Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Σύσκεψη την Πέμπτη για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Ενημερωτική σύσκεψη για την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011 και ώρα 9.30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Ναπολ. Ζέρβα 28-30, εντός στοάς Σάρκα, 2ος όροφος).
Στη σύσκεψη θα παραστεί για να ενημερώσει τους φορείς, αρμόδιο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι η τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης για την υλοποίηση δράσεων (κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού κ.α.) κοινωφελούς χαρακτήρα. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδίως: σωματεία, ιδρύματα, εταιρείες αστικού δικαίου, συνδικαλιστικές οργανώσεις, επαγγελματικές ενώσεις. Συμπράττοντες φορείς δύνανται να είναι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα, καθώς επίσης και κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως περιγράφεται στο καταστατικό τους ή άλλο διοικητικό έγγραφο.


Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η 11η Ιουλίου 2011.

ΕΛΚΕΚΑ: Πιο ακριβό το καλάθι του νοικοκυριού το Μάιο

Το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού έφθασε στις 2.312,26 ευρώ το Μάιο του 2011 σε σχέση με τον Μάιο του 2010, που κόστιζε 2.238,62 ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) από τα στοιχεία προκύπτει αύξηση 73,64 ευρώ, δηλαδή 3,3%.


Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν η στέγαση με αύξηση 9%, οι μεταφορές με αύξηση 6% ενώ ακολουθούν οι κλάδοι, διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά με 3,5% ο κλάδος αλκοολούχα ποτά και καπνός με αύξηση 3,3%, ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης 3%, επικοινωνίες 2,3%, ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια 1,1%, ο κλάδος διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες με 1% ενώ η υγεία παρουσιάζει μείωση -1%.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: Λιγότεροι φέτος οι αριστούχοι

Μείωση εμφανίζεται στα γραπτά των πανελληνίων που βαθμολογήθηκαν φέτος μεταξύ 18-20 (11,09 έναντι 15,51% για το έτος 2010) καθώς και στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (18,08% έναντι 19% για το έτος 2010), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία που αφορούν τα μαθήματα, στα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου καθώς και οι απόφοιτοι Επαγγελματικού Λυκείου (Ομάδας Β’) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κλιμάκωση της βαθμολογίας έχει βελτιωθεί στα περισσότερα μαθήματα σε σχέση με το 2010 -με την έννοια ότι επιτρέπει την καλύτερη κατάταξη των υποψηφίων.


Πιο συγκεκριμένα, στα επιμέρους μαθήματα η κατανομή της βαθμολογίας βελτιώθηκε σε όλα τα μαθήματα εκτός της Φυσικής Γενικής Παιδείας -όπου το ποσοστό των αριστούχων αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι και έφτασε στο 47,27%.
Στις εξετάσεις προσήλθε το 98,37% του συνόλου των υποψηφίων (85478 από 86924 υποψηφίους). Το 2010 είχε προσέλθει το 98,4% του συνόλου των υποψηφίων (90593 από 92081 υποψηφίους).
Φέτος αναβαθμολογήθηκαν, λόγω διαφοράς α’ και β’ βαθμολογητή, 36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%). Παρατηρείται δηλαδή μείωση σε σχέση με το 2010, οπό και είχαν αναβαθμολογηθεί 40.089 γραπτά (ποσοστό 7,08%).

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τις παρεμβάσεις του υπέρ της Ελλάδας

Τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τις πρόσφατες παρεμβάσεις του υπέρ της Ελλάδας, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης, αντιπροσωπείας του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου με ομογενείς φοιτητές στο Προεδρικό Μέγαρο.

"Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ομπάμα γιατί ενδιαφέρθηκε για τη δύσκολη περίοδο που περνάει η Ελλάδα. Και μίλησε στους ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα στην κυρία Μέρκελ και τον κύριο Σαρκοζί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν το ξεχνάμε” δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συνεχίζοντας “τον ευχαριστώ προσωπικά και ελπίζω να συναντηθούμε για να συζητήσουμε για τα κοινά μας συμφέροντα και τα κοινά μας όνειρα. Γιατί πάντοτε, μαζί με τις ΗΠΑ πολεμήσαμε για τους ίδιους στόχους: για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Μιλώντας εμφανώς συγκινημένος στους νέους, που επισκέπτονται την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω προγράμματος του ΑΗΙ (American Hellenic Institute-AHI), ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αισιοδοξία του για έξοδο από την κρίση λέγοντας ότι:
"Είμαστε ένας λαός με μεγάλες αντοχές.
Το γονίδιό μας είναι σκληρό.
Τα βγάλαμε πέρα σε πολύ πιο δύσκολες περιόδους από αυτές και τελικά βγήκαμε στην αντίπερα όχθη.
Αυτό θα κάνουμε και τώρα.
Είμαι αισιόδοξος για αυτό, γιατί ο ελληνικός λαός έχει απεριόριστες ικανότητες και δυνατότητες.
Το ζείτε κι εσείς από τους γονείς σας".

