκαλο, την Παγώνα Αθανασίου-Χαλκιά και τον Χρήστο Σταύρου.
Ηπειρώτικους χορούς, αλλά και χορούς από άλλα μέρη της χώρας, θα αποδώσει ο Χορευτικός Όμιλος Δερόπολης.

ΙΓΜΕ: Ορυκτός πλούτος 100 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα είναι 79 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 250-300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα τρία Οικόπεδα (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο) αξίζουν γύρω στα 20 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας ή και 20ετίας.
Αν, μάλιστα, ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις επιστημόνων πως κάτω από την Κρήτη υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ -για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών- τότε η αξία των... εγκάτων της ελληνικής γης φθάνει σε «αστρονομικά» επίπεδα, σύμφωνα με την «Ημερησία».
Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει αυτήν τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση του ορυκτού αυτού πλούτου, για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα δείξει τον δρόμο για έξοδο από την ύφεση.

Τι θα δώσουμε στην εφορία ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

Το φορτίο θα προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, τη διπλή εισφορά αλληλεγγύης, το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών κατά 50%, το ειδικό τέλος των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.
Ειδικά με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ακόμα και οι φορολογούμενοι που το 2011 είχαν μηνιαίες αποδοχές πάνω από 420 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν την Άνοιξη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 4.000.000 νοικοκυριά θα πληρώσουν για το εισόδημα και τις κατοικίες επιπλέον 6,028 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κατά κεφαλήν επιβάρυνση θα ανέλθει στα 1.507 ευρώ.
Η φορολογική αφαίμαξη θα πραγματοποιείται κατά κύματα και θα κορυφωθεί μετά τον Απρίλιο, οπότε θα καταφθάνουν οι λυπητερές για το τέλος των ακινήτων του 2012 και τα εκκαθαριστικά από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τα οποία θα είναι φουσκωμένα λόγω του αυξημένου φόρου από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κατά 7.000 ευρώ και της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα περσινά εισοδήματα.
Επισημαίνεται ότι η εισφορά του 2012 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους παρακρατείται από την 1-1-2012 από τις μηνιαίες αποδοχές μαζί με τον πρόσθετο φόρο που προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου.
Την άνοιξη αρχίζει ο μεγάλος Γολγοθάς για τους φορολογούμενους.
Κι αυτό γιατί από τον Απρίλιο και μετά θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος των ακινήτων για το 2012, καθώς και τα πρώτα καυτά σημειώματα από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Το ειδικό τέλος των ακινήτων εκτός απρόοπτων φορολογικών ανατροπών στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας (αύξηση αντικειμενικών τιμών, συγχώνευση των φόρων στα ακίνητα σε έναν ενιαίο φόρο, κατάργηση των απαλλαγών για οικόπεδα και αγροτεμάχια) δεν θα διαφέρει ως προς το ποσό από εκείνο του 2011 και θα μπορεί να πληρωθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις έναντι δύο που ίσχυσαν για το 2011.
Την πλέον, όμως, δυσάρεστη έκπληξη για τους φορολογούμενους επιφυλάσσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον φόρο εισοδήματος. Πολλοί δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους όταν αντικρίσουν το τελικό ποσό του φόρου που θα τους καλεί η Εφορία να πληρώσουν για τα περσινά εισοδήματα.
Κι αυτό γιατί στο εκκαθαριστικό θα ενσωματώνεται ο πρόσθετος φόρος από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης για το 2011, το τέλος επιτηδεύματος για όσους έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς και η αύξηση του φόρου από τη μείωση στο 10% από 20% των εκπτώσεων για τις αφορολόγητες δαπάνες (τόκοι στεγαστικών δανείων, γιατροί, νοσήλια, ενοίκια, ασφάλιστρα, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.).
Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συνυποβάλουν με τη φετινή φορολογική δήλωσή τους αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Το φορο-μπόνους για τις περισσότερες αποδείξεις έχει καταργηθεί, αλλά παραμένει η επιβολή φόρου 10% στην περίπτωση που οι αποδείξεις είναι χαμηλότερες σε αξία από τις απαιτούμενες (ο φόρος επιβάλλεται στη διαφορά).
Από τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι το ΕΤΑΚ η φοροεπιδρομή που έχει ήδη ξεκινήσει με τις ουρές των επιβαρύνσεων του 2011 συνεχίζεται με αμείωτη ένταση τους αμέσως επόμενους μήνες, για να κορυφωθεί μετά τον Απρίλιο με το τέλος ακινήτων και τα εκκαθαριστικά από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, Ειδικότερα κατά χρονολογική σειρά:
Μέχρι τις 13 Ιανουαρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν προμηθευτεί το σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να έχουν υποβληθεί στην εφορία οι εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και άλλων φόρων και τελών.
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθεί η ειδική εισφορά έτους 2011 και το τέλος επιτηδεύματος σε περίπτωση που δεν έχουν εξοφληθεί εφάπαξ καθώς και η έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του έτους 2011 για τα μεγάλα ΙΧ, τα σκάφη αναψυχής και τις πισίνες. Επίσης θα πρέπει να καταβληθεί η τελευταία δόση του ειδικού τέλους των ακινήτων του έτους 2011.
Από τον Φεβρουάριο και μέχρι τον Ιούνιο θα αποστέλλονται στους υπόχρεους τα εκκαθαριστικά που αφορούν το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του 2009 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Τι θα δώσουμε ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
Αποκαλυπτικά για το τι περιμένει τους φορολογούμενους είναι τα παρακάτω παραδείγματα:
Α) Ζευγάρι μισθωτών που ο σύζυγος θα δηλώσει ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ και η σύζυγος 14.000 ευρώ (συνολικά 35.000) και θα προσκομίσουν παραστατικά για αφορολόγητες δαπάνες ύψους 8.000 ευρώ. Πέραν της αυξημένης παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από την 1-1-2012, το τρέχον έτος θα κληθούν να πληρώσει επιπλέον φόρο:
560 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης του 2011 (420 ευρώ ο άνδρας με συντελεστή 2% επί του εισοδήματος των 21.000 ευρώ και 140 ευρώ η σύζυγος με συντελεστή 1% επί του 14.000 ευρώ)
920 ευρώ (460 ευρώ ο σύζυγος και άλλα 460 ευρώ η σύζυγος) λόγω της αναδρομικής από την 1-1-2011 μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 από τα 12.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για το 2011 έχει παρακρατηθεί αυξημένος φόρος για ένα εξάμηνο (μετά την 1η Ιουλίου) με βάση το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ και σύμφωνα με τον νόμο ο επιπλέον φόρος για το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ που ισχύει από την 1-1-2011 θα συνυπολογισθεί στην εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης.
800 ευρώ επιπλέον φόρο λόγω του περιορισμού της έκπτωσης στο 10% από 20% για τις αφορολόγητες δαπάνες των 8.000 ευρώ. Με το 20% η μείωση φόρου ήταν 1.600 ευρώ, ενώ με το 10% πέφτει στα 800 ευρώ.
Συνολικά, το συγκεκριμένο ζευγάρι θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 2.280 ευρώ.
Β) Ζευγάρι με δηλωθέν ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ (ο σύζυγος ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 36.000 ευρώ και η σύζυγος μισθωτός με εισόδημα 14.000 ευρώ) που προσκομίζει στην εφορία παραστατικά για αφορολόγητες δαπάνες 12.000 ευρώ.
Το ζευγάρι θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον:
500 ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος
860 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης του 2011
920 φόρο εισοδήματος λόγω αναδρομικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου
1.200 ευρώ λόγω της περικοπής της έκπτωσης από τον φόρο στο 10% από 20% για τις αφορολόγητες δαπάνες των 12.000 ευρώ
Συνολικά το παραπάνω ζευγάρι θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 3.480 ευρώ.


