Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ 4 - 1

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Συνεχίζονται οι εργασίες για την ανακατασκευή της στέγης της Μονής, σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρχαιολογίας


Στο χώρο της Μονή Σωσίνου, έχει εγκατασταθεί το συνεργείο και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, για την ανακατασκευή της στέγης και των παρεμβάσεων που έχει υποδείξει η Αρχαιολογία εντός και εκτός του καθολικού, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των εργασιών που εκτελεί η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και νυν Αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Και οι βαθμοί στο Λύκειο, κριτήριο εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ


Οι βάσεις για ένα νέο Λύκειο τίθενται από την προσεχή σχολική χρονιά 2011-2012.
Οι αλλαγές που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την Α΄ τάξη, περιλαμβάνουν μείωση ύλης στα υποχρεωτικά μαθήματα, ερευνητικές εργασίες και χρήση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου.
Καθιερώνεται επίσης ο ατομικός φάκελος μαθητή, που θα τον συνοδεύει σε όλο το Λύκειο, ενώ για την εισαγωγή στα ΑΕΙ από το 2013-1014, θα υπολογίζονται οι επιδόσεις και στις τρεις τάξεις.
Στην Γ΄ τάξη οι τελειόφοιτοι θα επιλέγουν μαθήματα από τον κύκλο σπουδών τον οποίο επιθυμούν να ακολουθήσουν στα ΑΕΙ.

Σημαντική αλλαγή επίσης είναι η καθιέρωση τύπου πτυχιακής εργασίας στους τελειόφοιτους του Λυκείου, η βαθμολογία της οποίας θα παίζει ρόλο για την εισαγωγή του υποψηφίου στα πανεπιστήμια. Επίσης, ο κάθε μαθητής θα έχει την ατομική του ατζέντα, «portfolio», στην οποία θα περιέχονται οι βαθμολογικές του επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολείου.

Η βασική καινοτομία του Νέου Λυκείου είναι η αφαίρεση των πολλών μαθημάτων ιδίως από τη Γ’ Λυκείου, όπου θα δημιουργηθούν τέσσερα επιστημονικά αντικείμενα, κύκλοι μαθημάτων, με απόλυτη εξειδίκευση.

Στην ουσία, οι τρεις τάξεις του Λυκείου, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα αποτελούν ένα είδος κλίμακας όπου θα ανεβαίνει σταδιακά ο μαθητής έως ότου φτάσει στην απόλυτη εξειδίκευση της Γ’ Λυκείου. Η Α’ Λυκείου θα είναι η πύλη στο νέο σύστημα, την οποία θα παρακολουθήσουν οι φετινοί μαθητές της Γ’ Γυμνασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα βασικά μαθήματα θα περιλαμβάνονται τα Αρχαία Ελληνικά, η Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά και η Γλώσσα. Επίσης, θα υπάρχουν και μαθήματα επιλογής, με βασική ενότητα τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Στη Β’ Λυκείου θα διαμορφώνονται οι κατευθύνσεις, ενώ στη Γ’ Λυκείου θα αρχίζει η απόλυτη εξειδίκευση.

Στην τελευταία τάξη θα δημιουργούνται κύκλοι σπουδών, όπου οι μαθητές όλων των κύκλων θα διδάσκονται Ελληνική Γλώσσα, Νέα Ελληνικά, Αρχαία και Μαθηματικά. Η βαρύτητα κάθε μαθήματος θα εξαρτάται από τον κύκλο που θα παρακολούθει ο μαθητής, δηλαδή τα Αρχαία Ελληνικά έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον ανθρωπιστικό κύκλο σπουδών. Η επιλογή των μαθημάτων θα γίνεται ανάλογα με τη σχολή στην οποία επιθυμεί να εισαχθεί ο υποψήφιος.


Φεύγει η Πληροφορική, μένει η Ιστορία, έρχεται ο Χορός!

Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα, το πρώτο θύμα των αλλαγών είναι η Πληροφορική, η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, μένει «εκτός», αφού με βάση το σκεπτικό του υπουργείου έως το Λύκειο τα παιδιά θα έχουν εντρυφήσει στις σύγχρονες τεχνολογίες.

Για την Ιστορία, πάντως, η κα Διαμαντοπούλου έδωσε εντολή να παραμείνει στον βασικό κορμό των μαθημάτων.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών επιλέγεται η χρυσή τομή να χαρακτηρίζεται μεν υποχρεωτικό, αλλά όχι για όλους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων ή άλλους που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα, έχουν τη δυνατότητα να μην το επιλέξουν.

