Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Χρηματοδότηση του Δήμου Πωγωνίου για τη συντήρηση δημοτικών κτιρίων της Τ.Κ. Δολιανών που φιλοξενούν μετανάστες

 


Από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εγκρίθηκαν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις Δήμων στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών στην προσπάθειά διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης οι δήμοι Ζηρού, Ιωαννιτών, Κατερίνης, Λαρισαίων, Λαυρεωτικής, Χίου, Δυτικής Λέσβου, Πωγωνίου και Σερρών χρηματοδοτούνται με το συνολικό ποσό 1.861.781,07 ευρώ, για δημοτικά έργα που σχετίζονται με την διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά από προτάσεις που οι εν λόγω Δήμοι κατέθεσαν, κατά την κρίση τους και βάσει των τοπικών αναγκών, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Υπουργείου.

ΕΟΔΥ: Τριάντα πέντε θάνατοι σήμερα, 1.914 νέα κρούσματα

 


39  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα πέντε νέοι θάνατοι, 1.914 νέα κρούσματα.

Σήμερα ανακοινώνουμε 1.914 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 56698, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4429 (7.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15678 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

228 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 57 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 323 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 35 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 784 θανάτους συνολικά στη χώρα. 316 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Έκτακτη επιχορήγηση 60 εκατ. ευρώ σε δήμους-περιφέρειες λόγω καραντίνας

 


Στην εγκύκλιο προσδιορίζεται επακριβώς ο τρόπος που θα λειτουργεί το σύνολο του δημοσίου τομέα, πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση του κοινού, πώς θα γίνονται οι συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, ποιοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς κυκλοφορίας και ποιοι χρειάζονται βεβαιώσεις κίνησης, πώς καθορίζεται το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων, ποιες είναι και πώς παρέχονται οι διευκολύνσεις σε υπαλλήλους γονείς και πώς δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού. Επίσης περιγράφεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στη διαχείριση κρούσματος στους χώρους εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται ηλεκτρονικά ή με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

Ευνοείται η τηλεργασία «στο μέγιστο δυνατό ποσοστό», ενώ και οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στις υπηρεσίες που απαιτείται φυσική παρουσία των υπαλλήλων η προσέλευση θα γίνεται σε τρεις βάρδιες (07.00 - 15:00, 08:00- 16:00, 09.00-17:00) και θα ισχύουν οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

Όσοι εργαζόμενοι έχουν παιδιά στο γυμνάσιο έχουν δικαίωμα εναλλακτικού ωραρίου, μειωμένης βάρδιας κατά 25% ή άδειας ειδικού σκοπού.

Όσοι ανήκουν ή έχουν παιδιά που ανήκουν, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, όπου είναι εφικτό, αλλά δικαιολογείται η παραμονή τους στο σπίτι.

Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος στις δηλώσεις του κατά την αρχική παρουσίαση των μέτρων τόνισε με κατηγορηματικότητα ότι το δημόσιο και η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσο ισχύει η καραντίνα και ότι τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να προστατευθεί και η υγεία των πολιτών που θέλουν να εξυπηρετηθούν αλλά και η υγεία των εργαζομένων.

Οι δικαιούχοι και οι πληρωμές του επιδόματος των 800 ευρώ

 


Από τις 27 Νοεμβρίου ξεκινούν οι πληρωμές για το επίδομα των 800 ευρώ, δηλαδή των ειδικών αποζημιώσεων του Νοεμβρίου, που φτάνουν έως 800 ευρώ, σε εργαζόμενους κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων που θα δηλωθούν σε αναστολή σύμβασης.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα βάλουν προσωρινό λουκέτο βάσει ΚΑΔ για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες θα λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται ως αποζημίωση ειδικού σκοπού από τις 27 Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων, που θα μείνουν ανοικτές αλλά μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους, θα πληρωθούν τις αποζημιώσεις έως 800 ευρώ, μετά τις 7 Δεκεμβρίου και σταδιακά  μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι ημερομηνίες για δηλώσεις και πληρωμές είναι οι εξής:

Δηλώσεις εργοδοτών – εργαζομένων σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή: από 15 Νοεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου

Πληρωμές εργαζομένων σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή : από 27 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου

Δηλώσεις εργοδοτών – εργαζομένων σε επιχειρήσεις ανοικτές – πληττόμενες: από 15 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου

Πληρωμές εργαζομένων σε επιχειρήσεις ανοικτές – πληττόμενες:

Ειδικά για τον Νοέμβριο, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή, θα υπολογισθούν αναλογικά με τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής επί του ποσού των 800 ευρώ, αντί των 534 ευρώ.