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112797893

Σε περίοδο προεκπτώσεων η αγορά

Mεγάλες προσφορές και μειώσεις τιμών που φτάνουν έως και το 70% ξεκίνησαν οι καταστηματάρχες αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, προσπαθώντας να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ενώ αντίστοιχο θα είναι το μέγεθος των μειώσεων στις τιμές και μετά τις 15 Ιανουαρίου 2012, οπότε ξεκινά επίσημα, βάσει του νόμου, η χειμερινή περίοδος.
Ωστόσο, οι έμποροι αξιοποιούν ήδη τη δυνατότητα διενέργειας προσφορών, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια σε οριακή κατάσταση.

Έρχεται τσουνάμι με νέα ασφυκτικά φορολογικά μέτρα

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία, αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρα για την απόδοση του ΦΠΑ, την κατάργηση του ΚΒΣ και την επέκταση του «πόθεν έσχες», σκοπεύει να επιβάλλει η κυβέρνηση με νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθούν πριν την έλευση της τρόικας προκειμένου να αποφασισθεί εάν θα αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός νέου νομοσχεδίου πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, έτσι ώστε να δεσμεύουν και τη νέα κυβέρνηση.
«Πόθεν έσχες» για όλους
Στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα κλείσει πολλά ανοικτά «παράθυρα» για εισοδήματα που δεν δηλώνονται και πάρα πολλά ανοικτά «παράθυρα» για εισοδήματα που δηλώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα πραγματικά.
Σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες είτε αποταμιεύονται. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για:
- Κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Θα δηλώνεται το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (αγορές τροφίμων, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά.) Ένα μικρό ποσοστό 10% - 20% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από την συλλογή παραστατικών, αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις όπως για παράδειγμα τα χρήματα που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους.
- Τις αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, θα πρέπει να δικαιολογήσει τι έκανε τα χρήματα αυτά.
Για παράδειγμα αν έχει 30.000 ευρώ σε καταναλωτικές δαπάνες (ενοίκια, ΔΕΗ, τρόφιμα κ.λπ.), ενώ του αναγνωρίζονται και 10% δαπάνες χωρίς παραστατικά, δηλαδή 4.000 ευρώ, το υπόλοιπο ποσό των 6.000 ευρώ ή θα πρέπει να το έχει αποταμιεύσει ή να εξηγήσει πού δαπανήθηκε.
Αντικειμενικά κριτήρια
Προσδιορίζονται νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη ακόμα και τις καταθέσεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Η βασική μέθοδος υπολογισμού θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις διαφορετικούς τρόπους:
- Λογιστικό προσδιορισμό με βάση τα τηρούμενα βιβλία
- Τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
- Αντικειμενικά χαρακτηριστικά της άσκησης κάθε επαγγέλματος. Θα λαμβάνονται υπόψη ο τόπος στον οποίο ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα, τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, καθώς και το εάν υπάρχουν εργαζόμενοι υφιστάμενοι στον επιχειρηματία ή επαγγελματία.
Φοροαπαλλαγές
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα για την κατάργηση όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης επιχειρήσεων και ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέο «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές που συνοδεύεται με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά για τις επιχειρήσεις.
Επίσης σχεδιάζονται περικοπές και καταργήσεις ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για μεταβιβάσεις περιουσίας. Θα περικοπούν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
Ακίνητα
Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περίπτωση που ο ΦΑΠ ενοποιηθεί με το ειδικό τέλος, τότε θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο στη φορολόγηση της κατοχής ακίνητης περιουσίας. Κι αυτό διότι κατά την ενοποίηση των δύο φόρων θα κυριαρχήσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ειδικού τέλους, δεδομένου ότι η βασική επιδίωξη ενός τέτοιου σχεδίου δεν είναι η απλοποίηση της φορολογίας, αλλά η είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων.
ΚΒΣ
Καταργούνται πολλές υποχρεώσεις τήρησης πρόσθετων βιβλίων, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και γι' άλλες παραβάσεις του συγκεκριμένου Κώδικα.
ΦΠΑ
Εξετάζεται αλλαγή του τρόπου απόδοσης του ΦΠΑ, μέσω της καθιέρωσης αυτόματης καταβολής τη στιγμή της συναλλαγής.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΜΗΛΙΑ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ 1 - 2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (14η αγωνιστική)
1. Περιστέρι: 33
2. Δαβάκης: 32
3. Κόνιτσα: 32
4. Πανζαγορισιακός: 26
5. Πετσάλι: 22
6. Κεφαλόβρυσο: 19
7. Μηλιά: 19
8. Ζίτσα: 19
9. Καρίτσα: 19
10. ΠΑΣ Γραμμένο: 17
11. Ανάργυροι: 14
12. Βοτονόσι: 6
13. Μάρμαρα: 4
14. Μπισδουνάκι: 0