Την ίδια ώρα στο σχολικό πρόγραμμα μπαίνουν πλέον το θέατρο, η μουσική αλλά και η δημιουργία ατομικού «portfolio», που θα περιλαμβάνει τις βαθμολογίες όλων των τάξεων.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Νέου Λυκείου είναι η καθιέρωση -για πρώτη φορά- μαθήματος Τέχνης και Πολιτισμού. Ο μαθητής θα μπορεί να επιλέξει από θέατρο, κινηματογράφο μέχρι χορό και μουσική, ενώ η βαθμολογία που θα συγκεντρώνει θα είναι ισότιμη με τα άλλα μαθήματα.

Βασικό στοιχείο, τέλος, είναι η αύξηση και των ωρών διδασκαλίας των Μαθηματικών, ενώ σε ό,τι αφορά τα Αγγλικά, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, ο μαθητής όχι μόνο πρέπει να γνωρίζει την ξένη γλώσσα έως τη Γ’ Γυμνασίου, αλλά και να αποκτά πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Με ρυθμό χελώνας προχωράνε τα έργα-Έχει κατασκευαστεί μόλις το 30% του έργου


Πιο ορατός από ποτέ φαντάζει ο κίνδυνος να «τιναχτεί στον αέρα» η «Ιόνια Οδός», αρχικού προϋπολογισμού 1,4 δις. ευρώ, την οποία κατασκευάζει και εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία «Νέα Οδός».

Η εν λόγω κοινοπραξία, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του οδικού δικτύου από τη Μεταμόρφωση στα Σκάρφεια, αλλά και από το Σχηματάρι στη Χαλκίδα, αποτελείται από τις εταιρείες Cintra, ACS, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ferrovial.

Μέχρι τέλους Δεκεμβρίου 2010, η «Ιόνια Οδός», δηλαδή το τμήμα από το Αντίρριο ως τα Ιωάννινα, είχε υλοποιηθεί (φυσικό αντικείμενο) σε ποσοστό 29,22%, έναντι 60% του προγραμματισμένου για εκτέλεση, όπως όριζε το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης.

Ωστόσο, η διακοπή της χρηματοδότησης του παραχωρησιούχου από τις δανείστριες τράπεζες οδήγησε τον κατασκευαστή και τους υπεργολάβους του στην, από 27/1/2011, αναστολή των εργασιών!

Οι τράπεζες ανέστειλαν προσωρινά τη χρηματοδότηση, επικαλούμενες καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις (μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί στον παραχωρησιούχο το 50,06% των χώρων), τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, αλλά και τη μείωση των εσόδων, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με το κίνημα πολιτών που δεν δέχεται να πληρώσει διόδια.

Η εν λόγω κοινοπραξία έχει «πληγεί» ιδιαίτερα από το κίνημα κατά των διοδίων, κυρίως στο κομμάτι της «Νέας Οδού», δηλαδή στο τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια, το οποίο ουσιαστικά χρηματοδοτεί την «Ιόνια Οδό».

Ο δυσκολότερος, υπό κατασκευή, αυτοκινητόδρομος

Η «Ιόνια Οδός» είναι ο δυσκολότερος, υπό κατασκευή, αυτοκινητόδρομος. Η χάραξη του δρόμου περνά από πολύ δύσκολα ανάγλυφα εδάφους και κυρίως είναι πάνω στη ραχοκοκαλιά της οροσειράς της Πίνδου.

Ο δρόμος, μήκους 196 χλμ., ξεκινά μετά τη γέφυρα του Ρίο - Αντίρριο και συνεχίζει περνώντας από το Μεσολόγγι , το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, την Άρτα, φτάνει στα Ιωάννινα, όπου και συναντά την Εγνατία Οδό.

Η ολοκλήρωση του έργου ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το 2014, ενώ τώρα παρατείνεται, τουλάχιστον, δυο έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κοινοπραξία «Νέα Οδός» τα μέσα μηνιαία έσοδα, το 2010, παρουσίασαν ελαφρά ενίσχυση, σε σχέση με εκείνα του 2009 (ήταν 5,6 εκατ. ευρώ), γεγονός που αποδίδεται στην αμφίδρομη λειτουργία των σταθμών, στην τοποθέτηση νέων σταθμών και στην αύξηση της τιμής του διοδίου (αναπροσαρμογή λόγω ΦΠΑ).
Τέλος, η μείωση του αριθμού των διελεύσεων οχημάτων υπολογίζεται ότι κινείται στο 10% - 11%.

