Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Μέχρι 20 Ιουνίου 2015 οι εγγυητικές για την αναδιάρθρωση αμπελώνων

Κατανεμήθηκαν κατά Περιφερειακή Ενότητα τις εκτάσεις και τα κονδύλια για την αναδιάρθρωση και µετατροπή οινοποιήσιµων ποικιλιών αµπέλου για την αµπελοοινική περίοδο 2014-2015, με απόφαση Καρασμάνη.
“Επισηµαίνεται ότι η µη εκτέλεση ορισµένων εγκεκριµένων µέτρων/δράσεων στη διάρκεια της αµπελουργικής περιόδου 2014-2015, και η µη σύσταση τραπεζικής εγγύησης για τις δράσεις αυτές,  θα επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται στην ανωτέρω Υπουργική Απόφαση.

Για την περίοδο εφαρµογής του προγράµµατος 2014-2015 η κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τους ενδιαφερόµενους πραγµατοποιείται έως και τις 20 Ιουνίου 2015”, αναφέρεται στην απόφαση.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, στην ΝΕΡΙΤ, ώρα 13:00-15:00 στην εκπομπή του Λάμπρου Λιάβα «Το Αλάτι της Γης», «Ξενιτεμένο μου πουλί!», αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς, με αφηγήτρια την Ηπειρώτισσα Μαριάνθη Βάιλα από το Κεράσοβο Κόνιτσας (Αγ. Παρασκευή), μέλος της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 - ώρα 13:00-15:00 «Ξενιτεμένο μου πουλί!..» ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ

 Το «Αλάτι της Γης» την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 (ώρα 13:00-15:00) τιμά τον Απόδημο Ελληνισμό, μ' ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς! 
Το αίσθημα της νοσταλγίας (του πόνου της απομάκρυνσης και του πόθου της επιστροφής) διατρέχει την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης, βρίσκοντας έκφραση σε όλες τις μορφές της λαϊκής και λόγιας τέχνης. 
Στα τραγούδια της ξενιτιάς, αποτυπώνονται τα ατομικά και συλλογικά συναισθήματα μπροστά σ' αυτό το κεντρικό -και συχνά αναπόφευκτο- κοινωνικό φαινόμενο, με τις βαριές πρακτικές και ηθικές του συνέπειες.
Τα τραγούδια αποτυπώνουν τις ιστορίες, τα πάθη και τα αισθήματα των ανθρώπων, ενώ πολλά απ' αυτά είναι δημιουργίες εκείνων που μένουν πίσω και κυρίως των γυναικών, με «πρωταγωνίστριες» τη μάνα και τη γυναίκα του ξενιτεμένου.
Η Μαριάνθη Βάιλα από το Κεράσοβο Κόνιτσας (Αγ. Παρασκευή) της Ηπείρου μιλάει γι' αυτόν το ρόλο και τη λειτουργία των τραγουδιών της ξενιτιάς στην ηπειρώτικη λαϊκή παράδοση τραγουδώντας χαρακτηριστικά κομμάτια.
Στη συνέχεια η εκπομπή επικεντρώνεται σε μια αντιπροσωπευτική επιλογή από τραγούδια και χορούς της ξενιτιάς απ' όλες τις περιοχές του Ελληνισμού (Πελοπόννησο, Στερεά, Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Προποντίδα, Πόντο, Καππαδοκία, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα).
Συμμετέχει μια μεγάλη ομάδα από τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές-μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων της Αθήνας (καλλιτεχνική επιμέλεια: Λευτέρης Δρανδάκις, έφορος τμήματος εθνικών χορών: Μαρία Πασσά-Κώτσου, διδασκαλία χορών: Τάσος Πλίτσης).
Τραγουδούν οι: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Κώστας Μήτσης, Γιάννης Παυλόπουλος και Βαγγέλης Δημούδης.
Παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος: κλαρίνο, Γιάννης Παυλόπουλος: βιολί, Βαγγέλης Δημούδης: ούτι, Στέλλα Βαλάσση: σαντούρι, Θοδωρής Γιαννόπουλος: λαούτο, Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά, Δημήτρης Μπάκος: γκάιντα, Γιάννης Μιχαλόπουλος: ακορντεόν, Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι, Ηλίας Αβραμίδης: ποντιακή λύρα. Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Παυλόπουλος.
Τα γυρίσματα της εκπομπής έγιναν στον συμβολικό χώρο της εγκαταλειμμένης αποβάθρας και στις ράγες του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού του Πειραιά, δίπλα στο λιμάνι.
Έρευνα - παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS
Απολαύστε το τραγούδι ''Ξενιτεμένο μου πουλί'' με τον Σάββα Σιάτρα στο http://youtu.be/ApCYKsVb4co
 

