Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Αύγουστο 2024 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Αύγουστο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν –8- τροχαία ατυχήματα (έναντι –17- το 2023).

Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

-1- θανατηφόρο τροχαίο (έναντι -4- το 2023)

κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2023)

-7- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -13- το 2023)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -14- παθόντες (έναντι –26- το 2023).

Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

-1- νεκρός (έναντι -4- το 2023)

κανένας σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2023)

-13- ελαφρά τραυματίες (έναντι -22– το 2023)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

Υπερβολική ταχύτητα

Παραβίαση προτεραιότητας

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.579) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.424  για υπερβολική ταχύτητα

321  για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

306  για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

177  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

174  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

78  για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

49  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

6   για φθαρμένα ελαστικά

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (109)  παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (51) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (381) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Στο ΕΣΠΑ η επέκταση του Οδικού Άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά

 


Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021 - 2027» εντάχθηκε χθες η κατασκευή του έργου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Επέκταση Ιόνιας Οδού: τμήμα Ιωάννινα - Κακαβιά», προϋπολογισμού 289.257.632,88 ευρώ.

Το έργο, συνολικού μήκους 69,5 χιλιομέτρων το οποίο αφορά στην κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά, από την συμβολή της Ιόνιας Οδού με την Εγνατία (Α/Κ Εγνατίας) μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των απαιτούμενων υποστηρικτικών δράσεων (απαλλοτριώσεις, μετατοπίσεις - αποκαταστάσεις δικτύων ΟΚΩ και συνδέσεις με αυτά και αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες) περιλαμβάνει δύο τμήματα:

Τμήμα 1: Ιωάννινα - Καλπάκι: Με αρχή τον ανισόπεδο κόμβο Εγνατίας και πέρας το τέλος του ανισόπεδου κόμβου Καλπακίου και συνολικό μήκος 46,40 χιλιόμετρα επί νέας χάραξης.

Στο τμήμα περιλαμβάνονται έξι ανισόπεδοι κόμβοι.

Τμήμα 2: Καλπάκι - Κακαβιά: Με αρχή το πέρας του ανισόπεδου κόμβου Καλπακίου και πέρας τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς και συνολικό μήκος 23,11 χιλιόμετρα, όπου προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού.

Τι αναφέρει το Υπουργείο Υποδομών για το έργο

Συμφώνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για ένα έργο εθνικού επιπέδου και ένα από τα εμβληματικά έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η κατασκευή του είναι ζωτικής σημασίας για την Π.Ε. Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή, καθώς με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να εξοικονομηθεί ο χρόνος μετακίνησης των οχημάτων αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των ατυχημάτων.

Ξεκινούν ξανά οι δωρεάν ξεναγήσεις από το δήμο Ιωαννιτών

 


Με γνώριμες αλλά και νέες θεματικές διαδρομές απολαυστικών κυριακάτικων περιπάτων συνεχίζεται το πρόγραμμα «Μαθαίνω για την πόλη μου», που οργανώνει το Τμήμα Τουρισμού του δήμου Ιωαννιτών για το προσεχές τετράμηνο (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).

Γιαννιώτισσες και Γιαννιώτες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πλούσια ιστορία και την πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της πόλης μας, μέσω χαλαρών ψυχαγωγικών περιηγήσεων στα σπουδαιότερα μνημεία, μουσεία και φυσικά αξιοθέατά της. Να μάθουν, με τη βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων ξεναγών, χωρίς κουραστικές διηγήσεις και αφηγήσεις, σημαντικές πτυχές για αποφάσεις και τη δράση προσώπων που επηρέασαν την εξέλιξη της ιστορίας στον τόπο μας. Να πληροφορηθούν για την καθημερινότητα και τις συνήθειες των ανθρώπων που έζησαν στα Γιάννενα.

Η αναδρομή στο παρελθόν διαπερνά ιστορικά το ιερό της Δωδώνης, το λόφο της Καστρίτσας και την ακρόπολη του Μεγάλου Γαρδικίου, τα μονοπάτια του Κάστρου με τα ανεξίτηλα πολυπολιτισμικά αποτυπώματα και τα εντυπωσιακά μνημεία θρησκευτικής λατρείας, το Νησί της Παμβώτιδας με τους ισχυρούς θρύλους που το «δένουν» και τα μοναστήρια του, αλλά και τα σοκάκια με τα κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Είκοσι τρία νέα «ταξίδια» από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, ταξινομημένα σε εννιά εναλλασσόμενες θεματικές ενότητες.