ΠΗΓΗ: www.isotimia.gr

ΝΤ. ΡΟΒΛΙΑΣ: «Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στα καύσιμα»


Κάμψη παρουσιάζει για τρίτη συνεχή ημέρα η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, ακολουθώντας την κάμψη των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, υποστηρίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας.

Παραλλήλως αναφέρει ότι διεξάγονται συνεχείς έλεγχοι από το υπουργείο, έτσι ώστε «οι τιμές να κινούνται στο εύλογο και νόμιμο ύψος σε σχέση με τις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών και τις τιμές των διυλιστηρίων».

Ο υφυπουργός χαρακτηρίζει «κακόπιστη παραπληροφόρηση» τους ισχυρισμούς ότι δήθεν ο Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζον Ντάλι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Πουπάκη, αναγνώρισε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια στην Ελλάδα.

«Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη. Ο κ. Πουπάκης ήταν αυτός που έκανε λόγο στην ερώτησή του για δήθεν ασύστολη κερδοσκοπία και ο επίτροπος κ. Ντάλι του απάντησε ότι, για τα όσα ισχυρίζεται, δεν είναι αρμόδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υποστηρίζει ο κ. Ρόβλιας.

«Ο κ. Ντάλι ουδόλως υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του κ. Πουπάκη περί αισχροκερδείας», προσθέτει ο υφυπουργός και καταλήγει: «Άλλωστε δεν θα μπορούσε να τους υιοθετήσει διότι δεν είναι αληθείς. Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια ούτε κερδοσκοπία στην ελληνική αγορά υγρών καυσίμων. Αν παρουσιαστούν τέτοια φαινόμενα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη βάσει του νόμου να παρέμβει, και θα παρέμβει για τη προστασία των καταναλωτών, όπως έγινε στο παρελθόν δύο φορές».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Στα χέρια της αστυνομίας ληστής ηλικιωμένης


Στο Μορφάτι Θεσπρωτίας, συνελήφθη ένας 49χρονος άνδρας υπήκοος Αλβανίας, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι ενώ στερείτο νομίμων εγγράφων παραμονής στη χώρα.

Από την έρευνα των ανδρών της αστυνομίας προέκυψε ότι την 30/01/2011 ο 49χρονος με χρήση σωματικής βίας αφαίρεσε από ηλικιωμένη γυναίκα άγνωστο χρηματικό ποσό.


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

ΟΑΕΕ: Υποχρεωτικά διπλή ασφάλιση για επιστήμονες


Υποχρεωτικά ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ όσοι «παλαιοί» πριν από την 1/1/93 και σήμερα ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού και δεν είναι συναφής με την επαγγελματική ιδιότητά τους.

Την ίδια υποχρέωση έχουν και αν είναι μέλη εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τομείς που δεν έχουν σχέση με την ιδιότητα του μηχανικού, υγειονομικού ή του νομικού. Αυτά διευκρινίζει εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Γεράσιμος Βουδούρης υπογραμμίζοντας ότι:

Κριτήριο της συνάφειας του επαγγέλματος με την ιδιότητα του μηχανικού, υγειονομικού ή νομικού αποτελεί το γεγονός ότι η δραστηριότητα εμπίπτει στον κύκλο των επιστημονικών ενασχολήσεων του ενδιαφερομένου και δεν μπορεί να ασκηθεί σε καμία περίπτωση από κάποιον τρίτο χωρίς το ανάλογο επιστημονικό υπόβαθρο.

Στις περιπτώσεις εταιρειών που ο σκοπός τους επεκτείνεται και σε δραστηριότητες οι οποίες δύνανται να ασκηθούν και από τρίτους χωρίς να έχουν την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση, τότε, δεν υφίσταται συνάφεια της δραστηριότητας με την ιδιότητα του ενδιαφερόμενου μηχανικού, υγειονομικού ή νομικού που τυγχάνει να είναι μέλος της εταιρείας.
Σε περιπτώσεις που είναι δύσκολος ο προσδιορισμός της συνάφειας του επαγγέλματος με την ιδιότητα του μηχανικού, υγειονομικού ή νομικού, ο ενδιαφερόμενος δύναται να προσκομίζει βεβαίωση περί συνάφειας από τον αντίστοιχο Τομέα του ΕΤΑΑ στον οποίο υπάγεται (κυρίως για υγειονομικούς και νομικούς) και από το Τεχνικό Επιμελητήριο (για τους μηχανικούς).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τελική διαπίστωση θα γίνεται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, οι οποίες θα συνεκτιμούν τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζονται και θα ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο ότι μπορεί να προσβάλει την απόφαση του Οργανισμού, εφόσον το επιθυμεί, στην αρμόδια Τοπική Διοικητική Επιτροπή (ΤΔΕ) του ΟΑΕΕ.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΠΑΚΗΣ (Ευρωβουλευτής): Αισχροκέρδεια- κερδοσκοπία στην αγορά καυσίμων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2011

