Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Δύο ακόμη κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Παραμυθιά


Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ)

Από τους ελέγχους των δειγμάτων για κορωνοϊό, που έχουν ληφθεί από συνεργεία του ΕΟΔΥ σήμερα στην Παραμυθιά, επιβεβαιώθηκαν δύο ακόμη κρούσματα ατόμων που ανήκουν στο φιλικό περιβάλλον ενός εκ των χθεσινών διαπιστωμένων θετικών κρουσμάτων.
Στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ελέγχθηκαν σήμερα 36 δείγματα που έλαβε ο ΕΟΔΥ από την περιοχή Παραμυθιάς.

Προκήρυξη 1.291 προσλήψεων σε Δήμους με συμβάσεις έως και 12 μήνες

Πέντε θέσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα 
στο Δήμο Πωγωνίου

Έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν σταλεί στο ΑΣΕΠ από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο προκηρύξεις για 1.291 προσλήψεις σε Δήμους με συμβάσεις έως και 12 μήνες για υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους ΟΤΑ α΄ βαθμού.
Ειδικότερα εγκρίθηκε  η σύναψη επτακοσίων έντεκα (711) συμβάσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα σε ΟΤΑ α’ βαθμού, για χρονικό διάστημα έως οκτώ (8).
Από τις προσλήψεις προκαλείται δαπάνη ποσού έξι εκατομμυρίων εξακοσίων εξήντα επτά χιλιάδων επτακοσίων πενήντα οκτώ ευρώ (6.667.758€) περίπου σε βάρος του προϋπολογισμού των φορέων η οποία θα αντιμετωπισθεί αποκλειστικά από ίδια έσοδα ανταποδοτικού χαρακτήρα που εισπράττουν οι φορείς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τις αντίστοιχες με την πρόσληψη παρεχόμενες υπηρεσίες.
Τις βεβαιώσεις των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων ότι υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό τους για το έτος 2020 και ότι θα προβλεφθεί αντίστοιχη για το έτος 2021.

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 21 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας κανένας νέος θάνατος  σήμερα, 21 νέα κρούσματα.
Συνολικά τα θύματα είναι 190 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 φτάνουν πλέον τις 3.287.
8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.287, εκ των οποίων το 54,9% άνδρες αφορά άνδρες.
725 (22,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.836 (55,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Από τα οκτώ άτομα που είναι στις ΜΕΘ, μία είναι γυναίκα (σε ποσοστό 12,5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 190 θανάτους συνολικά στη χώρα. 60 (31,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οριστική διακοπή στη Super League 2


Επικυρώνεται η βαθμολογία με πρωταθλητή τον ΠΑΣ

Με ψήφους 11-4 σταματάει το πρωτάθλημα της Super League 2 λόγω ανωτέρας βίας και ο ΠΑΣ Γιάννινα ανακηρύσσεται πρωταθλητής! Σε προηγούμενους γύρους ψηφοφοριών δεν είχαν συγκεντρωθεί οι απαραίτητες ψήφοι για συνέχιση του πρωταθλήματος με τις δύο τελευταίες αγωνιστικές ή με ένα γύρο play-off.
Υπέρ της συνέχισης του πρωταθλήματος τάχθηκαν Λεβαδειακός, Χανιά, Καραϊσκάκης και Απόλλων Λάρισας. Η Δόξα Δράμας απουσίασε. Υπέρ της διακοπής ήταν ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης, ο Εργοτέλης, η Παναχαϊκή, ο Πλατανιάς, η Κασσιόπη, ο Απόλλων Πόντου, ο πρόεδρος της Super League 2, ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ και οι Ιάλυσος και Καβάλα, ενώ απών ήταν και ο εκπρόσωπος των Τρικάλων.
Πάντως η προσπάθεια για αναδιάρθρωση δεν πρόκειται να σταματήσει, αλλά θα το παλέψουν οι ομάδες για άνοδο 4 ΠΑΕ στη Super League 1. Για τον λόγο αυτό προγραμματίζεται ραντεβού της Super League 2 με το νέο προεδρείο της Super League 1.
Μέχρι τότε ο Απόλλωνας Σμύρνης που ξεκίνησε και… φανερές προπονήσεις πριν 5-6 μέρες, θα κάνει προετοιμασία για τους δύο αγώνες μπαράζ με τον 13ο της Super League 1.

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής στο 26ο Ηπειρωτικό Rally «Ι.ΚΤΕΟ Autotest»


Ξεκίνησαν  τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, οι δηλώσεις συμμετοχών για το 26 ο Ηπειρωτικό Rally «Ι.ΚΤΕΟ Autotest».
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται αποκλειστικά μέσω του Συστήματος Διαδικτυακής Διαχείρισης Αγώνων (ΣΔΔΑ) και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 3 Ιουλίου και ώρα 23:59. Παρακαλούμε όλους όσους δηλώσουν συμμετοχή στον αγώνα μας να στέλνουν στο mail@eleta.eu  στοιχεία με ονόματα και
φωτογραφίες του πληρώματος, φωτογραφία του αυτοκινήτου, αλλά και των χορηγών, ώστε να παρουσιάζουμε τις συμμετοχές, στο πλαίσιο της γενικότερης προβολής και προώθησης του αγώνα.
Επιπλέον, για την μεταφορά αγωνιστικών με την αυτοκινητάμαξα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η δήλωση συμμετοχής για την αυτοκινητάμαξα θεωρείται έγκυρη μόνο εφόσον έχει δηλωθεί η συμμετοχή στο ΣΔΔΑ και έχει πληρωθεί όλο το υπόλοιπο παράβολο στο λογαριασμό της ΕΛΕΤΑ.