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Νέα σύλληψη για μεταφορά αλλοδαπών

Έναν 32χρονο οδηγό φορτηγού συνέλαβαν χθες το βράδυ άνδρες του Λιμενικού Σώματος Ηγουμενίτσας διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε εντός του οχήματός του, στον χώρο του φορτίου, τέσσερις αλλοδαπούς, στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα και οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Παράλληλα βρέθηκε στα κλινοσκεπάσματα της καμπίνας του ανωτέρω οχήματος άγνωστη ναρκωτική ουσία, βάρους 5,5 γραμμάριων.


Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα και η ναρκωτική ουσία κατασχέθηκαν.

ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr/

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Στο γκισέ μια φορά το χρόνο οι συνταξιούχοι

Υποχρεωτική η φυσική παρουσία των συνταξιούχων του ΙΚΑ, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στις τράπεζες.

Αρχίζει από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ στις Τράπεζες από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Η διαδικασία αυτή η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και ο συνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να προσέλθει αυτοπροσώπως στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας:
1. Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
2. Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων


Στην ανακοίνωση του Ιδρύματος επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.
Εκτός από το μέτρο της φυσικής παρουσίας του συνταξιούχου, προωθείται διάταξη με την οποία στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που συντάσσονται θα αναγράφονται επιπλέον ο ΑΦΜ, ο ΑΔΤ και ο ΑΜΚΑ του θανόντος. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό τη μηναία ενημέρωση του μητρώου των συνταξιούχων με τους θανάτους, ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβαίνουν εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης των θανόντων.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Παρά τα "μέτρα" αυξήθηκε το έλλειμμα

Εκτροχιάστηκε τελείως!!!
Στα 10 δις ευρώ το έλλειμμα!!!



Στα 9,967 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου, από 7,328 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα.

Το ίδιο διάστημα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 6,101 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,542 δισ. ευρώ αφορούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, τα 1,721 δισ. χρέη των νοσοκομείων, τα 892 εκατ. ευρώ χρέη των υπουργείων και τα υπόλοιπα 738 εκατ. ευρώ οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο ανήλθε σε 10,602 δισ. ευρώ, ενώ έλλειμμα 512,5 εκατ. ευρώ παρουσίασαν και οι Οργανισμοι Κοινωνικής Ασφάλισης και τα Νοσοκομεία.
Τα Νομικά Πρόσωπα εμφάνισαν πλεόνασμα 230 εκατ. ευρώ, ενώ πλεόνασμα 917 εκατ, ευρώ παρουσίασαν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, τον Απρίλιο πολύ υψηλά ήταν τα ποσοστά ανταπόκρισης των φορέων του Δημοσίου σε ό,τι αφορά την αποστολή των οικονομικών τους στοιχείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανταποκρίθηκαν στο σύνολό τους, όπως και τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 99,71%, τα νομικά πρόσωπα κατά 97,74% και οι δημόσιες επιχειρήσεις κατά 91,30%.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Λουκέτο» σε 1.900 κλινικές δημόσιων νοσοκομείων

83 διοικήσεις για το σύνολο των Νοσοκομείων!



«Λουκέτο» στις 1.900 κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας αλλά και στους δεκάδες αξιωματούχους του ΕΣΥ βάζει το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα.


Το χρονοδιάγραμμα της «επέμβασης» στην οποία θα υποβληθεί διοικητικά και υγειονομικά το δημόσιο σύστημα υγείας ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης του με τους διοικητές του ΕΣΥ στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ).


Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φιλοδοξεί να εξοικονομήσει το 2011 το ποσό των 1,35 δις ευρώ από τον χώρο της υγείας , εφαρμόζοντας μεταξύ άλλων και τις συγχωνεύσεις κλινικών και γενικά δομών υγείας.