Ο κ. Ρόβλιας μάλλον ζει σε μια άλλη χώρα που δεν υπάρχει αισχροκέρδεια- κερδοσκοπία στην αγορά καυσίμων, δεν υπάρχει ανεργία, οι τιμές είναι χαμηλές και οι μισθοί υψηλοί…

Δεν βλέπει ότι η αμόλυβδη βενζίνη έχει ξεπεράσει τα 1,80 και στα νησιά πλησιάζει τα 2 ευρώ;

Δεν ακούει τις επίσημες καταγγελίες της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων που κάνουν λόγο για πειραγμένες αντλίες;

Δεν διαβάζει τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για πρακτικές καρτέλ;

Μέχρι και στις Βρυξέλλες βλέπουν αυτό που δεν βλέπει ο κύριος Ρόβλιας. Τη με ευθύνη του ανεξέλεγκτη ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την απουσία πολιτικής βούλησης να προστατευτεί ο εργαζόμενος και ο καταναλωτής. Αυτό ακριβώς καταδίκασε ο αρμόδιος επίτροπος στην απάντησή του σε σχετική ερώτηση που βάσει των ανωτέρω θέσαμε πριν λίγες ημέρες. Είπε τα αυτονόητα.

Ή μήπως ο κ. Ρόβλιας σκόπιμα αποκρύπτει την εγκληματική συμπεριφορά;

Μήπως θα έπρεπε αντί να τρέχει από κανάλι σε κανάλι να βγει στο δρόμο μαζί με όλους τους άλλους πολίτες να δει την τιμή της βενζίνης για την οποία με τις δηλώσεις του αισθάνεται περήφανος;

Γιατί πώς αλλιώς εκτός από εγκληματική συμπεριφορά μπορούν να χαρακτηριστούν οι παράνομες πρακτικές, που εφαρμόζονται χωρίς συνέπειες απέναντι στα ήδη βεβαρημένα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα;

Πώς αλλιώς εκτός από εγκληματικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι ενέργειες του ίδιου ως συνυπεύθυνο μέλος της κυβέρνησης, που με την πολιτική της οδηγεί την πραγματική οικονομία της χώρας σε αδιέξοδο και τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, οξύνοντας τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες; Η κυβέρνηση του «Τιτανικού» που έχει οδηγήσει σε ναυάγιο την οικονομία, «βουλιάζοντας» ολόκληρη την κοινωνία.

•Εγκληματική ενέργεια για δυσφήμιση της χώρας διεθνώς, όταν ο Πρωθυπουργός του «λεφτά υπάρχουν» και τα στελέχη του, έλεγαν ότι δεν «υπάρχει σάλιο» και μιλούσαν για «χρεοκοπημένο κράτος», μετατρέποντας την κρίση χρέους σε κρίση δανεισμού, ρίχνοντας συνειδητά τη χώρα στη «μέγγενη» του Δ.Ν.Τ.

•Εγκληματική ενέργεια απέναντι στα ελληνικά νοικοκυριά, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, τον οικογενειακό προγραμματισμό τους να ανατρέπεται και την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται, με αποτέλεσμα αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης να γίνονται πολυτέλεια γι’ αυτά.

•Εγκληματική ενέργεια απέναντι στους νέους, η ανεργία των οποίων ξεπερνά το 28%, γεγονός που τους αναγκάζει στην εργασιακή περιπλάνηση και τη μετανάστευση.

•Εγκληματική ενέργεια απέναντι στους μισθωτούς, τους νόμιμους και μόνιμους χρηματοδότες του Κρατικού προϋπολογισμού, που βλέπουν την εργασιακή ανασφάλεια να «χτυπά κόκκινο», τα «δώρα» και τα επιδόματα αδείας να καταργούνται και το μισθό τους να περικόπτεται κάθε φορά, που η τρόικα επισκέπτεται την Αθήνα. Η χώρα μας αναδεικνύεται σε «Πρωταθλήτρια Ευρώπης» στη μείωση του ωρομισθίου κατά 5.5%, όταν σε επίπεδο Ε.Ε. των 27 αυτό παρουσιάζεται αυξημένο κατά 2.1% το τελευταίο τετράμηνο του 2010.