Μείωση κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2015 στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, μελετά η κυβέρνηση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»  το πρώτο ψαλίδι στην έκτακτη εισφορά θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 3 ευρώ του εισοδήματος όσων βρίσκονται στο όριο των 12.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο μείωσης κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2015 (σε πρώτη φάση) της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και επιπλέον 20% στη διάρκεια του έτους.
Οι μισθωτοί θα δουν αύξηση κατά 20 ευρώ μηνιαίως, με ετήσιες αποδοχές 40.000 ευρώ.
Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι το 2016 να σταματήσει η είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην περαιτέρω συρρίκνωση μισθών και συντάξεων.
Σε ετήσια βάση, οι ελαφρύνσεις από τη μείωση της έκτακτης εισφοράς ξεκινούν από τα 38 ευρώ για φορολογούμενο με εισόδημα 12.500 ευρώ, πηγαίνουν στα 51 ευρώ για εισόδημα 17.000 ευρώ και φτάνουν τα 180 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάζονται ήδη λύσεις για τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δολιανών

Άμεση ήταν η απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου, στο χθεσινό δημοσίευμα του «Πρωινού Λόγου» για τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δολιανών και στην έκκληση που απεύθυνε ο καταγόμενος από τα Δολιανά κ. Πάνος Ιωαννίδης. Η Περιφέρεια, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, έχει δεσμευτεί και η πρώτη πίστωση ύψους 50.000 ευρώ, αλλά από ότι επισημαίνει και αυτή, υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα για το Ιστορικό Μνημείο που απαιτούν εξειδικευμένες παρεμβάσεις.
Η απάντηση έχει ως εξής:

Άρτα: Τρεις συλλήψεις για ναρκωτικά μετά από καθημερινούς συστηματικούς αστυνομικούς ελέγχους

Συνελήφθησαν, χθες (26-09-2014), στο πλαίσιο συστηματικών αστυνομικών ελέγχων που πραγματοποιούνται καθημερινά για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 34 και 36 ετών και ένας 25χρονος υπήκοος Πακιστάν, οι οποίοι κατηγορούνται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση , μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε χθες το βράδυ, στη Φιλιππιάδα, σε 34χρονο ημεδαπό, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και της Ειδικής Ομάδας Ελέγχων Άρτας, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ηρωίνης, βάρους (9,98) γραμμαρίων.
Στην δεύτερη περίπτωση, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε χθες το απόγευμα, στην επαρχιακή οδό Άρτας-Σαλαώρας, σε 25χρονο υπήκοο Πακιστάν, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Ελέγχων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με κάνναβη, βάρους (6,82) γραμμαρίων.
Στην τρίτη περίπτωση, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε χθες το μεσημέρι, στο Κομπότι Άρτας, σε 36χρονο ημεδαπό, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Ελέγχων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης.

Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας. 

Συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός διακινητής, στο 4ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, ο οποίος μετέφερε με αυτοκίνητο έναν παράνομο μετανάστη

Συνελήφθη, χθες (26-09-2014) το πρωί, στο 4ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πρέβεζας και του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 30χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά ενός ομοεθνή του λαθρομετανάστη.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 30χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε έναν 27χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα και είναι ανεπιθύμητος στο έδαφος Schengen , με τελικό προορισμό την Πρέβεζα.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πρέβεζας.

Τι θα ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

Στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ), αλλά και των φορολογικών εντύπων Ε9 και Ε2 θα αξιοποιήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσουν στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τους δικαιούχους έκπτωσης 20% που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε χθες η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών Άννα Κόλλια μιλώντας στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος η εφαρμογή του Ε9 για διορθώσεις στοιχείων ακινήτων χωρίς πρόστιμα θα ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης. Από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα γίνει προσπάθεια ώστε να εκδίδεται άμεσα νέο εκκαθαριστικό μετά από κάθε διόρθωση των Ε9 κατά την διάρκεια της περίοδο 15 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου. Δηλαδή δεν θα υπάρξει ομαδική εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά πολλές «ατομικές» εκκαθαρίσεις.