Συνελήφθη ημεδαπός, στο Λούρο Πρέβεζας, για διακίνηση ναρκωτικών και για κλοπή


Μετέφερε τα ναρκωτικά με κλεμμένο αυτοκίνητο που έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου οχήματος, με σκοπό την εμπορία τους

Κατασχέθηκαν -97- κιλά και -582- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και -7- κιλά και -161- γραμμάρια κατεργασμένης («σοκολάτα») 

 Σημαντική ποσότητα κάνναβης εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στο Λούρο Πρέβεζας, ύστερα από έρευνα αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Πρέβεζας και της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε κλεμμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακίνηση ναρκωτικών και για κλοπή.


Ειδικότερα, χθες (21-06-2020) το απόγευμα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ως οδηγός ο κατηγορούμενος.
Κατά την έρευνα που ακολούθησε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου βρέθηκε και κατασχέθηκε σημαντική ποσότητα κάνναβης που προορίζονταν για εμπορία και συγκεκριμένα:
-90- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -97- κιλών και -582- γραμμαρίων  και
-17- συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη («σοκολάτα»), συνολικού βάρους -7- κιλών και -161- γραμμαρίων.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι για το παραπάνω αυτοκίνητο είχε δηλωθεί κλοπή την 09/06/2020 στο Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, ενώ έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου οχήματος.
Το κλεμμένο αυτοκίνητο, οι πινακίδες κυκλοφορίες που έφερε καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στην κατοχή του ημεδαπού, κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου ελπίζουμε στην ανταπόκριση των Προέδρων των Επιμελητηρίων για αυτό που ξεπερνά τις δυνατότητες του κ. Περιφερειάρχη

Επιστολή στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και στους προέδρους όλων των Επιμελητηρίων της Ηπείρου απέστειλε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος.
Σε αυτήν τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η μεγάλη στιγμή για να δημιουργήσουμε την πρώτη «περιφερειακή ΕΤΒΑ» και να ξεφύγουμε από τη μέγγενη, τους περιορισμούς και τους αποκλεισμούς του οργανωμένου συστημικού τραπεζικού κατεστημένου».
Στην επιστολή που απέστειλε και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου αλλά και στους επικεφαλής των εκλεγμένων παρατάξεων γίνεται εκτενής αναφορά στην πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου να δημιουργηθεί εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων από το Περιφερειακό Ταμείο και τα Επιμελητήρια, με βάση το νόμο που θα ψηφίσει εντός των ημερών η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, σημειώνεται: «Προτείνουμε να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση για την ίδρυση αυτής της εταιρείας στην Ήπειρο με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και των προέδρων των Επιμελητηρίων όλης της Ηπείρου σε άμεση συνεργασία με τον σύμβουλο Ορκωτό Λογιστή του Περιφερειακού Ταμείου».

Συνεχή παρουσία του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά ζητά ο δήμος Πωγωνίου

Την έντονη ανησυχία του ενόψει του ανοίγματος των συνόρων Ελλάδος – Αλβανίας εκφράζει ο Δήμος Πωγωνίου μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τόσο στην περιοχή της Ηπείρου όσο και στη γειτονική χώρα.
Ο Δήμος καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν για την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε να διασφαλιστεί η μη μετάδοση του ιού και να προφυλαχθεί η δημόσια υγεία. 
Παράλληλα ζητά από τον Ε.Ο.Δ.Υ. την συνεχή παρουσία κλιμακίου στο τελωνείο Κακαβιάς προκειμένου να διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Η προφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι καθήκον όλων μας και κάθε μέτρο είναι απαραίτητο.

Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» (Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2020)


Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» (Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2020)


Εφημερίδα Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου (Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2020)


Εφημερίδα Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου (Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2020)


Διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Η σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας προκαλεί σημαντική νοσηρότητα, μειώνει δραματικά το προσδόκιμο επιβίωσης και είναι η συχνότερη βαλβιδοπάθεια που αντιμετωπίζεται χειρουργικά, εξηγεί ο κ  Κωνσταντίνος Σπάργιας,
Επεμβατικός Καρδιολόγος, Δ/ντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων ΥΓΕΙΑ.
Την τελευταία 10ετία η μέθοδος της διαδερμικής αντικατάστασης της βαλβίδας έχει απλοποιήσει θεαματικά τη θεραπεία της πάθησης και ενδείκνυται πλέον για τους περισσότερους ασθενείς. Ποια είναι αυτή, λοιπόν, και πότε συνιστάται η εφαρμογή της;
Η αορτική βαλβίδα είναι μία από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς και μέσω αυτής εξωθείται το αίμα από την καρδιά προς όλο το σώμα. Το φυσιολογικό άνοιγμα της αορτικής βαλβίδας είναι περίπου 3-4 τετραγωνικά εκατοστά. Σημαντική θεωρείται η στένωση όταν το στόμιο της αορτικής βαλβίδας γίνεται μικρότερο από 1 τετραγωνικό εκατοστό.
Ο εκφυλιστικός μηχανισμός που δημιουργεί τη στένωση της αορτικής βαλβίδας, είναι δυναμικός και εξελικτικός. Κύρια χαρακτηριστικά της διαδικασίας αυτής είναι η σταδιακή σκλήρυνση και πάχυνση της βαλβίδας με εναπόθεση ασβεστίου σε αυτή, με προοδευτικό περιορισμό της κινητικότητας των γλωχίνων της και τελικά της διάνοιξής της.
Περίπου το 5% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 75 ετών έχει αναπτύξει τουλάχιστον μετρίου βαθμού στένωση της αορτικής βαλβίδας.
Η πάθηση, όταν καθίσταται σημαντική, εξελίσσεται ταχέως και έχει κακή πρόγνωση με μεγάλη νοσηρότητα και ταλαιπωρία για τους ασθενείς, αλλά και για τους οικείους τους.