•Εγκληματική ενέργεια σε βάρος των συνταξιούχων, που παρακολουθούν έντρομοι τη σύνταξή τους -τη μοναδική πηγή εσόδων για τους περισσότερους- να συρρικνώνεται σε κάθε νέα «κυβερνητική μεταρρύθμιση», με αποτέλεσμα τα άλλοτε «περήφανα γηρατειά» να στερούνται ακόμη και τα απαραίτητα.

•Εγκληματική ενέργεια σε βάρος των ανέργων, που με τη σχεδιαζόμενη μείωση ακόμη και του πενιχρού εισοδήματος ανεργίας καταδικάζονται στην εξαθλίωση και τη μακρόχρονη περιθωριοποίηση.

•Εγκληματική ενέργεια σε βάρος των πολυτέκνων οικογενειών και της δημογραφικής εξέλιξης της χώρας, όταν οι «κυβερνώντες» συζητούν ακόμη και την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων, αγνοώντας την καθοριστική συμβολή των πολυτέκνων στην ανάπτυξη και διαιώνιση της ελληνικής κοινωνίας.

•Εγκληματική ενέργεια απέναντι στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί και τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, με τα λουκέτα να γίνονται καθημερινό φαινόμενο στην αγορά, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας τραπεζικού δανεισμού από βιώσιμες, μέχρι χθες, επιχειρήσεις.

•Εγκληματική ενέργεια απέναντι στο ύψιστο κοινωνικό αγαθό της παιδείας, με τις άκριτες συγχωνεύσεις σχολείων, που θα εντείνουν τις εκπαιδευτικές ανισότητες και τη σχολική διαρροή, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στην εκπαίδευση για ένα μεγάλο μέρος κυρίως του επαρχιακού μαθητικού πληθυσμού.

•Εγκληματική ενέργεια σε βάρος της «γενιάς των 50αρηδων», που σπρώχνονται προς την ανεργία με τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει την Ελλάδα σε «χώρα φθηνού εργασιακού κόστους». Αλήθεια γιατί ενώ η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ακαριαία και με θρησκευτική ευλάβεια κάθε αντεργατική διάταξη των τελευταίων νόμων, δεν εφαρμόζει τη διάταξη για συμμετοχή των εργοδοτών και του κράτους στην αυτασφάλιση των ανέργων άνω των 55 ετών;

•Εγκληματική ενέργεια σε βάρος της ευημερίας χώρας, καθώς σαν αντιπολίτευση δε συνήνεσαν ποτέ σε αναγκαία-πολύ λιγότερο επώδυνα μέτρα, εμποδίζοντας μεταρρυθμίσεις, που αν είχαν πραγματοποιηθεί εγκαίρως δεν θα είχαμε φθάσει σήμερα σε αυτό το σημείο.

•Εγκληματική ενέργεια απέναντι σε όλο τον ελληνικό λαό γιατί ενώ γνώριζαν την κατάσταση της χώρας, κέρδισαν τις εκλογές «τάζοντας στους πάντες τα πάντα», κατά τον προσφιλή τους τρόπο, και δε έχουν καμία νομιμοποίηση για τα μέτρα που λαμβάνουν.

Εάν ο κ. Ρόβλιας διαθέτει την ελάχιστη πολιτική ευθύνη και τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία, σαν μέλος της κυβέρνησης με την επίθεση που εξαπολύεται απέναντι στo εισόδημα, καθώς και σε κεκτημένα δικαιώματα και ελευθερίες των ελλήνων πολιτών, οφείλει να παρέμβει τώρα με πράξεις που θα διασφαλίσουν νόμιμες πρακτικές και θα προασπίσουν το συμφέρον του μέσου εργαζόμενου-καταναλωτή, αντί να μεταφέρει την αμηχανία του στα Μέσα Ενημέρωσης.

«ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. Κ. ΠΟΥΠΑΚΗ»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Διαψεύδει δημοσίευμα για μη χρηματοδότηση νοσοκομείων


Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημερινό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στη μη χρηματοδότηση 44 νοσοκομείων, λόγω της μη παροχής οικονομικών στοιχείων από μεριάς τους.