Οι διοικητές θα μειωθούν κατά 30%, δηλαδή από τους 131 διοικητές θα παραμείνουν οι 83, καθώς τα νοσοκομεία μπαίνουν σε καθεστώς συνδιοίκησης. Ο νόμος ορίζει ότι τα νοσοκομεία κάθε νομού της χώρας διασυνδέονται και διοικούνται από ενιαίο συλλογικό όργανο διοίκησης. Πρόεδρος του συμβουλίου ορίζεται ο διοικητής του μεγαλύτερου σε αριθμό κλινών νοσοκομείου της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟ: 40ωρο και με το νόμο

Σύμφωνα με το νόμο 3979/2011 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 138/16-6-2001" Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις" οι ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλλήλων και επίσημα αυξάνονται στις 40 συνολικά εβδομαδιαία.

Ώρες εργασίας υπαλλήλων Δημοσίου, Ο.Τ.Α. και λοιπών Ν.Π.Δ.Δ.
"H παράγραφος 5 του άρθρου 1 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας «περί καθιερώσεως πενθημέρου εβδομάδος εργασίας των δημοσίων εν γένει υπηρεσιών και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 1157/1981 (Α' 126), αντικαθίσταται ως εξής:

«5. α) Οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ορίζονται σε σαράντα (40):


αα) για τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και όσων κατηγοριών προσωπικού υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ακολουθούν το ωράριο αυτών,


ββ) για τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των υπηρεσιών και φορέων της προηγούμενης υποπερίπτωσης, οι οποίοι απασχολούνται σε υπηρεσίες και φορείς που λειτουργούν σε 24ωρη βάση ή με τη μορφή εργοστασίου ή εργοταξίου ή συνεργείου ή που επιτελούν εργασίες υπαίθρου,


γγ) για τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κλάδων ή ειδικοτήτων ΠΕ Πληροφορικής, ΤΕ Πληροφορικής, ΔΕ Πληροφορικής ή Προσωπικού Η/Υ με ειδικότητα προγραμματιστών Η/Υ και Αυτοματισμού Η/Υ, των χειριστών Η/Υ και των χειριστών των μηχανών προετοιμασίας στοιχείων Η/Υ (διατρητικώνεπαληθευτι κών μηχανών ή μαγνητικών μέσων εισόδου στοιχείων), που υπηρετούν στις υπό στοιχείο αα' υπηρεσίες και φορείς, ανεξάρτητα από το αν απασχολούνται σε μηχανογραφικά κέντρα ή υπηρεσίες πληροφορικής ή σε υπηρεσίες που διαθέτουν συστήματα Η/Υ ή εξοπλισμό προετοιμασίας στοιχείων Η/Υ,


δδ) για το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού των κλάδων ή ειδικοτήτων Νηπιαγωγών, Βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων Κοινωνικών Λειτουργών, βοηθών Βρεφοκόμων-Παιδοκόμων και Αδελφών Νοσοκόμων, εφόσον ασκούν καθήκοντα των κλάδων ή των ειδικοτήτων Νηπιαγωγών ή Βρεφονηπιοκόμων.


β) Η κατά τα ανωτέρω αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας δεν αποτελεί υπερωριακή ή άλλης μορφής πρόσθετη εργασία και δεν συνεπάγεται την αύξηση με οποιονδήποτε τρόπο των αποδοχών ή απολαβών ή των ειδικών επιδομάτων με οποιαδήποτε ονομασία.


γ) Οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης και διδασκαλίας του εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης δεν θίγονται από τη ρύθμιση της παραγράφου αυτής, καθώς και για όσες άλλες κατηγορίες προσωπικού προβλέπεται ειδικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας από ειδικές διατάξεις.


δ) Οι διατάξεις της παρ. 1 του δεύτερου άρθρου του ν. 1157/1981 έχουν εφαρμογή και στο προσωπικό της υποπερίπτωσης ββ' της περίπτωσης α' της παρούσας παραγράφου.


ε) Με την παρούσα διάταξη καταργούνται η παρ. 4 του άρθρου 36 του ν. 3584/2007 (Α' 143), η παρ. 1 του άρθρου μόνου του π.δ. 588/1988 (Α' 284), η παρ. 5 του άρθρου 1 της αριθ. ΔΙΑΔΠ/Γ2γ/οικ/1692/27.6.2006 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών (Β' 769), η παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 1400/1983 (Α' 156).»

ΕΦΟΡΙΑ: Έρχεται η πέμπτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων

Στα 782 εκατ. ευρώ οι επιστροφές φόρου από τα πιστωτικά εκκαθαριστικά.


H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (ΓΓΠΣ) αποστέλλει στους φορολογούμενους την πέμπτη σειρά 574.455 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, από την οποία προκύπτει ότι τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ( επιστροφές φόρου) ανέρχονται στο 39,79% του συνόλου, έναντι 18,26% των χρεωστικών και 41,95% των μηδενικών.

Από τα 574.455 εκκαθαριστικά , τα 401.756 δηλαδή ποσοστό 69,94% επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας.
Έγινε επεξεργασία 594.297 δηλώσεων εκ των οποίων 476.822 υπεβλήθησαν μέσω Internet και 117.475 μέσω των Δ.Ο.Υ.
Συνολικά έως τώρα έχουν αποσταλεί 2.221.078 εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φορολογικές δηλώσεις του 2011, εκ των οποίων τα 39,74% είναι πιστωτικά, τα 18,47% είναι χρεωστικά και τα 41,79% είναι μηδενικά.


Το συνολικό ποσό των επιστροφών φόρων ανέρχεται σε 782,4 εκατ. ευρώ, έναντι 1,05 δισ. ευρώ που είναι οι καταβολές φόρου που προκύπτουν από τα χρεωστικά σημειώματα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Μετά το μεσημέρι οι βαθμολογίες στα σχολεία

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα μπορούν μετά τις 13:00, να βρίσκουν την βαθμολογία τους τόσο στα σχολεία, όσο και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους
Η ανακοίνωση του  υπουργείου διατυπώνει τα εξής:

"Από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων γνωστοποιείται ότι οι γραπτοί βαθμοί των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (στα κοινά μαθήματα με τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων), τα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, αναρτώνται σήμερα σε όλα τα Λύκεια της χώρας.


Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα μπορούν, μετά τις 13:00, να βρίσκουν την βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8 - ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες, σήμερα μετά το μεσημέρι".

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ «ΤΟ ΣΩΣΙΝΟ»: Οργάνωση ποδηλατοδρομίας την Κυριακή 26 Ιουνίου και ώρα 9:00 π.μ. στον Παρακάλαμο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «Το Σώσινο», με την αρωγή του Δήμου Πωγωνιού διοργανώνει ποδηλατοδρομία την Κυριακή 26 Ιουνίου και ώρα 9:00 π.μ. έως 13:00 στον Παρακάλαμο.

Χώρος συγκέντρωσης-Αφετηρία: Δημοτικό Κατάστημα Άνω Καλαμά (Παρακάλαμος).
Διαδρομή: Παρακάλαμος- Ρεπετίστα , Βροντισμένη και τερματισμός στο Καλπάκι.


Σας περιμένουμε όλους να συμμετάσχετε.

ΤΡΟΪΚΑ: Εκτάκτως την Τετάρτη στην Αθήνα

Πολλά θα κριθούν από τον νέο ραντεβού που θα έχει με τους ελεγκτές της τρόικας στη Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Έρχονται να ελέγξουν τις «βελτιώσεις Βενιζέλου» στα μέτρα.
Aυτά πάντως που θεωρούνται δεδομένα είναι το «πάγωμα» της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η αναστολή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση κατοικιών (πρώτη, δευτερεύουσα, εξοχική) τουλάχιστον έως και το 2013, καθώς πρόκειται για προτάσεις που είχε διατυπώσει πρόσφατα ο νέος υπουργός.

Τα μέτρα που έχουν ήδη "κλειδώσει" και δεν αναμένονται αλλαγές είναι:
-Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%
-Η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης.
-Η αύξηση των φόρων στα φθηνά τσιγάρα.
-Η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
-Η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και σκάφη αναψυχής.
-Η επιβολή νέας εισφοράς ανεργίας 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση της κατά 0,5% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις.
-Η μείωση κατά 10% στο εφάπαξ και η μείωση στις επικουρικές συντάξεις.
-Η ειδική εισφορά 8% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ και η γενική αύξηση της εισφοράς για συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ.


Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι στο «μέτωπο» της φορολογίας επανεξετάζονται τα εξής μέτρα:
-Έκτακτη Eισφορά
Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση, ο «κεφαλικός φόρος» θα επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το ύψος του δηλούμενου εισοδήματος (πραγματικό ή τεκμαρτό) και θα αφορά έτσι πάνω από 3.000.000 φορολογούμενους.

-Aκίνητα
Ανοικτό παραμένει το ύψος που θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο όριο για το Φόρο Aκίνητης Περιουσίας.
H πρόταση Παπακωνσταντίνου προβλέπει τη μείωσή του από τις 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο στις 200.000 ευρώ.


Oι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα βρίσκονται φέτος σε κλοιό φορο-επιβαρύνσεων, καθώς, εκτός από τον ΦAΠ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο τέλος που θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔEH αλλά και με έκτακτη εισφορά.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ”, το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας

"Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ"
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ”, το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας. Περισσότεροι από 2.500 θεατές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, του κορυφαίου φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 400 χρόνων από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου, ανοίγοντας τον εορτασμό που θα ολοκληρωθεί με ένα τριήμερο κύκλο εκδηλώσεων τον Σεπτέμβριο στην Ήπειρο.


Τραγούδια της Ιστορίας, του μόχθου, της ξενιτιάς, του ανταμώματος συνέθεσαν το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Η συμμετοχή κορυφαίων πρωτομαστόρων της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης κόσμησε το πρόγραμμα. Ο Γρηγόρης Καψάλης στο κλαρίνο, ο Γιάννης Παπακώστας στο τραγούδι, ο Χρήστος Ζώτος στο λαούτο, πλαισιωμένοι από την κομπανία του Γιώργου Κωτσίνη ερμήνευσαν τραγούδια και σκοπούς, συνοδεύοντας τον όμορφο χορό των πολυπληθών χορευτικών ομίλων των Συλλόγων και των Ενώσεων Ηπειρωτών της Δυτικής Αθήνας. Ξεχωριστή η συμμετοχή των Χορωδιών της Π.Σ.Ε. και της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, των πολυφωνικών ομίλων Αετόπετρας και “Χαονία”, του Εργαστηρίου Πολυφωνίας της Π.Σ.Ε. καθώς και της Μαριάννας Τζήμα στο τραγούδι.


Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε., πλαισιωμένος από το Προεδρείο της Συνομοσπονδίας, αναφερόμενος στο μήνυμα της εκδήλωσης και τον αγώνα της Π.Σ.Ε.
Στην εκδήλωση που παρουσίασαν η ηθοποιός Παρασκευή Κατσάνη και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λαμπρίδης, προβλήθηκαν και αποσπάσματα video – το τελευταίο αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας “Δωδώνη”, αναδεικνύοντας τον επίκαιρο χαρακτήρα του αγώνα της Ηπείρου και την ένθερμη συμπαράσταση των χιλιάδων θεατών.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλου του κόσμου σε ένα μεγάλο ηπειρώτικο χορό που αποτύπωνε τη χαρά του ανταμώματος αλλά και την υπόσχεση για μελλοντικές συνάξεις ακόμη πιο όμορφες.


Η Π.Σ.Ε. ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Δήμο Πετρούπολης που παραχώρησε τον χώρο του Θεάτρου και στήριξε πολύπλευρα τη διοργάνωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στους Συλλόγους και τις Ενώσεις Ηπειρωτών της Δυτικής Αθήνας που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση, συμβάλοντας αποφασιστικά στη μεγάλη επιτυχία της.

Στον απόηχο του μεγαλύτερου καλοκαιρινού Ηπειρώτικου ανταμώματος στην Αθήνα, η Π.Σ.Ε. ξεκίνησε ήδη εντατική προετοιμασία για την επόμενη μεγάλη της διοργάνωση: “ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011”, ένας τετραήμερος κύκλος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων σε όλη την Ήπειρο, από τις 27 έως και τις 30 Ιουλίου.

Eurogroup:Πρώτα η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, μετά η εκταμίευση της επόμενης δόσης

Τον Ιούλιο οι αποφάσεις για την Ελλάδα, αποφάσισε το Eurogroup.



Από την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή περνά η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδας, στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με το κείμενο που εξέδωσε το Eurogroup που συνεδρίασε εκτάκτως χθες στο Λουξεμβούργο.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους «μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης» σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.
Για πρώτη φορά σε ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται λόγος για την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του.


Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία, καταλήγει το ανακοινωθέν των χωρών μελών της ευρωζώνης.