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ – ΖΩΟΔΟΧΟΣ 2 - 3
ΠΑΝΦΡΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 1 - 1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (18η αγωνιστική)
1. Κόντσικα: 48
2. Α.Ε. Καμποχωρίων: 45
3. Ραφταναίοι 44
4. Σταυράκι: 36
5. Πρωτόπαπα: 35
6. Ζωοδόχος: 33
7. Πωγωνάτος: 26
8. Αγία Μαρίνα: 26
9. Αμπελόκηποι: 25
10. Ασβεστοχώρι: 22
11. Αγροτικός Αστέρας Παρακαλάμου: 23
12. Καρυές: 22
13. Αμφιθέα: 20
14. Περίβλεπτος: 20
15. Νησί: 13
16. Πανφρουριακός: 11
17. Α.Ε. Ρίζα:10
18. Πεντέλη: 1  

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑ - ΚΑΛΠΑΚΙ 4 - 1
Τρεις βαθμούς πρόσθεσε στο ενεργητικό της η Βουνοπλαγιά και ξαναμπαίνει στο παιχνίδι του τίτλου καθώς επικράτησε του Καλπάκιου με 4-1.

Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο στο α΄ ημίχρονο με το Καλπάκι να προηγείται με κεφαλιά του Βαζάτη στο 10΄. Από εκεί και μετά οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν και στο 35΄ ισοφάρισαν με κεφαλιά του Αδαμαντίδη.
Στην επανάληψη ο Αλμυρος είχε καθολική υπεροχή και στο 48΄ ο Ραγιάς εκτέλεσε φάουλ η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Παππά και ο διαιτητής Τσιούρης υπέδειξε το πέναλτι. Ο Μπάφας ανέλαβε την εκτέλεση του και έκανε το 2-1.
Στο 60΄ και πάλι ο Μπάφας βρέθηκε στην τροχιά της μπάλας και με μονοκόμματο σουτ έγραψε το 3-1. Το τελικό σκορ (4-1) διαμόρφωσε ο Κίτσιος που βρέθηκε στην περιοχή σούταρε και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα.


Διαιτησία: Τσιούρης (Διαμάντης, Τασιούλας)
ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑ: Σκουλίκας, Τσίτσος, Παπαδόπουλος (55΄ Μπαϊραμπάς), Νάστος, Αδαμαντίδης, Κύρκος, Μπέρτζιος (46΄ Σίδερης), Ραγιάς, Καραγιάννης, Σιώζος (63΄ Κίτσιος), Μπάφας
ΚΑΛΠΑΚΙ: Παπακώστας, Δάρδας, Ηλίας Μ., Παππάς, Παπαναγιώτου, Τσουμάνης, Δήμητσας (67΄ Χολέβας), Ηλίας Β. (Παπακώστας), Κατσαβριας, Καψάλης, Βαζάτης

ΠΗΓΗ: http://sportsioannina.gr/erasitexniko.html?start=15

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (16η αγωνιστική)
1. Α.Ε. Μικρασιατών: 39
2. Κρύα: 35
3. Α.Ο. Ανατολής: 33
4. Βουνοπλαγιά: 32
5. Προοδευτική Περάματος: 30
6. Θύελλα Κατσικά: 30
7. Πεδινή: 29 (15)
8. Λαψίστα: 22 (15)
9. Ατρόμητος '95: 21
10. Μουσιωτίτσα: 18
11. Ροδοτόπι: 16
12. Α.Ο. Βελισσαρίου: 16
13. Κουτσελιό: 10
14. Καλπάκι: 10
15. Θύελλα Ελεούσας: 4
16. Ηλιόκαλη: 4