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο αναφέρει ότι «ουδέποτε τέθηκε θέμα μη χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Μέσω του υπουργείου έχουν κατατεθεί τα οικονομικά στοιχεία του έτους 2010 και των 132 νοσοκομείων της χώρας.
Για το 2011, με την εφαρμογή του ESYNET, έχουν ήδη καταγραφεί τα οικονομικά στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και των 132 νοσοκομείων της χώρας, και για το λόγο αυτό έχει καταβληθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, τα νοσοκομεία επιχορηγήθηκαν για την καταβολή των υποχρεώσεων τους για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και κάθε μήνα θα επιχορηγούνται για τις οφειλές του προηγούμενου μήνα. Διατέθηκε, ειδικότερα, το ποσό των 300 εκ. ευρώ για εξόφληση οφειλών τους προς τους προμηθευτές τους για το υπόλοιπο του 2010.

«Συνεπώς», καταλήγει η ανακοίνωση, «όλα αυτά που διαρρέονται από κάποιους προς τον τύπο, είναι εκ του πονηρού και ως στόχο έχουν να νομιμοποιήσουν ακραίες μορφές συμπεριφοράς. Σε όλους αυτούς, που προσπαθούν να σταματήσουν τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της υγείας δημιουργώντας με ψευδή και σαθρά επιχειρήματα αρνητικές εντυπώσεις και καταστάσεις καταστροφολογίας, δηλώνουμε πως οι προβοκάτσιες τους δεν έχουν νόημα γιατί ο κόσμος πια καταλαβαίνει, και εν πάση περιπτώσει οι συγκεκριμένες φήμες είναι ανυπόστατες, ψευδείς και υπονομευτικές».

Να σημειωθεί ότι για την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας, καθώς και τους επικεφαλής των επτά υγειονομικών περιφερειών.

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Προσοχή σε περιβαλλοντικά θέματα των περιφερειών


Τη σύσταση επιτροπής που θα απαρτίζεται από στελέχη του υπουργείου και των 13 Περιφερειών της χώρας, με στόχο την άμεση εξέταση και επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο νέος θεσμός των αιρετών περιφερειών, πρότεινε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους αιρετούς περιφερειάρχες.

Μετά τη συνάντηση, η υπουργός δήλωσε ότι με ειδικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο εντός του έτους θα απλοποιηθεί ο τρόπος έκδοσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει μελέτη για τις προδιαγραφές των επιμέρους μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ υποσχέθηκε ότι θα επισπεύσει την αναδιάρθρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι υπολογίζει στην υποστήριξη των Περιφερειών επί της πρωτοβουλίας του υπουργείου για τους δασικούς χάρτες, οι πρώτοι από τους οποίους θα αναρτηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη, τόνισε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός απορριμμάτων είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας.

«Σήμερα, οι εκπρόσωποι της κεντρικής και της περιφερειακής εξουσίας χτίζουμε όλοι μαζί έναν νέο, πολύ σημαντικό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για την αποτελεσματικότερη απάντηση στα θέματα, που προκύπτουν, υπολογίζω στη μεταξύ μας συνεργασία. Τόσο η προστασία του περιβάλλοντος, όσο και η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αναπτυξιακή προοπτική μέσα από αυτά, μπορούν να πραγματοποιηθούν με τα μεγαλύτερα οφέλη για τον πολίτη και τη χώρα μόνο μέσα από τη στενή μας συνεργασία», υπογράμμισε η κα Μπιρμπίλη.

ΙΧ: Πτώση ρεκόρ 70% στις πωλήσεις


Πτώση-ρεκόρ 70% κατέγραψαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στο πρώτο 15νθήμερο Μαρτίου καθώς ταξινομήθηκαν μόλις 2.697 αυτοκίνητα έναντι 8.858 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε πως πέρσι τον Μάρτιο οι πωλήσεις είχαν σημειώσει κατακόρυφη άνοδο καθώς ταξινομήθηκαν πρόωρα περισσότερα από 7.000 αυτοκίνητα από τα 19.039 που ταξινομήθηκαν συνολικά τον τρίτο μήνα του 2010 εξαιτίας της φήμης που υπήρχε για επιβολή Φόρου Πολυτελείας αλλά και αύξησης του ΦΠΑ.

Όμως η τεράστια πτώση που καταγράφουν οι πωλήσεις νέων ΙΧ στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου μεταξύ εισαγωγέων και εμπόρων καθώς οι μεν πρώτοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα ενώ από την άλλη πλευρά οι έμποροι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Όσον αφορά στις αναλυτικές πωλήσεις για το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου στις 5 πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι Toyota με 393 ταξινομήσεις, Opel με 273, VW με 268, Ford με 253 και η Fiat με 160 ταξινομήσεις. Πάντως όλες οι εισαγωγικές εταιρείες έκλεισαν το πρώτο 15νθήμερο με αρνητικό πρόσημο με διψήφιο αριθμό με μοναδική εξαίρεση την Alfa Romeo της οποίας η πτώση περιορίστηκε σε μόλις 7,6%.

