Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

ΚΚΕ: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου. στις 10:30 π.μ.

 


Η Τ.Ε. Ιωαννίνων του ΚΚΕ, οι Τομεακές Οργανώσεις Ιωαννίνων της ΚΝΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Ν. Ιωαννίνων διοργανώνουν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 10:30 π.μ. εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι για τους κομμουνιστές και αγωνιστές που εκτελέστηκαν, στις 27 Ιούλη, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948 αφού υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια στο παγοποιείο «ΦΙΞ», τη «Μακρόνησο» των Ιωαννίνων. Είχε προηγηθεί η «στημένη» δίκη τον Ιούλη του 1948 στα Γιάννενα, στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, γνωστή με το όνομα «υπόθεση Πρίντζου».

Η «Υπόθεση Πρίντζου», και οι εκτελέσεις κομμουνιστών και αγωνιστών που ακολούθησαν, αποτελούν μια από τις πολλές ένδοξες σελίδες των αγώνων του ελληνικού λαού. Αφορά έναν αγώνα που βάφτηκε, πρώτ’ απ’ όλα, με το αίμα των κομμουνιστών, που πάλεψαν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια, δίνοντας τη ζωή τους για τα ιδανικά του ΚΚΕ και την προκοπή του τόπου.

Στο πρόσωπό τους τιμάμε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τους μαχητές του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Η Ιστορία διδάσκει ότι και το 1940 και τα κατοπινά χρόνια δεν ήμασταν “όλοι μαζί”, δεν πολεμήσαμε κάτω από “την ίδια σημαία”. Ότι η απελευθέρωση ήταν έργο του ίδιου του λαού, της ηρωικής δράσης του.

Η “εθνική ενότητα” που, με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, διακηρύττουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος στοχεύει στο να υιοθετήσει ο λαός τους “εθνικούς στόχους” της αστικής τάξης, ως δικούς μας. Τέτοιοι είναι σήμερα η καπιταλιστική ανάπτυξη, που στηρίζεται στο χτύπημα των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και η γεωστρατηγική αναβάθμιση, που μπλέκει τη χώρα στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΝΑΤΟ-ΕΕ, τη μετατρέπει σε μαγνήτη αντιποίνων, ενώ από τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις της χώρας μας γίνονται επιθέσεις απέναντι σε άλλους λαούς.

Σήμερα, οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, γεννούν νέες εστίες πολέμου Ένας ολόκληρος λαός, ο παλαιστινιακός, παλεύει για να ζήσει σε ελεύθερη πατρίδα, χωρίς κατοχή και κατοχικά στρατεύματα, με ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα να εξελίσσεται εις βάρος του. Ένα έγκλημα που έχει την υπογραφή του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα τα συμπεράσματα αυτά, για το λαό μας, για τους λαούς του κόσμου, είναι ακόμα πιο επίκαιρα.