Κανονικά θα λειτουργούν τα καταστήματα των ΕΛΤΑ

 


Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με αφορμή τη λήψη των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID 19, και σε εφαρμογή των οδηγιών της Πολιτείας, ενημερώνουν ότι το δίκτυό τους θα λειτουργήσει κανονικά, ενσωματώνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της υγείας των πελατών και των εργαζομένων τους, αλλά και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ταχυδρομικής εξυπηρέτησης της χώρας.

Παράλληλα, συνιστούν στο κοινό που θα απαιτηθεί να επισκεφθεί κάποιο κατάστημα:

• Να ακολουθεί τις υποδείξεις του προσωπικού αναφορικά με τα μέτρα προστασίας εντός των ταχυδρομικών καταστημάτων.

• Να φορά υποχρεωτικά την μάσκα και να διατηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις.

• Να προτιμά τη χρήση καρτών και να αποφεύγει τα μετρητά για τις οικονομικές συναλλαγές.

• Να επικολλά τα γραμματόσημα αποκλειστικά με την χρήση δακτυλοβρεκτήρα.

• Να απευθύνεται τηλεφωνικά στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών – 8001182000-στις περιπτώσεις που αναζητείται κάποια πληροφορία και δεν απαιτείται η φυσική παρουσία στο ταχυδρομικό κατάστημα.

Είκοσι τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (55.724) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(585) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(194) στην Αττική,

(122) στη Θεσσαλονίκη,

(42) στην Κεντρική Μακεδονία,

(42) στην Πελοπόννησο,

(39) στην Κρήτη,

(32) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(29) στη Δυτική Ελλάδα,

(22) στη Θεσσαλία,

(17) στη Στερεά Ελλάδα ,

(13) στην Ήπειρο,

(11) στο Νότιο Αιγαίο,

(11) στο Βόρειο Αιγαίο,

(6) στα Ιόνια Νησιά και

(5) στη Δυτική Μακεδονία.

(4) παραβάσεις και (2) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (1) κατάστημα στο Νότιο Αιγαίο.

(698) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν (452) διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και (246) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(201) στην Αττική,

(83) στη Θεσσαλονίκη,

(66) στο Βόρειο Αιγαίο,

(61) στην Κρήτη,

(49) στην Κεντρική Μακεδονία,

(48) στη Στερεά Ελλάδα,

(38) στη Θεσσαλία,

(33) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(28) στη Δυτική Ελλάδα,

(27) στην Πελοπόννησο,

(24) στην Ήπειρο,

(23) στα Ιόνια Νησιά,

(10) στο Νότιο Αιγαίο και

(7) στη Δυτική Μακεδονία.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Δεκεμβρίου 2020

 


Οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου 2020 των συνταξιούχων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) θα καταβληθούν στους ασφαλισμένους ως εξής:

Oι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία:

Οι συντάξεις του ΙΚΑ αναμένεται να καταβληθούν την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020.

Εάν αυτές καταβληθούν με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ για αποφυγή συνωστισμού τότε οι ημερομηνίες πληρωμής αναμένονται να είναι οι εξής:

Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

2. Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) αναμένεται να καταβάλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020.

3. Το Δημόσιο, το ΝΑΤ θα καταβάλουν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 τις συντάξεις

4. Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού αλλά και των συντάξεων των υπόλοιπων Ταμείων του ΕΦΚΑ (Μισθωτών).

4. Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Υπενθυμίζεται πως οι επικουρικές συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου 2020 πλέον πληρώνονται ταυτόχρονα με τις κύριες συντάξεις.

Η αξία των εμβολίων σε νέους και εφήβους το θέμα της τρίτης διαδικτυακής εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοσιάς Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας

 


«Εμβολιασμοί Παιδιών και Εφήβων: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» είναι το θέμα της τρίτης διαδικτυακής εκδήλωσης του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στις 19:00, με εισηγήτρια την κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ.

Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας συνέβαλε καθοριστικά στην παραγωγή νέων εμβολίων για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, με εξαιρετικά σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου.

Ενδεικτικά, μέχρι και την εφηβική ηλικία χορηγούνται 17 εμβόλια για λοιμώδη νοσήματα, με διαφορετικά δοσολογικά σχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια, εκτός από την άμεση προστασία, προσφέρουν και έμμεση προστασία στα μη εμβολιασμένα άτομα της κοινότητας (συλλογική ανοσία).

Επιπλέον τα οφέλη από τα εμβόλια επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως η μείωση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά και η πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου (εμβόλιο ηπατίτιδας Β και ιών ανθρωπίνων θηλωμάτων).

Όμως, ενώ τα εμβόλια αποδεδειγμένα αποτελούν παρέμβαση που ωφελεί τα άτομα όλων των ηλικιών, διαπιστώνεται συνεχώς αυξανόμενη αμφισβήτηση που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τη Δημόσια Υγεία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια είναι «θύματα» της επιτυχίας τους και αποτελεί ευθύνη όλης της κοινωνίας να τα διαφυλάξει.

 Σήμερα, το θέμα των εμβολιασμών, αναδύεται πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αγώνα ταχύτητας για τη δημιουργία του πολύ-αναμενόμενου εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 ο οποίος έχει ανατρέψει όλες τις πτυχές του σύγχρονου τρόπου ζωής διεθνώς.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του συνδέσμου http://bit.ly/EmvoliasmoiPaidionIPH11112020  και της σελίδας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG, στο Facebook.

Έως 10 Νοεμβρίου προθεσμία στους Δήμους για καταγραφή των επικίνδυνων κτιρίων

 


Ζεστά φαίνεται πως έχει πάρει την αντιμετώπιση των ετοιμόρροπων κτιρίων το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ήδη επείγουσα επιστολή εστάλη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), προκειμένου να φροντίσει για την αποστολή καταλόγου με τα επικίνδυνα κτίρια ανά την Ελλάδα.

Μάλιστα το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό, καθώς οι Δήμοι καλούνται να αποστείλουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το αργότερο ως και την ερχόμενη Τρίτη 10 Νοεμβρίου, τη λίστα με τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και κατασκευές, που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων, με αναγραφή της ακριβούς διεύθυνσης αυτών, προκειμένου το Υπουργείο σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) να προχωρήσει σε σχετική αυτοψία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε προ ημερών από το Υπ. Περιβάλλοντος, μετά την καταγραφή των κτιρίων και την υιοθέτηση των νέων ρυθμίσεων, οι Δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων. Για τον σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο.

Στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως ήδη έχει γράψει ο «Π.Λ.», υπάρχουν πολλά μισογκρεμισμένα, αλλά και παρατημένα κτίρια, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους, που είτε πρέπει να κατεδαφιστούν, είτε να συντηρηθούν, έτσι ώστε και να μην καθίστανται επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και να αλλάξει η απαράδεκτη εικόνα που συναντά κανείς σήμερα σε διάφορες γειτονιές της πόλης.

Οξύ γλαύκωμα φέρεται να προκάλεσε ο κορονοϊός συμφώνα με δημοσίευμα επιστημονικού περιοδικού

 


Oξύ γλαύκωμα φέρεται να προκάλεσε ο κορονοϊός σε 50χρονη γυναίκα, σύμφωνα με δημοσίευμα έγκριτου επιστημονικού περιοδικού τον περασμένο Οκτώβριο!

Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί το οξύ γλαύκωμα η γυναίκα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να επέλθει αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης των υγρών του ματιού και κατά συνέπεια η ενδοφθάλμια πίεση της ασθενούς να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το περιστατικό αυτό έφερε στο φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο στην online έκδοση του το οφθαλμολογικό επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology.

Οι εξετάσεις των οφθαλμικών δειγμάτων έδειξαν ότι ο SARS-CoV-2 υπήρχε στους οφθαλμικούς ιστούς.

Για το λόγο αυτό οι οφθαλμίατροι εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή, ως προς τα μέσα προφύλαξης των ματιών, στους επαγγελματίες του χώρου της υγείας (τραυματιοφορείς, νοσοκόμους και γιατρούς) που περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό, αλλά και στο γενικό πληθυσμό.