Αξισημείωτο είναι επίσης το γεγονός της πτώσης που κατέγραψαν οι εταιρείες πολυτελών αυτοκινήτων σε σχέση το αντίστοιχο διάστημα πέρσι και ειδικότερα η Audi σημείωσε πτώση 87,2%, η Mercedes 86,9%, η BMW 80,4%, η Saab 75%, η Lexus 54,2% ενώ η Porsche δεν κατάφερε να πουλήσει κανένα αυτοκίνητο. Από την άλλη μεριά στα πολυτελή αυτοκίνητα την μικρότερη πτώση κατέγραψε η Volvo με 24,3%.

Το μέτρο της απόσυρσης έχει τεθεί σε ισχύ από τις 21 Φεβρουαρίου ωστόσο οι απόψεις διίστανται για την αποδοτικότητα του μέτρου. Πάντως τα νούμερα των πωλήσεων σίγουρα δείχνουν την τάση της αγοράς και είναι απογοητευτικά για όλους.

Ωστόσο κάποια στελέχη της αγοράς ισχυρίζονται πως η απόσυρση έχει αυξήσει την επισκεψιμότητα στα καταστήματα κατά 70% ενώ οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 30% αλλά έχουν εντοπιστεί τεράστιες δυσκολίες στην διαδικασία έκδοσης τόσο της Μηχανογραφημένης Πράξης Οριστικής Διαγραφής όσο και στις βεβαιώσεις από τις εφορίες για τα Τέλη Κυκλοφορίας.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: «Σε φαύλο κύκλο ύφεσης η Ελλάδα»


Την επιθυμία του να «απαλλαγεί η Ελλάδα από το Μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα» εξέφρασε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ζητά την αλλαγή των όρων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει πως δεν είναι αντίθετος με τους όρους του Μνημονίου, αλλά με την πολιτική που αυτό επιβάλλει, προκειμένου να επιτύχει η Ελλάδα τους απαιτούμενους στόχους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι είναι θετική η εξέλιξη της πρόσφατης Συνόδου, αλλά δεν αρκεί «να αλλάξουν απλά οι όροι αποπληρωμής του δανείου».

«Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από πέρσι, βυθίζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, λουκέτων, ανεργίας και επίμονων ελλειμμάτων. Και η λύση στο πρόβλημα είναι να αλλάξει η πολιτική αυτή και να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη», δηλώνει στη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται κατά της πώλησης δημόσιας περιουσίας, όχι για ιδεολογικούς, αλλά για οικονομικούς λόγους.

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει πως, σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών δεν θέλει να φτάσει στην διακυβέρνηση του τόπου με ψήφο διαμαρτυρίας αλλά με ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα εγγυάται την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ρύθμιση χρεών για 2 εκατ. στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες


Περισσότερα από 2 εκατομμύρια στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες θα ρυθμιστούν φέτος, ενώ τράπεζες «κουρεύουν» μέχρι και κατά 60% τις οφειλές από τα καθυστερούμενα δάνεια προκειμένου να εισπράξουν τμήμα του χρέους.

Φέτος οι ρυθμίσεις όχι μόνο για καθυστερούμενες οφειλές αλλά και για ενήμερα δάνεια θα είναι μαζικές. Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα ρυθμιστούν περί τα 2 εκατομμύρια δάνεια στο σύνολο της αγοράς και θα αφορούν όλες τις κατηγορίες δανείων, επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες.

Όπως υπογραμμίζουν οι τραπεζίτες τα δάνεια που θα ρυθμιστούν αντιπροσωπεύουν το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Με συνολικά υπόλοιπα 256,7δισ ευρώ, αναμένεται ότι θα ρυθμιστούν οφειλές ύψους άνω των 51δισ ευρώ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ρύθμιση ζητούν με μεγαλύτερη συχνότητα οι δανειολήπτες που είναι ενήμεροι και οι οποίοι σπεύδουν να «πακετάρουν» τα δάνεια τους, από το φόβο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και υπό την απειλή της ανεργίας.
Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι στο σύνολο της αγοράς ρυθμίστηκαν 350.000 δάνεια.

Θα πρέπει να σημειωθεί -χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία- ότι ο συνολικός αριθμός των πάσης φύσεως δανείων διαμορφώνεται στα 11 με 12 εκατομμύρια.