Public Issue: Μεγάλο προβάδισμα 11% ο ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δίνει μεγάλο προβάδισμα 11% στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής.
Αναλυτικά:
ΣΥΡΙΖΑ: 36%  
ΝΔ: 25%
Ποτάμι: 9,5%
Χρυσή Αυγή: 7,5%
ΚΚΕ: 6,5%
ΠΑΣΟΚ: 5,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 4%
ΔΗΜΑΡ: 1%
Λοιποί: 5%.
Σύμφωνα με τα ποσοστά αυτά η εκτίμηση των κοινοβουλευτικών εδρών διαμορφώνεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 146 (από 142 έως 150), Ν.Δ. 66 (από 61 έως 72), Ποτάμι 25 (από 20 έως 30), Χρυσή Αυγή 20 (από 16-24), ΚΚΕ 17 (από 15-20), ΠΑΣΟΚ 15 (από 12-17), Ανεξάρτητοι Έλληνες 11 (από 8-13) και ΔΗΜΑΡ καμία.

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 40 μονάδων (64%-24%).

Ψαλίδι στα τεκμήρια των ΙΧ αυτοκινήτων σε ποσοστό 30% ως 40% προετοιμάζει η κυβέρνηση

  Αναδρομικό «κούρεμα» στα τεκμήρια με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ανοιχτό!

Με τον τρόπο αυτό θα δώσει ανάσα σε εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι μετά τις κυβερνητικές προτροπές τα τελευταία χρόνια προχώρησαν στην αγορά αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού, καθώς και σε άλλους ιδιοκτήτες που δεν έχουν εισόδημα.
Πρόκειται για μία φοροαπαλλαγή την οποία χαρακτηρίζει υπερβολή αρμόδιος του υπουργείου Οικονομικών.
«Αυτό που έγινε με τα τεκμήρια των αυτοκινήτων το 2010 ήταν μια υπερβολή», λέει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που έχει επεξεργαστεί το σχέδιο μείωσης των τεκμηρίων. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στη μείωση των τεκμηρίων όχι μόνο για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού, αλλά και για τα μεσαία. Ακόμη και ένα 1.600 κυβικών εκατοστών έχει τσουχτερό τεκμήριο».
Υπενθυμίζεται ότι:

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου

Αποφάσεις για νέα έργα έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική  Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων:
-«Συντήρηση – αποκατάσταση οδικού δικτύου κτηνοτροφικών και  λοιπών εγκαταστάσεων στην Άρτα», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ «Αποκατάσταση ζημιών οδού Κρυοπηγής – Ε.Ο.19 (Έργα Κεντρικών  Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) Περιφέρειας Ηπείρου)», προϋπολογισμού  15.000 ευρώ
Επίσης αναδείχθηκαν ανάδοχοι των εξής έργων: «Καθαρισμοί πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου στράγγισης»,  προϋπολογισμού 39.000 ευρώ (Ανάδοχος: Γεώργιος Μπαζούκης ΕΔΕ)
«Προμήθεια πινακίδων σήμανσης ΚΟΚ μετά στύλων»,  προϋπολογισμού 5.000 ευρώ (Ανάδοχος: ΟΔΟΣΗΜΑΝΣΗ Κ. Χρόνης  ΑΒΕΕ).
Επίσης η Οικονομική Επιτροπή, αποδέχτηκε την
εισήγηση της Επιτροπής  Διενέργειας Διαγωνισμού για το έργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών  Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου» επί ασκηθείσας προδικαστικής  προσφυγής.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήλωση Περιφερειάρχη για την 12η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την διοργάνωση της 12ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών στην περιοχή των Ιωαννίνων, δήλωσε τα εξής:
 «Εθελοντής αιμοδότης. Μια πράξη αλληλεγγύης και αλτρουισμού. Μια πράξη όπου κάποιος αγωνίζεται να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του με το αίμα του. Αυτό και μόνο δίνει την υποχρέωση σε όλους τους φορείς, σε εμάς, να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να συγχαρώ όλους για την λαμπαδηδρομία που διοργανώνεται συμβολικά, από την Αρχαία Δωδώνη μέχρι το Καλπάκι, δια των Ιωαννίνων. Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου έχουμε υποχρέωση να τους στηρίζουμε, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, εδώ και 12 χρόνια που πραγματοποιούνται ανάλογες δράσεις στην περιοχή μας. Θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους άλλους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Εύχομαι αυτή η πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης με την προσφορά του αίματος να συνεχιστεί και να βρει πολλούς μιμητές. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια».


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr