Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Εκδήλωση για το «Έπος του ΄40» στο Χάνι Δελβινάκι

 


Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινάκι ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου 2023, οι εκδηλώσεις για το «Έπος του ΄40» που οργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου.

ΑΑΔΕ: Οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν εκδίδεται φορολογική ενημερότητα

 


Με νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή, παρέχονται διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις που η ΑΑΔΕ δεν χορηγεί φορολογική ενημερότητα μετά και την ενεργοποίηση της νέας ψηφιακής εφαρμογής για την έκδοση πιστοποιητικού με ένα κλικ και στους φορολογούμενους με χρέη.

Σύμφωνα με την απόφαση δεν χορηγείται φορολογική ενημερότητα:

Στη διαπίστωση οικονομικού εγκλήματος ή μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας ζητείται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού και υπάρχουν:

– Μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του αιτούντος άνω των 10.000 ευρώ, εάν ο αιτών είναι φυσικό πρόσωπο και άνω των 50.000 ευρώ, εάν ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο, και εφόσον το ύψος αυτών υπερβαίνει σε ποσοστό το 120% του μεγαλύτερου, κατά την τελευταία τριετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης για έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας, αθροίσματος βασικών ατομικών οφειλών που έχουν βεβαιωθεί ετησίως σε βάρος του αιτούντος.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Σύσκεψη εν όψει της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, την Τεταρτη 1 Νοεμβρη, ώρα 7:00 μ.μ.

 


«50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ 7 μμ στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί όλα τα σωματεία της πόλης μας, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, την Τετάρτη 1 Νοέμβρη στις 19:00 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου σε σύσκεψη εν όψει της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

50 χρόνια μετά τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραμένουν επίκαιρα και δείχνουν το δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Το σύνθημα “Έξω το ΝΑΤΟ – Έξω oι ΗΠΑ” γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ σήμερα που η πατρίδα μας λειτουργεί σαν αμερικανονατοϊκή βάση και ορμητήριο για το αιματοκύλισμα του λαού της Παλαιστίνης. Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με τους λαούς που αγωνίζονται για το δίκιο τους, τη λευτεριά και την πατρίδα τους.Tρομοκράτες είναι οι δολοφόνοι των λαών, οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που στηρίζουν το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.

Τιμούμε τους νεκρούς ήρωες του Νοέμβρη! Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές και εργάτες, που αγωνίστηκαν για τρείς μέρες με ηρωισμό, με αυτοθυσία και πρωτόγνωρη αυτενέργεια ενάντια στο φόβο που προκαλούσε μέχρι τότε η στρατιωτική δικτατορία. Οι φυλακίσεις, οι εξορίες, τα απάνθρωπα βασανιστήρια δεν ήταν αρκετές για να σταματήσουν τον λαό. Ο ξεσηκωμός το Νοέμβρη του1973 στο Πολυτεχνείο έδωσε ένα σφοδρό χτύπημα στη χούντα και την κλόνισε ανεπανόρθωτα. Πριν καλά-καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον Νοέμβρη, η χούντα έπεσε!

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας διδάσκει…

… ότι ο αγώνας του λαού και της νεολαίας «φώτισε» και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντι στους αγώνες του λαού.

… μας δείχνει το δρόμο της σύγκρουσης με το σύστημα, τις απαγορεύσεις και την καταστολή, μας δείχνει τη δύναμη του οργανωμένου κινήματος.

… ότι το σύνθημα “Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ” είναι επίκαιρο, ότι ο αγώνας για την ειρήνη και τηφιλία των λαών συνεχίζεται ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ.

… με το σύνθημα “Ψωμί Παιδεία Ελευθερία”, μας δείχνει το δρόμο ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα!

ΚΚΕ: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου. στις 10:30 π.μ.

 


Η Τ.Ε. Ιωαννίνων του ΚΚΕ, οι Τομεακές Οργανώσεις Ιωαννίνων της ΚΝΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Ν. Ιωαννίνων διοργανώνουν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 10:30 π.μ. εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι για τους κομμουνιστές και αγωνιστές που εκτελέστηκαν, στις 27 Ιούλη, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948 αφού υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια στο παγοποιείο «ΦΙΞ», τη «Μακρόνησο» των Ιωαννίνων. Είχε προηγηθεί η «στημένη» δίκη τον Ιούλη του 1948 στα Γιάννενα, στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, γνωστή με το όνομα «υπόθεση Πρίντζου».

Η «Υπόθεση Πρίντζου», και οι εκτελέσεις κομμουνιστών και αγωνιστών που ακολούθησαν, αποτελούν μια από τις πολλές ένδοξες σελίδες των αγώνων του ελληνικού λαού. Αφορά έναν αγώνα που βάφτηκε, πρώτ’ απ’ όλα, με το αίμα των κομμουνιστών, που πάλεψαν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια, δίνοντας τη ζωή τους για τα ιδανικά του ΚΚΕ και την προκοπή του τόπου.

Γιάννενα: Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπής, η οποία εμπλέκεται σε διακεκριμένες κλοπές

 


Ταυτοποιήθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων,σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη είχε ενωθεί με άγνωστη συνεργό της με σκοπό τη διάπραξη κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Ειδικότερα, με το πρόσχημα της πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, οι δύο γυναίκες εισέρχονταν σε σπίτια ηλικιωμένων, όπου η μία από αυτές τους απασχολούσε με την επίδειξη των προϊόντων, δίνοντας την ευκαιρία στην άλλη να ερευνά τους χώρους των σπιτιών.

Χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο τρόπο δράσης, διακριβώθηκε ότι η κατηγορούμενη εμπλέκεται σε δύο κλοπές, που έγιναν την 23/08 και 15/09/2023 στην πόλη των Ιωαννίνων σε βάρος δύο ηλικιωμένων γυναικών, όπου αφαιρέθηκαν συνολικά μεγάλος αριθμός κοσμημάτων και χρηματικό ποσό 3.100 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

21χρονος παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 64χρονο στο 3ο χλμ επαρχιακής οδού Καναλλακίου-Μορφίου

 


Σήμερα (26-10-2023) πρώτες πρωινές ώρες, στο 3ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Καναλλακίου – Μορφίου, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 21χρονος ημεδαπός, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 64χρονο ημεδαπό.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Φαναρίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Δημοπρατούνται τέσσερα έργα εκσυγχρονισμού ΤΟΕΒ Άρτας και Πρέβεζας

 


Τη δημοπράτηση τεσσάρων έργων εκσυγχρονισμού τεσσάρων Τ.Ο.Ε.Β., συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6.6 εκ. ευρώ ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Και τα τέσσερα έργα, μετά την «ωρίμανσή» τους  από την Περιφέρεια έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Αναλυτικά τα έργα που δημοπρατούνται μετά τη σημερινή απόφαση της Ο.Ε. είναι τα εξής:

«Εκσυγχρονισμός αντλιοστασίου άρδευσης αρδευτικό Α2 – χαμηλής ζώνης ΤΟΕΒ Λάμαρης (Μάγισσα)», προϋπολογισμού € 1.340.000,00

«Έργα εξοικονόμησης νερού Γραμμενίτσας – Βλαχέρνας», προϋπολογισμού € 1.090.000.

«Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του αρδευτικού δικτύου Περάνθης – Λουτρότοπου», προϋπολογισμού € 2.198.000.

«Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του δικτύου του ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου», προϋπολογισμού € 2.000.000

 Επίσης η Ο.Ε.: ανέδειξε τους αναδόχους των έργων:

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 6,4% των τιμών στα οικοδομικά υλικά τον Σεπτέμβριο

 


Σύμφωνα με την  ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 6,4% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 12,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2022 με το 2021.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,4% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2023, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2022.

Ειδικότερα, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε: Τούβλα (13,8%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (12,6%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (12,3%), Θερμαντικά σώματα (11,3%), Αγωγούς χάλκινους (7,3%), Έτοιμο σκυρόδεμα (7%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (7%), Παρκέτα (7%), Ντουλάπες ξύλινες (6,8%), Μαρμαρόπλακες (6,7%), Τσιμέντο (6,5%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (6,3%), Κουφώματα αλουμινίου (6,2%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (5,7%), Παράθυρα ξύλινα (5,5%), Σωλήνες χαλκού (4,9%), Πόρτες εσωτερικές (4,6%) και Σίδηρο οπλισμού (4,3%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (2,2%) και Ηλεκτρική ενέργεια (1,2%).

Ελεούσα: Ημερίδα για τη νέα αποστακτική περίοδο, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, στις 7:00 μ.μ.

 


Ο Σύλλογος «Αμβυκούχων & Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου», διοργανώνει ημερίδα για τη νέα Αποστακτική Περίοδο και καλεί τα μέλη του, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο/η την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, στις 7.00 μ.μ.

Η ημερίδα θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζίτσας (Παλιό Δημαρχείο), στην Ελεούσα.

Παράταση ενός χρόνου για τη διόρθωση ανακριβών εγγραφών του Κτηματολογίου

 


Σε παράταση κατά ένα έτος των προθεσμιών που λήγουν την 31-12-2023 για τη διόρθωση ανακριβών αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου θα προχωρήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στον κ. Βασίλη Γιόγιακα ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Κώστας Κυρανάκης.

Με την παράταση αυτή δίνεται μία ακόμα ευκαιρία για να ολοκληρωθεί η καταχώριση εμπραγμάτων δικαιωμάτων στα κτηματολογικά βιβλία των Κτηματολογικών Γραφείων, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για δικαιούχους που είναι κάτοικοι εσωτερικού ή εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο, ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου

 


Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σταύρου Νιάρχου, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Καρκίνος του μαστού: Πώς βοηθάει η ψυχοεκπαίδευση;

 


25 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού αλλάζει τη ζωή κάθε γυναίκας που έρχεται αντιμέτωπη με τη νόσο, ενώ συχνά αρχίζει να εκδηλώνει σταδιακά αρνητικά συναισθήματα. Έρευνες έχουν δείξει πως το 50% των γυναικών που χρειάστηκε να υποβληθούν σε πλήρη μαστεκτομή παρουσίασαν κατάθλιψη και διαταραχές που αφορούσαν στην εικόνα του σώματος. Σήμερα, εκτός του ότι η εξέλιξη της ιατρικής, τόσο μέσω της πρόληψης όσο και των νέων θεραπειών συμβάλει ακόμη και στην πλήρη ίαση της νόσου, η ψυχολογική υποστήριξη βοηθά τη γυναίκα να «θεραπευθεί» και ψυχικά.

«Η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία -ενώ είναι βασικά μέρη της θεραπείας- μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών είτε αμέσως μετά τη θεραπεία είτε μήνες ή χρόνια αργότερα» επισημαίνει η κ. Άννα Χατζηδημητρίου, ΒΑ, MSc Ψυχολόγος Υγείας, Ειδικευμένη στην Ψυχο-ογκολογία και στον Χρόνιο Πόνο, St Thomas & Guy's Hospital, UK, Διευθύντρια Τμήματος Ψυχολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Ιδρύτρια Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής της Υγείας «Live WellBe Well» και προσθέτει πως «οι συνεχείς μεταβολές στην υγεία της ασθενούς και οι σωματικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη είναι αδύνατο να μην επηρεάσουν και τον ψυχισμό της».

Καρκίνος του Μαστού και επίδραση στα συναισθήματα

      Ανησυχία/ Ανασφάλεια / Άγχος /Φόβος

Η ασθενής που έρχεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο είναι πολύ λογικό να παλεύει διαρκώς με τις αρνητικές σκέψεις που κάνει σχετικά με την πορεία της υγείας της και την επιβίωση της. Πολύ συχνά ασθενείς με καρκίνο εκδηλώνουν κάποιο είδος Αγχώδους Διαταραχής και Κρίσεις Πανικού.