Η είσοδος των συμμετεχόντων στους επισκέψιμους χώρους του προγράμματος, όπως και οι μετακινήσεις τους με λεωφορεία, γίνονται δωρεάν.

Συνελήφθη σε περιοχή της Πρέβεζας ανήλικος ημεδαπός, διότι οδηγούσε δίκυκλη μοτοσυκλέτα, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης

 


Συνελήφθη χθες (05-09-2024) το βράδυ σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού, ανήλικος ημεδαπός, διότι όπως προέκυψε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, οδηγούσε δίκυκλη μοτοσυκλέτα, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κουκλιοί Πωγωνίου: Πραγματοποιήθηκε τὸ ἐτήσιο γενικὸ ἱερατικὸ συνέδριο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης

 

Τν Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στος Κουκλιος Πωγωνίου, τ τήσιο γενικ ερατικ συνέδριο τς ερς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανς κα Κονίτσης. Φέτος προσκλήθηκαν κλεκτο μιλητές, ο ποοι μ τς μπειρικς τους θεολογικς γνώσεις, μετέδωσαν στος ερες τς κριτικς Μητροπόλεως, τι ζωή το κληρικο, φείλει ν εναι ρρηκτα συνδεδεμένη μ τν πνευματικ ζωή, στε ν θεολογε ρθοδόξως.

Πρν τν ναρξη τν ργασιν το συνεδρίου, τελέστηκε ρθρος κα Θεία Λειτουργία στν στορικό ερ Να Γεννήσεως τς Θεοτόκου Κουκλιν. Κατόπιν στν παρακείμενο νεοανεγερθέντα ερ Να Κοιμήσεως τς Θεοτόκου Κουκλιν, λαβε χώρα τ συνέδριο.

λλογιμώτατος μότιμος Καθηγητς κα Προκοσμήτορας τς Θεολογικς Σχολς το Πανεπιστημίου θηνν κ. πόστολος Νικολαΐδης, κφώνησε τν πρώτη εσήγηση κα νέπτυξε τ θέμα: «Τ ργο το ερέως στν σύγχρονο κόσμο».

Στν συνέχεια, πρε τν λόγο υἱὸς το μακαριστο πρωτοπρεσβυτέρου πατρς Γεωργίου Μεταλληνο, Διδάκτωρ το Τμήματος στορίας το oνίου Πανεπιστημίου, Διδάσκων στ τμμα ρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας κα Μουσειολογίας το oνίου Πανεπιστημίου κ. Δημήτριος Γ. Μεταλληνς, ποος μίλησε μ θέμα: « κκλησία μόνη λύση στν σύγχρονη ζοφερ πραγματικότητα».

Τελευταία εσήγηση, πραγματοποιήθηκε π τν Καθηγούμενο το ερο Κοινοβίου σίου Νικοδήμου το γιορείτου, Πενταλόφου Παιονίας Κιλκίς, Πανοσιολογιώτατον ρχιμανδρίτην Χρυσόστομον, μ θέμα: « προσωπικς γιασμς το ερέως ς παραίτητη προϋπόθεση γι τν πιτυχία το ποιμαντικο του ργου».

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανς κα Κονίτσης κ. νδρέας, εχαρίστησε π καρδίας τος κλεκτος μιλητς πο πεβλήθησαν ες τν κόπον ν προσέλθουν στν κριτικν παρχίαν, λλ κα δι τς μπεριστατωμένες κα ψυχωφελες τους μιλίες.

Τέλος, διαβάστηκε ψήφισμα το συνεδρίου, τ ποο γκρίθηκε μοφώνως (μ ναφορ ναντίον το οκουμενισμο κα τς μασσωνίας, ναντίον το σχεδιαζόμενου κοινο ορτασμο το Πάσχα ρθοδόξων κα Παπικν, ναντίον το οκρανικο σχίσματος, λλ κα ναντίον τς διαφορίας τς λληνικς πολιτείας γι τν λληνισμ τς Βορείου πείρου κα τς Κύπρου).

Θ ταν παράλειψη ν μν ναφερθον εγνώμονες εχαριστίες στν νορία των Κουκλιν, ποία σήκωσε τ βάρος τς φιλοξενίας το ερατικο συνεδρίου, τοι προϊστάμενος το Ναο αδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος πατρ Γεώργιος Τόλης, μ τος κλεκτούς του συνεργάτες.