Οι νέες εκταμιεύσεις το πρώτο δίμηνο του 2011 ήταν μειωμένες κατά 50% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010, όπου επίσης οι χορηγήσεις κινούνταν πτωτικά.

Πέρυσι -για πρώτη φορά- ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ήταν αρνητικός στο -0,1%, από το +4,1% που «έκλεισε» το 2009.

Οι ελληνικές τράπεζες, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και επικοινωνούν με τους πελάτες τους, προτείνοντας την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους, ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση.

Οι τράπεζες επίσης «παγώνουν» και τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες, σταματά δηλαδή ο ανατοκισμός και συμφωνούν με τους πελάτες τους την σταδιακή αποπληρωμή.
Επιπλέον η δικαστική εμπλοκή πηγαίνει σε μάκρος, ενώ με τον τρόπο αυτό η οφειλή εισπράττεται άμεσα, που είναι και το ζητούμενο για τις τράπεζες αυτή τη στιγμή.

ΠΗΓΗ: www.ιmerisia.gr

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Mε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θα αποκτήσει δασικούς χάρτες


Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ εξασφάλισε η Κτηματολόγιο ΑΕ για 13 έργα συνολικού προϋπολογισμού €57,5 εκατ. τα σημαντικότερα εκ των οποίων αφορούν την δημιουργία υποδομής χωρικών δεδομένων που θα απεικονίζει με ακρίβεια τους οικοτόπους Natura και την κατάρτιση δασικών χαρτών σε πυρόπληκτες και προστατευόμενες περιοχές έντεκα νομών της χώρας.

Ειδικότερα για το υποέργο προϋπολογισμού €35,5 εκατ. «Κατάρτιση δασικού χάρτη σε πυρόπληκτες και προστατευόμενες περιοχές της χώρας» η Κτηματολόγιο ΑΕ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης ολοκληρώθηκε και αναμένεται η προκήρυξη του έργου άμεσα.

Αντικείμενό του είναι η κατάρτιση δασικών χαρτών στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Ευβοίας, Μαγνησίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαίας και Ηλίας πλην των περιοχών για τις οποίες έχει ήδη καταρτισθεί δασικός χάρτης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηματολόγιο ΑΕ, οι βασικοί άξονες δράσεις των 13 έργων αφορούν στην :

* ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους με το Κτηματολόγιο φορείς και επαγγελματικές ομάδες κατά τη λειτουργία του Κτηματολογίου, καθώς και προμήθεια του απαιτούμενου λογισμικού και εξοπλισμού πληροφορικής
* εναρμόνιση των δεδομένων της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ με τις απαιτήσεις της οδηγίας INSPIRE για την ένταξή τους στην Εθνική Υποδομή Γεωχωρικής Πληροφορίας
* ανάπτυξη διεπαφών μεταξύ των συστημάτων του Κτηματολογίου και του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS) το οποίο χρησιμοποιείται για τη χορήγηση των αγροτικών επιδοτήσεων
* δημιουργία μιας αξιόπιστης υποδομής χωρικών δεδομένων που θα απεικονίζει με ακρίβεια τους οικοτόπους του Δικτύου Φύσης «NATURA 2000»
* παραγωγή νέων ενιαίων χαρτογραφικών υποβάθρων για ολόκληρη τη χώρα μέσω της παραγωγής ψηφιακών ορθοεικόνων σε συνέργεια με τον ΟΚΧΕ
* κατάρτιση δασικών χαρτών σε 11 νομούς της χώρας και ανάπτυξη του απαραίτητου σχετικού πληροφοριακού συστήματος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ημερίδα για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον", την Δευτέρα 21 Μαρτίου


Στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Ναπολ. Ζέρβα 28-30, 2ος όροφος, εντός Στοάς Σάρκα) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 και ώρα 10:00 π.μ., Ημερίδα για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Την Ημερίδα διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου και κατά τη διάρκεια της θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση, μέσω του ΕΣΠΑ, ολοκληρωμένων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα.

Κύριος στόχος είναι η μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων, των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου, καθώς και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Στις εργασίες θα συμμετάσχουν τα τοπικά παραρτήματα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), οι Σύλλογοι Μηχανικών και Τεχνολόγων Μηχανικών, τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι Σύλλογοι Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων κάθε νομού της Ηπείρου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Διευθυντές των τεσσάρων συνεργαζόμενων τραπεζών με το εν λόγω πρόγραμμα κ.α.

Για πληροφορίες στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, τηλ. 26510 87202, 76620.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr